vrijdag 10 juli 2009

Hitflits: Lisa houdt Pitbull weer van zich af

De grote vraag deze week was: zou ‘Billie Jean’ van Michael Jackson de eerste plaats halen van de Single Top 100? Hoewel Michael er de gehele week niet aan te pas kwam, zou het op de laatste dag nog kunnen. Zeker gezien de afgelopen week. Het heeft echter niet zo mogen zijn, ‘Billie Jean’ blijft op een derde plaats hangen. De strijd woedde de afgelopen week tussen ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull en Lisa met ‘Halleluja’, waarbij het er op maandag nog op leek dat Pitbull de strijd zou winnen. Maar daarna nam Lisa de leiding en wint uiteindelijk de strijd met een voorsprong van 8% op Pitbull en 16% of Michael Jackson. En daarmee is ‘Halleluja’ voor de negende week het bestverkochte nummer in Nederland.

Geen #1 dus voor ‘Billie Jean’. Maar dat betekent geenszins dat de populariteit van Michael is afgenomen. Integendeel. Nadat hij vorige week 1/3 (33 noteringen) van de Single Top 100 voor zijn rekening nam, voegt hij daar deze week nog zes (!) aan toe:
#25: ‘Will you be there’ (#3 in 1993)
#64: ‘We are the world’ van USA for Africa (#1 in 1985)
#72: ‘You rock my world’ (#2 in 2001)
#86: ‘One day in your life’ (#2 in 1981)
#94: ‘Another part of me’ (#8 in 1988)
#100: ‘Leave me alone’ (#5 in 1989)

Daarnaast boeken ‘They don’t care about us’ (van 59 naar #24), ‘You are not alone’ (van 61 naar #26), ‘Heal the world’ (van 46 naar #16), ‘Human nature’ (van 64 naar #40) en ‘Man in the mirror’ (van 37 naar #22) de grootste winst. Het grootste verlies boekt ‘Rock with you’ dat van 24 naar #55 zakt.

Een maand geleden stond ‘Haus am See’ al even op de vijfde plaats. Maar na een terugval die hem vorige week tot #15 bracht, herneemt Peter Fox zich deze week, en stijgt terug de top 10 in, naar een vierde plek. Nog een terugstijger is er voor David Guetta & Kelly Rowland met ‘When love takes over’ dat van #19 naar #6 stijgt. Twee weken geleden stond het nummer daar ook al even. Echt nieuw bij de bovenste tien is ‘Zumba yade’ van Kathleen & het Soweto gospel choir, dat na een stilstand vorige week op #16, deze week naar een vijfde plaats stijgt. Daarmee treedt ze in de voetsporen van K3 waar ze tot deze maand deel van uitmaakte en negen top 10-hits meescoorde.

Twee jaar geleden lukte het bij ons niet met ‘Fantastig toch’ van de Vlaamse zangeres Eva de Roovere. Maar dankzij de actie van Koen Jansen, alias rapper Diggy Dex die het nummer bewerkte en Eva daar voor benaderde, lukt het anno 2009 wel. Het nummer kreeg een nieuwe titel, ‘Slaap lekker (fantastig toch)’, en slaat nu wel aan, en is de hoogste binnenkomer op #57. Bovendien is het nummer de komende week de 3FM Megahit.

Daarnaast zijn er nog drie echte binnenkomers:
#81: Mooi wark: ‘Tepels liegen niet’
#88: Anguilla: ‘Jump say qui’
#97: Janneke de Roo: ‘Draai mee met die kermis’

Michael Jackson is niet de enige die op herhaling gaat. Ook Annagrace met ‘Let the feelings go’ (op #82), Quintino feat. Mitch Crown met ‘Heaven’ (op #83), Linkin park met ‘New divide’ (op #96) en wederom Sjon & Sjeffrey met ‘Lange hete zomer’ (op #98) zien we weer terug in de Single Top 100.

