vrijdag 23 december 2011

Kerstflits:’Epic’ van Sandro Silva & Quintino de kerst #1 van 2011

Wat was er mooier geweest, dan met kerst een #1-hit, waarvan de opbrengst bestemd is voor een goed doel? Het heeft echter niet zo mogen zijn, want ‘Wil je niet nog 1 nacht’ van Glennis Grace & Edwin Evers, waarvan de opbrengst volledig gaat naar de stichting ‘Stop kindermisbruik’, is niet de nieuwe #1 in de Kerst Single Top 100. Nee, we gaan de kerst in met een dansplaat, ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino dat na de sprong van 50 naar #4, deze week doorstoot naar de eerste plaats.

‘Epic’ is de twaalfde instrumentale #1-hit in de Mega hitgeschiedenis en de eerste sinds ‘Freefall’ van Jeckyl & Hyde op 5 mei 2007. Zo wel de eerste als de twaalfde komen uit Nederland. De eerste was ‘Air’ van Ekseption op 8 november 1969.

Officieel is het voor beide dj’s hun eerste #1-hit. Maar officieus voor Quintino (= Quinten van den Berg) is het zijn tweede. Twee jaar geleden maakte hij de radio edit van ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, die daar drie weken mee op #1 stonden. Met slechts vijf weken op de teller, behoort ‘Epic’ net nog tot de honderd bestverkochte nummers van 2011, het duo staat op #99.

Zoals gezegd (nog) geen #1-hit voor ‘Wil je niet nog 1 nacht’ van Glennis Grace & Edwin Evers. Het nummer ligt sinds dinsdag in de digitale schappen (en niet alleen bij iTunes) en dat is net één dagje te laat voor een #1-notering. Het nummer is de hoogste eersteweeks op #3, met een verschil van ruim 25% op ‘Epic’ van Sandro Silva & Quintino. Afgelopen zomer had 538-dj Edwin Evers een Nederlandse vertaling gemaakt van ‘Dont you wanna stay’ van Jason Aldean en Kelly Clarkson uit 2010. Voor het inzingen van de demo vroeg hij Glennis Grace, die daar zeer vereerd mee was.

Glennis zong het nummer zo overtuigend in, dat haar management er op stond het uit te brengen, hetgeen nu gebeurd is. Evers zat ook achter ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van Kid B feat. Martin van der Starre uit 2008, dat tot #4 kwam. Ook daarvan was de opbrengst voor een goed doel: Spieren voor spieren.

kersthits

‘Epic’ is dus de kersthit bij ons. Maar hoe zit dat bij onze westen buren in Groot-Brittannië, waar jaarlijks diverse weddenschappen op worden afgesloten?. De mensen die dit jaar gewed hebben op ‘Wherever you are’ door the Miltary wives with Gareth Malone, hebben het bij het rechte eind. Het nummer is een eerbetoon aan The Royal British Legion and the soldiers. Sailors, Airmen Families Association en wordt uitgevoerd door een vrouwenkoor, wier mannen in Afghanistan zijn gelegerd. Malone bracht de vrouwen bijeen voor de vierde serie van het programma ‘The choir’ van BBC2.

Het ziet er naar uit dat het nummer de bestverkochte single wordt sinds 'Killing in the name' van Rage against the machine. Dat nummer was in 2009 met 502.672 stuks de kerst #1, na een internetactie om te voorkomen dat een winnaar van X factor dat zou worden, hetgeen het geval was sinds 2005. Na vier dagen staat de teller van ‘Wherever you are’ al op 450.101 stuks! Zaternacht sluiten de (digitale) winkels en dan weten we of er van het nummer meer verkocht zijn dan van de kerst #1 uit 2009. Maar die kerst #1 hebben ze sowieso al te pakken.

3FM Serious Request

Dj Armin van Buuren heeft er de afgelopen jaren alles aan gedaan om het Glazen Huis naar zijn geboortestad Leiden te krijgen. Dat is hem uiteindelijk gelukt en afgelopen zondag is de achtste editie van Serious Request van 3FM en het Rode Kruis van start gegaan in zijn Leiden. Dan denk je, dat is het, want Armin is een druk bezet man. Maar nee, Armin heeft een week vrij genomen om zich in te zetten voor de actie, waaronder een workshop. Top Armin!

Naast ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange, het themalied van dit jaar voor de Mama’s, in de vijfde week gezakt naar #90, is er elk jaar ook een anthem. Een nummer dat de dj’s in het huis even een opkikker moet geven als ze er doorheen zitten. Dit jaar is dat ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers, dat stijgt van de negende naar de zevende plaats en #1 zal staan in de Top Serious Request die de komende week wordt uitgezonden op 3FM. Dankzij het liedje zou de skippybal wel eens opnieuw een nieuwe rage kunnen worden. Want tijdens het liedje gaan de dj’s er helemaal op los.

Behalve het themalied en het anthem, is er dit jaar nog een nummer dat een notering krijgt dankzij Serious Request. Elk jaar gaat Eric Corton samen met iemand van het Rode Kruis naar een gebied, waar zich een stille ramp voltrekt. Dit jaar is dat Ivoorkust, waar oorlogsmoeders helemaal weer van voren af aan moeten beginnen. Eric die al sinds 2004 deze reizen onderneemt, heeft vorig jaar het boek ‘Wilde wereld’ geschreven, over de indrukken die hij opdeed tijdens zijn Afrikaanse reizen.

De Schotse zanger Greg Holden is een muzikale vriend van Eric, die zelf ook muzikant is. Holden mailde Corton, dat hij vorige week een nummer heeft geschreven, dat hij wilde afstaan voor de actie dit jaar. Dit nummer, ‘The lost boy’, heeft Holden geschreven na het lezen van het boek ‘What is the what’ van Dave Eggers, dat het verhaal vertelt van Valentino Achak Deng, een jongen die een vluchteling wordt in het door oorlogverscheurde Zuid-Soedan. Nadat Corton het nummer afgelopen maandag liet horen en een oproep deed om het aan te vragen én te downloaden, is daar massaal gehoor aan gegeven. Het resultaat is dat het nummer binnenkomt op de twaalfde plaats. Volgend jaar maart geeft Holden vier concerten in Nederland.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#27 the Asteroids galaxy tour: The golden age, een nummer uit 2008, dat wordt gebruikt in een reclame van Heineken
#32 Birdy: People help people, afgelopen woensdag kwam ze langs in het Glazen Huis in Leiden, waar ze een gouden plaat in ontvangst mocht nemen voor meer dan 25.000 exemplaren van haar album ‘Birdy’. Ter plekke stond ze de gouden plak af voor de veiling (zie 3FM)
#51 Swedish house mafia vs Knife party: Antidote
#99 Alex Day: Forever yours, Alex Richard George Day (Essex, 8 april 1989) is vooral actief op YouTube.

Vorig jaar op deze tijd had Ben Saunders ‘The voice of Holland 2010/2011’, er al twee #1-hits op zitten. Tot nu is de grootste hit in the Voice, ‘Have a little Faith in me’ door Charly Luske (#19 in begin december). Vanavond is de laatste liveshow van dit jaar, dat volledig in het teken staat van de kerst. De talenten zullen samen met hun coaches kerstnummers zingen. Daarnaast zingen alle kandidaten samen een kerstmedley, opgenomen in Disneyland Parijs. Muzikale gast is Ben Saunders.

The voice-hits van deze week zijn: ‘Run to you’ door Charly Luske (op #57), ‘Save the world’ van Niels Geuzenbroek (op #66) en ‘Always on my mind’ door Erwin Nyhoff (op #96). Volgende week geven de kandidaten twee concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Deze Single Top 100 is de laatste voor de kerst, dus kunnen we de balans opmaken van de kersthits. Behalve een #1 in de albumlijst (waarover straks meer), staan er niet minder dan 23 nummers die min of meer met kerst te maken hebben. Vorig jaar waren dat er 19.

Onder die 23 zitten nog een paar nieuwe kersthits: #73 Natasha Bedingfield: Shake up christmas 2011, het officiële Coca Cola kerstlied (alsof zij daar het patent ophebben), vorig jaar uitgevoerd door Train die er een #7-hit mee scoorden. Train valt dit jaar net buiten de Single Top 100, en staat op #101 Twee keer the Tiny little bigband: ‘The christmas song’ (op #81) en ‘Sleight ride’ (op #93). En ze staan op #11 (gestegen van #86) ook al genoteerd met ‘Put the x in X-mas’

Ook de Rotterdamse groep the Kik met ‘A christmas song for you’, heeft het net niet gered, en staat op #104. ‘Jingle all the way’ van Byentl is op #6 (vanaf #12) de hoogst genoteerde kersthit dit jaar. Kijken hoe het met de kerstalbums staat.

In de Album Top 100 blijft ‘Christmas’ van Michael Bublé zonder enige moeite het bestverkochte album. Het overwicht is ruim 40% op ‘Live at the Royal Abert Hall’ van Adele. ‘Christmas’ verkoopt nog steeds als een speer en het is een kwestie van tijd dat de tweede platinaplak (de eerste kreeg Bublé twee weken terug tijdens The voice of Holland) een feit is. Het album heeft zowel in de Amerikaanse als Britse albumlijst de eerste plaats gehaald. In Amerika is het nu al het op drie na bestverkochte album van dit jaar. Bij ons eindigt het op de zevende plaats.

Ook in de albumlijst is het met zeven kerstalbums volop kerst. Naast de zes albums die er al in stonden, komt daar deze week nog eentje bij.
In 1998 brachten Maurice André & Michel Legrand het album ‘Noël!’ uit. Legrand is een Franse musicalcomponist, onder andere bekend van de soundtrack van ‘Les uns et les autres’ uit 1982. Dit jaar arrangeerde Legrand bekende kerstnummers voor een volledig symfonieorkest. De nummers werden in augustus in New York ingezongen door ondermeer Iggy Pop, Jamie Cullum, Mika en de Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Bij ons komt het album binnen op #50. In Amerika heet het album ‘Christmas christmas christmas’.

Buiten het kerstalbum van Michel Legrand, zijn er twee andere eersteweeks noteringen: ‘Live’ van Alain Clark with the Metropole orkest op #53 en ‘Top 100’ van Anita Meyer & Lee Towers op #92.

Tot zover deze kerst-Hitflits. De jaarlijsten van 2011 volgen zsm. Mis deze niet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten