vrijdag 22 juli 2016

Hitflits: Henk Bernard loopt tweede #1-album mis vanwege streams; ‘One Dance’ voorbij ‘Dromen Zijn Bedrog’

Precies een jaar geleden kwam het album Liefde Is Leven van volkszanger Henk Bernard binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 en hield het daar nog een weekje vol. De grote vraag was dan ook of Bernard deze stunt nog een keer zou kunnen uithalen met Dicht Bij Mij, zijn zesde album.
Na twee albumpresentaties, vorig weekend en een signeersessie in Tilburg, pakte het album van Bernard maandag de eerste plaats met een voorsprong van 17% op Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde. Maar op woensdag was Bernard de eerste plaats al weer kwijt en uiteindelijk moet hij zelfs genoegen nemen met een vierde plaats.

geen streams

De drie albums die hem voorblijven, Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde, Gate 16 van Rotterdam Airlines en A Head Full Of Dreams van Coldplay worden (vooral) veel gestreamd. Het album van Bernard daarentegen moet het voornamelijk hebben van fysieke exemplaren.

Dat het Bernard vorig jaar wel lukte om #1 te komen, kwam mede doordat streams nog niet werden meegenomen voor de Album Top 100, waardoor fysieke albums zoals van Henk Bernard, nog vrij spel hadden. Maar sinds oktober 2015 streams meetellen, komen fysieke albums niet meer zo hoog, of je moet Adele heten. Tot voor kort wilde zij niet dat 25 kon worden gestreamd, waardoor de fans de cd wel moesten  aanschaffen!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (zevende week op #1)
2. EW  Rotterdam Airlines: Gate 16
Na de labels TopNotch en Noahs Ark, is Rotterdam Airlines het derde label in Nederland met hiphop acts. Op dit album, met veertien tracks, presenteren deze acts zich. Daaronder Sevn Alias.
3. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
4. EW Henk Bernard: Dicht Bij Mij
5. (3)   Drake: Views

Hoewel Broederliefde op de eerste plaats blijft staan, is het geen grote overwinning. In de Combi-AlbumTop 100, de lijst waarin alle verkochte albums worden meegenomen, staat het album van Broederliefde zelfs op de derde plaats. Het verschil met de #1, het verzamelalbum 538 Hitzone 78 is ruim 65%, ofwel twee derde! De #2, Dominator The Hardcore Festiival- Methods Of Multilation verkoopt ruim twee keer zoveel als Hard Work Pays Off 2 van Broederliefde.

Van de negentien albums van acts die twee weken geleden optraden op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, zijn er deze week nog twee (!) over: Take Me To The Alley van Gregory Porter (op #41 van #12) en Malibu van Anderson.Paak (op #45 van #22). Daar komt deze week nog één  nieuwe notering bij, die van Jeff Beck. Tijd dus voor een overzicht van de andere eerste weeks noteringen:

#8 Michael Kiwanuka: Love & Hate
Een optreden op het North Sea Jazz festival zorgde er in 2012 voor Home, het vorige album van Michael Kiwanuka alsnog naar de eerste plaats steeg. Dat was pas in de achttiende week. Het album sprong toen vanaf de 25e naar de 1e plaats.
Een #1-notering voor Love & Hate zit er dit jaar bij ons niet in, want geen optreden op NSJ. Daarentegen scoort Kiwanuka die nu wel in de Britse albumlijst met een verkoop van 11.639 stuks, waarvan slechts 585 streams.

60 jaar albums

Love & Hate van Michael Kiwanuka is het 1085e album dat de eerste plaats van de Britse albumlijst haalt. De eerste was Songs For Swingin’ Lovers van Frank Sinatra, op 22 juli 1956, deze week 60 jaar geleden. Zo’n jubileum laten ze daar niet geruisloos voorbij gaan. Zoals verwacht hebben de Britten dan ook een lijstje samengesteld met de bestverkochte albums aller tijden, waarvan we je hier de top 10 geven. Aantallen in miljoenen.
  1. Queen: Greatest Hits (1981) 6,1
  2. ABBA: Gold: Greatest Hits (1992) 5,2
  3. The Beatles: Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967) 5,1
  4. Adele: 21 (2011) 4,9
  5. Oasis: (What’s The Story) Morning Glory (1995) 4,7
  6. Michael Jackson: Thriller (1982) 4,4
  7. Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon (1973) 4,3
  8. Dire Straits: Brothers In Arms (1985) 4,3
  9. Michael Jackson: Bad (1987) 4
  10. Queen: Greatest Hits II (1991) 4
Op #27 staat 25 van Adele dat sinds november 2015 al meer dan 3 miljoen keer is verkocht!
De volledige top 60 vind je hier.

Terug naar onze albumlijst met nog de volgende nieuwe noteringen:
#36 Alváro Soler: Eterno Agosto, album uit 2015 met de hit ‘El Mismo Sol’ (#20)
#42 Jeff Beck: Loud Hailer
#77 Good Charlotte: Youth Authority
#80 Hillsong: United – Of Dirt And Grace – Live From The Land
#90 Seffelinie: Van De Buurt
#92 Snoop Dogg: Coolaid
#100 Frank Zappa: The Crux Of The Biscuit

SINGLES

Aan de hegemonie van ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla lijkt geen einde te komen. Met vorige week dertien weken bovenaan de Single Top 100, evenaarde het nummer  ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato. Deze week stoomt ‘One Dance’ op naar het ultieme record, vijftien weken, van Jody Bernal met ‘Que Si, Que No’. Met veertien weken is ‘One Dance’ daar nog maar één week van verwijderd.

concurrentie op komst

Het zal er echter omspannen volgende week, want vanochtend verscheen ‘Cold Water’ van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ, dat direct is uitgeroepen tot zowel 538 Alarmschijf als 3FM Megahit.
Binnen no-time stond het nummer bovenaan de iTuneslijst. Leuk natuurlijk, maar wat veel meer telt voor een grote hit is een stream … en die is er ook. Met Bieber in de gelederen kan een #1-hit niet uitblijven. De vraag is alleen, hoe snel?!

In andere lijsten staat ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake al weken bovenaan, ondanks dat ‘One Dance’ zo’n 10 miljoen keer meer is gestreamd. In die lijsten is het dan ook vooral de airplay die zorgt voor een (hoge) notering. Nu zowel de airplay als de streams van Timberlake aan het afnemen is, krijgt ‘One Dance’ in die lijsten weer kans om de hit zege voor te zetten. Alleen records zal dat niet meer opleveren, dit in tegenstelling tot de Single Top 100.
Het is nog niet officieel, want op dit moment wordt de Britse hitparade uitgezonden via BBC-Radio-1. Maar afgaande op de voorlopige lijsten, blijft  ‘One Dance’ ook daar de bovenste beste en dat voor de vijftiende week. Daarmee is het nummer ook daar nog maar één week verwijderd van de Britse recordhouder ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, dat in 1991 zestien weken bovenaan de Britse hitparade stond.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance (veertiende week)
2. (2)   Justin Timberlake: Can’t Stop The Feeling (tiende week op de 2e plaats!)
3. (3)   Deorro feat. Elvis Crespo: Bailar
4. (5)   Broederliefde: Jungle
5. (4)   Kungs vs. Cookin’ On 3 Burners: This Girl

De topsprinter, de snelste stijger van deze week, is ‘All In My Head (Flex)’ van Fifth Harmony feat. Fetty Wap dat in de tweede week sprint van de 99e naar de 67e plaats. Dat is een flinke stijging, maar er komt nog heel wat bij kijken willen de dames, hun vorige single,  ‘Work From Home’ feat. Ty Dolla $ign (#1 in april) evenaren!

Rest nog de vijf eerste weeks noteringen:
#37 Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho: Gass
#60 Cheat Codes & Dante Klein: Let Me Hold You (Turn Me On)
#81 5 Seconds of Summer: Girls Talk Boys
#93 GIO, Boef, Bolleboof and Justice Toch: Salute
#98 Kevin feat. Crooks: Wazig

Grote afwezige bij de nieuwe noteringen, is ‘Rise’ van Katy Perry, dat er vorige week ineens was en direct door Radio 538 tot Alarmschijf werd verkozen. Het nummer is echter alleen nog als download beschikbaar, dus een notering zal nog even op zich wachten. Voorlopig staat het nummer in de wachtkamer, de Bubbling Under, op een 150e plaats.