Toch nog een #1-positie voor Michael Jackson, ook al is het niet in de Single Top 100. Want in de Album Top 100 stijgt ‘King of Pop – the Dutch collection’ van de derde naar de eerste plaats. Nog geen tien maanden geleden kwam het album niet verder dan de vierde plaats. Maar nu laat het alle andere albums ver achter zich. De voorsprong is ruim 81% op ‘Best of’ van Krezip. Naast succes voor de single ‘Haus am See’ (op #4), gaat het Peter Fox ook voor de wind met zijn album ‘Stadtaffe’, dat van 19 naar #10 stijgt.

In de onderste helft van de Album Top 100 treffen we nog drie binnenkomers:
#55: Maxwell: ‘Black summers night’
#58: Riverside: ‘Anno domini high definition’
#81: Ali Campbell: ‘Flying high’

In de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, zet Michael Jackson de toon met 14 (!) albums. De volledige top 10 bevat albums van hem, waaronder de #1, ‘Number ones’ (vorige week ‘Thriller (special edition)’).

Ook deze week hebben we alle noteringen van Michael en zijn broers op een rijtje gezet. Klik hier en je bent weer helemaal bij!

Weer een week dus met veel Michael Jackson. Na het weekend komen we daar op terug in een nieuwe Megaman waarin ook de hitfeiten van de ‘gewone’ binnenkomers.

maandag 6 juli 2009

Michael Jackson wereldwijd op herhaling

nieuwsflitsen

Vrijdag 26 juni 2009. Platenmaatschappij Sony Music heeft nauwelijks voorraad van de catalogusalbums van Michael Jackson. En dat geldt voor heel Europa, aldus John Burgers strategic marketing director Benelux tegenover Entertainment Business. “We gaan in elk geval niet nu opeens persorders doen voor honderdduizenden Michael Jackson-cd’s. We zullen reageren op de vraag vanuit de consument en de retail”.

Dinsdag 30 juni 2009. John Burgers: “De vraag naar alles wat wij van Michael Jackson hebben, is extreem”.

Donderdag 2 juli 2009. Manuelle Bamberg, marketingcommunicatiemanager van de Music Store keten: “We kunnen volop Jackson-materiaal leveren, doordat wij vorige week vrijdag, 3 juli, in één klap de hele Europese voorraad aan MJ-producten bij Sony opgekocht hebben.” Het zou gaan om zo’n 10.000 cd’s en DVD’s, verdeeld over de titels ‘Off the wall (special edition)’, ‘Bad (expanded edition)’, ‘The very best of’, ‘Number ones’ (cd én DVD), The collection (5cd-box), ‘Live in Bucharest’ (muziek-DVD) en de documentaire ‘Man in the mirror’. John Burgers van Sony wil hier echter niet op reageren. “Wij doen ons uiterste best zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de almaar aanhoudende vraag.”

Vrijdag 3 juli 2009. Een week na het bekend worden van het overlijden van Michael Jackson maakt GfK Dutch Charts de balans op. In de Single Top 100 staan 28 singles van Michael en 5 met zijn broers. Vier nummers staan er in de top 10, met ‘Billie Jean’ op een derde plaats. De Backcatalog Album Top 50 herbergt 13 albums, waaronder de volledige top 5. ‘Thriller (special edition)’ is de #1, waarvan 60% in de winkels is verkocht en 40% digitaal. In de Album Top 100 staan vier albums van hem. Al zijn noteringen vind je hier

Maandag 6 juli 2009. Het is een week nadat platenmaatschappij Sony meldde eerst de kat uit de boom te willen kijken hoe de markt zou reageren op de dood van Michael Jackson. Sony Music meldt een verkoopaandeel van 40% te hebben in de Single Top 100. Ruim 11.000, bijna 80%, komt op naam van Michael Jackson.

Tot zover de berichtgeving de afgelopen week over de verkoop van Michael Jackson materiaal. Terug naar vrijdag 26 juni 2009.

met de dag populairder

Vanaf het moment van de bekendmaking van zijn overlijden op vrijdag 26 juni 2009, zijn er massaal nummers van Michael Jackson en/of the Jackson 5/the Jacksons, gedownload. Maar ook nummers waaraan hij heeft meegewerkt, zoals ‘We are the world’ van USA for Africa en ‘A brand new day’ van the Wiz stars. Het effect van het downloaden is vanaf het eerste begin af aan te zien aan de dagelijkse lijsten van de verschillende downloadplatforms. In de Nederlandse Itunes Top 100 van vrijdag 26 juni, één dag na zijn overlijden, stonden er al 32 nummers van Michael Jackson in. Gewone uitvoeringen, maar ook speciale edit versies. Over de hele week gemeten, hebben er in totaal zelfs 73 versies van liedjes in deze downloadlijst gestaan. Als we alle versies terugbrengen tot één versie, komen we tot de volgende aantallen verschillende nummers:
- vrijdag: 24
- zaterdag: 40
- zondag: 39
- maandag: 38
- dinsdag: 35
- woensdag: 36
- donderdag: 27
- vrijdag: 29

dagelijkse standen

Itunes is natuurlijk niet het enige download platform, maar wel van groot belang voor de Single Top 100. Daarnaast worden de verkopen van Itunes dagelijks meegenomen voor de zogenaamde trendlijsten die GfK Dutch Charts dagelijks samenstelt. We hebben alle standen op een rijtje gezet en uit dit trendoverzicht blijkt dat met de dag het aantal nummers toeneemt, van 23 op maandag tot 33 op vrijdag. Wat verder opvalt, is dat als we de eerste keer dat een nummer een notering krijgt vergelijken met de laatste, de weekstand, dat op twee na, alle noteringen zakken. Alleen ‘Earth song’ (op #13) en ‘Billie Jean’ (op #3) behouden hun startpositie. Met andere woorden, de populariteit van een nummer is in het begin op z’n hoogst en neemt naarmate de week vordert, af. Dat zou een voorbode kunnen betekenen voor de hitparade volgende week.

‘Billie Jean’ bij ons de populairste

In de Ituneslijst was ‘Ben’ drie dagen lang de bestverkochte download, maar werd uiteindelijk ingehaald door ‘Billie Jean’. Aan het einde van de week moest ook dat nummer inleveren en belandde op een derde plaats en dat is ook de uiteindelijke notering in de Single Top 100 geworden. In de Amerikaanse hitparade blijkt ‘Thriller’ het populairst te zijn, in de Britse hitparade is dat ‘Man in the mirror’. Meer daarover zodadelijk.

De 33-hits in de Nederlandse Single Top 100, allen downloads, zijn goed voor een verkoopaantal van ruim 11.000 stuks, en daarvan doet ‘Billie Jean’ het dus het beste. In 1983 kwam het nummer tot een vierde plek in de toenmalige Nationale Hitparade Top 50, had daar drie weken voor nodig (29-6-4) en stond zestien weken genoteerd. Nu boekt het nummer in één week dus één plaatsje hoger. Trekken we de vergelijking door naar alle 33 hits, dan komt ’The girl is mine’ van Michael in duet met Paul McCartney er het slechts af: min 79 plaatsen!

nieuw record

33 hits op herhaling, waarvan 28 van één artiest, een record dus. Daarnaast zijn er ook nog 8 ‘echte’ binnenkomers en gaat Henk Dissel met ‘Ik wil jou’ op herhaling op #95, waardoor het totaal aantal binnenkomers uitkomt op 42! Het oude record stamt uit 2008, toen er op 19 januari 29 binnenkomers waren, waarvan 2 op herhaling. Dat record wordt deze week verbrijzeld met 13 stuks! Ook breekt Michael Jackson deze week met 29 hits (of 33 inclusief die met zijn broers) het record van het meeste aantal gelijktijdige hits van één artiest. Dat stond tot deze week op naam van Elvis Presley. In twee lijsten, die van 5 maart en 30 april, beide in 2005, had Elvis 6 hits tegelijk in de Single Top 100. Toen een record.

Elvis vs Michael

Tot deze week had Michael 50 noteringen behaald in Nederland. Daar komen nu in één keer, 28 bij, waarbij zijn totaal op 78 uitkomt. Dat aantal komt echter nog niet in de buurt van de 100 van Elvis Presley! Die heeft Elvis vooral te danken aan de heruitgaven in 2005 (14) en 2007 (12), die hem 26 extra noteringen opleverde. Daarnaast scoorde Elvis zijn eerste hit al in 1957 met ‘All shook up’. Met ‘A fool such as I’ was Elvis in 2005 toe aan zijn 78ste, waar hij 47,3 jaar voor nodig had. ‘Ain’t no sunshine’ was in 1972 de eerste hit voor Michael Jackson en deze week, na slechts 36,6 jaar is hij al toe aan zijn 78ste notering. Zelfs als we de hits van the Jackson 5 (9) en the Jacksons (12) meetellen, waarmee Michael op 99 noteringen komt, staat Elvis Presley dus nog steeds bovenaan. Overigens zou dat de komende jaren wel eens kunnen veranderen. Er schijnen niet minder dan 60 niet eerder uitgebrachte nummers van Michael op de plank te liggen. Één hitsingle is al voldoende om gelijk te komen met Elvis. Beter is het dus om met meer te komen, want ook de nazaten van Elvis zitten niet stil!

de één zijn dood …

Toch valt het aantal hits deze week van Michael Jackson niet te vergelijken met die van zangers die ook overleden zijn. In de tijd van Elvis Presley (1977), John Lennon (1980), Freddie Mercury (1991), Herman Brood en George Harrison (beide in 2001) en André Hazes (2004), waren er immers nog geen downloads. En dus was het effect van hun dood pas later te zien, soms één week, maar meestal weken daarna. Maar voor die tijd waren dat zeker ook spectaculaire noteringen.

Elvis Presley (16 augustus 1977 aan een overdosis)
- 3 september: heruitgave van ‘Wooden heart (muß ich denn)’ uit 1961: 10 wkn/-3
- 1 oktober: niet eerder uitgebracht nummer: ‘Way down’: 10 wkn/-6

John Lennon (8 december 1980, doodgeschoten)
- 20 december: ‘(just like) Starting over’, op 29 november na 3 weken, hoogste plaats #44, verdwenen, gaat op herhaling op #36 en zou het tien weken volhouden, met als hoogste plaats #14
- 10 januari 1981: heruitgave van ‘Happy Xmas (war is over)’ uit 1972: 6 wkn/-2 - 14 februari 1981: heruitgave van ‘Imagine’ uit 1971: 9 wkn/-5
daarna nog de single ‘Woman’ (#11) van het album ‘Double fantasy’ uit 1980

Freddie Mercury, zanger van Queen (24 november 1991 aan aids)
- 7 december: ‘The show must go on’ was al op de terugweg (#18), maar stijgt weer en staat nog tien weken genoteerd met als hoogste notering #6
- 14 december: heruitgave van ‘Bohemian rhapsody’ met de dubbele a-kant ‘These are the days of our lives’: 16 wkn/-1

Kurt Cobain, zanger Nirvana (5 april 1994, zelfmoord d.m.v. geweerschot)
- 19 november: ‘About a girl’: 8 wkn/22

Herman Brood (1 juli 2001, springt van het dak van het Hilton in Amsterdam)
- 11 augustus: ‘My way’, opgenomen in 1999: 14 wkn/-1
- 17 november: remix van ‘Saturday night’: 3 wkn/62

George Harrison (29 november 2001 aan kanker)
- 26 januari 2002: heruitgave van ‘My sweet Lord’ uit 1970: 4 wkn/46

André Hazes (23 september 2004)
- 2 oktober 2004: heruitgave van ‘Zij gelooft in mij’ uit 2000: 17 wkn/-1
- 11 december 2004: heruitgave van ‘Eenzame kerst’ (1977) /Met kerst ben ik alleen’ (1983): 6 wkn/-5

Van alle bovengenoemde artiesten was het effect van hun dood op de platenverkoop het snelst bij André Hazes. Binnen vijf dagen lag ‘Zij gelooft mij’ in de winkels, waardoor het aantal hitparade dagen slechts 9 dagen bedroeg. Eigenlijk nog drie dagen minder, want volgens de midweek van woensdag 29 september 2004 stond het singletje al op een tweede plek. In het huidige downloadtijdperk is een nummer direct beschikbaar en is dat met de dagstanden direct te zien.

