vrijdag 18 juli 2008

60ste hit voor Madonna, maar (nog) geen #1

Met een voorsprong van niet minder dan 67% laat Jan Smit de concurrentie ver achter zich met ‘Stilte in de storm’. Het is zijn zevende #1-hit, waarmee hij op gelijke hoogte staat met André Hazes; koploper is Marco Borsato met twaalf #1-hits. Die concurrentie die het nakijken heeft, is afkomstig van Amy MacDonald met ‘This is the life’(gezakt naar #2) en Madonna met ‘Give it to me’ (op 2% van Amy). Met ‘4 minutes (to save the world)’, haar samenwerking met Justin Timberlake & Timbaland, lukte het Madonna nog wel om op #1 binnen te komen. ‘Give it to me’ moet (voorlopig) genoegen nemen met een derde plaats, maar het is wel haar 60ste hit.

Top 10-noteringen zijn er voor Gabriella Cilmi met ‘Sweet about me’, gestegen van 48 naar #9 en Kate Ryan met ‘Ella elle l’a’, gestegen van 22 naar #10. Dat dus veel beter scoort dan het origineel van France Gall uit 1988 dat slechts tot #38 kwam. Net buiten de top 10 staat ‘Zonder jou’ van Thomas Berge. De instores die Thomas de afgelopen week deed, zijn net te weinig voor een tweede top 10-notering. De derde hoge binnenkomer zien we op #16: Coldplay met ‘Viva la vida’.

Dankzij de download boeken vier nummers flinke winst. Atlantic ocean stijgt met ‘Waterfall 2008’ van 90 naar #35, Chris Luka gaat met ‘Wacht op mij’ gaat van 86 naar #40, Joyce stijgt met ‘Impossible’ van 70 naar #46 en Hansen Thomas boekt in de vijfde week een winst van 41 plaatsen en belandt op #41. Daarentegen gaan er ook een aantal nummers flink onderuit omdat de download is ‘uitgewerkt’. Jean Claude Ades & Vincent Thomas zakken van 7 naar #24 (vorige week nog van 20 naar #7) en One night only zakt zelfs van 8 naar #43.

Onder de twaalf binnenkomers bevinden zich nog Kevin Duvall met ‘I feel love’ (op #56), Starkoo XL met ‘Daar is ze weer’ (op #70), DJ Shah feat. Inger Hansen met ‘Don’t wake me up’ (op #76), Roy Ramonds met ‘Zomer op het plein’(op #81), Dirty south met ‘The end’ (op #83), Vinzzent met ‘Danse danse’(op #93), Bugle & Smith met ‘Horizon’ (op #94), Ne-Yo met ‘Closer’ (op #95) en Bouke met ‘Verlangen naar jou’ (op #99). Voor de Single Top 100 een vrij rustige week dus.

In de Album Top 100 blijft Coldplay blijft met ‘Viva la vida’ de lijstaanvoerder. Doe maar scoort dankzij de twee concerten in de Kuip vorig weekend, een top 10-notering met ‘De singles’ op #9. En na twee solo singles is er nu ook een heel album van Monique Smit: ‘Stel je voor’ debuteert op #10.

De soundtrack van ‘Mamma mia’ komt binnen op #20. Na de hitsingle ‘Do the 45’ (op #82), is er nu een heel album van Ryan Shaw: ‘This is Ryan Shaw’ op #34. Carla Bruni, de vrouw van Sarkozy, de Franse president, heeft haar oude liefde weer opgepakt: zingen. Haar album ‘Comme si de rien etáit’ komt binnen op #40. Sharon Jones & the dap-ki debuteren op #53 met ‘100 days, 100 nights’ op #53. Spinvis en Simon Vinkenoog hebben de krachten gebundeld en komen met het album ‘Ritmebox’ binnen op #77. En Tricky doet weer van zich horen met ‘Knowle west boy’ op #95.

Dankzij optredens tijdens het North Sea Jazz vorig weekend, gaan een zestal albums op herhaling. ‘River: the Joni letters’ van Herbie Hancock (op #94), Marc Broussard met ‘S.o.s.: save our soul’ (op #90), Zuco 103 met ‘After the carnaval’ (op #72), Lizz Wright met ‘The orchard’ (op #49), Sergio Mendes met ‘Encanto’ (op #48) en de hoogste re-entry is Giovanca met ‘Subway silence’ op #46. En dat is volledig terecht gezien haar optreden vrijdagavond! Miles Davis, die in 1991 overleed en in 1985 op NSJ stond, komt met zijn album ‘Sunday morning classics’ binnen op #43.

