vrijdag 27 september 2019

Hitflits: #1-notering voor Tones And I; ‘Dance Monkey’ negende Australische #1-notering in ons land

Deze week scoort de Australische zangeres Tones And I een record in eigen land. Het door haar zelf geschreven ‘Dance Monkey’, staat voor de achtste week bovenaan de Australische Top 50. Daarmee verbreekt ze het record van Kylie Minogue die in 1987 zeven weken op de eerste plaats stond met ‘Locomotion’. En het ziet er naar uit dat er nog geen einde komt aan de hegemonie van Dance Monkey’ down under.
Na de #1-notering in Australië volgden Oostenrijk, Denemarken, Finland, Duitsland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland. En vanaf deze week ook Nederland, want ‘Dance Monkey’ stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100.

Op 9 november geeft Tones And I een optreden in Rotown in Rotterdam en vier dagen later, op 13 november, doet ze Paradiso in Amsterdam aan. Beide concerten zijn uitverkocht. Benieuwd of ‘Dance Monkey’ dan nog op de eerste plaats staat.

9x Down Under bovenaan

Tones And I is het pseudoniem van Toni Watson, geboren op 15 augustus 2000 in Mornington Peninsula, in het zuid-oosten van Melbourne in Australië. ‘Dance Monkey’ is pas de negende Australische #1-hit in Nederland, gemaakt door zes Australische acts. Hier volgen ze alle negen:
- Olivia Newton-John: ‘You’re The One That I Want’ en ‘Summernights’, samen met John Travolta en ‘Hopelessly Devoted To You’, allen in 1978 en ‘Xanadu’, samen met ELO in 1980.
- Kylie Minogue: ‘Can’t Get You Out Of My Head’ (2001)
- Gabriella Cilmi: ‘Sweet About Me’ (2008)
- Yolanda Be Cool feat. Dcup: ‘We No Speak Americano’ (2010)
- Gotye feat. Kimbra: ‘Somebody That I Used To Know’ (2011)
- Tones And I: Dance Monkey’ (2019)

Let wel, the Bee Gees scoorden verscheidene #1-hits, maar waren geen Australiërs of daartoe genationaliseerd zoals Olivia Newton-John wel. Gotye, de Belg Wouter de Backer, geboren in Brugge, emigreerde op tweejarige leeftijd naar Australië.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Tones & I: Dance Monkey (eerste week op #1)
2. (1)   Snelle: Reünie (op bijna 12%)
3. (3)   Shawn Mendes & Camila Cabello: Señorita
4. (4)   DJ Snake & J Balvin feat. Tyga: Loco Contigo
5. EW  Frenna feat. Philly Moré: Only You

Naast Frenna op #5, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#42 Ashafar feat. Riffi: Ta Mere
#54 Djezja feat. Sevn Alias: Tijd Is Geld
#58 Tiësto & Mabel: God Is A Dancer
#77 Maroon 5: Memories
#83 Ashafar: Perkies
#92 Ashafar: Gooische G
#98 Dotan: Numb
#99 Tabitha feat. Chivv: Work It

ALBUMS

Het album Hollywood’s Bleeding van Post Malone blijft voor de derde week de bovenste beste in de Album Top 100, maar neemt in kracht af. Het verschil met de #2, deze week Reis Mee! – 40 van Kinderen voor Kinderen, is 44%. Vorige week was het verschil nog ruim 64%.

Het vorige album, Kom Erbij! – deel 39, valt deze week precies na 52 weken, een jaar, uit de lijst. Maar met Reis Mee!- 40binnen op de tweede plaats, blijft de albumlijst niet verstoken van een Kinderen voor Kinderen album.
Reis Mee!- 40, het veertigste Kinderen voor Kinderen album, moet het vooral hebben van het fysieke exemplaar, dat als warme broodjes over de toonbank gaat bij diverse webwinkels. Dit in tegenstelling tot  Hollywood’s Bleeding van Post Malone, dat alleen digitaal verkrijgbaar is.

We verwachten dat Reis Mee! – 40 van Kinderen van Kinderen zeker nog de eerste plaats gaat halen. 'Reis Mee' is het thema van de  Kinderboekenweek die aanstaande woensdag begint. Daarnaast geeft het koor op 25 en 26 oktober vier uitverkochte shows in Ahoy Rotterdam, waar de opnames worden gemaakt voor de tv-special die op 9 november wordt uitgezonden. Als daar geen #1-notering uit voortkomt... Maar volgende week nog niet. Dan maakt Gedeeld Door Ons, het debuutalbum van Suzan & Freek meer kans op een eerste plaats in de Album Top 100.

ALBUM TOP 6

1. (1)   Post Malone: Hollywood’s Bleeding (derde week op #1)
2. EW  Kinderen voor Kinderen: Reis Mee! – 40 (op ruim 44%)
3. EW  Ashafar: La Vie
4. (2)   Ed Sheeran: No.6 Collaborations Project
5. (3)   Chivv: 2 Borden, 1 Tafel

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende zeven:
#11 Keane: Cause And Effect
#16 Fatah: F.T.F.
#20 Liam Gallagher: Why Me? Why Not? (#1 in de Vinyl 33 en in de Britse albumlijst; tien in totaal, tweede solo)
#37 Blink-182: Nine
#51 Tove Lo: Sunshine Kitty
#74 Knight Area: D-Day
#76 Brittany Howard: Jaime (eerste soloalbum van de zangeres/gitarist van Alabama Shakes, dat even een pauze neemt. Brittany over haar uitstapje: “De creativiteit was er niet meer met Alabama Shakes”)

Het derde kwartaal zit er op, dus dit weekend maken we weer een Kwartaalflits. Mis het niet!