vrijdag 30 oktober 2015

Vijfde #1-notering voor Adele; tweede voor 5 Seconds of Summer

Alsof ze helemaal niet is weggeweest, pakt Adele de draad van haar succes op die ze drie jaar geleden even liet vieren om een gezin te stichten. Na ‘Skyfall’ in 2012, knalt ook ‘Hello’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100, hetgeen we vorige week al voorspelden. ‘Hello’ van Adele is na Lionel Richie (in 1984) en Martin Solveig & Dragonette (in 2010/2011) de derde #1-hit met deze titel en de achtste #1-hit waarin ‘Hello’ in voorkomt. Meer daarover in de nieuwe Megaman.
De afgelopen week heeft ‘Hello’ van Adele diverse records gebroken. Zo stond het nummer in 106 landen op de eerste plaats in iTunes en was het op videokanaal VEVO de meest bekeken clip in vijf dagen: meer dan 100 miljoen keer. Het oude record stond op naam van  Miley Cyrus, die voor ‘Wrecking Ball’ zes dagen nodig had.

In ons land is ‘Hello’ van Adele in totaal haar vijfde #1-hit van de elf hits. Het nummer is de voorloper van het album 25, dat op 20 november uitkomt en dat op voorintekening in meer dan 87 landen op de eerste plaats staat in iTunes, waaronder Nederland. Daar zal Marco Borsato met zijn album Evenwicht, dat ook op 20 november verschijnt, nog een hele kluif aanhebben!

TOP 5

1. EW  Adele: Hello (verkoopt en streams bijna twee keer ‘Sorry’)
2. EW  Justin Bieber: Sorry
3. (1)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (2)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand
5. (7)   Robin Schulz feat. Francesco Yates: Sugar

Niet uniek, maar wel bijzonder dat de top 2 uit eerste weeks noteringen bestaat. Wat echter wel uniek is, is dat de top 2 in de Britse hitparade dezelfde is als bij ons! De aantallen liggen daar echter wel iets hoger:
332.599 (waarvan 73.244 streams) voor 'Hello' en 101.561 (44.856 streams) voor 'Sorry'.

De top 10 is flink opgeschut, want naast de twee nieuwe noteringen van Adele en Justin Bieber, komen er nog twee nummers de top 10 binnen. De eerste is ‘Hotline Bling’ van Drake, dat in de negende week een sprong maakt van 19 plaatsen en op de achtste plaats belandt. Tot deze week was ‘Hold On, We’re Going Home’ feat. Majid Jordan, zijn grootste hit (#12 in 2013). De andere nieuwe notering in de top 10, komt voor rekening van Shawn Mendes, die daar zes weken voor nodig had. Zijn ‘Stitches’ stijgt van 21 naar #9. 

Over naar de grootste stijgers:
#39 (48) Zara Larsson & MINEK: Never Forget You
#50 (69) Selena Gomez: Same Old Love
#56 (63) Sam Smith: Writing’s On The Wall
#63 (90) Kensington: Done With It
#74 (82) Drake & Future: Jumpman
#80 (94) Diggy Dex feat. JW Roy: Treur Niet (Ode Aan Het Leven)

Alvorens we overgaan naar de andere eerste week noteringen, nog even aandacht voor een hit die op herhaling gaat. Op #93 komt ‘Waves’ van Mr. Probz de lijst binnen en gaat zijn 125e week in. Hij loopt daarmee verder uit op ‘All Of Me’ van John Legend, dat deze week voor de 108e week genoteerd staat, en van #72 naar #68 stijgt.

Dan volgen hier de drie overige eerste weeks:
#75 Demi Lovato: Confident
#91 Sevn Alias x Frenna x D-Double: Ma3lish
#100 de Jeugd van Tegenwoordig: Ik Was Een Klootzak, track van het album Manon, waarvan de titeltrack op herhaling gaat op #60

ALBUMS

Wij hebben een goede raad voor Armin van Buuren en dat is: niet weer een album op donderdag uitbrengen. Want nu loopt de dj uit Leiden zijn tweede #1-album mis. Embrace waar Armin twee jaar aan heeft gewerkt, werd donderdag uitgebracht en stormt de Album Top 100 binnen op de tweede plaats. Was het eerder uitgebracht, dan had het vast en zeker de eerste plaats gepakt.
Nu is die voor de vier jongens van de Australische pop punkband 5 Seconds of Summer die met Sounds Good Feels Good, in navolging van Seconds Of Summer uit 2014, wél hun tweede #1-album scoren.

ALBUM TOP 5

1. EW  5 Seconds of Summer: Sounds Good Feels Good
Ook #1 in de Britse albumlijst (verkoop: 42.459 stuks, waarvan 2548 streams)
2. EW  Armin van Buuren: Embrace
3. EW  de Jeugd van Tegenwoordig: Manon
4. (1)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
5. (2)   Guus Meeuwis: Morgen

Dan volgen hier de andere eerste weeks:
#7 Pauw: Macrocosm Microcosm (#1 in de Vinyl Top 50)
#14 Joanna Newsom: Divers
#15 Rod Stewart: Another Country
#17 Andrea Bocelli: Cinema
#37 Walter Trout: Battle Scars
#41 Ibrahim Maalouf: Red & Black Light
#46 Wim Sonneveld: Wim Sonneveld Op De Plaat 1954 – 1974
#49 Half Moon Run: Sun Leads Me On
#52 Gazpacho: Molok
#55 Original Soundtrack: Spectre
#60 Dave Gahan & Soulsavers: Angels & Ghosts
#62 Trixie Whitley: Porta Bohemica
#67 Carrie Underwood: Storyteller
#70 Killing Joke: Pylon
#77 Fat Freddy’s Drop: Bays
#82 Clean Pete: Aan Het Licht

In de derde serie van Golden Years Of Dutch Pop Music komen de volgende albums binnen:
#35 Dizzy Man’s Band:
#39 Shocking Blue
#43 Focus
#45 Brainbox & Kaz Lux
#64 Long Tall Ernie And the Shakers
#72 Pussycat

Hier moet je het voorlopig mee doen. Zaterdag zijn er alweer de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en later dit weekend zijn wij er met een nieuwe Megaman.

zondag 25 oktober 2015

Megaman bij week 43 – 24 oktober 2015

Laatste week voor ‘What Do You Mean?’ op #1

En verder in deze Megaman:
-          40e notering van Marco Borsato mist streams
-          One Direction geeft weer nieuw nummer prijs
-          Jaap Reesema heeft zijn draai gevonden in de dancewereld
-          Drake & Future opnieuw samen
-          Kensington loopt European Music Award mis
-          Tiësto helpt Canadees duo aan eerste hit
-          Diggy Dex heeft zijn afscheidslied al klaar

Wat velen niet voor mogelijk hadden gehouden, is deze week gebeurd. De Kinderen voor kinderen pakken met Raar Maar Waar alsnog de eerste plaats in de Album Top 100. Alles over deze verrassende #1, lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en in de Hitflits van afgelopen vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Laatste week voor ‘What Do You Mean?’ op #1

#1 Justin Bieber: What Do You Mean?    *** achtste week op #1 ***

Net als One Direction, brengt ook Justin Bieber op 13 november zijn nieuwe album uit. Purpose. Daarvan is afgelopen vrijdag de tweede single ‘Sorry’ verschenen, die we volgende week kunnen verwachten. Deze week doen we het nog met ‘What Do You Mean?’, dat voor de achtste week de Single Top 100 aanvoert.

Beste Canadese drie

Het is de laatste week op #1 voor ‘What Do You Mean?’, want volgende week neemt Adele met ‘Hello’ die van hem over. En met acht weken op de eerste plaats, stijgt het nummer van Bieber naar de derde plaats in het overzicht van de populairste Canadese #1-hits:
1991: Bryan Adams: ‘(Everything I Do) I Do It For You’ (12x)
1998: Celine Dion: My Heart Will Go On (11x)
2015: Justin Bieber: What Do You Mean? (8x)

And the winner is …

Zondag was Justin Bieber de grote winnaar tijdens de uitreiking van de MTV European Music Awards in Milaan. Hij won er maar liefst vijf. Voor ‘beste zanger’, ‘beste samenwerking (met Skrillex & Diplo in het nummer ‘Where Are U Now?), ‘de meeste fans’, beste act uit Noord-Amerika (Canada) en eentje omdat hij het beste is in het aanprijzen van Tezenis ondergoed. Alsof dat ook maar iets met muziek heeft te maken.Maar zoals we inmiddels weten slaat MTV (waarbij de M ooit stond voor Music) wel vaker de plank mis.

weer naar Rotterdam

Volgend jaar komt het spektakel uit Ahoy in Rotterdam. In 1997 was het daar ook al eens, maar toen werd de show nog niet uitgezonden in 115 landen met een bereik van 130 miljoen huishoudens. Dus Rotterdam is erg blij dat de EMA's op 6 november 2016 daar vandaan komen!

