vrijdag 9 februari 2024

Hitflits: Jonna Fraser kan het ook in zijn eentje: Tuesday op 1; album Froukje terug op 1

Met andere rappers / hiphoppers bereikte Jonna Fraser veertien keer de top 10, waarvan één keer de eerste plaats. Dat was in 2016 met ‘My Love’, een nummer van Frenna feat. Jonna Fraser & Emms. Als we de hits van Jonna Fraser zelf bekijken, 16 noteringen, niet verkeerd, kwam hij nooit hoger dan de 22e plaats. Dat was met ‘Uno’ in 2019. Tot deze week, want met ‘Tuesday’, dat Fraser in zijn eentje opnam,  komt hij binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. In de afgelopen week is het nummer zo’n 2 miljoen keer gestreamd.
 

SINGLE TOP 5
 
1. EW  Jonna Fraser: Tuesday            *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Noah Kahan: Stick Season, op 6,62%
3. (2)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel
4. (3)   Teddy Swims: Lose Control
5. (4)   Tate McRae: Greedy
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#45 Broederliefde: Égalité
#58 Yurmaine feat. Lijpe: Hoog Staan
 
#79 Meau: Stukje Van Mij
Niet minder dan 33.000 jongeren waren het afgelopen half jaar het slachtoffer van het tegen hun wil verspreiden van eigen intieme foto of filmpjes. Dat is 1 op elke 100 jongeren. Online veiligheid is het thema dat KPN oppakt als onderdeel van hun missie het internet beter te maken en de digitale weerbaarheid van zijn gebruikers te verhogen.
Onderdeel van deze campagne is het nummer ‘Stukje Van Mij’ dat Meau schreef na een oproep via Instagram om ervaringen te delen. Onder begeleiding van Fonds Slachtofferhulp is ze met zes slachtoffers in gesprek gegaan en daaruit ontstond dit nummer, waarmee Meau aan iedereen oproept naaktbeelden niet zomaar door te sturen. ‘Kijk de daders aan, niet de slachtoffers’.
 
#100 Justin Timberlake: Selfish
Het is zijn eerste notering sinds ‘Stay With Me’ met Calvin Harris, Halsey & Pharrell (35 in 2022). Zijn voorlaatste eigen notering was ‘Man Of The Woods’ (100 in 2018). Het gelijknamige album bereikte precies 6 jaar geleden de eerste plaats. ‘Selfish’ is de voorloper van zijn zesde album Evrything I Thought It Was, dat op 15 maart uitkomt.

ALBUMS
 
Na het weekend zag het er naar uit dat Prelude To Ecstasy van the Last Dinner Party de eerste plaats zou pakken. Woensdag waren ze die al weer kwijt aan Noodzakelijk Verdriet van Froukje en dat is zo gebleven. Voor the Last Dinner Party rest een respectabele vierde plaats, niet slecht voor het debuutalbum van een groep waarvan nog maar weinigen hadden gehoord. Wel staat het album op de eerste plaats van de Vinyl 33. Tijd voor een korte introductie.
 
The Last Dinner Party is een groep uit Londen, dat hun eerste live-optreden had in november 2021 in The George Tavern in Londen. De groe bestaat uit 5 vrouwen: Abigail Morris (zang), Lizzie Mayland (gitaar), Emily Roberts (leadgitaar, mandoline en fluit), Georgia Davies (bas) en Aurora Nishevci (keyboards).

Mayland en Davies leerden elkaar in 2020 kennen toen ze in Londen gingen studeren en besloten zelf een band te vormen. De andere twee leden werden er later bijgehaald. Wat direct opvalt, is dat er geen drummer is. Tijdens live optredens worden de stokjes beheerd door Rebekah Rayner.
 
Nog voordat de groep in april 2023 de debuutsingle ‘Nothing Matters’ uitbracht, werden hun optredens op YouTube veel bekeken. Dat ontging ook het management van the Rolling Stones niet dat hun vroeg voor het voorprogramma in 2022 in Hyde Park.
 
Elk jaar kiest een Britse groep van radiomakers en journalisten een act uit, waarvan ze verwachten dat die het nieuwe jaar het meest belovend is. Deze zogenaamde BBC Sound of 2024 ging dit jaar naar the Last Dinner Party uit Londen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (2)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (27)   *** terug op 1 / derde week op 1 ***
2. (3)   Noah Kahan: Stick Season (3)
3. (4)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (7)
4. EW  the Last Dinner Party: Prelude To Ecstasy (74)
5. (6)   Kevin: Wonderland (0)
 
Wall of Eyes (fysiek: 80%), vorige week het nummer 1 album, zakt in de tweede week naar de vijftiende plaats.

Hebben we tot slot nog één echte nieuwe notering voor je en dat is op nummer 96 De Meest Populaire Kinderliedjes van een act dat zich ook Kinderliedjes noemt. Uiteraard alleen digitaal verkrijgbaar.