vrijdag 27 mei 2022

Hitflits: eerste dubbelslag voor Harry Styles: #1-notering voor ‘As It Was’ en #1-album met Harry’s House

Hij was al het eerste (voormalige) One Direction-lid met een #1-hit, ‘As It Was’. Vanaf deze week is hij ook de eerste van de (voormalige) leden die een dubbelslag slaat. Dat doet hij met ‘As It Was’, dat terug stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100 en met het album Harry’s House dat binnen knalt op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33.
Na Harry Styles (in 2017) en Fine Line (in 2019) is Harry’s House het derde #1-album van Harry Styles en alle drie staan ook deze week genoteerd. Harry Styles stijgt in de 165e week van #43 naar #15. Fine Line keert in de 128e week terug de in top 10 en komt uit op de tiende plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Harry Styles: Harry’s House (54)      *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Kendrick Lamar: Mr. Morale & the Big Steppers (0), op 87,56%
3. (3)   Dopebwoy: Turbulentie (0)
4. (6)   Rammstein: Zeit (56)
5. (8)   Ed Sheeran: Equals (17)

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#6 K3: Kom Erbij! – Live (94)
Hé, zingt K3 ook al liedjes van Kinderen voor Kinderen? In 2018 bracht het koor het album Kom Erbij! – 39 uit, dat vijf weken de tweede plaats in handen had. Wees gerust, Kom Erbij! – Live van K3 is een weergave van de gelijknamige K3-show, voor het eerst met het nieuwe lid, Julia Boschman. Er zit dan ook een DVD bij van de show.
 
Kom Erbij! – Live is de tweede live registratie van K3. De eerste, K3 In Concert – Live In Ahoy verscheen alleen op DVD en stond in 2012 elf weken op de eerste plaats van de DVD Music Top 30.
 
#14 Van Morrison: What’s It Gonna Take? (92)
#64 Beach House: Once Twice Melody (100)
 
#46 the Police: Around The World (100)
‘Around The World’, 1977-1980, was de eerste wereldtournee van de Britse band the Police. Op het gelijknamige album staan opnames gemaakt tijdens de tour in Londen (1979),  Kyoto en Hong Kong (beide in 1980). Daarnaast staan er op de DVD ook privé-beelden van Sting, Andy Summers en Stewart Copeland die tijdens de tournee zijn opgenomen, plus een aantal niet eerder uitgebrachte live-opnames.
 
#69 Milow: Nice To Meet You (72)
#86 M Hucho: Chasing Euphoria (0)
 
#97 Mavis Staples / Levon Helm: Carry Me Home (100)
Soulzangeres Mavis Staples zong op 25 november 1976 tijdens het afscheidsconcert van the Band het nummer ‘The Weight’. Levon Helm, drummer in the Band, organiseerde concerten vanuit The Barn, een omgebouwde schuur in Woodstock. Met het geld hoopte hij zijn ziekenhuisrekeningen te kunnen betalen voor zijn behandeling voor keelkanker. Deze opname stamt uit 2011. Een jaar later overleed Helm, 71 jaar oud.
 
Tot slot aandacht voor een album uit 2014 dat deze week op herhaling gaat op #74. De toen 30-jarige Française Adila Sedraïa, ofwel de artiest Indila, stond in 2014 twee weken met haar album Mini World genoteerd: 76-73. Aanleiding voor de notering deze week, is haar nummer ‘Tourner Dans Le Vide’, dat viral gaat op TikTok. Een zekere ‘thelunasnow’ toont op de maat van het nummer van Indila haar gezicht in vier delen. Het filmpje is inmiddels meer dan 28 miljoen keer bekeken.
 
SINGLES
 
Het is ontegenzeggelijk de week van Harry Styles. Terwijl zijn album Harry’s House de eerste plaats pakt in de Album Top 100 én Vinyl 33, stijgt de single ‘As It Was’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer staat nu in totaal voor de zevende week op de eerste plaats. Dan zijn we er nog niet, want ‘Late Night Talking’ (afgelopen week Megahit) en ‘Music For A Sushi Restaurant’, krijgen ook een notering, op de zesde respectievelijk veertiende plaats.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (4)   Harry Styles: As It Was         *** terug op #1 / zevende week op #1 ***
2. (3)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 20,29%
3. (2)   $hirak feat. Christian D, Bilal Wahib, Ronnie Flex & Boef: Als Je Bij Me Blijft
4. (1)   S10: De Diepte
5. (5)   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M’n Bol)
 
Al na één week moet S10 met ‘De Diepte’ haar eerste plaats inleveren bij de man die ze vorige week van de eerste plaats verdreef … Harry Styles. Beide verwisselen van plaats: van 1 naar 4, van 4 naar 1.
 
Naast ‘De Diepte’ van S10 (op #4) staat er nog maar één nummer van het Eurovisie Songfestival genoteerd: ‘Stefania’ van Kalush Orchestra, de winnaars, op #60, gezakt van #36. Zelfs ‘Space Man’, vorige week op #71 is al na één week verdwenen. Het nummer was afgelopen week Alarmschijf op Q-Music, dus wellicht dat het terugkeert. Dat zal echter niet door de airplay zijn, want die telt niet mee voor de Single Top 100. Uitsluitend downloads en streams.
 
Naast ‘Late Night Talking’ van Harry Styles (op #6) is er nog een nieuwe notering bij de bovenste tien. ‘Amazin’’ van Idaly feat. Emms, vorige week binnen op #27, stijgt in de tweede week naar de negende plaats. Voor Idaly is het zijn zevende, voor Emms zijn vijfde top 10-notering. 
 
Resteren nog de andere eerste weeks noteringen voor deze week. Dat zijn
#50 Ashafar: Zo Diep
#69 Djaga Djaga: Virus
#90 Burna Boy: Last Last
 
#93 Swedish House Mafia & Connie Constance: Heaven Takes You Home
Na samenwerkingen met Tinie Tempah, Knife Party, John Martin en the Weeknd gaat het trio op ‘Heaven Takes You Home’ in zee met Connie Constance. Voor het eerst dus een vrouw en niet zomaar eentje. Constance Rose Power, zoals ze volledig heet, is afkomstig uit het Britse Watford, en bracht in 2019 al een album uit:  English Rose.
 
#94 George Ezra: Green Green Grass
Alarmschijf (in week 17), Megahit (week 18) én TopSong (week 20). Aan radiosteun ligt het niet. Toch komt het nummer nu pas binnen en dan ook nog maar op #94.
Het nummer wordt namelijk maar mondjesmaat gestreamd. Volgens Spotify is de dagelijkse piek zelfs al geweest: op 14 mei, 39.258 keer. Voor een notering bij de bovenste 100 heb je over een gemiddelde week zeker 250.000 streams nodig. Daar zit ‘Green Green Grass’ deze week net boven. Het is te hopen voor George Ezra dat op zijn nieuwe album Gold Rush Kid, dat op 10 juni verschijnt, echte hits staan.

En dan nog dit.
Vorige week verdween na 161 weken, een absoluut record, ‘Roller Coaster’ van Danny Vera uit de Single Top 100. Toen hadden we niet de gelegenheid om daar aandacht aan te besteden. Deze week blijkt, wat we al verwachten, dat het ook niet echt nodig was, want het nummer keert gewoon terug, deze week op #88. Dat zal de komende weken wel vaker gebeuren. In het najaar, zo rond de Top 2000, verwachten we sowieso weer een opleving van het nummer.