40e notering van Marco Borsato mist voldoende streams

#6 Marco Borsato: Mooi      *** hoogste eerste weeks ***

Op vrijdag 16 maart presenteerde Radio 2 de dag van de Nederlandse (pop) muziek. De hele dag liepen bekende zangers en zangeressen de deur plat of belden in om te vertellen wat hun favoriete Nederlandse plaat was. Één van die gasten was Marco Borsato, die langsging bij Aan De Slag van Bart Arens. En wat had hij bij zich? Zijn nieuwe single ‘Mooi’! Mooier kon het natuurlijk niet op zo’n dag.

‘Mooi’, zijn veertigste notering (dat is inclusief alle hits waaraan hij heeft meegewerkt), is de voorloper van het album Evenwicht dat op 20 november verschijnt. Dezelfde dag dat Adele haar derde studioalbum 25 uitbrengt. Dat wordt dus nog spannend wie de eerste plaats zal pakken. Naar het schijnt heeft Rihanna in Groot-Brittannië haar album Anti uitgesteld, om Adele alle ruimte te geven ofwel zelf niet ondergesneeuwd te raken.

eigen kracht

Via Twitter liet Marco weten zijn album niet uit te stellen:
“Heb releasedatum nooit aan een ander aangepast zal dat ook nu niet doen! M'n album komt gewoon gelijk uit met Adele#uitgaanvaneigenkracht”
Dat is nog helemaal niet zo gek, want Marco kan alles uit de kast trekken, instores, acties etc., terwijl Adele het op afstand moet doen. 
Het enige dat voor ‘Mooi’ uit de kast is gehaald, is een mooie videoclip, met beelden uit de  natuurfilm Holland, Natuur In De Delta, die in de bioscoop draait. Het is dan ook de eerste videoclip van Marco zonder Marco. Sinds afgelopen vrijdag is Marco Borsato bezig aan een concertreeks van elf optredens in de Ziggo Dome in het kader van Symphonica in Rosso, met als speciale gasten Zuchero, O’GENE en Jeroen van Koningsbrugge.

streams

Als je na het weekend nog niet de eerste plaats hebt behaald, dan kun je het wel schudden. Dat is geen wetmatigheid, maar een constatering. ‘Mooi’ stond na het vorige weekend op de derde plaats van de voorlopige Single Top 100 en liep bijna 17% achter op ‘What Do You Want?’ van Justin Bieber en ruim 5% op ‘Niemand’ van Mr. Polska & Ronnie Flex. Toen wisten we dus al dat ‘Mooi’ het niet zou gaan redden.

Het nummer is vele malen meer dan de andere nummers gedownload en toch komt het slechts binnen op de zesde plaats. Hoe kan dat? Twee jaar geleden was in sommige weken 1000 downloads al voldoende voor een eerste plaats, maar anno 2015 vallen die aantallen in het niet met weinig streams. En dat is wat ‘Mooi’ mist.

Marco is niet de enige die daar last van heeft. Veel Nederlandse artiesten missen een (hoge) notering door het ontbreken van voldoende streams. Nederlanders streamen wel nummers van buitenlandse acts, maar van Nederlandstalige acts nauwelijks, tenzij het hiphop nummers zijn. Daardoor missen deze acts, of het nou om het betere lied, de smartlap of een feestnummer gaat, een notering. Hierdoor is de doorstroming van nieuwe nummers ook marginaal. Dit jaar hebben we al vijf weken gehad met slechts twee nieuwe noteringen. Een paar jaar geleden waren vijftien in een week heel normaal.

Airplay en/of views?

