vrijdag 23 december 2011

Het hitjaar 2011

Vanaf nu staan alle jaarlijsten van 2011 op de blog, onder het kopje het Hitjaar 2011. In de loop van de komende week komt daar nog de Megajaarman 2011 bij, met een terugblik op het hitjaar 2011. Fijne kerstdagen.

de Megaman.

Kerstflits:’Epic’ van Sandro Silva & Quintino de kerst #1 van 2011

Wat was er mooier geweest, dan met kerst een #1-hit, waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel? Het heeft echter niet zo mogen zijn, want ‘Wil je niet nog 1 nacht’ van Glennis Grace & Edwin Evers, waarvan de opbrengst volledig gaat naar de stichting ‘Stop kindermisbruik’, is niet de nieuwe #1 in de Kerst Single Top 100. Nee, we gaan de kerst in met een dansplaat, ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino dat na de sprong van 50 naar #4, deze week doorstoot naar de eerste plaats.

‘Epic’ is de twaalfde instrumentale #1-hit in de Mega hitgeschiedenis en de eerste sinds ‘Freefall’ van Jeckyl & Hyde op 5 mei 2007. Zo wel de eerste als de twaalfde komen uit Nederland. De eerste was ‘Air’ van Ekseption op 8 november 1969.

Officieel is het voor beide dj’s hun eerste #1-hit. Maar officieus voor Quintino (= Quinten van den Berg) is het zijn tweede. Twee jaar geleden maakte hij de radio edit van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, die daar drie weken mee op #1 stonden. Met slechts vijf weken op de teller, behoort ‘Epic’ net nog tot de honderd bestverkochte nummers van 2011, het duo staat op #99.

Zoals gezegd (nog) geen #1-hit voor ‘Wil je niet nog 1 nacht’ van Glennis Grace & Edwin Evers. Het nummer ligt sinds dinsdag in de digitale schappen (en niet alleen bij iTunes) en dat is net één dagje te laat voor een #1-notering. Het nummer is de hoogste eersteweeks op #3, met een verschil van ruim 25% op ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino. Afgelopen zomer had 538-dj Edwin Evers een Nederlandse vertaling gemaakt van ‘Dont you wanna stay’ van Jason Aldean en Kelly Clarkson uit 2010. Voor het inzingen van de demo vroeg hij Glennis Grace, die daar zeer vereerd mee was.

Glennis zong het nummer zo overtuigend in, dat haar management er op stond het uit te brengen, hetgeen nu gebeurd is. Evers zat ook achter ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van Kid B feat. Martin van der Starre uit 2008, dat tot #4 kwam. Ook daarvan was de opbrengst voor een goed doel: Spieren voor spieren.

kersthits

‘Epic’ is dus de kersthit bij ons. Maar hoe zit dat bij onze westen buren in Groot-Brittannië, waar jaarlijks diverse weddenschappen op worden afgesloten?. De mensen die dit jaar gewed hebben op ‘Wherever you are’ door the Miltary wives with Gareth Malone, hebben het bij het rechte eind. Het nummer is een eerbetoon aan The Royal British Legion and the soldiers. Sailors, Airmen Families Association en wordt uitgevoerd door een vrouwenkoor, wier mannen in Afghanistan zijn gelegerd. Malone bracht de vrouwen bijeen voor de vierde serie van het programma ‘The choir’ van BBC2.

Het ziet er naar uit dat het nummer de bestverkochte single wordt sinds 'Killing in the name' van Rage against the machine. Dat nummer was in 2009 met 502.672 stuks de kerst #1, na een internetactie om te voorkomen dat een winnaar van X factor dat zou worden, hetgeen het geval was sinds 2005. Na vier dagen staat de teller van ‘Wherever you are’ al op 450.101 stuks! Zaternacht sluiten de (digitale) winkels en dan weten we of er van het nummer meer verkocht zijn dan van de kerst #1 uit 2009. Maar die kerst #1 hebben ze sowieso al te pakken.

3FM Serious Request

Dj Armin van Buuren heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om het Glazen Huis naar zijn geboortestad Leiden te krijgen. Dat is hem uiteindelijk gelukt en afgelopen zondag is de achtste editie van Serious Request van 3FM en het Rode Kruis van start gegaan in zijn Leiden. Dan denk je, dat is het, want Armin is een druk bezet man. Maar nee, Armin heeft een week vrij genomen om zich in te zetten voor de actie, waaronder een workshop. Top Armin!

