vrijdag 23 september 2011

Hitflits: Hobbygroep van en met Mick Jagger pakt eerste plaats in albumlijst

Niet pas eind oktober, wanneer het nieuwe album van Coldplay uitkomt, wordt de hegemonie van ‘21’ van Adele doorbroken. Maar deze week gebeurt dat al door Superheavy, het hobbygroepje van Mick Jagger met Josh Stone, Dave A. Stewart, Damian Marley en A.R. Rahman in de gelederen. Na redelijk succes met de single ‘Miracle worker’ (#45 in augustus en deze week gestegen van 77 maar #25), is er het langverwachte album Superheavy, dat deze week binnenknalt op de eerste plaats van de nieuwe Album Top 100. Het verschil tussen de #1 en de #2 is 28%.
En dat verschil valt tegen, want aan het begin van de week was dat nog 64%. Dat betekent dus dat het album van Superheavy het vooral moet hebben van de eerste verkopen, die in het weekend plaatsvinden. We verwachten dan ook niet dat Superheavy het langer dan één week zal volhouden bovenaan de lijst. Stijgt Adele dan weer terug naar #1? Dat zou kunnen, maar we sluiten niet uit dat ze nog een weekje langer moet wachten. Vandaag ligt namelijk ‘Scherp de zeis’, het nieuwe album van de Dijk in de winkels. Drie jaar geleden verscheen hun laatste album ‘Brussel’.

Vorige week was de 70-jarige Amerikaanse gitarist/zanger Seasick Steve te gast in De Wereld Draait Door. Dat bleef niet zonder gevolg, want zijn album ‘You can’t teach an old dog new tricks’ steeg van 52 naar #13. Deze week maakt het album de verdiende sprong naar de top 10 en belandt op de negende plaats.

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#2 Deus: Keep on close
#7 Gavin DeGraw: Sweeter
#10 Opeth: Heritage
#12 Pearl jam: Pearl jam twenty original motion picture soundtrack
#13 Ane Brun: It all starts with one
#17 Tony Bennett: Duets II
#34 Margriet Sjoerdsma: Drawing circles
#37 Kasabian: Velociraptor!
#43 Lesoir: Lesoir
#62 Sander van Doorn: Eleve11
#64 Houses: Clean life
#85 Kayak: Anywhere but here
#97 Tori Amos: Night of hunters
#100 André Rieu: Moonlight serenade

Over naar de Single Top 100 waar ‘Moves like Jagger’ van Maroon 5 feat. Christina Aguilera (op #3) en ‘Paradise’ van Coldplay (op #2) blijven staan. En dat betekent dus dat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra #1 blijft, voor de tweede week, met een voorsprong van ruim 27%.

Deze week werd bekend dat er van het nummer in zo’n acht weken tijd meer dan 10.000 stuks zijn gedownload, goed voor goud dus. Ook met het album ‘Making mirrors’ van Gotye gaat het voorspoedig, want het stijgt in de vijfde week van 61 naar #6. Die stijging dankt het album aan een fysieke release, want tot deze week was het alleen maar digitaal verkrijgbaar en kwam het niet hoger dan de 27e plaats, dat was in de week van binnenkomst, vier weken geleden.

Vanavond begint de tweede serie van The voice of Holland. Alvorens de deelnemers gaan vlammen in de Single Top 100, is het eerst de beurt aan de coaches. Angela Groothuizen, Roel van Velzen, Nick & Simon en nieuwbakken coach Marco Borsato, namen als The voice of Holland het nummer ‘One thousand voices’ op, dat de hoogste eersteweeks is op #11, net buiten de top 10 dus.

Wel nieuw bij de bovenste 10 zijn ‘Body and soul’, het duet van Tony Bennett met Amy Winehouse, dat in de tweede week stijgt van de veertiende naar de negende plaats. En, zeer verrassend, ‘Was je maar hier’ van Bløf dat in de zevende week een opleving doormaakt en van 66 naar #7 stijgt. De hoogste notering tot deze week was #20, vier weken geleden.

aanvulling 24 september:
Van ‘Was je maar hier’ van Bløf is sinds vorige week een live versie beschikbaar. Op 26 augustus gaf de band in het openluchttheater Caprera in Bloemendaal een concert, waarbij ‘Was je maar hier’ en 'Blauwe ruis' werden opgenomen. Beide nummers kunnen sinds afgelopen week worden gedownload en dat zorgt er mede voor dat ‘Was je maar hier’ de top 10 in stijgt.

