vrijdag 15 oktober 2010

Hitflits: Hero (Antonie Kamerling) postuum op #1

Vorige week kwam ‘Toen ik je zag’ van Hero (Antonie Kamerling) binnen op de derde plaats. Dat was op basis van slechts één downloaddag, de donderdag. We zijn een week verder en wat we al verwachten, is gebeurd: het nummer is de hele week massaal gedownload. Met als resultaat een terechte #1 in de nieuwe Single Top 100. Het verschil met de #2 (waarover zodadelijk meer), is bijna 64%! ‘Toen ik je zag’, een compositie van Guus Meeuwis & Jan Willem Rozenboom, stond in 1997 vijf weken op de eerste plaats komt. Het is de elfde keer dat een nummer postuum op de eerste plaats. De voorlaatste keer was op 20 oktober 2007 toen ‘Bedankt mijn vriend’ van André Hazes & André Hazes Jnr. op #1 binnenkwam.

‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia & Tinie Tempah, dat vorige week op #1 binnenkwam, vinden we nu pas op de elfde plek. Het is de eerste keer sinds 4 april 2009 dat een nummer vanaf de eerste plaats buiten de top 10 valt. Dat was ‘P.o.w.n.e.d.’ van P3 dat in de tweede week naar #74 zakte en daarmee direct de grootste duikeling vanaf de eerste plaats maakte.

Dan over naar de #2, tevens de hoogste eersteweeks. De kijkcijferhit van de donderdagavond is momenteel ‘Oh oh cherso’ te zien op RTL5. Dus het kon niet uitblijven dat het stel ook een plaatje zou maken. Gekozen is voor een combinatie van diverse liedjes dat uiteindelijk de titel ‘Oh oh cherzo’ meekreeg. Absoluut gezien is het dus de #2 deze week, maar relatief stelt het weinig voor, want het nummer verkoopt slechts een derde van ‘Toen ik je zag’ van Hero.

Ook voor het eerst in de Single Top 100 zijn de volgende veertien nummers:
#20 P!nk: ‘Raise your glass’
#25 Duck sauce: ‘Barbra Streisand’
#33 Don Diablo feat. Dragonette: ‘Animale’
#40 Jolanda Zoomer: ‘Weer in de wolken’
#62 Vinzzent: ‘Groen (wit, blauw, geel, rood)’
#75 Stromae: ‘Te quiero’
#75 Antonio: ‘Lieve heer, heb medelij’ (de versie van Willem Barth stijgt van 35 naar #15)
#79 Piratentoppers: ‘Als de maan daarboven lacht
#81 Dennie Christian: ‘Mijn mooiste gedachte’
#82 Far east moment: ‘Like a G6’
#85 Elvis Presley with Lisa Lois: ‘Love me tender (viva Elvis
#87 Clokx: ‘Catch your fall’
#93 Lisa Dijkman: ‘That don’t matter’
#97 Alexander Burke & Laza Morgan: ‘Start without you’

Net als de dood van Antonie Kamerling, op woensdag 6 oktober 2010, heeft ook het overlijden van Solomon Burke, afgelopen zondag, verkopen gegenereerd. Vorige week kwam het album ‘Hold on tight’ van hem & de Dijk binnen op de tweede plaats met een verschil van bijna 74% op de #1. Deze week is het album weliswaar blijven staan, maar is het verschil verkleind tot ruim 9%. Zijn dood heeft er ook voor gezorgd dat de belangstelling voor zijn oudere albums is toegenomen. In de Backcatalog Top 50 zijn twee van zijn albums binnengekomen. Op #46 ‘Don’t give up on me’ (#25 in 2002) en op #50 ‘Very best of’ (origineel uit 1998).

Terug naar de Album Top 100 waarin Nick & Simon met ‘Fier’ voor de tweede week de eerste plaats in handen houden. Robbie Williams komt met zijn verzamelalbum ‘In & out of consciousness – the greatest hits 1990 – 2010’ binnen op een derde plaats, maar verkoopt ongeveer een derde minder dan de #1. Ook nieuw bij de bovenste tien, op #8, is ‘Crosspop’, het langverwachte album van Hind. Daarmee staat de zangeres één plaatsje hoger dan ‘Around the world’, haar debuutalbum uit 2003 dat de negende plaats bereikte. De laatste eersteweeks notering bij de bovenste tien is ‘Swanlights’ van Antony & the Johnsons op #10.

