vrijdag 21 november 2008

Hitflits: Yes-R imponeert met nummer over kanker

Het nieuws deze week komt niet van Marco Borsato. Zijn single ‘Dochters’ blijft met een flinke voorsprong van 56% op ‘If I were a boy’ van Beyoncé op #1 staan. Nee, het echte nieuws komt van rapper Yes-R die met Chantal Janzen het nummer ‘Vecht mee’ opnam en binnenknalt op de elfde plaats van de Single Top 100. Het nummer ondersteunt de landelijke actie van ‘Fight cancer’.

Opvallende stijgers (tot in de top 10) zijn: Miss Montreal met ‘Just a flirt’ van 8 naar #4 en the Killers met ‘Human’ van 28 naar #9. Aan de rand van de top 10, op #12 vanaf #30, is Milow aangeland met ‘Ayo technology’. Het origineel van 50 cent & Justin Timberlake kwam vorig jaar niet verder dan #19. Ook flinke winst voor Parson Brown met ‘The trees that whisper’ (van 35 naar #18), Karima met ‘Hold on sister’ (van 43 naar #24) en Dicesqream feat. Partysquad! met ‘Whoop whoop’ (van 70 naar #30).

Ook de beide Sinterklaasnummers zitten in de lift: de Club van Sinterklaas met ‘De grote onbekende’ gaat van 67 naar #42 en ‘Ik kan niet wachten’ van Diego & Gerard Joling gaat van 51 naar #34. Daarentegen valt ‘De Knippieten’ van de Gebroeders Ko , vorige week binnen op #96, net buiten de Single Top 100. Het nummer is (voorlopig) gedegradeerd tot een positie bij de Bubbling under op #101!

Katy Perry is zoals woensdag in de midweek getipt de hoogste binnenkomer; ‘Hot ’n cold’ komt binnen op #8. Behalve de hoge binnenkomst van Yes-R & Chantal Janzen op #11, zijn er nog twee hoge binnenkomers. Op #13 de zes leden van Stereo met ‘Unexpected’ (inderdaad) en twee plaatsen lager, het langverwachte nieuwe werk van Guns ’n roses: ‘Chinese democracy’. Op herhaling gaat Glennis met ‘Als je slaapt’ op #52.

En dan de Album Top 100. De heren van Il Divo hebben maar kort van hun #1 kunnen genieten, want ze worden verdreven door Céline Dion met haar album ‘My love ultimate essential collection’, haar zesde #1-album. Na een rustperiode van vijf jaar, komt Dido met een nieuw album: ‘Save trip from home’, dat binnenkomt op #8. En net buiten de top 10, op #11, komt Djumbo binnen met hun ‘Magic-album’, en is daarmee nu al hun meest succesvolle album.

Andere binnenkomers bij de bovenste 50 zijn:
#25: Nickelback: ‘Dark horse’
#27: Enrique Iglesias: ‘Greatest hits’
#28: Priests: ‘The Priests’
#49: Simply red: ‘Greatest hits 25’

De beide Sinterklaasalbums stijgen gestadig door. ‘Liedjes van de Club van Sinterklaas’ gaat van 26 naar #16 en ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ van Diego gaat van 57 naar #51. De vaart bij ‘Buiten spelen’ van Kinderen voor kinderen is er een beetje uit. Het album boekt nog vier plaatsen winst en belandt op #18 in de zesde week.

Yes-R en Chantal Janzen zetten zich in voor de strijd tegen kanker. Het verhaal daarachter en nog veel meer over alle binnenkomers in de Single & Album Top 100 lees je maandag in een nieuwe Megaman. Tenminste als we niet weggeregend zijn!

woensdag 19 november 2008

Midweek: Katy Perry al aardig op temperatuur

Marco Borsato hoeft zich nog geen zorgen te maken: ‘Dochters’ blijft aanstaande vrijdag gewoon #1. Beyoncé komt weliswaar dichterbij met ‘If I were a boy’, maar vormt deze week nog geen echte bedreiging. De vaart bij
Miss Montreal was er vorige week een beetje uit, maar deze week sprint ‘Just a flirt’ richting top 5. Wellicht ook top 5 en dat is dan helemaal vanuit het niets, zit er in voor ‘Hot ’n cold’ van Katy Perry. Een andere hoge binnenkomer is er van Stereo met ‘Unexpected’, de band ontstaan naar aanleiding van de talentenjacht ‘Rock nation’ van RTL5.

De Album Top 100 heeft aanstaande vrijdag weer een nieuwe #1. Dit keer ziet Céline Dion haar kans schoon met haar verzamelalbum ‘My love ultimate essential collection’. Ook Dido is weer van de partij, maar dan wel met een nieuw album: ‘Save trip home’ goed voor een ruime top 10-positie. Iets wat Djumbo ook wel wat lijkt met ‘Magic-album’. Maar dan moeten ze er de komende dagen nog wel flink aantrekken.