Andere lijsten dachten de doorstroming te beïnvloeden door de airplay weer zwaar mee te tellen. Maar ook daarin zit niet de oplossing en dus grijpen ze naar een volgend middel: views. Binnenkort tellen voor deze lijsten ook het aantal keren dat een videoclip is bekeken mee. Wij stellen daar grote vraagtekens bij. Het gaat immers niet om betaalde views. Nog meer dan bij downloads zijn views te manipuleren. Hoe willen de samenstellers dit voorkomen, zonder teveel kunstmatige trucs toe te passen, waardoor de uitkomst ongeloofwaardig wordt? Dan maar mindere doorstroming, maar wel een betrouwbare lijst!

One Direction geeft weer nieuw nummer prijs

#28 One Direction: Perfect

Bij menig 1D-fan loopt de spanning op. Nog drie weken en dan ligt het album Made In The A.M. van de Britse band One Direction in de (digitale) schappen. Na de promotiesingle ‘Infinity’ (#59 begin deze maand), volgt nu weer een echte single: ‘Perfect’. Het is de opvolger van ‘Drag Me Down’ (#5 in augustus) , dat na 12 weken nog steeds staat genoteerd, deze week op #36. In eigen land misten de jongens met ‘Perfect’ op 2.349 stuks na, hun zesde #1-notering. Met 60.334 stuks ging die afgelopen vrijdag naar KDA met ‘Turn The Music Louder (Rumble)’ feat Tinie Tempah & Katy B. Alleen in Ierland pakte ‘Perfect’ goed voor 1D uit, want daar bereikte het wel de eerste plaats.

Jaap Reesema heeft zijn draai gevonden in de dancewereld

#78 Hardwell feat. Jake Reese: Mad World

Na twee jaar moest Hardwell vorig weekend tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) afstand doen van zijn troon als beste dj van de wereld. De nieuwe #1 is het Grieks-Belgische duo Dimitri Vegas & Like Mike. Naast Hardwell, staan er nog vier Nederlanders in de top 10: Martin Garrix (#3), Armin van Buuren (#4), Tiësto (#5) en Afrojack (#8).

Eind maart werd de track ‘Mad World’ van Hardwell & Jake Reese gepresenteerd tijdens het Ultra Music Festival in Miami. Waarom heeft het dan een half jaar geduurd dat het nummer nu pas scoort? Het antwoord komt van Hardwell zelf: “Het nummer is bijna af en wordt in oktober uitgebracht.” Niet toevallig tijdens ADE, zodat een groot publiek hier kennis van kan nemen.
De zanger op ‘Mad World’ is Jake Reese, want Jaap Siewertsz van Reesema klinkt natuurlijk niet. Inderdaad dezelfde Jaap die in 2010 de derde editie van X Factor won en daarna als Jaap een #1-hit scoorde met ‘Don’t Stop Believin’’.

Een aantal jaren was Jaap zanger van de Hermes House Band. In 2009 won hij de Talentbattle in het tv-programma Life4you met het zelfgeschreven nummer ‘Hoe Hard Je Ook Rent’, dat in 2011 een hitje werd (#52). In datzelfde jaar bracht de voormalige student rechten het album Changing Man (#47) uit, met Engelse en Nederlandstalige nummers.

dance

Vorig jaar hoorden we de stem van Jaap weer, nu als Jake Reese, op ‘Ahead Of Us’ van de  Poolse dj Tom Swoon en het Italiaanse duo Lush & Simon. Sindsdien wordt Jaap/Jake gevraagd om dancetracks van zijn stem te voorzien. Soms is het nummer al af, andere keren schrijft hij er aan mee. Begin september verscheen zijn eigen single ‘Day To Feel Alive’. De opvolger van ‘Mad World’ is ook al bekend: ‘Run Wild’, in juli gepresenteerd op Tomorrowland en uit in maart 2016. Aanstaande woensdag viert Jaap zijn 31e verjaardag.

Drake & Future opnieuw samen

#82 Drake & Future: Jumpman

Al eerder werkten Drake en Future samen. Dat was in 2013 op het nummer ‘Love Me’, goed voor een 79e plaats. In september verscheen van de twee het album What A Time To Be Alive, dat binnenkwam op de 9e plaats en na vier weken op de 77e plaats is aanbeland.

Kensington loopt European Music Award mis

#90 Kensington: Done With It

Zondag, 25 oktober 2015, maakte de Utrechtse band Kensington in Milaan, kans op een MTV European Music Award. Eerder deze maand wonnen ze voor het derde achtereenvolgende jaar een MTV EMA Award voor ‘Best Dutch Act’. Helaas viste Kensington zondag naast het wereldnet, want de European Music Award ging naar de Italiaan Marco Mengoni. De enige Nederlander die wel met een prijs naar huis ging, was Martin Garrix. Hij kreeg een Award in de categorie ‘best electronic’.
Na ‘Riddles’ (#44 in augustus en 23 weken genoteerd!), is ‘Done With It’ de tweede hit jaar voor Kensington, die dit jaar tien jaar bestaat.

Tiësto helpt Canadees duo aan eerste hit

#92 Dzeko & Torres feat. Delaney Jane: l’Amour Toujours (Tiësto remix)

Eind 2001, begin 2002 stond de Italiaanse dj Gigi d’Agostino vier weken op de eerste plaats met ‘l’Amour Toujours’. Anno 2015 doen Dzeko & Torres feat. Delaney Jane het nog eens dunnetjes over in een mix van Tiësto. Delaney Jane kennen we al van ‘Shades Of Grey’ van Oliver Heldens & Shaun Frank, vorige week #65, nu op #70.

Sinds 2007 vormen Julian Dzeko (1993) en Luis Torres (1991) het Canadese duo Dzeko & Torres. Ze kennen elkaar via een forum op internet, waarna ze samen voor hetzelfde pr-bedrijf gingen werken, Julian als pr-man, Louis als ontwerper. Daarnaast waren de twee helemaal idolaat van housemuziek. Nadat ze Tiësto bezig hadden gezien tijdens een concert in hun woonplaats Toronto, schaften ze de benodigde apparatuur aan en leerden het dj-vak. Veel draaibeurten later gingen ze zelf nummers produceren. In 2012 bracht het duo de EP Hey! uit.
Sinds 2014 heeft Tiësto de twee onder zijn hoede genomen en vallen ze onder zijn Red Light Management. Tiësto destijds: “Deze jongens zijn bijzonder creatief en heel goede dj’s. Het zal mij niet verwonderen als ze binnen een jaar doorbreken.” Anno 2015 is die doorbraak daar en scoort het duo, met dank aan de man die hen aan het draaien kreeg, hun eerste hit!

Diggy Dex heeft zijn afscheidslied al klaar

#94 Diggy Dex ft. JW Roy: Treur Niet (Ode Aan Het Leven)

‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’ van Marco Borsato en ‘Dat Ik Je Mis’ van Maaike Ouboter zijn veelgevraagde nummers op begrafenissen en crematies. Wellicht dat binnenkort ‘TreurNiet (Ode Aan Het Leven)’ van Diggy Dex feat. JW Roy daar ook toe zal behoren.

Dat was echter niet de reden waarom Diggy Dex het nummer schreef. ‘Welk liedje moet er op mijn begrafenis worden gedraaid’, vroeg hij zich vorig jaar af, toen hij zong tijdens de uitvaart van drie slachtoffers van de MH17. Al snel kwam hij tot de conclusie dat het een eigen liedje moest zijn. Daarop dook hij samen met JW Roy de studio in en schreef in vijf minuten de tekst van het nummer ‘Treur Niet (Ode Aan Het Leven)’. Dex koos voor Roy, omdat hij vond dat zijn stem het beste bij het nummer paste.

Diggy Dex is het alter ego van de 35-jarige Koen Jansen. Dex scoorde al vijf hits, waaronder ‘Slaap Lekker Fantastig Toch’ feat. Eve de Roovere (#2 in 2009). Iedere woensdagochtend  maakt de in Amersfoort geboren muzikant, een rapcolumn in het programma van 3FM dj Giel Beelen onder de noemer ‘Diggy Dex Heeft Iets Nieuws Gemaakt’.

Je wist het misschien niet, maar Jan Willem Roy heeft er al een #1-hit opzitten. Als zanger en gitarist van de gelegenheidsband Ticket For Tibet stond hij met ‘Als Je Ooit Nog Eens Terug Kan’ in april 2008 een weekje op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer was bedoeld als een hart onder de riem voor de inwoners van Tibet, die al sinds 1950 door de Chinese overheid onder de duim worden gehouden. JW Roy was tevens de componist van  ‘Broken Wings’, dat als basis diende voor het nummer.