Er is geen enkel album dat deze week op herhaling gaat. Het restant binnenkomers:
#14 the Script: ‘Science & faith’
#20 Alter bridge: ‘AB III’, Amerikaanse rock en metal kwartet uit Orlando
#25 Lucky Fonz III: ‘Hoe je honing maakt’
#37 Afrocubism: ‘Afrocubism’, project van Nick Gold, die in 1996 Malinese muzikanten had geregeld voor het project dat later the Bueno vista social club zou heten. Vanwege visumproblemen ging de samenwerking tussen de Malinezen en de Cubanen niet door. Nu lukt het hem wel om beide ‘landen’ te combineren op ‘Afrocubism’

#40 the Orb feat. David Gilmour: ‘Metallic spheres’
#41 Belle and Sebastian: ‘Write about love’
#68 Agnes Obel: ‘Philharmonics’, Deense zangeres bekend van de T-Mobile reclame met het nummer ‘Just so’. De liedjes zijn geschreven in Berlijn
#70 Kings of Leon: ‘Come around sundown’
#75 Sufjan Stevens: ‘The age of ADZ’
#79 Cliff Richard: ‘Bold as brass’
#80 NTjam Rosie: ‘Elle’, zangeres uit Kameroen, die in december 2009 de VSBfonds ‘Music matters award’ won. Ze rondde vorig jaar zomer haar studie af aan de World music department van het Conservatorium in Rotterdam
#98 Ferry Corsten: ‘Once upon a night 2’

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman met onder andere een overzicht van de elf postume #1-hits.

maandag 11 oktober 2010

Megaman bij week 41 – 9 oktober 2010

Welkom bij de Megaman, waarin de ‘mafia’ de leiding overneemt en Tinie Tempah een droomdebuut beleeft, er na de dood van Antonie Kamerling een run op Hero is, Taio Cruz nu al met een verzamelalbum komt, Rob van Daal een dozijn hits scoort, Angela Groothuizen eerbetoon brengt aan Ria Brieffies en de nieuwe zanger Mon amour weinig op had met BZN-nummers. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Mafia neemt de leiding over

Swedish house mafia vs Tinie Tempah: Miami 2 Ibiza (1) *** hoogste eerste weeks / eerste week op #1 ***

Helaas voor Bruno Mars, want hij heeft maar één week kunnen genieten van zijn eerste plaats met ‘Just the way you are’. Na een zeer spannende week verliest Bruno met slechts 1,3%, de strijd om de #1 van de Swedish house mafia vs Tinie Tempah met ‘Miami 2 Ibiza’. Wat de Swedish house mafia met ‘One’ niet lukte, het nummer stond vier weken op de derde plaats, lukt hen nu wel met ‘Miami 2 Ibiza’, #1 komen.

droomdebuut

Net als op ‘One’ waar de mafia hulp kreeg van Pharrell, worden ze op ‘Miami 2 Ibiza’ ook bijgestaan. Nu door Patrick Chukwuem Okogwu Jr. (Plumstead, Londen, 7 november 1988), beter bekend als de Britse rapper Tinie Tempah. In de Britse hitparade kwam de single afgelopen zondag op #5 binnen; #1 daar is ‘Forget you’ van Cee-lo Green. Na een #1-hit met de single ‘Written in the stars’ (deze week op #3), scoort Tempah deze week ook een #1-notering met zijn album ‘Dis-overy’. (Helaas is Caro Emerald daar nog steeds niet gesignaleerd).

Het gaat Tempah dus voor de wind. In ons land beleeft hij zelfs een droomdebuut, aangezien ‘Miami 2 Ibiza’ zijn eerste hit bij ons is! We moeten terug naar 2008, voor de voorlaatste Britse act die ook met de eerste hit gelijk een #1-notering binnen haalde. Dat was op 1 maart 2008 Leona Lewis met ‘Bleeding love’. De voorlaatste mannelijke act was op 10 september 2005 ‘You’re beautiful’ van James Blunt.

soundtrack

Op 25 oktober verschijnt het debuutalbum ‘Until one’ van de Swedish house mafia, waar ongetwijfeld nog meer singlehits vanaf zullen komen. Op dat album zal elk lid, Steve Angelllo, Sebastian Ingrosso en Axwell, hun beste nummers bundelen tot één geheel. ‘Until one’ is tevens de soundtrack voor de DVD ‘Take one’ van regisseur Christian Larson (bekend van Lady Gaga, Beyonce, Rammstein en Jennifer Lopez). Hij volgde de afzonderlijke leden twee jaar lang, gedurende 285 optredens en door 15 landen heen.

Run op Hero

Hero: Toen ik je zag (3) *** hit op herhaling ***

Deze Single Top 100 is een weergave van alle singleverkopen (fysiek en digitaal) van vrijdag 1 tot en met donderdag 8 oktober 2010. Na de bekendmaking op donderdagmorgen van de dood van Antonie Kamerling, werd zijn #1-hit ‘Toen ik je zag’ uit 1997, als Hero in de film ‘Allstars’, massaal gedownload. Vrijdagmorgen werd de singlelijst samengesteld en toen bleek dat een derde plaats het hoogst haalbare was, met een verschil van bijna 15% op de #1. Als de hitparade een dag later was samengesteld had het nummer zeker op #1 gestaan. We schreven het vrijdag al in de Hitflits.

regels aangepast

3FM gaat daar echter anders mee om. In de top 50 die vrijdag werd gemaakt kwam ‘Toen ik je zag’ binnen op de elfde plaats. Wat schets onze verbazing toen er op zaterdagmiddag een andere Top 50 werd uitgezonden, waarin het nummer op #1 stond. Een eerste plaats die niemand zou betwisten, tenminste als het een week later zou zijn geweest. Vreemde gang van zaken voor een weeklijst.

We zullen zien of ‘Toen ik je zag’ over een week voldoende verkoopt voor een eerste plaats in de Single Top 100. We achten die kans zeer groot, nu het nummer sinds vrijdag ook als singledownload verkrijgbaar is op andere sites dan Itunes. Bovendien werd afgelopen zaterdag de film ‘Allstars’ opnieuw uitgezonden, waar ‘Toen ik je zag’ inzat. Naar de film hebben zo’n 470.000 mensen gekeken. Anthonie Willem Constantijn Gneomar (Antonie) Kamerling (Arnhem, 25 augustus 1966) leed aan depressies en maakte op woensdag 6 oktober op 44-jarige leeftijd in Zevenhoven een einde aan zijn leven. Hij werd bekend door zijn rol van Peter Kelder in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Maar Antonie was helemaal niet van plan om acteur te worden, hij studeerde rechten aan de universiteit van Amsterdam. Na GTST speelde hij diverse filmrollen, waaronder ‘De kleine blonde dood’ (in 1993) en ‘All stars’ (in 1997). Naar aanleiding van het succes van ‘Toen ik je zag’, nam Hero in 1998 het album ‘Jam’ op. Zes jaar geleden probeerde hij het opnieuw onder zijn eigen naam met het Engelstalige album ‘Feel’. Beide albums waren zonder succes.

Old stars

‘All stars’ zou volgend jaar een vervolg krijgen getiteld ‘Old stars’, waarvoor Antonie al een aantal nieuwe nummers aan het schrijven was. Regisseur Jean van de Velde weet nog niet wat er nu gaat gebeuren, nu Antonie er niet meer is. Jean: “Het hele verhaal wordt door zijn personage Hero verteld. Maar ik heb geen zin om daar nu over na te denken. Dat komt binnenkort wel weer.” De naam Hero gaf van de Velde hem, omdat hij een held was in zijn werk als in zijn privé leven. “Een spontane, open, lieve jongen. Dat hij emotioneel soms tussen uitersten heen en weer slingerde, was bekend. Maar dat het deze dimensie had aangenomen, dat heeft niemand zich gerealiseerd. Ik ben echt verbijsterd.”

Soulman

Ook verbijsterd was zanger Huub van de Lubbe, zondagmorgen toen hij hoorde dat soulman Solomon Burke was overleden. Burke en de Dijk zouden aanstaande dinsdag een concert geven in Paradiso in Amsterdam, ter gelegenheid van hun album ‘Hold on tight’ (deze week op #2). Maar helaas zal Burke daar niet bij zijn, want hij overleed in het vliegtuig onderweg naar Schiphol. Het concert aanstaande dinsdag gaat wel door, nu als eerbetoon aan deze 70-jarige soulman.

Taio Cruz komt nu al met verzamelalbum

Taio Cruz: Dynamite (17)

Dynamite’ is de derde notering dit jaar en voor Taio Cruz en nu al zijn grootste. ‘Break your heart’ feat Ludacris kwam in mei tot #21, ‘Dirty picture’ feat. Ke$ha deed het stukken slechter: #72 in september.

‘Dynamite’ is net als de andere nummers medegeschreven door Cruz, en zijn eerste notering die hij helemaal op zijn eigen naam zet. Het nummer staat op ‘The rokstarr collection’, dat een verzameling is van de grootste hits van zijn twee albums ‘Departure’ en ‘Rokstarr’. Om het album aan de man/vrouw te brengen, zijn er drie nieuwe nummers aan toegevoegd en de remix van ‘Break your heart’ feat. Ludacris. ‘Dynamite’ is één van de drie nieuwe nummers, dat reeds bekroond is met een #1-positie in de Ierse, Britse, Australische en Nieuw-Zeelandse hitparade. Met de binnenkomt bij ons op #17 is het niet alleen nu al zijn grootste hit, maar is hij ook op weg naar zijn eerste top 10-notering.

Willem Barth wint het (voorlopig) van Antonio

Willem Barth: Lieve Heer, heb medelij (35)

In augustus verscheen het album ‘WB’ van Willem Barth dat de negende plaats bereikte (deze week staat het op #66). Direct na het uitkomen bleek ‘Lieve Heer, heb medelij’ één van de populairste nummers. Toch was het niet de bedoeling dat het nummer op single zou uitkomen. Maar na de vele reacties van de fans en radiostations, en het feit dat nog een andere zanger het nummer zou uitbrengen, werd het management op andere gedachten gebracht. ‘Lieve Heer, heb medelij’ is in totaal de zesde hit voor Willem en na ‘Bella bella signorita’ (#7 in maart) en ‘Als men een drankje naar jou zou vernoemen’ (#17 in juni) zijn derde notering dit jaar.

De concurrent van Willem Barth, is Antonio, die in juni een #31-hit scoorde met ‘Geef me nog een kans’. Antonio nam ‘Lieve Heer, heb medelij’ al in 2004 op voor zijn album ‘Dit is amore’. Ook zijn uitvoering is populair en dus werd er besloten om het op single uit te brengen. Maar door het succes dat Willem Barth er nu mee heeft, dreigt Antonio naast de hitvijver te vissen; zijn versie staat op #112 in de Bubbling Under Single Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100.

Maar zowel Willem als Antonio waren niet de eerste die het nummer opnamen. Al in 1973 nam Rocco Granata, geboren in Italië, maar sinds zijn tiende wonend in België, het nummer op. De tekst is van Marius Johannes MacPhail, de muziek van Rocco zelf. Rocco is vooral bekend door zijn hit ‘Marina’, waar wereldwijd zo’n 5 miljoen stuks van zijn verkocht.

Nelson komt uit een muzikale familie

Nelson: She’s gone (43)

Een jaar geleden stond het nummer ‘Love me’ drie weken genoteerd, met als hoogste plaats #76. Dat nummer was van Daniel Bovie & Roy Rox, waarbij Nelson de vocalen voor zijn rekening nam. Op ‘She’s gone’ neemt Nelson alle credits voor zijn rekening.

Nelson Morais (Hemiksen in Vlaanderen, 14 juli 1983), komt uit een muzikale familie. Zijn vader zingt en speelt piano, zijn zusje Elsie zingt ook en nam in 2004 deel aan ‘Eurosong’, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. Van origine is Nelson acteur, onder andere in de serie ‘16+’. Ook Nelson deed mee aan Eurosong, in 2008 met het door hem zelf geschreven ‘When I can’t find love’, maar werd niet afgevaardigd naar Servië.

Een dozijn hits voor Rob van Daal

Rob van Daal: Ik ga leven (47)

In mei 2007 bracht Rob van Daal de dubbel cd + DVD ‘Ik ga leven’ uit. Dat nummer zingt hij dus al een tijdje en is zeer populair tijdens zijn optredens, maar nooit op single uitgebracht. De versie die deze week binnenkomt op #47 en zijn twaalfde notering is, is niet dezelfde als uit 2007. Samen met DJ Goldfinger (K.W. van der Heijden) nam hij het nummer opnieuw op en bracht het nu wel op single uit.

Enkele maanden voordat Rob in 2007 ‘Ik ga leven’ opnam voor zijn gelijknamige album, had Rinus Ponsen het al op zijn gelijknamige DVD gezet. Rinus schreef het nummer samen met Sjaak Verkade, die het liedje heeft opgenomen in de jaren ’90. Daarnaast is het nummer door diverse artiesten gecoverd waaronder Dario en nu dus ook Rob van Daal.

Angela brengt eerbetoon aan Ria Brieffies

Angela Groothuizen: Niets blijft (71)

Afgelopen vrijdag, 8 oktober, is de videoclip opgenomen bij ‘Niets blijft’, na ‘Bier en bitterballen’ (#81 in maart), de tweede Nederlandstalige hitsingle voor Angela Groothuizen. Naast zangeres en jurylid (in diverse talentenshows) is Angela ook nog ambassadeur van het Koninkijk Wilhelmina Kankerfonds (KWF), waarbij ze Daniëlle Overgaag opvolgt.

De maand oktober is uitgeroepen tot borstkankermaand en speciaal daarvoor heeft Angela samen met haar dochters een armbandje ontworpen, waarvan de volledige opbrengst naar KWF gaat.

Ria Brieffies

Niets blijft’ is een nummer uit haar tweede theaterprogramma ‘Labels’. Bij het schrijven van het programma, vond André Veltkamp, de regisseur, dat ze ook iets moest doen met de dood van Ria Brieffies, zangeres van de Dolly dots die in 2009 overleed aan longkanker. Maar Angela kon het niet. Een tijdje later kreeg ze een tekst doorgemaild door Johan Hoogeboom, leraar aan de kleinkunstacademie in ’s-Hertogenbosch. Dat was ‘Niets blijft’, een tekst van Jan Beuving, één van zijn studenten. Vervolgens schreef Angela daar in vijf minuten een melodie op en daarmee was het nummer een feit.

iets terug doen

Hoewel het nummer niet speciaal over Ria gaat, is het nummer voor Angela wel de manier om haar verdriet af te ronden. Ze draagt het nummer dan ook speciaal aan haar op en heeft het liedje afgestaan aan het KWF. Alle opbrengsten van de download gaan daar naar toe, waarmee ze op deze manier probeert wat terug te doen. Angela: “de dood hoort zo ontzettend bij het leven, dat maakt leven ook zo waardevol. De essentie van het liedje is uiteindelijk positief: Kom op! Leef! Stroom mee.” Vanaf eind januari staat Angela weer in de theaters met de reprise van haar theaterprogramma ‘Labels’.

Destine neemt cover op

Destine: Down (78)

Met meer dan 3 miljoen downloads was ‘Down’ in 2009 in Amerika het op zes na meest gedownloade liedje van dat jaar. Niet van Destine, maar van Kamaljit Singh Jhooti ofwel Jay Sean, die het nummer had opgenomen met rapper Jay-Z. In ons land was de verkoop iets minder, het nummer kwam begin dit jaar tot de 31ste plaats …

Down’ is de vierde notering voor Destine, maar hun eerste coverhit. Eind april, begin mei verbleven ze in Orlando, Florida om het nummer op te nemen met James Paul Wisner. Met hem hadden ze een jaar eerder, ook in Orlando, het album ‘Lightspeed’ opgenomen, waarvan drie singles afkwamen. Het afgelopen jaar heeft de band veel op Nederlandse festivals gespeeld. Vanaf november is de rest van Europa aan de beurt en wordt het album ‘Lightspeed’ in heel Europa uitgebracht, met daarop ‘Down’. Intussen zijn ze al druk bezig met het schrijven van nieuw materiaal.

Nieuwe zanger Mon amour had weinig met BZN-nummers

Mon amour: Take this chance (83)

In 2008, een jaar na het afscheid van BZN, ontstond de band Mon amour – BZN tribute band – vernoemd naar ‘Mon amour’, de enige #1-hit van BZN in 1976. Het initiatief kwam van Jack Veerman, oud drummer van BZN. De tribute band bracht niet alleen BZN-hits, maar ook eigen materiaal. Vorig jaar kwamen ze met het album ‘After alle these years’ dat tot #17 kwam en de single ‘Let's forgive and forget’ (#36).