Andere landen

Groot-Brittannië: the Official Charts Company

Bij ons is ‘Billie Jean’ het meest gedownload, in Groot-Brittannië is dat ‘Man in the mirror’. Onze Single Top 100 wordt op vrijdag samengesteld. De Britse hitparade daarentegen, op zondag. En dus is in die lijst, met twee verkoopdagen, het effect te zien van Michael zijn dood en de run op zijn nummers.

In de lijst van zondag 28 juni, kwam ‘Man in the mirror’ binnen op de elfde plaats. Het was één van de 28 binnenkomers in de Britse Single Top 100. Op de volledige Top 200 waren het er zelfs 43, goed voor een verkoop van 196.000 singles!

In de lijst van afgelopen zondag, 4 juli, stijgt ‘Man in the mirrior’ naar de tweede plek, met een verkoop van 56.151 stuks. In 1988 was het één van zijn minst populaire singles en kwam het niet hoger dan #21. Sinds afgelopen zondag is het aantal noteringen in de Britse Single Top 100 uitgekomen op 37: 32x Michael Jackson, 3x Jackson 5 en 2x the Jacksons. Over de Top 200 zijn het zelfs 49 noteringen! Zijn bestverkochte single is ‘Earth song’, met een verkoop van ruim 1 miljoen stuks, dat stijgt van #38 naar #33.

Verenigde Staten van Amerika: Billboard

Voor de Amerikaanse Billboard lijsten gelden andere regels dan voor de Britse en Nederlandse hitlijsten. Het verschil zit ‘m in de airplay en de zogenaamde recurrent-regel, waarover zodadelijk meer.

--> airplay

Al vanaf het begin van de Billboard Hot 100, is airplay een zeer belangrijke factor. In het verleden zijn er zelfs nummers geweest die de eerste plaats haalden omdat ze veel gedraaid werden, maar geen meter verkochten, omdat ze alleen als albumtrack bestonden. Voorbeelden daarvan zijn ‘Don’t speak’ van No doubt (1996) en ‘Iris’ van Googoo dolls (1998). Net als in ons land zijn op de Amerikaanse radiostations veel nummers van Michael Jackson te horen. In totaal nam het MJ-gehalte in één week toe met 1735%! De top 3 van de meest gedraaide nummers, met tussen haakjes het aantal keren in de week daarvoor, luidt:
(1) ‘Billie Jean’, 4540x (318)
(2) ‘Thriller’, 3570x (39)
(3) ‘Rock with you’, 3546x (526)
Bovengenoemde nummers hadden een bereik van tussen de 25 en 35 miljoen luisteraars.

--> downloads

Een andere niet onbelangrijke factor voor de Hot 100, is de verkoop van downloads. Sinds deze volledig worden meegenomen, bereikten vele American idols de eerste plaats, ondanks dat hun nummers maar weinig werden gedraaid. Om te voorkomen dat veel oude nummers opnieuw een notering zouden krijgen, werd de recurrent-rule ingevoerd. Oudere nummers kunnen alleen een notering krijgen, als een platenmaatschappij daarvoor promotie bedrijft, als ware het een nieuw nummer. Maar platenmaatschappijen hebben helemaal geen trek om ook nog wat te moeten doen voor die ‘ouwe meuk’. Downloads verkopen zichzelf toch wel. En dus miste hierdoor ‘Halleluja’ van Jeff Buckley een notering in de Hot 100. En nu gaat hetzelfde op voor de gehele Michael Jackson catalogus. Met andere woorden, geen hits op herhaling in de Billboard Hot 100!