Naast ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange, het themalied van dit jaar voor de Mama’s, in de vijfde week gezakt naar #90, is er elk jaar ook een anthem. Een nummer dat de dj’s in het huis even een opkikker moet geven als ze er doorheen zitten. Dit jaar is dat ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers, dat stijgt van de negende naar de zevende plaats en #1 zal staan in de Top Serious Request die de komende week wordt uitgezonden op 3FM. Dankzij het liedje zou de skippybal wel eens opnieuw een nieuwe rage kunnen worden. Want tijdens het liedje gaan de dj’s er helemaal op los.

Behalve het themalied en het anthem, is er dit jaar nog een nummer dat een notering krijgt dankzij Serious Request. Elk jaar gaat Eric Corton samen met iemand van het Rode Kruis naar een gebied, waar zich een stille ramp voltrekt. Dit jaar is dat Ivoorkust, waar oorlogsmoeders helemaal weer van voren af aan moeten beginnen. Eric die al sinds 2004 deze reizen onderneemt, heeft vorig jaar het boek ‘Wilde wereld’ geschreven, over de indrukken die hij opdeed tijdens zijn Afrikaanse reizen.

De Schotse zanger Greg Holden is een muzikale vriend van Eric, die zelf ook muzikant is. Holden mailde Corton, dat hij vorige week een nummer heeft geschreven, dat hij wilde afstaan voor de actie dit jaar. Dit nummer, ‘The lost boy’, heeft Holden geschreven na het lezen van het boek ‘What is the what’ van Dave Eggers, dat het verhaal vertelt van Valentino Achak Deng, een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlogverscheurde Zuid-Soedan. Nadat Corton het nummer afgelopen maandag liet horen en een oproep deed om het aan te vragen én te downloaden, is daar massaal gehoor aan gegeven. Het resultaat is dat het nummer binnenkomt op de twaalfde plaats. Volgend jaar maart geeft Holden vier concerten in Nederland.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#27 the Asteroids galaxy tour: The golden age, een nummer uit 2008, dat wordt gebruikt in een reclame van Heineken
#32 Birdy: People help people, afgelopen woensdag kwam ze langs in het Glazen Huis in Leiden, waar ze een gouden plaat in ontvangst mocht nemen voor meer dan 25.000 exemplaren van haar album ‘Birdy’. Ter plekke stond ze de gouden plak af voor de veiling (zie 3FM)
#51 Swedish house mafia vs Knife party: Antidote
#99 Alex Day: Forever yours, Alex Richard George Day (Essex, 8 april 1989) is vooral actief op YouTube.

Vorig jaar op deze tijd had Ben Saunders ‘The voice of Holland 2010/2011’, er al twee #1-hits op zitten. Tot nu is de grootste hit in the Voice, ‘Have a little Faith in me’ door Charly Luske (#19 in begin december). Vanavond is de laatste liveshow van dit jaar, dat volledig in het teken staat van de kerst. De talenten zullen samen met hun coaches kerstnummers zingen. Daarnaast zingen alle kandidaten samen een kerstmedley, opgenomen in Disneyland Parijs. Muzikale gast is Ben Saunders.

The voice-hits van deze week zijn: ‘Run to you’ door Charly Luske (op #57), ‘Save the world’ van Niels Geuzenbroek (op #66) en ‘Always on my mind’ door Erwin Nyhoff (op #96). Volgende week geven de kandidaten twee concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Deze Single Top 100 is de laatste voor de kerst, dus kunnen we de balans opmaken van de kersthits. Behalve een #1 in de albumlijst (waarover straks meer), staan er niet minder dan 23 nummers die min of meer met kerst te maken hebben. Vorig jaar waren dat er 19.

Onder die 23 zitten nog een paar nieuwe kersthits: #73 Natasha Bedingfield: Shake up christmas 2011, het officiële Coca Cola kerstlied (alsof zij daar het patent ophebben), vorig jaar uitgevoerd door Train die er een #7-hit mee scoorden. Train valt dit jaar net buiten de Single Top 100, en staat op #101 Twee keer the Tiny little bigband: ‘The christmas song’ (op #81) en ‘Sleight ride’ (op #93). En ze staan op #11 (gestegen van #86) ook al genoteerd met ‘Put the x in X-mas’

Ook de Rotterdamse groep the Kik met ‘A christmas song for you’, heeft het net niet gered, en staat op #104. ‘Jingle all the way’ van Byentl is op #6 (vanaf #12) de hoogst genoteerde kersthit dit jaar. Kijken hoe het met de kerstalbums staat.

In de Album Top 100 blijft ‘Christmas’ van Michael Bublé zonder enige moeite het bestverkochte album. Het overwicht is ruim 40% op ‘Live at the Royal Abert Hall’ van Adele. ‘Christmas’ verkoopt nog steeds als een speer en het is een kwestie van tijd dat de tweede platinaplak (de eerste kreeg Bublé twee weken terug tijdens The voice of Holland) een feit is. Het album heeft zowel in de Amerikaanse als Britse albumlijst de eerste plaats gehaald. In Amerika is het nu al het op drie na bestverkochte album van dit jaar. Bij ons eindigt het op de zevende plaats.

Ook in de albumlijst is het met zeven kerstalbums volop kerst. Naast de zes albums die er al in stonden, komt daar deze week nog eentje bij.
In 1998 brachten Maurice André & Michel Legrand het album ‘Noël!’ uit. Legrand is een Franse musicalcomponist, onder andere bekend van de soundtrack van ‘Les uns et les autres’ uit 1982. Dit jaar arrangeerde Legrand bekende kerstnummers voor een volledig symfonieorkest. De nummers werden in augustus in New York ingezongen door ondermeer Iggy Pop, Jamie Cullum, Mika en de Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Bij ons komt het album binnen op #50. In Amerika heet het album ‘Christmas christmas christmas’.

Buiten het kerstalbum van Michel Legrand, zijn er twee andere eersteweeks noteringen: ‘Live’ van Alain Clark with the Metropole orkest op #53 en ‘Top 100’ van Anita Meyer & Lee Towers op #92.

Tot zover deze kerst-Hitflits. De jaarlijsten van 2011 volgen zsm. Mis deze niet!

zondag 18 december 2011

Megaman bij week 51 – 17 december 2011

In deze Megaman voegen Gers Pardoel en Adele nog een hit toe aan hun succesvolle hitjaar, blijken de Gospel queens niet meer alleen uit vrouwen te bestaan, probeert Braziliaanse womanizer ook Nederlandse vrouwen in te palmen en staat bigband nummer af aan Serious Request. Dat en natuurlijk meer over de noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Dit is de laatste reguliere Megaman van 2011. Aanstaande vrijdag volgt de kerst-Hitflits en volgende week vrijdag de oudejaars-Hitflits. Daar tussenin zit de Megajaarman 2011 met een terugblik op het hitjaar 2011 aan de hand van de jaarlijsten. Mis deze niet!

‘Ik neem je mee’ bedreigt door Song van het jaar

Gers Pardoel: Ik neem je mee (1) *** vijfde week op #1 ***

Het is Gers Pardoel toch gelukt om met ‘Ik neem je mee’ de #1-positie te behouden. Het overwicht op de #2 is nagenoeg gelijk gebleven, zo’n 15%. Alleen heeft er wel een wisseling plaats gevonden: ‘Skinny love’ van Birdy zakt naar #3 en heeft stuivertje gewisseld met ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra, de voormalige #1 uit september en oktober, die sinds twee weken weer bezig is aan nieuwe opmars. De kans dat ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel de kersthit van 2011 wordt, wordt met de dag kleiner.

Afgelopen donderdagavond is op 3FM de 'Song van het jaar 2011' uitgezonden. 14.690 mensen hadden de moeite genomen om te stemmen en ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra kreeg de meeste stemmen, gevolgd door ‘Lippy kids’ van Elbow (op #2) en ‘Rolling in the deep’ van Adele (op #3). Hoogst genoteerde Nederlandse act was ‘Sweatshop’ van de Staat op #9. ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel eindigde op de 20e plaats.

Op de vraag van 3FM dj Roosmarijn Reijmer, wat voor Gers de Song van het jaar 2011 is, antwoordde hij: ‘Peso’ van A$Ap Rocky. Gers: “Hij was ineens daar, ik hoorde die track, ik zag de clip, en toen dacht ik dit is een aparte vibe, dit is wel weer iets heel nieuws”. Zijn volledige top 5 ziet er als volgt uit, met tussen haakjes Gers zijn motivatie:
5. Coldplay: Paradise (daar heb ik zelf ook een tekst opgeschreven)
4. Kanye West & Jay-Z: Otis (pas na het zien van de clip ben ik het nummer gaan beluisteren)
3. Afrojack, Chris Brown feat. Lil Wayne & Busta Rhymes: Look at me now (Busta Rhymes is hier de vetste rapper)
2. Selah Sue & Tom Barman vs the Subs: Zanna (Music for life) (daar ga ik zelf heel hard op)

A$Ap Rocky is een Amerikaanse rapper die door de Britse popzender BBC Radio 1 is uitgeroepen tot één van de meest belovende acts voor 2012. Samen met 14 anderen is hij genomineerd voor de Sound of 2012, een lijst die jaarlijks wordt samengesteld door muziekcritici en mensen uit de industrie. Op 6 januari 2012 wordt de definitieve lijst bekend. Dit jaar werd de lijst aangevoerd door Jessie J, in andere jaren door onder anderen Adele en Mika.

Sef lift mee met Gers Pardoel

Gers Pardoel feat. Sef: Bagagedrager (38) *** hoogste eersteweeks ***

We kunnen wel zeggen dat 2011 een zeer goed jaar is voor Gers Pardoel. Het jaar begon met een #8-notering voor ‘Ik ga hard’ met the Partysquad & Adje, Jayh & Reverse. Vervolgens verscheen zijn eigen single ‘Morgen ben ik rijk’ (#61 in mei), gevolgd door de twee top 5-noteringen ‘Ik neem je mee’ (#1 deze week en platina) en ‘Nergens zonder jou’ (vorige week nog #5). Daarnaast bracht Gers zijn album ‘Deze wereld is van jou’ uit dat in oktober de vierde plaats bereikte. Deze week volgt hit #5: ‘Bagagedrager’ feat. Sef.

Naast zijn carrière met Flinke namen, heeft Sef (= Yousef Gnaoui) dit jaar ook een eigen album uitgebracht. ‘De leven’ (vorige week #74, deze week #94), bevat onder andere de gelijknamige single die in mei de 65e plaats bereikte. Gers en Sef hebben al eerder samengewerkt op de #1-hit ‘Broodje bakpao’ met the Opposites, begin 2010.

‘Bagagedrager’ van Gers Pardoel feat. Sef is niet een cover van het gelijknamige nummer van Spinvis (#75 in 2003).

Gospel queens bestaat niet alleen meer uit vrouwen

the Gospel queens: Oh holy night (december ’93) (61)

Twee jaar geleden scoorden the Gospel queens een hit met ‘Gonna build a mountain’, dat de 40e plaats bereikte. Toen bestond het koor nog uit drie personen: Miss Clover Jean, Lady Mojo en Missie Biellie-Dee Luewis.
Het kan snel gaan, want inmiddels maken 14 personen deel uit van het koor, en niet alleen meer vrouwen! De mannen die het vrouwenkoor versterkt hebben, zijn Jan Oldenstam, Guillermo Lansman (bekend als mijnheer Edgar in spotjes voor supermarktketen Plus) en Djeyremiah Pocorni. Ook aan de dameskant heeft uitbreiding plaats gevonden in de personen van Miss D-Ann, Monique Roethof, Jeanet Martherus, Veronica Mendes Tavares, Sandra Drakes, Jeritza Toney, Sabine Dissels, Niza Udenhout. De drie originele Gospel queens zijn door de FableFactory, producent van theater en showprojecten bij elkaar gebracht. Zij bedachten ook de naam Gospel queens.

Werd de clip van ‘Gonna build a mountain’ nog geschoten in Portugal, voor ‘Oh holy night (december ’93)’ toog het koor op zondag 3 december naar de Sloterkerk in Amsterdam, hoe toepasselijk. Het nummer is een bewerking van ‘December 1963 (Oh, what a night)’ van the Four seasons, die daar twee keer mee scoorden: in 1976 (#3) en in 1988 in de Ben Liebrand re-mix (#18).

Maandag, 19 december 211, moeten ze in de studio van omroep Max ruimte maken, want dan komt het volledige koor optreden.