Dit weekend gaat ook het midden van het land op vakantie en daarmee is heel Nederland nu ‘onderweg’. Wij blijven echter op het honk om je aanstaande maandag weer een nieuwe Megaman te kunnen voorschotelen. Met ondermeer een nieuw record voor Rowwèn heze. Mis ‘m dus niet!

woensdag 16 juli 2008

Midweek: stilte voorbij voor Jan Smit

Zo onzeker als het vorige week was, zo zeker is het deze week. ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit is de nieuwe #1 in de Single Top 100. Dankzij een groot offensief de laatste weken, laat Jan, ‘Give it to me’ van popdiva Madonna ver achter zich. Ook Coldplay met ‘Viva la vida’ vormt geen enkele bedreiging voor Jan. De Britse band komt niet eens in de buurt van de top 10.

Ver daaronder vechten een aantal nummers om een goede positie in de Single Top 100. ‘I feel love’ van Donna Summer is door dj Kevin Duvall onderhanden genomen en gebombardeerd tot het themanummer van Dance valley. Andere kanshebbers zijn ondermeer Starkoo XL met ‘Daar is ze weer’, Ne-Yo met ‘Closer’ en Code red met ‘18’.

In de Album Top 100 behoudt Coldplay de bovenste plek met het album ‘Viva la vida’. Terwijl haar broer Jan zijn zevende #1-hit gaat scoren in de Single Top 100, komt ze zelf hoog binnen. We hebben het natuurlijk over Monique Smit en haar album ‘Stel je voor’. Na de musical is er nu ook een film van ‘Mamma mia’, waarvan de soundtrack genoeg verkoopt voor een notering rond de twintig. Even lager zien we albums van de Franse presidentsvrouw Carla Bruni met ‘Comme si de rien etait’, de Nederlandse zangeres Margriet Sjoerdsma met haar tweede album ‘Bloom’ en het Britse Tricky met ‘Knowle best boy’.

Bovenin zijn de kaarten dus al geschud, maar hoe zit het met de andere binnenkomers en stijgers in de Single Top 100? En zal het Monique Smit nog lukken om een top 10-album te scoren? Vragen waarop we aanstaande vrijdag een antwoord op geven in een nieuwe Hitflits!

maandag 14 juli 2008

Megaman bij week 28 - 12 juli 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Amy weer de leiding neemt, Lee Towers het eeuwfeest van Feyenoord viert en ReblaxXx crew Geert Wilders persifleert. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Amy MacDonald terug naar de top

Amy MacDonald: This is the life (1)

Door een paar hypes was Amy MacDonald van de eerste plaats verdrongen, maar deze week klimt ze weer terug naar de top! In mei in juni stond ‘This is the life’ al vier weken bovenaan, maar daarna kwam even de klad erin. Door maar liefst drie voetbalhits viel Amy terug van 1 naar #4. Vorige week klom ze een plekje terug naar #3, maar stond ze geparkeerd achter twee platen die via instore-optredens een eenmalig hoge verkoop behaalden. Nu zowel de voetbal- als de instore-hype voorbij zijn, is de top van de lijst weer ‘normaal’ en blijkt ‘This is the life’ nog altijd gewoonweg de populairste single van het land te zijn.

MacDonald klimt dus vier weken na haar vorige #1-plekje pas weer terug naar de koppositie. Dat is lang, maar geen record. Recordhouder is Jeroen van der Boom (nota bene de man die deze week door Amy onttroond wordt), die er vorig jaar zelfs twee keer zo lang over deed om terug te klimmen naar #1. ‘Jij bent zo’ stond op 4 augustus vorig jaar een weekje op #1, maar keerde daar vervolgens pas op 29 september weer naar terug!

Grootste voetbalthemahit is voor Enrique

Enrique Iglesias: Can you hear me? (2)

Het zag er even naar uit dat het thema van de Europese Kampioenschappen voetbal twee weken na afloop van het toernooi nog naar #1 zou klimmen, maar dat is toch net niet gebeurd. Enrique Iglesias eindigt op twaalf procent achterstand achter Amy MacDonald. ‘Can you hear me’ is weliswaar het officiële EK-thema, maar daarnaast natuurlijk een prima ‘normaal’ popliedje, vandaar dat de houdbaarheid wat langer is dan al die Oranjeliedjes.

Enrique heeft inmiddels wel het populairste officiële voetbalthema in handen. Met zijn tweede plek is hij ‘Campione 2000’ van E-type voorbij, want die bleef slechts op de derde plek steken.

Edwin Evers en Martin van der Starre de top 5 in

Kid B featuring Martin van der Starre: Una paloma blanca Heel de zomer lang (4)

Een goed origineel vraagt om een goede cover. Kid B en Martin van der Starre voeren dat principe deze week tot in het kwadraat door en komen er zowaar als hoogste nieuwen mee op #4 binnen. Hun ‘Una paloma blanca Heel de zomer lang’ is gebaseerd op ‘All summer long’ van Kid Rock, die vlak boven het Nederlandse tweetal naar #3 klimt. Het onderlinge verschil is slechts vier procent. Daarnaast hebben Kid B en Van der Starre ook leentjebuur gespeeld bij ‘Una paloma blanca’, de #1 uit 1975 van de George Baker selection. Maar ook ‘Sweet home Alabama’ van Lynyrd Skynyrd (tipnotering in 1974) en ‘Werewolves of London’ van Warren Zevon zijn in ‘Heel de zomer lang’, omdat ze beide al zijn bewerkt door Kid Rock, wat weer één op één is overgenomen door Kid B.

De 37-jarige Martin van der Starre (geboren in Den Haag op 11 september 1970) timmert al jarenlang aan de weg als zanger en acteur, maar dit is pas zijn eerste hit. Hij zingt als sinds zijn middelbare-schooltijd in bandjes en is vanaf 2004 actief in de Haagse coverband JeWelste. Zijn stem zal je nog het bekendst voorkomen van de vele reclamejingles die hij heeft ingezongen en –gesproken. Zo maakte hij jingles voor onder meer deVeronica, 3FM, de TROS Mega Top 50, Sky radio, Q-Music) en commercials voor Heineken, Casema, Suzuki en Media Markt.

Ook als musicalacteur is Van der Starre hyperactief. In 2001 en 2002 trad hij veelvuldig op met de theaterversie van ‘Alle kinderen zingen’. Daarna speelde hij in 2004 de hoofdrol in de theatershow ‘Route 66’, waarna hij in 2005 en 2006 de rol van Judas op zich nam in de Nederlandse versie van ‘Jesus Christ superstar’; dat laatste leverde hem zelfs een nominatie op voor een John Kraaijkamp Musical award als beste mannelijke hoofdrolspeler. In 2007 stond Martin in de musical ‘Shhh... it happens!’ en tot mei van dit jaar was hij opnieuw te zien in ‘Route 66’. Daarnaast was Van der Starre ook jarenlang docent op verschillende muziekscholen.

Zoveel als we over Martin van der Starre weten, zo weinig weten we eerlijk gezegd over Kid B. Of zou dat het alias zijn van radio-dj Edwin Evers? Evers is namelijk de tekstschrijver van deze vertaling. En blijkbaar is hij er erg trots op, want het nummer komt regelmatig langs in zijn ochtendshow op Radio 538. Die ochtendshow is trouwens sowieso een vruchtbare voedingsbodem van hits en persiflages, want eerder leverde de show van Edwin Evers ook al hits op voor Hassan Jassan, Frank en Ronald, Erik-Jan Hiltermann, MC Bernhard en Guus Meeuwis. Daarnaast was Evers zelf te horen in een hitje dat de DJ’s united een aantal jaren geleden hadden. Tenslotte speelt hij als drummer in een eigen bandje.

‘Una paloma blanca’ wordt niet voor het eerst gebruikt in een grote hit; in 1989 werd het verwerkt in ‘Check out the chicken’ door Grandmaster chicken & DJ Duck (#13) en in 2001 stond het nummer in gesamplede vorm zelfs op #1 toen het werd gebruikt in ‘I wanna be a one day fly’ van One day fly. Zover zijn Kid B en Martin van der Starre dus nog niet...

zondag 13 juli 2008

Joling verslaat Willeke Alberti

Gerard Joling: Het is nog niet voorbij (6)

Nee inderdaad, het is nog niet voorbij voor Gerard Joling. Zijn nieuwe single is al zijn zevende achtereenvolgende top 10-hit en dat in net iets meer dan twee jaar tijd. Joling passeert met deze zesde plek (hij klimt maar liefst vanaf #41) de hoogste notering van de zangeres van wie hij het nummer gejat heeft, Willeke Alberti. Willeke kwam met haar versie in 1982 niet hoger dan plek #16. En Willeke had het op haar beurt weer van de Zwitsers Peter, Sue & Marc, die het als 'Io senza te' op het Eurovisie Songfestival van 1981 vertolkten.