De andere eersteweeks noteringen zijn de volgende:
#19 Los Angeles, the voices: Loop naar het licht
#64 Superheavy: Beautiful people
#79 Jennifer Lopez: Papi
#82 Shary-An: Try my love again
#84 Do & Pieter van der Zweep: Vijf jaar
#89 Nicki Minaj: Super bass
#91 Lady Antebellum: Just a kiss’
#92 Deus: Constant now
#94 Dotan: Where we belong
#100 All about 5: What if

En tot zover deze Hitflits. Later in dit zonnige weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

dinsdag 20 september 2011

Megaman bij week 38 – 17 september 2011

Welkom bij de Megaman, waarin Kimbra voor de grootste hit uit Nieuw Zeeland zorgt, Coldplay klinkt als OneRepublic, Tony Bennett de oudste debutant is, Di-rect altijd in beweging is, Glennis Grace (even) weer Engels zingt, Bruno Mars nu al aan trouwen denkt en Jason Derülo geen risico neemt bij tweede album. Dat en meer over de vijftien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Kimbra zorgt voor eerste #1 uit Nieuw Zeeland

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (1) *** eerste week op #1 ***

In de tweede week steeg ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra van de 33e naar de 3e plaats, een echte kanshebber voor de #1-positie dus. Het liep echter anders, want het duurde nog vijf weken eer het nummer die verdiende eerste plaats zou bereiken. En het ziet er naar uit dat het daar ook wel enkele weken zal blijven. Maar of dat tot november lukt, wanneer Gotye met zijn band een concert geeft in de Melkweg in Amsterdam?

te vroeg

En dan te bedenken dat het nummer een maand te vroeg scoort. Eind juli begon 3FM met het draaien van het nummer, waarop de platenmaatschappij aan de telefoon hing, met de mededeling dat het nummer pas in oktober zou worden uitgebracht. Het nummer, dat al wel kon worden gedownload, was in korte tijd echter zo populair geworden, dat zelfs de platenmaatschappij het niet meer kon tegenhouden. Enkele dagen later gaf die het groene licht en verkoos 3FM het tot haar Megahit. Het nummer was vorig jaar al een grote hit in Australië en Nieuw Zeeland en nu ging Nederland ook overstag. En na de genoemde landen en Vlaanderen, waar het al na twee weken de eerste plaats bereikte, gaat dat deze week ook bij ons gebeuren.

Gotye is het alter ego van de in België geboren Wouter de Backer, die op zijn tweede met zijn familie naar Australië verhuisde. In het Engels werd Wouter al snel Walter. Daarnaast noemde zijn moeder hem vaak Gaultier, dat is Frans voor Wouter. Vervolgens gebruikte hij zijn eigen spelling en maakte daar Gotye van.

Kimbra heeft de plaat gemaakt

‘Somebody that I used to know’ was er waarschijnlijk niet geweest zonder de bijdrage van zangeres Kimbra. Walter had het stuk dat Kimbra zingt al klaar, maar kon geen schikte zangeres vinden. Een moment dacht hij zelfs met het nummer te stoppen en toen kwam hij Kimbra Johnson, een zangeres/liedjesschrijver uit Nieuw Zeeland, die net als Wouter in Melbourne woont, tegen. Kimbra heeft inmiddels een succesvolle eigen carrière opgebouwd, en dus is het nog maar de vraag of ze er in november bij zal zijn in de Melkweg. Eind augustus verscheen haar album ‘Vows’ down under.

sample

Wouter de Backer zat in diverse bandjes, voordat in 2003 het eerste album ‘Boardface’ van Gotye verscheen. In die tijd kreeg hij de beschikking over de platenverzameling van zijn buurvrouw die was overleden. Van diverse tracks maakte hij samples, die hij nu gebruikt in de nummers van Gotye, ook in ‘Somebody that I used to know’. Het begin van het nummer komt uit ‘Seville’ van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfa van zijn elpee ‘Plays great songs’ uit 1967.

eerste #1 uit Nieuw Zeeland

Walter komt uit Brugge in België, Kimbra uit Hamilton in Nieuw Zeeland. Zo’n combinatie is nog niet eerder voorgekomen in de Single Top 100. Het aantal top 10-hits uit Nieuw Zeeland is zelfd op één hand te tellen:
- 2011: Kimbra: Somebody that I used to know (#1)
- 1983: Tim Finn: Fraction too much friction (#2)
- 2000: ATC: Around the world (la la la la la) (#5)
- 1987: Crowded house: Don’t dream it’s over (#7)
Kimbra zorgt dus voor de eerste #1 uit Nieuw Zeeland.
Wat de Duitse groep ATC betreft, één van de leden, Joseph ‘Joey’ Murray, komt uit Nieuw Zeeland.

De Belgen scoorden al wel tien keer een #1-hit bij ons, het meest recent Stromae met ‘Alors on danse’ in 2010.

maandag 19 september 2011

Coldplay klinkt als OneRepublic

Coldplay: Paradise (2) *** hoogste eersteweeks ***

Kort na de release van ‘Every teardrop is a waterfall’ in juni, haastte zanger Chris Martin van Coldplay te zeggen dat om een nummer ging waarin een sample zat ‘I go to Rio’ van Peter Allen. Over ‘Paradise’, binnen op de 2e plaats hebben we nog niets vernomen. Er mag dan geen sample inzitten, maar het geluid doet ons wel veel denken aan dat van OneRepublic. Leg er maar een paar nummers van de band naast!
‘Paradise’ haalde bijna de eerste plaats, het verschil met ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra is slechts 0,87%, een verschil van enkele exemplaren. ‘Paradise’ is de tweede single van het vijfde album ‘Mylo xyloto’, dat al in 2010 zou verschijnen, maar toen nog lang niet af was. De uiteindelijke releasedatum is 24 oktober 2011. Aan het album wordt onder andere meegewerkt door Rihanna in het nummer ‘Princess of China’, wellicht de volgende single.

Tony Bennett: oudste debutant

Tony Bennett & Amy Winehouse: Body and soul (14)

Op 23 maart 2011, vier maanden voor haar dood op 23 juli, nam Amy Winehouse met Tony Bennett in de Abbey Road Studio’s in Londen, het nummer ‘Body and soul’ op. Het nummer was bestemd voor het album ‘Duets II’ van Bennett, ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag op 3 augustus jongst leden. Op het album zingt hij naast Amy, nummers met onder anderen Aretha Franklin, Lady Gaga, Mariah Carey, Willie Nelson en John Mayer. Het duet met Bennett was het laatste nummer wat Amy Winehouse opnam voor haar dood.
De opbrengsten van ‘Body and soul’ gaan naar The Amy Winehouse foundation, dat wil helpen aan bewustwording bij jonge volwassenen die problemen hebben met (alcohol/drugs) verslaving. In tegenstelling tot een veertiende plaats in de Single Top 100, komt ‘Body and soul’ in de Britse hitparade slechts binnen op de 40e plaats.

musical

Body and soul’ is van oorsprong een piano-nummer (instrumentaal dus), geschreven door de Amerikaanse componist/arrangeur en dirigent Johnny Green voor de Britse actrice/zangeres Gertrude Lawrence. Het was echter Jack Hylton en zijn orkest die het nummer in 1930 in Groot-Brittannië voor het eerst opnam met zang van Pat O’Malley. Dat was twaalf dagen voor de eerste instrumentale opname van Carroll Gibbons & the Playmates.