Michael Bublé dankt kerstalbum aan David Letterman

Michael Bublé: Christmas (baby please come home) (71)

Zijn album ‘Christmas’ stijgt deze week naar de eerste plaats van de Album Top 100 en is het jongste kerstalbum ooit dat #1 komt. Die #1 heeft Michael Bublé mede te danken aan zijn optreden in The voice of Holland, vrijdag een week geleden. Daar zong hij ook het nummer ‘Christmas (baby please come home)’, dat binnenkomt op #71. Drie jaar geleden scoorde Michel Bublé ook al een kersthit: ‘Let it snow’ (#56).

Bublé houdt het op zijn album ‘Christmas’ aan de veilige kant, want het zijn allemaal bekende klassiekers die hij in een nieuw jasje heeft gegoten. ‘Christmas (baby please come home)’ is origineel van Darlene Love en staat op het legendarische Phil Spector kerstalbum ‘A Christmas gift for you’ uit 1963. Aanvankelijk zou het nummer door Ronnie Spector worden gezongen, maar doordat zij niet genoeg emotie in het lied legde, mocht Darlene Wright het doen onder de naam Darlene Love.

Het is de versie van Darlene Love die Michael Bublé aanzette om een heel kerstalbum op te nemen. Als kind hoorde hij die versie jaarlijks tegen kerst, in de late night show van David Letterman. Sinds 1986 kwam Darlene Love elk jaar langs om ‘Christmas (baby please come home)’ daar te komen zingen. Daarnaast is zijn kerstalbum min of meer een eerbetoon aan ‘White christmas’ van Bing Crosby, voor hem het ultieme kerstnummer.

Bublé is zeker niet de eerste die ‘Christmas (baby please come home)’ covert. Het nummer is al door tientallen andere gecoverd, onder anderen door Cher, Jon Bon Jovi, KT Tunstall en U2. De laatste namen het nummer op voor ‘A very special christmas’ ten behoeve van de Special Olympics.

Braziliaanse womanizer wil ook Nederlandse vrouw inpakken

Michel Teló: Ai si eu te pego! (78)

Ai si eu te pego!, dat in het Portugees zoiets betekent als ‘als ik je weet te vangen’, van Michel Teló, is dé hit van nu in Spanje, Portugal en Italië en was het in augustus al in Brazilië. De clip van het nummer is al meer dan 50 miljoen keer bekeken en het dansje wat Michel doet, is vooral populair onder voetballers.

Voor Michel Teló (Medianeira, Brazilië, 21 januari 1981) begon het muzikale avontuur al op zevenjarige leeftijd met een optreden van het schoolkoor. Vijf jaar later werd hij leadzanger van een groep en vijf jaar lang volgde hij les voor piano en accordeon.

Nederlandse versie

Als ‘Ai si eu te pego!’ net zo’n groot succes wordt als in andere landen, dan zal er vast wel een Nederlandstalige versie van verschijnen. Ook zullen diverse dj’s/remixers op het nummer duiken om er hun draai aan te geven. De eerste cover is er al, door Jody Bernal. Hij hoorde het nummer tijdens vakantie in Portugal en wilde er direct mee aan de slag. Zijn versie heet ‘Sabado’, wat in het Spaans ‘zaterdag’ betekent. Aangezien Jody het gezicht is van een nieuwe campagne voor de Nederlandse Transplantatie Stichting Organdonoren, heeft hij besloten dat zijn versie daaraan wordt gekoppeld. Het kan echter nog even duren voordat het nummer uitkomt, want eerst moeten 3.000 nieuwe donors zich hebben geregistreerd. Tot die tijd is ‘Que si, que no’, zijn #1-hit 2000, zo’n 50 maal te horen op Spotify.

The voice of Holland II– de liveshows (2)


De eerste liveshow van The voice of Holland leverde drie hits op, waarvan alleen ‘Have a little ‘Faith in me’ van Charly Luske nog genoteerd staat, op #96 van #19. De tweede liveshow levert nog minder hits op, waarover zo dadelijk meer.

