vrijdag 2 december 2016

Hitflits: Sinterklaas helpt Kinderen voor Kinderen aan vijftiende #1-album, ‘Rockabye’ tweede #1-hit voor Clean Bandit

Ze hadden het zwaar dit jaar, de Kinderen voor Kinderen. Voor Altijd Jong!, het 37e album in de reeks, kwam pas vorige week, na negen weken, in de buurt van de eerste plaats. Het was Metallica die hen de pas afsneed. Deze week stonden alle seinen op groen voor Starboy, het album van the Weeknd om de eerste plaats te pakken. Eerst greep Kensington nog hun kans met het album Control. Maar toen de verkopen van Starboy eindelijk op gang kwamen (het fysieke album was pas woensdag bechikbaar), had Voor Altijd Jong! de eerste plaats overgenomen om hem niet meer uit handen te geven.
Bij de release, in oktober, werd Deel 37 – Voor Altijd Jong! goud uitgeleverd, maar die albums moesten nog wel verkocht worden. Met uitzondering van 29 oktober (#6), verbleef het album al die tijd in de top 5 en verkocht goed door. Het laatste zetje kreeg het album deze week van Sinterklaas die het in veel verlanglijstjes tegenkwam. Het optreden, vorig weekend op het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht, zal ook zeker meegeholpen aan de #1-plaats.

40 weken Kinderen voor Kinderen

Deel 37 – Voor Altijd Jong! is het vijftiende #1-album in de Kinderen voor Kinderen serie die startte in 1980 met de elpee Kinderen Voor Kinderen 1. Pas in maart 1981 bereikte het album de eerste plaats en hield het daar negen weken vol. Met vijftien #1-noteringen, passeert het koor als uitvoerend artiest, zowel Frans Bauer als the Rolling Stones (incl. het verzamelalbum The Stones Story, #1 in de Verzamel Elpee Top 10 in 1976). Het meeste aantal #1-noteringen staat nog steeds op naam van BZN, met 19 noteringen. In totaal heeft Kinderen voor Kinderen nu 40 weken op de eerste plaats gestaan.

Kinderboekenweek

Sinds 2012 is het jaarlijkse album van Kinderen voor Kinderen gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek. En dat bleek direct een schot in de roos, want Hallo Wereld – 33, bereikte de eerste plaats, het eerste #1-album in negentien jaar. Het jaar daarop stond Klaar Voor De Start – 34 zelfs vijf weken op de eerste plaats.

Feest – 35 bleef in 2014 op de tweede plaats steken, maar het verzamelalbum De Allergrootste Hits Van Kinderen Voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd, bereikte die eerste plaats wel dat jaar. En vorig jaar pakte ook Raar Maar Waar – 36 zonder moeite de eerste plaats.

De concurrentie van nieuwe albums was zwaar dit jaar, waardoor Deel 37 – Voor Altijd Jong! pas in de tiende week de eerste plaats pakt. Dat is net zo lang als dat Kinderen Voor Kinderen 14 er in 1993 voor nodig had.

Dit jaar is het thema van de 62e Kinderboekenweek: Altijd Jong!, waarin opa’s en oma’s centraal staan. Het jaarlijkse live concert werd opgenomen op 14 en 15 oktober  in Stadsschouwburg & Philharmonie in Haarlem, en is reeds twee keer bij ZAPP op NPO 3 te zien geweest. De DVD van het Live Concert is uit sinds 18 november.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
2. (4)   Kensington: Control
3. EW  the Weeknd: Starboy
4. (3)   Leonard Cohen: You Want It Darker
5. (6)   K3: Ushuaia

Hardwired … To Self-Destruct van Metallica zakt van de eerste naar de zesde plaats.

Het is te merken dat we in de geschenkentijd zijn aanbeland. Slechts tien albums zijn er nieuw deze week. De nieuwe releases zijn vooral veel verzamelalbums van artiesten en natuurlijk sfeeralbums die het goed doen. Hier volgen de resterende negen eerste weeks noteringen:

#7 Ali B: Een Klein Beetje Geluk
Woensdags maakt Ali Bouali, Ali B dus, op NPO 2, furore met het alom bejubelde programma ‘Ali B Op Volle Toeren’. Daarin koppelt hij rappers en hiphoppers van nu aan muzikanten van jaren geleden. Daarnaast is hij als coach druk met the Voice of Holland en tourt hij door het land met de theatershow ‘Je Suis Ali’

Toch vond Ali B tijd om te werken aan een eigen album, zijn eerste sinds Petje Af (#42 in 2006). Een Klein Beetje Geluk maakte hij samen met Glen Faria en diverse rappers en zangers leverden een bijdrage. Daaronder Boef, Sevn Alias, Mr. Polska, Adje, Josylvio, Idaly, Jandro, Diggy Dex, Brace, I am Aisha, Kenny B, Ronnie Flex, Lijpe, Rubben Annink en Nielson.

#10 3Js: Acoustic Christmas Volume 2
Het zat er in, dat na het succes van Acoustic Christmas (#2 in 2014), de 3Js met een vervolg zouden komen. Dat is er nu met Acoustic Christmas Volume 2, tien kerstnummers, oud en nieuw door elkaar. Op ‘Spirit Of Christmas’ zingt Jan Dulles een duet met Elske DeWall.

#11 Kate Bush: Before The Dawn
Tot ieders verrassing gaf de Britse zangeres Kate Bush in 2014, na 35 jaar niet te hebben opgetreden, een serie van 22 concerten in the Hammersmith Apollo in Londen.
Het werd geen avond met de grootste hits, integendeel, slechts twee kwamen er langs: ‘Running Up That Hill’ en ‘Cloudbusting’. Van de concerten op 16 en 17 september is afgelopen week de 3cdbox + DVD verschenen. Before The Dawn. Het is haar eerste notering sinds 50 Words For Snow (#10 in 2011).

#12 Prince: 4Ever
Dat er nog (veel) niet uitgebracht materiaal van Prince bestaat, dat wisten we. Maar op het dubbelalbum 4Ever van Prince, overleden op 21 april van dit jaar, zul je die nog moeten missen. 4Ever is gewoon het zoveelste verzamelalbum van hem, met één niet eerder uitgebracht nummer: ‘Moonbeam Levels’. Het nummer stamt uit 1982 en is opgenomen tijdens de sessies voor het album 1999. Naar het schijnt was het nummer bestemd voor het album Rave Unto The Joy Fantastic, dat er nooit is gekomen, omdat Prince begon aan de soundtrack van Batman.

#21 Equalz: Update
Vorige week stonden ze met ‘Ze Wilt Me Zien’, samen met Lijpe nog op #66 en in oktober als duo op #75 met ‘Don’t Worry’. Zie hier de hitgeschiedenis van Equalz, bestaande uit AlwaysBizzy (22) en Stylez (23), afkomstig uit Rotterdam. Onlangs tipte Broederliefde Equalz als ‘the next big thing’, dus dan zit het wel goed. De EP Update bevat elf nummers, waaronder samenwerkingsverbanden met Cho, Hef en Emms.
De naam Equalz heeft een ontstaansgeschiedenis. AlwaysBizzy: “we waren eerst in totaal met 3 rappers, en we hadden het gevoel dat we alle 3 gelijk waren aan elkaar en we hadden dezelfde levensstijl vandaar de naam.” En Bizzy werd zo genoemd omdat het opviel dat hij vaak bezig was met verschillende bezigheden & Stylez noemde zichzelf zo omdat hij dat dope vond klinken.

#25 Jayh: Ik Leef
Vorige week kondigde Jayh het album Ik Leef al aan met het uitbrengen van de single ‘Volgende Stap’, dat deze week doorstijgt naar de 34e plaats. Ik Leef is van Jayh, echte naam  Jaouad Tarik ‘Jayh’ Ait Taleb Nasser, zijn eerste album.

#51 John West: 10 Jaar John West Terugblik
Tien jaar in het vak en slechts één hitje: ‘Zou Dit Dan Liefde Zijn’ (#71 in 2012). Op zijn 14de begon Hagenaar John West met dj-en en vier jaar later met zingen. In 2015 deed West mee aan de SBS-6 talentenjacht ‘Bloed, Zweet en Tranen’, waar hij tot de finale kwam. In maart van dit jaar verscheen zijn album Jouw Glimlach Op Je Mond dat de 33e plaats haalde. Zijn tienjarig artiestenjubileum viert John West (28) met het dubbelalbum 10 Jaar John West Terugblik, met oud en nieuw material.

#52 Peter Slager: Slik
#64 de Staat: Live In Utrecht

SINGLES

Twee jaar geleden was het direct raak voor het Britse Clean Bandit. Met ‘Rather Be’ feat. Jess Glynne stonden ze acht weken bovenaan de Single Top 100. Uiteindelijk werd het nummer het op twee na meest gedownloade en gestreamde liedje van 2014. Daarna scoorde Clean Bandit nog twee hitjes, maar een #1-notering zat er niet meer bij.

Daar komt deze week verandering in, want ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie stijgt deze week naar de eerste plaats. Net als ‘Rather Be’ in 2014, had ‘Rockabye’ ook vier weken nodig om #1 te komen.
Voor Sean Paul is ‘Rockabye’ ook zijn tweede #1-hit; in 2003 stond hij één week bovenaan met ‘Get Busy’. Anne-Marie Nicholson mag met het nummer haar eerste #1-notering bijschrijven. Haar eigen single ‘Alarm’ zakt naar de 68e plaats.TOP 5

TOP 5

1. (2)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
2. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
3. (1)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
4. (34) the Weeknd feat. Daft Punk: I Feel It Coming
5. (4)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love

Zoals je ziet staat the Weeknd met twee nummers in de top 5, waaronder een ex-#1 (‘Starboy’) en misschien wel een toekomstige #1 (‘I Feel It Coming’), beide met Daft Punk. Buiten de top 10 staat the Weeknd met nog veertien andere tracks genoteerd, allen van zijn album Starboy en dat zijn de volgende:
#25 Rockin’
#27 (74) Party Monster
#47 Sidewalks, feat. Kendrick Lamar
#55 Secrets
#60 Reminder
#63 Six Feet Under
#72 A Lonely Night
#76 True Colours
#79 False Alarm
#86 Attention                                                            
#93 Stargirl Interlude, feat. Lana Del Rey
#96 Die For You
#97 Love To Lay
#99 All I Know, feat. Future

Ali B doet het een stuk minder, want slechts twee tracks van zijn album Een Klein Beetje Geluk (binnen op de zevende plaats), halen een notering. ‘Dat Is Money’ feat. Ronnie Flex op #80 en ‘Douane’ feat.  Adje, Josylvio & Sevn Alias op #88. We zijn benieuwd wat SBMG volgende week doet. Vandaag verscheen hun album No Mickey Mouse Business.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen:
#48 Frenna: 777
#66 ISMO: Comes And Goes
#87 the Chainsmokers feat. Xylo: Setting Fires
#90 Equalz feat. Hef: Ingang
#91 Mula B & Louis: Dun Finesse
#100 Nause feat. Pretty Sister: Dynamite

We duiken even onder en als het de Goedheiligman betaamt, komen we dit weekend weer boven met een nieuwe Megaman. Fijne Sinterklaas!

zondag 27 november 2016

Megaman bij week 48 – 26 november 2016

Na drie jaar breekt James Arthur ook in ons land door

En verder in deze Megaman:
-          the Weeknd verliest eerste plaats, maar scoort twee nieuwe hits
-          Voor Starley is niets onmogelijk
-          Mark Morrison zong partij opnieuw in van zijn hit Return of the Mack
-          John Mayer kondigt nieuw album + tour aan
-          Producer Spanker maakt zijn debuut
-          SBMG zocht inspiratie op Jamaica
-          Na zestien hits is Jayh toe aan een Volgende Stap
-          Cashmere Cat is dikke vrienden met Ariana Grande
-          Childsplay & SBMG weten alles van je
-          Years and Years toetsenist hielp zangeres Raye een handje

Er was deze week geen enkele twijfel over wie de eerste plaats zou pakken in de Album Top 100. Wie het geworden is? Je leest er alles over in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Na drie jaar breekt James Arthur ook in ons land door

#1 James Arthur: Say You Won’t Love Me
     *** eerste week op #1 ***

In 2013 scoorde de Britse muzikant James Arthur zijn eerste hit in ons land met ‘Impossible’, dat niet verder kwam dan de 61e plaats. En daarmee leek, althans in ons land, zijn carrière een zachte dood te sterven.
Niets is echter minder waar, want na wat tegenslagen heeft hij de draad weer opgepakt en dat levert hem geen windeieren op. Drie later verrast hij iedereen met een nieuw album Back From The Edge (deze week blijven staan op #79) en de single ‘Say You Won’t Let Go’, dat deze week, in navolging van zes andere landen, ook bij ons de eerste plaats pakt.

James Arthur, winnaar in 2012 van de Britse X Factor, is de eerste Britse zanger in bijna twee jaar, sinds Ed Sheeran met ‘Thinking Out Loud’, die de eerste plaats pakt. In de afgelopen twee jaar waren het vooral de Nederlanders (Kenny B, Lil’ Kleine & Ronnie Flex) en de Canadezen (Justin Bieber, Drake), die de top van de Single Top 100 domineerden. Met James Arthur is het (weer) de beurt aan de Britten en dat zal wel even zo blijven. Alleen is het volgende week niet James Arthur meer die de lijst aanvoert.

the Weeknd verliest eerste plaats, maar scoort twee nieuwe hits

#34 the Weeknd feat. Daft Punk: I Feel It Coming
      *** hoogste eerste weeks ***

Vorige week voerden the Weeknd feat. Daft Punk nog de Single Top 100 aan met ‘Starboy’. Deze week moet het gezelschap genoegen nemen met een derde plaats. Schrale troost voor hen dat de nieuwe #1, ‘Say You Won’t Let Go’ van James Arthur, het ook niet langer dan één week op #1 zal volhouden.

In de aanloop naar het album Starboy, dat sinds vrijdag te koop is, bracht the Weeknd vorige week alvast twee extra tracks uit. ‘I Feel It Coming’, opnieuw met Daft Punk (op #34) en ‘Party Monster’ van the Weeknd zelf (op #74). Op het album staan achttien tracks, dus wellicht zit er nog wel een #1-hit tussen. Zeker is wel dat het album volgende week op #1 binnenkomt.

Voor Starley is niets onmogelijk

#58 Starley: Call On Me

Geboren in Sidney, Australië, maar voor haar muziekcarrière verhuisde Starley Hope naar Londen en werkte een tijdje voor een muziekuitgeverij. Haar werkzaamheden? Liedjes schrijven! Na een hoop ervaring, keerde ze terug naar Australië, om daar een carrière op te bouwen. Met ‘Into You’ prijkte ze zeven weken bovenaan de Australische danslijsten.

‘Call On Me’ is van een heel andere orde, want het is een gitaarballad. Ze schreef het nummer op haar keyboard in haar slaapkamer. Voor Starley is het nummer een baken om haar te helpen haar dromen te realiseren. Niets is onmogelijk!


Van ‘Call On Me’ is ook een remix verschenen, gemaakt door Ryan Riback.

Mark Morrison zong partij opnieuw in van zijn hit Return of the Mack

#62 Nevada feat. Mark Morrison & Fetty Wap: The Mack

Twintig jaar geleden, in 1996, debuteerde de Britse zanger Mark Morrison met ‘Return Of The Mack’ dat bij ons tot de zesde plaats kwam. Sindsdien is het nummer meerdere keren gesampled, maar tot een hit kwam het nooit.

Mark Morrison zong partij opnieuw in

Het idee om ‘Return The Mack’ van Mark Morrison te gebruiken, kwam van Dani, de manager van de Zweedse producer Nevada. Dani stuurde het nummer naar Nevada, die er mee aan de slag ging.
Vervolgens benaderden de twee Mark Morrioson om het nummer opnieuw in te zingen. Wat toen nog miste was een grote artiest van nu, en dat werd Fetty Wap, die hits scoorde met onder andere David Guetta & Sia.

Nevada (25) is afkomstig uit de Zweedse hoofdstad Stockholm. De kneepjes van het muziekvak leerde hij in Nashville, Tennessee. Twee jaar lang schreef hij nummers voor anderen, waarbij hij in aanraking kwam met house, hiphop en elektronische muziek.


Nevada weet ook al wat zijn volgende project wordt. Hij is een groot fan van AC/DC en wil dan ook heel graag ‘Thunderstruck’ van de hardrockband aanpakken. We zijn benieuwd of Nevada dan ook de huidige zanger Brian Johnson zover krijgt om het in te zingen, want Bon Scott, de originele zanger, leeft niet meer.

John Mayer kondigt nieuw album + tour aan

#64 John Mayer: Love On The Weekend

Als we ‘XO’, zijn versie van het nummer van Beyoncé (#95 in 2014) even niet meetellen, dan is ‘Love On The Weekend’ het eerste nieuwe werk van John Mayer in drie jaar  In 2013 bracht hij het album Paradise Valley uit, waarmee hij zijn derde #1-album scoorde.

Naast de nieuwe single ‘Love On The Weekend’, is er nog meer goed nieuws voor de fans, waarvan 3FM dj Domien Verschuren (dagelijks van 6-9 uur) er zeker een is. Want naast ‘Love On The Weekend’, zijn zestiende notering, komt John Mayer begin 2017 met zijn zevende studioalbum, waarvan de vermoedelijke titel The Search Of Everything is. Maar dan zijn we er nog niet, want Mayer gaat ook weer op tournee!

Producer Spanker maakt zijn debuut

#69 B-Brave feat. DIO & Spanker: Onze Jongens (Gooi Het Op Me)

De samenwerking in het nummer ‘One Night Stand’ met Sevn Alias leverde B-Brave hun grootste hit op: de gehele maand juni stond het nummer op de vierde plaats. Op ‘Onze Jongens (Gooi Het Op Me)’ doen de vijf jongens het met rapper DIO en producer Spanker. DIO scoorde zijn grootste hit met ‘Tijdmachine’ (#6 in 2009).

Spanker (echte naam: Tevin Irvin Plaate) is vooral actief als producer voor onder andere the Partysquad, Cho, Yellow Claw, Jayh, Frenna en New Wave. Tot deze week deed hij – officieel – nooit mee op een nummer.

‘Onze Jongens (Gooi Het Op Me)’ is de titelsong van de gelijknamige film van regisseur Johan Nijenhuis, bekend van onder andere 'Costa!' en 'Rokjesdag'. De film gaat op 29 december in première met in de hoofdrollen Jim Bakkum, Martijn Fischer, Sanne Vogel en Barbara Sloesen.

SBMG zocht inspiratie op Jamaica

#76 SBMG: Caribbean

Op #93 komen we SBMG nog een keer tegen op ‘Ze Weten Van Je’, dat ze opnamen met Childsplay. Zeventien plaatsen hoger, op #76, scoren ze met ‘Caribbean’, al hun dertiende notering. ‘Caribbean’ is  afkomstig van hun album No Mickey Mouse Business, dat op 2 december uitkomt. Voor inspiratie toog het duo naar Jamaica en reisden ze af naar de hoofdstad Kingston.

Na zestien hits is Jayh toe aan een Volgende Stap

#77 Jayh: Volgende Stap

Afgelopen vrijdag, 25 november, verscheen Ik Leef, het debuutalbum van Jayh. Na ‘Ballon’ feat. SBMG & Broederliefde (#20 in oktober), is ‘Volgende Stap’ de tweede hitsingle van het album. Jaouad Tarik ‘Jayh’ Ait Taleb Nasser scoorde sins 2010 al zestien hits, dus dan wordt het wel een keertje tijd voor een volgende stap, een heel album.

Cashmere Cat is dikke vrienden met Ariana Grande

#86 Cashmere Cat feat. Selena Gomez & Tory Lanez: Trust Nobody

Zowel Selena Gomez als Tory Lanez scoorden al hits (negen respectievelijk twee), maar voor Cashmere Cat is ‘Trust Nobody’ de eerste notering. Achter deze misterieuze naam schuilt de Noor Magnus August Høiberg (Halden, Noorwegen, 29 november 1987). Sinds 2012 maakt hij langzaam aan naam met remixen voor onder andere Lana Del Rey, 2 Chainz, en Jeremih.

Ariana Grande

Sinds 2014 is Cashmere Cat dik bevriend met Ariana Grande. Met haar maakte hij het nummer ‘Be My Baby’, voor haar album My Everything. Grande op haar beurt, zong op zijn track ‘Adore’ uit 2015. Niet verwonderlijk dan ook dat Cashmere Cat in het voorprogramma stond van haar ‘Honeymoon Tour’.

Daarnaast werkte Cashmere Cat mee aan albums van Kanye West (The Life of Pablo), Britney Spears (Glory) en the Weeknd (Starboy). ‘Trust Nobody’ van Cashmere Cat feat. Selena Gomez & Tory Lanez is een track van zijn debuutalbum With Love.

Childsplay & SBMG weten alles van je

#93 Childsplay feat. SBMG: Ze Weten Van Je

Op de 30e plaats van de Album Top 100 komt het album Zero Fucks Given van Childsplay binnen (zie de Hitflits). ‘Ze Weten Van Je’ is de eerste single van het album, opgenomen met SBMG, die daarmee hun veertiende notering scoren. Childsplay zelf, bestaande uit Don Hoitink (MC Don Perignon), Steve Keanu (producer) en Steven Kwik (dj), scoort er na ‘Bobbel’ feat. Jayh (#53 in 2015) hun tweede notering mee.

Years and Years toetsenist hielp zangeres Raye een handje

#99 Jonas Blue feat. Raye: By Your Side

Met nog een maand te gaan, kunnen we langzaam aan de balans opmaken van het hitjaar 2016. Met twee top 3-hits, ‘Fast Car’ feat. Dakota en ‘Perfect Strangers’ feat. JP Cooper, is dit jaar bijzonder succesvol voor de Britse dj/producer Jonas Blue. Op de rand van 2016 komt hij met een derde hit: ‘By Your Side’ feat. Raye, dat binnenkomt op de 99e plaats

Haar volledige naam luidt Rachel Keen, geboren in 1997 in Tooting, een wijk in Zuid Londen, Haar vader is Brits, haar moeder heeft roots in Ghana en Zwitserland. Haar ouders draaiden veel jazz (Billy Holliday, Ella Fitzgerald en Nina Simone). Haar eigen muzikale helden zijn  Aaliyah, Jill Scott, Angie Stone, Lauryn Hill en Amy Winehouse.

Het zingen leerde Raye in het plaatselijke kerkkoor. Ze speelt cello, piano, fluit en een beetje gitaar. Sinds haar tiende schrijft ze nummers. Raye doorliep the Brit School of Performing Arts and Technology, na onder andere Amy Winehouse, Adele en Katie Melua.

Years and Years

In 2014 maakte Raye de EP Welcome To The Winter. ‘Hotbox’, één van de zeven tracks, viel zeer in de smaak bij Olly Alexander, toetsenist van Years and Years, die dat iedereen liet weten. Uiteindelijk was het platenmaatschappij Polydor die haar een contract aanbood. Inmiddels is Raye een respecteerd songschrijfster voor onder andere Labrinth, Emeli Sandé en Charli XCX.

belofte voor 2017

Door Apple Music is Raye uitgeroepen tot één van de twaalf beloftes voor 2017. Én maandag werd bekend dat Raye op de longlist staat van de Sound of 2017 van de BBC, een lijst van vijftien beloftes voor 2017. In de eerste week van januari 2017 maakt de BBC de top 5 bekend. Raye moet het onder andere opnemen tegen Rag 'n' Bone Man en Anderson. Paak. In 2016 werd die lijst aangevoerd door Jack Garrett.