Aanstaande vrijdag zien we waar deze midweek op uitdraait. In een nieuwe hitflits zullen we daar dan over berichten.

zondag 16 november 2008

Megaman bij week 46 – 15 november 2008

Welkom bij de Megaman, waarin ‘Dochters’ de boventoon voeren, the Killers eindelijk doorbreken, de Sinterklaashits verlaat zijn, Krezip niet kiest voor een sabbatical en de droom van Jordy van Loon uitkomt. Dit en meer over de hits in de
Single Top 100.

In de Album Top 100 strijken vier zangers met de eer. Je leest het in de albumsnippers.

Marco Borsato bewaart het mooiste voor het laatst

Marco Borsato: Dochters (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

Het mooiste nummer (voor velen), is voor het laatst bewaard. Na de twee #1-hits ‘Wit licht’ (2x) en ‘Stop de tijd’ (3x), is ‘Dochters’ de derde single van het drievoudig platina album ‘Wit licht’. De cd-single verkoopt bijna 2x zoveel als ‘Als je lacht’ van Jan Smit, die uiteindelijk naar de vijfde plaats zakt. ‘Dochters’ is geschreven door zijn vaste tekstschrijver John Ewbank. John schreef het nummer voor zijn eigen dochter Day, geboren op 27 november 2007. Marco schreef daarover destijds op zijn eigen site: “Het leven was voor John altijd al een grote inspiratiebron, maar als Day geen inspiratiebron is weet ik het ook niet meer. Volgens mij gaat het vaderschap John hele mooie liedjes opleveren”.

Maar voor Marco gaat ‘Dochters’ natuurlijk over zijn eigen vijfjarige dochter Jada. Zowel Day als Jada zijn te zien in de videoclip. Tijdens het inzingen van het nummer en tijdens zijn shows in het Gelredome in Arnhem, had hij het er dan ook behoorlijk moeilijk mee. Zowel aan de download als de cd-single is die live versie toegevoegd. Bovendien staat op de cd-single ook nog de clip.

‘Dochters’ is de veertiende #1-hit van Marco. Alleen the Beatles scoorden er meer: 23 in totaal. Sinds ‘Afscheid nemen bestaat niet’ in 2004, behaalden al zijn singles de eerste plaats. De laatste zes zelfs vanuit het niets. Daarnaast is ‘Dochters’ zijn derde #1-hit dit jaar, iets wat hem ook al in 2004 en 2006 lukte. We zijn benieuwd hoelang ‘Dochters’ het volhoudt op #1, want Beyoncé wil eindelijk wel eens (in haar eentje met ‘If I were a boy’) een #1-hit scoren!

Alain zingt over zijn aanstaande

Alain Clark: Fell in love (10)

Voor Alain Clark is 2008 onbetwist het jaar van zijn doorbraak. Samen met zijn vader Dane scoorde hij een #2-notering met ‘Father and friend’. Zijn album ‘Live it out’ bereikte de platina status. En op de rand van 2008 scoort hij opnieuw een top 10-hit met ‘Fell in love’. Dat nummer moet wel gaan over zijn vriendin Reva. Want tijdens hun vakantie, waarbij de twee gingen duiken, vroeg hij haar onderwater ten huwelijk. Vooraf had hij met een merkstift de zin ‘wil je met me trouwen’ op zijn hand geschreven. Toen hij dat aan haar liet zien, kwamen er een heleboel bubbeltjes uit haar mond naar boven. Alain: “Ik had zoiets van dat zal wel ‘ja’ betekenen. Dat heeft ze boven water nog eens bevestigd.”

Killers doorbreken trend

the Killers: Human (28)

‘Human’ is de tweede hit dit jaar voor the Killers uit Las Vegas. Daarmee breken ze met een eigen traditie door ieder jaar één notering te behalen. Sinds 2004 was het ieder jaar één keer raak voor zanger Brandon Flowers, gitarist David Keuning, basgitarist Mark Stoerner en drummer Ronnie Vanucci. Hun eerste hit ‘Somebody told me’ was tot deze week hun grootste: #41 in 2004. Ook daarmee breken ze door met ‘Human’ binnen te komen op #28. Het nummer is afkomstig van hun vierde album ‘Day & age’, opgenomen in Las Vegas en Londen.

kerstsingle

Het zal wel aan ons voorbij gaan, maar ook dit jaar brengen the Killers een kerstsingle uit. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat ze met een kerstsingle komen. Na ‘A great big sled’ en ‘Don’t shoot me Santa’ komen ze nu met ‘Joseph better me than you’, opgenomen met Elton John en Neil Tennant van de Pet shop boys. Waar wij wel wat aan kunnen hebben, is aan het concert dat the Killers op 21 maart 2009 geven in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Stef Ekkel heft het glas

Stef Ekkel: Laat de glazen nu maar klinken (32)

Proost! En gefeliciteerd Stef, want ‘Laat de glazen nu maar klinken’ is je tiende hit! Het nummer komt binnen op #32 en dat is precies de hoogste plek van ‘De Griekse melodie’, de debuutsingle uit 2002. Begin dit jaar scoorde Stef Ekkel zijn grootste hit: ‘Het stadje Kufstein’, dat tot #25 kwam. Na ‘Dans de laatste dans’ (#33 in augustus), is ‘Laat de glazen nu maar klinken’ de derde hit dit jaar voor hem en dat is evenveel als in 2007.