Msschien is dat ook niet zo verwonderlijk als je daags na de show een dubbel-cd uitgeeft met alle nummers van de eerste twee live shows voor een tientje! De afgelopen week hebben de 24 kandidaten signeersessies gedaan en die werpen hun vruchten af: binnen op #18 in de Album Top 100. Het album is meer dan 25.000 keer uitgeleverd, goed voor goud dus, dat de zangers en zangeressen afgelopen vrijdag, tijdens de derde liveshow kregen uitgereikt. Die show leverde de volgdende twee hits op:

Iris Kroes met Foolish games (79)

Net als Joan Franka (#42 in 2010), heeft Iris Kroes zich tijdens de tweede liveshow van The voice of Holland op vrijdag 9 december 2011, gewaagd aan ‘Foolish games’, van Jewel (#10 in 1997). Daarbij begeleidde ze zich net als tijdens haar auditie op de harp, een instrument dat ze al zo’n tien jaar bespeelt. Harp spelen en tegelijk zingen, doet ze ongeveer een jaar.

Iris Kroes (Drachten, 11 november 1992) zingt al sinds ze kan praten. Ze volgt de opleiding HBO Communicatie in Groningen, zit in de popband van muziekschool de Meldij in Drachten en vormt al twee jaar samen met Pieter Veenstra, het duo Pieter & Iris. Kortom, het leven van Iris wordt voor een groot deel bepaalt door muziek.
Op 30 september 2011, in de tweede aflevering van The voice of Holland, deed ze auditie en deed ze iedereen versteld staan door haar uitvoering van ‘Someone like you’ van Adele, waarbij ze zich begeleidde op de harp. De eerste stoel die omdraaide, was van Roel van Velzen, al snel gevolgd door de andere coaches. Iris kon dus uit alle coaches kiezen, waarbij haar keuze op Marco Borsato viel. Tijdens zijn tournee ‘Dichtbij on tour’ mocht ze komen optreden.

Tijdens de tweede the battle op 11 november moest Iris het opnemen tegen Miguel van Dillenburg. Beiden zongen ‘Set fire to the rain’ van Adele, waarmee zij, volgens sommige mensen, al een ruime voorsprong had. Uiteindelijk gaat het om wie het nummer het meest overtuigend brengt en dat was Iris. Het leuke van the battle was, dat Iris los kwam van haar harp en ze heeft bewezen dat ze daar zeker zonder kan! Aangezien haar doel is zangeres worden, kan ze beter nu even haar harp thuis laten, want dan kan ze nog heel ver komen in the Voice!

In de weinige vrije tijd die Iris nog heeft, werkt ze in chinees restaurant ‘De Drait’ in Drachten, dat inmiddels een speciaal Iris Kroesmenu heeft! Aanstaande vrijdag volgt de vierde liveshow en mag Iris weer aantreden.

Paul Turner: Thunder in my heart (90)

Paul Turner is nog de enige overgebleven buitenlandse deelnemer van The voice of Holland. Eerder moesten onder anderen Guy Barzily en Christopher Max het veld ruimen. Paul is meer entertainer dan zanger, en zal dus ook nooit The voice of Holland worden, want die moet beiden kunnen.

Sinds begin dit jaar woont Paul Turner (Londen, 1986) in Amsterdam. Hij kwam naar Nederland om mee te doen aan de musical ‘We will rock you’ met Queen nummers, waarin ook Charly Luske te zien en te horen was. Paul is musicals gaan doen, omdat hij als kind veel woog. Door de musicals is hij veel afgevallen. Toen hij vorig jaar The voice of Holland zag, wilde hij niets liever dan ook meedoen.
In de derde ronde deed hij auditie met ‘Valerie’. Van Velzen was wel nieuwsgierig naar degene achter het nummer, en zag bij het draaien van de stoel, een krullenbol in een hemdje, die meer opviel door de manier waarop hij het nummer bracht dan zijn stem. Ook Nick & Simon waren nieuwsgierig, waardoor Turner een ruimere keuze had uit de coaches. Hij koos uiteindelijk voor Van Velzen. In dezelfde the battle waarin ook Iris Kroes aan de bak moest (zie onder #79), nam Turner het op tegen Gianna Tam met het nummer ‘Animal’, waarbij hij door zijn coach gered werd.

In de tweede liveshow bracht Paul met veel show het nummer ‘Thunder in my heart’ van Leo Sayer (#12 in 1977), dat in 2002 nog eens werd overgedaan door de Britse dj Meck en nog hoger scoorde: #11. Het publiek beloonde zijn optreden met voldoende stemmen om door te gaan naar de vierde liveshow.

