zondag 13 juli 2008

Album Coldplay terug naar #1

In de Album Top 100 stijgt, net als bij de singles, een oude #1-hit terug naar de top. We zien verder een stabiele lijst, met slechts drie nieuwkomers. Rustig weekje voor de Megaman dus...

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1)
Terug naar #1: de heren van Coldplay. Twee weken terug kwamen ze met ‘Viva la vida’ bovenaan binnen, maar vorige week moesten ze al een plekje terug, om Anouk voor te laten gaan. Deze week zijn de rollen echter weer omgedraaid: Anouk moet achteruit naar #2 en Coldplay klimt terug naar boven. De titel ‘Viva la vida’ is afgeleid van de titel van een schilderij van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het schilderij op de voorkant van de hoes is echter van de Franse schilder Eugène Delacroix, getiteld ‘La Liberté guidant le peuple’, een verbeelding van de Franse revolutie van 1830. Daarbij werd koning Karel de tiende afgezet door het volk. Het was tevens de aanleiding voor de Belgische revolutie, waarbij de zuidelijke Nederlanden zich afscheidden en de nieuwe staat België vormden.

UB40: Twentyfourseven (29)
Hoogste nieuwen zijn de reggae-Britten van UB40. ‘Twentyfourseven’ zal het laatste album zijn waarop zanger Ali Campbell te horen is, want die heeft ondertussen de band verlaten. Ook toetsenist Michael Virtue is sinds de plaatopnamen trouwens opgestapt. Een deel van het album (tien nummers) was al op 4 mei te krijgen als gratis bijlage bij de Britse krant the Mail on Sunday. Half juni lag de volledige plaat (met 17 tracks) in Groot-Brittannië in de winkels, maar dat was geen succes; het album kwam niet verder dan plaats #81... Het is voor het eerst, na onder meer veertien top 10-albums, dat een UB40-album niet de bovenste vijftig wist te bereiken. Bij ons gaat dat dus beter, gezien de binnenkomst op #29.

Beck: Modern guilt (33)
Op 8 juli, zijn 38e verjaardag, bracht Beck wereldwijd zijn nieuwe album, ‘Modern guilt’, uit. Beck heeft dit tiende album zelf geproduceerd, samen met Danger Mouse. Zangeres Cat Power is op het album te horen. De plaat is al voorafgegaan door de single ‘Chemtrails’. Binnenkort komt Beck naar Europa voor concerten, dus dan kun je de nieuwe nummers live beluisteren.

Solomon Burke: Like a fire (59)
Een van de grote helden van de Megaman: Solomon Burke. In de jaren ’60 is Burke de grondlegger van de soulmuziek. In de decennia daarna blijft hij muzikaal gezien buiten de spotlights, maar wordt hij dominee van zijn eigenhandig gestichte kerk. Bovendien is hij eigenaar van een keten van begrafenisondernemingen. De afgelopen paar jaar maakte Burke een muzikale come back, met de albums ‘Don’t give up on me’ (2002), ‘Make do with what you got’ (2005) en dit ‘Like a fire’. En ongetwijfeld is Solomon een echte familieman: hij is, op 68-jarige leeftijd, de trotse stamvader van maar liefst 21 kinderen, 88 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten