vrijdag 18 december 2020

Hitflits: Mariah Carey blijft Wham! voor, opnieuw geen #1-album voor Taylor Swift en eerste kersthit voor Brenda Lee

Tot dit jaar bereikte ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey pas na de kerst de eerste plaats van de Single Top 100. Het gevolg  was dan ook dat het nummer na de week een grote val maakte, de laatste twee keer zelfs helemaal tot buiten de lijst.

Vorige week, twee weken vóór kerst, bereikte ‘All I Want For Christmas Is You’ al de eerste plaats. En ook deze week staat het nummer daar, voor het eerst twee weken achter elkaar, en het einde is nog niet in zicht.

boycot van kerstnummers?

Waar blijven de andere hitlijsten, die er prat op gaan, een juiste weergave te zijn van wat de populairste liedjes zijn? Alleen op basis van airplay (dat zwaar meetelt voor die lijsten), zouden de nummers van Mariah Carey en Wham! al een notering verdienen! ‘Angels In the Sky’ van Miss Montreal, amper gedownload of gestreamd, krijgt deze wel vanwege de airplay.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (vijfde week op #1)
2. (2)   Wham!: Last Christmas (op 15,76%)
3. EW  Josylvio feat. Sevn Alias & Kevin: Hosselaar
4. (3)   Tiësto feat. James Bell: The Business
5. (5)   Ariana Grande: Santa Tell Me

Net als bij ons zijn in Groot-Brittannië de kerstnummers van Mariah Carey en Wham! ook het populairst. Daar was het verschil op woensdag tussen beide nummers: 29680-26923=2757 stuks = 9%.

Straks kijken we welke (oude) kerstnummers er bij komen. Eerst over naar de andere nieuwe noteringen van deze week.
#61 Taylor Swift: Willow
#84 Yssi B & Frenna: Hoody

#85 Hvme: Goosebumps
Achter Hvme schuilt een producer uit Murcia in Zuidoost Spanje, die in 2016 begon met produceren. Hvme ontleende zijn naam aan de Schotse filosoof David Hume (1711-1776). Hvme is dan ook een afkorting van zijn werkelijke naam, waarbij hij de U in Hume vervangen heeft door een V. Hvme een bijnaam die hij van vrienden kreeg.

Het zal niet lang duren eer de werkelijke identiteit van Hvme bekend wordt, want zijn ‘Goosebumps’ is al zo’n 20 miljoen keer meer aangeklikt op YouTube en 50 miljoen keer gestreamd. En daar profiteren een zevental componisten van mee, de componisten van  ‘Goosebumps’, dat een nummer is van Travis Scott feat. Kendrick Lamar (#58 in mei). Het origineel haalde eerder dit jaar meer dan 1 miljard streams.

#99 Robin Schulz feat. Kiddo: All We Got

Kerstnoteringen (7)

Een week voor kerst komt het aantal kersthits uit op 27 (en niet 24 zoals we eerder meldden). Volgende week volgt de hele lijst, nu alleen die nummers die een nieuwe hoogte bereiken en de nieuwe nummers:

Nieuwe hoogtes zijn er voor:
#5 (5) Ariana Grande: Santa Tell Me (was #6 in 2019, vorige week al op #5)
#8 (10) Andy Williams: It’s The Most Wonderful Time Of The Year (was #9 in 2019)
#11 (16) Kelly Clarkson: Underneath The Tree (was #19 in 2019, vorige week al op #16)
#27 (41) the Ronettes: Sleigh Ride (was #28 in 2019)

De afgelopen drie weken hebben we één kerst gerelateerd nummer over het hoofd gezien:‘Holiday’ van Lil Nas X. Het nummer debuteerde op 28 november, de week dat we er even niet waren. In de videoclip neemt Lil Nas X de identiteit over van Santa Claus, de kerstman dus.
De standen van ‘Holiday’ zijn: 100-85-87-59. En daarmee komt het aantal echt nieuwe kerstnummers dat scoort, dit jaar op ... twee. De andere is ‘Beuk De Ballen Uit De Boom’ van Snollebollekes, deze week op #66, van #70, maar al op #56 heeft gestaan.

De herintreders:
#79 Mariah Carey: Christmas (Baby Please Come Home)’ (3 hitrun / 3 week, #32 in 2018)
#82 Mud: Lonely This Christmas (3 hitrun / 11 week, #1 in1974)
#95 Shakin’ Stevens: Merry Christmas Everyone (8 hitrun / 11 week, #46 in 2016)

én twee nieuwe kersthits

Merry Christmas From Brenda Lee
, haar kerstalbum uit 1964, staat al voor de derde week genoteerd, deze week op #42. En vanaf deze week krijgt de single ‘Rockin’ Around The Christmas Tree’ ook een notering. Het nummer komt binnen op de twaalfde plaats!

kerstrepertoire

‘Rockin’ Around The Christmas Tree’ is geschreven door de Amerrikaanse componist, Johnny Marks, die zich specialiseerde in kerstnummers. ‘Rudolph The Red-Nosed Reindeer’ en ‘Holly Jolly Christmas’ zijn ook van zijn hand. Marks wilde dat Lee, die nog vrij onbekend was, ‘Rockin’ Around The Christmas Tree’ zou opnemen.

Op 19 oktober 1958 nam de toen 12-jarige Brenda Mae Tarpley, ofwel Brenda Lee, het nummer op, dat een maand later  werd uitgebracht. Aanvankelijk deed het nummer niet zoveel en werden er slechts 5.000 van verkocht. Pas in 1960, toen ze hits had gescoord met ‘I’m Sorry’ en ‘Sweet Nothings’, werd het nummer een klassieker. Sindsdien zijn er meer dan 5 miljoen van verkocht. dankzij downloads en streams worden dat alleen maar meer.

Brenda Lee, vorige week vrijdag 11 december werd ze 76 jaar, wordt bezongen in ‘Radar Love’ van the Golden Earring. ‘The radio is playing some forgotten song, Brenda Lee's "Coming on Strong’. 

De andere nieuwe kersthit is ‘Snowman’ van Sia op #91. Van ‘Snowman’ is sinds oktober een geanimeerde videoclip beschikbaar, gemaakt door regisseur Lior Molcho. Het nummer zelf is afkomstig van haar album Everyday Is Christmas uit 2017, deze week op #49.

kerstalbums

Kijken we ook nog even naar de noteringen van de kerstalbums.
Wonderful Christmastime van Trijntje Oosterhuis & Jazz Orchestra of the Concertgebouw sprint van #48 naar #16. Vorige week ging het de andere kant op, van #21 naar #48. Zo meteen de nieuwe noteringen, nu eerste de ouwe kerstmeuk:

#88 DD Company: Vrolijk Kerstfeest (3e hitrun / 4e week, #50 in 2019)

#93 Robbie Williams: The Christmas Present (2e hitrun / 5e week, #6 in 2019)
Vanavond, vrijdag 18 december, herhaalt AVROTROS om tien voor 12 op NPO 3 ‘Not The Robbie Williams Christmas Show’.

En maar liefst vier nieuwe noteringen, waaronder een volledig nieuw kerstalbum:

#35 Dolly Parton: A Holly Dolly Christmas
Wie had gedacht dat Dolly Parton na Once Upon A Christmas with Kenny Rogers (in 1980) en Home For Christmas (in 1990), nog een kerstalbum zou uitbrengen? In 2009 bracht ze het nummer ‘Comin’ Home For Christmas’ uit, maar meldde pas in 2016 dat ze aan een nieuw kerstalbum werkte. Aan A Holly Dolly Christmas, haar 47e (!) album, werkten onder andere Miley Cyrus+vader Billy Ray Cyrus, Michael Bublé en haar jongere broer Randy Parton mee.

#43 Alles Kids: Kerstliedjes Voor Kinderen (album uit 2019)
#58 Frank Sinatra: Christmas Songs By Frank Sinatra
Dit album is in 1948 opgenomen. In 2016 bereikte het de 31e plaats van de Midprice Top 50.

#85 Elvis Presley: Elvis Christmas Album
Elvis Presley nam meerdere kerstalbums op, maar dit was de eerste, in 1957. Met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren, is het wereldwijd het succesvolste kerstalbum.

In de Compilations Top 30, blijft Christmas Hits [2018] de bovenste beste. De nieuwe noteringen zijn:
#10 komt Christmas Top 100 [2018]
#27 Christmas Hits – The Complete Vinyl Collection
#28 A Catchy Christmas

Op herhaling gaat:
#8 Christmas #1 Hits – The Ultimate Collection

ALBUMS

In augustus bracht Taylor Swift geheel onverwachts het album Folklore uit, dat ze grotendeels in quarantaine had geschreven en opgenomen. Lovende kritieken vielen haar ten deel en een eerste plaats lag voor de hand. Het was echter rapper Boef met Allemaal Een Droom dat haar tot twee keer toe tegenhield.

Als je denkt dat Taylor Swift daarna op haar lauweren is gaan rusten, dan heb je het mis. In de laatste maand van dit jaar komt ze met nog een album, Evermore. Opnieuw schreef ze met onder andere Aaron Dessner, van The National, de meeste liedjes. Ook Bon Iver, waarmee ze  op Folkore het duet ‘Exile’ zong, is weer van de partij, in het nummer ‘Evermore’.
En de geschiedenis herhaalt zich. Want net als met Folklore, eiste Evermore in de voorlopige albumlijst op maandag de eerste plaats op. Op woensdag was ze die al weer kwijt en uiteindelijk zit er voor Evermore, haar negende studioalbum, niet meer in dan een derde plek. Opnieuw voert Danny Vera de Album Top 100 aan met The New Now, op de hielen gezeten door Christmas van Michael Bublé.

goud

The New Now van Danny Vera staat nu voor de vijfde week op de eerste plaats van de Album Top 100 en is daarmee het eerste album dit jaar dat dit lukt. We verwachten dat het album, dat inmiddels de gouden status heeft bereikt, zeer hoog zal eindigen in de jaarlijst. Nog even geduld voor de Jaarflits in de eerste week van januari.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Danny Vera: The New Now (vijfde week op #1 én terug op #1 in de Vinyl 33)
2. (4)   Michael Bublé: Christmas (op 4,96%)
3. EW  Taylor Swift: Evermore
4. (8)   Danny Vera: Pressure Makes Diamonds 1 & 2
Tot deze week kwam het album niet hoger dan de vijfde plaats, in mei van dit jaar
5. (11) Mariah Carey: Christmas 

Nog een derde notering voor Danny Vera:
#84 (65) Pressure Makes Live

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:
#11 Yssi B: Nooit Gedacht
#14 Kid Cudi: Man On The Moon III: The Chosen
#15 Fatah: Principes
#38 Jack Harlow: That’s What They All Say
In juli scoorde deze 22-jarige rapper uit Louiseville, Kentucky een hit met ‘Whats Poppin’’ (#48). Dat nummer is één van de vijftien tracks op zijn debuutalbum That’s What They All Say

#94 José Feliciano: The Definite Best
Als bonus staat het kerstnummer ‘Feliz Navidad’ op het album

Vanwege eerste kerstdag, volgende week vrijdag, worden de lijsten volgende week donderdag samengesteld. Dan komen we met alle kerstnoteringen van 2020.