vrijdag 19 november 2010

Hitflits: Caro Emerald voor de derde keer terug naar #1, eerste hits voor the Voice, Beatles voor het eerst online

Op 28 augustus, twaalf weken geleden inmiddels, stond ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald voor de laatste keer op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarna bewoog het album zich voornamelijk tussen de tweede en de vijfde plaats, met één keer een uitschieter daar buiten, naar de zesde plaats. Deze week maakt het album opnieuw een uitschieter, maar dan naar boven, want het stijgt van de vierde naar de eerste plaats, waar het nu in totaal voor de 29ste week staat!

Het album staat nu 42 weken genoteerd en al die tijd heeft het nooit lager gestaan dan de zesde plaats. Sinds het begin van dit jaar zijn er meer dan 200.000 van verkocht, goed voor vier keer platina! Tijd dus voor een speciale platina editie, waarbij je naast de gewone cd, een DVD krijgt met remixes, videoclips, backstage beelden en de cover van ‘Bad romance’ van Lady Gaga, die ze zong bij ‘Giel’. En dankzij die speciale editie, die vorig weekend verscheen, stijgt het album terug naar de eerste plaats, nu voor de derde keer. De eerste twee runs duurden acht weken, de derde zelfs twaalf weken. Dit keer zal het verblijf kort zijn, slechts één week, want volgende week zal Caro het stokje over moeten geven aan Marco Borsato. Zijn album ‘Dromen durven delen’ is vandaag uitgekomen en platina uitgeleverd. #1 dus volgende week.

Drie keer terugstijgen naar de eerste plaats is niet uniek, maar wel bijzonder. Met drie keer staat Caro, qua Nederlandse acts, op gelijke hoogte met Marco Borsato en zijn album ‘Wit licht’. Het meeste aantal keren naar #1 staat al sinds 1997 op naam van Céline Dion met haar album ‘Falling into you’, dat maar liefst vijf keer terugkeerde naar de eerste plaats.

Caro blijft met haar album, Guus Meeuwis voor, die op de tweede plaats binnenkomt met zijn verzamelalbum ‘Het beste van Guus Meeuwis’; het verschil tussen beide albums is ruim 22%. Meeuwis blijft op zijn beurt zangeres P!nk voor met haar eerste verzamelalbum ‘Greatest hits … so far!!!’ En P!nk is net iets sterker dan Bruce Springsteen met ‘The promise: Darkness of the edge of town’, dat op #4 binnenkomt. Van #3 naar #5 zakt ‘Fier’ van Nick & Simon, maar dat is tijdelijk. Bij de onderste helft van de top 10, komen nog twee albums binnen. Op #6 is dat Rihanna met ‘Loud’, en op #10 ‘Illuminations’ van Josh Groban.

Als je goed hebt opgelet, dan mis je nog één album, Want waar is ‘The gift’, het #1-album van Susan Boyle gebleven? Vorige week knalde het nog binnen op de eerste plaats, net als in de Britse en Amerikaanse albumlijsten. Met haar vorige album ‘I dreamed a dream’ hield ze het nog drie weken vol, ‘The gift’ komt (voorlopig) niet verder dan één week en zakt deze week naar de negende plaats. De laatste keer dat een album zo’n val maakte vanaf de eerste plaats, was op 28 november 2009, toen het album ‘Battle studies’ van John Mayer ook naar de negende plaats zakte.

Alvorens we nog de andere nieuwe noteringen aan je doorgeven, even een update van ‘Hé jullie! 31’ van Kinderen voor kinderen. Na de special op 6 november, steeg het album naar #33. Dat effect is deze week nog merkbaar, want het album stijgt door naar de 23ste plaats.

En over kinderen gesproken, ‘Junior songfestival 10’ van de deelnemers aan deze voorronden, stijgt in de tiende week van 10 naar #7. Morgenavond zullen Senna & Anna met het nummer ‘My family’ ons land vertegenwoordigen in Wit Rusland tijdens de finale van dit liedjesfestival.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#16 Glee-cast: ‘The music vol. 2’
#34 Conny: ‘Just Conny’, Conny Witteman (voorheen Breukhoven) heeft samen met producer Piet Souer (die ze nog kend uit de tijd dat ze als Vanessa optrad), een album opgenomen met jazzy nummers
#41 Ruth Jacott: ‘A tribute to Billie Holiday’
#52 Mariah Carey: ‘Merrry Christmas II you’
#58 Norah Jones: ‘Featuring … Norah Jones’
#63 Pitcher: ‘Smack’
#74 Slot Marsepeinstein: ‘Slot Marsepeinstein’, dit zijn Sinterklaasliedjes uit de gelijknamige tv-serie uitgezonden door Nickelodeon en gebaseerd op het Sinterklaasfeest
#85 Magdalena Kožená: ‘Lettere amorse’, Tsjechische mezzosopraan, ze wilde pianist worden, maar op haar zesde brak ze haar hand. Op het album ‘Lettere amorse’ zingt ze zeventiende-eeuwse liederen.
#90 Nelly Furtado: ‘The best of Nelly Furtado’

In de nieuwe Single Top 100 blijft ook deze week ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce, de bestverkochte single. Het nummer werd de hele week op de hielen gezeten door ‘This time (dirty bit)’ van the Black eyed peas, dat vanaf de elfde plaats stijgt. Het uiteindelijke verschil tussen de twee nummers bedraagt bijna 15%.

Vorige week binnen op #9, maar nu slechts drie plaatsen opgeschoven, is ‘Turbo’ van DJ Paul Elstak featuring New kids. (ook) Geen bedreiging voor de #1 dus. En dat is ook ‘Dance (the war is over)’ van Handsome poets niet, maar wel mooi dat het nummer de grootste stijger is deze week. Vorige week nog gezakt naar #68, deze week de andere kant op, naar #13.

Net buiten de top 10, op de elfde plaats, treffen we de hoogste eersteweeks aan: ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’, de tiende hit voor Jeroen van der Boom. Het nummer is het eerste nieuwe werk sinds ‘Weer geloven’, dat een jaar geleden zijn vierde #1-hit was. ‘Werd de tijd maar teruggedraaid’ laat een andere Jeroen van der Boom horen, dan we gewend waren. Aanstaande zondag kun je dat zelf horen, als hij langskomt in Life 4 you. Het nummer is de voorloper van een nieuw album, dat op 21 april 2011 uitkomt.

Met slechts één downloaddag is ‘Vandaag is mijn dag!’, de eerste hitsingle van Jochem Meyer dat binnenkomt op de zestiende plaats. Jochem heeft het nummer opgenomen ten behoeve van Energy4All, dat zich inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte.

eerste hits voor The Voice of Holland

Nog voordat er ook nog maar één finalist bekend is, hebben deelnemers aan The voice of Holland een hit te pakken. Na de eerste aflevering van de live shows, vorige week vrijdag, konden de opnames van de deelnemers direct gedownload worden. Drie deelnemers hebben daar deze week al profijt van en komen met hun nummer de Single Top 100 binnen. De hoogste, op #32, is Ben Saunders met ‘I’m in love with a girl’. tien plaatsen daaronder, op #42, Joan Franca met ‘Foolish games’. En twintig plaatsen lager, op #62, Lenny Keylard met ‘Could you be loved’. In de uitzending zong the Script hun hit ‘For the first time’, dat in de elfde week van 76 naar #30 stijgt. Hoogste plaats tot nu toe: #25, op 11 september, datum van binnenkomst.

Afgelopen maandag, 15 november 2010, ging ‘Hold my hand’ van Michael Jackson with Akon wereldwijd in première en viel direct te downloaden, met als resultaat binnen op #28. Het nummer is zo’n drie jaar geleden door de twee opgenomen en de eerste single van het album ‘Michael’ dat 14 december wordt uitgebracht.

Beatles voor het eerst online

Twee dagen na de release van ‘Hold my hand’ van Michael Jackson, vond er nog een release plaats, of eigenlijk een re-release, want het zijn oudere nummers. Na jaren getouwtrek heeft Itunes als enige download platform, toestemming gekregen om the Beatles online aan te bieden. Je zou denken, die heeft iedereen al. Maar dat schijnt niet zo te zijn, want diverse Beatles albums zijn flink gedownload. Ook losse tracks blijken populair te zijn, waardoor de groep in één klap met 7 nummers de Single Top 100 binnenkomt. Het zijn:
Let it be (37)
Yesterday (63)
Here comes the sun (64)
Hey Jude (75)
Blackbird (91)
The fool on the hill (96)
Penny lane (99)
In de Bubbling Under Single Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staan nog 44 (!) Beatles nummers te springen om een notering.

De overige eersteweeks noteringen zijn:
Jettie Pallettie: Waar zijn de mannen? (36)
Nelly: Just a dream (39)
Piet van Vliet: Zwarte P, witte L (76)
Xander de Buisonjé: Hou van mij (80)
Brandon Flowers: Only the young (83)
Agnes Obel: Just so (87)
Gregor Salto featuring Chappell: We get high (92)
Glee-cast: My life would suck without you (94)

Met een bijna nostalgische Hitflits duiken we het weekend in. Daarna melden we ons weer met een nieuwe Megaman, met alle feitjes achter de (oude) hits.

zondag 14 november 2010

Megaman bij week 46 – 13 november 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Duck sauce nog onbedreigd is, New kids happy hardcore dj vragen voor soundtrack, the Black eyed peas voor verdeeldheid zorgen, the Dream kiest voor duurzaamheid, Ilse DeLange weer naar het buitenland lonkt en Travie McCoy zijn eigen band nog (even) laat wachten. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Duck sauce (nog) onbedreigd aan kop

Duck sauce: Barbra Streisand (1) *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert Duck sauce met ‘Barbra Streisand’ zonder problemen de Single Top 100 aan. Het verschil met de #2, ‘Only girl (in the world)’ van Rihanna (die daarmee haar derde top 3-hit scoort) is aanzienlijk, ruim 45%. Dus van haar hoeft Duck sauce niets te vrezen. Over drie weken verschijnt ‘Flinders’, de nieuwe single van Nick & Simon, dus dat duurt nog even. Maar het is de vraag of ‘Barbra Streisand’ de komende twee weken zal overleven, gezien de snelstijgende populariteit van ‘The time (the dirty bit)’ van the Black eyed peas. Aanstaande vrijdag weten we meer.

Dancehits

Het nummer ‘Barbra Streisand’ blijkt zeer populair te zijn op de dansvloer, wanneer op het moment dat de naam langskomt, er diverse andere namen worden geroepen. We kunnen dan ook wel stellen dat het een echte dancehit is. En dat is niet de eerste, maar al de vijfde dit jaar. Het zijn, met tussen haakjes het aantal weken dat het nummer op #1 doorbracht:
Stromae: ‘Alors on danse’ (5x)
Yolanda be cool feat. Dcup: ‘We no speak Americano’ (7x)
Ricky L feat. M:ck: ‘Born again (Balearic soul mix)’ (1x)
Swedish house mafia feat. Tinie Tempah: ‘Miami 2 Ibiza’ (1x)
Duck sauce: ‘Barbra Streisand’ (2x)

what’s in a name?

Zoals je weet gaat ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce over de gelijknamige zangeres/actrice/regisseuse. Veel liedjes gaan over vrouwen, maar die worden lang niet altijd bij naam genoemd in de titel. In de Mega-historie vonden wij er 31, waarvan 4 over bekende vrouwen:
1969: The ballad of John & Yoko – the Beatles, Yoko Ono was de vrouw van John Lennon
1982: Maid of Orleans (Waltz Joan of Arc) – O.m.d., Joan of Arc was een Franse vrijheidsstrijdster
2004: Dreamer (Gussie’s song) – Dinand Woesthoff, Gussie was Guusje Woesthoff-Nederhorst, die overleed aan borstkanker
2010: Barbra Streisand – Duck sauce

New kids vragen happy hardcore dj voor soundtrack

DJ Paul Elstak featuring New kids: Turbo (9) *** hoogste eersteweeks ***

Het kon natuurlijk niet uitblijven, en dus verschijnt er na drie series nu een film van New kids, getiteld ‘Turbo’. Vanaf 9 december zal deze te zien zijn in de bioscoop, waarin gastrollen zijn weggelegd voor onder anderen Theo Maassen, Hans Teeuwen, Frank Lammers en Jody Bernal. Maar de hoofdrollen zijn natuurlijk voor Richard Batsbak (een rol van Huub Smit), Gerrie van Boven (=Tim Haars), Rikkert Biermans (=Wesley van Gaalen), Robbie Schuurmans (=Steffen Haars, inderdaad de broer van Tim) en Barrie Butsers (=Flip van der Kuil). Steffen en Flip zijn de bedenkers achter de serie die op Comedy Central was te zien.

Bij een film hoort een soundtrack (op 10 december te koop) en een titelnummer, en dat is ‘Turbo’ van DJ Paul Elstak featuring New kids. Elstak was gevraagd om de titelsong te maken en heeft daarvoor het nummer ‘The promised land’ (#3 in 1996) bewerkt, waarbij de jongens van New kids voor de nodige input hebben gezorgd. Een zangeres complementeert het geheel. Met het nummer gaan de New kids terug naar de jaren ’90, toen happy hardcore populair was. Paul Roger Elstak (Den Haag, 14 januari 1966) scoorde met dit genre zeven hits. De grootste was ‘Luv u more’ (#2 in 1995), de kleinste ‘Unity’ (#15 in 1996).

In januari scoorden de New kids een #6-hit met ‘Groeten uit Brabant!’.

Black eyed peas zorgen voor verdeeldheid

Black eyed peas: The time (the dirty bit) (11)

Zelden waren de meningen over een Black eyed peas nummer zo verdeeld als nu met ‘The time (the dirty bit)’. Het nummer is gebaseerd op ‘(I’ve had) The time of my life’, de #1-hit uit 1987 van Bill Medley & Jennifer Warnes uit de film ‘Dirty dancing’. De een vind de versie van the Black eyed peas meesterlijk, de ander afschuwelijk. Wat je er ook van vind, ze hebben bereikt wat ze wilden: iedereen heeft het er over, en dat kost hen helemaal niets. Slim aangepakt dus!

‘The time (the dirty bit)’, hun vijftiende notering, is de voorloper van het zesde album ‘The beginning’, dat eind deze maand in de schappen ligt. Daarop staan twaalf nummers, waaronder nog een cover. In het nummer ‘Fashion beats’ zit een sample van ‘My forbidden lover’ van Chic. Bij de super deluxe editie van ‘The beginning’ krijg je er de disc ‘The best of the E.N.D.’, met vijf tracks van hun vorige album, bij.

plagiaat

Regelmatig worden succesvolle artiesten van plagiaat beschuldigd. Immers hoge bomen vangen veel wind en daar zitten altijd nog wel wat bladeren (lees geld) aan, dat geplukt kan worden. Ook the Black eyed peas komen daar niet onderuit met hun nummer ‘I gotta feeling’. Dat nummer dat nog steeds, nu voor de 72ste week (!) staat genoteerd en zakt van 10 naar #21, is plagiaat! Althans dat beweert de Texaan Bryan Pringle, die in 1998 het nummer ‘Take a dive’ schreef, waarmee ‘I gotta feeling’ veel overeenkomsten mee vertoond.

Nu zijn er wel meer mensen die beweren dat ze een bepaald nummer hebben geschreven, maar meestal kunnen ze dat niet aantonen. Bryan Pringle zegt dat wel te kunnen. Hij heeft destijds een demo van het nummer opgestuurd naar diverse platenlabels, waaronder Interscope, het label van the Black eyed peas, maar heeft daar geen reactie op gehad. Hij zegt dat hij het nummer destijds heeft vastgelegd bij de Amerikaanse Buma/Stemra, dat de auteursrechten beschermt.

tweede keer

Het is niet de eerste keer dat the Black eyed peas van plagiaat worden beschuldigd. Er loopt nog een zaak over ‘Boom boom pow’, dat geplagieerd zou zijn van ‘Boom dynamite’, een nummer van zanger Phoenix Phenom. De zaak is na een afwijzing opnieuw ingediend op dezelfde dag als de nieuwe plagiaatzaak rond ‘I gotta feeling’. Wordt vervolgd dus.

Zweedse leraar maakt nummer met Britse rapper

Tinie Tempah feat. Eric Turner: Written in the stars (59)

Voor een maand had Tinie Tempah nog geen enkele hit gescoord. Maar op 9 oktober was het raak en goed ook, want ‘Miami 2 Ibiza’ van Swedish house mafia, waaraan hij meewerkte, knalde binnen op de eerste plaats. Zo hoog zal ‘Written in the stars’, afkomstig van zijn album ‘Disc-overy’ niet komen, maar het begin is er op #59. Op het nummer krijgt Tinie hulp van Eric Turner, die daarmee zijn debuut maakt.

Eric Turner is leadzanger van de Zweeds/Amerikaanse rockband Street fighting man, maar hij is ook leraar. De twee ontmoetten elkaar in de buurt van de school waar Eric lesgeeft. Eric is een groot fan van Tinie en sprak hem daarop aan. Kinderen in de buurt zeiden Mr. Turner tegen Eric, waarop Tinie dacht dat Eric wel heel populair moest zijn in Zweden, nog niet wetende dat Eric leraar was.

Tinie nodigde Eric in de studio uit van producer Eshraque Ishi Mughal, liet hem wat inzingen en zo ontstond het nummer ‘Written in the stars’. Opnemen loopt meestal uit, en aangezien Eric de volgende ochtend weer vroeg opmoest, zei hij tegen Tinie: “ik ga er weer eens vandoor, want ik heb m’n slaap wel nodig als leraar”. Op dat moment begreep Tinie dat hij niet te maken had met een beroemde Zweed, maar met een leraar, die ook nog eens zeer muzikaal bleek te zijn!

Mads Langer voelde zich geen stoere rock ‘n rollster

Mads Langer: You’re not alone (63)

Als je als artiest wordt gepresenteerd als ‘the next big thing’, kunnen er twee dingen gebeuren. Je voelt je daar helemaal happy mee en het wordt een succes of je herkent je niet (meer) in de persoon die je moet zijn, waardoor je je ongelukkig gaat voelen. Dat laatste overkwam de Deense singer-songwriter Mads Langer (1984) toen hij in 2006 werd gepresenteerd als dé nieuwste muzikale ontdekking. De eerste single ‘Breaking news’ werd een groot succes, en toonde een stoere rockster. Maar het leven als rock ’n rollster beviel Mads allerminst, omdat hij zich daar niet in herkende. Ondanks dat de kritieken op het debuutalbum ‘Attention please’ goed waren, verkocht het matig. Maar nog voordat zijn platenlabel zich van Mads zou kunnen ontdoen, kwam er onverwachte hulp uit Amerika.

Een talentscout, die ook gewerkt had met Dido, Keane en Coldplay, zag meer in Mads en gaf hem de gelegenheid om zichzelf weer te ontdekken en de muziek te maken die meer bij hem past. Dat betekende echter wel, dat Mads veel moest reizen tussen New York, Los Angeles, Berlijn, Londen en Kopenhagen, maar hij kon tenminste zijn eigen ding doen. Voor weinig geld trad hij op, maar raakte de mensen met zijn muziek.

Voor zijn tweede album, gewoon getiteld ‘Mads Langer’, werkte hij met internationaal erkende tekstschrijvers, zoals Boots Ottestad (Robbie Williams en Macy Gray), Sacha Skarbek (James Blunt en Jason Mraz) en Tim Christensen (de succesvolle Deense singer-songwriter).

Zijn eerste internationale succes boekt Mads met een cover, ‘You’re not alone’, in 1997 een #24-hit voor Olive. Mads is echter niet de eerste die het nummer covert. Al in 2002 nam de Duitse dj ATB het nummer onderhanden en kwam er mee tot #82. En vorig jaar maakte Oliver Twizt (=de Nederlander Joël René) zijn versie van het nummer en bereikte de 46ste plaats. Wil Mads indruk maken, zal hij die versie op z’n minst moeten evenaren!

The dream kiest voor duurzaamheid

the Dream (René Shuman & Angel-eye): Travel in time (78)

René Shumans en Angela Brouwers kennen elkaar tien jaar en stapten op 14 februari, Valentijnsdag, letterlijk in het huwelijksbootje op het eiland Kauai op Hawaï. Sindsdien treden ze niet meer op als René Shuman & Angel-eye, maar hebben ze de artiestennaam the Dream aangenomen, onder het motto ‘If you can dream it, do it’. Naast een nieuwe naam, zijn ze ook een andere muzikale weg ingeslagen, met meer eigen nummers. ‘Everybody is a dancer’ (#24 in juni) was daarvan al een voorbeeld. Die weg van vernieuwing zetten de twee voort op ‘Travel in time’, hun zesde gezamenlijke notering. Tevens is het de titel van hun album, dat afgelopen donderdag, op ‘De dag van de duurzaamheid’ is uitgebracht, want het album staat in het teken van duurzaamheid en een betere wereld. ‘Travel in time’ is beïnvloed door muziek uit diverse periodes.

vergeten wetenschapper

Het titelnummer is geïnspireerd op de uitvinder, elektrotechnicus en natuurkundige wetenschapper Nikola Tesla. Tesla geboren in 1856 in het Servische Smiljan en overleden in 1943 in New York, is vooral bekend als de uitvinder van de wisselstroomgenerator, de wisselstroomelektromotor en van alle andere belangrijke componenten van het huidige elektriciteitsnet. De link met duurzaamheid is dan ook snel gelegd en blijkt uit de videoclip die the Dream in Hollywood opnam, waarbij de twee in een elektrische auto rondrijden op Sunset Boulevard. Volgend jaar doet the Dream met hun ‘back-to-the-future-achtige live spektakel’ de theaters aan.

Frank Verkooyen is op zoek naar iets nieuws

Frank Verkooyen: Kom in mijn armen (81)

Na twaalf Engelstalige hits stapte het duo Maywood (bekend van hits als ‘Rio’ en ‘Late at night’) in 1989 over op het Nederlands. Het eerste nummer was ‘Kom in mijn armen’ dat de 33ste plaats bereikte. Het jaar daarop deden ze mee aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Ik wil alles met je delen’ en kwamen niet verder dan de vijftiende plek. De single kwam nog tot #42, maar was hun laatste succes. Wellicht dat het kwam omdat ze daarna weer op het Engels overgingen. De zusjes spreken en zingen al lang niet meer met elkaar. Alice May (Alie de Vries) treedt sinds kort op met zangeres Inge Peters en samen doen ze een revivalshow van oude Maywood hits. Er zijn plannen om ‘Late at night’ (#1 in 1980) opnieuw op te gaan nemen.

Frank Verkooyen wilde na zes hits wel iets nieuws. Hij stofte het oude Hollandse repertoire af en kwam uit bij ‘Kom in mijn armen’ van Maywood. De versie van Frank Verkooyen, zijn zevende notering, staat dan ook niet op zijn album ‘In de wolken’ dat begin dit jaar verscheen. Wist je overigens dat Frank van zijn zevende tot aan zijn twaalfde een bril droeg, vervolgens tot zijn zeventiende overging op contactlenzen, maar daar allergisch voor bleek te zijn en nog weer 20 jaar lang een bril droeg? Inmiddels draagt hij al een aantal jaren geen van beide meer, maar heeft zijn ogen laten laseren. Frank: “Ik vind mezelf er gewoon beter uit zien zonder bril”.

Ilse DeLang lonkt (weer) naar het buitenland

Ilse DeLange: Beautiful distraction (82)

Twee weken geleden verdween ‘Next to me’ van Ilse DeLange uit de Single Top 100 na een verblijf van veertien weken met als hoogste notering #4. In dezelfde week kwam ‘High places’ van Kane binnen waarop Ilse ook te horen is. Dat nummer zakt in de derde week van 28 naar #52. Maar gelukkig komt Ilse deze week met de échte opvolger van ‘Next to me’, het nummer ‘Beautiful distraction’, dat haar 21ste notering is.

Als je denkt alles te weten over Ilse Annoeska de Lange, moet je aanstaande woensdag toch maar even afstemmen op Nl. 3 voor het programma ‘Van Almelo naar Amerika’ van het KRO-programma ‘Profiel’. Want voor je het weet heeft iedereen het er de dag daarop over!

Net als haar bezoek + optreden aan De Wereld Draait Door afgelopen vrijdag, waar ze verklaarde om door te kunnen breken in Amerika, ze best in een hokje geplaatst wil worden. Zelf zat ze te denken aan de rockhoek, waar ook een zangeres als Sheryl Crow zit, niet verkeerd dus. Onlangs was Ilse weer in Los Angeles om nummers te schrijven, die best wel eens voor haar doorbraak in Amerika zouden kunnen zorgen. Maar wees niet bang, Ilse raken we zeker niet kwijt, daarvoor is ze teveel of juist gewoon Nederlandse. Zeker is dat ze op 18 december een uur lang optreedt in het TROS Muziekcafé.

Abel 2.0 maakt echte bandplaat

Abel: Zolang je bij me bent (83)

Eigenlijk wilde Joris Rasenberg een solo album uitbrengen. Maar toen hij een aantal liedjes had geschreven, bleek dat ze toch beter pasten bij een groep. Daarop formeerde hij, acht jaar na het uiteenvallen van Abel, een nieuwe groep om zich heen, zeg maar Abel 2.0 en nam met hen het album ’12 uur’ op. In het huidige Abel zitten twee oud-leden, Maarten van Damme (gitaar) en Eric Smans (toetsen) en de nieuwe leden Marc Tromp (bas) en Roan Segers (drums). Joris: “Zij waren in de studio en bij de voorbereiding daar naartoe nauw betrokken bij het album. Het is een echte bandplaat geworden. Het zijn dan wel mijn liedjes, maar de rest van de band heeft veel invloed gehad op de arrangementen, op de sound. Het was een democratisch proces, waarbij het beste idee telde.”

Abel 1.0 werd in 1997 opgericht en scoorde tussen 1999 en 2002 zeven hits, waaronder in 2000 een #1-hit met ‘Onderweg’. De groep bracht twee albums uit ‘De stilte voorbij’ (#5 in 2000) en ‘Doen en laten’ (in 2002), waarna de groep uiteenviel. Joris is daarna bezig gebleven in de muziek en schreef nummers voor anderen, waaronder Marco Borsato (‘Omdat je bij me blijft’, in 2002 voor het album ‘Onderweg’) en Paul de Leeuw (‘Duizel mij’, #65 in 2005).

De titel van het album ‘12 uur’ staat voor de overgang van dag naar nacht. Joris: “Het is een omslagpunt waarop een periode eindigt en iets nieuws begint. Daarom vond ik het zo’n passende titel. Ik kijk met dit nieuwe album achterom, maar tegelijkertijd kijk ik naar de toekomst.” ‘Zolang je bij me bent’ is daarvan de eerste single.

Peggy Mays moest 2 jaar wachten op succes

Peggy Mays: Ik ben weg van jou (84)

Na Judith Cornelissen (winnares) en Henk Dissel (tweede), scoort bijna twee jaar later ook Peggy Mays (derde) een hit. Alle drie deden in 2008 mee aan de TROS talentenjacht ‘Sterren.NL-academy’, die op 8 december 2008 werd gewonnen door Judith. Judith was de eerste die een single uitbracht: ‘Meer’ (#57 in 2009). Vervolgens kwam Henk Dissel met ‘Ik wil jou’ (#95 in februari) en nu is het de beurt aan Peggy Mays.

Peggy Mays, geboren op 25 maart 2009 in Nijmegen, zong al op tweejarige leeftijd met behulp van een karaokesetje. Daar bleef het niet bij, want zes jaar later maakte ze indruk door het zingen van een aantal liedjes tijdens haar commune. Later komt ze in contact met Alice de Vries (één deel van Maywood), die wel wat in haar ziet. Er volgen diverse talentenjachten en in 2008 de reeds genoemde ‘Sterren.NL-academy’, waar ze derde wordt. Ze brengt de single ‘De liefde van mijn leven’ uit, maar die haalt het net niet. In februari 2010 wordt ze door Albert West naar voren geschoven om mee te doen aan het Nationale Songfestival met het nummer ‘Ik ben verliefd (Sha-la-la)’, dat gewonnen wordt door Sieneke. De versie van Peggy krijgt zowel van het publiek als de jury geen enkele punt. Maar nu is het raak met ‘Ik ben weg van jou’, dat binnenkomt op #84.

A3aan toe aan zijn 3de hit

A3aan Drost: Alles is oké (87)

Alles is oké’ is al de zevende single en derde hit dit jaar voor de 36-jarige Adriaan Drost uit het Friese Steggerda. ‘Susan …’ bereikte in februari de 82ste plaats, ‘Hallo sneeuwbrief 2010’ stond vijf maanden later een weekje op #88 en nu scoort A3aan Drost met ‘Alles ik oké’. Als 12-jarige won Adriaan een kinderzangfestival in Weststellingwerf. Daarna deed hij mee aan diverse talentenjachten waarbij hij liedjes zong van Heintje en Danny de Munck. Zijn deelname aan de Henny Huisman Soundmix show, waarbij hij ‘Vrienden voor het leven’ zong, maakte veel los. Voor hij in 2001 solo ging, maakte hij deel uit van het allround orkest de Rodeo’s.

Travie McCoy laat zijn eigen band nog (even) wachten

Travie McCoy: We’ll be alright (93)

Van de band Gym class heroes hebben we sinds 2008 niets meer vernomen. Na het album ‘The quilt’ met de hitsingle ‘Cookie jar’ feat. the Dream (#85), is het erg stil gebleven rond de groep. Maar niet rond zanger Travis McCoy die in juni 2010 zijn soloalbum ‘Lazarus’ uitbracht en met ‘Billionaire’ feat. Bruno Mars een #4-hit scoorde in augustus. ‘We’ll be alright’ is de tweede single van het album, een cover van ‘Alright’ (geflopt in 1995) van de Britse groep Supergrass. Die band bestaat niet meer sinds hun laatste optreden op 11 juni 2010 in Parijs. Eind 2009 verklaarde Travie dat er in 2010 een nieuw album van zijn band Gym class heroes zou verschijnen. Inmiddels is dat uitgesteld tot 2011, waarvan de titel vermoedelijk ‘The papercut chronicles’ wordt.

Daniel Landers: zo moeder zo zoon

Daniel Landers: Find another you (95)

Op 29 en 30 januari 2011 doet Daniel Landers (Beverley hills, 1993) ons land aan voor een bezoek aan het countryfestival ‘Western experience’ in ‘s-Hertogenbosch. Het zou dus mooi zijn als hij tegen die tijd een grote schare (vrouwelijke) fans heeft die hem dan kunnen toejuichen. En dan is het wel handig om een hit op zak te hebben of dat je videoclip al een hit is op YouTube.

Qua looks zal die videohit wel lukken, maar qua hitpotentie verwachten we geen hoge notering voor ‘Find another you’, de single die in de Duitstalige landen al wel potten heeft gebroken. Dat het daar wel lukt met Daniel Landers, is niet zo vreemd, aangezien Daniel de zoon is van actrice/zangeres Audrey Landers, die in de jaren ’80 en ’90 niet uit de Duitse hitparades was weg te branden. Bij ons scoorde moeder Landers vier hits, maar haar bekendheid dankte ze vooral aan de rol van Afton Cooper in de tv-serie ‘Dallas’.

Ook zoon Daniel begon eerst met acteren (op zijn tweede) en zong op zijn vierde in de kinderserie‘The Huggabug club’, bedacht door zijn familie. Op zijn negende nam Daniel met zijn moeder een duet op, en sinds 2004 treden ze samen op voor de Duitse tv. Daniel heeft een tweelingbroer, Adam.

John Mayer toe aan nieuw album

John Mayer: Perfectly lonely (96)

Komende week is het een jaar geleden dat het album ‘Battle studies’ van John Mayer binnenknalde op de eerste plaats van de Album Top 100, waarvoor hij op 13 januari een gouden plak ontving. ‘Who says’ (#13 in 2009), ‘Heartbreak warfare’ (#6 in mei) en ‘Half of my heart’ (#40 in augustus), waarop Taylor Swift even te horen is, waren singlehits. Wij gaan er van uit dat ‘Perfectly lonely’, zijn elfde notering, ook de laatste is … van het album, waarop ook elf tracks staan.

Kleine viezerik wil meer overbrengen dan alleen maar stoere praat

Kleine viezerik feat. Mr. Probz: Meisje luister (97)

Begin dit jaar deed Kleine viezerik (KV) voor het eerst (in hitparade termen) van zich horen op de track ‘Cool’ van DIO feat. Jayh, Adonis & Kempi, dat een weekje op #69 stond. Op ‘Meisje luister’ zijn de rollen omgedraaid en heeft hij de lead en doet Mr. Probz de rap. Mr. Probez (echte naam Dennis Princewell Stehr uit Amsterdam), maakte deel uit van de rapformatie Most official en was te zien in de film ‘Bolletjes blues’. Begin augustus raakte hij samen met rapper Flex ernstig gewond in de Nieuwe Spiegelstraat in Amsterdam. Inmiddels zijn de twee daar redelijk weer van hersteld.

KV en Mr. Probz kennen elkaar al een paar jaar. KV: “Ik heb hem ontmoet bij de tattoo-shop. We raakten met elkaar aan de praat over muziek. Hij was op dat moment al veel serieuzer bezig dan ik. We hebben nummers uitgewisseld, maar we kwamen elkaar pas na een paar jaar weer tegen. Hij was me niet vergeten. Hij was degene die voorstelde om een track te maken voor onze vrouwen, en dat werd ‘Meisje luister’.”

KV groeide op in de Amsterdamse wijken Geuzenveld, Bos en Lommer en Osdorp en is beïnvloedt door reggae en R&B. Van 1998 – 2000 maakte hij als danser deel uit van een streetdance groep. Vervolgens verdiepte hij zich meer in teksten, maakte deel uit van onder anderen Rimes connect en Hinderlijke straat schoften en ging in 2004 definitief over op rappen. Vorig jaar bracht hij de mixtape ‘Mooi kwaai boy’ uit en onlangs verscheen zijn debuutalbum ’N zie de boy’.

rolmodel

Inspiratie haalt KV uit het dagelijks leven, dingen die hem overkomen en die hem prikkelen. Hij is zich er bewust van dat hij een rolmodel is voor de jonge tieners die hem bij zijn optredens vooraan het podium staan aan te gapen. KV zegt dat hij veel nadenkt over de manier waarop hij zijn teksten brengt, hij wil meer overbrengen dan alleen maar stoere praat. Volgens eigen zeggen stamt de naam Kleine viezerik uit de tijd dat hij een kleine jongen was en altijd Milkshake op zijn schone T-shirt morste. Maar er gaan ook versies rond waarin hij zijn naam dankt aan het omgaan met vrouwen en zijn lengte, waardoor vrienden hem zo noemden.

Zondagavond werd de honderdste aflevering van het BNN-programma ‘Spuiten en Slikken’ uitgezonden. Samen met de presentatoren, Nicolette Kluijver, Zarayda Groenhart, Geraldine Kemper en Manuel Broekman, nam KV het nummer ‘Ga je lekker?’ op, dat gratis gedownload kan worden.

Nederlandse dj maakt Duitse remix

Markus Schulz: Rain (100)

De Duitse dj Markus Schulz, geboren in Eschweger in de buurt van Kassel, belandde na omzwervingen in New York, Boston, Arizona en Londen, in Miami. Van daaruit bouwt hij een internationale carrière op als dj/producer en dj van zijn eigen radioprogramma ‘Global DJ broadcast’. Inmiddels heeft hij bij ons twee noteringen op zijn naam staan: ‘The new world’ (#85) en ‘Do you dream’ (#77), beide in 2009.

In juni 2010 verscheen zijn derde album ‘Do you dream?’, waaraan Markus Schulz zo’n achttien maanden heeft gewerkt. Naast de twee hitsingles, staat ook ‘Rain’ op het album. Het nummer, vernoemd naar een club in Las Vegas, was al een grote favoriet in de clubs. Daarop heeft hij het nummer laten remixen door de Nederlander Finne Jager en the Space rockerz, dat zijn Michael Calderone en Austin Hall uit Los Angeles. In de jaarlijkse Dj Magazine Top 100, is Markus Schulz een plaatsje gestegen naar de achtste plaats.