vrijdag 15 februari 2013

Hitflits: 18de #1-hit voor Jan Smit; Sandra van Nieuwland te sterk voor Jurk!

De voorlaatste #1-hit van Marco Borsato stamt alweer uit september 2011: 'One thousand voices' van de coaches van The voices of Holland, waar Marco deel van uitmaakt. Jan Smit daarentegen scoorde er sindsdien nog vier, waarmee ze op gelijke hoogte kwamen. Met ‘Hoop, liefde en vertrouwen' scoort Jan Smit deze week zijn achttiende #1-hit en dat is eentje meer dan Marco Borsato. Het record aantal is 22 voor the Beatles.

ode

‘Hoop, liefde en vertrouwen' knalt zoals verwacht binnen op de eerste plaats van de Single Top 100; de signeersessies en een aantal optredens in het land hebben hun werk weer gedaan. De download komt binnen op de vierde plaats van de Download Top 50. Meer over zijn #1-hit, dat voor de vierde keer over een speciaal persoon gaat (dit keer zijn stiefdochter Fem), in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1 E.W. Jan Smit: Hoop, liefde en vertrouwen
2 (3) P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
3 (2) Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout

‘Just give me a reason’ van P!nk feat. Nate Ruess, gestegen naar #2, evenaart haar grootste hit tot nu toe: ‘Lady Marmelade’, dat in 2001 ook de tweede plaats bereikte. Dat nummer maakte ze ook niet alleen, maar met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim voor de soundtrack bij de film ‘Moulin rouge’. De kans dat P!nk volgende week haar eerste #1-hit gaat scoren, is echter zeer klein. Aanstaande maandag komt ‘Tangled up’ , de nieuwe single van Caro Emerald uit, waarvoor ze afgelopen week, in Parijs, de videoclip heeft opgenomen. Het nummer gaat in première bij Giel Beelen op 3FM.

‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling zakt na twee weken op #1, naar de vierde plaats. ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz, vorige week nog gestegen van 27 naar #4, valt een plaatsje terug en staat op #5.

Op volle toeren

Na successen voor onder andere Keizer (‘Troubadour’) en Dennie Christian (‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)), levert Ali B. op volle toeren, opnieuw hits op. In de aflevering van vorige week woensdag stond de muziek van Danny de Munk centraal. Rapper Lil’ Kleine maakte een nieuwe versie van zijn #1-hit ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ en komt daarmee binnen op #73. Danny ging aan de slag met Kleine zijn nummer ‘Tuig van de richel’ en scoort daarmee op #7, zijn zevende top 10-notering.

Vanavond is de finale van de tweede editie van The voice kids. Na vorige week een ‘overval’ met zes nieuwe nummers, gaan deze week drie op herhaling en komt er nog een echte nieuwe bij: ‘Right to be wrong’ door Emma van Helsdingen op #62. In totaal staan er nu 15 Voice-kids in de Single Top 100. Alle nummers die er vorige week instonden, zitten in de lift, waarvan ‘Bohemian rhapsody’ door Jesse Pardon het  verst komt: op #9, gestegen vanaf #61.

‘Play me / In libben yn’e rock & roll’, de dubbele hitsingle van Johannes Rypma, stijgt in de tweede week van 18 naar #10, waarmee Johannes twee plaatsen hoger komt dan met ‘When the lady smiles’, dat hij zong in The voice of Holland.

Het restant eerste weeks noteringen:
#13 Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay
#16 Baauer: Harlem shake, dj/producer uit Brooklyn, New York die succes boekt dankt zij een videorage rond zijn nummer ‘Harlem shake’ uit 2012
#39 Partysquad! feat. Jayh, Sjaak & Reverse: Helemaal naar de klote [NL]
#41 Justin Timberlake: Mirrors, komende week Megahit op 3FM
#85 Nick Cave & the Bad seeds: We no who ‘u’r
#93 Passenger: Holes
#94 Pearl Jozefzoon feat. Nick Schilder: Vivo per lei [NL], cover van Andrea Bocelli feat. Giorgia (#39 in 1996)

Weer Nederlands succes in Britse hitparade

Bij ons zakt 'I could be the one' van Avicii feat. Nicky Romero naar de 29e plaats; vorige week was de (voorlopig) hoogste plaats: #15. In de Britse hitparade scoort het duo veel beter, want alle tekenen wijzen er op dat 'I could be the one' aanstaande zondag binnenkomt op de eerste plaats. Dat wordt dan de 15de #1-hit voor een Nederlander in de Britse hitparade! De 14de werd onlangs gescoord door Bingo players feat. Far *east movement met 'Get up (rattle)'. Meer over Nederlands succes in de Britse hitparade in de nieuwe Megaman.

In oktober kwam ‘Ho hey’ van Lumineers niet hoger dan #77. Na een hoge notering in de Amerikaanse hitparade probeert de platenmaatschappij het opnieuw met als voorlopig resultaat: op herhaling op #82. Het album ‘The Limineers’ komt binnen op #91. Binnenkort komt de groep uit Denver, Colorado, naar Nederland en zal optreden bij Giel Beelen. Overigens is ‘Stubborn love’ hun nieuwe single. Gaan wij over naar de Album Top 100, want daarin gebeurt ook van alles.

ALBUMS

TOP 3

  1. (-1)   Sandra van Nieuwland: And more [NL] (7de week op #1)
  2. E.W. Jurk!: Glitterjurk [NL]
  3. (-3)   Los Angeles, the voices: Geloof, hoop en liefde [NL]

Vanaf dinsdag voerde ‘Glitterjurk’, het tweede album van Jurk!, de voorlopige Album Top 100 aan en leek het er op dat Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, de twee heren van Jurk!, na ‘Avondjurk’ uit 2010, hun tweede #1-allbum zouden scoren. Maar hoe verder we in de week kwamen, hoe minder de voorsprong op de #2 werd (van 28 naar 12%) en op donderdag was Jurk! de voorsprong al weer kwijt. Uiteindelijk moeten de heren dan ook genoegen nemen met een tweede plaats, zij het met nog geen 5% verschil op de #1.

platina

Die blijft in handen van Sandra van Nieuwland met ‘And more’, waarvan nu meer dan 50.000 stuks zijn verkocht, goed voor platina dus. Het edelmetaal kreeg de zangeres afgelopen donderdag (toen ze wist dat haar album #1 zou blijven), tijdens het Valentijnsconcert in Paradiso, uit handen van haar voormalige coach Trijntje Oosterhuis.

Internationaal wordt Jacco Gardner (Hoorn, 9 maart 1988) al op handen gedragen. Zijn muziek die in de jaren ’60 gemaakt had kunnen worden, kent inmiddels een grote fanschare. Lang is er dan ook uitgekeken naar ‘Cabinet of curiosities’, zijn debuutalbum, dat deze week binnenkomt op #5. Vanaf maart gaat hij drie weken op tournee in Amerika en daarna naar Groot-Brittannië. Als we hem maar niet kwijtraken!

‘The time is now’ is het eerste album van Pearl Jozefzoon, de zangeres die de eerste editie van The voice had moeten winnen. Ze scoorde vijf hits, vier dankzij The voice en eentje in duet met Wolter Kroes. Op ‘The time is now’, binnen op #8, maakt Pearl een cross-over van pop naar klassiek. ‘Vivo per lei’, het duet met Nick Schilder, komt binnen op #90.

Information is een band uit Rouveen en omgeving die bestaat sinds 2008 en als symbool de raaf heeft. Volgens de leden omdat de raaf in verschillende culturen wordt gezien als een boodschapper, een slechtnieuws brenger of zelfs als een eenzame, rusteloze zwerver, een perfecte verhalenverteller. ‘Sounds of the backwoods’ is het debuutalbum, binnen op #35.

De andere eerste weeks noteringen van deze week zijn:

#36 Daniël Lohues: Ericana [NL], zevende album van Drentse zanger, opgenomen thuis in Erica, met de musici waarmee hij ook de albums ‘Hout moet’ (#6 in 2011) en ‘Ginder’ (#3 in 2012) opnam: Guus Strijbosch, Bernard Gepken en Bart Wagenmakers.

#41 Foals: Holy fire, derde album van Britse band. Huidige hitsingle ‘My number’ (#83). Opvolger is ‘Late night’. Album komt aanstaande zondag binnen op #1 in de Britse albumlijst

#60 Trixie Whitley: Fourth corner, zangeres geboren in Gent, België, maar woont en werkt voornamelijk in New York. Album is geproduceerd door Thomas Bartlett (Anthony & the Johnsons)

#61 Richard Thompson: Electric. Britse zanger die deel uitmaakte van Fairport convention en daarna met diverse artiesten samenwerkte. ‘Electric’ is nog maar zijn tweede notering na ‘Dream attic’ (#98 in 2010).

#81 Miss Montreal: The home recordings, cd die eerst alleen te krijgen was tijdens de concerten van Miss Montreal. Op de cd staan onder andere demo’s die ze thuis maakte en ‘Zij’, haar eerste Nederlandstalige liedje.

#91 the Lumineers: The Lumineers, single 'Ho hey' gaat op herhaling op #82

#95 Fleetwood mac: 25 years – the chain, box uit 1993 (ook #95), dat nu dankzij de aandacht voor de 35e verjaardag van ‘Rumours’ opnieuw onder de aandacht staat

#100 Ben Harper & Charlie Musselwhite: Get up! Bern Harper is een singer-songwriter die gaan zingen is na een optreden van Bob Marley. Charlie Musselwhite is een blues-harp spele, die afstamt van de indianen.

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

zondag 10 februari 2013

Megaman bij week 6 – 9 februari 2013

In deze Megaman helpt André van Duin Gerard Joling, neemt Johannes Rijpma een jaar onbetaald verlof op, ontdekte Gary Barlow zangeres A*M*E* en scoort de tweede editie van the Voice kids meer hits maar minder groot. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Weten of Jan Smit volgende week zijn achttiende #1-hit scoort? Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de Hitflits en op de nieuwssite van 3FM.

Gerard Joling mag André van Duin dankbaar zijn

Gerard Joling: De nacht voorbij (1)     *** tweede week op #1 ***

In het begin van de week zag het er heel even uit dat ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling geen tweede week zou redden bovenaan de Single Top 100. Het nummer had een achterstand van 13% op ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears. De dagen daarop echter werde die achterstand omgezet in een ruime voorsprong, via 2% (op dinsdag), 16% (op woensdag), 27% (op donderdag) tot bijna 16% (op vrijdag).

gratis schaatsen

Gerard dankt de voorsprong aan een actie ronde de download van ‘De nacht voorbij’, waarbij je per download kans maakte op een schaatsavond met hem, waarbij je de schaatsen sowieso mocht houden. Dat is wel een paar download Euro’s waard! De actie is nu voorbij en afgelopen donderdag vond de schaatshappening plaats.

laatste week

Maar een derde week zit er voor Gerard niet in en ook Will.i.am & Britney krijgen geen tweede kans de #1-positie over te nemen. De komende week zal de strijd gaan tussen een stel Amerikanen en een puur Nederlandse zanger. We doelen op ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz (deze week gestegen van 27 naar #4) en ‘Hoop, liefde en vertrouwen’, het nummer dan Jan Smit schreef voor zijn stiefdochter Fem. Volgende week meer daarover.

André van Duin loopt achtste #1-notering mis

Gerard Joling mag André van Duin wel dankbaar zijn, want doordat André besloot ‘Oranje boven’ niet uit te brengen, kan hij nog een weekje op #1 blijven staan. André schreef ‘Oranje boven’ naar aanleiding van een discussie op Radio Noord Holland, over het Geuzenlied ‘Oranje boven’ uit 1630, waarin de zin ‘Leve de Koningin’ voorkomt. Hoe moet dat nu met een koning, was de vraag? André bedacht daarop ‘Leve de Koning én Maxima’, schreef in één dag een nieuwe versie van ‘Oranje boven’ en nam deze afgelopen maandag op met Eric van Tijn.

gratis

Aangezien er weinig singles meer worden verkocht, zag André het niet zitten om het nummer uit te brengen. In plaats daarvan stelde hij het nummer gratis beschikbaar, ‘als welkomstcadeau voor de nieuwe Majesteit’. De mp3 is inmiddels meer dan 400.000 gedownload! Als het nummer wel was uitgebracht, waren er geen 400.000 stuks van gedownload, maar wel meer dan genoeg om #1 te komen. Door dat niet te doen, loopt André zijn achtste #1-hit mis.

goed doel

Sinds woensdag is er ook een vermakelijke videoclip bij het nummer gemaakt en die is ook al weer duizenden keren bekeken. Wellicht dat André zich nog bedenkt en het nummer alsnog uitbrengt. Dat kan ook in een ander jaar, want het nummer is tijdloos (in ieder geval gedurende de komende periode van Willem Alexander als onze koning). Misschien is het een idee om de opbrengst van het nummer dan aan een goed doel te koppelen, elk jaar aan een ander doel?

Balletjes van de Koningin

Het is niet de eerste keer dat André van Duin een nummer maakt en dat niet direct uitbrengt. In 2009 ging het net andersom met ‘De balletjes van de Koningin’. Eerst was er de videoclip, eigenlijk gemaakt als opwarmertje voor een nieuwe serie Dik voor Mekaar Shows opgenomen in het theater, die door de TROS op tv zouden worden uitgezonden. Maar toen de videoclip zo’n 150.000 keer was gedownload en mensen vroegen naar een singletje, kwam het nummer alsnog uit op een cd-single en stond in twee weken op de eerste plaats. Dus wellicht is er nog een hitparadepositie weggelegd voor ‘Oranje boven’.

Johannes Rijpma neemt jaar onbetaald verlof

Johannes Rypma: Play me / In libben yn’e rock & roll (18)  *** hoogste eersteweeks ***

In december 2012 verloor Johannes Rijpma de finale van The voice of Holland van Leona  Philippo. De Friese zanger kreeg 45,4% van de stemmen, Leona 54,6%. De stemmen voor Johannes kwamen vooral uit Friesland en om hen te bedanken heeft hij zijn nieuwe single ook in het Fries opgenomen. Op een tekst van Syb van der Ploeg van de Kast zingt Johannes ‘In libben yn’e rock & roll’.

Zo’n Friese fanbase is natuurlijk leuk, maar Johannes wil meer en vooral ver weg. Hij wil een tournee maken door Amerika en dan moet je wel Engels zingen. De Friese versie is dan ook een vertaling van ‘Play me’, geschreven door producer Gordon Groothedde, Allan Eshuijs en Andrew Dorff, singer-songwriter uit Nashville. ‘Play me’ is de voorloper van het gelijknamige album dat in april verschijnt, waarop naast nieuwe nummers, ook nummers uit The voice zullen komen. 

onbetaald verlof

Tijdens The voice had Johannes zijn werkzaamheden als monteur bij Bos Mechanisatie in Easterein al op een laag pitje gezet en werkte daar nog twee dagen per week. Maar inmiddels is hij daar volledig mee gestopt en heeft een onbetaald jaar verlof opgenomen. Dus mocht zijn muziekcarrière voortijdig eindigen, dan kan hij zo weer het gereedschap oppakken.

