vrijdag 18 januari 2008

Amy Winehouse naar #1 met single én album!

Kijk, dat ziet de Megaman graag: een lijst waar de hitfeiten en de records van afspatten! Wat te denken van Amy Winehouse, een dame die inmiddels al hoger op de lijst van 'te verwachten rockdoden' staat dan Keith Richards (alhoewel ze nog altijd lager staat dan Benny Neyman). Zowel in de Single Top 100 (met haar single 'Valerie') als in de Album Top 100 (met haar album 'Back to black') klimt Amy deze week naar #1. Een prestatie die maar zelden voorkomt, en totaal onverwacht voor een dame die tot nu toe hooguit redelijke hitparadeprestaties boekte. Haar album staat bovendien al meer dan een jaar genoteerd, maar komt nu pas voor het eerst op #1 terecht; ook dat is uiteraard een zeldzaamheid!

Bij de singles komt vlak onder Amy de hoogste nieuwe op #2 binnengeknald. Het is good old DJ Jean met een remake van zijn grootste hit, 'The launch relaunced'. Met deze tweede plek evenaart hij in één klap de hoogste positie van de originele uitgave van negen jaar geleden.

Nog eens drie platen vliegen hard door de top 10 heen: Colbie Caillat klimt van 10 naar #3 met 'Bubbly', Alain Clark sprint van 23 naar #4 met 'Father and friend' en nog harder, van 65 naar #9, schieten Vlemmix en Roos met 'Een bussie vol met Polen'; de grootste après ski- c.q. carnavalshit van dit moment.

En over carnavalshits gesproken: het carnaval valt vroeg dit jaar, dus ook de feesthits komen vroeg in het jaar binnen. Deze week mogen we maar liefst veertien platen uit dat genre verwelkomen, wat het totaal van deze week op vijfentwintig brengt. Deze week scoren onder meer AKA the Junkies ('Konijntje', #16), DJ Cor ('Hee hoo', #30), Guido Weijers ('Nooten mix', #38) en de Deurzakkers ('Houdoe', #40) een nieuwe hit.

Maar liefst negenentwintig nieuwkomers treffen we deze week aan in de Single Top 100, waaronder twee hernieuwde binnenkomers. Een absoluut record; de Megaman krijgt het er maar druk mee...

Ook in de Album Top 100 zien we een wisseling van de wacht. Paul de Leeuw moet na zes weken koppositie het heft uit handen geven aan (ook hier) Amy Winehouse; in haar 55e week klimt ze met 'Back to black' naar #1. Ook Anouk passeert Paul; met 'Who's your momma' klimt ze terug naar #2.

De hoogste nieuwe in de albumlijst is voor de Nederlandse rockgroep Voicst. Op #28 komen ze binnen met 'A tale of two devils'. Vlak daarachter debuteert op #35 Simone White met 'I am the man 07'. De derde en laagste nieuwe komt op #90 binnen, 'One man band' van de Megaman-held James Taylor.

Lees al het nieuws over de grootste hits en alle nieuwkomers aanstaande maandag in de vernieuwde Megaman!

woensdag 16 januari 2008

midweek: Amy Winehouse naar #1 met single én album

Twee grote verrassingen kondigen zich al halverwege de week aan: het ziet er naar uit dat Amy Winehouse komende vrijdag met haar single én album naar de bovenste plek gaat stijgen in de vaderlandse top 100's. Met 'Valerie', haar samenwerkingsverband met producer Mark Ronson, dreigt ze, louter als gevolg van verkochte downloads, Rihanna's 'Don't stop the music' voorbij te gaan streven. Haar album 'Back to black' stond voor het eerst al in 2006 genoteerd, maar gaat nu pas naar de bovenste positie van de Album Top 100, ten koste van 'Symphonica in rosso' van Paul de Leeuw.

In de Single Top 100 voorspellen we dat 'Valerie' van Amy Winehouse van 3 naar #1 gaat klimmen. De track is niet in de winkels te koop, maar alleen als betaalde download verkrijgbaar. Toch lijkt dat ruim voldoende te zijn om Rihanna te gaan passeren. Verderop in de top 10 doen ook Alain Clark en Colbie Caillat het erg goed, met een potentiële top 5-notering. Vlemmix en Roos mogen een klein beetje hopen op een top 10-notering voor hun grappig bedoelde 'Bussie vol met Polen'.

Als hoogste nieuwe mogen we DJ Jean gaan verwelkomen met zijn remake van 'The launch'; een top 15-notering behoort tot de mogelijkheden. Verder zien we een terugkeer van de Deurzakkers ('Houdoe'), een binnenkomst voor Queen & Paul Rodgers ('Say it's not true') en verder veel, heel veel après ski-lol.

Ook in de Album Top 100 gaat Amy Winehouse de macht overnemen. Pas in de vijfenvijftigste week weet ze voor het eerst de top te bereiken. Nieuwkomers zijn er nog altijd maar weinig; de Nederlandse groep Voicst ('A tale of two devils') en Simone White ('I am the man') mogen deze week gaan strijden om de titel 'hoogste nieuwkomer'.

Kijk komende vrijdag bij de Megaman hoe de nieuwe lijsten eruit zien!

zondag 13 januari 2008

Megaman week 2 – 12 januari 2008

Welkom in de Megaman van 12 januari 2008, waarin Simone White een reuzensprong maakt, Arne Jansen een postuum eerbetoon krijgt en Stevie Ann een oerlelijk beeldje misloopt. Dit en nog veel meer nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 in de nieuwe Megaman!

Rihanna succesvolste artiest van Barbados

Rihanna: Don’t stop the music (1)

Rihanna heeft meer uithoudingsvermogen dan we van tevoren dachten! Zes weken al staat ‘Don’t stop the music’ bovenaan in de Single Top 100. Rihanna is daarmee – dat zal je vast niet verbazen – de meest succesvolle artiest uit Barbados in de Nederlandse hitparade. Niet zo moeilijk, want tot nu toe zijn we er nog maar vijf tegengekomen. The Merrymen hadden tot nu toe het meeste succes; in 1969 kwamen ze tot #3 met ‘Big bamboo’. De op Barbados geboren Grandmaster Flash en Doug E. Fresh bereikten allebei de tiende plek: Grandmaster Flash deed dat in 1983 met ‘The message’ en Doug E. Fresh in 1997 met ‘Let me clear me throat’ (een single van DJ Kool waarop Doug een mede-credit krijgt). De laatste Barbadosiaan die wij kennen, scoorde maar een klein hitje: Rupee stond in 2004 één weekje genoteerd, op #73, met ‘Tempted to touch’.

‘Wonderwoman’ bereikt nieuw hoogtepunt

Leaf: Wonderwoman (4)

Misschien wel het leukste popplaatje van 2007, ‘Wonderwoman’ van Leaf. Na al twee keer op een tiende plek te hebben gestaan (in oktober en december), bereikt het nummer in de zeventiende week een nieuw hoogtepunt: de vierde plaats! Waarmee proficiat. Deze (eenmalige) opleving danken Annemarie en haar mannen aan de download van ‘Wonderwoman’ dat ook in de Mega Download Top 50 een nieuw hoogtepunt bereikt: de tweede plaats.

En die stijging komt dan mede door hun optreden in ‘Mooi! Weer de Leeuw’ met oudjaar. De downloadlijst geeft de verkopen weer van zondag 30 december 2007 tot en met zaterdag 5 januari 2008. Daarnaast zou de stijging ook nog kunnen komen door de 3FM Serious request actie. In de week voor kerst zijn er niet minder dan 15.000 nummers aangevraagd, maar die konden niet allemaal worden gedraaid. Voor het eerst kon je daarom dan ook met een speciale code je nummer gratis downloaden bij Itunes. Niet iedereen zal zijn nummer direct gedownload hebben. ‘Wonderwoman’ van Leaf was het op vier na meest aangevraagde nummer in die week. Aangezien er zeer weinig fysieke singles worden verkocht, zal ook deze Single Top 100 voornamelijk leunen op de verkoop van downloads. En zo’n actie valt dan ook direct op, maar is ook snel uitgewerkt. Dus ‘Wonderwoman’ zal volgende week weer gewoon met beide voeten op de grond staan, want dan hebben we weer een normale (zonder evenementen, specials etc.) hitweek.

Simone White: een van de snelste stijgers aller tijden

Simone White: The beep beep song (9)

Vierentachtig plaatsen winst, dat noemen we nou een snelle stijger! Simone White komt van 93 en klimt met ‘The beep beep song’ ineens naar #9. Dat brengt haar op de zesde plek in het overzicht van snelste stijgers aller tijden. ‘The beep beep song’ is de tiende plaat die een stijging van minstens tachtig plaatsen weet te bewerkstelligen. De snelste stijger ooit is al ruim tien jaar lang ‘Something about the way you look tonight’ van Elton John, die op 13 september 1997 op #94 binnenkwam en de week daarna, gekoppeld aan het dan net uitgebrachte ‘Candle in the wind’, ineens naar #1 doorsteeg. Elton is de enige die ooit meer dan negentig plaatsen wist te stijgen.

Colbie Caillat: top 10 in de halve wereld

Colbie Caillat: Bubbly (10)

Het gaat een beetje met horten en stoten, maar uiteindelijk komt Colbie Caillat er wel; in haar zevende week bereikt ze de top 10. Een paar weken terug ging ze al aan het zakken (van 55 naar #58) en twee weken terug bleef ze nog op #33 staan. Vorige week ging het echter opwaarts naar #15 en deze week klimt ze naar #10 door.

Haar Nederlandse top 10-hit past mooi in het rijtje van hoge noteringen dat ‘Bubbly’ al achter de naam heeft staan: #2 in Canada, #4 in Kroatië, #5 in de Verenigde Staten, #6 in Oostenrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Slowakije, #9 op Malta en #10 in Duitsland. In een belangrijke Amerikaanse sub-hitlijst, de Billboard hot adult contemporary tracks, bereikte ‘Bubbly’ de bovenste plek.

Ian Carey remixt zichzelf

Ian Carey featuring Michelle Shellers: Keep on rising (16)

Ruim zeven jaar geleden scoorden de Soul providers een klein hitje me ‘Rise’. De Soul providers bestond uit de producers Ian Carey en Jason Pappillon. De zang op die #62-hit uit november 2000 was van Michelle Shellers, een zangeres uit Baltimore. Daarna ging ieder zijns weegs. Shellers scoorde nog een paar clubhits, zoals ‘Hold on’ en ‘Hand that I’ve been dealt’. Ook de Soul providers gingen underground, met singles als ‘Try my love’ en ‘Let the sunshine in’. In de hitparades vertoonden ze zich echter niet meer.

Inmiddels zijn de Soul providers uit elkaar. De ene helft van dat duo, de in Amsterdam woonachtige Amerikaan Ian Carey, vond het tijd voor een remake. Hij remixte ‘Rise’ tot ‘Keep on rising’, en vroeg Michelle om nogmaals de zang voor haar rekening te nemen. Shellers zong het nummer opnieuw in en zie daar: de remix is in één klap al een grotere hit dan het origineel ooit was.

Henk Damen: van profvoetballer tot zanger

Henk Damen: Ik wil jou voor altijd (51)

Van Grad Damen horen we de laatste tijd niet veel meer; zijn laatste hitfeit dateert al weer uit oktober 2006, toen ‘Granada’ een weekje op #89 stond. En dus moet achterneef Henk Damen de eer van de familie Damen hoog houden in de Single Top 100, want zijn vader en de vader van Grad zijn volle neven.

De carrière van Henk Damen (’s-Hertogenbosch, 15 augustus 1980) begon pas zo’n vijf jaar geleden. Daarvoor volgde Henk de opleiding schilderen aan de LTS. Hij werd echter geen schilder, maar profvoetballer! Op zijn zestiende trad hij op verzoek van trainer Hans Kraaij jr. toe tot de FC Ophemert. Vervolgens maakte hij de overstap naar FC Den Bosch, op één voorwaarde. Henk wilde namelijk zanger worden en wilde dat een reeds opgenomen demo zou belanden bij enkele muziekbobo’s. Hans Kraaij had wel connecties in die wereld, want in 1997 scoorde hij een #1-hit met ‘Er zal d’r altijd eentje winnen’, samen met de Supporters united. Hans voldeed de tegenprestatie en kort daarna hing platenbaas Tony Berk aan de telefoon, die er voor zorgde dat Henk in contact kwam met Tom Peters, die voor veel artiesten nummers schrijft en produceert.

Vijf jaar geleden leidde het tot de eerste hit voor Henk: ‘Ik droom m’n hele leven van jou’ (#33). Daarna volgden nog zeven hitsingles, met als klapper ‘Jouw tranen komen veel te laat’ (#26), ook in 2002. ‘Ik wil jou voor altijd’ is de voorloper van zijn vierde album. Naast zingen is Henk ook nog presentator van ‘Hollandse hitmix’; kan Henk mooi zijn eigen plaatjes aankondigen!

Arne Jansen: eerbetoon aan broer geldt ook voor hem zelf

Arne Jansen: Schaam je voor je tranen niet (52)

Hoewel hij nog acht andere hits scoorde, waaronder een top 6-notering voor ‘Zeven brieven’, blijft Arne Jansen toch voor altijd verbonden aan ‘Meisjes met rode haren’ uit 1972, dat een vierde plaats bereikte. In 1992 werd het nummer van een remix voorzien door DJ Maurice, maar kwam in drie weken tijd niet verder van #68. In 2000 kreeg Arne met terugwerkende kracht een gouden plaat voor ‘Meisjes met rode haren’, nadat uit een hertelling bleek dat er 150.000 stuks van waren verkocht. Een overzicht van alle hits van Arne vind je hier.

Schaam je voor je tranen niet’ schreef Arne na het overlijden van zijn oudste broer op 6 november 2006. Tragisch genoeg was het nummer een jaar later tevens het slotnummer van zijn eigen uitvaartmis op 15 december 2007 in de St. Martinuskerk van Gendringen. Nick & Simon zongen tijdens die dienst het lied ‘Kijk omhoog’ en Jacques Herb bracht ‘Time to say goodbye’. Vijf dagen daarvoor had Arne zich van het leven beroofd in zijn woonplaats Silvolde.

Aloisius Gertrudus Gerhardus (Arne) Jansen werd op 26 april 1951 in Wieken, een buurtschap bij Gendringen geboren. Arne zong in zijn jeugd in het koor ‘de Ulftse nachtegaaltjes’. Hij wilde altijd al zanger worden. Als kind maakte hij met elastiekjes en een stukje hout een gitaar, waarmee hij zogenaamd optrad. Op negenjarige leeftijd maakte hij zijn podium-debuut in Duitsland als Aloys Jansen, en daar verscheen ook zijn eerste single, ‘Tränen der Liebe’. Op latere leeftijd werd hij op aandringen van zijn moeder kapper, maar het zingen bleef. Hij ging in Duitsland wonen en deed verschillende zangaudities. Het was zijn vriendinnetje Mieke (later zijn vrouw) die hem terughaalde naar Gendringen, waar hij terecht kwam in de band les Cigales.

Ze deden wel eens mee met een talentenjacht, zo ook in Zevenaar. Daar werden zijn stem en uiterlijk opgemerkt door producer Tim Griek (later ook van André Hazes). Het was echter niet alleen de stem, maar ook de uitstraling - een vriendelijk, vrolijke jongen, de ideale schoonzoon - die hem aanspraken. En toen Tim dan ook een aantal maanden daarna op zoek was naar een stem bij het liedje ‘Meisjes met rode haren’ (een vertaling van een Duits liedje uit 1971), herinnerde hij zich Arne Jansen, en wilde hem voor het liedje. Weliswaar waren les Cigales amateurs, maar nu een echte platenmaatschappij belangstelling toonde voor de stem van hun nieuwe gitarist, stonden ze op een kruispunt: meedoen of niet? Aanvankelijk waren ze niet erg happig. Ze vonden het lied ook zo onzinnig. Meisjes met rode haren zijn helemaal niet mooi, die zitten onder de sproeten...

