vrijdag 4 september 2020

Hitflits: Na 20 jaar alsnog #1-album voor Metallica & the San Francisco Symphony Orchestra

In april 1999 gaf de Amerikaanse metalband Metallica samen met The San Francisco Symphony Orchestra onder leiding van gastdirigent Michael Kamen, twee concerten in Berkeley Community Theatre in Berkeley. Zowel het album als de DVD, getiteld S&M, bereikte in 2000 de tweede plaats in Nederland.

In 2019 was het twintig jaar geleden dat deze concerten plaats vonden. Ter gelegenheid daarvan heeft Metallica opnieuw twee concerten gegeven met The San Francisco Symphony Orchestra. Vanwege het overlijden van Kamen in 2003, dirigeerde Michael Tilson Thomas, het orkest. Tijdens de concerten, op 6 en 8 september 2019 voor 18.000 fans, die plaats vonden in de Indoor arena, de Chase Center, in San Francisco, was Thomas, die het orkest al sinds 1995 dirigeert, bijna 75 jaar.
Vorige week vrijdag verscheen van deze concerten het dubbelalbum/4-elpee S&M2. En twintig jaar na dato blijken de fans nog steeds warm te lopen voor de nummers van Metallica met The San Francisco Symphony Orchestra, en zorgen dat het dit keer wel de eerste plaats haalt van de Album Top 100.

Na Load (in 1996), Death Magnetic (in 2008) en Hardwired … To Self-Destruct (in 2016), is
S&M2 het vierde #1-album van Metallica. Daarmee is de band de zevende act die een #1-album scoort in vier decennia. De andere zes zijn: the Beatles, U2, Michael Jackson, Madonna, BZN en the Rolling Stones, die het zelfs al zes decennia lukt!

ALBUM TOP 6

1. EW  Metallica with Michael Tilson Thomas conducting The San Francisco Symphony Orchestra: S&M2
2. (2)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon (op 10,01%)
3. (3)   Boef: Allemaal Een Droom
4. (1)   Henkie T: Netwerk
5. (5)   Juice WRLD: Legends Never Die
6. EW  Gregory Porter: All Rise

De allereerste Album Top 10, in mei 1969, werd aangevoerd door het album James Last Op Klompen van de Duitse orkestleider James Last. S&M2 is dus zeker niet het eerste #1-album met een orkest. Na het album van James Last volgden nog Sinfonias van de Argentijnse dirigent Waldo de Los Rios die daarop het Orquestra Manuel De Falla dirigeerde (in 1971) en Bach Mattheüspassie van het Residentieorkest o.l.v. Jos Vermunt (in 2006). Weet jij er nog meer? Laat het ons dan weten.

Record Store Day levert noteringen op

Op 18 april zou voor de veertiende keer wereldwijd en voor de elfde keer in ons land Record Store Day (RSD) worden gehouden. De dag waarop veel platenzaken special releases en diverse persingen aanbieden. Vanwege de cororacrisis werd het evenement eerst naar 20 juni verschoven. En toen dat ook niet kon doorgaan, werd het evenement over drie data verdeeld: 24 oktober, 26 september en 29 augustus.

Vorige week zaterdag, 29 augustus, vond de eerste editie plaats waarop diverse bijzondere (vinyl)albums en singles/12 Inches werden aangeboden. Het meest verkochte item die dag in Nederland was de vinylsingle ’11 O’clock Tick Tock’ van U2 uit mei 1980, dus 40 jaar oud. Maar er gingen ook diverse vinylalbums over de toonbank, die een notering krijgen deze week. Dat zijn:
#31 David Bowie: I’m Only Dancing – The Soul Tour ‘74
#44 David Bowie: ChangesnowBowie

#39 Sevdaliza: Shabrang
Voluit heeet ze Sevda Alizadeh, 33 jaar, geboren in Teheran, Iran, maar sinds haar vijfde woonachtig in Nederland. Voordat ze zicht richtte op muziek, speelde ze basketbal in het Nederlands team. Shabrang is haar tweede album





#53 Tyler, the Creator: Cherry Bomb
#89 Billie Eilish: Live At Third Man Records

Resteren nog de andere nieuwe noteringen in de Album Top 100 van deze week:
#13 Katy Perry: Smile
#25 Disclosure: Energy
#26 Danny Vera: The New Black And White Pt. IV – Home Recordings
#38 Walter Trout: Ordinary Madness

#54 Internet Money: B4 The Storm
Internet Money is een project van de 27-jarige Danny Snodgrass Jr. uit Jacksonville, Florida die zichzelf Taz Taylor noemt. Hij verzamelde diverse producers en artiesten en noemde het project Internet Money.
In één maand nam hij met een aantal van hen het album B4 The Storm op. Onder die acts zitten onder andere Juice WRLD, Lil Teca, DJ Khalid en Don Toliver. Producer is Nick Mira.

#73 Yello: Point
#81 Soundtreack / Labrinth: Euphoria

Vorige week vrijdag, maar dan precies zestien jaar geleden, op 28 augustus 2004 dus,  bereikte Franz Ferdinand, het debuutalbum van de gelijknamige Britse rockband, de achttiende plaats in de Album Top 100. Het album, uitgebracht in februari van dat jaar, had daar 27 weken voor nodig gehad. Veertien jaar later, op 10 maart 2018, eindigde de vinylversie twee plaatsen hoger: op de zestiende plaats.

jubileum platenzaak levert #1-notering op

Zaterdag was niet alleen de release van veel RSD-albums, maar ook van een special op transparent oranje gekleurd vinylexemplaar van Franz Ferdinand, uitgebracht ter gelegenheid van het 65-jaig bestaan van platenzaak Concerto in Amsterdam. Van het album zijn slechts 500 stuks geperst, die dan ook allemaal over de toonbank zijn gegaan en het album de eerste plaats oplevert in de Vinyl 33.

te goedkoop

Je zult het album echter tevergeefs zoeken n de Album Top 100, omdat het goedkoop is geprijsd en onder Midprice albums valt. In de Album Top 100 is Franz Ferdinand nooit hoger gekomen dan de derde plaats. Dat was in 2013 met het album Right Thoughts, Right Words, Right Action.

Vinyl 33 flink opgeschut

Het album van Franz Ferdinand is één van de twintig binnenkomers in de Vinyl 33. Met uitzondering van Smile van Katy Perry op #33, hebben de negentien anderen hun notering te danken aan Record Store Day en zullen dus volgende week weer verdwenen zijn.

SINGLES

Afgelopen woensdag was Rolf Wienk ofwel Rolf Sanchez te gast in het tv-programma ‘De Vooravond’, dat dagelijks wordt uitgezonden op NPO 1. Daarin verklaarde hij te hopen dat zijn single ‘Más Más Más’ aanstaande vrijdag, vandaag dus, op #1 zou staan van de Top 40.
Maar beste Rolf: vorige week stond je al op de eerste plaats van de Single Top 100, die opnieuw voorloopt op lijsten waar airplay een must is voor een notering. Waarom heb je dat niet even genoemd? Alleen downloads en streams waren dus al voldoende voor een eerste plaats, want airplay op radio en tv-zenders tellen niet mee voor deze lijst. En dus staat jouw ‘Más Más Más’ al voor de tweede week bovenaan de Single Top 100, waarmee gefeliciteerd!

SINGLE TOP 6

1. (1)   Rolf Sanchez: Más Más Más (tweede week op #1)
2. (2)   Joel Corry feat. MNEK: Head & Heart (op 10,97%)
3. EW  Dopebwoy, 3Robi & Boef feat. Srno: Champagne Papi
4. (4)   Dopebwoy & Jonna Fraser: Vakantie
5. (29) 24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood
Als de stijging doorzet, dan mag Rolf Sanchez zich wel zorgen gaan maken over zijn #1-positie van Más Más Más.
#6 EW Kevin: Ietsje Later

Sluiten we deze Hitflits af met de andere eerste weeks noteringen van deze week
#34 Bilal Wahib: Jaloers (Wahib is ook acteur en wekelijks op de zondagavond te zien in de NPO-3 tv-serie ‘Commandos’)
#42 SFB feat. Ronnie Flex: Anyway
#54 Henkie T feat. 3Robi: Monsieur

#64 Chivv, Ocs & Chardy feat. Saaff, Dior & Figo Gang: Diamonds Vvs
Een aantal bekenden en debutanten, dus we gaan even het rijtje af:
Chyvon Pala (Chivv)
John Dwyer (Ocs staat voor Orinoka Crash Suite)
Chardy Malafanka (Chardy)
Jethro Lobo uit Amsterdam (Saaff)
Dior Schröder (Dior)
Derek Suarez, Dishandro Maduro, Gordious Filé, Gordon Filé en Lesley Pengel (Lesje) (vijf jongens in de leeftijd 16-18 jaar uit Rotterdam-Zuid vormen de Figo Gang)

#81 the Weeknd: Save Your Tears
#83 Calvin Harris & the Weeknd: Over Now

#87 Sam Feldt & Vize feat. Leony: Far Away From Home
Leony heet voluit Leonie Burger, is 23 jaar en komt uit Duitsland. Haar manager is de 36-jarige Vitaly Zestoskih uit Sauralny, Rusland, die deze week ook debuteert onder de naam Vize

#95 Internet Money & Guinna feat. Don Toliver & Nav: Lemonade
#97 Racoon: De Echte Vent