A*M*E* werd ontdekt door Gary Barlow

Duke Dumont feat. A*M*E*: Need u (100%) (20)

‘Need u (100%)’ begon bij dj Roosmarijn Reijmer van 3 voor 12 radio. Vervolgens werd haar college Gerard Ekdom aangestoken, waardoor het nummer ook overdag was te horen. Het gevolg was dat luisteraars naar het nummer vroegen, dat nog steeds niet uit was. Vorige week kwam het nummer eindelijk officieel uit, waarna alle 3FM dj’s het unaniem verkozen tot Megahit. De binnenkomst deze week op #20 belooft veel, maar wie zitten er achter ‘Need u (100%)’?

Als je vader één van de grootste platenverzamelingen in het land heeft, dan kan het bijna niet anders dat je dan wel eens plaatje opzet. Zo ook, Duke Dumont, geboren als Adam Dyment in 1982 in Londen. Duke groeide op in West Londen en begon al snel met het draaien van platen. Toch duurde het nog tot 2007, eer hij zijn eerste EP ‘Regality’ uitbracht, vijf jaar later gevolgd door ‘Street walker’. Intussen had hij al naam gemaakt als remixer van nummers voor onder andere Skunk anansie (‘Because of you’) en Lily Allen (‘The fear’). In 2011 verhuisde hij naar het graafschap Hertfordshire, ten noorden van Londen.

De zangeres op ‘Need u (100%)’ is A*M*E*, de 18-jarige Aminata Kabba, geboren op 13 december 1984 in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Toen het daar te gevaarlijk werd om te wonen, verhuisde ze op haar achtste met de familie naar Lewisham. Londen. Ze sloot zich aan hij het schoolkoor Vocalize, en zong diverse nummers van Rihanna. Aminata wilde een solocarrière starten, nam vier demo’s op, waaronder het nummer ‘City lights’, die haar manager naar diverse platenlabels stuurde.

Gary Barlow

De liedjes trokken de aandacht van Gary Barlow, niet alleen zanger/songwriter van Take that, maar ook oprichter van het label Future records. Hij bood haar in 2011 een contract aan. Met Mich Hedin Hansen oftewel zanger/producer Cutfather, schreef ze het nummer ‘Beautiful stranger dat een hit was in Korea door de band F(X). Daarnaast schreef ze met Emeli Sandé en producer Naughty boy, het nummer ‘Find a boy’ en nam dit op met Mic Righteous. In november 2012 verscheen haar eerste single ‘Play the game boy’. Eind 2012 ging Future records failliet en verhuisde ze naar Epic Records. Later dit jaar komt A*M*E* met haar debuutalbum.

Hou me vast alsnog een hit dankzij Life4you

Ruth Jacott: Hou me vast – live 2013 (51)

‘Hou me vast’ is een nummer van Ruth Jacott, geschreven door Han Kooreneef. Het nummer stond op het gelijknamige album uit 1994, met de hitsingles ‘Vrij met mij’ (#19), ‘Ik hou zoveel van jou (Rad van fortuin)’ (#30), ‘Buseruka (lied voor Rwanda)’/Ik kan echt zonder jou’ (#8) en ‘Onderweg naar morgen’ (#15), allen in 1994.

ongeluk

In oktober 2012 zou Ruth Jacott beginnen aan de theatershow ‘A lady on stage’, waarin ze niet alleen nummers van zichzelf zingt, maar ook van haar vrouwelijke voorbeelden, waaronder Billie Holiday en Tina Turner. Tijdens de generale repetitie viel Ruth van het podium en brak op meerdere plaatsen haar voet, waardoor de show werd uitgesteld.

live versie

Inmiddels is ze voldoende hersteld en vond op 14 januari alsnog de première plaats in Tilburg. Tijdens een bezoek aan Life4you op zondag 22 januari, zong ze het nummer ‘Hou me vast’. Haar optreden riep zoveel reacties op, dat het in die uitvoering is uitgebracht en nu krijgt het wel succes.

