vrijdag 20 november 2015

Hitflits: Dubbelslag voor Justin Bieber: single ‘Sorry’ en album Purpose gelijk op #1

Begin deze week leek het er nog op dat de Britse boyband One Direction hun derde #1-album zou scoren. Maar halverwege de week voelden ze al de hete adem van Purpose van Justin Bieber in de nek. In de laatste twee dagen heeft Bieber nog een sprintje getrokken en 1D ingehaald, waarmee hij zijn eerste #1-album scoort. One Direction moet zelfs genoegen nemen met een derde plaats, want de jongens zijn zelfs nog ingehaald door Raar Maar Waar (deel 36) van Kinderen voor Kinderen!
Daar blijft het niet bij voor Justin Bieber, want hij staat ook aan kop van de Single Top 100. Na drie weken op een tweede plaats, stijgt ‘Sorry’ door naar de eerste plaats. Na ‘What Do You Mean?’ (acht weken op #1) is ‘Sorry’ zijn tweede #1-hit. Samen met een #1-notering voor het album Purpose scoort hij een dubbelslag.

Purpose is het 35e album dat dit jaar de eerste plaats bereikt. Daarmee wordt het record van vorig jaar verbroken. Met nog vijf hitweken te gaan, kunnen dat er nog wel 40 worden! Overigens zal Justin Bieber, net als zijn 26 voorgangers, maar één week van de eerste plaats genieten, want volgende week is het de beurt aan 25 van Adele of Evenwicht van Marco Borsato!

dubbelplatina

Van Evenwicht zijn meer dan 80.000 stuks besteld, goed voor twee keer platina. Het edelmetaal kreeg Marco gisteravond in RTL Late Night uit handen van John Ewbank, zijn vaste tekstschrijver

driedubbelplatina

Van 25 van Adele zijn 40.000  meer voor genoteerd: 120.000 stuks! We zijn benieuwd van wie de volgende week de meeste exemplaren zijn verkocht, want alleen die aantallen tellen voor een notering in de Album Top 100!

Niet alleen in ons land zijn de verwachtingen van 25 hoog gespannen. In de hele Benelux zijn er 180.000 van besteld en in de Verenigde Staten van Amerika zelfs 3,6 miljoen!. De verwachting is dat er daar in de eerste week 1 miljoen van verkocht worden. Ter vergelijking, van 21, haar vorige album, zijn er daar ruim 11 miljoen verkocht.

ALBUM TOP 5

1. EW  Justin Bieber: Purpose
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Raar Maar Waar (deel 36)
3. EW  One Direction: Made In The A.M.
4. EW  3js: 7
5. EW  Electric Light Orchestra: Jeff Lynne’s ELO – Alone In The Universe

Greatest Hits van Anouk, vorige week nog #1, maakt in de tweede week een flinke duikeling, want het album zakt naar de zevende plaats.

Over naar het restant eerste weeks noteringen buiten de top 10:
#11 Moke: The Time Has Come
#12 Flying Colors: Second Flight: Live At The Z7
#13 Van Velzen: Call It Luck

Kerst

Vorige week kwam het album Kerst Voor Iedereen van Jan Smit de albumlijst binnen op de vierde plaats. Jan beet daarmee het spits af van kerstalbums. Deze week zakt zijn album naar de achtste plaats, en krijgt hij gezelschap van de volgende vier kerstalbums, waaronder twee oude bekenden:
#23 Helene Fischer: Weinachten
#41 Kylie Minogue: Kylie Christmas
#69 Amira Willighagen: Merry Christmas
#86 Nick & Simon: Christmas With … - It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas (#1 in 2014)
Naast deze vijf kerstalbums staat er ook nog een album met Sinterklaasliedjes in de lijst. Van 75 naar #62 stijgt De Allerleukste Liedjes van De Club van Sinterklaas. Een album dat in 2013 de 23e plaats bereikte.

