vrijdag 29 oktober 2010

Hitflits: Zestiende #1 voor Marco Borsato

Even afgezien van ‘Schouder aan schouder’, zijn #1-hit met Guus Meeuwis eerder dit jaar, is ‘Waterkant’ het eerste nieuwe werk van Marco Borsato sinds ‘Dochters’ (uitgekomen in 2008). Het nummer komt, hoe kan het ook anders, binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee scoort Marco zijn zestiende #1-hit, de elfde achtereenvolgende en het is de achtste keer dat een nummer van hem vanuit het niets op #1 binnenkomt. Er is maar één act die meer #1-hits scoorde en dat zijn the Beatles. Zij scoorden in totaal 23 #1-hits, dus Marco heeft nog even te gaan!

‘Waterkant’ komt overtuigend binnen op #1, met een voorsprong van ruim 44% op ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce. Dat nummer verloor vorige week de strijd om de eerste plaats van ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso, dat deze week tot buiten de top 10 zakt, naar de twaalfde plaats. Maar de fans hoeven niet te treuren, want Tony Wyczynski, Sterretje dus, komt binnenkort met een eigen single, die hij opgenomen heeft met de hulp van Theo Nabuurs, oftewel Mental Theo.

Behalve de nieuwe #1 van Marco Borsato, is er nog een hoge binnenkomer in de top 10. Het is echter geen eersteweeks notering, maar een nummer dat al eerder genoteerd stond in de Single Top 100. Het gaat om ‘Use somebody’ van Laura Jansen dat op herhaling gaat op een achtste plaats. Op 26 juni verdween het nummer na een verblijf van 35 weken met als hoogste notering de tiende plaats, uit de Single Top 100.

Laura Jansen dankt de binnenkomst van ‘Use somebody’ aan de talentenjacht ‘The voice of Holland’, waar Ben Saunders, één van de kandidaten het nummer zong. Sindsdien is het nummer aan een opmars bezig, en staat dus al hoger dan in de 35 weken! Overigens gaat er nog een nummer van Laura op herhaling: ‘Single girls’. Het nummer stond gedurende twee sessies (in 2009 en 2010) zes weken genoteerd met als hoogste notering #70. Maar vanwege het succes van ‘Use somebody’ is het opnieuw uitgebracht, met als resultaat binnen op #97.

Good days

Naast Marco en Laura, zijn er nog drie nieuwelingen bij de bovenste tien. Vorige week stegen ze al van 92 naar #24, en ook deze week zijn ze niet te houden. ‘Like a G6’ van Far east movement feat. Cataracs & Dev sprint in de derde week van 24 naar #5. De tweede binnenkomer in de top 10 is ‘DJ got us fallin’ in love’ van Usher feat. Pitbull. Vorige week bereikte het nummer opnieuw de hoogste plaats, #15. Maar deze week zet de stijging echt door en stijgt het door naar de negende plek. En last but not least, stijgt ‘Good days’ van Alain Clark van 14 naar #10, waarmee hij zijn vierde top 10-notering scoort. We kunnen dus wel zeggen dat het ‘Good days’ zijn voor Alain!

Het is alweer twee jaar geleden dat de Jeugd van tegenwoordig voor het laatst genoteerd stond, dat was met ‘Hollereer’ dat de elfde plaats bereikte. Wel hadden de leden diverse (solo) projecten, maar samen scoorden ze geen hits meer. Maar ze zijn terug met een album ‘De lachende derde’ en de single ‘Sterrenstof’, dat binnenkomt op de 28ste plaats.

Het restant eersteweeks noteringen:
#34 Kane feat. Ilse DeLange: ‘High places’
#44 Gebroeders Ko: ‘Doe de daeloring’, een daeloring is een nieuw spel
#47 Bouke: ‘Hot sexy mama’
#52 La fuente: ‘Tu tu’
#59 Django Wagner: ‘Ik geniet zo van het leven’
#70 Katy Perry: ‘Firework’, derde hit dit jaar na ‘California gurls’ feat. Snoop dogg en ‘Teenage dream’
#72 Tim Berg vs Oliver Ingrosso & Otto Knows: ‘Itrack’
#85 B.o.b. feat. Rivers Cuomo: ‘Magic’
#91 Glee-cast: ‘Don’t stop believin’’, origineel van Journey, dit jaar gecoverd door Jaap
#93 Tatjana: ‘Ga nu maar’
#100 Glee-cast: ‘Lean on me’, origineel van Bill Withers

Over naar de nieuwe Album Top 100, waarin het Nick & Simon opnieuw lukt om de eerste plaats in handen te houden. ‘Fier’, dat staat voor hun vierde album, staat, mooier kan het niet, voor de vierde week bovenaan.

Kings of Leon, dat vorige week nog een aanval deed op de eerste plaats, door met ‘Come around sundown’ van 70 naar #2 te stijgen, verliest deze week niet alleen van Nick & Simon, maar ook van ‘Hold on tight’ van Solomon Burke & de Dijk, dat terugstijgt naar de tweede plaats. Schrale troost voor Kings of Leon, dat ze in de Backcatalog Album Top 50, de lijst met oudere albums, wel op de eerste plaats staan, voor de tweede week inmiddels met hun album ‘Only by the night’ uit 2008.

Hoogste eersteweeks is ‘Until one’ van de Swedish house mafia, dat binnenkomt op de achtste plaats. Vlak daaronder, op negen, komt de Original soundtrack met ‘Glee – the music vol. 1’ binnen. Op het album van de Glee-cast staan alle liedjes die tot nu toe zijn langsgekomen in de gelijknamige serie.

In tegenstelling tot andere weken, waarin een sloot eersteweeks noteringen binnenkwamen, zijn het er nu maar acht stuks. Twee ken je al, hier volgen de resterende zes:
#29 Bryan Ferry: ‘Olympia’
#55 Abel: ’12 uur’, tien jaar na de album ‘De stilte voorbij’ (#5 in 2000) is Joris Razenberg weer terug met zijn band
#60 Elton John & Leon Russell: ‘The union’, Leon Russell was de mentor van Elton John. Gisteravond, 28 oktober, speelden de twee gedurende twee en half uur alle nummers van het album in the Roundhouse in Londen Camden, alsmede een aantal andere liedjes van Elton zelf
#61 KT Tunstall: ‘Tiger suite’
#76 Amika: ‘Amika en ik’, van de gelijknamige jeugdserie
#87 Kleine viezerik: ‘Nziedeboy’

Morgennacht gaat de klok een uur achteruit, waardoor we dit weekend een uurtje meer hebben voor de Megaman. Na het weekend lees je het resultaat.

maandag 25 oktober 2010

Megaman bij week 43 – 23 oktober 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Harry Jekkers dankzij tv-serie alsnog #1 komt, A silent express verrast is door succes, Glee eerste hit oplevert, Sabrina Starke zorgt voor ‘Sunny days’, Remco van Veld niet zo bescheiden blijkt, Robbie Williams weer terug is bij Take that en Caro Emerald met platina editie komt van haar album. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Harry Jekkers dankzij tv-serie alsnog #1

Oh oh Cherso: Oh oh Cherso (1) *** eerste week op #1 ***

Een serie waar wekelijks 1,4 mensen naar kijken, op internet een grote schare volgers kent, en een single die veel gedownload wordt, dan kan een #1-hit niet uitblijven. En dus stijgt ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is maar voor één week, want volgende week is de beurt aan Marco Borsato, waarvan afgelopen vrijdag de single ‘Waterkant’ verscheen. Van cd-verkopen wordt je niet meer rijk in Nederland. Dat geldt dus ook voor het team van Oh oh Cherso, ook al staat het gelijknamige nummer op #1, want zij zijn slechts de uitvoerenden. Wie er wel wat aan overhoud is in ieder geval Harry Jekkers, wiens ‘O, o, Den Haag’ (drie weken #3 in 1982) verbouwd is tot ‘Oh oh Cherso’.

Haags

Jekkers schreef ‘O, o, den Haag’ ter gelegenheid van een feestje met vrienden voor presentator Cees Grimbergen, nadat die bij de VARA was afgewezen vanwege zijn Haagse accent. Het nummer sloeg aan, maar paste niet binnen het repertoire van het Klein orkest, waartoe Jekkers behoorde. Platenmaatschappij Sony zag wel wat in het nummer en wilde het uitbrengen op het album ‘Het leed versierd’, wat door het nummer zeker zou verkopen. De groep zag dat niet zitten en besloot het lied uit te brengen als Harry Klorkestein, dat een anagram is van Klein orkest. De hoesfoto werd dan ook niet opgesierd door Jekkers zelf, maar door roadmanager Hennie de Jong.

Voor veel Hagenezen is ‘O, o, den Haag’ het onofficiële volkslied van ’s-Gravenhage. Wellicht dat daarom rasechte Hagenezen als Sjaak Bral en Henk Bres, niets moeten hebben van de groep van Oh oh Cherso, waarvan ze menen dat het geen Hagenezen, maar Hagenaars zijn, omdat ze niet uit Den Haag komen, maar uit Scheveningen en omgeving.

‘Oh oh Cherso’ staat ook op het album ‘RTL5 presenteert Oh oh Cherso hits’, dat in de Verzamel Album Top 30
binnenkomt op de vierde plaats. Op het album staan 24 nummers, waaronder dancehits van onder anderen Edward Maya (‘Stereo’), Benny Benassi (‘Satisfaction’) en Yolanda be cool feat. Dcup (‘We no speak Americano’).

Overigens is Oh oh Cherso niet de eerste die ‘O o Den Haag’ opnam. In 2006 namen Fred en Aad.NL het nummer op en stonden er een weekje mee op #100.

A silent express verrast door succes

A silent express: I never saw this coming (58)

In mei debuteerde A silent express met ‘Will I be around’ dat de elfde plaats bereikte. Dat hadden ze in het geheel niet verwacht. De groep die in 2007 op Eurosonic stond, en in 2008 de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland won, bracht in 2008 het album ‘Get this right’ uit, dat nu zeer gewild is. ‘Will I be around’ was hun eerste release bij 8Ball, waar ook Miss Montreal, Alain Clark en Bertolf onder contract staan. Met I never saw this coming scoort de groep een tweede hit. Tijd dus voor een nieuw album dat nog dit jaar moet uitkomen.

Glee-cast scoort eerste hit

Glee-cast: Defying gravity (59)

Deze week zijn er drie nummers die dankzij een tv-programma genoteerd staan. Op #1 is dat ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso, op #21 ‘Hallo K3’ van K3 (ook al is de serie nog niet op de Nederlandse tv te zien) en op #59 is dat ‘Defying gravity’ van Glee-cast.

‘Glee’ is een serie over een groep middelbare scholieren die zich aansluiten bij een zangclubje, de Glee club. Het idee voor ‘Glee’ kwam van Ryan Murphy, Brad Falchuk and Ian Brennan. Brennan had de serie ‘Glee’ aanvankelijk bedoeld als film, gebaseerd op zijn eigen ervaringen als lid van de Prospect High School Show Choir in Mount Prospect, Illinois. De eerste versie schreef hij al in augustus 2005, maar de interesse bleef achter. Via tv-producent Mike Novick belandde het script bij Ryan Murphy, die op school zelf in een showkoor had gezeten. Hij begreep wat Ian er mee bedoelde, en herschreef het script samen met Falchuk, waarmee hij eerder samenwerkte voor de serie ‘Nip/Tuck’. Vervolgens bood hij het script tv-maatschappij FOX aan, die in mei 2009 begon met uitzenden. Fox heeft wel ervaring met muziekprogramma’s, want zij zenden al jaren American idol uit. ‘Glee’ heeft FOX geen windeieren gelegd, want de serie ontving tientallen nominaties, waaronder de Golden globe award voor beste tv-serie. De serie is dan ook aan vele landen verkocht.

vertaling

Ook muzikaal gezien is ‘Glee’ een succes. In elke aflevering brengen de leden van de ‘Glee club’, die zich voorbereiden op de regionale zangkampioenschappen, eigen versies van een aantal bekende nummers. Maar wat de serie extra leuk maakt, is dat elk liedje ook van een vertaling wordt voorzien. Die krijg je niet als je de van oorsprong Amerikaanse serie online bekijkt! Wereldwijd zijn er zo’n 13 miljoen ‘Glee-nummers’ gedownload en 5 miljoen ‘Glee’-albums verkocht.

Glee-nummers

Negen weken geleden is RTL5 begonnen met het uitzenden van de eerste serie (de derde is in voorbereiding), en sindsdien kijken er op dinsdagavond zo’n half miljoen mensen naar. Na elke aflevering worden de nummers hetzij in de uitvoering van de cast zelf, hetzij in de originele uitvoering, flink gedownload. Maar tot deze week lukte het geen één nummer om tot de Single Top 100 door te dringen.

onbekende musical

Verrassend genoeg gebeurt het nu wel met een nummer dat origineel helemaal niet zo bekend is: ‘Defying gravity’ uit de musical ‘Wicked’ uit 2003. De musical is losjes gebaseerd op de roman ‘The life and times of the wicked witch of the West’ van Gregory Maguire. Die roman heeft dan weer een parallel met verhalen met de film ‘The wizard of Oz’. Die wij nog kennen van Michael Jackson & Diana Ross, the Wizz stars.

De uitvoerenden van ‘Defying gravity’ zijn Rachel, in de serie gespeeld door Lea Michele Sarfati (the Bronx, New York, 29 augustus 1986) en Kurt, een rol van Christopher ‘Chris’ Colfer (Clovis, California, 27 mei 1990). Het nummer staat ook op de eerste cd ‘Glee – the music vol. 1’. Eind deze week verschijnt de DVD van de eerste 22-delige serie, die op tv nog niet eens op de helft is.

The roots redden nieuwe single Duffy

Duffy: Well, well, well (60)

Toegeven, toen we ‘Well, well, well’ van Duffy voor het eerst hoorden, was de irritatiegraad vanwege haar uithalen hoog. Maar na een paar keer luisteren maakt de rest van het liedje, en dan vooral de melodie en het ritme, veel goed. Dat is mede te danken aan de inbreng van the Roots, die ook al te horen waren op ‘Wake up everybody’ van John Legend feat. Common & Melonie Fiona, deze week op #55.

wisseling

Well, well, well’ is de voorloper van haar tweede album ‘Endlessly’, dat ze heeft opgenomen in New York en Londen, samen met Albert Hammond. Inderdaad die van ‘The free electric band’, ‘Air disaster’, ‘When I need you’ enz. en de vader is van Albert Hammond Jr., gitarist van the Strokes. De opnames van ‘Endlessly’ vonden vorig jaar plaats voordat Duffy begin dit jaar veranderde van management. Rough trade management dat aan de wieg stond van haar succes ‘Rockferry’, waar wereldwijd 6,5 miljoen albums van zijn verkocht, werd ingeruild door A&M/Universal. Naast zingen, houdt Duffy zich ook bezig met acteren en maakte ze in juni haar debuut in de film ‘Patagonia’.

Solomon Burke geëerd

Solomon Burke & de Dijk: Hold on tight (63)

Al voordat Solomon Burke kwam te overlijden op zondag 10 oktober, was ‘Hold on tight’ voor bestemd om de tweede single te worden van het gelijknamige album van Solomon Burke & de Dijk. Maar het nummer heeft na zijn dood wel een speciale betekenis gekregen. Zeker doordat de videoclip van het nummer werd vertoond op dinsdag 12 oktober tijdens ‘Homecoming Celebration’ in Paradiso in Amsterdam, een eerbetoon aan Burke. Tijdens deze avond zong zijn jongste dochter Candy samen met kleindochter Sophia het nummer ‘Grandpa’s Hands’ van Bill Withers. Afgelopen vrijdag, 22 oktober, is Solomon Burke, 70 jaar oud, begraven in Gardena, Californië.

‘Hold on tight’ is een vertaling van ‘Hou me vast’ van de Dijk dat in 1991 vier weken genoteerd stond met als hoogste plaats #66. De vertaling is, net als de andere nummers op het album ‘Hold on tight’ (met uitzondering van het nieuwe nummer ‘Text me’) van Wouter Planteijdt. De nummers zijn vorig jaar oktober 2009 in zes dagen tijd opgenomen in de ICPstudio’s in Brussel. ‘What a woman’ de eerste single van het album, verdwijnt deze week na vijf weken uit de Single Top 100.

Sabrina Starke zorgt voor ‘Sunny days’ in donkere dagen

Sabrina Starke: Sunny days (72)

Na ‘Do for love’ (#10 in 2008) werden de hits kleiner voor Sabrina Starke. ‘A woman’s gonna try’ kwam vorig jaar nog tot #18, maar ‘Home is you’ stond begin dit jaar slechts één weekje op #82. Dat waren allemaal nummers van haar debuutalbum ‘Yellow brick road’ uit 2008, dat precies een jaar genoteerd stond.

Deze week kwam haar nieuwe album ‘Bags & suitcases’ binnen op de zevende plaats van de Album Top 100 en scoort nu al beter dan haar eerste album. ‘Do for love’ had twee jaar geleden een flinke aanloop nodig om uiteindelijk tot #10 te komen, het nummer kwam op #85 binnen. Dus dan doet ‘Sunny days’ het nog niet zo slecht op #72. Bovendien zorgt Sabrina Starke met het nummer en de clip, zelfs in de herfst voor ‘Sunny days’. Mocht het niet echt lukken met het nummer, dan kan het zo in de lente opnieuw uitgebracht worden.

Nicki Minaj heeft meerdere kanten

Will.i.am & Nicki Minaj: Check it out (76)

Dankzij ‘Check it out’ van Will.i.am & Nicki Minaj is ‘Video killed the radiostar’ van the Buggles (#16 in 1979) niet meer uit het hoofd te krijgen. In ‘Check it out’ zit een sample van een deel van the Buggles-hit: het ‘oww oww’-gedeelte. Op 1 augustus 1981 was ‘Video killed the radiostar’ de eerste videoclip op het Amerikaanse MTV. Over de sample zei Trevor Horn op 28 september 2010, na afloop van een speciaal concert voor neurologiepatiënten van het Militaire hospital: “we zijn daar erg blij mee, want het levert weer wat geld op.”

Nicki Minaj (echte naam: Onika Tonya Maraj) is van 8 december 1984 en was dus nog niet eens geboren toen het nummer van the Buggles een hit was. ‘Check it out’ ontstond toen ze aan het werk was met Will.i.am, producer van haar album ‘Pink Friday’ dat binnenkort verschijnt. Ze vond het nummer net iets voor haar. Naast Will.i.am, werkten ook Kanye West en the Neptunes aan het album mee. Tot haar vijfde werd Nicki door haar oma opgevoed op Trinidad. Daarna verhuisde ze naar Queens, New York, waar ze een opleiding volgde met aandacht voor muziek en dans. Nicki is niet het eerste alter ego dat ze gebruikt. Om aan de constante ruzie tussen haar ouders te ontsnappen, bedacht ze bepaalde karakters en leefde zich daar helemaal in. ‘Cookie’ was de eerste, later gevolgd door ‘Harajuku Barbie’ en ‘Nicki Minaj’. Voor haar album ‘Pink Friday’ bedacht ze het personage ‘Roman Zolanski’, dat de rap doet in bepaalde nummers.

Shakira even ‘Loca’ in Barcelona

Shakira feat. Dizzee Rascal: Loca (79)

‘Loca’ betekent letterlijk gek, en dat was Shakira wel een beetje in augustus tijdens het opnemen van de videoclip in Barcelona. Zonder toestemming van de autoriteiten rolde ze op rollerskates door de stad, danste in een fontein en reed rond op een motor zonder helm. Kortom dingen die de autoriteiten niet hadden toegestaan als ze daar toestemming voor had gevraagd. Immers met zo’n beroemdheid in de stad, zou al het verkeer ontregeld zijn. Dat bleek naderhand enorm mee te vallen. Shakira: “de video laat zien oprecht lol te hebben in deze fantastische stad met echte mensen.”

‘Loca’ is de veertiende notering voor de 33-jarige Colombiaanse zangeres. Op het nummer doet de Britse rapper Dizzee Rascal mee, waarmee hij zeer vereerd is. ‘Ze had ook een Amerikaanse rapper kunnen vragen.’ Het opent wellicht deuren voor hem van de Spaanse muziekmarkt. Bij ons is ‘Loca’ zijn vierde notering en zal zeker zijn grootste worden. Niet zo vreemd, want tot nu toe kwam hij niet hoger dan #63. Dat was in 2009 met ‘Bonkers’ feat. Armand van Helden.

Op de Spaanstalige versie van ‘Loca’ neemt de Dominicaanse rapper/producer
El Cata het rapgedeelte voor zijn rekening. Hij is ook de man van het origineel ‘Loca con su tiguere’, dat uit 2008 komt. Shakira veranderde de melodie een beetje, zette er een andere beat onder en paste de tekst aan. ‘Loca’ is na ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freshleyground (deze week terug gestegen van 17 naar #6), de tweede single van het Engelstalige album ‘The sun comes out’, dat op een tiende plaats binnenkomt van de Album Top 100. Op ‘Sale el sol’, de Spaanstalige versie, doet El Cata ook mee op het nummer ‘Rabiosa’.

My chemical romance verslijt drummers

My chemical romance: Na na na (86)

Over twee maanden zit het er al weer op voor de 3 dj’s die dan een week in het Glazen Huis in Eindhoven hebben vertoefd in het kader van de jaarlijkse 3FM Serious Request actie. ‘Na na na’ van My chemical romance had het ultieme liedje van de dj’s kunnen worden, als het niet nu al een hit was geworden. Niet verwonderlijk dan ook dat het nummer de afgelopen week de Megahit op 3FM was.

My chemical romance bestaat sinds september 2001 (een week na 9/11) en is afkomstig uit New Jersey. De basis van de groep werd gelegd door Gerard Way (zang) en Matt Pelissier (drummer). Matt verliet de groep in 2004, werd opgevolgd door Bob Bryar, die ook al weer vetrokken is. Sinds dit jaar hanteert Mike Pedicone de drums. De andere leden zijn redelijk standvastig gebleven: Ray Toro (leadgitaar, achtergrondzang), Mikey Way (basgitaar) en Frank Iero (rhythm gitaar, achtergrondzang).

Volgende maand verschijnt ‘Danger days: The true lives of the fabulous Killjoys’, het vierde studioalbum, geproduceerd door Rob Cavallo (producer van Green day). The Killjoys staat voor een groep outlaws dat leeft in het jaar 2019 en vecht tegen het bedrijf Better living industries. Aanstaande zaterdag, 30 oktober, staat My chemical romance in ‘De Melkweg’ in Amsterdam.

zondag 24 oktober 2010

Remco van Veld is niet zo bescheiden

Remco van Veld: ‘t Is moeilijk bescheiden te blijven (88)

De titel zou zeker kunnen slaan op Remco van Veld zelf. Want in zijn ‘bescheidenheid’ vermeld hij op zijn eigen site dat zijn vorige single ‘Papa’ vijf weken in de Single Top 100 heeft gestaan. Maar beste Remco, het zijn er toch echt vier: 69, 46, 65 en 88. En laat nu zijn nieuwe single ‘’t Is moeilijk bescheiden te blijven’ binnenkomen op #88. ‘Papa’ was nog een eigen nummer, voor zijn tweede notering nam hij een cover op van Peter Blanker (#6 in 1981). Peter had het ook niet van zichzelf, hij vertaalde het nummer ‘It's hard to be humble’ van de Amerikaanse countryzanger en acteur Mac Davis, die er in 1980 een #3-hit mee scoorde in Nieuw Zeeland.

Davis bedacht wel de tekst, maar de melodie ‘leende’ hij van het nummer ‘Vacation in heaven’, een gospel geschreven door Herbert Buffum en R. Winsett en in 1928 opgenomen door Sister Josephine Miles. Daarna werd het meerdere keren opgenomen als ‘When I take my vacation in heaven’ door onder andere When I take mij vacation in heaven. Mac Davis maakte er in 1979 ‘It’s hard to be humble’ van.

Robbie Williams weer terug bij Take that

Take that: The flood (90)

Lange tijd moest Robbie Williams niets hebben van zijn oude maatjes bij Take that dat na zijn vertrek in 1996 al weer aan een tweede leven was begonnen. Maar toen de ruzie met Gary Barlow was bijgelegd (waarvan de single ‘Shame’ het resultaat is), is ook Robbie overstag gegaan om weer met zijn maatjes van destijds de bühne op te gaan en de studio in te duiken.

Ruim een jaar geleden zijn de vijf, Gary Barlow, Howard Donald, Jason Orange, Mark Owen en Robbie Williams aan het schrijven geslagen. Maar pas op 15 juli 2010 maakte Robbie bekend dat de groep weer bestond in de originele bezetting en een album had opgenomen. Dat album, ‘Progress’, moet op 22 november uitkomen. Eerste single is ‘The flood’, dat bij ons hun zestiende notering is, de elfde met zijn vijven. In Groot-Brittannië wordt de single pas op 14 november uitgebracht en zal daar hun twaalfde #-hit worden. Volgend jaar gaat de groep op wereldtournee.

Caro Emerald komt met platina editie

Caro Emerald: Stuck (94)

Laten we direct met het goede nieuws beginnen. Het album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald is zondag binnen gekomen op de 74ste plaats van de Britse Albumlijst. De single ‘Back it up’ enterde de singlelijst vorige week op #190. Daarnaast staat het nummer ook in de Duitse hitparade, op #72. Het zijn nog geen grote noteringen, maar een begin is gemaakt!

‘Back it up’ (#13 in april) ligt al weer ver achter ons, want met ‘Stuck’ zijn wij al toe aan de vierde single van het album. Op 12 november komt bij ons ook ‘de platina editie’ van het album uit, met als extra een DVD, met remixes, videoclips, backstage beelden en de cover van ‘Bad romance’ van Lady Gaga, die ze zong bij ‘Giel’. Het aantal verkochte exemplaren van het album stond afgelopen week op 193.070 stuks. Met de platina editie zal de grens van 200.000 stuks dit jaar nog zeker doorbroken worden en die vierde platinaplaat zit er ook nog wel in!

Diggy Dex kan niet zonder Skiggy rapz

Diggy Dex ft. Wudstik, Big2 & Skiggy rapz: Links rechts (96)

Onder de vier uitvoerenden van ‘Links rechts’ zit er eentje waarmee we nog niet eerder kennis hebben gemaakt: Wudstik, geboren als Jermain van der Bogt in Amersfoort. Zijn achtergrond is Moluks. Hij groeide op met veel verschillende stijlen waaronder hardrock, hiphop, soul, jazz en metal. De muziek is volgens hem een uit de hand gelopen hobby. Hij volgde zangles aan de Popacademie in Utrecht en stond in het voorprogramma van LL Cool J en Guru, niet de minsten. Daarnaast maakte Wudstik deel uit van de hiphop formatie ‘De Amersfoortse Combinatie (D.A.C.)’. In 2006 verscheen zijn door velen bejubelde album ‘Mijn wereld’.

Diggy dex (=Koen Jansen) kennen we inmiddels van drie hits, waaronder ‘Vandaag’ (#35 begin dit jaar). Daarop rapte Skiggy rapz (= Marcel Tegelaar uit Maassluis) waarmee de link tussen de twee is gelegd. Maar eigenlijk kennen de twee elkaar veel langer. In 2006 produceerde Skiggy een aantal tracks van het album ‘Verhalen uit de Sofa’ van Diggy en was op twee te horen. En ook voor de opvolger, ‘Mayonaise voor de ziel’, produceerde hij een zestal nummers en rapt hij op drie andere nummers. Bovendien was Skiggy de producer van ‘Slaap lekker (fantastig toch)’, de #2-hit van Diggy Dex feat. Eva de Roovere. En ook het aankomende album ‘Lange nachten, korte dagen’ van Diggy is weer geproduceerd door Skiggy rapz. Kortom, Wat moet Diggy Dex zonder Skiggy beginnen? En als we de link nog even leggen met Wudstik: Skiggy werkte mee aan zijn album ‘Mijn wereld’.

En dan de laatste bekende: Big2, één helft van the Opposites ook wel bekend als Twan van Steenhoven. Als Big2 is ‘Links rechts’ zijn eerste notering, maar als deel van the Opposites scoorde hij acht hits, waaronder zijn eigen Opposite nummer ‘Brief aan jou’ feat. Trijntje Oosterhuis (#10 in mei).

Janne Schra was toe aan een nieuwe uitdaging

Schradinova: Glowing (100)

Het is een goede week voor Schradinova, de nieuwe band rond Janne Schra. In de Album Top 100 komt het album ‘India lima oscar victor echo you’ binnen op de dertiende plaats en in de Single Top 100 komt ‘Glowing’, de eerste single binnen op #100.

Schradinova is na Room eleven, het tweede bandje rond Janne Schra (Laren, 21 december 1981). Room eleven ontstond in 2001, scoorde twee hits, waarvan één eigen nummer: ‘Hey hey hey!’ (#26 in 2008), en bracht twee studioalbums uit. ‘Six white Russians and a pink pussycat’ bereikte precies drie jaar geleden de platinastatus. Maar na bijna tien jaar was de koek op en op 18 januari 2010 gaf Room eleven het laatste concert. Precies twee dagen daarvoor stond Janne al met haar toen nog naamloze band (met onder andere Lucas Dols en Tony Roe uit Room eleven), op Noorderslag, waar ze ‘Glowing’ voor het eerst liet horen.

De naam Schradinova ontstond tien jaar geleden, toen ze bezig was met een werkstuk over de Russische revolutie, dat ze inleverde onder de naam Janne Schradinovskiplavski. Sindsdien signeert ze haar schilderijen met de naam Schradinova. Op 25, 26 en 27 november exposeert Janne die schilderijen in de Kleine Komedie in Amsterdam.