vrijdag 2 december 2016

Hitflits: Sinterklaas helpt Kinderen voor Kinderen aan vijftiende #1-album, ‘Rockabye’ tweede #1-hit voor Clean Bandit

Ze hadden het zwaar dit jaar, de Kinderen voor Kinderen. Voor Altijd Jong!, het 37e album in de reeks, kwam pas vorige week, na negen weken, in de buurt van de eerste plaats. Het was Metallica die hen de pas afsneed. Deze week stonden alle seinen op groen voor Starboy, het album van the Weeknd om de eerste plaats te pakken. Eerst greep Kensington nog hun kans met het album Control. Maar toen de verkopen van Starboy eindelijk op gang kwamen (het fysieke album was pas woensdag bechikbaar), had Voor Altijd Jong! de eerste plaats overgenomen om hem niet meer uit handen te geven.
Bij de release, in oktober, werd Deel 37 – Voor Altijd Jong! goud uitgeleverd, maar die albums moesten nog wel verkocht worden. Met uitzondering van 29 oktober (#6), verbleef het album al die tijd in de top 5 en verkocht goed door. Het laatste zetje kreeg het album deze week van Sinterklaas die het in veel verlanglijstjes tegenkwam. Het optreden, vorig weekend op het Zapp Sinterklaasfeest in de Jaarbeurs in Utrecht, zal ook zeker meegeholpen aan de #1-plaats.

40 weken Kinderen voor Kinderen

Deel 37 – Voor Altijd Jong! is het vijftiende #1-album in de Kinderen voor Kinderen serie die startte in 1980 met de elpee Kinderen Voor Kinderen 1. Pas in maart 1981 bereikte het album de eerste plaats en hield het daar negen weken vol. Met vijftien #1-noteringen, passeert het koor als uitvoerend artiest, zowel Frans Bauer als the Rolling Stones (incl. het verzamelalbum The Stones Story, #1 in de Verzamel Elpee Top 10 in 1976). Het meeste aantal #1-noteringen staat nog steeds op naam van BZN, met 19 noteringen. In totaal heeft Kinderen voor Kinderen nu 40 weken op de eerste plaats gestaan.

Kinderboekenweek

Sinds 2012 is het jaarlijkse album van Kinderen voor Kinderen gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek. En dat bleek direct een schot in de roos, want Hallo Wereld – 33, bereikte de eerste plaats, het eerste #1-album in negentien jaar. Het jaar daarop stond Klaar Voor De Start – 34 zelfs vijf weken op de eerste plaats.

Feest – 35 bleef in 2014 op de tweede plaats steken, maar het verzamelalbum De Allergrootste Hits Van Kinderen Voor Kinderen – Waanzinnig Gedroomd, bereikte die eerste plaats wel dat jaar. En vorig jaar pakte ook Raar Maar Waar – 36 zonder moeite de eerste plaats.

De concurrentie van nieuwe albums was zwaar dit jaar, waardoor Deel 37 – Voor Altijd Jong! pas in de tiende week de eerste plaats pakt. Dat is net zo lang als dat Kinderen Voor Kinderen 14 er in 1993 voor nodig had.

Dit jaar is het thema van de 62e Kinderboekenweek: Altijd Jong!, waarin opa’s en oma’s centraal staan. Het jaarlijkse live concert werd opgenomen op 14 en 15 oktober  in Stadsschouwburg & Philharmonie in Haarlem, en is reeds twee keer bij ZAPP op NPO 3 te zien geweest. De DVD van het Live Concert is uit sinds 18 november.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Kinderen voor Kinderen: Deel 37 – Voor Altijd Jong!
2. (4)   Kensington: Control
3. EW  the Weeknd: Starboy
4. (3)   Leonard Cohen: You Want It Darker
5. (6)   K3: Ushuaia

Hardwired … To Self-Destruct van Metallica zakt van de eerste naar de zesde plaats.

Het is te merken dat we in de geschenkentijd zijn aanbeland. Slechts tien albums zijn er nieuw deze week. De nieuwe releases zijn vooral veel verzamelalbums van artiesten en natuurlijk sfeeralbums die het goed doen. Hier volgen de resterende negen eerste weeks noteringen:

#7 Ali B: Een Klein Beetje Geluk
Woensdags maakt Ali Bouali, Ali B dus, op NPO 2, furore met het alom bejubelde programma ‘Ali B Op Volle Toeren’. Daarin koppelt hij rappers en hiphoppers van nu aan muzikanten van jaren geleden. Daarnaast is hij als coach druk met the Voice of Holland en tourt hij door het land met de theatershow ‘Je Suis Ali’

Toch vond Ali B tijd om te werken aan een eigen album, zijn eerste sinds Petje Af (#42 in 2006). Een Klein Beetje Geluk maakte hij samen met Glen Faria en diverse rappers en zangers leverden een bijdrage. Daaronder Boef, Sevn Alias, Mr. Polska, Adje, Josylvio, Idaly, Jandro, Diggy Dex, Brace, I am Aisha, Kenny B, Ronnie Flex, Lijpe, Rubben Annink en Nielson.

#10 3Js: Acoustic Christmas Volume 2
Het zat er in, dat na het succes van Acoustic Christmas (#2 in 2014), de 3Js met een vervolg zouden komen. Dat is er nu met Acoustic Christmas Volume 2, tien kerstnummers, oud en nieuw door elkaar. Op ‘Spirit Of Christmas’ zingt Jan Dulles een duet met Elske DeWall.

#11 Kate Bush: Before The Dawn
Tot ieders verrassing gaf de Britse zangeres Kate Bush in 2014, na 35 jaar niet te hebben opgetreden, een serie van 22 concerten in the Hammersmith Apollo in Londen.
Het werd geen avond met de grootste hits, integendeel, slechts twee kwamen er langs: ‘Running Up That Hill’ en ‘Cloudbusting’. Van de concerten op 16 en 17 september is afgelopen week de 3cdbox + DVD verschenen. Before The Dawn. Het is haar eerste notering sinds 50 Words For Snow (#10 in 2011).

#12 Prince: 4Ever
Dat er nog (veel) niet uitgebracht materiaal van Prince bestaat, dat wisten we. Maar op het dubbelalbum 4Ever van Prince, overleden op 21 april van dit jaar, zul je die nog moeten missen. 4Ever is gewoon het zoveelste verzamelalbum van hem, met één niet eerder uitgebracht nummer: ‘Moonbeam Levels’. Het nummer stamt uit 1982 en is opgenomen tijdens de sessies voor het album 1999. Naar het schijnt was het nummer bestemd voor het album Rave Unto The Joy Fantastic, dat er nooit is gekomen, omdat Prince begon aan de soundtrack van Batman.

#21 Equalz: Update
Vorige week stonden ze met ‘Ze Wilt Me Zien’, samen met Lijpe nog op #66 en in oktober als duo op #75 met ‘Don’t Worry’. Zie hier de hitgeschiedenis van Equalz, bestaande uit AlwaysBizzy (22) en Stylez (23), afkomstig uit Rotterdam. Onlangs tipte Broederliefde Equalz als ‘the next big thing’, dus dan zit het wel goed. De EP Update bevat elf nummers, waaronder samenwerkingsverbanden met Cho, Hef en Emms.
De naam Equalz heeft een ontstaansgeschiedenis. AlwaysBizzy: “we waren eerst in totaal met 3 rappers, en we hadden het gevoel dat we alle 3 gelijk waren aan elkaar en we hadden dezelfde levensstijl vandaar de naam.” En Bizzy werd zo genoemd omdat het opviel dat hij vaak bezig was met verschillende bezigheden & Stylez noemde zichzelf zo omdat hij dat dope vond klinken.

#25 Jayh: Ik Leef
Vorige week kondigde Jayh het album Ik Leef al aan met het uitbrengen van de single ‘Volgende Stap’, dat deze week doorstijgt naar de 34e plaats. Ik Leef is van Jayh, echte naam  Jaouad Tarik ‘Jayh’ Ait Taleb Nasser, zijn eerste album.

#51 John West: 10 Jaar John West Terugblik
Tien jaar in het vak en slechts één hitje: ‘Zou Dit Dan Liefde Zijn’ (#71 in 2012). Op zijn 14de begon Hagenaar John West met dj-en en vier jaar later met zingen. In 2015 deed West mee aan de SBS-6 talentenjacht ‘Bloed, Zweet en Tranen’, waar hij tot de finale kwam. In maart van dit jaar verscheen zijn album Jouw Glimlach Op Je Mond dat de 33e plaats haalde. Zijn tienjarig artiestenjubileum viert John West (28) met het dubbelalbum 10 Jaar John West Terugblik, met oud en nieuw material.

#52 Peter Slager: Slik
#64 de Staat: Live In Utrecht

SINGLES

Twee jaar geleden was het direct raak voor het Britse Clean Bandit. Met ‘Rather Be’ feat. Jess Glynne stonden ze acht weken bovenaan de Single Top 100. Uiteindelijk werd het nummer het op twee na meest gedownloade en gestreamde liedje van 2014. Daarna scoorde Clean Bandit nog twee hitjes, maar een #1-notering zat er niet meer bij.

Daar komt deze week verandering in, want ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie stijgt deze week naar de eerste plaats. Net als ‘Rather Be’ in 2014, had ‘Rockabye’ ook vier weken nodig om #1 te komen.
Voor Sean Paul is ‘Rockabye’ ook zijn tweede #1-hit; in 2003 stond hij één week bovenaan met ‘Get Busy’. Anne-Marie Nicholson mag met het nummer haar eerste #1-notering bijschrijven. Haar eigen single ‘Alarm’ zakt naar de 68e plaats.TOP 5

TOP 5

1. (2)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
2. (3)   the Weeknd feat. Daft Punk: Starboy
3. (1)   James Arthur: Say You Won’t Let Go
4. (34) the Weeknd feat. Daft Punk: I Feel It Coming
5. (4)   Frenna feat. Jonna Fraser & Emms: My Love

Zoals je ziet staat the Weeknd met twee nummers in de top 5, waaronder een ex-#1 (‘Starboy’) en misschien wel een toekomstige #1 (‘I Feel It Coming’), beide met Daft Punk. Buiten de top 10 staat the Weeknd met nog veertien andere tracks genoteerd, allen van zijn album Starboy en dat zijn de volgende:
#25 Rockin’
#27 (74) Party Monster
#47 Sidewalks, feat. Kendrick Lamar
#55 Secrets
#60 Reminder
#63 Six Feet Under
#72 A Lonely Night
#76 True Colours
#79 False Alarm
#86 Attention                                                            
#93 Stargirl Interlude, feat. Lana Del Rey
#96 Die For You
#97 Love To Lay
#99 All I Know, feat. Future

Ali B doet het een stuk minder, want slechts twee tracks van zijn album Een Klein Beetje Geluk (binnen op de zevende plaats), halen een notering. ‘Dat Is Money’ feat. Ronnie Flex op #80 en ‘Douane’ feat.  Adje, Josylvio & Sevn Alias op #88. We zijn benieuwd wat SBMG volgende week doet. Vandaag verscheen hun album No Mickey Mouse Business.

Rest nog de andere eerste weeks noteringen:
#48 Frenna: 777
#66 ISMO: Comes And Goes
#87 the Chainsmokers feat. Xylo: Setting Fires
#90 Equalz feat. Hef: Ingang
#91 Mula B & Louis: Dun Finesse
#100 Nause feat. Pretty Sister: Dynamite

We duiken even onder en als het de Goedheiligman betaamt, komen we dit weekend weer boven met een nieuwe Megaman. Fijne Sinterklaas!

1 opmerking:

  1. De eerste nummer 1 van Sean Paul is niet "Busy" maar "Get busy".

    BeantwoordenVerwijderen