Terug naar de gewone albums
#21 Neil Young: Bluenote Café
#26 Golden Earring: 50 Years – Anniversary Album
#43 André Rieu & Johann Strauss Orchestra: Roman Holiday
#51 Kurt Cobain: Montage Of Heck – The Home Recordings
#57 Diane feat. Ryan Francesconi: Cold Moon
#61 Natalie Merchant: Paradise Is Here – The New Tigerlily Recordings
#74 Samantha Crain: Under Branch & Thorn & Free
#75 Eric Clapton: Slowhand At 70 –Live At The Royal Albert Hall
#80 Kitty, Daisy & Lewis: Kitty, Daisy & Lewis the Third
#81 Jenny Hval: Apocalypse Girl
#89 Duke Garwood: Heavy Of Love

SINGLE TOP 5

1. (2)   Justin Bieber: Sorry
2. EW  Justin Bieber: Love Yourself
3. (1)   Adele: Hello
4. (4)   Justin Bieber: What Do You Mean?
5. (3)   Mr. Polska & Ronnie Flex: Niemand

Naast ‘Sorry’ (op #1), ‘Love Yourself’ (op #2), ‘What Do You Mean?’ (op #4), ‘I’ll Show You’, gestegen van 17 naar #7 en ‘Where Are Ü Now’ van Skrillex & Diplo op #24, staat Justin Bieber met nog 14 andere nummers genoteerd, 18 daarvan zijn afkomstig van het album Purpose, dat binnenkomt op de eerste plaats. De tracks blijken genoeg gedownload, maar vooral gestreamd te zijn, dat ze een notering krijgen in de Single Top 100.

record aantal hits

Alle achttien tracks van het album Purpose staan in de Single Top 100. Bieber is daarmee de derde act die dat lukt, waarover zo dadelijk meer. Niet eerder scoorde een artiest tijdens zijn leven, zoveel noteringen in één week. Michael Jackson scoorde er op 4 juli 2009, ruim een week na zijn dood, 28 en de week daarop zelfs 33.

Hier volgen de resterende 13 hits van Justin Bieber:
#16 Company
#17 Purpose
#19 Mark My Words
#26 The Feeling, feat. Halsey
#27 No Pressure, feat. Big Sean
#32 Life Is Worth Living
#33 Children
#34 No Sense, feat. Travis Scott
#43 Been You
#52 We Are, feat. NAS
#57 Get Used To It
#65 Trust
#66 All In It
Daarnaast zakt het nummer ‘Home To Mama’, dat hij opnam met Cody Simpson, van #95 naar #98.

volledig album in singlelijst

Twee keer eerder stonden alle tracks van een album genoteerd in de Single Top 100 en beide op dezelfde dag. Op 17 mei 2014 kwamen the Common Linnets met het gelijknamige album binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Gelijktijdig kwamen 12 tracks van het album de Single Top 100 binnen. Met ‘Calm After The Storm’ nog op de eerste plaats, stonden alle 13 tracks van het album in de hitparade. In diezelfde week stonden ook alle acht tracks van het album Xscape van Michael Jackson genoteerd.

Naast Justin Bieber, scoort ook One Direction met albumtracks. In totaal zijn het er 5, waarvan 3 al eerder genoteerd stonden:
#41 Perfect (36)
#49 Drag Me Down (48)
#83 History (72)
#89 If I Could Fly
#94 What A Feeling
#96 End Of The Day

Resteert nog een drietal eerste weeks noteringen, buiten de noteringen van Justin Bieber en One Direction:
#61 K3: 10.000 Luchtballonnen
#73 EODM: Save A Prayer
#99 Diplo & Sleepy Tom: Be Right Here

aanslagen

De notering voor ‘Save A Prayer’ van Eagles Of Death Metal (EODM) op #73, is het gevolg van een online actie in het Verenigd Koninkrijk om dit nummer op de eerste plaats te krijgen van de Britse hitparade. Dit naar aanleiding van de terroristische aanslagen, vorige week vrijdag in Parijs. Tijdens het optreden van de band in de concertzaal Bataclan, kwamen 87 mensen om het leven, waaronder Nick Alexander, een lid van de crew. ‘Save A Prayer’ is origineel van Duran Duran, die daar in 1985 tot de 17e plaats mee kwam. In 2003 kwam een dancecover door 56K feat. Bejay tot de 65e plaats. Zipper Down het album van EODM gaat op herhaling op #45. In oktober bereikte het album de 38e plaats.

Imagine

Naast het nummer van EODM, is er nog een nummer dat een notering krijgt door de gebeurtenissen in Parijs en dat is ‘Imagine’ van John Lennon. Het nummer stamt uit 1971, toen het de vijfde plaats bereikte. In 1981, na de moord op John Lennon, stond het opnieuw op de vijfde plaats. Deze week gaat ‘Imagine’ voor de vijfde keer op herhaling op #67 en staat in totaal voor de 25e week genoteerd.

En hiermee sluiten we een indrukwekkende Hitflits af. Later deze middag volgen op de nieuwspagina van 3FM nog de albumsnippers. En voor het einde van dit weekend zetten wij een nieuwe Megaman op de blog.

zondag 15 november 2015

Megaman bij week 46 – 14 november 2015

‘Sorry’ knabbelt aan #1-positie van ‘Hello’

En verder in deze Megaman:
-         Coldplay gebruikt gitaarrif á la Guns ‘n Roses
-          Marco Borsato is blij met zijn tweede kans
-          2001 van Dr. Dré veranderde het leven van Lukas Graham
-          One Direction is nog geen ‘History’
-          Ronnie Flex passeert Justin Bieber
-          Solonummer van Meghan Trainor werd duet met John Legend

Opnieuw heeft de Album Top 100 een nieuwe lijstaanvoerder, en een Nederlands product. Sterker, het is een act die al elf keer eerder op #1 stond. Wie lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Sorry’ knabbelt aan positie ‘Hello’

#1 Adele: Hello          *** derde week op #1 ***

Drie weken geleden boekte ‘Hello’ van Adele nog een overwicht van bijna 50% op ‘Sorry’ van Justin Bieber. Sindsdien knabbelt Bieber langzaam aan haar voorsprong die inmiddels geslonken is naar nog geen 25%. Qua downloads heeft ‘Hello’ nog een flinke voorsprong, maar qua streams is Adele die aan het kwijtraken. En met de release afgelopen week van Purpose, het album van Bieber, gaat het nu wel heel hard. Dus is het hoogst onzeker dat ‘Hello’ nog een vierde week op de eerste plaats staat van de Single Top 100.

Coldplay gebruikt gitaarrif á la Guns ‘n Roses

#21 Coldplay: Adventure Of A Lifetime                                                        *** hoogste eerste weeks ***

Het regent grote releases. Vrijdag kwamen de albums van One Direction en Justin Bieber. Aanstaande vrijdag Adele en Marco Borsato, de week daarop Sandra van Nieuwland en op 4 december A Head Full of Dreams, het zevende studioalbum van Coldplay. Aan dat album werken onder andere Beyoncé, Noël Gallagher en Tove Lo mee.

Guns ‘n Roses

Over de totstandkoming van ‘Adventure Of A Lifetime’, de eerste single, zegt zanger Chris Martin: “De titel was er eerst. Ik las het boek ‘Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide’ uit 2008 van het schrijversechtpaar Nicholas Kristof en Sheryl WuDunn. Het boek stelt dat de wereldwijde onderdrukking van vrouwen de grootste morele uitdaging van nu is, zoals de strijd in het verleden tegen de slavernij. Vervolgens kwam onze gitarist Johnny Buckland met een rif zoals op ‘Sweet Child O’ Mine’ van Guns ’n Roses. Iets waar ik al jaren bij hem om had gezeurd. Al die ingrediënten samen leiden tot ‘Adventure Of A Lifetime’.”

dansbaar

‘Adventure Of A Lifetime’ komt binnen op de 21e plaats en levert Coldplay hun 26e notering op. Het nummer is geproduceerd door het Noorse Stargate, dat eerder werkte met onder andere Beyoncé, Rihanna en Alexis Jordan. Stargate is vooral gespecialiseerd in dansbare pop/hiphop en dat blijkt dan ook uit ‘Adventure Of A Lifetime’.

weer op tournee

Het ziet er naar uit dat Coldplay weer op tournee gaat. De band wilde dat niet na Ghost Stories, het vorige album dat vorig jaar verscheen. Ten tijde van de promotie voor dat album, begon de band al met het schrijven van nieuwe nummers.

Marco Borsato is blij met zijn tweede kans

#56 Marco Borsato: Tweede Kans

Aanstaande vrijdag verschijnt Evenwicht, het eerste studioalbum in twee jaar, van Marco Borsato. Hij zal dan de strijd voor een eerste plaats in de Album Top 100 aangaan met 25 van Adele, dat diezelfde dag uitkomt. ‘Mooi’ (#6 in oktober op #6, deze week op #14), de eerste single van Evenwicht  ging het album al voor. Net als veel andere artiesten, geeft Borsato voor de release nog een nummer vrij. ‘Tweede Kans’.
Het nummer is geënt op zijn tweede serie Symphonica in Rosso concerten, onlangs in de Ziggo Dome, zo blijkt uit zijn website: “Zo heb ik het gevoel dat ik een Tweede Kans op een eerste keer heb gekregen. En soms kan dat net zo mooi en intens zijn als een eerste keer… dat bewijst deze reeks wel.”

einde coach Voice of Holland

Na vijf seizoen stopt Marco als coach in The Voice of Holland. Zijn agenda laat het niet meer toe. Dit jaar was naast het coachen al druk met 11 concerten voor Symphonica in Rosso. Volgend jaar wil Marco een aantal festivals doen, fotograferen en zich nog meer inzetten voor War Child, waarvan hij sinds 1998 ambassadeur is. Voor The Voice Kids heeft hij volgend jaar nog wel een gaatje in zijn agenda kunnen prikken, maar ook dat zal na vijf seizoenen voor het laatst zijn.

2001 van Dr. Dré veranderde het leven van Lukas Graham

#69 Lukas Graham: 7 Years

Bij de naam Lukas Graham zou je denken te maken te hebben met één artiest. Hoewel Lukas Graham de naam is van een Deense band, is het toch een beetje waar, want de band is vernoemd naar de zanger, Lukas Graham Forchhammer (tweede van links). Daarnaast bestaat de band uit Mark Falgren (drums), Magnus Larsson (bas) en Kasper Daugaard (keyboard).
Lukas Graham (18 september 1988), groeide op in de Vrijstad Christiania in Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Op zijn achtste sloot Graham zich aan bij het jongenskoor van Kopenhagen, waar hij een voorliefde voor klassieke muziek ontwikkelde en zijn stem trainde.

Via zijn vader, die Ierse roots heeft, maakte hij kennis met country folk muziek. Vervolgens vertrok hij naar Buenos Aires in Argentinië ‘om zijn hoofd leeg te maken.’ Tijdens de zes maanden dat hij daar verbleef, kwam Lukas via het album 2001 van Dr. Dré in aanraking met hiphop en dat veranderde zijn leven totaal. Na terugkomst in Denemarken is hij nummers gaan schrijven met het schrijversduo Future Animals.

Halverwege 2011 formeerde Graham zijn band. De thuis opgenomen clipjes die ze op YouTube zetten, leidden uiteindelijk tot een platencontract. Inmiddels heeft de band twee albums uitgebracht, die beide in eigen land de platinastatus bereikten. In 2014 stond de Deense band op Eurosonic in Groningen en in januari 2016 staan ze daar weer.

One Direction doet wat er van hen wordt verwacht

#72 One Direction: History

Nu al bereiden we de fans van 1D, ofwel One Direction, er op voor, dat hun idolen aanstaande vrijdag niet een derde #1-album zullen scoren met Made In The A.M.. De reden is dat gelijktijdig met hun album, ook Purpose van Justin Bieber een aanval doet op de eerste plaats en die nu al in de pocket heeft. Zijn album krijgt overal lovende kritieken en alle tracks worden massaal gestreamd. Sowieso zal de Single Top 100 volgende week worden overspoeld door tracks van het album.
Het album van One Direction daarentegen brengt volgens de critici wat je van de Britse Boyband verwacht, niets meer, maar ook niets minder. De recensie van de Los Angeles Times liegt er niet om:  “Made In The A.M. staat vol met zware afscheidsliedjes.” De krant ziet de band zelfs op korte termijn uiteenvallen! Maar eerst neemt de band in 2016 een sabattical, die volgens bandlid Niall Horan wel eens twee jaar zou kunnen duren. De vier leden willen de komende tijd veel soloactiviteiten opstarten. Zo gaat Horan nummers schrijven met Ellie Goulding.

Ronnie Flex haalt Justin Bieber in

#82 Jonna Fraser / Ronnie Flex / Idaly: Ik Zag Je Staan

Tussen oktober en december 2013 bracht Justin Bieber iedere week een nieuw nummer uit. Van die tien stonden er acht slechts één week genoteerd, de andere twee een week meer. Daarnaast scoorde Bieber dat jaar nog drie andere nummers, waarmee het totaal van zijn nieuwe nummers in 2013 op dertien kwam. Een prestatie …die deze week wordt verbeterd door niemand minder dan Ronell Langston Plasschaert, ofwel Ronnie Flex!
De eerste hit dit jaar voor Ronnie Flexx was ‘Ravotten’ met Mr. Polska. De (voorlopig) laatste ‘Ik Zag Je Staan’ met Jonna Fraser & Idaly, en die levert hem zijn veertiende notering in één hitjaar op. Alleen Elvis Presley, met zeventien noteringen in 2007, scoorde er meer. Maar dat ging dan ook grotendeels om heruitgaven, die verschenen in het kader van zijn 70e geboortedag en 30e sterfdag.

‘Ik Zag Je Staan’ is een nummer van Jonna Fraser, afkomstig van zijn EP Alle Tijd, dat deze week binnenkomt op de 17e plaats van de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Fraser, geboren in Rotterdam en op z’n negende verhuisd naar Zaandam, begon op zijn elfde met rappen. 
Vier jaar maakte hij deel uit van de rapgroep UDC. Vorig jaar deed Fraser mee aan De Grote Prijs van Nederland en schopte het tot de finale. In november 2014 bracht hij de EP Maatjes 45 uit en nam hij Alle Tijd voor de volgende EP, net toevallig de titel.

Solonummer van Meghan Trainor werd duet met John Legend

#86 Meghan Trainor feat. John Legend: I’m Gonna Lose You

‘All Of Me’, de vorige single van de Amerikaanse zanger John Legend, en de hit van 2014, staat al sinds 12 oktober 2013 onafgebroken genoteerd. In de 110e week zakt het nummer van 86 naar #87. ‘I’m Gonna Lose You’, zijn volgende hit, is niet door hemzelf geschreven, maar door zijn landgenote Meghan Trainor.
De basis van ‘I’m Gonna Lose You’ schreef Meghan Trainor een aantal jaren geleden. Tijdens het opnameproces van haar album Title, vertelde ze aan producer Chris Gelbuda dat ze nog een liedje had liggen, dat ze graag op haar album wilde hebben. Gelbuda vond het (reggae)nummer echter niet passen tussen de andere nummers. Daarop gingen beiden er mee aan de slag, veranderden het tempo en de definitieve versie van ‘I’m Gonna Lose You’ was geboren.

Toen producer en platenbaas L.A. Reid het resultaat hoorde, stuurde hij het naar John Legend op, die bij hetzelfde management zit. Legend was verrukt van het nummer en nam zijn deel op in de Germano Studio’s in New York City.