Maar ze hapten toe en scoorden een gigant van een hit met ‘Meisjes met rode haren’ als Arne Jansen en les Cigales. Hoewel tijdens optredens les Cigales er vaak niet bij waren; optreden met een band (tape) is nou eenmaal praktischer dan met een groep. In de studio waren ze wel samen, bij optredens trad hij vaak alleen op.

Thuis hield Arne zich, als Aloys, bezig met het trainen van politiehonden en fokte hij mini-paardjes: paarden van hooguit een meter hoog. Als bestuurslid van de fokkersvereniging NMPRS, ijverde hij ervoor dat er een Europees minipaardenras zou komen.

In september vorig jaar bracht hij de cd ‘Wat ik voor je voel’ uit, waarvoor hij zelf de promotie deed om het op de - voornamelijk regionale - zenders te krijgen. Arne was vooral op de piratenfeesten een graag geziene gast. Alles goed toch? Niet helemaal, want volgens mensen in zijn omgeving zou hij al tijden depressief zijn geweest. Mede door het ontvallen van zowel een broer als een zus, waar hij moeilijk mee om kon gaan. De zaterdag voor zijn dood vertelde hij zijn vrouw Mieke dat hij een relatie had met zijn privé-chauffeuse. Mieke zei hem dat hij dat dan ook maar aan zijn twee kinderen moest vertellen, wat hij een dag later ook deed. Het werd hem echter allemaal te veel en op 10 december verkoos hij het eeuwige boven het heden.

Twee hits voor Mooi wark: beter begin van het feestseizoen is er niet

Mooi wark: Schijt aan regels (61)
Lawine boys & Mooi wark ft. DJ Roy: In de blote kont (70)


Het feestseizoen begint voor Mooi wark, een feestband uit Drenthe, erg goed, want ze komen met twee nummers de Single Top 100 binnen. Op #70 gaan ze min of meer op herhaling met ‘In de blote kont’, samen met de Lawine boys en DJ Roy. En op #61 presenteren de mannen uit Drenthe hun derde hit: ‘Schijt aan regels’.

Mooi wark is in 1992 opgericht door Bert Koops (zang en gitaar) en Henk Oosting (basgitaar en zang). Hun grote voorbeeld is Normaal, en dus maakten ze in navolging van Normaal nummers in het Drents. Tot 2002 maakte de groep verschillende bezettingen door. De huidige line-up is naast Bert en Henk: William ‘Bossy’ Bossong (bassist), Arnold ‘Garfunkel’ Kuik (gitaar en teksten) en Dennis ‘Lookie’ Hendriks (drums). ‘Schijt aan regels’ staat op het album ‘Bok ‘m d’r op’, dat op 1 februari gepresenteerd wordt in ‘De giraf’ in Emmen. Deze avond is tevens de aftrap van de ‘Schijnheiligen tour 2008’. De maand daarop vertrekken ze naar Oostenrijk, waar ze samen met andere (feest)acts een tv-special zullen opnemen.

‘Schijt aan regels’ kennen we al ruim dertig jaar lang als ‘Rosamunde’. De melodie van ‘Schijt aan regels’ is gebaseerd op een Tsjechische polka uit de Bohemen: ‘Škoda lásky - (Modřanská polka)’, wat ‘verloren liefde’ betekent. De polka werd in 1927 gecomponeerd door de Tsjechische componist en dirigent Jaromir Vejvoda. In het restaurant ‘Škoda lásky’ aan het Zbraslaver Plein is er een expositie over leven en werk van Vejvoda geplaatst. Zijn zoon Josef stichtte het internationale Blaasorkestenfestival Vejvodova Zbraslav. De eerste plaatopname van ‘Škoda lásky - (Modřanská polka)’ stamt uit 1934 van Jaromir Vejvoda zelf. In de Tweede wereldoorlog werd de polka door de geallieerden als ‘Rosamunde’ tot wereldhit gescandeerd. In Nederland kreeg het de titel ‘Rats kuch & bonen’. In 1975 scoorde de Duitse zanger Dennie Christian met de Nederlandse versie van ‘Rosamunde‘ zijn eerste hit, het bereikte de tweede plaats. In het Engels is het gecoverd als ‘Beer barrel polka’ en als zodanig verwerkt in ‘Happy with Barry Hughes (#44 in 1988).

De tweede hit van Mooi wark dit jaar is een oud nummer: ‘In de blote kont’, waarmee ze vorig jaar zelf een hit scoorden (#39). Met het oog op het feestseizoen werd het nummer dit keer samen met de Lawine boys en DJ Roy opgenomen, en komt binnen op #70. De clip van deze versie werd in december opgenomen met acht mooie dames in het openluchtmuseum in Barger Compascuum en werd geregisseerd door Theo Nabuurs oftewel Mental Theo.

De Lawineboys zijn Addie Compen en Koen van Steenbergen, afkomstig uit Budel. Van origine zijn de Lawine boys dj’s, waarbij ze al vaker zelf de microfoon ter hand namen. De grote doorbraak kwam met het tv-programma ‘Uit je skihut’ dat hen vier weken volgde tijdens hun verblijf in Oostenrijk. In Saalbach Hinterglemm bezitten de heren het ‘Après ski paleis’, waar ze in de winterperiode hun eigen liedjes kunnen brengen. Want sinds 2004 zijn de heren er elk jaar bij met hun feestnummers, waarvan ‘The boxer’ in 2005 hun grootste hit was (#33). Eind januari verschijnt het eerste album van de twee met hun grootste hits.

En dan DJ Roy, wiens echte naam Roy Keuter luidt, geboren op 26 oktober 1979 in Emmen. Met DJ Roy werkte Mooi wark al eerder samen: op ‘Idioot’ (#76 in 2006), als DJ Roy & Stefanleur vs Mooi wark. DJ Roy scoorde naast ‘Idioot’ ook al een eigen hit: ‘Party on’ (#85 in 2004). Met DJ Roy werkte Mooi wark al eerder samen: op ‘Idioot’ (#76 in 2006), als DJ Roy & Stefanleur vs Mooi wark. DJ Roy scoorde naast ‘Idioot’ ook al een eigen hit: ‘Party on’ (#85 in 2004). Van jongs af aan wil Roy mensen vermaken, en de eerste ervaring deed hij op in de eigen familiekring op diverse feesten. Playbacken, live zingen, cabaret en toneel, hij heeft zo’n beetje alles gedaan. En dat allemaal ondanks zijn stotterprobleem. Plaatjes draaien begon thuis met een eigen zender, ‘Radio new generation’, die echter alleen in zijn eigen kamer te ontvangen was… Rond zijn zeventiende begon hij te werken als ober, waarbij hij soms ook de muziek moest verzorgen. Het bleek de aanzet tot een dj-carrière te zijn, die hem in diverse discotheken deed belanden, tot in Spanje toe. Als hij niet optreedt, is Roy dj bij Simone FM. Het motto van DJ Roy luidt dan ook ‘Droom niet je leven, maar leef je droom’.

Tim Douwsma: wanna be a popstar of wanna be a soapie?

Tim Douwsma: Wil je bij me blijven slapen (69)

Kijk aan, nog een ‘Popstar’ die een hit scoort! Zo langzamerhand begint ‘So you wanna be a popstar’ een succesvollere talentenjacht te worden dan ‘Idols’. Winnares Maaike bereikte in november plaats #2 met ‘Don’t look for me’, runner up Tessa schopte het tot #39 in december en weer een maand later komt de nummer 5 van SYWBAP de Single Top 100 binnen. Tim Douwsma werd al vroeg in de finaleronden uitgeschakeld, maar misschien behaalt hij op de lange termijn wel het meeste succes!

Tim Douwsma werd op 4 november 1987 geboren in het Friese Drachten. Inmiddels woont hij in het schilderachtige Wijnjewoude. Na zijn middelbare school schreef hij zich in voor een sportopleiding aan het CIOS. Dat bleek echter al snel niets voor hem, dus daar is hij al weer mee gekapt. In plaats daarvan schreef hij zich in bij een castingbureau. Hij deed wat modellenwerk en deed een aantal audities voor bekende tv-series. Hij probeerde het bij ‘Goede tijden slechte tijden’, ‘Het huis Anubis’, ‘Spangas’ en ‘Onderweg naar morgen’. Bij die laatste soapserie trok hij uiteindelijk aan het langste eind: vorig jaar speelde hij daarin een gastrolletje. Vlak daarna liep hij tegen ‘So you wanna be a popstar’ aan en wat bleek: zingen kon hij ook een beetje. Met dat koppie van hem heeft ie in ieder geval een aardige schare fans, wat hem deze week met ‘Wil je bij me blijven slapen’ zijn debuuthit oplevert.

Stef Ekkel van Kampen naar Kufstein

Stef Ekkel: Het stadje Kufstein (75)

Aan z’n hits te horen, heeft Stef Ekkel al de hele wereld rondgereisd. In 2002 scoorde hij zijn debuuthit met ‘De Griekse melodie’ en begin vorig jaar had hij een hit met ‘Shanghai’. Deze keer is hij, met zijn achtste hit, te vinden in Oostenrijk. Zijn grootste hit scoorde hij in 2006 met ‘De woonboot’ (#29).

Stef Ekkel werd op 9 augustus 1980 geboren in Kampen. Muziek en gezelligheid zijn hem met de paplepel ingegoten, want zijn ouders waren uitbaters van café ‘De boterton’. Vanaf 1998 staat hij op het podium. Zelf zegt hij: “Voor mij is het het allerbelangrijkste dat ik kan doen waar ik zoveel plezier in heb en dat is liedjes maken en optreden. Ik hoop dat natuurlijk nog heel lang te mogen doen. En dan is het extra leuk als je succes hebt; ik geniet daar ook met volle teugen van, want het kan over twee jaar wel weer heel anders zijn...”

‘Het stadje Kufstein’ was al een hit voordat Stef geboren was: in 1978 hadden de Migra’s er een hit mee. De Megaman denkt echter niet dat Stef hun dertiende plaats van dertig jaar geleden kan overtreffen.

Rob & John: roependen in de woestijn

Rob & John: Ze roepen… maar ik hoor ze niet (76)

Sinds 2000 vormen Rob (Serge van Eck) & John (Kees Verlee uit Almkerk) een duo dat je voor feesten en partijen kunt boeken. En dat is dan ‘feestmuziek zoals feestmuziek moet zijn: hossen, deinen en dansen’, zoals ze het zelf verwoorden. Twee keer eerder stonden ze al in Single Top 100, met ‘Een keer in je leve’ (#67 in 2005) en met de ‘Rooie rozen medley’ (#80 in 2007). Kees treedt ook nog op als Johnny Gold. In tegenstelling tot de andere partyacts die deze week binnenkomen, is ‘Ze roepen… maar ik hoor ze niet’ een eigen nummer, geschreven door Kees en platenbaas Adrie van den Berk.

Geen covers meer voor Maj Farah

Maj Farah: My watch (77)

Toen ‘Heartbreak away’ van X-factor winnares Sharon Kips op 3 maart 2007 binnenkwam op de eerste plaats, meldden we al dat ene Maj Farah dit nummer al eerder had opgenomen. Niet wetend, dat diezelfde Maj bijna een jaar later zelf een hit zou scoren met ‘My watch’, deze week binnen op #77. Maj Farah boekt nu succes dankzij de Kweekvijver voor nieuw talent van TMF. De afgelopen jaren leverde deze kweekvijver al hits op voor Absent minded, Darryl, Dennis, Good things end en the Girls. Alleen la Melodia en the Jeremy’s wisten hun deelname nog niet te verzilveren tot een hitnotering. Tijd voor een kennismaking met Maj.

Maj is in 1980 geboren in Nederland, maar haar ouders komen uit Marokko; haar naam betekent ‘blijdschap’ in het Arabisch. Maj begon op haar twaalfde met zingen, en zong liedjes van Mariah Carey. Op haar vijftiende werd ze ontdekt door een modellenbureau, dat haar meteen vroeg mee te doen aan ‘The favorite model of the year’-contest, en die won ze gelijk. Leuk allemaal, maar Maj wilde verder in de muziek, en dus nam ze naast haar modellenwerk zang- en danslessen, en kwam in contact met Niels Walboomers van Walboomers Music in Amsterdam. Hij behartigt sindsdien haar zaken en met een contract op zak werkt ze momenteel aan haar eerste album. ‘My watch’ is geschreven door Tearce Keaz en Mitch Crown, ofwel hitproducers Tearce en Crown, die ook actief zijn voor onder andere Gio. Op 25 november is de clip voor ‘My watch’ opgenomen in Amerika. De clip van ‘Heartbreak away’ is inmiddels van YouTube verwijderd. Maar mocht jij nog ergens een linkje weten, mail het ons dan!

Turbofunk duikt de jaren ’80 in

Turbofunk: Gotta move (79)

Begin jaren ’80 hadden we in Nederland de groep Turbo, maar daar heeft Turbofunk niets mee te maken. Turbofunk is een alias van de Franse houseproducer Patrick Alavi. Tot nu toe hield hij zich vooral bezig met remixen; zo maakte hij opvallende versies van Jamelia’s ‘Beware of the dog’ en Justin Timberlake’s ‘Sexyback’. Met ‘Gotta move’ probeert hij het ook eens met eigen werk.

Nou moeten we dat ‘eigen werk’ wel even tussen quootjes zetten, want ‘Gotta move’ is geleend van ‘Goin’ dancin’ down the street’ van de Italiaanse jaren ’80-groep Peter Jacques band. De vocalen zijn er in ieder geval rechtstreeks uit overgenomen.

Cooldown café covert er weer op los

Cooldown café: Ben ik te min (80)

Het succes van ‘Hey baby (uhh, ahh)’, #5 in 2001, heeft de Cooldown café niet meer kunnen evenaren, laat staan overtreffen. De op één na grootste hit was drie jaar later met ‘The lion sleeps tonight’ dat tot #23 kwam. Vorig jaar deden ze nog een poging met ‘Reach out and touch’ dat tot #60 kwam. Daar is ‘Ben ik te min’, hun tiende notering, nog twintig plaatsten van verwijderd. Het partyseizoen is echter nog maar net begonnen, dus het kan nog alle kanten op! Met ‘Ben ik te min’ maakte Herman van Lieshout, oftewel Armand, zijn debuut in 1967 en kwam daarmee tot de derde plek.

De Cooldown café aan het Rembrandtplein in Amsterdam stond en staat voor de feestband Cooldown café. Rob Ronalds was daar samen met Frank barman, en samen zongen ze met de zangeressen Angela en Masha de Nederlandse versie van ‘Hey baby (uhh, ahh)’ in. Daarna hebben ze weinig meer achter de bar gestaan, want het succes was enorm, tot in het buitenland toe. Rob ging in 2003 solo en is vervangen door Chris. Frank scoort als DjFrankB enkele solohits en de zangeressen Angela en Masha maken enkele uitstapjes als Coolgirlz. En toch bestaat de Cooldown café nog steeds!

Geen popprijs voor Stevie Ann, wel voor Armin van Buuren

Stevie Ann: Baby blue (84)

Twee weken geleden kwam ‘Baby blue’ van Stevie Ann een weekje kijken op #93. Deze week is ze terug en boekt een winst van negen plaatsen voor het nummer en gaat op herhaling op #84. De tekst voor het nummer schreef ze in Londen. “De muziek was er al, maar de tekst wilde maar niet komen. En toen opeens, alsof het uit de lucht kwam vallen, was er de tekst”, vertelde Stevie onlangs. Volgens Stevie heeft dat zeker met de omgeving te maken, in dit geval Londen, waar ze wel vaker komt.

Geen popprijs

Stevie Ann was naast Krezip, Van Velzen, Moke, Jan Smit (volgens sommigen dé grootste kanshebber), Pete Philley & Perquisite en Alain Clark een van de vele acts die genoemd werden als kanshebber voor de Popprijs. Deze prijs wordt sinds 1986 jaarlijks uitgereikt door de Stichting Buma Cultuur tijdens Noorderslag in Cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen. De prijs is voor de band of artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Afgelopen zaterdagavond, even na elf uur, sprak jury voorzitter Hans Kosterman de verlossende woorden: “De Popprijs 2007 gaat naar Armin van Buuren!” De meeste gokkers dachten, omdat Noorderslag vooral een bandjesfestival is, aan een bandje of een zanger(es), niet aan een dj. Vijf jaar geleden won Tiësto ook al de Popprijs, dus eigenlijk was het niet zo vreemd dat Armin hem dit jaar krijgt.

De jury roemde hem om zijn creativiteit in combinatie met zijn zakelijk inzicht. Afgelopen jaar werd Armin verkozen tot beste dj van de wereld. Helaas kon hij niet zelf aanwezig zijn om de Popprijs in ontvangst te nemen, omdat hij bezig is met een tournee door Zuid-Amerika. En aangezien overkomen naar Groningen hem vier dagen zou kosten, was er een videoboodschap. Wel was zijn broer er voor het in ontvangst nemen van een cheque van € 10.000 en een (volgens Giel Beelen) ‘oerlelijk’ beeldje. Traditiegetrouw onder boegeroep en heel veel bier. Daarop besloot hij de toespraak die hij van zijn broer had ontvangen per e-mail, voor lief te laten. Het was de eenentwintigste keer dat de Popprijs werd uitgereikt.

Alexander Klerx blaast countryklassieker nieuw leven in

Alexander Klerx: Somewhere between (88)

Alexander Klerx heeft al een aardige naam opgebouwd in het piratencircuit met Nederlandstalig werk, maar deze week komt zijn grote doorbraak in de hitparade pas met een Engelstalige plaat.

Het origineel van ‘Somewhere between’ stamt uit 1967 en is van Merle Heggard & the Strangers. Maar Alexander Klerx zal zijn versie gebaseerd hebben op de #1-hit van de Limburgse band the Tumbleweeds uit 1975. Naast de versies van the Tumbleweeds en Alexander Klerx is er nog een derde coverhit van ‘Somewhere between’: Grant & Forsyth (#27 in 1990).

Sugar Lee Hooper met de beentjes van de vloer

Sugar Lee Hooper: French can can (98)

Zestig jaar wordt ze volgende maand, maar ze is nog lang niet uitgezongen. Als Marja van der Toorn wordt ze op 23 februari 1948 in Den Haag geboren. Ze maakt oorspronkelijk carrière als drumster bij the Ladybirds en Vin and the Cardinal queens. Daarna sticht ze een gezin. Toch kiest ze weer voor het drummen; ze kruipt twaalf jaar lang bij the Crazy rockers achter de trommels. Na een val van het podium moet ze echter zeven jaar lang revalideren. Ze besluit niet meer te gaan drummen, maar richt zich op het zingen. Als Sugar Lee Hooper maakt ze al snel naam via haar bulderende stemgeluid, haar kale koppie, haar omvangrijke gestalte en haar voorliefde voor kleurige jurken. De ‘Sugar’ verwijst naar haar voorliefde voor zoetigheden; Lee Hooper is de naam van de manager van jaren 30-blueszangeres Billie Holiday.

In 2001 is Hooper de eerste Nederlandse artiest die een homohuwelijk sluit; ze trouwt met haar vriendin Andrea. In 2006 ondergaat ze een facelift, waarna in 2007 een buikwandcorrectie en een borstoperatie volgen. Blijkbaar zorgt haar strakgetrokken uiterlijk voor nieuw succes, want deze week scoort Sugar Lee haar zesde hit met de ‘French can can’. Dat thema is al bijna honderdvijftig jaar oud: in 1866 werd het gecomponeerd door Jacques Offenbach voor zijn opera ‘La vie Parisienne’. Het is al de vijfde keer dat de compositie een hit wordt in Nederland. In 1964 was het voor het eerst raak voor de Jumping jewels met ‘Jumping can can’ (#17). In 1981 bewerkte Bad manners het tot een skaversie in ‘Can can’ (#14). Daarnaast kwam het nummer ook nog in twee medleys terecht: in de ‘Crazy accordeon’ van de Kermisklanten (#13 in 1981) en in ‘Can can you party?’ van Jive Bunny & the Mastermixers (#51 in 1990).

Sugar Lee Hooper mag dan wel al jarenlang meedraaien in het schnabbelcircuit, het is nog altijd haar zoon die de grootste hit heeft gescoord! Jan van der Toorn scoorde in 1998 twee hits samen met Pappa Bear. Met ‘Cherish’ kwam het tweetal tot #4 en een paar maanden later met ‘When the rain begins to fall’ tot #21. En dat terwijl moeder Marja nooit hoger heeft gestaan dan #11, in 1995 met ‘De wandelclub’.