Stoffige platenzaak bezorgt Jean Claude Ades top 10-hit

Jean Claude Ades & Vincent Thomas: Shingaling (7)

Een internationale naam: Jean Claude Ades. de 32-jarige producer klinkt als een Fransman, is echter geboren en opgegroeid in Italië, opereert vanuit het Zuid-Duitse Munchen en is vaak te vinden op het Spaanse eiland Ibiza. O ja, en hij heeft een top 10-hit in Nederland. Zijn 'Shingaling' stijgt stevig door van 20 naar #7.

Het verhaal gaat dat Ades samen met zijn collega Vincent Thomas in een stoffig platenzaakje in Dusseldorf nummers ontdekte van Kako & his orchestra. De muziek van deze populaire salsaband uit de jaren ‘60 maakte de heren creatief. Of het verhaal klopt, is natuurlijk nog maar de vraag, maar die top 10-hit hebben de heren in ieder geval in de knip.

Ella Fitzgerald heeft 't; Kate Ryan ook?

Kate Ryan: Ella elle l’a (22)

Ze kan heus wel meer hoor, deze Vlaamse, maar Franstalig zingende dame, maar haar grote hits in Nederland beperken zich tot heropnamen van bekende Franse toppers. Zo brak Kate Ryan (die eigenlijk Katrien Verbeeck heet) in 2002 door met de #4-hit ‘Désenchantée’ (oorspronkelijk top 20 door Mylène Farmer in 1991) en pakte ze vorig jaar zomer nog een grote hit (#11) met ‘Voyage voyage’ (oospronkelijk een top 10-hit voor Desireless in 1987). En ook met haar nieuwe zomerhit grut Kate in het Franse repertoire. Ditmaal komt ze op de proppen met ‘Ella elle l’a’, een hit voor France Gall in 1988. De ode aan jazzzangeres Ella Fitzgerald bereikte destijds een 38e plaats.

Lee Towers bezingt eeuwfeest van Feyenoord

Lee Towers: Feyenoord voor altijd (26)

Aanstaande zaterdag, 19 juli, dan is het zover, dan bestaat Feyenoord exact honderd jaar. De voetbalclub uit Rotterdam zuid wordt in 1908 opgericht in de wijk Feijenoord; ook de clubnaam wordt dan nog met een lange ij geschreven. In 1936 wordt stadion de Kuip gebouwd, vanaf dan de thuishaven van de voetbalclub. In 1970 schrijft Feyenoord geschiedenis, door als eerste Nederlandse club de Europacup en de Wereldcup te winnen. In 2002 wordt nog eens de Uefacup gewonnen, maar daarna vallen de resultaten wat tegen. Dit jaar kan er gelukkig toch nog wat gevierd worden: Feyenoord is exact een eeuw oud.

En bij een feest hoort een themaliedje. Ras-Rotterdammer en Feyenoord-fan Lee Towers heeft de eer om het eeuwlied te vertolken. ‘Feyenoord voor altijd’ is zijn achttiende hit. Het is pas zijn eerste hit deze eeuw. Ook zijn vorige was een Feyenoord-hit: ‘Mijn Feyenoord’ bereikte in januari 1999 40e plek. ’t Is maar goed dat Feyenoord om de paar jaar een nieuw supporterslied nodig heeft, anders was er voor (de inmiddels 62-jarige) Leen Huyzer nog maar weinig eer te behalen in de hitparade.

De single heeft ongetwijfeld voordeel gehad bij een instore-signeersessie bij de Free record shop aan de Lijnbaan in Rotterdam afgelopen woensdag. Lee Towers en voetballer John de Wolf waren daar aanwezig om de single te signeren. En je weet hoe dat gaat bij instores: op zo’n middag worden extra veel singles verkocht en die tellen allemaal mee bij de samenstelling van de Single Top 100.