Luister ook aanstaande zondagavond weer naar Hans Schiffers op NPO Radio 2 met een selectie uit de nieuwe albumlijst. Wij melden ons dit weekend nog met de laatste standen uit het Verenigd Koninkrijk (inmiddels bijgewerkt in de Hitflits) en natuurlijk met een nieuwe Megaman. Mooi weekend!

maandag 18 juli 2016

Megaman bij week 29– 16 juli 2016

Drake nu de succesvolste Canadese artiest

En verder in deze Megaman:
-          Sak Noel moet het zonder Esther Sarita stellen
-          Bastille verdedigt zich voor ‘aanstootgevende’ videoclip
-          Niets is aan het toeval overgelaten voor All In My Head

De hegemonie van Coldplay is uitgewerkt, maar wie pakt dan de eerste plaats in de Album Top 100? Je leest het in de Hitflits en/of de albumflitsen.


Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

zondag 17 juli 2016

Drake succesvolste Canadese artiest

#1 Drake feat. Wizkid & Kyla: One Dance
     *** dertiende week op #1 ***

Vorige week moest Drake het record van meest succesvolste Canadese artiest nog delen met Bryan Adams, die in 1991 twaalf weken de Top 100 aanvoerde ‘Everything I Do (I Do It For You)’. Deze week is ook dat station gepasseerd, want ‘One Dance’ van Drake feat. Wizkid & Kyla staat voor de dertiende week bovenaan de Single Top 100.
Dertien weken werd voor het eerst behaald in 1994 met ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato . Daarna lukte het Jody Bernal in 2000 met ‘Que Si, Que No’, die er zelfs nog twee weken extra aan wist te plakken. Dus nog drie weken en dan is ook dat record gesneuveld!

Nog even de meest succesvolle Canadese #1-hits op een rijtje:
  1. Drake: ‘One Dance’ feat. Wizkid & Kyla (13x)
  2. Bryan Adams: Everything I Do (I Do It For You) (12x)
  3. Celine Díon: My Heart Will Go On (11x)
In de Britse hitparade bereikte ‘One Dance’ een week eerder dan bij ons de eerste plaats, en sindsdien gaan we gelijk op. Ook deze week, waarmee ‘One Dance’ daar voor de veertiende week bovenaan staat.

evenaring binnen bereik

Net als bij ons heeft ‘One Dance’ in Groot-Brittannië nog twee weken te gaan om het record van meeste aantal weken op de eerste plaats, te evenaren. Daar is de recordhouder ‘Everything I Do (I Do It For You)’ van Bryan Adams, dat in 1991 zestien weken bovenaan de Britse hitparade stond. In tegenstelling tot onze hitparade is de concurrentie daar veel sterker, dus het zal er om spannen!

Sak Noel moet het zonder Esther Sarita stellen

#84 Sak Noel & Salvi feat. Sean Paul: Trumpets
       *** hoogste eerste weeks ***

Vanuit het niets was hij daar in eens: de Spaanse dj Sak Noel, waarachter Isaac Mahmood Noell schuil gaat. Met ‘Loca People (What The F**k!)’ ook wel ‘Loca People (La Gente Está Muy Loca)’ genoemd, scoorde hij een Europese zomerhit (bij ons 3x #1 in 2011). Noell dankte dat succes aan de bijdrage van de Nederlandse Esther Sarita uit Helmond, die tijdens haar vakantie in 2010 een aantal woorden voor hem had ingesproken, die hij vervolgens mixte met een beat.

Als het aan Esther had gelegen was het niet bij die ene hit gebleven. Maar na 1,5 jaar gewoond te hebben in Spanje, verlangde ze terug naar haar familie en vrienden. Terug in Nederland trad ze een poosje op in ‘Club Eleven’ in Weert, dat eind 2014 is gesloten.

eigen nummers

Sinds haar thuiskomst nam ze aantal nummers op, waarbij dezelfde werkwijze is gehanteerd: het inspreken van eigen teksten, die weer gemixt werden met een beat. De ene keer met Adyano (‘Lalaland’ in 2012), een andere keer met Mr. Black (‘Loud Together’ in 2014). Maar gezongen wordt er nog steeds niet door Esther, die nog steeds optreedt, ook als MC.

Voor ‘Trumpets’ vroeg Sak Noel, die nadien meerdere nummers uitbracht die flopten, niet onze Esther, maar de Jamaicaan Sean Paul (=Sean Paul Henriques) en de Spaanse Salvi (=Salvi Vilà Carreras). Noell zijn vriendin en model Eua Mascousca, is samen met zes andere danseressen te zien in de videoclip, die een dag na de 33e verjaardag van Noel werd opgenomen.

Bastille verdedigt zich voor ‘aanstootgevende’ videoclip

#89 Bastille: Good Grief

Als je op YouTube de videoclip van ‘Good Grief’ van het Britse trio Bastille wilt zien, dan dien je aan te geven dat je boven de 18 jaar bent. Niet een brandend huis, een bankoverval of het losse hoofd van zanger Dan Smith zorgt voor deze beperking, maar een aantal scènes waar blote borsten zijn te zien. Het schijnt dat YouTube-gebruikers hier over hadden geklaagd.
Vervolgens werd Dan Smith over de video bevraagd, waarop hij het volgende zei:
“De video gaat over surrealisme, het is een droom. Het is opvallend dat niemand zich beklaagt  over de scènes waarin geweld voorkomt, maar wel die waar sprake is van enig bloot. En dat terwijl naaktheid iets is waarmee we zijn opgevoed en in sommige culturen helemaal niet controversieel is.” Waarop zijn maatje Wil Farquearson hier aan toevoegde: “de blootscènes passen in het concept van de videoclip, ze hebben een functie.”

‘Good Grief’ is inmiddels de vierde notering van het Britse viertal en voorloper van hun tweede album, Wild World, dat op 9 september wordt uitgebracht. Twee maanden later, op 16 november, doet de groep de Ziggo Dome in Amsterdam aan.

Niets is aan het toeval overgelaten voor All In My Head (Flex)

#99 Fifth Harmony feat. Fetty Wap: All In My Head (Flex)

Voor ‘All In My Head (Flex)’ van Fifth Harmony feat. Fetty Wap, is alles uit de kast getrokken (of juist niet als het om kleren gaat, zie de videoclip!). Een batterij aan schrijvers heeft er aan meegewerkt, mensen die hits schreven voor onder andere Maxi Priest, Fugees, Shaggy, OMI, Rihanna, Britney Spears, Ke$ha, Maroon 5, Grace Jones, Robbie Williams, Selena Gomez, Pitbull, Anna Kendrick en Justin Bieber. En dit is nog maar een greep uit hun wapenfeiten.
Het geheel werd geproduceerd door Mikkel Storleer Eriksen en Tor Erik Hermansen van het Noorse StarGate (Rihanna, Coldplay, Alexis Jordan). Kortom, er is niets aan het toeval overgelaten. En dan blijkt er ook nog een sample te zijn gebruikt!

Als subtitel kreeg ‘All In My Head’ (Flex) mee. ‘Flex’ is een nummer van de Jamaicaanse dj MadCobra uit 1992. Ewart Everton Brown, zoals hij echt heet, schreef ‘Flex’ met onder andere Sly Dubar. Ook zij leenden van een ander nummer: ‘Just MyImagination’ van the Temptations uit 1971. 

De rap op ‘All In My Head (Flex)’ is van Fetty Wap, de 25-jarige Willie Maxwell II. Aan de andere kant van de plas is hij één van de populairste rappers van dit moment. Bij ons scoorde hij al drie keer waaronder ‘Bang My Head’ van David Guetta feat. Sia (#19 in 2015).

Albumflitsen bij week 29 - 16 juli 2016

Broederliefde pakt opnieuw, nu voor de derde keer, de eerste plaats terug in de Album Top 100 (zie de Hitflits). Het is nu nog de grote vraag of ze die volgende week weten te prolongeren of dat een andere act de eerste plaats pakt.

Zowel Henk Bernard als Michael Kiwanuka brachten vrijdag een nieuw album uit, Beide bereikten met hun vorige album de eerste plaats, dus waarom nu niet weer? Of wordt het Beyoncé, die dit weekend in het land was voor twee optredens? Vrijdag weten we het! Nu over naar de nieuwe noteringen van deze week.

#5 Josylvio: Ma3seb
Zijn eerste drie voornamen, Joost Theo Sylvio, kreeg Josylvio van zijn Nederlandse moeder, de andere drie, Yussef Abdelgalil Dowib, van zijn Egyptische vader. Josylvio woont in Naarden, en maakt straatraps. Want ook in het Gooi worden drugs gebruikt.
Josylvio zat op een ZMOK-school, een school voor leerlingen met specifieke problemen. Uit die tijd kent hij ook zijn producer, Esko. Met hem nam hij het album Ma3seb op, dat in het Arabisch gestrest betekent. Aan het album werkten onder andere Lijpe, Hef, Cho en Sevn Alias mee.

tiende Nederlandse hiphopper dit jaar

Na Lil’ Kleine, Broederliefde, GlowInTheDark, Sevn Alias, SBMG, Boef, Jonna Fraser, Lijpe en Cho, is Josylvio al de tiende Nederlandse hiphop act dat dit jaar met een album scoort. Met uitzondering van Lijpe (#13) en Jonna Fraser (#11), haalden ze alle een top 10-notering.

#13 Biffy Clyro: Ellipsis
De Schotse band Biffy Clyro scoorde slechts één hit in ons land: ‘Many Of Horror’ (#66 in 2010). Uit de albumnoteringen blijkt dat deze band geen hits nodig heeft om te scoren.
Opposites bereikte in 2013 de 22e plaats en Ellipsis, hun zevende studioalbum, komt deze week binnen op de 13e plaats. ‘Animal Style’ is de single en werd door 3FM uitgeroepen tot Megahit, maar geflopt. Maar zoals gebleken, hits hebben deze jongens niet nodig.

#35 Schoolboy Q: Blank Face LP
Quincy Matthew Hanley, klinkt niet echt als je wilt rappen. En dus werd het ScHoolboy Q, geboren op een militaire basis in Wiesbaden, dat in 1986 nog bij West Duitsland hoorde, nu Duitsland. Met zijn moeder vertrok hij naar Texas. In Los Angeles groeide hij verder op, waar hij zich dan ook heeft gevestigd. Blank Face LP is zijn vierde studioalbum, waaraan onder andere Kanye West en Miguel meewerkten. Op 9 december staat Schoolboy Q in TivoliVredenburg in Utrecht.

#49 the Avalanches: Wildflower
Als je regelmatig naar Radio 2 luistert (volgens sommigen het nieuwe 3FM), dan heb je het nummer ‘Frank Sinatra’ van the Avalanches voorbij horen komen. Niet alleen ’s avonds (‘De Staat van Stasse’), maar ook overdag (‘Stenders Platenbonanza’).

Het nummer ‘Frank Sinatra’ (de ene helft zet de radio uit, de ander juist wat harder) is afkomstig van Wildflower, het tweede album van the Avalanches. Deze Australische groep werd in 1997 opgericht door Robbie Chater, Tony Di Blasi en Darren Seltmann. Vier jaar later scoorden ze hun enige hit, ‘Since I Left You’ (#97 in 2001), afkomstig van het gelijknamige album uit 2000.

Pas nu, in 2016, krijgt dat album met Wildflower, een vervolg, waaraan zestien jaar is gewerkt. Darren Seltmann, één van de drie oprichters, stapte in 2015 uit de groep, maar krijgt nog wel credits voor zijn bijdragen aan het album.

#65 Róisín Murphy: Take Her Up To Monto
Op 6 september krijgt de Ierse zangeres Róisín Marie Murphy in Londen de AIM 2016’s Outstanding Contribution to Music Award uitgereikt. In gewoon Nederlands krijgt ze een onderscheiding voor haar bijdrage aan muziek die gerekend wordt tot de independents, dus niet de grote platenmaatschappijen.
Murphy scoorde hits met Moloko (‘Sing It Back’) en bracht drie soloalbums uit. Met Eddie Stevens (die vroeger ook deel uitmaakte van Moloko), werkt ze nog steeds samen, al twintig jaar. Take Her Up To Monto, haar vierde album, gaat over het hedendaagse Londen waar Murphy woont. Een beetje architectuur, werken aan de toekomst, het komt allemaal langs.

#82 Car Seat Headrest: Teens Of Denial
Will Toledo vormt in zijn eentje Car Seat Headrest. De titel, ‘auto-zitting-hoofdsteun’, stamt uit de tijd dat hij de zang op zijn twaalf albums, , die hij gratis aanbood op internet, in zijn auto had opgenomen, dit vanwege privacy redenen. Teen Of Denials schreef Toledo voornamelijk in zijn laatste jaar op de universiteit.