zondag 14 november 2010

Black eyed peas zorgen voor verdeeldheid

Black eyed peas: The time (the dirty bit) (11)

Zelden waren de meningen over een Black eyed peas nummer zo verdeeld als nu met ‘The time (the dirty bit)’. Het nummer is gebaseerd op ‘(I’ve had) The time of my life’, de #1-hit uit 1987 van Bill Medley & Jennifer Warnes uit de film ‘Dirty dancing’. De een vind de versie van the Black eyed peas meesterlijk, de ander afschuwelijk. Wat je er ook van vind, ze hebben bereikt wat ze wilden: iedereen heeft het er over, en dat kost hen helemaal niets. Slim aangepakt dus!

‘The time (the dirty bit)’, hun vijftiende notering, is de voorloper van het zesde album ‘The beginning’, dat eind deze maand in de schappen ligt. Daarop staan twaalf nummers, waaronder nog een cover. In het nummer ‘Fashion beats’ zit een sample van ‘My forbidden lover’ van Chic. Bij de super deluxe editie van ‘The beginning’ krijg je er de disc ‘The best of the E.N.D.’, met vijf tracks van hun vorige album, bij.

plagiaat

Regelmatig worden succesvolle artiesten van plagiaat beschuldigd. Immers hoge bomen vangen veel wind en daar zitten altijd nog wel wat bladeren (lees geld) aan, dat geplukt kan worden. Ook the Black eyed peas komen daar niet onderuit met hun nummer ‘I gotta feeling’. Dat nummer dat nog steeds, nu voor de 72ste week (!) staat genoteerd en zakt van 10 naar #21, is plagiaat! Althans dat beweert de Texaan Bryan Pringle, die in 1998 het nummer ‘Take a dive’ schreef, waarmee ‘I gotta feeling’ veel overeenkomsten mee vertoond.

Nu zijn er wel meer mensen die beweren dat ze een bepaald nummer hebben geschreven, maar meestal kunnen ze dat niet aantonen. Bryan Pringle zegt dat wel te kunnen. Hij heeft destijds een demo van het nummer opgestuurd naar diverse platenlabels, waaronder Interscope, het label van the Black eyed peas, maar heeft daar geen reactie op gehad. Hij zegt dat hij het nummer destijds heeft vastgelegd bij de Amerikaanse Buma/Stemra, dat de auteursrechten beschermt.

tweede keer

Het is niet de eerste keer dat the Black eyed peas van plagiaat worden beschuldigd. Er loopt nog een zaak over ‘Boom boom pow’, dat geplagieerd zou zijn van ‘Boom dynamite’, een nummer van zanger Phoenix Phenom. De zaak is na een afwijzing opnieuw ingediend op dezelfde dag als de nieuwe plagiaatzaak rond ‘I gotta feeling’. Wordt vervolgd dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten