vrijdag 8 maart 2024

Hitflits: ‘Europapa’ nummer 1 van Joost Klein boekt dag én week streamrecord

Vorige week was het nog te vroeg, maar deze week pakt Joost Klein met zijn Eurovisie inzending ‘Europapa’ de eerste plaats in de Single Top 100. Niet zomaar, maar met een overwicht van ruim 76% op ‘Texas Hold ‘Em’ van Beyoncé, dat vorige week de eerste plaats innam. Met ‘Europapa’ van Joost keert de Happy Hardcore / Gabberhouse, een Nederlandse vinding in de jaren ’90, terug aan de top. De voorlaatste nummer 1-hit in dit genre was ‘Gabbertje’ van Hakkuhbar in 1996.
 
dagrecord streams
 
Het relatieve overwicht zegt misschien nog niet zoveel. Dat doen het aantal streams in de afgelopen week wel. Op vrijdag, de eerste volledige dag, werd het nummer ruim 1,2 miljoen keer gestreamd, een nieuw dagrecord. Het oude record was ruim 1 miljoen voor ‘Arcade’ van Duncan Laurence op 19 mei 2019, de dag na zijn Eurovisie overwinning.
 
… én weekrecord streams
 
Met ruim 7,2 miljoen streams in de eerste week boekt ‘Europapa’ van Joost ook een nieuw weekrecord. Het oude record, 5,5 miljoen streams’ stond ook op naam van Duncan Laurence met ‘Arcade’, de week ná zijn Eurovisie-overwinning in 2019.
De 7,2 miljoen streams van ‘Europapa’ worden nu al bereikt, ver voordat in mei het Eurovisie Songfestival begint. Dat belooft dus nog wat … als Joost het liedjesfestijn wint. Volgens kenners zit dat er zeker in. De bookmakers, altijd een goede graadmeter, kennen hem nu al een vijfde plaats toe. Een finaleplaats zit er sowieso in en mocht Joost winnen op zaterdag 11 mei, dan wil Duncan Laurence, winnaar in 2019, het festival wel in 2025 presenteren.
 
Naast ‘Europapa’ is er ook een ‘Europapa (outtro)’ te koop, dat ruim 1 miljoen keer is gestreamd. Op verzoek van het management heeft GfK Dutch Charts beide nummers bij elkaar geteld. Maar zelfs al zouden die aantallen apart zijn geteld, dan nog had ‘Europapa’ met 6,2 miljoen streams ruim bovenaan gestaan en was het record van ‘Arcade’ er ook aangegaan.
 
Europa gaat om voor ‘Europapa’
 
Niet alleen is ‘Europapa’ populair in ons land. Ook in België haalt het nummer de eerste plaats. Daarnaast wordt ‘Europapa’ volop gestreamd in Duitsland, Oostenrijk, Estland, Letland, Litouwen en IJsland. Wereldwijd is ‘Europapa’ al bijna 9 miljoen keer gestreamd en dat levert het nummer (zonder ‘Europapa (outtro)’) een 172e plaats op. Bij die 9 miljoen streams komen dan nog de streams op andere platforms en de downloads.
 
Reactie van Joost op zijn Instagram Stories: “Het zijn maar getallen, maar ik ben heel dankbaar”.
nog meer Joost
 
Dankzij ‘Europapa’ staan oudere nummers van Joost ook weer in de belangstelling. Dat zijn:
#18 Friesenjung, met Ski Aggu & Otto Waalkens, 3e hitrun, 11 wkn (47 op 3 juni 2023)
#78 Droom Groot, 2 hitrun, 2 wkn (96 op 2 september 2023)
Zijn album Fryslãn (4 in 2022), gaat op herhaling op nummer 40 (fysiek: 0%).
 
Fryslãn boppe
 
Joost Klein, geboren in Leeuwarden, is pas de vierde Friese act die een nummer 1-hit scoort:
-          Maywood (= de zussen Aaltje de Vries en Doetie de Vries uit Harlingen): Late At Night (1980)
-          Twarres (= Mirjam Timmer uit Leeuwarden en Johan van der Veen uit Dokkum): Wêr Bisto (2000)
-          Coole Piet (= Harold Verwoert uit Leeuwarden): De Streken van Tante Toets! (2005) en Paniek In De Confettifabriek (2006)
-          Joost: Europapa (2024)
 
SINGLE TOP 5
 
1. (18) Joost Europapa / Europapa (outro)    *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Beyoncé: Texas Hold ‘Em, op 76,75%
3. (3)   Benson Boone: Beautiful Things
4. (2)   Noah Kahan: Stick Season
5. (6)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel
 
Gaan we verder met de eerste week noteringen van deze week. Dat zijn de volgende:
#51 Alex Warren: Before You Leave Me
Hoewel de carrière van de 23-jarige Alex Warren uit Carlsbad, California vooral via sociale media liep, was het toch de muziek die hem trok. Niet zo vreemd, als je vader een gitaar voor je koopt en je kennis laat maken met bands als Coldplay, Linkin Park en Train.
 
In 2021 bracht Alex Warren het nummer ‘One More I Love You’ uit, tekende een platencontract en begon een Podcast. Inmiddels is hij met ‘Before You Leave Me’ al toe aan zijn tiende single en het ziet er naar uit dat het internationale succes ook begint te komen, want bij ons komt het nummer binnen op de 51e plaats.
 
#61 Elley Duhé & Whethan: Money On The Dash
De Amerikaanse Elley Duhé scoorde bij ons al 4 keer een notering. Het hoogst kwam ze met  ‘Bad Memories’ van Meduza x James Carter + Fast Boy (13 in 2022). Nu probeert ze het met  Whethan, de 24-jarige Ethan Snoreck uit Chicago. De naam Whethan gaven schoolvrienden hem nadat hij een remix gemaakt had van het nummer ‘Wheat Thins Jingle’.
 


Op zijn zestiende was Whethan de jongste producer ooit op het Australische EDM label Future Classic. Het is vooral de speed-up versie van ‘Money On The Dash’ die populair is. De opvolger ligt al klaar sinds oktober 2023: ‘Midnight Oil’, ook weer met Elley Duhé.
 
#64 Michael Marcagi: Scared To Start
Als zanger van de groep the Heavy Hours heeft Michael Marcagi uit Cincinnati, Ohio, de nodige ervaring op gedaan die hij nu kan gebruiken voor zijn eigen carrière. Eind 2023 zette hij een stukje van het nummer ‘Scared To Start’ op TikTok, waarna het liedje werd gedeeld en zelfs leidde tot diverse coverversies. Vervolgens maakte Marcagi het liedje af, nam nog 4 liedjes op en bracht begin dit jaar de EP American Romance uit.
 

#68 Boer Harm: Brommers Kieken
‘Brommers kieken is ontstaan in het oosten van het land op feesten en staat voor een smoes om een meisje mee naar de (brom)fietsenstalling te lokken in de hoop dat er iets gaat gebeuren.
 
Ene Boer Harm heeft het thema aangegrepen om daar een rapplaatje over te maken. De tekst is van David van Bouwman en Mischa van Brakel.
 
Boer Harm is een verwijzing naar ‘Boer Harms’ van the Dutch Boys (nummer 9 in 1982), dat echter niets met ‘Brommers Kieken’ te maken had, maar een lofzang was op het boerenleven.
 
#76 Josylvio: Kijk Door Me Ogen
 
#79 Lizot & Kyanu: This Is The Life
In 2008 scoorde de Schotse Amy MacDonald met ‘This Is The Life’ de hit van het jaar. In 2023 maakte de Duitse rockgroep Lord of the Lost er een rockversie van, maar die flopte. Het Duitse duo Lizot (= Max Kleinschmidt en Patrick Art) ging er ook mee aan de haal samen met landgenoot  Kyanu (= Keanu Kreutzer) en de Nederlandse producer Job Drost. Zij maakten een technoversie van ‘This Is The Life’ en slagen er wel in om te scoren.
 
#94 Eves Laurent: Kees & Heineken
 
#98 Zerb, Sofiya Nzau: Mwaki
Al weken wordt dit nummer op 3FM gedraaid en inmiddels komt het ook langs op andere zenders. Welke zender pakt het breed op, want dit zou wel eens een heel grote hit kunnen worden die ons door de zomer doorhelpt. Inmiddels zijn er ook al diverse remixen van, onder andere van Tiësto. Tijd voor een kennismaking.
 
Een kerstkindje was Matheukans Zerbini Massa alias producer Zerb, geboren op 26 december, tweede kerstdag 1997 in São Paulo, Brazilië. In 2016 bracht hij zijn debuutsingle ‘Acid Booty’ uit. Vijf jaar daarna kwam hij met de EP Still Unknown.
Van Zuid-Amerika gaan we naar Kenya in Afrika voor zangeres Sofiya Nzau. Zij vertegenwoordigt de Kikuyu, een etnische groep inheemse bewoners uit Centraal Kenya. Haar debuutsingle verscheen in 2022, ‘Hurt No More’, het jaar daarop gevolgd door het album Family.
 
Beiden, Zerb en Sofiya Nzau, debuteren met ‘Mwaki’, dat in Kikuyu ‘vuur’ betekend. Sinds  november 2023 is het nummer meer dan 8 miljoen keer gestreamd op Spotify, een record voor een nummer uit Kenya. De audioclub is al meer dan 15 miljoen aangeklikt, de videoclip ruim 5 miljoen keer.
 
ALBUMS
 
Na twee nummer 1–albums, Vierentwintig (in 2019) en Lars (in 2021), viel het tegen dat Achtentwintig van Snelle slechts binnenkwam op de vierde plaats en al na 5 weken was verdwenen. Na de jaarwisseling ging het album op herhaling maar hoger dan een 51e plaats zal er niet meer in.
 
Het leek er op dat het deze week werd goed gemaakt, want in de voorlopige albumlijst stond
Achtentwintig van Snelle bovenaan. Het blijft echter opnieuw bij een vierde plaats in de Album Top 100, gestegen van 74. Wel staat het album op de eerste plaats van de Vinyl 33, waarmee proficiat.
De stijging is dan ook voor een groot deel te danken aan de release van het vinylexemplaar, rood, groen of goudkleurig. Daarnaast is er voor de digitalen onder ons, ook nog een Deluxe Edition verschenen. Op alle uitvoeringen staan twee nieuwe nummers: ‘Een Beatle & Een Stone’ en  ‘Ouwe Jongens Krentenbrood’, die ook zeker helpen aan de noteringen.
 
Op zijn Instagram schrijft Snelle: “Ik kan niet wachten om de liedjes live te spelen. Ik ben superbenieuwd wat iedereen van ‘Een Beatle & Een Stone en Ouwe Jongens Krentenbrood vindt!" Daar zal hij snel genoeg achter komen, want zijn clubtour begint morgen, 9 maart, in Leiden. Daarna speelt Snelle in theaters in onder meer Arnhem, Maastricht, Utrecht en Antwerpen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Noah Kahan: Stick Season (5)           *** tweede week op nummer 1 ***
2. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (6), op 1,76%
3. (2)   Kanye West: Vultures 1 (0)
4. (74) Snelle: Achtentwinitg ( 56)
5. (4)   Froukje: Noodzakelijk Verdriet (36)
 
Sluiten we af met de nieuwe noteringen. Dat zijn:
#6 Bruce Dickinson: The Mandrake Project (93)
 
#17 Metallica: Metallica (64)
Dit album uit 1991, stond nog op 6 januari van dit jaar nog weer even genoteerd. Deze week keert het terug dankzij de release van het album op gekleurd vinyl, de Blacker Marbled Coloured Vinyl. In de Vinyl 33 gaat het dan ook op herhaling op de tweede plaats. Metallica is het eerste van vijf albums van de groep dat op gekleurd vinyl wordt uitgebracht.
 
#37 Walter Trout: Broken (96)
 
#60 Ski Aggu: Denk mal drüber nach …(0)
 
#84 Liam Gallagher & John Squire: Liam Gallagher & John Squire (82)
De 61-jarige John Squire was gitarist bij de Britse band Stone Roses. Daarna richtte hij the Seashores op, waaruit hij in 1999 stapte. Onder zijn eigen naam bracht Squire twee albums uit. Volgende week woensdag, 13 maart, begint het duo Liam Gallagher & John Squire aan een internationale tournee.