Inmiddels was het nummer aardig populair aan het worden en waaide het over naar de andere kant van de Atlantische oceaan, waar het door de Amerikaanse zangeres Libby Holman werd geïntroduceerd in de Broadway revue ‘Three’s a crowd’. Vervolgens scoorde het orkest van Paul Whiteman er een #1-hit mee, met zang van Jack Fulton. In 1947 werd het nummer gebruikt in de gelijknamige film ‘Body and soul’ van Robert Rossen. Nadien is het nummer door velen opgenomen in even zo vele versies, waaronder Billie Holiday, Frank Sinatra en Michael Bublé.

op de plank

Natuurlijk blijft het niet alleen bij dit duet van Amy Winehouse met Tony Bennett. Er gaan geruchten dat er genoeg nummers op de plank liggen voor zo’n drie albums van haar. Van één album is al een bevestiging gekomen: Dionne Bromfield, waarvan Winehouse de peettante was, zei in april al het voltooide album gehoord te hebben en noemt het erg goed. De zeggenschap over de nalatenschap van Amy ligt bij Mitch en Janis Winehouse, haar ouders. De druk is echter groot, dus vroeg of laat zal ook het andere materiaal worden uitgebracht.

oud, ouder, oudst

In de Album Top 100 komt op #86 het album ‘My heart’ binnen van Doris Day. Hoewel het album al in 2004 is geproduceerd door haar zoon Terry Melcher (die kort daarna overleed), geldt Day met haar 87 jaar als één van de oudste acts in de lijst. In de Single Top 100 komt een leeftijdgenoot van haar binnen: de twee jaar jongere Tony Bennett in duet met Amy Winehouse met het nummer ‘Body and soul’.

Bennett, geboren als Anthony Dominick Benedetto in Astoria, Queens, New York City op 3 augustus 1926, is echter niet de oudste act die een notering behaalde in de Single Top 100 en haar voorlopers. Die eer gaat naar de Nederlander Johnny Hoes, die in november 2009, 92 jaar was en de elfde plaats bereikte met het nummer ‘De smokkelaar’, in duet met Stef Ekkel. Hoes scoorde echter daarvoor ook al hits, Bennett niet. En daarmee is hij de oudste debutant in de Single Top 100.

Di-rect is altijd in beweging

Di-rect: The chase (27)

‘Time will hear our senses’ gaat het tweede album heten van Di-rect met de nieuwe zanger Marcel Veenendaal. Met het album ‘This is who we are’ sloeg Di-rect een nieuwe weg in én met succes. Het album leverde twee top 10-hits op en het album bereikte de derde plaats. Alleen single ‘Hold on’ deed het minder: #69. Met de nieuwe single ‘The chase’, dat gelijktijdig Megahit op 3FM en Alarmschijf op 538 werd, zet de band dat weer recht, want het nummer komt binnen op de 27e plaats.

in beweging

Volgens Bas van Wageningen (bassist) staat het nummer voor het proces van de band die onderweg is. Als muzikant ben je nooit klaar met ontwikkelen. Deze single draagt die energie uit. Gitarist Spike vult aan: “Bij deze song zijn we meer dan ooit te voren diep gegaan met het inkleuren van de muziek. De manier waarop de arrangementen zijn ingevuld, bijvoorbeeld. We hebben heel erg ingezoomd op het liedje; kleuren mengen en aanmaken.”

René le Blanc wil Duitsland (opnieuw) veroveren

René le Blanc: Ik laat je nooit meer gaan (42)

Na jaren leadzanger te zijn geweest van the Broadway selection, ging René le Blanc in 2006 over op Nederlandstalig repertoire en dat leverde hem in juni van dit jaar al zijn eerste hitje op: ‘Alle sterren keken toe’, dat tot #72 kwam. Met ‘Ik laat je nooit meer gaan’ staat hij in de eerste week al direct 30 plaatsen hoger, dus zijn muziek wordt gewaardeerd.

Duitse versie

Ook bij onze Oosterburen was René in de jaren ’90 als de vertolker van Engelbert Humperdinck nummers een graag geziene gast. Ze zijn hem daar nog niet vergeten, want er wordt een Duitse versie van zijn huidige hit opgenomen: ‘Ich lass dich nie mehr geh’n’. Om niets aan het toeval over te laten, neemt René samen met Edwin en Coen van Hoevelaak op Mallorca een bijbehorende Duitse videoclip op. De promotie om deze clip te zijner tijd ook op de Duitse tv-zenders te krijgen, is in volle gang. Er zijn zelfs al plannen om het nieuwe album dat bij ons in oktober verschijnt, ook in het Duits te gaan opnemen.