Toch krijgen deze nummers wel een notering, in de Billboard Hot Digital Songs. Van de 75 noteringen neemt Michael er zelfs 25 voor zijn rekening! De meest gedownloade track is ‘Thriller’ met 167.444 stuks. Toch komt het nummer niet op #1 binnen, want het komt daarvoor 35.493 stuks tekort. De eerste plaats is voor ‘I gotta feeling’ van Black eyed peas met 202.937 downloads. De derde plaats is met 164.642 downloads ook voor Michael met ‘Man in the mirror’. Alleen in de V.S. zijn er in de afgelopen week zo’n 2,6 downloads van Michael Jackson verkocht.

Ook in Vlaanderen worden oudere singles buiten de Ultratop Top 50 gehouden. Daar hebben ze echter geen aparte downloadlijst zoals bij ons of in Amerika, maar wel de zogenaamde Ultratop 30 Back catalogue singles. De volledige top 11 daarin is van Michael met ‘Beat it’ op #1. Daarnaast staan er nog 15 andere nummers in die lijst die direct of indirect een link hebben met Michael, waarmee het totaal aantal nummers op 26 komt, en dat op een top 30!

Albums

De meeste landen hebben voor oudere albums een aparte lijst, de zogenaamde Back catalogue. Voor Nederland geldt dat albums in die lijst belanden, minimaal 2 jaar na de laatste notering in de ‘gewone’ albumlijst. Twee albums uit 2008 krijgen nog wel een notering in de Album Top 100:
- ‘The Dutch collection’ op #3
- ‘Thriller 25th anniversay’ op #6
Daarnaast komt ‘The Motown years 50’, ook uit 2008, maar nog niet eerder genoteerd, binnen op #55. Maar het hoogst genoteerde album is een nieuwe verzameling, ‘The collection’. Deze box met de vijf albums ‘Off the wall’, Thriller’, ‘Bad’, ‘Dangerous’ en ‘Invincible’ stond, in verband met de geplande 50 concerten in de Londense O2 Arena, al gepland om te worden uitgebracht. Het mooie er aan is, dat je gelijk 5 albums van hem hebt met allerlei extra’s.

Slechts vier albums in de Album Top 100? Dat kan toch niet waar zijn?? Jawel, want de oudere albums, 13 stuks (!), staan alle in de Backcatalogue Top 50. Zes staan er zelfs bij de bovenste 10. ‘Thriller (special edition)’ staat op #1.

Andere landen

Groot-Brittannië

Zoals al bij de singles naar voren is gekomen, zijn de Britten de eersten waarbij het effect van de dood van Michael Jackson te zien is in de hitlijsten. In nog geen 50 uur na zijn dood werden in Groot-Brittannië 124.000 albums van hem verkocht. In de Britse Album Top 100 levert hem dat 7 noteringen op, met de verkoopaantallen tussen haakjes:
#1: ‘Number ones’ (46.03)
#7: ‘Thriller’ (14.939)
#14: ‘King of Pop’ (12.165)
#17: ‘Off the wall’ (10.719)
#20: ‘The essential’ (10.664)
#45: ‘Thriller 25th anniversary’ (4.930)
#59: ‘Bad’ (3.934)
Zeven lijkt heel wat, maar het zijn drie minder dan Elvis Presley, de vader van zijn eerste vrouw Lisa Marie. Van Elvis stonden er na zijn dood in 1977, tien albums genoteerd.

In de lijst van afgelopen zondag, 4 juli, is het aantal albums toegenomen tot 11. Michael blijft #1, alleen niet meer met het album ‘Number ones’, maar met ‘The essential’ dat vanaf de twintigste plaats stijgt. Daarmee is Michael na the Beatles (2x) en Mike Oldfield de derde act die zichzelf opvolgt in de albumlijst. In de afgelopen volledige week, zijn in Groot-Brittannië niet minder dan 600.000 singles en albums van Michael en zijn samenwerkingen met zus Janet. Paul McCartney en zijn broers, verkocht.

Verenigde Staten van Amerika

Als deze zogenaamde catalogue albums gewoon meegeteld zouden worden voor de Billboard Album Top 200, dan zou de top 4 er als volgt hebben uitgezien, met de verkoopaantallen tussen haakjes:
(1) Michael Jackson: ‘Number ones’ (107.808)
(2) Michael Jackson: ‘The essential’ (102.023)
(3) Michael Jackson: ‘Thriller’ (101.042)
(4) Black eyed peas: ‘The e.n.d.’ (87.971) Maar omdat het oudere albums zijn, tellen ze niet mee voor de Top 200, en dus staan de Black eyed peas met hun album ‘The e.n.d.’ bovenaan. Het is de eerste keer in het bestaan van deze lijst, dat de #1 niet het bestverkochte album is. Dat is sinds men in de V.S. overging op het elektronisch meten van alle verkopen door Soundscan. Toch staat er één album van Michael in de Top 200: ‘Gold’, een importalbum, waarvan zo’n 2700 stuks zijn verkocht, goed voor #191.

Beter gaat het hem af in Top Pop Catalogue lijst. Want daarin pakt hij de volledige top 9:
(1) ‘Number ones’ (107.808)
(2) ‘The essential’ (102.023)
(3) ‘Thriller’ (101.042)
(4) ‘Off the wall’ (32.552)
(5) ‘Ultimate collection’ (17.895)
(6) ‘Bad’ (16.900)
(7) ‘Dangerous’ (14.113)
(8) ‘Greatest hits volume 1’ (11.978)
(9) ‘Ultimate collection’ (10.930)
En daarnaast staan er nog vijf andere albums van Michael in de Top Pop Catalogue Top 50 genoteerd. In totaal werden in de V.S. in de afgelopen week zo’n 415.000 oudere albums van hem verkocht.

Maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Vanavond zond BNN de registratie uit van het concert opgenomen in Boekarest tijdens de ‘Dangerous’-tournee. Dinsdag wordt hij in familiekring begraven en volgt de Memorial in het Staples center in Los Angeles, dat wereldwijd wordt uitgezonden. Kortom, de aandacht voor de King of Pop blijft nog wel een poosje. En dat zal zich ongetwijfeld vertalen in nog meer verkopen van zijn tijdloze muziek en resulteren in nog meer noteringen wereldwijd.

Megaman bij week 27 – 4 juli 2009 / de week van Michael Jackson

Het is donderdagavond, 25 juni 2009, rond half 12. De radio staat aan op ‘3 voor 12’. Presentator Eric Corton meldt ineens een bericht dat Michael Jackson is opgenomen in een ziekenhuis in Los Angeles met hartklachten. Ik hoor het aan, maar besef het eigenlijk niet echt. Immers het is niet de eerste keer dat Michael wegens zijn gezondheid in een ziekenhuis belandt. Bovendien kun je je afvragen wat is er nu weer van waar. Het zal wel weer overgaan. En met dat besef, besluit ik rond middernacht gewoon naar bed te gaan. De volgende morgen wordt ik om 7 uur wakker met het 3FM nieuws dat Michael die nacht is overleden, 1.24 uur Nederlandse tijd. Medicijnen zijn hem fataal geworden. Dit keer bleek het bericht dus wel waar te zijn. De King op Pop, 50 jaar, is niet meer.

Vanaf dat moment maakt het niet uit welke zender ik opzet, overal is wel iets te horen of te zien wat met Michael te maken heeft. Zijn liedjes, zijn medische ingrepen, vermeende kindermisbruik, de rechtzaken, alles komt langs. Maar wat blijft hangen zijn de liedjes, want zo zal ik mij hem blijven herinneren. Als een muzikaal genie, die het klaar speelde als eerste zwarte artiest, te worden getoond op MTV. Niet omdat hij zwart was, maar vanwege zijn muziek. Als je kijkt naar de beelden van al die fans over de hele wereld, zijn dat niet alleen de generatiegenoten van Michael (40-ers en 50-ers), maar vooral veel jongeren. Waarom, omdat zijn muziek tijdloos is.

In deze Megaman probeer ik een beeld te geven van de ‘gekte’ die er in de week na zijn dood is ontstaan. Een gekte die uitmondt in, hoe kan het ook anders, een wereldwijde run op zijn muziek. En in het digitale tijdperk waarin we leven, is het effect daarvan direct te zien in de hitlijsten. Dat is voor het eerst.

