vrijdag 31 maart 2023

Hitflits: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd, tweede nummer 1 album voor Lana Del Rey

In 2021 bracht de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey twee albums uit. De eerste, Chementrails Over The Country Club werd van de eerste plaats gehouden door Justice van Justin Bieber. De andere, Blue Banistars, lukte het in oktober wel om de eerste plaats te bereiken.
 
En dat doet ze nu opnieuw met Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd, haar negende studioalbum, want het is de nieuwe nummer-1 in de Album Top 100. Zes van de zestien nummers nam ze op met Jon Batiste, SYML, Riopy, Father John Misty, Bleachers (= Jack Antonoff) en Tommy Genesis. In de Britse albumlijst is het haar zesde nummer 1 album.
 


ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Lana Del Rey: Did You Know That There’s A Tunnel Under Ocean Blvd  (81)
            *** eerste week op nummer 1 in Album Top 100 én Vinyl 33 ***

2. EW  Floor Jansen: Paragon (92), op 39,68%
Na tien noteringen met de Finse metalband Nightwish, waaronder drie top 5 noteringen, komt zangeres Floor Jansen met een soloalbum, Paragon. Dat betekend geenszins het einde van de Finse band. Sterker, ze zijn al weer druk bezig met de opvolger van Human. :II: Nature, dat het derde deel vormt van de triologie die begon in 2015 met Endless Forms Most Beautiful. Begin 2024 moet het nieuwe album van Nightwish verschijnen. Tot die tijd heeft Floor Jansen de tijd om voor haar solocarrière.
 
3. EW  Depeche Mode: Memento Mori (85)
4. EW  Pink Floyd: The Dark Side Of The Moon – Live At Wembley (100)
In de 67e week zakt The Dark Side Of The Moon uit 1973, van de 35e naar de 57e plaats. Dat is niet zo gek, want de afgelopen week verscheen het live album, opgenomen in 1974 in de  Wembley Arena in Londen. De opnames maakten in 2011 al deel uit van de box Discovery dat niet hoger kwam dan de 57e plaats.
 
5. HH  S10: Ik Besta Voor Altijd Zolang Jij Aan Mij Denkt (83)
Drie weken geleden verdween het album van S10 na zes weken uit de albumlijst. Deze week gaat het op herhaling op de vijfde plaats en dat dankt ze aan de release van het vinyl exemplaar. dat binnenkomt op de tweede plaats van de Vinyl 33.
 
Het gaat S10 voor de wind. Vorige week donderdag ontving ze een 3FM Award voor beste album, dat begn maart al werd bekroond met een Edison in de categorie ‘Nederlands’. Tijdens de eerste hitrun bereikte het album de zesde plaats, dat was op 5 november, de datum van binnenkomst. Die heeft ze dus nu verbeterd met een vijfde plaats.



 
Songs Of Surrender (fysiek 82%) van U2, zakt in de tweede week naar de achttiende  plaats.

Kijken we nog even naar de andere nieuwe noteringen van deze week:

#35 Jimin: Face EP (100)
Na Jack In The Box van J-Hope en Indigo van RM (nummer 67), beide in 2022, is Jimin het derde BTS-lid dat een soloalbum uitbrengt. Wel brachten één of meerdere leden mixtapes uit. In 2022 laste de Zuid-Koreaanse band een pauze in zodat de leden zelf kunnen experimenteren. In Japan en Zuid-Korea lukt dat goed, want de Face EP van Jimin bereikte daar de eerste plaats.
 
#40 Lankum: False Lankum (81)
Lankum is een Ierse folkgroep bestaande uit de broers Ian en Daragh Lynch, Cormac MacDiarmada en Radie Peat. False Lankum is het derde studioalbum, maar het eerste dat bij ons een notering krijgt.
 
#60 Benny Sings: Young Hearts (62)
#77 Katie Melua: Love & Money (88)
#91 Fall Out Boy: So Much (For) Stardust (37)
 
#97 Luke Combs: Gettin’ Old (42)
De laatste debutant van deze week is de 33-jarige Luke Albert Combs uit Charlotte in North Carolina. Als countryzanger Luke Combs timmert hij al tien jaar langs de weg en bracht drie albums uit die allen de eerste plaats bereikten van de Billboard Countrylijst. Gettin’ Old nam hij vorig jaar gelijktijdig op met zijn album Growin’ Up en horen dan ook bij elkaar.


SINGLES
 
Zonder enige moeite pakt ‘Eyes Closed’ van Ed Sheeran de eerste plaats … in de Britse hitparade en scoort daar zijn veertiende nummer 1 hit. De afgelopen week gingen er 60.265 stuks, waarvan 24.025 cd's (!), 3.928 downloads en 32.312 streams over de (digitale) toonbanken. ‘Flowers’ van Miley Cyrus deed er 46.888.
 
Hoe de aantallen bij ons liggen, weten we niet. Wel dat ‘Eyes Closed’ van Ed Sheeran bij lange na niet de eerste plaats heeft behaald, zoals we hadden verwacht. Het nummer is 537.465 keer gestreamd (Spotify cijfers) en dat resulteert in slechts een 31e plaats voor zijn 58e notering.
En dus blijft ‘Flowers’ van Miley Cyrus de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de achtste week. In de Britse hitparade is ze al wel de eerste plaats kwijt, waar ze tien weken stond en dat is een record. Niet eerder stond een zangeres zolang achtereen op de eerste plaats daar. ‘Flowers’ van Miley Cyrus is daar het vijftiende nummer dat tien weken of langer op de eerste plaats stond. Als ze die tien weken in Nederland ook nog haalt, komen we daar zeker op terug.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Miley Cyrus: Flowers             *** achtste week op nummer 1 ***
2. (2)   Maan feat, Goldband: Stiekum, op 4,26%
3. (5)   Libianca: People
4. (4)   Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)
5. (3)   Maks: Dyscalculie
 
Op zaterdag, eerste dag na release, prijkte het nummer even op de eerste plaats. maar na een week komt ‘Alleen (Weer)’ van Lil’ KLeine & $hirak niet verder dan de veertiende plaats. 
In de Belgische hitparade staat het nummer al achttien (!) weken onafgebroken in de top 10, met als hoogste notering drie keer de tweede plaats. Bij ons heeft ‘Wat Wil Je Van Mij’ van Metejoor & Hannah Mae twaalf weken nodig gehad om de top 10 te bereiken. Deze week maakt het nummer de overstap en belandt op nummer zeven.

Resteren nog de andere eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#32 Antoon & Frenna: Roddels
 
#40 Acda en de Munnik: Morgen Wordt Fantastisch
Tussen 1998 – 2021 scoorden Acda en de Munnik niet minder dan 28 hits, waaronder drie als deel van de Poema’s en eentje met Maan & Typhoon. Op 4 maart 2014 kondigden de twee in ‘De Wereld Draait Door’ te gaan stoppen, omdat ‘het klaar was’.
Vorige week kondigden Thomas Acda en Paul de Munnik aan, na tien jaar weer samen muziek te gaan maken en dat begint met 'Morgen Wordt Fantastisch'. De twee gaan ook weer op tournee. De reünieconcerten in de Ziggo Dome, op 26, 27 en 28 oktober, waren in iets meer dan tien seconden uitverkocht. Maar op vrijdag 15 en zaterdag 16 december staan ze opnieuw in de Ziggo Dome.
 
Door alle aandacht gaat ‘Het Regent Zonnestralen’, hun hit uit 1999, dat in 2021 eenmalig op herhaling ging, nu weer op herhaling. Het nummer komt binnen op de 84e plaats en staat nu in totaal voor de veertiende week genoteerd.
 
#87 Frank van Etten & Outsiders: Huisje Op Wielen (Outsiders Remix)
Tot halverwege 2014 scoorde Frank van Etten de ene na de andere hit. ‘Als Je lacht’ uit 2013 kwam het hoogste: nummer twintig.

dozijn 
 
Huisje Op Wielen’ is een nummer uit 2017, dat destijds geen hit werd. Toch is het nummer veel gedownload en gestreamd in de afgelopen jaren. In november 2019 kreeg Etten daarvoor een gouden plaat (= 40.000) en in april 2022 een platina plaat (= 80.000). Dit jaar staat het nummer opnieuw in de belangstelling door de remix die Outsiders hier van maakte en dat levert  Etten (41) alsnog een hit op, zijn twaalfde notering.
 
Outsiders is de artiestennaam van de 37-jarige Cem Araci uit Den Haag. Araci begon op zijn twaalfde met dj-en. Al snel maakte hij naam buiten Den Haag en ontdekte de house muziek en draait nu over de hele wereld.
 
Voor Outsiders is ‘Huisje Op Wielen (Outsiders Remix)’ zijn derde notering. Eerder was het raak met:
2017: ‘Vaderland’ met Jebroer / the Darkraver (nummer 76)
2019: ‘Flitsmeister’ met Jebroer (nummer 94)
 
#90 Taylor Swift: All Of The Girls You Loved Before
Dit nummer, de 26e notering voor Taylor Swift, staat niet op haar recente album Midnights. ‘All Of The Girls You Loved Before’ is een niet eerder uitgebracht nummer, dat stamt uit de tijd van de opnames van het album Lover uit 2019.
 
#98 Rosalía & Rauw Alejandro: Beso
Rosalía scoorde al twee keer eerder met singles én albums, maar voor Rauw Alejandro, haar vriendje, is ‘Beso’ zijn eerste notering in ons land. Voor ons mag hij tot deze week een grote onbekende zijn, maar in Puerto Rico is hij ‘the king of Modern Reggaeton’. Zijn albums leverde hem al twee Latin Grammy Awards op.
De 30-jarige Raúl Alejandro Ocasio Ruiz, zoals hij volledig heet, afkomstig uit San Juan, komt uit een muzikale familie. Zijn vader Raúl Ocasio is gitarist, zijn moeder María Nelly Ruiz, achtergrondzangeres. Van hen kreeg hij de muziek mee van onder andere Elvis Presley, Michael Jackson en Chris Brown. Toch was voetbal wat hem in eerste instantie het meeste deed. Op zijn twintigste stopte hij daarmee vanwege een blessure. Na een korte depressie switchte hij naar muziek en dat heeft hij niet meer los gelaten.