Na een roerige tijd, waarbij zangeres Linda Schilder (achternicht van oud-BZN-zangeres Anny Schilder) een blindendarmoperatie moest ondergaan, werd Mon amour ook nog geconfronteerd met het vertrek van zanger John Keizer. Op 10 maart liet hij weten dat zijn privé leven (zijn vrouw was zwanger van een tweede en sinds november 2009 was hij partner geworden bij een advocatenkantoor in Amsterdam) op gespannen voet stond met zijn rol als zanger in de band. De wens beide levens te combineren, bleek een ijdele hoop en dus koos hij voor het eerste.

weinig op met BZN-nummers

Op 12 augustus vond het eerste optreden plaats met de nieuwe zanger, Peter de Haan. Peter, afkomstig uit Volendam, is vader van twee kinderen en werkt in de bouw als stukadoor. De muziek van BZN is dan ook niet echt de muziek waar zijn hart naar uit ging, dat lag meer in de rockhoek. Hij was dan ook zeer verrast toen Jack Veerman hem belde met de vraag om zanger te worden van Mon amour (inmiddels niet alleen meer een tribute band). Na lang denken en misschien nog wel langer luisteren naar BZN-nummers, begon hij te beseffen hoe leuk het was en besloot het te doen. Vervolgens moest hij in korte tijd het BZN-repertoire zich eigen maken.

ander repertoire

Met de nieuwe zanger gaat de groep ook een andere koers varen, dat al te horen is op de nieuwe single ‘Take this chance’, waarop Francoise van Varsseveld viool speelt. Francoise is afgestudeerd aan het Conservatorium en is op tournee geweest met de Duitse zanger Herbert Gröhnemeyer en de theatergroep Stella uit Den Haag. Francoise maakte deel uit van het gezelschap Virtuoze Matroze. In 2009 werkte ze mee aan ‘The long and dangerous sea’, het tweede album van Moke en speelde mee met Gino Vannelli tijdens zijn concerten.

‘Take this chance’ is de voorloper van het album ‘A matter of time’ dat op 22 oktober verschijnt. Twee dagen daarvoor gaat de eerste theatertour van Mon amour van start.

Nick Només wil enorm bekend worden

Nick Només: Jij en ik (86)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Marlous Oosting (met ‘De waarheid’ op #92) en Nick Només (met ‘Jij en ik’ op #86)? Antwoord: beide komen uit Assen in Drenthe. Nick, geboren op 6 juli 1989, is al vanaf de kleuterschool bezig met muziek. Zijn droom was en is ‘enorm bekend worden als artiest’. Zolang dat nog niet het geval is, volgt hij de MBO-studie verpleegkundige. Daarnaast timmert hij volop aan de weg en in het schnabbelcircuit. Aangezien Nick ook wil doorbreken in Duitsland, is er van zijn debuutsingle ‘Jij en ik’ niet alleen een Duitstalige versie van gemaakt (‘Du und Ich’, track 2 op de single), maar is daar zelfs een aparte clip bijgemaakt! ‘Jij en ik’ wordt ook in België uitgebracht. Er schijnt zelfs al een Engelstalige versie van te zijn.

bekende producer

‘Jij en ik’ is geen eigen nummer, maar werd al in 2008 opgenomen door de Gendtenaar Hugo Peeters op zijn tweede album ‘Lekker op dreef’. Toen werd het nummer al gezien als een hoogstandje. Waarom is Peeters, die al drie albums heeft opgenomen en de meeste nummers zelf schrijft, dan nog niet zelf doorgebroken? In tegenstelling tot Nick die de gerenommeerde producer Edwin van Hoevelaak achter zich heeft staan, moet Hugo het doen met de nog vrij onbekende Lei de Bruyn van Royal Music Productions Kerkrade, die het nummer ‘Jij en ik’ schreef, samen met Guus Smeets.

de Mannen van Brabant zijn nu van heel Nederland

de Mannen van Brabant: Ik heb je lief (90)

Drie keer raden waar de Mannen van Brabant vandaan komen. Inderdaad … uit Prinsenbeek in Noord-Brabant. Die Brabantse mannen zijn Jitse van der Feer en Thars Duijnstee, die elkaar eind jaren ’80 leerden kennen. De twee hebben in ieder geval één ding gemeen: passie voor het Nederlandstalige lied. In 2007 ontstond in café Marktzicht het duo de Mannen van Brabant, dat sindsdien jaarlijks een carnavalslied brengt (want je bent Brabander tenslotte). De voorgaande drie singles bleken vooral regionale successen, met ‘Ik heb je lief’ breken de heren nu ook landelijk door, waarmee ze dus nu van heel Nederland zijn.