Henk Damen droomt wat af

Henk Damen: Ik heb vannacht van jou gedroomd (36)

Henk Damen heeft iets met dromen. In 2002 scoorde hij zijn eerste hit met ‘Ik droom m’n hele leven van jou!’ dat tot #33 kwam. En zes jaar later zingt Henk ‘Ik heb vannacht van jou gedroomd’ en scoort daarmee zijn elfde notering. We weten echter niet of het op beide hitsingles om dezelfde persoon gaat waar Henk van droomt. ‘Ik heb vannacht van jou gedroomd’ is de derde hit dit jaar voor Henk. 2008 is sowieso een goed jaar voor hem, want twee nummers belandden op de elfde plek: ‘Ik wil jou voor altijd’ (in februari) en ‘Zij valt op de dj’ (in augustus).

Sinterklaashits zijn verlaat

Diego & Gerard Joling: Ik kan niet wachten (tot het 5 december is) (51)
de Club van Sinterklaas: De grote onbekende (67)
Gebroeders Ko: Knippieten (96)


Vorig jaar dienden de eerste Sinterklaashits zich al aan op 3 november. Aangezien Nederlandstalige nummers vaak het beste scoren in de eerste weken, is er voor gekozen om dit jaar twee weken later met Sinterklaasnummers te komen. En gelijk is het drie keer raak.

De allereerste is een oude bekende: Coole Piet. Alleen sinds zijn onenigheid met zender Jetix noemt hij zich Diego, waarachter zanger en acteur Harold Verwoert schuil gaat. Als Coole Piet scoorde hij drie hits, waaronder twee #1 noteringen: ‘De streken van Tante Toets!’ (in 2005) en ‘Paniek in de Confettifabriek’ (in 2006). Vorig jaar kwam hij met ‘Speelgoeddief’ niet verder dan de derde plaats. Ook dit jaar zal het met ‘Ik kan niet wachten’ moeilijk worden om een grote Sinterklaashit te scoren. Tenminste als je afhankelijk bent van de verkoop van de cd-single.

Maar wellicht dat het met de hulp van Gerard Joling gaat lukken. Gerard: “Ik doe graag wat voor Sinterklaas. En om met Diego een geweldig feestelijk kindernummer te maken is ook voor mij een kinderdroom”. Het nummer komt uit de film ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ die op 9 oktober in première ging. Volgens Martijn van Nellestijn, regisseur van de film, zorgt Diego er samen met Gerard Joling voor dat alle kinderen met een gezellig feestgevoel de bioscopen uitgaan. Gerard staat zelf nog in de Single Top 100, op #19, met zijn voormalige #1-hit ‘Ik hou d’r zo van’. Volgende week maandag, 24 november, verschijnt zijn nieuwe single, ‘Laat me alleen’, het postume duet met Rita Hovink. Dus misschien staat Geer over twee weken met drie nummers genoteerd.

De tweede Sinterklaashit, is ‘De grote onbekende’ van de Club van Sinterklaas. Nu Coole Piet/Harold Verwoert weg is, moest men op zoek naar een nieuwe blikvanger. Dat werden er twee: Bart Rijnink (PJ) en Lieke Pijnappels (Danspiet). Na het album ‘De liedjes van de Club van Sinterklaas’ (deze week gestegen van 58 naar #26), is er nu ook de hitsingle ‘De grote onbekende’, nieuw op #67.

En sinds 2006 zijn de Gebroeders Ko ieder jaar van de partij met een Sinterklaasnummer. Twee jaar geleden met ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’, dat hun grootste hit werd: #2. Vorig jaar kwamen ze met ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’ dat tot #18 kwam. Dit jaar proberen de broers Gerard & Ton Koopmans het met ‘Knippieten’. Voorlopig lukt het nog niet echt, want het nummer komt slechts binnen op #96. Voor de zekerheid is ook dit jaar ‘Sinterklaas boot (Boten Anna)’ mee geperst op de cd-single. Op dinsdag 11 november vierden de broers hun elfjarig bestaan. Ze zijn begonnen in 1997, op de elfde van de elfde, in een café in Muiden. Ter gelegenheid van hun jubileum is het dubbele verzamelalbum ‘Dubbel Ko’ verschenen met daarop 36 nummers.

Mark Simmons komt ‘higher’

Mark Simmons: Get us high (57)

Na ‘Babarabatiri’ (#59 in september), komt Mark Simmons (echte naam: Mark Nieuwenhuijzen) met de opvolger: ‘Get us high’. Het nummer is niet alleen origineel, maar bezorgt hem ook nog eens een hogere notering: #57. Dat zou echter ook wel eens de hoogste notering kunnen zijn. De meeste nummers in dit dance genre gaan namelijk in de tweede week (hard) onderuit. Mark scoorde eerder hits onder de namen Rockefeller en Beatfreakz.