Vrije val voor Mariah en Wham!

Mariah Carey: All I want for Christmas is you (102)
Wham!: Last Christmas (---)


Onder de Single Top 100 bevindt zich nóg een top 100: de Bubbling Under, ofwel de platen op de posities 101 tot en met 200. Normaliter besteedt de Megaman daar geen aandacht aan, maar deze week is er wel iets héél bijzonders aan de hand: maar liefst twee platen verlaten deze week vanuit de top 10 de Single Top 100. Twee kerstsingles, ‘All I want for Christmas is you’ en ‘Last Christmas’, waren vorige week nog de twee meest gedownloade platen. Dat resulteerde in een derde plek in de Single Top 100 voor Mariah Carey en plek #5 voor Wham! Deze week worden beide tracks uiteraard helemaal niet meer gedownload, wat ook betekent dat ze in één klap uit de Single Top 100 verdwijnen. Nog nooit eerder verdween een plaat van zo hoog uit de Single Top 100. Recordhouder tot nu toe was ‘Zwaard van Damocles’ van Sef Thissen & Lange Frans, dat vorig jaar juli vanaf #10 de Single Top 100 verliet (en zakte naar #175). Daar komen nu dus twee records overheen: Mariah Carey valt van nog hoger uit de Single Top 100 (ze zakt van 3 naar #102) en Wham! valt nog harder (vorige week nog op #3, deze week niet eens meer bij de bovenste 200).

Kijk hier voor de top 10 van hoogste verdwijners uit de Single Top 100. En wat valt daarbij op? Inderdaad: ‘Last Christmas’ van Wham! staat zelfs twee keer in die top 10! Exact een jaar geleden stond de track ook al in de lijst en verdween toen vanaf #25; goed voor een achtste plaats in dit overzicht.

Album Top 100: persoonlijk record voor Paul de Leeuw

In de Album Top 100 blijft Paul de Leeuw voorlopig nog op kop staan; nog nooit stond hij langer op #1! Ook in de rest van de lijst verandert er maar weinig; net als in de voorgaande weken moeten we de nieuwkomers met een zaklampje gaan zoeken. We vinden er uiteindelijk twee.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso (1)
Onvermoeibaar lijkt Paul de Leeuw met het album ‘Symphonica in rosso’. Het album staat inmiddels voor de zesde week op de eerste plaats van de Album Top 100. Voor Paul zelf is zes weken bovenaan een evenaring van ‘Plugged’ uit 1994 dat ook zes weken op #1 stond. Sinds ‘Call me irresponsible’ van Michael Bublé in mei 2007 heeft er geen album meer zolang op de eerste plaats gestaan. En de laatste Nederlandse act die het minstens zolang volhield was Ilse DeLange, die met ‘The great escape’ in 2006 zeven weken bovenaan stond.

Alain Clark: Live it out (6)
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk bereikt Alain Clark dan toch de top 10. Al tien weken lang staat ‘Live it out’ in de Album Top 100, maar in de laatste acht weken kwam de plaat nooit kwam de plaat hoger dan #16. Het nieuwe jaar bracht Alain Clark echter ook nieuw succes: vorige week al steeg de plaat terug naar #14 en deze week volgt zelfs een top 10-hit, met een zesde positie.

Van Velzen: Unwind (10)
Waar komt dat kleine mannetje nou ineens weer vandaan? Van Velzen kwam met ‘Unwind’ vorig jaar maart in één klap op #1 binnen in de Album Top 100. Eind september verdween de plaat uit de lijst en sindsdien kwam hij nog een paar keer in de onderste regionen terug. Maar sinds een maand zit de plaat ineens weer enorm in de lift! Op 22 december keerde het album terug op een nog onschuldige 99e plek. Een week later steeg hij door naar #62 en begin dit jaar ging het bescheiden verder naar #49. Waarna deze week een onverwachte stijging van bijna veertig plekken volgt, waardoor ‘Unwind’ na een afwezigheid van negen maanden terugkeert in de top 10! De Megaman staat er van te kijken, maar feliciteert Van Velzen van harte.

Mark Ronson: Version (75)
Vorige week maakte Mark Ronson zijn hitparadedebuut met de single ‘Valerie’, die hij maakte met Amy Winehouse. Eerder produceerde hij haar album ‘Back to black’, dat met 1.550.037 stuks het bestverkochte album van 2007 was in Groot-Brittannië. Daar kan Mark alleen nog maar van dromen met zijn album ‘Version’, waarop alleen maar covers staan.

Alela Diane: The pirate’s gospel (97)
Het heeft een tijdje geduurd voordat de wereld haar folkmuziek ontdekte, maar uiteindelijk krijgt Alela Diane het succes dat ze verdient. De zangeres/ gitariste, afkomstig uit het kleine stadje Nevada city in het noorden van Californië, schreef de meeste nummers van ‘The pirate’s gospel’ al jaren geleden; ze bracht ze in 2004 uit op een eigen beheer-album. Uiteindelijk gebeurde het onvermijdelijke: een platenmaatschappij raakte geïnteresseerd in Alela en een licht bewerkte versie van haar opnamen uit 2004 vindt nu ook zijn weg naar de platenzaken en de hitparade.