Eerste hit voor Harten 10 is een cover

Harten 10: Ik wil je niet kwijt (91)

Sinds 2009 vormen Martien Ekkelenkamp (1970) en Tineke Willems (1980) het duo Harten 10 dat zowel Engelstalige als Nederlandstalige liedjes zingt. Martien maakte deel uit van het duo Ekkel & Kleppie (wie kent ze niet?), Tineke, werkzaam in een banketbakkerij, zingt al jaren als solozangeres. In juni verscheen ‘Liefde maakt blind’, het debuutalbum van Harten 10, waarvoor Edwin van Hoevelaak, Bram Koning, Henk Wijngaard, Gerto Heupink en Martien de nummers aanleverden. Vreemd genoeg staat ‘Ik wil je niet kwijt’ daar niet op, dus dat zou er op kunnen wijzen dat ze al bezig zijn met een tweede album. Dan komt een hitsingle natuurlijk goed van pas!

Engelstalige cover

‘Ik wil je niet kwijt’ is van oorsprong een Engelstalig nummer: ‘If you can't give me love’, de grootste solohit van de Britse zangeres Suzi Quatro (#4 in 1978), geschreven door Nicky Chin & Mike Chapman, die ook liedjes schreven voor onder anderen the Sweet, Mud, Exile en Smokie. In 1996 nam Judith Ansems het nummer op en bereikte de 23ste plaats.

duet

Maar een Nederlandstalige hitversie was er niet, tot deze week. Van origine is ‘If you can’t give me love’ een nummer dat door één zangeres wordt gezongen, dan is het wel verrassend om het nummer nu, in het Nederlands, te horen zingen door een duo. En dat doet Harten 10 verrassend goed. We zullen dus zeker meer van dit duo horen.

Harten 10 is niet de enige die het nummer van Suzi Quatro covert. Ook zangeres Sylvia Corpiér heeft het nummer opgenomen, met de titel ‘Je kunt me niet aan!’, waarvoor ze samen met Henny Thijssen de tekst leverde. Voorlopig lijkt Harten 10 echter de strijd om een hit te hebben gewonnen.

Marlous weer aan het werk

Marlous: De waarheid (92)

Na de Nationale finale van het Eurovisie Songfestival, waarbij de versie van ‘Ik ben verliefd (Shalalie shalala)’ door Marlous Oosting, het niet haalde, kreeg ze een burnout. Drie maanden lang moest Marlous verplicht rust houden. Maar in september leek het er weer beter uit te zien, met de release van de single ‘Tot over m’n oren’. Het nummer werd echter ingetrokken en zal pas nadat ‘De waarheid’ heeft gepiekt, uitgebracht worden.

Alan Clark genomineerd voor twee Amerikaanse awards

Alain Clark: Good days (94)

Vreemd genoeg heeft ‘For freedom’, in juni de tweede single van het gouden album ‘Colorblind’ van Alain Clark, geen hitnotering behaald. Het nummer is veelvuldig op de radio gedraaid en Alan was in menig tv-programma te zien. Bovendien bezong Alan, die het nummer in de nacht van 5 mei had geschreven, het thema vrijheid en wijdde daar ook uitgebreid over uit in de pers. Beter vergaat het ‘Good days’, opvolger van ‘Love is everywhere’ (#2 in mei) en zijn tiende notering. Wellicht dat hiermee de ‘Good days’ weer aanbreken. Sowieso is Alain druk doende met zijn ‘Colorblind clubtour’, die vast wel ergens bij jou in de buurt komt. En wellicht dat het nog beter wordt voor Alain … in Amerika. Daar is zijn vorige album ‘Live it out’ genomineerd voor een ‘Soultrack award’. Het album werd door de bezoekers van de site Soultrackers genomineerd in de categorie ‘independent album of the year’, naast nog 19 andere albums. Daarnaast is Alain ook nog genomineerd voor ‘beste zanger’. Voor beide categorieën zal uit de 20 genomineerden, een groep van niet minder dan 2000 artiesten en mensen uit de muziekindustrie, er zeven uitkiezen, waarop dan weer gestemd kan worden.

Arcade fire kende diverse bezettingen

Arcade fire: We used to wait (95)

Hoewel Win Butler al in 2000 de naam Arcade fire gebruikte tijdens optredens, is de groep later ontstaan. Butler, geboren in Houston, Texas, vertrok in 2001 naar Montreal, Quebec in Canada, om religie te gaan studeren. Intussen probeerde hij een band rond zich te verzamelen, iets wat hij in Boston ook had geprobeerd, maar wat mislukte. Dit keer lukte het hem wel en begon hij samen met Régine Chassagne, die later zijn vrouw zou worden, nummers te schrijven. De naam Arcade fire komt uit de jeugd van Win Butler, uit een verhaal over een arcadehal die afbrandde, waarbij de kinderen nog opgesloten waren in het gebouw.

In 2003 verscheen de EP ‘Arcade fire’, een jaar later gevolgd door het album ‘Funeral’. In 2007 kwam de groep met ‘Neon bible’, waarvoor ze een Juno Award (Canadese Grammy Award) kreeg in de categorie ‘beste alternatieve album’. Hun derde album ‘The suburbs’ werd zeer goed ontvangen en bereikte in augustus de vierde plaats in de Album Top 100. ‘We used to wait’ is daarvan de eerste single.

In de afgelopen jaren heeft de band diverse bezettingen gekend. Naast Win en Régine, bestaat de huidige bezetting uit Richard Reed Parry, William Butler (de broer van Win), Tim Kingsbury, Sarah Neufeld en Jeremy Gara.

Alex Gaudino kan het niet alleen af

Alex Gaudino: I’m in love (I wanna do it) (96)

Het meest bekend is Alex Gaudino van ‘Destination calabria’, waarop Crystal Waters meezong. Dat nummer, #14 in 2007, was echter niet zijn grootste hit, want dat was ‘Watch out’ feat. Shena, dat in 2008 de twaalfde plek bereikte. Twee jaar later doet Alex (volledige naam Alfonso Fortunato Gaudino, geboren in het Italiaanse plaatsje Baranzate in de provincie Milaan) het op ‘I’m in love (I wanna do it)’ alleen. Althans in naam, want Alex zingt niet zelf, maar laat dat over aan een man en een vrouw, waarover zodadelijk meer. Het nummer is namelijk van oorsprong instrumentaal en heette ‘I’m in love’, dus zonder de toevoeging (I wanna do it). I’m in love (I wanna do it) is zijn eerste #1, met een positie in de Amerikaanse Billboard's Hot Dance Airplay chart.

Zanger op ‘I’m in love (I wanna do it)’ is de uit Toronto, Canada, afkomstige John Biancale. Zijn ouders zijn Italiaanse immigranten die zich vestigden in Canada. Onder de naam GANS deed John ervaring op met acteren, zingen en het schrijven van liedjes. Hij reisde de wereld rond en trad op in nachtclubs in Parijs, disco’s in Griekenland en in beach clubs in Puerto Rico. Uiteindelijk kwam hij terecht in een club in Milaan in Italië, waar producers interesse in hem toonden en met hem gingen samenwerken.

YouTube

En dan de zangeres. Ze is 1,64 meter lang, nog maar 17 lentes jong en heeft al een heel leven achter de rug als actrice, danseres, zangeres en liedjesschrijver. Maxine Ashley, geboren in Puerto Rico, woont overal, maar vooral in New York, Londen en Tokio. Net als vele van haar leeftijdgenoten die ook een zangcarrière ambiëren, zong ze liedjes van onder andere Beyoncé en zette die op YouTube. Alleen in tegenstelling tot anderen, werd zij wel ontdekt. Haar eerste productie is ‘I’m in love (I wanna do it)’ van Alex Gaudino.

Joly & Terry West gaan voor tweede notering

Joly & Terry West: Als een engel (100)

In juni kwamen Joly (Wiers) & Terry West met ‘Magdalena’ nog tot #93. Het duo begon dit jaar, na zo’n vier jaar deel te hebben uitgemaakt van het orkest Melrose (niet te verwarren met de band Melrose!), een eigen opname studio en een orkest. Het duo komt uit de provincie Groningen en neemt met veel Noordelijke artiesten cd’s en videoclips op. Daaronder zitten ondermeer Lucas & Gea en Silvia Swart. Met ‘Als een engel’, de hekkensluiter op #100, doen Joly & Terry West opnieuw een poging om zelf ook een (grote) hit te scoren.