Geen sabbatical voor Krezip

Krezip: Go to sleep (65)

Op 29 december 2007 vierde Krezip haar tienjarig bestaan. De groep was op 26 april 1997 opgericht, geïnspireerd op de Belgische band K’s choice, die ze hadden zien optreden op Pinkpop. Nadat ze in eigen beheer een aantal demo’s hadden opgenomen, kwamen ze in 1999 met de cd ‘Run around’. In april 2000 scoorden ze hun eerste hit: ‘Won’t cry’ (#66), maar de grote doorbraak kwam toen ze in datzelfde jaar zelf op Pinkpop stonden. ‘I would stay’ was wekenlang de populairste plaat (veel airplay), maar werd acht weken lang van de eerste plaats gehouden door ‘Que si que no’ van Jody Bernal. In de jaarlijsten prijkten zowel de single ‘I would stay’ als het album ‘Nothing less’ op de tweede plaats. Iets wat nog geen Nederlandse act hen heeft nagedaan!

afscheid

En dan wordt het 2 oktober 2008 en maakt de groep in ‘Giel’ bekend er mee te gaan stoppen. Volgens Jacqueline Govaert is het tijd voor de groepsleden om na bijna twaalf jaar op eigen benen te staan. Een tijdelijke pauze was geen optie. Ze verwacht dat alle leden van Krezip muziek zullen blijven maken. Afgelopen donderdag, 13 november, is hun clubtour van start gegaan met een concert in Doornroosje in Nijmegen. Daarna volgen nog Tilburg, Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Op 27 juni 2009 volgt dan het afscheidsconcert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De dag ervoor is er een extra concert. Als afsluiting is het album ‘Best of’ verschenen, met drie nieuwe nummers (zie ook de albumsnippers). De single ‘Go to sleep’, nieuw op #65, is als groep hun vijftiende notering.

geen ‘I would stay’ meer

Jacqueline verwacht dus zeker dat de leden met muziek bezig zullen blijven, want “muziek is voor ons allemaal een rode draad in ons leven en dat zal altijd zo blijven”. Voor haarzelf gaat dat even niet op, want ze is in blijde verwachting. Daarna ziet ze wel weer. Ze heeft wel laten weten in ieder geval niet meer ‘I would stay’ te zingen. “Daar ben ik klaar mee. Het lied hoort bij Krezip. Als ik het zou blijven zingen, zou ik ook niet met de band hoeven stoppen. Ik zeg nu dat ik de nummers van Krezip straks niet meer ga zingen. Misschien zijn er één of twee liedjes die me zo aan het hart gaan dat ik ze niet kan loslaten, maar in principe vind ik dat als je opnieuw begint, je ook echt helemaal opnieuw moet beginnen”.

Afgelopen donderdag, 13 november, is hun clubtour van start gegaan met een concert in Doornroosje in Nijmegen. Daarna volgen nog Tilburg, Arnhem, Rotterdam en Amsterdam. Op 27 juni 2009 volgt dan het afscheidsconcert in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Keane fysiek niet sterk genoeg

Keane: The lovers are losing (84)

‘Spiralling’, de vorige single van Keane, begon zijn zegetocht op 23 augustus op #44. Het nummer was alleen als download beschikbaar. Twee weken later kwam de fysieke single er bij, en schoot het nummer naar #29. Diezelfde weg zal ‘The lovers are losing’, hun tiende hitsingle, niet gaan. Het nummer is gelijk op beide configuraties beschikbaar, maar behaalt de notering voornamelijk met de cd-single. Begin deze week stond het nummer op #16, maar valt aan het einde van de week terug naar #84. Inderdaad, ‘The lovers are losing’. Beide nummers staan op het album ‘Perfect symmetry’, dat vorige maand binnenkwam op #3 in de Album Top 100.

T.I. haalt het uit Moldavië

T.I. feat. Rihanna: Live your life (85)

T.I. staat met twee nummers genoteerd in de Billboard Hot 100. Op #2 ‘Whatever you like’ (dat bij ons tot #45 kwam, maar daar #1 heeft gestaan) en op de eerste plaats ‘Live your life’ feat. Rihanna. En daarmee maken de Amerikanen vier jaar na dato kennis met onze zomerhit uit 2004: ‘Dragostei din teï’ van O-zone. Want in ‘Live your life’ zit een sample van het nummer van de heren uit Moldavië. Overigens zouden de Amerikanen het nummer al moeten kennen, want in 2005 maakte Gary Brolsma, een video bij het nummer, en noemde het ‘Numa numa’, dat inmiddels bijna 22 miljoen keer bekeken.

Het is niet de eerste keer dat ‘Dragostei din teï’ wordt gebruikt. Ten tijde van de hit stonden gelijktijdig drie versies twee weken lang genoteerd in de top 10, een unicum. Naast de originele versie van O-zone, waren dat Haiducii, ook met ‘Dragostei din teï’ (#4) en ‘Muggen hier, muggen daar’ van de Gebroeders Ko (#5).

Henk Wijngaard denkt nog lang niet aan stoppen (met zingen)

Henk Wijngaard: Van de wereld (87)

In 1991 zong Henk Wijngaard ‘Ik moet nog wat jaren mee’, waarin hij uitzag naar zijn AOW. Het was zijn vijfde en laatste top 10-notering (#7). Inmiddels is Henk zeventien jaar verder en nog zo’n 3 jaar verwijderd van zijn 65ste levensjaar. De zingende vrachtwagenchauffeur zal dan wellicht stoppen met rijden, maar stoppen met zingen, vergeet het maar! Zijn muziek (trucker liedjes) wordt nog steeds breed gewaardeerd.

Henk Wijngaard is geboren op 13 juni 1946 in Stadskanaal. Op zijn veertiende kreeg hij van zijn moeder een gitaar. Op zijn vijftiende koos hij het ruime sop en werd lichtmatroos. Na zo’n vijf jaar te hebben gevaren, volgde hij de opleiding tot bankwerker. Hij had nog diverse andere baantjes, zoals barkeeper en taxichauffeur, voordat Henk vrachtwagenchauffeur werd. Intussen had hij van een goede huisvriend gitaar leren spelen.

teksten schrijven

Op een woensdagmorgen vroeg zijn bijrijder Harrie Vaartjes aan hem of hij geen Nederlandstalige liedjes voor chauffeurs wilde schrijven. Dit naar aanleiding van een Engelstalig liedje dat Harrie die ochtend had gehoord in ‘Truck’, het radioprogramma voor truckers. Henk ging aan de gang en kwam met ‘In m’n cabine’, waarmee hij tweede werd bij een talentenjacht. Het resulteerde in een platencontract bij Telstar in Weert.

In 1976 nam Henk zijn eerste plaatje op: ‘B’dai dai die’ en twee jaar later volgde zijn doorbraak met zijn vierde single, het zelfgeschreven ‘Met de vlam in de pijp’ dat #5 kwam. Een notering die hij twee jaar later nog eens zou halen met ‘Container song’. In 1981 stond Henk weer in de top 10, nu met ‘Ik heb ’n truck als mijn woning’ (#10) en in 1990 bereikte ‘Hé Suzie’ zelfs de zesde plek. Drie jaar geleden stond hij voor het laatst in de hitparade met ‘Het zwarte asfalt’ dat tot #81 kwam. ‘Van de wereld’, nieuw op #87, en geschreven door Dick van Altena, is Henk zijn dertigste notering. Op de cd-single krijg je de videoclip er bij. Het nummer is de voorloper van een nieuw album dat volgend jaar verschijnt.

Bingo players op eigen kracht

Bingo players: Chop (88)

Gaat Bingo players elke maand een hit scoren? Je zou het bijna denken. ‘Touch me’ van Bingo players vs Chocolate puma stond vorige maand twee weken genoteerd: 73 en #88. ‘Chop’ komt binnen op #88, de positie waar ‘Touch me’ nog geen drie weken geleden stond. De Bingo players komen uit het oosten van het land; de 25-jarige Maarten Hoogstraten is afkomstig uit Almelo en de vijf jaar oudere Paul Baumer uit Haaksbergen.

Belle Perez begeeft zich op (glas) ijs

Belle Perez: Tú/You (89)

Ook Belle Perez ontbeert evenals Keane met ‘The lovers are losing’ (op #84) steun van de download. Aan het begin van de week stond ‘Tú/You’ nog op #14; nu moet Belle het doen met #89! ‘Tú’ is afkomstig van haar album ‘Gipsy’ dat in juni uitkwam. ‘You’, de Engelstalige versie heeft Belle speciaal opgenomen voor het schaatsevenement‘Spirit- Holiday on ice’, dat plaatsvindt van 3 tot 7 december in het Sportpaleis in Antwerpen. Belle Perez zal daar niet alleen ‘You’ zingen, maar zelf ook schaatsen. Ze noemt het een hele eer dat ‘Holiday on ice’ haar uitkoos. “Ik beschouw dit als het mooiste geschenk dat ik voor tien jaar Belle Perez kon krijgen. Ik weet nu al zeker: dit wordt vuurwerk!” Nu maar hopen dat het ijs het houdt.

the Breeze eert overleden vriend

the Breeze: Ride on the wind (94)


Met ‘What I like about you’ (#92 in mei), koos the Breeze nog voor een cover van the Romantics. Het is dan ook te prijzen dat ze nu met een eigen nummer komen. ‘Ride on the wind’ is echter niet zomaar een nummer, maar heeft een onderliggende betekenis. Het nummer gaat over een overleden vriend. Een lied voor een ‘eeuwige’ vriend zoals zanger/gitarist Nick Helmond, bassist Niels van Eldijk en drummer Hein van Kastel, het zelf zeggen. Beide nummers komen op het album ‘Nightflight’ te staan, dat later deze maand verschijnt.

The Breeze bestaat sinds 1984 en deelde al het podium met onder andere Uriah heep, Thin lizzy, Kane en Wishbone ash. Aan dat rijtje kan de band volgend jaar eentje toevoegen. Op 20 maart 2009 mogen ze het voorprogramma verzorgen van de band Nazareth in de Nieuwe pul in Uden.

Droom van Jordy van Loon komt uit

Jordy van Loon: Verliefdheid (100)

Nog geen vijftien jaar was Frans Bauer in 1987, toen hij zijn eerste single opnam ‘Ben je jong’. Het zou nog tot 1994 duren, eer Frans, inmiddels bijna twintig, zijn eerste hit scoorde met ‘Als sterren aan de hemel staan’ (#14). Ook Jordy van Loon was nog geen vijftien toen hij zijn eerste plaatje opnam: ‘Zomer in Nederland’. Echter in tegenstelling tot Frans, scoort hij nu al met ‘Verliefdheid’, zijn tweede single, een hit.

Jordy van Loon is geboren op 16 juni 1983 in Voorburg. Al snel zong hij het ene liedje na het andere. Zijn tante Ria van den Berg zag en hoorde dat en gaf hem op voor een wedstrijd bij Radio West. Daarvoor moest hij op een zo origineel mogelijke manier het antwoordapparaat van Frans Bauer inspreken. Jordy bedenkt zich niet en zingt het apparaat in, wint de wedstrijd en ontmoet op 19 september 2006 zijn grote idool in de studio.

Op 5 april 2008 maakt Jordy zijn landelijke tv-debuut bij Mooi! Weer de Leeuw Paul de Leeuw en ieder in de studio staat versteld als hij ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld zingt. Zo ook producer Jan Zwarteveen, die het gebeuren op tv ziet in zijn huis in Zuid-Frankrijk. Zwarteveen is altijd op zoek naar talent, en herkent meteen dat hij hier te maken heeft met een ongeslepen diamant, een talent, een jongen die het volgens hem helemaal heeft. Niet veel later sluit zijn label Jaz Music een contract met Jordy. De opnamen voor het album kunnen beginnen.

Begin november is Jordy weer te gast bij Paul de Leeuw en zingt daar zijn single ‘Verliefdheid’, afkomstig van het album ‘Een kusje voor jou’. ‘Verliefdheid’ is van origine een Italiaans nummer: ‘Paparo’ van de Italiaanse componist Mascheroni. Het nummer werd in 1958 door Roberto Loretti opgenomen, waarmee hij op twaalfjarige leeftijd Italië aan zijn voeten kreeg.

Langzamerhand wordt de droom van Jordy van Loon bewaarheid. Een volkszanger worden als Frans Bauer en op te treden in Ahoy in Rotterdam. De volkszanger is hij al bijna, dus Ahoy komt ook nog wel.

Album Top 100: Opnieuw #1 voor Il Divo

Il Divo: The promise (1) *** hoogste eersteweeks/ eerste week op #1 ***
‘The promise’ is het vijfde album van het internationale collectief Il Divo. Sinds ‘Il Divo’ uit 2005 en ‘Siempre’ in 2006 is ‘The promise’ hun derde #1-album. ‘Ancora’ (#2 in 2005) en ‘The christmas collection’ (#4 in 2007) haalden de top niet. Op ‘The promise’ brengen de Amerikaan David Miller (tenor), de Spanjaard Carlos Marín (opera en bariton), de Zwitser Urs Bühler (tenor) en de Fransman Sébastien Izambard (pop) nieuwe vertolkingen van bekende nummers. Waaronder ‘The power of love’ (Frankie goes to Hollywood), ‘Halleluja’ (Leonard Cohen) en ‘The winner takes it all’ (Abba). Het album is geproduceerd door Steve Mac, die momenteel zelf een hit scoort met ‘Paddy’s revenge’ (op #34).

Live: Live at the Paradiso – Amsterdam (2)
De Amerikaanse band Live heeft meer met Nederland dan hun thuisland Amerika. Alle acht albums behaalden een top 5-notering. Drie daarvan kwamen vanuit het niets op #1 binnen. Volgens zanger Ed Kowalczyk is Nederland zelfs het centrum van ‘Live’s Universe’. En dus gaven ze op 30 juni 2008 een concert voor de (Nederlandse) fans in Paradiso in Amsterdam. Van de vijftien hits die de groep hier scoorde, vindt je er negen terug op het album, dat ook wereldwijd zal worden uitgebracht.

Enya: And winter came … (3)
Nou, wacht nog maar even met die winter. Eithne Patricia Ní Bhraonáin is geboren op 17 mei 1961 in Gaoth Dobhair, County Donegal, Ierland. Vlak voordat Clannad, waarin ook twee zusters en één broer van haar zaten, doorbrak met ‘Theme from ‘Harry’s game’’, verliet Enya de groep. En dat heeft haar tot op de dag van vandaag niet gespeten. In 1988 brak ze door met ‘Orinoco flow’ (#1) en het album ‘Watermark’. Sindsdien zijn er meer dan 70 miljoen (!) albums van haar wereldwijd verkocht. Aan ‘And winter came …’, heeft Enya twee jaar gewerkt, samen met producer Nicky Ryan en diens vrouw Roma. Aanvankelijk wilde Enya een kerstalbum uitbrengen. Maar hoe verder ze kwamen, werd dat idee langzamerhand verlaten. Uiteindelijk is het een album geworden met tien eigen (winter) nummers en twee kerstnummers: ‘O come, o come Emmanuel’ en ‘Oíche chíun (silent nigt)’, gezongen in Gaelic.

Krezip: Best of (4)
In de Single Top 100 komt ‘Go to sleep’ binnen op #65 (zie daar). Het is hun vijftiende hit en je vindt het terug op het eerste en laatste verzamelalbum ‘Best of’ van Krezip. Daarnaast staan al hun hits er op met uitzondering van ‘Promise’ (#26 in 2002) en ‘Mine’ (#99 in 2003). Van de laatste kunnen we het voorstellen, van de eerste niet. Naast ‘Go to sleep’ staan er nog twee nieuwe nummers op het album: ‘Take it slow’ en ‘Sweet goodbyes’. ‘Stupid (in her head)’ komt van hun eerste (demo)album ‘Run around’ en ‘That ‘ll be me’ van ‘Days like this’. Behalve de cd met zeventien nummers is er ook nog een uitgave met een DVD met twintig van hun clips.

Seal: Soul (7)
Vorige week was ‘Soul’ van Seal de hoogste eersteweeks op #14. Deze week stijgt het album door naar #7. Na Seal (#4 in 1991), ‘Seal II’ (#3 in 1994) en ‘Seal IV’ (#7 in 2003) is ‘Soul’ zijn vierde top 10-album. De single ‘A change is gonna come’ stijgt in de derde week naar #75.

Josh Groban: A collection (23)
Niet alleen Enya komt met een album waarop kerstnummers prijken (‘And winter came …’, zie onder #3). Ook de Amerikaanse zanger Josh Groban doet mee aan deze trend. Hij komt met ‘A collection’, waarbij op cd-2 zes kerstnummers staan. Dus als de kerst voorbij is, kun je gewoon Josh Groban draaien, maar dan wel cd-1.

Christina Aguilera: Keeps gettin’ better – a decade of hits (28)
De eerste hit scoorde Christina Maria Aguilera in 1999 met ‘Genie in a bottle’ (#3). Daarna volgden er nog zeventien, waaronder negen top 10-noteringen. Drie keer kwam ze #2, maar die eerste plaats zat er (nog) niet in. Wel op albumgebied, want ‘Back to basics’ kwam in augustus 2006 vanuit het niets binnen op #1. Wereldwijd verkocht ze zo’n 42 miljoen albums. Daar komen er nu weer wat bij, want Christina komt met het verzamelalbum ‘Keeps gettin’ better – a decade of hits’, want het is geschenkentijd. Haar laatste hitfeit dateert al weer van bijna een jaar geleden: ‘Oh mother’ kwam begin dit jaar tot #54. Vreemd alleen dat ‘The voice within’ (#8) en ‘Car wash’ (#3) feat. Missy Elliott, beide in 2004, er niet opstaan. Voor nieuw werk moet je nog even wachten tot de zomer van 2009. Samen met onder andere de Australische zangeres Sia is Christina bezig nummers te schrijven voor een nieuw album, dat geproduceerd zal worden door Linda Perry.

Gordon: A song for you (32)
Eigenlijk had Gordon een album willen opnemen met alleen nummers van Donny Hathaway. Hij reisde daarvoor zelfs af naar Amerika. Uiteindelijk werden het er vijf van Donny. Daarnaast staan er ook nummers op van ondermeer Barry White en Luther Vandross. Met dit album wil Gordon afscheid nemen van een periode. “En dat heeft ook met mijn leeftijd te maken. Het is steeds lulliger om op je 40ste ‘Ik bel je zomaar even op’ te zingen. Ik wil met mijn muziek naar een ander volwassen niveau, zodat ik straks met mijn band live het land in kan. Ik neem dit bijzonder serieus en ik hoop dat de dames en heren radiomakers dat inzien en door mijn imago van tv-persoonlijkheid en BN’er heen prikken. ‘A song for you’ is zijn eerste album in negen jaar tijd. Volgens Jeroen van der Boom, zijn nieuwe Toppers-maatje, is het album zijn mooiste tot nu toe. “Omdat het echt volwassen is, ik schijn de rijpheid te hebben om de teksten niet alleen te zingen, maar ook te beleven. Door alles wat ik heb meegemaakt.”

the Police: Certifiable: live in Buenos Aires (43)
Het zat er natuurlijk dik in dat er een registratie zou komen van de reünieconcerten die the Police tussen mei 2007 en augustus 2008 gaf. ‘Certifiable’ is de weergave van de concerten op 1 en 2 december 2007 in Buenos Aires, Argentinië. Twee live cd’s + de registratie van het concert op één DVD. Als extraatje is er de tweede DVD met de documentaire ‘Better than therapy’.

Soundtrack: High school musical 3 (46)
Na ‘High school musical’ (#11) en ‘High school musical 2’ (#21), beide in 2007, is er nu deel 3 uit deze serie. Ze staan er allemaal weer op, nummers door Zac Efron (in de film Troy Bolton) en Vanessa Anne Hudgens (Gabriella Montez). Het is het laatste deel met de originele cast en gaat over Troy en Gabriella, twee laatstejaars die niet weten wat ze aan moeten met hun relatie als ze realiseren dat ze allebei naar een andere universiteit zullen gaan. In ons land gaat de Disney film op 10 december in première.

de Smurfen: Wij gaan naar Smurfenland (47)
Dit jaar bestaan de Smurfen 50 jaar. Grootgrutter AH speelde daar handig op in en verspreidde maar liefst 29 miljoen smurfen, wat hen € 435 miljoen opleverde. Niet geheel toevallig dat in het 50ste jaar, een cd verschijnt van de Smurfen: ‘Wij zijn de Smurfen’, dat in maart een derde plaats bereikte en onlangs goud werd. Met het oog op de komende geschenkentijd, verschijnt nu de opvolger: ‘Wij gaan naar Smurfenland’. Met daarop Smurfenversies van onder andere ‘Fascination’ (’t Is fantastisch’), ‘This is the life’ (‘Het is weer tijd’), ‘All summer long’ (‘Winter’, ja echt waar!).

Tracy Chapman: Our bright future (56)
Na ‘Where you live’ (#38 in 2005), is er weer een nieuw album van Tracy Chapman: ‘Our bright future’. Tracy Chapman (Cleveland, Ohio, 30 maart 1964), debuteerde in 1988 op ‘Nelson Mandela 70th birthday’, waar ze, zichzelf begeleidend, ‘Talkin’ bout the revolution’ zong en de hele wereld versteld deed staan. Niet gek dus dat ze een wereldhit scoorde met ‘Fast car’ en het album ‘Tracy Chapman’. ‘Our bright future’ is haar achtste album. Afgelopen woensdag, 12 november, begon Tracy aan een Europese tournee, die haar aanstaande zondag, 23 november, naar Paradiso in Amsterdam brengt.

Grace Jones: Hurricane (63)
Als je dinsdag, 18 november, naar de film ‘A view of a kill’ met Roger Moore als James Bond kijkt, zie je Grace Jones niet als zangeres, maar als May Day een genadeloze killer. De film stamt uit 1985, toen Grace een #4-hit scoorde met ‘Slave to the rhythm’. Grace Mendoza (Spanish Town, 19 mei 1948) is naast actrice en zangeres, ook nog supermodel. ‘Hurricane’ is haar tiende album en het eerste nieuwe in negentien jaar tijd. In 1993 verscheen het verzamelalbum ‘The ultimate Grace Jones’ dat tot #33 kwam. ‘Hurricane’ is geproduceerd door Grace zelf samen met Ivor Guest. Aan het album werd meegewerkt door onder anderen Sly & Robbie, Brian Eno, Wally Baderou en Wendy & Lisa.

Genesis: 1970 – 1975 (65)
Na de diverse verzamelalbums van Genesis in de jaren ’80, werd het tijd dat er een overzicht zou komen van de eerste jaren. ‘1970-1975’, de jaren dat Peter Gabriel nog zanger was en Phil Collins alleen de drumstokken beroerde en af en toe de achtergrondzang deed. De cd-box van ‘1970 – 1975’ bevat de eerste vijf studio albums: ‘Tresspass’, ‘Nursery cryme’, ‘Foxtrot’, ‘Selling England by the pound’ en ‘The lamb lies down on Broadway’. Daarnaast is er ook nog een 7cd/6DVD box met onder meer remixen van nummers van de genoemde albums. En last but least zijn de vijf albums ook nog op vinyl verschenen. Dus Genesis fans van het eerste uur weten wat hen te doen staat: sparen of beter de box aan Sinterklaas vragen!

Bibaboerderij: Lilaliedjes - De leukste liedjes van de Bibaboerderij (93)
Sinds 25 februari wordt op iedere schooldag op Z@ppelin het programma de ‘Bibaboerderij’ uitgezonden. Het programma richt zich op kinderen van 2 t/m 6 jaar en is een idee van Mark van Achterberg, die ook ‘Gillend naar huis’ produceert. Kinderen weten steeds minder van de natuur en het buitengebied. En middels dit programma worden kinderen op speelse wijze geconfronteerd met sporten en bewegen, buiten spelen, verantwoord eten en verantwoord snoepen. Op de Bibaboerderij beleven Bibi de Boerin en Bart de Boer de spannendste en leukste avonturen. De cd ‘Lilaliedjes - De leukste liedjes van de Bibaboerderij’ was eerst te krijgen bij de C1000 bij aankoop van 2 Biba producten, maar is nu gewoon te koop in de winkel. De liedjes op de cd worden gezongen door Nick Bult, Esther Hart, Jody Pijper en Han van Eijk, en zijn geschreven door Nick Bult en Ferry Van Leeuwen.