Music for life stopt er mee

Selah Sue & Tom Barman vs the Subs: Zanna (music for life) (80)

Afgelopen zondag, 18 december 2011, is de achtste editie van Serious Request van start gegaan. De jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis, staat dit jaar in het teken van moeders in oorlogsgebieden. Tot aanstaande zaterdagavond tien uur staat het glazen huis op de Beestenmarkt in Leiden en moeten de dj’s Coen Swijnenberg, Gerard Ekdom en Timur Perlin het zonder eten stellen, en draaien ze plaatjes voor het goede doel.

Belgisch huis

Sinds 2006 wordt de actie ook in andere landen gehouden. Het eerste land was België, waar het georganiseerd wordt door de Vlaamse popzender Studio Brussel onder de naam Music for life. Dit jaar is de zesde en tevens laatste editie van deze actie, omdat Studio Brussel geen geld meer heeft voor de actie.

Naast de vele liedjes die gedraaid worden, is er sinds 2006 ook een themalied:
2006: Michael Franti, Gabriel Rios & Flip Kowlier: What’s this?
2007: Fixkes & Axelle Red: Over ‘t water
2008: Tom Helsen & Geike Arnaert: Home
2009: K’s choice: When I lay beside you
2010: Milow: Never gonna stop
2011: Selah Sue, Tom Barman & The Subs: Zanna

‘Zanna’ kwam vorige week binnen op de eerste plaats van de Vlaamse Ultra Top 50 en blijft daar deze week staan. De uitvoerende dit jaar staat voor de drie steden die Music for life dit jaar aandoet: Leuven (Selah Sue), Antwerpen (Tom Barman) en Gent (the Subs). Music for life steunt niet hetzelfde doel als Serious Request, de mama’s, maar zamelt geld in tegen diarree onder het motto ‘We DO give a shit’.

In tegenstelling tot de andere themanummers, zijn Selah Sue & Tom Barman vs the Subs niet de originele uitvoerders van ‘Zanna’. Het origineel stamt uit 1984 en is van de Belgische zanger/componist Luc Van Acker & Anna Domino, die het opnamen voor zijn album ‘The ship’. Luc van Acker heeft zijn rechten afgestaan aan Music for life. De actie in België is op zaterdag 17 maart van start gegaan en duurt tot en met aanstaande vrijdag, 23 december.

Tiny little bigband staat kerstnummer af voor Serious Request

Tiny little bigband: You put the x in X-mas (86)

Elk jaar komen weer de bekende kersthits langs, ‘Last christmas’ van Wham!, ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea en natuurlijk ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey, om maar een paar te noemen. Daarnaast proberen diverse artiesten jaarlijks een kerstnummer uit te brengen, in de hoop dat het ook daarna nog wordt gedraaid en misschien zelfs weer een notering krijgt en tot de echte kerstklassiekers gaat behoren. Dit jaar is dat bijvoorbeeld het geval met ‘Christmas’ van Coldplay uit 2010, dat op herhaling gaat op #68.

Of ‘You put the x in X-mas’ van Tiny little bigband ook een echte kerstevergreen gaat worden, weten we pas over een tijdje. Zeker is wel, dat het nummer één van de opvallendste kerstnummers van dit jaar is. Dat het nummer nu een notering krijgt, is mede te danken aan 3FM dj Gerard Ekdom, die het nummer is gaan draaien in zijn lunchprogramma ‘Effe Ekdom’. Vorig jaar bracht de band uit Woerden al een bezoek aan het glazen huis in Eindhoven en speelde het nummer daar live. Toen was er nog geen opname, die is er nu wel en dus gingen ze vorig weekend weer langs bij Ekdom, nu in de ‘Freaknacht’.
Tiny little bigband bestaat sinds 2006 en werd destijds opgericht door zanger Marcel Fokker ‘The Don’ en contrabassist Patrick Hemelrijk ‘The Tailor’. Beiden kenden elkaar al voor de band en wilden iets met bigbandmuziek doen. Andere leden zijn Frank de Lange ‘The Consigliere’ (piano), René Winter ‘ The Hitman’ (drums), Thomas Welvaadt ‘ The Capo’ (eerste trompet), Heiko Ebner ‘The Fixer’ (tweede trompet), Fernand de Willigen ‘ The Bone Man’ (trombone) en Jasper Staps ‘The Chameleon’ (saxofoon).

In mei verscheen ‘Sharp dressed man’, het eerste album van Tiny little bigband.

Komende zaterdagnacht, zal de band in Leiden langsgaan, want Gerard Ekdom zit ook dit jaar in het glazen huis. Naast een download is er ook een muzikale wenskaart beschikbaar die je via hun site kunt bestellen. Was, want de wenskaart schijnt uitverkocht te zijn. Dan maar het nummer downloaden, want de opbrengst van ‘You put the x in X-mas’ gaat volledig naar Serious Request.

En daarmee is het de tweede hit die Serious Request dit jaar geld oplevert. De eerste was ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange, dit jaar het themanummer. Aanstaande woensdag, 21 december, zal in Leiden de opname van de videoclip zijn. Alle moeders die het officiële Serious Request themashirt kopen (zie foto) zijn dan welkom. Hoewel ‘Doluv2luvu’ in de vierde week naar #72 zakt, zal het de komende week weer stijgen, want het zal vaak worden aangevraagd. Sowieso zal de hitparade volgende week beïnvloed worden door de nummers die tijdens Serious Request gedraaid gaan worden, waaronder het nummer van de dj’s. Naar verluidt maakt ‘These kids were crowns’ van Jumpstart een kans; je maakt Timur Perlin er in ieder geval heel blij mee!

Armin van Buuren werkt mee aan Serious Request

Armin van Buuren feat. Adam Young: Youtopia (88)

Ruim een jaar geleden verscheen het album ‘Mirage’ van Armin van Buuren. Op elk track gaat Armin een samenwerking aan. Zo staan de nummers op het album met onder anderen Ferry Corsten en Van Velzen. Singlehits waren: ‘Not giving up on love’ vs Sophie Ellis-Bextor (#8 in 2010) en ‘Drowning’ feat. Laura V (#41 in maart) . Deze week volgt ‘Youtopia’, een samenwerking met Adam Young, en komt binnen op #88.

Adam Young klinkt wellicht niet bekend in de oren, maar als we de naam Owl city laten vallen, gaat er zeker een lampje branden, want Adam is Owl city. Twee jaar geleden scoorde Young als Owl city de enige hit, ‘Fireflies’ dat de derde plaats bereikte. Dat nummer was ook de aanleiding voor Armin om hem te vragen voor een track op ‘Mirage’.

Het glazen huis van 3FM Serious Request staat dit jaar in Leiden, de geboorteplaats van Armin van Buuren. Het zal je dus niet verbazen dat hij dit jaar op de Lammermarkt staat tijdens het afsluitende concert op kerstavond, waar tevens Kraak en Smaak, Racoon, Waylon. Di-rect en Guus Meeuwis & Gers Pardoel zullen optreden. De dag daarop, eerste kerstdag, viert Armin zijn 36e verjaardag.

Adele sluit jaar af met vijfde notering

Adele: Turning tables (97)

Over een week worden de jaarlijsten bekend en zal het geen verrassing zijn, dat 2011 het jaar was van Adele. Haar single ‘Rolling in the deep’ is de hit van het jaar en het album ‘21’ het bestverkochte album van het jaar. Daarvan kwamen naast ‘Rolling in the deep’ (#1 in februari en maart), al de hits ‘Set fire to the rain’ (#1 in maart), ‘Someone like you’ (#2 in juni) en ‘Rumour has it’ (#52 in oktober). Deze week komt daar ‘Turning tables’ bij, dat in totaal dus haar vijfde notering dit jaar is. Het nummer is, evenals ‘Rumour has it’. geschreven door Adele samen met Ryan Tedder van OneRepublic.
‘Turning tables’ zat al in een aflevering van ‘Glee’, getiteld ‘A night of neglect’, gezongen door actrice Gwyneth Paltrow in de rol van Holly Holliday. In diezelfde aflevering zat ook het nummer ‘I follow rivers’ van Lykke Li, gezongen door Tina Cohen-Chang (= actrice Jenna Ushkowitz).

Geen 23

Afgelopen week maakte Adele bekend dat het helemaal niet zeker is wanneer de opvolger van haar album ‘21’ verschijnt. De regelmaat van ‘19’ (in 2008), ‘21’ (in 2011) en dus ‘23’ (in 2013) is helemaal niet vanzelfsprekend. Ze wil na haar stembandoperatie in januari 2012, tijd nemen om in alle rust over de opvolger van ‘21’ na te denken. Welke kant het opgaat is dus nog volledig onbekend. De rust en tijd gunnen we Adele, want daar wordt het volgende album alleen maar beter van, toch?