vrijdag 5 februari 2021

Hitflits: Josylvio houdt Steven Wilson van de eerste plaats; goud voor 'Drivers License' van Olivia Rodrigo

Tot donderdag had de Britse muzikant Steven Wilson met zijn album The Future Bites de eerste plaats in handen. Op maandag met een overwicht van 44% op Not Your Muse van Celeste. Twee dagen later was het verschil nog maar 18%, niet meer op het album van Celeste, maar op Abu Omar van Josylvio (maandag nog 45% achter Wilson). Uiteindelijk is het dan ook Josylvio die met de eer strijkt en dus voor de tweede week met Abu Omar de Album Top 100 aanvoert.
 
halve #1
 
Voor Steven John Wilson is een tweede plaats voor The Future Bites, zijn zesde studioalbum, een evenaring van Hand.Cannot.Erase. Dat album werd in 2015 ook al door een Nederlandse muzikant van de eerste plaats gehouden: Dotan met 7 Layerst. Schrale troost voor Steven Wilson nu, is dat zijn album The Future Bites, op rood vinyl, wel de eerste plaats pakt in de Vinyl 33, zijn tweede #1-vinylalbum na To The Bone in 2017. Het album van Josylvio wordt  slechts voor 2% fysiek verkocht.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Josylvio: Abu Omar (tweede week op #1)
2. EW  Steven Wilson: The Future Bites (op 14,67%)
3. (2)   the Kid Laroi: F*ck Love (Savage)
4. (3)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
5. (5)   the Weeknd: After Hours
 
Onder de debutanten van deze week zitten twee zangeressen die volgens insiders een grote toekomst tegemoet gaan. De eerste is de 26-jarige Celeste Epiphany Waite, geboren in Culver City, California. Sinds de scheiding van haar ouders woont ze in Groot-Brittannië. Ze zong mee op ‘Touch Me’ van Avicii. Nadat ze was opgemerkt door Michael Kiwanuka kreeg ze een platencontract bij Polydor Records.
Begin 2020 werd Celeste door de BBC uitgeroepen tot ‘Sound of 2020’, ofwel dé belofte voor 2020. Het afgelopen jaar heeft Celeste diverse singles uitgebracht, waarvan ‘Stop This Flame’ in april de 80 plaats haalde. In de afgelopen jaren bracht ze twee EP’s uit. Nu is er dan eindelijk haar debuutalbum, Not Your Muse, dat bij ons binnenkomt op de zesde plaats, maar in de Britse albumlijst op #1. De gewone versie telt 12 nummers, de deluxe edition 21 tracks. We kunnen dus wel even vooruit.
 
De andere debutante deze week is Arlo Parks met het album Collapsed In Sunbeams, dat binnenkomt op de 47e plaats. Parks, geboren als Anaïs Oluwatoyin Estelle Marinho in West Londen op 9 augustus 2000, wilde eigenlijk niet dat haar echte naam bekend werd en koos daarom voor de naam Arlo Parks. 

Ze begon met het uploaden van demos naar BBC Music Introducing, een platform voor onbekend talent. Het leverde haar een platencontract op. Net als Celeste (zie onder #6), bracht Arlo Parks ook twee EP’s uit vóór haar debuutalbum. Op zaterdag 1 mei staat ze in de Melkweg, tenminste als het doorgaat.
 
De andere nieuwe noteringen zijn:
 
#43 Fredo:Money Can’t Buy Happiness
Derde notering voor de 26-jarige Marvin William Bailey ofwel Britse rapper Fredo.
 
#71 Soen: Imperial
Lotus
van Soen kwam in 2019 niet verder dan de Bublling-under, maar met Imperial, hun vijfde album, boekt de Zweedse metalband hun eerste succes in ons land. Soen werd in 2010 opgericht. Twee leden van het eerste uur zitten niet meer bij de band, die anno 2021 bestaat uit: Joel Ekelöf (zang), Lars Enok Åhlund  (keyboards/gitaar), Cody Ford (gitaar), Oleksii “Zlatoyar” Kobel (basgitaar) en Martin Lopez (drums). 
 
SINGLES
 
Voor de vierde week voert Olivia Rodrigo met ‘Drivers License’ de Single Top 100 aan. In de afgelopen weken is het nummer meer dan 9 miljoen keer gestreamd en gedownload en dat is goed voor een gouden plak. De grens ligt op 8,6 miljoen streams, gedeeld door 215, maakt 40.000 stuks. Wereldwijd nadert ‘Drivers License’ de 300 miljoen streams!
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Olivia Rodrigo: Drivers License (vierde week op #1)
2. (3)   Jaap Reesema & Pommelien Thijs: Nu Wij  Niet Meer Praten (op 37,84%)
3. (2)   Tiësto feat. James Bell: The Business
4. (4)   the Kid Laroi: Without You
5. (9)   Thomas Acda / Paul de Munnik / Maan / Typhoon: Als Ik Je Weer Zie
 
Het is al even geleden dat Broederliefde een hit van formaat scoorde. De voorlaatste was ‘Nightvision’ (#15 in 2018). Daarna was een twintigste plaats het hoogst haalbare voor de vijf jongens uit de Rotterdamse wijk Spangen met ‘Hoelang’ in 2019. De afgelopen week bracht de groep drie nummers uit, waarvan alleen ‘Vuur’ een notering krijgt, maar dan wel op de negende plaats, waarmee ze hun achtste top 10-notering scoren.
 
De andere tracks zijn ‘We Moeten Door’ en ‘Buss It (Remix)’. De laatste is een remix van het gelijknamige nummer van Erica Banks, dat momenteel viraal gaat op TikTok. De remix, die Broederliefde maakte met Kalibwoy, Adje en Lauwtje, was afgelopen week de DiXte op FunX.
Morgenavond, om 11 uur, is op NPO 3 de documentaire te zien ’10 Jaar Broederliefde’, gemaakt door Laila Khatri in opdracht van FunX. Eind december was deze documentaire al te zien op het YouTube-kanaal van FunX.
 
Resteren nog de andere eeerste weeks noteringen:
 
#24 Esko: Jongen Van Bodem
 
Naast de bekende kanalen als YouTube en sociale media als Facebook en Instagram, levert ook TikTok de laatste tijd hits op. Denk maar aan ‘Dreams’ van Fleetwood Mac en ‘Break My Stride’ van Matthew Wilder en recent nog ‘Just The Two Of Us’ van Grover Washington Jr & Bill Withers. Maar het zijn niet alleen oude nummers, dat bewees Jawsh 685 wel met zijn #1-hit ‘Laxen (Siren Beat)’ en Sigurd Barrett met ‘Pilfingerdansen’.
 
Daar kunnen we deze week weer eentje aan toevoegen: ‘Wellerman (220 Kid & Billen Ted remix)’ van Nathan Evans op #32. De 26-jarige Evans, tot voor kort postbode in Airdrie in North Lanarkshire in Schotland, begon in juli 2020 met het posten van shantyliedjes op zijn TikTok-kanaal. Al snel bleek dit genre (zeemansliedjes) populair te zijn.
 
walvisjacht
 
In december volgde ‘Wellerman’, van origine ‘Soon May The Wellerman Come’, een zeemansliedje uit 1860/1870 uit Nieuw-Zeeland. Het liedje refereert naar de gebroeders Weller, stichters van een walvishaven in Otago. Het filmpje van Nathan Evans ging viral en is inmiddels meer dan 60 miljoen keer bekeken. Er volgde een platencontract en de Britse producers 220 Kid en Billlen Ted maakten de remix, die binnenkomst op de 32e plaats. Evans, al jaren muzikant, heeft een contract getekend voor drie albums. Zullen vast niet alleen zeemansliedjes worden.
 
#35 Eves Laurent x Frenna: 21
 
#37 Bankzitters: Stapelgek
Bankzitters is een Nederlands YouTube-kanaal, dat in 2017 werd opgericht door een vriendengroep bestaande uit Koen van Heest, Matthyas het Lam, Raoul de Graaf, Robbie van de Graaf en Milo ter Reegen. Twee keer per week uploaden ze hun filmpjes. ‘Stapelgek’ schreven ze samen met Rutger van Eck.
 
#55 ATB x Topic x A75: Your Love (9PM)
#60 Jason Derulo feat. Adam Levine: Lifestyle
#63 COR / Idaly: Thuis Kom
#74 OCS / Jonna Fraser: Famous
 
#78 Josylvio feat Sam J’taime: Leugens
Sam J’taime
is de 28-jarige Samir van Pol uit Hilversum. In 2017 werd de rapper winnaar van het achtste seizoen van de rapperseditie van FunX Talent. Het jaar daarop won hij de ‘FunX Talent Award’. In 2017 bereikte zijn EP Niet Van Paris de 53 plaats, opvolger Niet Van Paris 2 kwam het jaar daarop niet hoger dan de 87e plaats.
 
#79 Yung Internet: Tram 26
Na drie noteringen in de albumlijst tussen 2016-1019, scoort Yung Internet nu hun eerste hit met ‘Tram 26’. Yung Internet bestaat uit Sergio Hasselbaink, Young Meezy en DJ Hyperlink.
 
#84 Rolf Sanchez: Ven Ven
#94 Dotan: There Will Be A Way
#99 Murda feat. MERO: Gece Gündüz