De Megaman.

Hitflits: Michael Jackson schrijft history

Niet minder dan 33 (!!!) nummers komen er deze week de Single Top 100 binnen, waarop Michael Jackson is te horen. 29 van hem zelf en 4 samen met zijn broers. Michael zorgt voor zeker twee records: (1) nooit eerder kwamen er 33 nummers in één week binnen van één artiest en (2) geen andere artiest heeft zoveel nummers tegelijk in de hitparade gehad. Het maximum stond tot deze week op 6 hits, twee keer bereikt door Elvis Presley op 5 maart en 30 april, beide in 2005. Van die 33 scoort ‘Billie Jean’ uit 1983 het beste op #3, waarmee het nummer één plaatsje hoger staat dan destijds. ‘The girl is mine’, het duet van Michael met Paul McCartney uit 1982 dat tot #16 kwam, is de laagste hit op herhaling op #85. Geen #1 dus voor ‘Billie Jean’, maar ook nog niet voor (‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull. Want Lisa is voor beide te sterk, en dus blijft ‘Halleluja’ voor de achtste week de bestverkochte single in Nederland. Dat dankt ze echter wel aan de fysieke cd-single, want de download is gezakt van de eerste naar de achtste plek. In de Download Top 50 komen 20 nummers van Michael binnen.

Ondanks de coupe die Michael Jackson op de Single Top 100 lijkt te plegen, zijn er ook nog 8 eersteweeks noteringen en gaat Henk Dissel met ‘Ik wil jou’ op herhaling op #95, waardoor het totaal aantal binnenkomers uitkomt op 42! Ook een nieuw record. Daardoor vallen er veel platen uit de lijst, die er anders nog in gestaan zouden hebben. Stereo maakt met ‘Last forever’ de grootste val, van 17 naar #104.

Die echte binnenkomers zijn:
#21 – Damaru: ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’
#41 – Monique Smit: ‘Doe wat ik wil’
#55 – Black eyed peas: ‘I gotta feeling’
#78 – Koot!: ‘Sometimes’
#80 – Jacques Herb: ‘Ik heb de zomer meegebracht’
#81 – Rachid: ‘De wereld draait door’
#86 – Jettie Pallettie: ‘Geef mij r 2’
#99 – Miss Montreal: ‘Seven friends’

In de Album Top 100 komen slechts 5 albums van Michael Jackson binnen. Dat komt omdat in deze lijst alleen albums staan die niet ouder zijn dan 2 jaar. Daarentegen wordt de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, overspoeld door Michael Jackson. Dertien stuks zijn het er, met ‘Thriller’ uit 1982, op #1. ‘Thriller 25th anniversary’, de verjaardagversie van het album uit 2008, staat in de ‘gewone’ Album Top 100 op #6. Daarin komt de 5cdbox ‘The collection’, die afgelopen weekend werd uitgebracht, op #2 binnen. Het bestverkochte album blijft ‘Best of’ van onze eigen Krezip. De andere binnenkomers zijn:
#16 – Moby: ‘Wait for me’
#50 – Wilco: ‘Wilco’
#63 – James Taylor: ‘Sings covers’
#77 – Killswitch engage: ‘Killswitch engage’
#89 – Sef Thissen: ‘Lamore vincera’
#100- Don Henley: ‘The very best of’

En dan ben je natuurlijk benieuwd naar de noteringen van Michael Jackson. We hebben ze allemaal op een rijtje gezet, klik hier voor het volledige overzicht. Bewaar het goed, want dit is history!

De Megaman richt zicht volledig op de Single Top 100 gebaseerd op verkochte aantallen. Aangezien deze lijst helaas niet wordt uitgezonden, verwijzen we je naar de 3FM Top 50 morgenmiddag, waarin geen 33, maar wel heel veel Jackson binnenkomt. Een unieke uitzending dus! Bedenk echter wel dat voor die lijst ook airplay wordt meegenomen.