Voice kids II: meer hits dan eerste editie maar lagere noteringen

Met een gemiddelde kijkdichtheid van 2.616.250 kijkers per aflevering, is de tweede editie van The voice kids opnieuw een kijkcijferhit. Het aantal blijft ruim 100.000 achter bij de eerste editie. Cijfers gelden tot en met de derde battle, afgelopen vrijdag. Aanstaande vrijdag is de finale, waar vorig jaar 2.886.000 mensen naar keken. De winnaar krijgt net als bij de eerste editie, een platencontract + studiebeurs ter waarde van €10.000.

meer hits, maar minder groot

Qua aantal hitnoteringen is de tweede editie zeker een succes, want de teller staat nu al op 14 hits tegenover 4 vorig jaar! Het verschil wordt mede veroorzaakt, doordat nu, net als bij The voice of Holland, ook bij The voice kids, een aantal nummers van the blind auditons direct konden worden gedownload. Die nummers komen ook weer langs tijdens de batlles, met als gevolg deze week een invasie van nummers, waarover straks meer.
 Maar qua grootste hit blijft de tweede editie nog ver achter bij de eerste. De hoogste plaats nu is #35 voor ‘The clown’ van Jurre Otto, vorig jaar was dat #10 voor ‘The climb’ van Vajèn van den Bosch. En dat was dus nog voor de finale, waar vier singles uit kwamen.

Van de 14 hits die The voice kids dit seizoen scoort, staan er deze week 11 in de Single Top 100. Vier kenden we al, één stond vorig week ook al genoteerd, blijven zes echte nieuwe talenten over.

Irene Dings moet Brabant aan tweede overwinning helpen

Irene Dings: I’ll be there (58)

Irene Dings (11) komt uit Maarheeze. Haar hobby’s zijn streetdance, turnen en natuurlijk zingen. Tijdens de vijfde en laatste blind audition zong ze ‘I’ll be there’ (Jackson 5, #18 in 1970 / Mariah Carey, #1 in 1992), waarna Nick & Simon als enigen hun stoelen draaiden. Ze overleefde de tweede battle, die al in oktober werd opgenomen, en mag vrijdag sinds lange tijd weer live aantreden tijdens de finale. Dan mag ze de Brabantse eer verdedigen, want vorig jaar won Fabiënne Bergmans uit Roosendaal.

Amy van de Weem leerde zingen in Shamghai

Amy van de Weem: Son of a preacher man (70)

Ze is geboren in Singapore, verhuisde na een jaar naar Nederland, en vier jaar later naar Shanghai. Daar volgde ze eerst vioolles, maar nadat ze haar viool had weggegooid en niet meer naar les wilde, raadde de vioolleraar haar ouders aan, haar op zangles te doen. En dat bleek een gouden greep, want voor zingen zet Amy van de Weem (14) alles opzij!

Op haar twaalfde keerde ze terug naar Nederland en woont nu in de Noord-Brabantse plaats Hapert, gemeente Bladel. Vorig jaar besloot ze mee te doen aan The voice kids. Daarin schopte ze het tot de tweede battle waarin ze in de sing off verloor.

zenuwen

Volgens haar zangcoach Maaike Hermans, die beretrots is op haar leerling, zong ze ‘Son of a preacher man’ (Dusty Springfield, 1968) tijdens de les veel beter. Volgens haar zullen het dan ook de zenuwen geweest zijn die Amy parten hebben gespeeld, want ze kan beter.

De komende twee jaar wil Amy zangtechnisch veel bijleren en haar school afmaken. Daarna wil ze kijken hoe haar zangcarrière verder kan worden ingevuld. Want één ding is zeker, Amy wil op een podium staan en haar passie, zingen, delen met de wereld!