Glennis Grace zingt (even) weer Engels

Glennis Grace: Always (44)

Toen Glennis Grace in 2007 op de Nederlandse tour ging met ‘Hoe’ had ze niet kunnen bevroeden dat de switch haar in 2011 een #1-hit zou opleveren met het nummer ‘Afscheid’. Dat nummer, een cover van Volumia!, zong ze in een aflevering van ‘De beste zangers van Nederland’. Naar aanleiding van het succes, mocht ze op 27 april 2010 het album ‘One night only’ opnemen voor een select groepje fans, collega’s, pers en bekende Nederlanders, in Club Dauphine in Amsterdam, met eigen hits en covers, waaronder ‘Always’ van Bon jovi (#2 in 1994. Op 9 september heeft Glennis een nieuwe versie van ‘Always’ opgenomen, samen met het Metropole orkest.

Het album, waarvan inmiddels meer dan 25.000 stuks zijn omgezet, goed voor goud dus, zakt in de achttiende week van 19 naar de 25e plaats. We zijn benieuwd wat er hier na gaat gebeuren, of ze Engels blijft zingen of toch Nederlands. Het maakt Glennis niet uit, als het maar een goed liedje is. In ieder geval hopen we op nieuwe nummers!

Celine Cairo heeft muzikale genen

Celine Cairo: Got me good (57)

Twee jaar geleden was Celine Cairo te gast in De Wereld Draait Door, waar ze ‘Got me good’ zong. Ze had er toen net een trip naar New York opzitten, de prijs na het winnen van ‘The talent night’ opt 10 mei van dat jaar. In New York mocht ze optreden in Carnegie Hall. In december 2009 stond Cairo in de finale van De grote prijs van Nederland, waar ze derde werd. Een klein jaar later, op 8 september 2010, stond ze weer in Paradiso in Amsterdam, maar nu voor de presentatie van de EP ‘In the light’, waarop ‘Got me good’, dat nu, weer een jaar later, de Single Top 100 binnenkomt op #57.

Celine Cairo (Amsterdam, 1990) heeft Surinaamse en Friese roots. Ze groeide op in een gezin waar veel muziek was te horen, flamenco, jazz, funk, soul, pop en klassiek. Haar vader was drummer en regelmatig ging ze naar zijn optredens. Op haar elfde ging ze op zangles en drie jaar later volgde ze gitaarlessen en schreef haar eerste liedjes. Op haar zestiende won ze het Rozentuin Festival, een talentenstrijd tussen leerlingen van middelbare scholen, waar ze Mart Jeninga, haar latere bassist leerde kennen.
Daarna reisde Celine een jaar door Frankrijk om nummers te schrijven, haar familie te bezoeken en zich te oriënteren. Daar leerde ze Matthijs Lievaart, haar altviolist kennen, die muziekproductie studeerde in Hilversum. Samen namen ze het nummer ‘Hello memory’ op. Na haar reis naar Frankrijk maakte ze een Myspace profiel aan, en op 1 maart 2009 vormde ze met Mart op bas en Matthijs op altviool het trio Celine Cairo.

Liedje Stef Ekkel achterhaald

Stef Ekkel: De blinde orgelman (59)

‘De blinde orgelman’ van Stef Ekkel gaat over de 54-jarige blinde straatmuzikant Bennie Volkens, die al 23 jaar dag in dag uit op de Dam staat met zijn buikorgeltje. Althans tot begin december 2010, toen hij door vier politiemensen werd gearresteerd, vanwege het ontbreken van een vergunning én het dragen van een mes. Het leverde Bennie een boete op van € 282,-- op, die hij weigerde te betalen.

Pas toen er begin januari vragen over werden gesteld in de Amsterdamse gemeenteraad, berichtte de Telegraaf over de aanhouding. Ook cabaretier Jörgen Raymann bemoeide zich er mee en liet in het Parool weten de boete wel voor Bennie te willen betalen. Op 26 januari, vijftien dagen na de berichtgeving, schreef het Stadsdeel Centrum een brief aan Bennie, waarin hij toestemming kreeg om de hele dag te blijven spelen voor de Nieuwe Kerk. Bij hoge uitzondering, want officieel moeten straatmuzikanten ieder half uur verkassen.

Naar aanleiding van de eerste berichtgeving, schreef Johnny Hoes het nummer: ‘De blinde orgelman’. Vervolgens benaderde hij Stef Ekkel, die volgens Hoes ‘beschikt over een sentimentele stem en een geweldige vertolker is’, die direct enthousiast was. Stef (in januari): “We zijn er met zijn allen overtuigd dat de pijn en het onrecht wat Bennie is aangedaan verzacht wordt door het succes van dit eerbetoon aan deze sympathieke orgelman!” Inmiddels is het nummer achterhaald, want Bennie kan zijn gang weer gang. Johnny Hoes maakt het succes niet meer mee, want hij overleed op 23 juli 2011, dezelfde dag als Amy Winehouse.

Bruno Mars denkt (nu al) aan trouwen

Bruno Mars: Marry you (69)

2010 was een goed jaar voor Bruno Mars met twee eigen top 10-hits, waaronder de #1-hit ‘Just the way you are’. Qua grote hits blijft 2011 een beetje achter, ‘The lazy song’ kwam weliswaar tot een derde plaats in februari, maar we moeten nog maar afwachten hoever ‘Marry you’ komt, dat de vierde single is van zijn album ‘Doo-wops & hooligans’.

‘Marry you’ is zijn faam vooruitgesneld door de versie die al op 15 maart te zien was in ‘Glee’. In die aflevering vindt het huwelijk plaats van Burt Hummel (de vader van Kurt) en Carole Hudson (de moeder van Finn). Voordat het bruidspaar de trouwzaal betreed, komen de leden van Glee de zaal binnen, waarbij ‘Marry you’ van Bruno Mars wordt gezongen.

Aangezien Bruno Mars (nog) geen videoclip heeft gemaakt bij ‘Marry you’, zijn een aantal mensen zelf aan de gang gegaan. En we moeten zeggen dat daar wel heel leuke tussen zitten.

Oma zette Tina van Beeck voor het blok

Tina van Beeck: Hartje van goud (80)

Twee jaar zong Tina van Beek (25 juli 1973) in een kerkkoor. Ze deed mee aan diverse talentenjachten. Zingen was haar lust en haar leven en toen werd ze verliefd. Ze koos voor de liefde en voedde drie kinderen op. Het bleef echter kriebelen, maar de echte stap durfde ze niet te zetten. Pas toen haar oma van 83 haar voor een voldongen feit zette: “over twee jaar wordt ik 85 en dan wil ik dat je op mijn feest voor mij zingt”, ging Tina overstag. Samen met Mieke Werger (zanglerares van Frans Bauer) schreef ze een tekst op ‘Rose garden’ van Lynn Anderson en zong dat voor haar trotse oma.
Inmiddels heeft Tina diverse singles uitgebracht, waaronder duetten met Johan Heeren en Denanns. Een hit zat er nog niet bij, tot deze week, want ‘Hartje van goud’ komt binnen op #80. Daarvoor is wel een oud nummer van de Heikrekels uit 1992 opgediept: ‘Hartje van goud’, geschreven door zanger/gitarist Wim van Gennip. O ja, in de videoclip geeft André Pronk (X factor 2006 en Popstars 2008) zich bloot!

Anouk 3x genomineerd voor een Edison

Anouk: Save me (82)

‘Save me’ is de derde hitsingle van het meervoudig platina album ‘To get her together’ van Anouk. ‘What have you done’, op de melodie van ‘Onderweg’ van Abel, is weliswaar veel te horen geweest op diverse stations, maar is niet uitgebracht als (cd)singletrack. De meningen over ‘Save me’, dat misschien wel het beste weergeeft in wat voor situatie Anouk op dat moment verkeerde (the Unorthodox, haar ex, bedroog haar met overspel met onder andere haar kindermeisje en haar visagiste), zijn sterk verdeeld. De een vind haar 27e notering een zeurnummer, de ander een prachtig nummer. Wat dat laatste betreft, daar zal zeker het gospelkoortje, bestaande uit Berget Lewis, Jenny Lane, Shirma Rouse en Sandra Bierman, aan hebben meegedragen.

3x genomineerd

Nog twee weken en dan is bekend wie de Edison pop 2011 hebben gewonnen. Afgelopen woensdag, 14 september, maakte ANWB-filelezer John Bakker (hè?), in ‘Giel’ de genomineerden bekend in twee categorieën. In de categorie ‘beste zangeres’ zijn dat Ilse DeLange, Marike Jager én Anouk en in de categorie ‘beste nieuwkomer’, strijden Go back to the zoo, Ben Saunders en Krystl om het beeldje.

Vanochtend werden in het Radio-2 programma ‘De gouden uren’ de andere categorieën bekend gemaakt:
- beste zanger: Armin van Buuren, Rob de Nijs en Guus Meeuwis
- beste groep: Racoon, de Staat en Nick & Simon
- beste kleinkunst/theater: Claudia de Breij, Daniël Lohues en Ernst Jansz

In bovenstaande categorieën heeft een jury onder leiding van Leo Blokhuis het laatste woord. Daarnaast kan jij je stem uitbrengen op het beste album en het beste liedje. Ook daar zit Anouk bij, met ‘To get her together’ respectievelijk ‘Down & dirty’.

Afgelopen donderdag maakte de Edison Stichting bekend dat De Edsion Pop Oeuvreprijs 2011 naar Marco Borsato gaat, voor ‘zijn muzikale prestaties vanaf 1990’.

Elz Bakker zingt Songfestival liedje

Elz Bakker: Laat mij voor jou de laatste zijn (86)

Net als ‘Je kan niet eens fatsoenlijk liegen’ (#36 in juni), is ‘Laat mij voor jou de laatste zijn’ van Elz Bakker, een cover. Het origineel van haar nieuwe hit kent zijn oorsprong in het Eurovisie Songfestival van 2006. In dat jaar deed de Zweedse zangeres Carola, die in 1983 de derde plaats had bereikt met ‘Främling’ en in 1991 gewonnen had met ‘Fångad av en stormvind’, voor de derde keer mee aan het liedjesfestival met het nummer ‘Invincible / Evighet’ en bereikte de zesde plaats.

In 2008 bracht de Zuid-Afrikaanse zangeres Juanita Du Plessis het verzamelalbum ‘10 jaar platinum treffers’ uit met daarop een nieuw liedje: ‘’n Ewigheid’, inderdaad de cover van Carola. Misschien een idee om Elz Bakker af te vaardigen naar Bakou volgend jaar?

Is Dionne Bromfield de nieuwe Amy Winehouse?

Dionne Bromfield: Foolin’ (90)

Op de veertiende plaats komt ‘Body and soul’ binnen van Tony Bennett & Amy Winehouse binnen (zie ook daar). Zoals je weet overleed Amy op 23 juli 2011, maar is de doodsoorzaak nog steeds niet bekend. Dionne Bromfield, 15 lentes long, wordt vanwege haar stem, nu al de nieuwe Amy Winehouse genoemd. Onzin natuurlijk, want er bestaat geen tweede Amy Winehouse. Er is echter wel een directe link tussen beide zangeressen, want Amy is de peettante van Dionne.

Dionne Julia Bromfield (Londen, 1 februari 1996) heeft een Engelse moeder en een Jamaicaanse vader. Tot 2009 volgde ze lessen aan de Beaverwood meisjesschool in Chislehurst. Als je zo’n muzikale peettante hebt als Amy Winehouse, dan moet het wel raar lopen wil jezelf ook niet in de muziek belandden. Beiden zongen in 2009 het nummer ‘If I ain’t you’ van Alicia Keys en zetten het op YouTube.

In datzelfde jaar verscheen ‘Introducing Dionne Bromfield’ het debuutalbum van Dionne met vooral Motown covers, op Lioness records, het eigen label van Amy Winehouse. Toen voorspelde Amy dat Dionne een grotere ster zou worden dan haar zelf. “Ze is nu al zoveel beter dan ik was op die leeftijd.” Ook gaf ze haar nichtje het volgende advies mee: “Leef niet zoals ik!”.

Dionne was aanwezig tijdens het laatste optreden op 20 juli 2011 in het Roundhouse in Londen. In juli verscheen ‘Good for the soul’, het tweede album van Dionne, waarvoor ze voor tien van de vijftien nummers tekstbijdragen leverde.

Ghijs de Bruin heeft dezelfde startplek

Ghijs de Bruijn: Ik wil je terug (91)

Eind juni maakte Ghijs de Bruin uit Silvolde met ‘Vrij’ zijn debuut. Net als ‘Ik wil je terug’, begon dat nummer op de 91e plaats. ‘Vrij’ steeg de week daarna naar #89, dus we zijn benieuwd hoever ‘Ik wil je terug’ komt. Beide nummers zijn afkomstig van een later te verschijnen album van de Ghijs, dat geproduceerd wordt door Edwin van Hoevelaak.

Carlos Barbosa helpt Stiekz-o-matic aan hit

Stiekz-o-matic and Carlos Barbosa: Big Brazil 2.0 (original mix) (98)

Als er een ‘Big Brazil 2.0’ is, dan moet er ook een ‘Big Brazil 1.0’ zijn, toch? En inderdaad die is er, allleen toen nog alleen met Stiekz-o-matic. DJ/producer Carlos Barbosa draaide ‘Big Brazil 1.0’ veel tijdens zijn tournee door Spanje en merkte dat het publiek er op uit zijn dak ging. Stiekz-o-matic, de maker van ‘Big Brazil 1.0’ maakte ook deel uit van die show, en dat bracht Barbosa op het idee, om met hem ‘Big Brazil 2.0’ te gaan maken.
Big Brazil 1.0’ is afkomstig van het album ‘The first1’ uit maart 2011 van Stiekz-o-matic. De basis van het nummer stamt al uit 1992: ‘Magalenha’ van Sergio Mendes & Brazil '66 op het album ‘Brasileiro’, gezongen door de componist Carlinhos Brown. Daarna is het nummer diverse keren gecoverd/gesampled. In 1995 bereikte het als ‘Whammer slammer’ in de uitvoering van het Nederlandse duo Warp 9 de tiende plaats.

De 33-jarige Carlos Barbosa scoorde vier dancehits waarvan ‘That Amsterdam sound’, samen met Junior Rodgers & Glenn B het verst kwam: #54 in 2008. Na B-bass recordings heeft hij zijn eigen label First class Music. Stiekz-o-matic noemt zich ook wel Stiko Junior en begon als rapper samen met Citton in het Nederlands.

Jason Derülo neemt geen risico bij tweede album

Jason Derülo: It girl (99)

Aanstaande woensdag viert Jason Joel Desrouleaux zijn 22e verjaardag. Waar en met wie weten wij niet, maar het zal wel een druk bezocht feestje worden. Wij denken echter dat Jason Derülo, zoals zijn artiestennaam luidt, meer uitkijkt naar de 27e september, want dan verschijnt zijn tweede album ‘Future history’. Na het album ‘Jason Derülo’ in 2010, dat werd geproduceerd door Jonathan Reuven Rotem en waar wereldwijd zo’n half miljoen stuks van zijn verkocht, is het de vraag of hij dat succes weet te evenaren of zelfs te overtreffen.

‘It girl’ is na ‘Don’t wanna go home’ (#28 in augustus en deze week op #51), de tweede hitsingle van het album. Voor de productie is niets aan het toeval overgelaten, want naast Jonathan Reuven Rotem, is de hulp ingeroepen van het collectief the Fliptones (deed ook al de single ‘Don’t wanna go home’), DJ Frank E, Emanuel Kiriakou en The-dream én RedOne. Als het album nu geen succes wordt …