dinsdag 20 september 2011

Kimbra zorgt voor eerste #1 uit Nieuw Zeeland

Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (1) *** eerste week op #1 ***

In de tweede week steeg ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra van de 33e naar de 3e plaats, een echte kanshebber voor de #1-positie dus. Het liep echter anders, want het duurde nog vijf weken eer het nummer die verdiende eerste plaats zou bereiken. En het ziet er naar uit dat het daar ook wel enkele weken zal blijven. Maar of dat tot november lukt, wanneer Gotye met zijn band een concert geeft in de Melkweg in Amsterdam?

te vroeg

En dan te bedenken dat het nummer een maand te vroeg scoort. Eind juli begon 3FM met het draaien van het nummer, waarop de platenmaatschappij aan de telefoon hing, met de mededeling dat het nummer pas in oktober zou worden uitgebracht. Het nummer, dat al wel kon worden gedownload, was in korte tijd echter zo populair geworden, dat zelfs de platenmaatschappij het niet meer kon tegenhouden. Enkele dagen later gaf die het groene licht en verkoos 3FM het tot haar Megahit. Het nummer was vorig jaar al een grote hit in Australië en Nieuw Zeeland en nu ging Nederland ook overstag. En na de genoemde landen en Vlaanderen, waar het al na twee weken de eerste plaats bereikte, gaat dat deze week ook bij ons gebeuren.

Gotye is het alter ego van de in België geboren Wouter de Backer, die op zijn tweede met zijn familie naar Australië verhuisde. In het Engels werd Wouter al snel Walter. Daarnaast noemde zijn moeder hem vaak Gaultier, dat is Frans voor Wouter. Vervolgens gebruikte hij zijn eigen spelling en maakte daar Gotye van.

Kimbra heeft de plaat gemaakt

‘Somebody that I used to know’ was er waarschijnlijk niet geweest zonder de bijdrage van zangeres Kimbra. Walter had het stuk dat Kimbra zingt al klaar, maar kon geen schikte zangeres vinden. Een moment dacht hij zelfs met het nummer te stoppen en toen kwam hij Kimbra Johnson, een zangeres/liedjesschrijver uit Nieuw Zeeland, die net als Wouter in Melbourne woont, tegen. Kimbra heeft inmiddels een succesvolle eigen carrière opgebouwd, en dus is het nog maar de vraag of ze er in november bij zal zijn in de Melkweg. Eind augustus verscheen haar album ‘Vows’ down under.

sample

Wouter de Backer zat in diverse bandjes, voordat in 2003 het eerste album ‘Boardface’ van Gotye verscheen. In die tijd kreeg hij de beschikking over de platenverzameling van zijn buurvrouw die was overleden. Van diverse tracks maakte hij samples, die hij nu gebruikt in de nummers van Gotye, ook in ‘Somebody that I used to know’. Het begin van het nummer komt uit ‘Seville’ van de Braziliaanse gitarist/componist Luiz Bonfa van zijn elpee ‘Plays great songs’ uit 1967.

eerste #1 uit Nieuw Zeeland

Walter komt uit Brugge in België, Kimbra uit Hamilton in Nieuw Zeeland. Zo’n combinatie is nog niet eerder voorgekomen in de Single Top 100. Het aantal top 10-hits uit Nieuw Zeeland is zelfd op één hand te tellen:
- 2011: Kimbra: Somebody that I used to know (#1)
- 1983: Tim Finn: Fraction too much friction (#2)
- 2000: ATC: Around the world (la la la la la) (#5)
- 1987: Crowded house: Don’t dream it’s over (#7)
Kimbra zorgt dus voor de eerste #1 uit Nieuw Zeeland.
Wat de Duitse groep ATC betreft, één van de leden, Joseph ‘Joey’ Murray, komt uit Nieuw Zeeland.

De Belgen scoorden al wel tien keer een #1-hit bij ons, het meest recent Stromae met ‘Alors on danse’ in 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten