vrijdag 3 maart 2023

Hitflits: JoeyAK scoort met Most Hated eerste nummer 1 album vanuit een cel; Ariana Grande helpt the Weeknd aan top 10-notering

Van je rap-collega’s moet je het maar hebben. Vorige week knalde het album Luxeprobleem van Boef binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Deze week moet hij die eerste plaats al weer afstaan aan de 26-jarige Joël Eltus Hoop, beter bekend als zijn collega-gangta-rapper JoeyAK. Zijn album Most Hated neemt de leiding in de albumlijst van Boef over. Na een vijfde (Luitenant) en tweede (Hhhk), beide in 2018 en een derde (Bodemboy), in 2021, is het hem met Most Hated  eindelijk gelukt.
 
gevangenis
 
Wellicht heeft daarbij ook wel geholpen dat JoeyAK momenteel in de gevangenis zit. In december 2020 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van ruim drie jaar voor het mishandelen van een moeder. In maart 2022 kwam hij weer vrij in afwachting van het hoger beroep, wel met een enkelband om. Sinds oktober zit hij weer vast, nu voor de ontvoering van een man in Amsterdam-Zuidoost. Daaarnaast zou hij ook nog betrokken zijn bij eeen schietpartij op 15 augustus in Paramaribo, Suriname.
 
record
 
Al met al boekt JoeyAK wel een bijzonder record met zijn album Most Hated, want niet eerder belandde een album van een act die in de gevangenis verblijft, op de eerste plaats van de Album Top 100. Maar of je daar nu trots op moet zijn …
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  JoeyAK: Most Hated (0)        *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Boef: Luxeprobleem (0), op 18,24%
3. EW  Gorillaz: Cracker Island (73), nummer 1 in de Vinyl 33
4. (28) Mãneskin: Rush! (63)
Het concert afgelopen maandag in de Ziggo Dome in Amsterdam betaalt zich uit
5. (6)   Flemming: Flemming (8)
 
Gaan we direct verder met de andere nieuwe noteringen van deze week:
#37 Yeat: Aftërlyfe (0)
Dit is het derde album van de 22-jarige Noah Olivier Smith uit Irvine, California. Up 2 Me verscheen in 2021, 2 Alive in 2022, hij is dus zeer productief.
 
#40 Don Toliver: Love Sick (0)
#53 Karol G: Mãnana Será Bonito (0)
 
SINGLES
 
Toen in 2016 het album Starboy van the Weeknd uitkwam, belandde de track ‘Die For You’  op nummer 96. Onlangs werd de remix met Ariana Grande gelanceerd, dat er op 11 februari voor zorgde dat de originele versie op herhaling ging op nummer 99.
Vorige week verscheen de remix met Ariana Grande en zorgt er voor dat ‘Die For You’ opnieuw op herhaling gaat, nu op nummer 10 en voor langere tijd. Voor Grande is het al haar elfde top 10-notering, voor the Weeknd nog maar zijn zevende.
 
Bijna 30 jaar geleden gebeurde iets soortgelijks. Op 4 februari 1984 kwam ‘Love Is A Battlefield’ van Pat Benatar binnen op nummer 50 van de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, de voorloper van de huidige Single Top 100. De week daarop verdween het nummer, maar keerde een week later op nummer 10 terug, nu mede dankzij de 12 Inch. Vijf weken later steeg het nummer naar de eerste plaaats. Dus er is nog hoop voor ‘Die For You’ van the Weeknd & Ariana Grande.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Miley Cyrus: Flowers             *** terug op nummer 1 / vierde week op nummer 1 ***
Na twee weken op nummer 2 pakt Miley Cyrus de draad weer op.
2. (1)   Boef feat. Lil Kleine: Herinnering, op 7,96%
3. (3)   Maan feat, Goldband: Stiekum
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (5)   Zoë Tauran: Therapie
 
Na twee weken op de elfde plaats te hebben gestaan, stijgt ‘Slapeloosheid’ van Suzan & Freek
In de achtste week naar de negende plaats. Vijf weken geleden stond het duo ook al even bij de bovenste tien, toen op nummer tien. Hun album Dromen In Kleur (fysiek: 24%) boekt in de 70e week twaalf plaatsen wins ten belandt op plek 25. Het album Gedeeld Door Ons (30)%  van de twee gaat op herhaling op nummer 80.
 
Drie drie tracks van het nummer 1 album, Most Hated van JoeyAK krijgen een notering in de Single Top 100. Dat zijn:
#35 All Ice feat. Josylvio
#42 (34) Fouten
#46 Yolo feat. Kã
 
Resteren de overige eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#44 Fatah x Lijpe: Euro’s & Dollars
#50 Boef feat. Ronnie Flex: Al Die Dagen
#53 Snelle: Terugweg
 
#54 Froukje: Als ik God Was
In 1977 bracht Peter Koelewijn de single ‘KL 204’ uit dat de zinsnede bevat ‘als ik God was’.  Destijds werd die regel door de NCRV niet gedraaid, maar werd het instrumentale deel van het refrein, gearrangeerd door Harry van Hoof, ingezet. In 1977 stond het nog niet op de hoes of het label, maar sinds 1990 heet het nummer ‘KL 204 (Als Ik God Was)’ en werd het met een 53 plaats in februari 1991 een hit.
 

De tijden veranderen, want anno 2023 hoor je bijna overal het nummer ‘Als Ik God Was’ van Froukje. Over het nummer zei ze tegen ‘3 voor 12’:
 
“Ik zag voor me hoe iemand aan het gebed zit voor het eten en chagrijnig door de oogleden kijkt. “God, waar ben je? Het gaat helemaal niet goed. De wereld gaat slecht, en ik ga ook slecht. Als ik God was, had ik het beter gedaan.” Dat vind ik een interessant concept: teleurstelling in je eigen God. En je kan het ook breder interpreteren, het gaat over de machteloosheid die je kunt voelen als gewone burger. Het is een beetje politiek.”
Zelf is ze niet gelovig. Froukje: “Het lijkt me wel prettig om te geloven. Het geloof is een mooie manier om het leven te kunnen bevatten, er zin aan te geven voor jezelf, maar tegelijkertijd is religie ook niet alles, en kun je in de regels ervan gevangen komen te zitten.”
 
‘Als ik God Was’ van Froukje, afgelopen week de Megahit op 3FM, komt binnen op nummer 54 en levert Froukje haar zevende notering op.
 
Samen met Meau en Tabitha is Froukje één van de drie Ambassadeurs van de Vrijheid en zal ze op 5 mei, Bevrijdingsdag een aantal Bevrijdingsfestivals afgaan om het belang van vrijheid te benadrukken. Daarnaast is Froukje op 22 april ook nog Ambassadeur van Record Store Day.
 
#87 Superstar Pride: Painting Pictures
De 20-jarige Amerikaan Cadarrius Pride zit achter de act Superstar Pride. ‘Painting Pictures’ is afkomstig van zijn EP 5Lbs of Pressure. Hij bracht het nummer al in oktober uit, maar het  is pas gaan lopen nadat TikTok er mee aan de haal ging. ‘Painting Pictures’ bevat een sample van  ‘Soon as I Get Home’ van Faith Evans op haar debuutalbum Faith uit 1995.
 
Hoewel het hier wat winters gaat worden, zoeken we de sneeuw toch maar elders. Daardoor is de er komende twee weken geen Hitflits. De hitlijsten vind je zoals altijd op vrijdagmiddag op de site van Dutch Charts.