vrijdag 17 april 2020

Hitflits: Derde top 10-album voor Nightwish; nieuw record voor Ayreon

Voor het eerst in drie weken zijn de lijstaanvoerders in de Single en Album Top 100 dezelfde als de week daarvoor. En dus prijkt het nummer ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle voor de vierde week op #1 en tikt het album Jongen Van De Straat van Lil Kleine voor de tweede week de top van de albumlijst aan.

Dat laatste is wel verrassend, want menigeen had verwacht dat Human.:||:Nativre. van Nightwish de eerste plaats zou pakken. Het afgelopen jaar heeft zangeres Floor Jansen van de Finse band laten horen hoe veelzijdig ze is (in ‘De Beste Zangers’) en is er veel over haar band gezegd en geschreven. Toch komt het album, hun negende studioalbum, slechts binnen op de vierde plaats. Het is daarmee na Dark Passion Play (#5 in 2007) en Endless Forms Most Beautiful (#3 in 2015), hun derde top 10-album.
Human.:||:Nativre.is opgenomen tussen augustus en oktober 2019 in Finse studio’s in Eno, Hollola en Hensinki en het Troykington Castle in het Britse North Yorkshire. Op hun vorige album, Endless Forms Most Beautiful uit 2015, was Kai Hahto nog de vervanger van drummer Jukka Nevalainen, die de band vorig jaar verliet. Op Human.:||:Nativre. is Kai Hahto nu de vaste drummer van Nightwish.

Human.:||:Nativre.is een dubbelalbum. Het eerste album bevat negen nummers (de metalkant), de tweede cd één (de symfonische kant). Dat nummer, ‘The Works of Nature Which Adorn The World’ is verdeeld in acht hoofdstukken.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil Kleine: Jongen Van De Straat (tweede week op #1)
2. (2)   Dua Lipa: Future Nostalgia (op 36,78%, wel #1 in de Vinyl 33)
3. (3)   the Weeknd: After Hours
4. EW  Nightwish: Human.:||:Nativre.
5. (5)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Matthäus Passion bereikt nieuwe hoogte

Als je Pasen zegt, dan zeg je Matthäus Passion. Er is geen land waar dit werk van Johann Sebastian Bach zo veel wordt opgevoerd als in Nederland. Jaarlijks wonen veel mensen het verhaal over het lijden en sterven van Jezus bij. Vanwege de coronacrisis was dat dit jaar niet mogelijk. En dus werd een opvoering uit 2017, opgenomen in de Pieterskerk in Leiden, uitgezonden op tv, dat er mede toe leid dat een album over de Matthäus Passion op herhaling gaat.

In 1992 nam musicus en dirigent Ton Koopman met The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir de Matthäus Passion op. Het jaar daarop bereikte het album de 75e plaats en in 1994 kwam het tot #26.
In 2006 nam Koopman de Matthäus Passion nogmaals op met opnieuw The Amsterdam Baroque Orchestra & Choir, maar nu ook met het jongenskoor van de Sacramentskerk in Breda. Deze uitvoering kwam ook op cd uit en bereikte dat jaar de 28e plaats.

Zowel in 2007, 2013, 2016, 2017 en 2018 ging het album op herhaling, maar scoorde niet hoger dan de 53e plaats. Vorig jaar kreeg het album geen notering, maar dat maakt het dit jaar meer dan goed, want het gaat op herhaling op de veertiende plaats. Het is daarmee niet de hoogste plaats voor een uitvoering van de Matthäus Passion. Die werd in 2006 behaald met het album Bach: Mattheuspassie door het Residentie Orkest o.l.v. Jos Vermunt, dat een week op de eerste plaats stond.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#16 Tory Lanez: The New Toronto 3
#17 Young Ellens: Young Ellens

Kevin Agyemang (27) uit Amsterdam-Oost, geïnspireerd door Michael Jackson, begon op zijn zestiende met muziek maken als Kevcody. Met ‘Zonde’ met Keizer feat. Brace scoorde hij een hitje (#64 in 2017).
De EP Lockdown, binnen op #29, stond niet in de planning. Eigenlijk wilde hij eerst nog wat singles uitbrengen. Vanwege de coronacrisis zit echter iedereen binnen, en dus dook hij opnieuw de studio in. Daar nam hij nieuwe nummers op ronde oude nummers af. Dat leidde tot de dertien nummers op de EP Lockdown met bijdrages van Valsbezig, Hansie, Mell, Zefanio, Caza, Jayh, Bokoesam, Priceless, Jhorrmountain, Gio en Nigeriaanse zanger King Perry.

#38 the Strokes: The New Abnormal (eerste album in zeven jaar tijd)

Ayreon boekt nieuw record

Electric Castle Live And Other Tails van Ayreon, dat vorige week een diepterecord boekte door van de eerste naar de 54e plaats te zakken, boekt deze week een nieuw record. Het album verdwijnt al na twee weken uit de Album Top 100 en is daarmee het #1-album dat het kortst stond genoteerd. Zelfs The Source’ van Ayreon, dat in 2017 in de tweede week naar #39 zakte, hield het nog langer vol: vier weken!

SINGLES

Na zes weken bereikt ‘Supalonely’ van BENEE feat. Gus Dapperton de top 10 van de Single Top 100. Na een kleine dip vorige week toen het nummer zakte naar de vijftiende plaats, stijgt het deze week naar de negende plaats.
De 20-jarige Nieuw-Zeelandse Stella Rose Bennett  (BENEE) en de 23-jarige Amerikaan Brendan Patrick Rice (Gus Dapperton), scoren daarmee hun eerste top 10-hit in ons land.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Davina Michelle & Snelle: 17 Miljoen Mensen (vierde week op #1)
2. (7)   Drake: Toosie Slide (op 16,57%)
3. (3)   the Weeknd: Blinding Lights
4. (4)   SAINt JHN: Roses (Imanbek Remix)
5. (2)   Lil’ Kleine: Jongen Van De Straat

Coronahits (4)

Naast ‘17 miljoen mensen’ van Davina Michelle & Snelle blijven er nog twee ‘coronahits’ over:
#16 (9)  Ali B feat. Poke & Judeska: Anderhalf.
#97 (68) Boef: Quarantaine Sessie #1

Lil Kleine (ver)wisselt (zich)zelf

Lil Kleine staat op de eerste plaats van de Album Top 100 met zijn album Jongen Van De Straat. Daarvan krijgen de volgende nummers een notering:
#5 (2) Jongen Van De Straat
#15 (5) Vandaan
#25 HH Joanne

Vanwege de regel dat er van een album maximaal drie tracks genoteerd mogen staan, verdween ‘Joanne’ vorige week uit de Single Top 100. De track ‘Zware Pas’ werd meer gestreamd en kreeg een achtste plaats. In de afgelopen week zijn het aantal streams van ‘Zware Pas’ onder dat van ‘Joanne’ gekomen, waardoor ‘Zware Pas’ moet wijken voor ‘Joanne’. Dit verschijnsel zullen we vaker tegenkomen.

Tot slot volgen nog de nieuwe noteringen van deze week en dat zijn de volgende vijf:
#34 Dopebwoy feat. Bryan MG & SRNO: Christian Dior
#38 Lijpe: #Lijpeseason 2.0
#51 Di-rect: Soldier On
#79 Rolf Sanchez: Como Tu

Last but not least debuteert op #98 Nea met ‘Some Say’. Ze schreef het nummer na een gesprek met een vriend die homo is en verliefd is op een jongen die een heterorelatie heeft. Volgens Nea is het een nummer dat gaat over een onmogelijke liefde, maar die je niet op wilt geven.

Achter Nea zit Anna Linnéa Södahl, geboren in Zuid-Afrika op 17 september 1987, waar haar ouders woonden en undercover de apartheid bestreden. Op jonge leeftijd verhuisde de familie naar het Zweedse Alingsås, dat ligt boven Gotenburg.

Anna legde zich toe op het schrijven van liedjes en schreef mee de wereldhit ‘Lush Life’ van de Zweedse Zarah Larsson: (#3 in 2015) Daarnaast werkte ze met/voor onder andere Tinie Tempah, Axwell, Anne Marie en Jason Derulo. Al meer dan 1 miljard streams heeft ze op haar naam staan.

In september 2019 bracht Anna onder de naam Nea, het nummer ‘Say’ uit, dat muzikaal leunt op ‘Blue (Da Ba Dee)’ van Eiffel 65 (#1 in 1999). In eigen land bereikte het nummer de twaalfde plaats en is sindsdien op weg een Europese hit te worden.

Wijzen we tot slot nog even op de kwartaalflits, met de grootste hits en meest verkochte albums over het eerste kwartaal in binnen en buitenland.

maandag 13 april 2020

Kwartaalflits: single the Weeknd en album Billie Eilish voeren eerste kwartaal aan

Zonder er erg in te hebben, zijn we al weer in het tweede kwartaal van 2020 beland. Dus hoog tijd voor een terugblik op het eerste kwartaal. Dat doen we, zoals al een aantal jaren, aan de hand van alle fysieke en digitale verkopen gemeten over het laatste kwartaal, in dit geval de periode 26 december 2019 tot en met 26 maart 2020, week 1 tot en met week 13.

Zoals je inmiddels weet beschikken wij niet over de exacte cijfers. Daarom baseren we ons op de overzichten gemaakt door Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudy van Vliet (voor de singles). Hun rekenmethodes voor het berekenen van deze lijsten, benaderen de werkelijkheid heel dicht. Als basis nemen zij de percentages die wekelijks bij singles en albums worden vermeld. Hier volgen hun overzichten, waarvoor veel dank.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 the Weeknd: Blinding Lights (100)
#2 Snelle: Smoorverliefd (84) NL
#3 Tones And I: Dance Monkey (73)
#4 Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (69) NL
#5 Dua Lipa: Don’t Start Now (64)
#6 Lewis Capaldi: Before You Go (58)
#7 YXNG & Frenna: Wat Is Je Naam (56) NL
#8 Roddy Rich: The Box (56)
#9 Maan: Ze Huilt Maar ze Lacht (55) NL
#10 Maroon 5: Memories (54)

Lijstaanvoerder over het eerste kwartaal is Abel Makkonen Tesfaye ofwel the Weeknd met ‘Blinding Lights’. Als zijn nummer het hele jaar bovenaan blijft staan, dan zou hij de vierde Canadese artiest zijn die dat lukt. Tegen die tijd komen we daar zeker op terug.
Zeker is dat ‘Smoorverliefd’ van Snelle niet de hit van 2020 zal worden. Het verschil van 16% is te groot om nog te overbruggen, zeker nu het nummer al aan het zakken is, terwijl ‘Blinding Lights’ nog op een tweede plaats blijft hangen (in week 13).

’17 Miljoen Mensen’ van Davina Michelle & Snelle, de huidige #1, zou op basis van één week al op #99 uitkomen met een relatief percentage van ruim 9%. Dat belooft wat voor het tweede kwartaal!

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (100)
#2 Snelle: Vierentwintig (98) NL
#3 Ed Sheeran: No. 6 Collaborations Project (89)
#4 Eminem: Music To Be Murdered By (83)
#5 Post Malone: Hollywood’s Bleeding (82)
#6 Roddy Rich: Please Excuse Me For Being Antisocial (76)
#7 Maan: Onverstaanbaar (67) NL
#8 Broederliefde: Broeders (61) NL
#9 Justin Bieber: Changes (59)
#10 Lewis Capaldi: Divinely Uninspired To A Hellish Extent (58)

Stond ze over 2019 nog op de tweede plaats met een verschil van 17% op Francis van Frenna. Over het eerste kwartaal heeft Billie Eilish, want over haar gaat het, alsnog de eerste plaats opgeëist met haar album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Het verschil met Vierentwintig van Snelle is echter gering, dus het zal nog moeilijk worden om die eerste plek vast te houden.
Francis van Frenna, de #1 over 2019, zou nu rond de twintigste plaats uitkomen. Zijn nieuwe album, ’t Album Op Weg Naar Het Album, #1 op 21 maart van dit jaar, zou op basis van twee weken, rond de vijftigste plaats eindigen over het eerste kwartaal.

Britse overzichten

In tegenstelling tot onze overzichten, die niet officieel zijn, zijn die uit Groot-Brittannië het wel. Hier volgen de kwartaalcijfers volgens de OCC, de instantie die daar de lijsten samenstelt.

SINGLES (incl. streams), met tussen haakjes aantallen in duizenden

#1 WEEKND: BLINDING LIGHTS (698)
#2 TONES & I: DANCE MONKEY (672)
#3 LEWIS CAPALDI: BEFORE YOU GO (581)
#4 RODDY RICCH: THE BOX (552)
#5 STORMZY/ED SHEERAN/BURNA BOY: OWN IT (550)
#6 DUA LIPA: DON'T START NOW
#7 LEWIS CAPALDI: SOMEONE YOU LOVED
#8 SAINT JHN: ROSES
#9 ARIZONA ZERVAS: ROXANNE
#10 BILLIE EILISH: EVERYTHING I WANTED

Met 75 miljoen streams is ‘Blinding Lights’ van the Weeknd ook het meest gestreamde nummer over het eerste kwartaal.

ALBUMS (incl. streams), aantallen in duizenden

#1 LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT (205)
#2 STORMZY: HEAVY IS THE HEAD (129)
#3 EMINEM: MUSIC TO BE MURDERED BY (110)
#4 BILLIE EILISH: WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO
#5 ED SHEERAN: NO 6 COLLABORATIONS PROJECT
#6 HARRY STYLES: FINE LINE
#7 J HUS: BIG CONSPIRACY
#8 BTS: MAP OF THE SOUL - 7
#9 POST MALONE: HOLLYWOOD'S BLEEDING
#10 TOM WALKER: WHAT A TIME TO BE ALIVE

In 2019 had de Schotse zanger Lewis Capaldi met de single ‘Someone You Loved’ de bestverkochte single en met Divinely Uninspired To A Hellish Extent het bestverkochte album in handen. 2020 begint goed voor hem, want het album verkoopt in het eerste kwartaal genoeg voor een eerste plaats. In totaal zijn er van het album nu 846.000 stuks verkocht, waarvan 205.000 in het afgelopen kwartaal.

Het album Heavy Is The Head van Stormzy (#58 in 2019), pakt de tweede plaats over het eerste kwartaal. Music To Be Murdered van Eminem op #3, is het eerste nieuwe album van 2020.

Naast de singles en albums heeft de OCC ook een overzicht samengesteld van vinylverkopen.

VINYL SINGLES, met aantallen in duizenden

#1 NOEL GALLAGHER'S HIGH FLYING: BLUE MOON RISING (3)
#2 DAVID BOWIE: ALABAMA SONG
#3 KHRUANGBIN & LEON BRIDGES: TEXAS SUN
#4 PET SHOP BOYS: MONKEY BUSINESS
#5 MORRISSEY FT LP: IT'S OVER
#6 LOVELY EGGS: THIS DECISION
#7 SQUID: SAVAGE
#8 HARRY STYLES: LIGHTS UP
#9 GERRY CINNAMON: DARK DAYS
#10 T-REX: RIDE A WHITE SWAN

VINYL ALBUMS, aantallen in duizenden

#1 AMY WINEHOUSE: BACK TO BLACK
#2 NIRVANA: NEVERMIND
#3 FLEETWOOD MAC: RUMOURS
#4 TAME IMPALA: THE SLOW RUSH (6,9)
#5 COURTEENERS: MORE. AGAIN. FOREVER. (6,3)
#6 LEWIS CAPALDI: DIVINELY UNINSPIRED TO A HELLISH EXTENT
#7 BILLIE EILISH: WHEN WE ALL FALL ASLEEP WHERE DO WE GO
#8 HARRY STYLES: FINE LINE
#9 BLOSSOMS: FOOLISH LOVING SPACES
#10 BOMBAY BICYCLE CLUB: EVERYTHING ELSE HAS GONE WRONG

Tot zover het eerste kwartaaloverzicht van 2020. In juli melden we ons weer met een terugblik over het eerste halfjaar.