vrijdag 3 april 2020

Hitflits: verjaardagscadeau voor 60-jarige Arjen Lucassen: zijn Ayreon troeft Pearl Jam af in Album Top 100

In een week met nieuwe albums van Dua Lipa en Pearl Jam (hun eerste in zeven jaar), zou je denken dat Lipa de eerste plaats zou pakken. Fout! Maar ook Pearl Jam heeft het nakijken.

Het is onze eigen Arjen Anthony Lucassen, vandaag 3 april wordt hij 60, die beide aftroeft met zijn project Ayreon. Met een overwicht van bijna 50% op het album van Pearl Jam, voert zijn cd/DVD Electric Castle Live And Other Tails de Album Top 100 aan. Eigenlijk hadden we het kunnen weten, want in 2017 verraste Lucassen menigeen ook al met zijn album The Source, dat de eerste plaats wegkaapte voor 2 Gezichten van Josylvio.
Electric Castle Live And Other Tails van Ayreon is de live uitvoering van het studioalbum Into The Electric Castle (#49 in 1998). Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het album, gaf Lucassen van 13 tot en met 15 september 2019 met onder andere Anneke van Giersbergen, Edward Reekers, Thijs van Leer en zanger Fish vier optredens in 013 in Tilburg.

Niet minder dan 12.000 fans uit 64 verschillende landen maakten die spektakel mee. Diegenen die destijds geen kaartje konden krijgen, kunnen met de cd+DVD van Electric Castle Live And Other Tails van Ayreon alsnog genieten van de concerten.

uitleverproblemen

We vroegen ons toch af hoe het kan dat het verschil tussen de albums van Pearl Jam en Dua Lipa en dat van Ayreon zo groot is. Het antwoord kregen we van GfK Dutch Charts dat wekelijks de hitlijsten samenstelt. Vanwege de coronacrisis waren de afgelopen week veel distributiecentra gesloten, waardoor er geen uitleveringen konden plaatsvinden of op een later tijdstip.

Dat het album van Ayreon wel voorradig was, komt doordat het wee maanden geleden al kon worden voor genoteerd. Vorige week vrijdag is het album voor het grootste deel uitgeleverd. De grote aantallen zijn te danken aan de fans die het album, dat in diverse configuraties verkrijgbaar is (cd/ DVD/bluray/3Lp/Boxset), ze allemaal willen hebben.

ALBUM TOP 5

1. EW  Ayreon: Electric Castle Live And Other Tails
2. EW  Pearl Jam: Gigaton (op 49,72%, wel #1 in de Vinyl33)
3. EW  Dua Lipa: Future Nostalgia
4. (1)   the Weeknd: After Hours
5. EW  5 Seconds of Summer: Calm

Het is flink opgeruimd bovenin. Vier nieuwe noteringen in de top 5, iets dat we lange tijd niet hebben gezien. De voorlaatste keer was op 24 november 2018. Naast deze vier noteringen, komt er deze week op plek #7 nog een nieuw album binnen: Mocro Maffia II van Various Artists. Het is de soundtrack van de gelijknamige serie die te zien was bij Videoland. Aan het album werkten onder andere Ashafar, Qlas & Blacka, Josylvio en Sevn Alias mee. De soundtrack van de eerste serie verscheen onder de naam Rwina (#6 in 2018)

Blauwe Vear, binnen op #20, is het eerste soloalbum van Jack Poels, zanger van Rowwen Hèze. Poels maakte het album met Jan Hendriks van Doe Maar en Bart-Jan Baartman. 

Het blijft niet bij één album, Blauwe Vear krijgt zeker een vervolg. Poels in Trouw: “Ik ben zó fijn aan het schrijven. Het gaat maar door met de liedjes. En die dagen in de studio voor Blauwe Vear met Bart-Jan, dat heb ik eigenlijk nog nooit zo heerlijk meegemaakt, zo organisch.”


#17 PartyNextDoor: Partymobile
#34 Jayh: Lach
#43 Joyner Lucas: ADHD (= de 31-jarige Gary Maurice Lucas Jr. uit Worchester, Massachusetts)
#59 8D Tunes: 8D Music Vol. 3
8D audio staat voor opnames waarbij het geluid van alle kanten lijkt te komen. Met een koptelefoon op is het of je bij een concert bent. Voorheen stond het bekend als binaural audio, maar dat bekte niet.
#62 8D Tunes: 8D Music Vol. 2
#82 Megan Thee Stallion: Suga (= de 25-jarige Mega Jovon Ruth Pete uit Bexar County, Texas)
#83 $Hirak & Bokoesam: Go Go Club Volume 1
#87 Sef: El Salvador
#88 Skepta, Chip & Young ADZ: Insomnia (Young ADZ maakt deel uit van het Britse raptrio D-Block Europe)

SINGLES

Vorige week vrijdag werd het tweede concert uitgezonden van Davina Michelle en muzikale gasten. De opnames vonden plaats op woensdag 18 maart in een lege Ahoy in Rotterdam. Dit keer waren Maan en Rolf Sanchez te gast. Samen brachten ze een nieuwe versie van ’17 Miljoen Mensen’, waarbij Sanchez zijn deel in het Portugees zong.
In tegenstelling tot de versie van de week daarvoor, is de tweede versie (nog) niet uitgebracht.  En dus blijft de eerste ‘17 miljoen mensen’ door Davina & Snelle, de bovenste beste in de Single Top 100. Sinds de release vorige week maandag, wordt het nummer dagelijks zo’n half miljoen keer gestreamd. Het totaal aantal staat nu op ruim 6 miljoen, op naar een gouden plak dus.

Vandaag en volgende week vrijdag volgen nog concerten met Emma Heesters, Wulf, Alain Clark en Glen Faria en dus nog twee nieuwe versies van ’17 Miljoen Mensen’. De concerten zijn live te volgen via Radio 538 en TV 538 vanaf 21.00 uur en later ook terug te zien op YouTube, KIJK.nl en JUKE.

‘17 miljoen mensen’ door Davina & Snelle is een bewerking van een eerdere #1-hit, ‘15 miljoen mensen’, de #1-hit van Fluitsma & Van Tijn uit 1996. Nu komt het wel vaker voor dat een nummer in meerdere versies de eerste plaats haalt, door de originele artiest (‘Lola’ van the Kinks. In 1970 de studioversie, in 1980 de live versie) of een andere act. Zo scoorden meerdere Voice-winnaars een #1-hit met een cover dat origineel ook #1 had gestaan.

Maar een bewerking van een eerdere #1-notering én niet gezongen door de originele artiest, zoals ‘17 miljoen mensen’ door Davina Michelle & Snelle? Ja, ook dat is eerder voorgekomen. We noemen
-          Smokie: Living Next Door To Alice’ (1977) en ‘Alice, Who The X Is Alice?’ door Gompie (1995)
-          Nicole: 'Ein bißchen Frieden/Een Beetje Vrede en ‘Een Beetje Geld Voor Een Beetje Liefde’ door Angelique, beide in 1982
-          2 Unlimited: No Limit (1993) en ‘No Limit’ door Irene Moors & de Smurfen (1995)
-          Abel: Onderweg (2006) en ‘Verleden Tijd’ door Frenna & Lil Kleine (2018)

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (tweede week op #1)
2. (2)   the Weeknd: Blinding Lights (op 44,26%)
3. EW  Lil’ Kleine: Jongen Van De Straat (voorloper van het gelijknamige album dat vandaag is uitgekomen en kanshebber is voor de eerste plaats volgende week)
4. (4)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. (60) Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf

Coronahits (2)

Zowel ‘17 miljoen mensen’ Davina Michelle & Snelle als ‘Anderhalf’ van Ali B feat. Poke & Judeska hebben een connectie met het coronavirus. Daarnaast stijgt ‘Quarantaine Sessie #1’ van Boef van 67 naar #41. Het enige nummer waarin ‘corona’ in de titel voorkomt, ‘Corona’ van Qlas & Blacka feat. $hirak, vorige week op #95, is deze week verdwenen. Het ‘coronalied’, zoals ‘Zon’ van honderd bekende Nederlanders wordt bestempeld, heeft de Single Top 100 (nog) niet gehaald.

Volgen tot slot de andere nieuwe noteringen van deze week:
#22 Dua Lipa: Break My Heart
#42 Josylvio: Marijuana
#53 PartyNextDoor & Rihanna: Believe It
#61 5 Seconds of Summer: Old Me
#76 Kygo, Zara Larsson & Tyga: Like It Is
#78 Megan Thee Stallion: Savage
#85 Jack & Ashafar: Mess