Irie Wangari zong voor Johannes Rijpma

Irie Wangari: I wish I didn’t miss you anymore (77)

Uit Glanerbrug komt Irie Wangari, geboren op 1 januari 1998. Ze zingt sinds haar vijfde, toen ze nog met haar broers en zussen bij een pleeggezin woonde. Haar oudere broer deed eerder mee aan Idols. Alleen Nick & Simon draaiden tijdens de blind auditon voor Irie, die tijdens de tweede battle afviel. Op 2 februari verzorgde ze het voorprogramma van Johannes Rypma, die in een filiaal van de Mediamarkt een signeersessie hield voor zijn single ‘Play me’. ‘I wish I didn’t miss you anymore’ was eerder een hit voor Angie Stone (#45 in 2002 als ‘Wish I didn’t miss you’) en is gebaseerd op ‘Back stabbers’ van the O’Jays (#8 in 1972).

Laura van Kaam wil in Ahoy optreden

Laura van Kaam: I will always love you (78)

Geboren in Winterswijk, op 17 juli 1998, maar nu wonend in Dinxperlo, is de 14-jarige Laura van Kaam. Toen haar vader een karaoke-apparaat kocht, begon ze fanatiek met zingen, ze was pas zeven. Een paar geleden is ze begonnen met gitaar spelen en inmiddels heeft ze een eigen gitaar, die ze zelf bekostigd heeft.

Laura van Kaan heeft meegedaan aan diverse talentenjachten en is de zenuwen allang de baas. Op 29 september 2012 won ze tijdens de finale van het Open podium festival 2012, de publieksprijs. Voor het festival had ze speciaal een videoclip gemakt bij ‘Clown’ van Emeli Sandé. Haar zangcoach is zangeres Sandra Vanreys, waarmee ze ook al een paar keer heeft opgetreden. Hoewel Laura nog zoekende is naar een eigen genre, weet ze één ding zeker en dat is dat niet Nederlandstalig zal worden.

Tijdens de blind auditions draaien alle stoelen toen ze ‘I will always love you’ inzette. Het nummer is drie keer een top 10-hit geweest: Dolly Parton (#2 in 1983) Whitney Houston (#1  in 1992/1993) en Tears ’n joy (#9 in 1993). Uiteindelijk koos Laura voor Marco Borsato. De battles overleefde ze zonder moeite en daarmee is Laura één van de zes finalisten aanstaande vrijdag. Dromen heeft Laura zeker: “in Ahoy optreden en dan het liefst op een plateau hoog boven het publiek staan.”

Silvana Plaiser leerde piano van haar stiefvader

Silvana Plaisier: Greatest love of all (87)

Op haar achtste begon Silvana Plaisier (15) met piano spleen, dat ze van haar stiefvader had  geleerd. Ze doet nu nog MAVO4 op het Wolfert college in Rotterdam, die ze dan ook wel zal afmaken, zelfs als ze vrijdag de finale wint. Angela Groothuizen, haar coach, heeft er alle vertrouwen in haar. Tijdens de blind auditions zong Silvana ‘Greatest love of all’ (Whitney Houston, #24 in 1986, een cover van George Benson uit 1977) waarna alle coaches hun stoel draaiden.

Eva Wijnen wilde de Nederlandse Birdy worden

Eva Wijnen: Shelter (90)

De laatste aanwinst uit de tweede editie van The voice kids, is Eva Wijnen (14) uit Melderslo. Ze deed mee aan het Kinderen voor kinderen Songfestival, en had daarna een tijdje zangles. Dit stopte omdat het schoolwerk het niet meer toe liet. In 2011 deed Eva een gooi naar de Nederlandse Birdy, een zoektocht van 3FM dj Giel Beelen. Eva werd het niet, maar eindigde wel bij de eerste tien. Winnares was Anna Verhoeven.

Tijdens de blind audition zong Eva het nummer ‘Shelter’, van … Birdy. Alle coaches waren onder de indruk, waarna ze koos voor Angela Groothuizen. Tijdens de eerste battle koos haar coach nog voor haar, maar tijdens de sing off ging de voorkeur van Angela naar haar andere talenten. Silvana Plaisier en Jurre Otto, die naast Laura van Kaam, Jurre Otto, Irene Dings en Joep Reijnen wel de finale haalden.

Outlandish pakt de draad weer op

Outlandish: Warrior / Worrier (79)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears en ‘Warrion / Worrier’ van Outlandish?
Antwoord: Serious Request 2012 in Enschede. ‘Scream & shout’ werd het anthem van de dj’s, en Outlandish kwam langs bij het Glazen Huis om hun nieuwe single te laten horen.

Twee Denen (Isam Bachiri, Waqas Ali Qadri) en één Hondurees (Lenny Martinez) vormen sinds 1991 het Deense trio Outlandish. De succesjaren zijn tot nu toe 2003 – 2004, waarin ze drie hits scoorden: ‘Guantanamo’ (#84), ‘Aicha’ (#2) en ‘Walou’ (#27). In 2005 verscheen nog het album ‘Closer than Venus’ en in 2009 ‘Sound of a rebel’, maar in de lage landen leverden ze geen hits op.

soloprojecten

Intussen brachten Isam Bachiri en Waqas Ali Qadri twee soloalbums uit. Bachiri komt dit jaar zelfs met zijn derde: ‘Basement Biriyani vol. 1’. Vorig jaar kwamen ze als Outlandish ook weer met een nieuw album ‘Warrior / Worrier’, dat in Denemarken de tweede plaats bereikte. De titeltrack kwam daar tot de derde plaats.

Leonie en Joost vonden elkaar bij concert Jeroen van der Boom

Leonie Meijer and Joost Marsman: Wachten tot ik bij je ben (96)

Elf hits scoorde Joost Marsman met zijn band  IsOokSchitterend!, waarvan de eerste, ‘Voltooid verleden tijd (V.V.T.)’ het verst kwam: #12 in 1997. In 2009 stopte de band en begon hij te werken aan een soloalbum. Dat kwam er in 2011: ‘Waar liefde begint’ (#39), met daarop de Nederlandstalige versie van ‘Rolling in the deep’ van Adele: ‘Tot je me verliet’.

In 2011 werd Leonie Meijer derde in eerste Voice of Holland. Ze ging niet bij de pakken neerzitten en kwam al een maand later met het nummer ‘Los van de grond’ (#2), samen met haar coach Jeroen van der Boom. Daarna volgden nog twee hits met als overeenkomst dat ze beide in het Nederlands zijn gezongen en allen nummers van haar eerste album ‘Los’ (#13 in 2011). Momenteel werkt ze aan haar tweede album, dat eind maart moet verschijnen.

concert

Joost en Leonie ontmoetten elkaar twee jaar geleden backstage na afloop van een concert van haar coach Jeroen van der Boom. Ze dronken wat en besloten een keer samen te gaan schrijven. Dat duurde tot mei 2012, toen Joost te gast was bij een concert in Studio 21 van Leonie. Daarna schreven ze ‘Wachten tot ik bij je ben’, een lied dat gaat over wat er overblijft als al je zekerheden wegvallen.
De kans dat de samenwerking tussen Joost en Leonie een vervolg krijgt, is als het aan Joost ligt, groot. Joost: “Vanaf het eerste moment dat ik met Leonie ging zitten om te schrijven, was er chemie. En toen ik onze stemmen samen hoorde, wist ik dat we een duet moesten gaan schrijven.” En ook Leonie was enthousiast over het schrijfproces: “Je hebt van die zeldzame schrijfmomenten waarbij alles klopt en met Joost was dat het geval. Dan gaat het bijna vanzelf. Bijzonder!”