Een honderd jaar oud Feyenoord, dat is ook reden voor een tentoonstelling. In het Historisch museum in Rotterdam zijn de successen van Feyenoord te volgen tegen de achtergrond van Rotterdam in het algemeen en de wijk Feijenoord in het bijzonder. Zo zijn onder andere alle locaties te zien waar de stadionclub speelde, hoogtepunten uit wedstrijden en de portretten van álle 750 spelers die ooit voor Feyenoord 1 zijn uitgekomen. Daarnaast staan overal originele Feyenoord-objecten: van gewonnen bekers en voetbalschoenen die beroemde goals scoorden tot een door doelman Eddy Treijtel uit de lucht geschoten meeuw.

Maar aanstaande zaterdag is dus de belangrijkste dag: de traditionele jaarlijkse open dag van de club is deze keer omgedoopt tot Jubileumdag. Om tien uur zwaaien de poorten open en het gaat er druk worden. De hele selectie wordt aan de supporters voorgesteld, de nieuwe aanwinsten arriveren per helikopter en ook veel artiesten treden op. En ongetwijfeld is Lee Towers daar dan ook bij.

Mark Knight bewerkt clubklassieker van Laurent Garnier

Mark Knight & Funkagenda: Man with the red face (65)

Een harde werker, die Mark Knight. De afgelopen twaalf maanden bezocht hij als dj 42 landen; in één maand tijd deed hij twintig gigs. Knight is dan ook niet voor niets uitgegroeid tot een van de belangrijkste houseproducers ter wereld. Een residency in de Ministry of sound in 2003 werd zijn grote doorbraak. Een jaar later richtte Mark Toolroom records op; aanvankelijk bedoeld voor zijn eigen producties, maar later ook voor werk van anderen. In 2006 kwam daar ook nog eens Toolroom Knights bij, een danceavond in Amsterdam, gebaseerd op de sound van Toolroom records.

De eerste productie van Mark Knight die in de Single Top 100 terechtkomt is ‘Man with the red face’. In 2000 was het al een clubklassieker voor de legendarische houseproducer Laurent Garnier. Mark Knight maakte er een eigentijdse bewerking van. Laurent gaf intussen zélf zijn zegen en goedkeuring over de nieuwe versie, waarna Knight de vernieuwde versie ook uit durft te brengen.

Allogtonen persifleren Geert Wilders

ReblaxXx crew feat. Geert Bilders: Doe de allogtoon (66)

Drie Afrikaanse jongens als hiphoppers in Nederland: de ReblaxXx crew. De crew bestaat uit Mehdi Soltane, alias Kamikaz, geboren op 10 januari 1986 in Maghnia, Algerije, Zwaargewicht, op 5 februari 1985 geboren in Deuta, Marokko, en Assion Eklou, op 2 mei 1986 geboren in Akuna-Adame, in het zuiden van Togo. Kamikaz kwam op z’n dertiende naar Nederland, Zwaargewicht toen hij twaalf was en Assion op z’n veertiende.

In Nederland kwamen de drie elkaar tegen. Kamikaz en Zwaargewicht leerden elkaar in Amsterdam kennen. Daarna kwam Assion in the picture, hij was een klasgenoot van Kamikaz. Assion heeft inmiddels al een jaar of drie zijn eigen schoonmaakbedrijfje, maar probeert toch ook om het te maken in de muziek. De drie brachten eerder al met ‘Het is te heet’ hun debuutsingle uit en spelen nu in op de actualiteit via een persiflage op Geert Wilders. In de clip zie je Geert Bilders (het Arabisch kent de letter W niet) met het bekende geblondeerde Mozart-kapsel.

Leaf neemt geen leaf voor de mond

Leaf: Motherfucker (79)

Uit Utrecht komen ze, de dame en heren van Leaf, en sinds hun doorbraak vorig jaar zijn ze al toe aan hun derde hit. In de allereerste weken van dit jaar bereikten ze een vierde plek met ‘Wonderwoman’, waarna ‘New song’ op #24 bleef steken. Beide singles waren gezongen door Annemarie Brohm. De nieuwe single, het reggae-getinte ‘Motherfucker’, maar door Tinus Konijnenburg, de gitarist van de band, zoals je kunt zien in de grappige clip.

Het is de eerste keer dat het woord ‘Motherfucker’ valt in de titel van een hit in Nederland. Dat wil zeggen: Prince deed het ook al een keer, in 1992, maar hij kortte het woord in de titel kuis af tot ‘MF’.

Rick van der Kroon terug in de Rio-mix

Rick van der Kroon: Het draait alleen nog maar om jou (88)

Van alle markten thuis, deze Rick van der Kroon. Hij is geboren op 20 januari 1977 en afkomstig uit Nigtevecht. Van beroep is hij oorspronkelijk buiteninspecteur bouw- en woningtoezicht in Naarden(hij is dus de man die de dakkapellen komt nameten), maar daar is hij in 2003 mee gestopt. Ook in de sport stond hij zijn mannetje. Zo schaatste hij in de baanselectie en in het gewest en ging hij op trainingskamp naar Calgary, Inzell en Baselga. Ook op de fiets kon hij met de besten mee: Rick fietste een aantal jaren rond bij de topamateurs en reed Nederlandse kampioenschappen tijdrijden, het NK op de weg en een aantal klassiekers en etappekoersen. Een profcontract zat er echter niet in, omdat zijn hart toch het meest bij de muziek bleek te liggen. In 2003 liet hij daarom de boel de boel en begon als zanger/ entertainer in café Peter Beense. Ook daarmee is hij inmiddels gestopt; na vijf jaar wil Rick op eigen benen staan; je kunt hem dus tegenwoordig overal in het land terugvinden.

‘Het draait alleen nog maar om jou’ was al een hit in 2005. Toen stond de single drie weken in de Single Top 100, met #71 als beste resultaat. In 2006 kwam daar een eenmalige notering bij voor ‘Verlaat met niet’, op #84, en daarna bleef het stil. Daarom werd ‘Het draait alleen nog maar om jou’ maar weer uit de kast geplukt. In de remix scoort de plaat deze week opnieuw; er is een zomerse versie van gemaakt, de zogeheten ‘Rio mix’.

Addie Timmermans struint vakantieparken af

Addie Timmermans: Misschien (97)

Vorig jaar augustus scoorde Addie Timmermans een wel heel bescheiden debuuthitje, met slechts één weekje notering op een 96e plaats. Maar zoals hij toen al voorspelde: ‘Ik kom terug’. De titel van die single wordt deze week bewaarheid, maar of het een grote hit wordt, is nog maar de vraag. Of zoals Addie zelf al zegt: ‘Misschien’.

Addie is van 11 mei 1981 en afkomstig uit ’s-Hertogenbosch. Op z’n zeventiende nam hij al zijn debuutalbum op, getiteld ‘Ik meen het’. Veel coverhits stonden erop, maar ook vier nieuwe liedjes, geschreven door producer Ed Hooimans. Een doorslaand succes was het echter nog niet; vandaar dat Addie daarna nog maar mondjesmaat aan de bak kwam in de platenstudio. Zo nam hij in 2002 een carnavalssingle op en in 2003 de single ‘Niet meer dromen’. Na een pauze van een paar jaar kwam Addie terug met ‘Ik kom terug’ (o, hoe toepasselijk) en zowaar: een heel klein hitje was zijn deel. Daarna viel het echter weer even stil, en inmiddels zijn we weer twee jaar verder.

Ter promotie van zijn nieuwe single, ‘Misschien’, heeft Addie een tour langs vijfentwintig grote vakantieparken gepland. Dat wil zeggen: hij maakt deel uit van de Star balm-zomertour, die langs de vakantieparken van Roompot vakanties rondtrekt. De zomertour omvat uit een programma van twee uur, bestaande uit een kinderdisco, een sportquiz, een fragmentenspel en een dj. Nou is Star balm een merk spierenbalsem, dus ongetwijfeld kun je op zo’n middag ook nog de nodige smeerseltjes, potjes en zalfjes aanschaffen. Addie Timmermans mag er zijn liedjes zingen en Alain Kersten is de presentator.

Wim Rijken speelt acht rollen in één musical

Wim Rijken: Jij bent mijn zomer (99)

Exact twintig jaar geleden scoorde Wim Rijken met zijn allereerste single meteen zijn debuuthit; twintig jaar later blijkt dat voorlopig zelfs zijn grootste hit te zijn geweest. ‘Wie weet wat liefde is’ was eind 1988 een duet tussen Rijken en Conny Vandenbos. Rijken kwam tot #45 met deze vertaling van een nummer van Edith Piaf. En hij bleef nog even Piaf- minded, want ook de opvolger, ‘Stapelgek op jou’, uit 1989 was een oud Piaf-nummer. Wim bleef daarmee op #68 hangen en kon een verdere zangcarrière wel zo’n beetje vergeten. In 1996 liet hij via een tipnotering nog even van zich horen; ‘Voor mij is er maar één’ was ook weer een vertaling. Dit keer nam Rijken het over van Alejandro Sanz.

Een stilte van tien jaar werd uiteindelijk doorbroken door een heropname van ‘Wie weet wat liefde is’. Dit keer zong Wim het liedje samen met Marga Bult (#64). Inmiddels heeft Rijken weer een nieuw platencontract, bij White villa, wat resulteert in deze hit, die hij samen schreef met producer John Dirne.

Maar Wim kan niet alleen zingen, maar ook presenteren en acteren. Zo was hij presentator van tv-programma’s als ‘De winkel van Sinkel’ en ‘De droogkap’. Verder speelde hij in een hele rits televisieseries, zoals ‘De brug’, ‘Vrienden voor het leven’, ‘Villa Borghese’, ‘SamSam’, ‘Westenwind’, ‘Oppassen’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’. Tenslotte stond hij ook nog in het theater, onder meer met ‘Oud speelgoed’, ‘Victor/ Victoria’ en ‘Little voice’. In het afgelopen seizoen was Wim te bewonderen in de musical ‘In the mood’, waarin hij maar liefst alle acht mannenrollen voor zijn rekening neemt...

Album Coldplay terug naar #1

In de Album Top 100 stijgt, net als bij de singles, een oude #1-hit terug naar de top. We zien verder een stabiele lijst, met slechts drie nieuwkomers. Rustig weekje voor de Megaman dus...

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1)
Terug naar #1: de heren van Coldplay. Twee weken terug kwamen ze met ‘Viva la vida’ bovenaan binnen, maar vorige week moesten ze al een plekje terug, om Anouk voor te laten gaan. Deze week zijn de rollen echter weer omgedraaid: Anouk moet achteruit naar #2 en Coldplay klimt terug naar boven. De titel ‘Viva la vida’ is afgeleid van de titel van een schilderij van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het schilderij op de voorkant van de hoes is echter van de Franse schilder Eugène Delacroix, getiteld ‘La Liberté guidant le peuple’, een verbeelding van de Franse revolutie van 1830. Daarbij werd koning Karel de tiende afgezet door het volk. Het was tevens de aanleiding voor de Belgische revolutie, waarbij de zuidelijke Nederlanden zich afscheidden en de nieuwe staat België vormden.

UB40: Twentyfourseven (29)
Hoogste nieuwen zijn de reggae-Britten van UB40. ‘Twentyfourseven’ zal het laatste album zijn waarop zanger Ali Campbell te horen is, want die heeft ondertussen de band verlaten. Ook toetsenist Michael Virtue is sinds de plaatopnamen trouwens opgestapt. Een deel van het album (tien nummers) was al op 4 mei te krijgen als gratis bijlage bij de Britse krant the Mail on Sunday. Half juni lag de volledige plaat (met 17 tracks) in Groot-Brittannië in de winkels, maar dat was geen succes; het album kwam niet verder dan plaats #81... Het is voor het eerst, na onder meer veertien top 10-albums, dat een UB40-album niet de bovenste vijftig wist te bereiken. Bij ons gaat dat dus beter, gezien de binnenkomst op #29.

Beck: Modern guilt (33)
Op 8 juli, zijn 38e verjaardag, bracht Beck wereldwijd zijn nieuwe album, ‘Modern guilt’, uit. Beck heeft dit tiende album zelf geproduceerd, samen met Danger Mouse. Zangeres Cat Power is op het album te horen. De plaat is al voorafgegaan door de single ‘Chemtrails’. Binnenkort komt Beck naar Europa voor concerten, dus dan kun je de nieuwe nummers live beluisteren.

Solomon Burke: Like a fire (59)
Een van de grote helden van de Megaman: Solomon Burke. In de jaren ’60 is Burke de grondlegger van de soulmuziek. In de decennia daarna blijft hij muzikaal gezien buiten de spotlights, maar wordt hij dominee van zijn eigenhandig gestichte kerk. Bovendien is hij eigenaar van een keten van begrafenisondernemingen. De afgelopen paar jaar maakte Burke een muzikale come back, met de albums ‘Don’t give up on me’ (2002), ‘Make do with what you got’ (2005) en dit ‘Like a fire’. En ongetwijfeld is Solomon een echte familieman: hij is, op 68-jarige leeftijd, de trotse stamvader van maar liefst 21 kinderen, 88 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen...