vrijdag 10 september 2010

Hitflits: Italianen scoren #1 met 5-jaar oud nummer

Nick & Simon zijn na twee weken hun eerste plaats kwijt. ‘Een nieuwe dag’ zakt in de derde week naar de zevende plaats. De actie met de bon uit het AD heeft dus niet veel geholpen, want de meeste fans hadden het singletje al gekocht in de eerste twee weken. Betekent dit nu dat de verschillende downloadacties voor ‘Morgen wordt alles anders’ van Bonnie & Gerard wel geslaagd is? Integendeel, want hun single zakt van de tweede naar de veertiende plaats. Rest de vraag: wat is de nieuwe #1?

Het zag er even naar uit dat ‘F**k’ you’ van Cee-lo Green een sprong zou maken van 45 naar #1. Het nummer wordt veel gedownload en daarnaast was het de afgelopen week de 3FM Megahit en de week daarvoor Alarmschijf op 538 en dus wordt het veel gedraaid wat invloed heeft op de verkoop. Die is echter nog te weinig om #1 te komen; ‘F**k you’ stijgt door naar de derde plaats. Ook ‘Loesje’ van Tony Junior & Nicolas Nox is niet de nieuwe #1, maar boekt deze week wel zes plaatsen winst en komt uit op #2.

Blijft er eigenlijk nog maar één kanshebber over voor de nieuwe #1 in de Single Top 100 en dat is ‘Born again’ van Ricky L feat. M:ck. Het nummer is al zo’n vijf jaar oud, maar heeft nu pas succes dankzij de mix van Balearic soul (het Spaanse duo Gonzalo Luis & Ramón López) uit 2009, die vooral veel gedraaid werd tijdens het dansfestijn Sensation. Daarna is het nummer verder gegroeid en na drie maanden is de top bereikt. Het verschil met ‘Loesje’ is slechts 5%.

Ricky L feat. M:ck zijn de Italianen Riccardo Luchini en Michele Coletti. En dat betekent dat er sinds acht jaar weer een Italiaanse act op #1 staat. De voorlaatste was in 2002 ‘Tiziano Ferro’ met ‘Perdono’. ‘Born again (Balearic soul mix)’ is nog maar de achtste Italiaanse act dat een #1 scoort in Nederland.

Over naar de eersteweeks noteringen. Niet de hoogste (waarover zodadelijk meer), maar wel de opmerkelijkste is ‘Nein, Mann!’ van Laserkraft 3D, dat binnenkomt op #31. In Oostenrijk en Duitsland staat het nummer al bij de bovenste tien en dat gaat ook bij ons gebeuren. Laserkraft 3D is een duo uit Duitsland, bestaande uit Niels Reinhard en Tim Hoffmann, dat electrohouse muziek maakt. ‘Nein, Mann!’ is geheel in het Duits gesproken/gezongen en is de eerste Duitstalige hit van een Duitse act sinds ‘Haus am See’ van Peter Fox vorig jaar.

De hoogste eersteweeks is the Script met ‘The first time’ op #25. Zij scoren echter niet voor ‘the first time’. Het is al hun derde hit na ‘The man who can’t be moved’ (#50 in 2008) en ‘Breakeven’ (#48 in 2009) én hun grootste.

En dan de andere binnenkomers:
#57 Ne-yo: ‘Beautiful monster’
#59 Wesley: ‘Een mooie dag’
#80 Steve Angello: ‘Knas’
#84 Nona Mez & Milow: ‘Hard luck stories’
#91 Scouting for girls: ‘Famous’
#95 Sia: ‘You’ve changed’
#97 Adrian Lux: ‘Teenage crime’
#98 the Coral: ‘1000 years’

Het zal je niet verbazen dat ‘Next to you’ van Ilse DeLange nog op de eerste plaats staat van de Album Top 100. Op de vrijdag dat het album uitkwam is het meer dan 50.000 keer uitgeleverd, goed voor een platinaplak dus. Die 50.000 albums zijn natuurlijk nog niet allemaal verkocht, daar gaan nog wel een paar weken, zo niet maanden over. Op de vraag op deze blog of we weten hoeveel er al van verkocht zijn, moeten we helaas het antwoord schuldig blijven. GfK Dutch Charts dat de hitlijsten samenstelt, geeft geen absolute verkoopcijfers, maar relatieve verkoopcijfers. Relatief gezien scoort ‘Next to you’ ruim 41%, wat betekent dat er tegenover elke 100 albums van Ilse, bijna 60 verkocht worden van de #2, ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald. Vorige week was het verschil nog ruim 56%.

Brandon Flowers, frontman van the Killers, wilde een album opnemen met zijn mannen, maar die lasten na een zware tournee een rustpauze in. Flowers had al een aantal nummers geschreven, is nog even doorgegaan met schrijven en levert met ‘Flamingo’, hoogste eersteweeks op #4, zijn eerste soloalbum af. Gezien het succes van het album en de single ‘Cross fire’, deze week doorgestegen van 38 naar #22, is het vast niet zijn laatste album! 28 september geeft hij een concert in Paradiso in Amsterdam.

Ook de Amerikaanse band Interpol boert goed met hun vierde studioalbum, simpel getiteld ‘Interpol’, dat binnenkomt op een zevende plek. Het is niet hun meest succesvolle album, want dat was drie jaar geleden ‘Our love to admire’, dat binnenkwam op een vijfde plek.

“Hij is magisch. Zijn liedjes zitten zo vol emoties, ze zijn zo rijk en staan open voor verschillende interpretaties. Hij is de eerste die popmuziek en poëzie volledig integreerde”, zegt Ernst Jansz over Bob Dylan. Ver voordat Jansz eind jaren ’70 deel ging uitmaken van de Nederpopband Doe maar, was hij al een fan van Bob Dylan. Dylan was dan ook voor Jansz dé reden om zelf muziek te gaan maken. En nu heeft hij een aantal liedjes van zijn ‘idool’ vertaald en opgenomen op de cd ‘Dromen van Johanna’ dat binnenkomt op #23. Het titelnummer is een vertaling van ‘Visions of Johanna’ van het album ‘Blonde on blonde’ uit 1966. Naast een album is er ook een boek, een DVD en doet Ernst Jansz de theatertournee ‘Dromen van Johanna’. O ja, 24 mei is de verjaardag van Bob Dylan en … Ernst Jansz!

En dan het restant nieuwe albums deze week:
#16 Stone sour: ‘Audio secrecy’
#18 Hurts: ‘Happiness’
#37 Tiësto: ‘Kaleidoscope remixed’
#45 Tarja: ‘What lies beneath’
#46 Kamelot: ‘Poetry for the poisoned’
#69 Balthazar: ‘Applause’
#82 Tallest man on earth: ‘The wild hunt’
#85 Brian Wilson: ‘Reimagines Gershwin’
#87 Hansi Hinterseer: ‘Ich hab Dich einfach lieb’
#90 Underworld: ‘Barking’
#94 Los Lobos: ‘Tin can trust’
#96 Janelle Monae: ‘The archandroid’
#98 Richard Thompson: ‘Dream attic’

Naast 16 eersteweeks noteringen (!), zijn er ook nog 6 albums die op herhaling gaan. Daarmee wordt in één week 22% van de Album Top 100 opgeschud.

Wij trekken ons terug, schudden de Single Top 100 ook wat op en melden ons na het weekend weer met een nieuwe Megaman. Daarin onder andere een overzicht van alle Italiaanse acts met een #1-hit in Nederland.

maandag 6 september 2010

Megaman bij week 36 – 4 september 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon (nog) geen actie nodig hebben om #1 te blijven en Bonnie dankzij een actie haar grootste hit scoort, Robbie Williams & Gary Barlow hun ruzie bijleggen, Jamiroquai na 5 jaar met nieuw werk komt, Errol Reid eindelijk zijn credit krijgt en Keri Hilson het doet zonder mannen. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon hebben (nog) geen actie nodig

Nick & Simon: Een nieuwe dag (1) *** tweede week op #1 ***

Het was nog allerminst zeker of ‘Een nieuwe dag’ een tweede week zou halen bovenaan de Single Top 100. Niet omdat ‘Bumpy ride’ van Mohombi dat vorige week van 9 naar #2 steeg, alsnog die eerste plaats zou kapen of dat ‘Shame’ van Robbie Williams & Gary Barlow nieuw op #1 zou binnenkomen. Niets van dat alles. De bedreiging kwam uit eigen land, van Bonnie & Gerard met ‘Morgen wordt alles anders’, die een actie hadden opgezet om hoger te komen (zie onder #2). Maar uiteindelijk wint ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon het toch met een voorsprong van bijna 6%, en dat zonder een speciale actie.

kortingsactie

De komende week zullen de jongens dus nog meer moeite moeten doen om die eerste plaats vast te houden. Niet alleen vanwege een mogelijk nieuwe aanval van Bonnie & Gerard, maar zeker ook vanwege andere nummers die in de race zijn om de eerste plaats over te nemen.

Een actie in het AD van afgelopen zaterdag moet Nick & Simon daarbij helpen. Op vertoon van een bon in het AD, kost de fysieke cd-single (inclusief videoclip met Jennifer Hoffman, die je niet krijgt als je het nummer download!) van ‘Een nieuwe dag’ tijdelijk geen € 3,99 maar slechts € 2,00 bij een FRS-filiaal. In tegenstelling tot de downloadactie van Bonnie & Gerard waarbij een horloge wordt verloot (zie onder #2), gaat het hier gewoon om een aankoop die niets extras oplevert. Ze hebben nog de tijd tot 17 september, want dan komt ‘Zie wel hoe ik thuis kom’ de nieuwe single van Jan Smit uit.

Downloadactie levert Bonnie St. Claire grootste hit op

Bonnie & Gerard: Morgen wordt alles anders (2)

Drie weken geleden steeg ‘Morgen wordt alles anders’ van Bonnie & Gerard van de negentiende naar de vijfde plaats. Daarna zakte het nummer naar de zesde plaats en daar bleef het vorige week staan. Dat was niet helemaal wat men van het nummer had verwacht en om daar verandering in aan te brengen werd een speciale actie opgezet. Bij het downloaden van het nummer had je kans om een horloge ter waarde van € 359,-- te winnen. Je mocht zo vaak meedoen als je maar wilde, echter niet meer dan twee keer per dag. Want dan zouden deze downloads opvallen bij de dagelijkse verwerking hiervan door GfK Dutch Charts.

Direct op maandag leverde de actie al enig resultaat op, want het nummer steeg naar de tweede plek (verschil 13%), waardoor Nick & Simon de hete adem van de twee in hun nek konden voelen. De twee dagen daarna leek de actie geslaagd, want ‘Morgen wordt alles anders’ prijkte op de eerste plaats. Maar zoals je inmiddels gezien hebt, blijkt de single van Nick & Simon toch sterker te blijken, waardoor zij de eerste plaats behouden en Bonnie & Gerard naar de tweede plaats stijgen.

Voor alle duidelijkheid: we gunnen iedereen een #1-hit, ook Bonnie St. Claire. Het wordt echter anders als, om een hoge(re) notering te bereiken, een actie wordt opgezet waarbij een horloge wordt verloot ter waarde van € 359,--. Dit ruikt namelijk naar het manipuleren van de hitparade. Als iemand het nummer download, doet hij/zij dat om kans te maken op het horloge en niet vanwege het nummer zelf. Anders was het nummer al wel eerder gedownload.

Daarnaast staat de prijs in geen verhouding tot de uitgave die je gedaan moet worden voor een download (zo’n € 0,99). Bovendien heeft de prijs niets van doen met het nummer of de uitvoerende. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kortingsactie van Nick & Simon (zie onder #1). Wat er ook verloot wordt, dit mag nooit op basis van een download gebeuren. Een verloting kan ook als fans zich daar voor aanmelden, zonder dat ze verplicht zijn om een nummer aan te schaffen. Dat kan heel makkelijk door deze fans via een mailtje te benaderen dat er een actie aan komt.

geen (download) actie’s meer

Het probleem met bovenstaande acties is, dat niet meer duidelijk is welke downloads gedaan zijn voor de actie (met het doel de hitparadenotering te beïnvloeden) en welke voor het nummer zelf. Eigenlijk zou geen enkele download meer mogen worden meegeteld voor een notering. Maar daar is de artiest dan de dupe van, die vaak niet op de hoogte is van bepaalde praktijken. Om dit te voorkomen, zouden zulke acties helemaal niet meer mogen worden toegestaan, dan wel aan zeer strenge regels moeten worden gebonden.

Welnu, dat gaat gebeuren. GfK Dutch Charts zal verkopen die met dit soort acties worden gegenereerd, in de toekomst niet meer meetellen voor de Single Top 100. Dit zal zeker tot gevolg hebben dat men weer op zoek zal gaan naar andere methoden om de hitparade te beïnvloeden, want dat is van alle tijden. En dus zullen we alle acties rond singles en albums nauwlettend in de gaten blijven houden, want de hitparade is geen loterij.

grootste hit

Voor deze week zijn de regels nog niet aangescherpt, en dus stijgt ‘Morgen wordt alles anders’ naar de tweede plaats. Net geen #1 dus, maar het nummer levert Bonnie St. Claire al wel haar grootste hit op. Tot deze week was dat ‘Clap your hands and stamp your feet’ uit 1972, dat ze maakte met Unit Gloria en de derde plaats bereikte.

nieuwe actie

Overigens is er naast de horlogeactie, al weer een nieuwe actie op de site gestart om de notering van ‘Morgen wordt alles anders’ nog meer te beïnvloeden. Sinds dit weekend worden er ook drie bijzondere T-shirts verloot. Vorig jaar zorgde een soortgelijke actie, met kans op een T-shirt met echte Swarovski stenen, gedragen door Gerard Joling of een Swarovski scooter, er mede voor dat ‘Engel van mijn hart’ #1 kwam.

Robbie en Gary leggen ruzie bij

Robbie Williams & Gary Barlow: Shame (17) *** hoogste eersteweeks ***

Vijftien jaar ligt er tussen het moment dat Robbie Williams het niet meer zag zitten bij de boyband Take that en de single ‘Shame’, die hij opnam met zijn oude maatje Gary Barlow. In juli 1995 was hij niet tevreden met de muzikale koers van leadzanger én tekstschrijver Gary Barlow en manager Nigel Martin-Smith. Williams wilde meer hiphop en rap in de liedjes, maar dat wilden zij niet. Robbie raakte verslaafd aan drank en drugs en dat schaadde al meer en meer het nette imago van de band. Uiteindelijk werd de knoop doorgehakt en werd op 13 februari 1996 het einde van de band aangekondigd. Hun allerlaatste live optreden was op 4 april 1996 in de TROS TV show in Amsterdam, waar 220 fans bij aanwezig konden zijn. In 2006 kwam de band weer bij elkaar, echter zonder Robbie. Maar in 2011 is hij wel van de partij bij de tweede reünie van de meest succesvolle Britse boyband Take that. Tegen kerst verschijnt ook een nieuw album, waarvoor de verwachtingen hoog gespannen zijn. In Groot-Brittannië wordt al gesproken over de release van het decennium!

Shame’ is daar de opmaat naar toe, het duet dat Robbie opnam met Gary Barlow. Gary, tijdens Take that de belangrijkste tekstschrijver, lukte het niet zo’n solocarrière op te bouwen als Robbie. Bij ons resulteerde dat in vier hits, waarvan één top 10-hit: ‘Forever love’. Robbie scoorde negen top 10-hits, waaronder een #1-hit voor ‘Feel’. Voor beiden komt er volgende week eentje bij.

‘Shame’ schreven de twee begin dit jaar in een lege studio in Los Angeles in minder dan één uur. Het nummer is één van de nieuwe nummers op ‘In and out of consciousness: the greatest hits 1990 – 2010’, het tweede verzamelalbum van Robbie, dat op 4 oktober verschijnt.

Jamiroquai komt na vijf jaar met nieuw werk

Jamiroquai: White knuckle ride (20)

35 miljoen albums verkocht de band Jamiroquai in de jaren ’90. Dus voor het geld hoeven zanger Jay Kay en drummer Derrick McKenzie, de vaste kern van de band, het niet meer te doen. Toch komen ze, vijf jaar na hun laatste album ‘Dynamite’, met nieuw werk. ‘Rock dust lightstar’, heet het zevende studioalbum en is vanaf 1 november te koop. De opnames begonnen in januari en vonden plaats in Jay Kay zijn thuisstudio in Buckinghamshire, in Oxfordshire en op Thailand.

In de Britse hitparade bereikten negen singles van Jamiroquai de top 10, waarvan een #1-positie voor ‘Deeper underground’ in 1998. Van de veertien hits die de band bij ons scoorde, was ‘Deeper underground’ ook hier hun grootste hit, alleen was een achttiende plek het hoogst haalbare. Dat gaat zeker veranderen met ‘White knuckle ride’, deze week binnen op #20, maar volgende week voorbij #18 en misschien wel top 10!

Nummer Cee-lo in Amerika gekuist

Cee-lo Green: F**k you! (45)

Aangezien Cee-lo Green uit Atlanta, Georgia komt en ze daar problemen hebben met titels als ‘Fuck’ wordt zijn nummer voorzien van sterretjes (**). Niet dat het veel nut heeft, want juist dan vestig je de aandacht er op. De ‘beschermde jeugd’ in dat land is alleen nog maar nieuwsgieriger geworden en dan wordt het tegendeel bereikt. Dat het nummer populair is, bleek toen het ongekuist op YouTube werd gezet en binnen een week meer dan 1 miljoen keer was aangeklikt. Om het nummer ook op de Amerikaanse radio te kunnen laten horen, moest het gekuist worden. Heel creatief kwam men toen, bij het moment suprème, bij de woorden ‘Forget you’ uit. Van die versie circuleren diverse clipjes op het internet. Gewild of ongewild, ‘F**k you’ heeft enorm veel publiciteit gekregen en dat allemaal gratis! Ceel-lo werd geboren als Thomas DeCarlo Callaway op 30 mei 1975 in Atlanta, Georgia. Zijn vader overleed toen hij twee was, zijn moeder op zijn achttiende. Rond die tijd ging net zijn muzikale carrière van start met de hiphopact Goodie mob, waarbij hij tot 2000 bleef. In 1998 ontmoette hij, tijdens een concert van Goodie mobb in 1998, in het voorprogramma van Outcast, Danger Mouse, zijn maatje in Gnarls barkley, waarmee hij in 2006 de wereldhit ‘Crazy scoorde’. Het jaar daarop nam Ceelo het mummer ‘Lil star’ op met Kelis, dat een weekje op #95 stond. ‘F**k you’ is de voorloper van zijn album ‘The lady killer’ dat op 7 december uitkomt. Op 30 september kan iedereen met Cee-lo meebrullen als hij een optreden geeft in Paradiso in Amsterdam.

Rinus Ponsen gaat op voor zijn tweede hit

Rinus Ponsen: Duizend keer dit gevoel (73)

In oktober 2009 maakte Rinus Ponsen zijn debuut met de single ‘Verloren tijd’, dat drie weken genoteerd stond met als hoogste plaats #68. ‘Duizend keer dit gevoel’, nieuw op #73, is daar nog maar vijf plaatsen van verwijderd. Dus als Marinus, zoals hij voluit heet, nog even zijn fanbase mobiliseert, moet het lukken om ‘Verloren tijd’ te evenaren, dan wel te overtreffen! Marinus maakte van 1998 – 2000 deel uit van de band Magic. Daarna werkte hij aan een solocarrière. Daarnaast schrijft hij ook liedjes voor anderen en produceert hij artiesten.

Ke$ha is bij de tijd

Ke$ha: Take it off (76)

Dachten we er na die mannelijke rappers eindelijk van af te zijn, het gebruik van autotune, komt de Amerikaanse zangeres Ke$ha daar mee aan op ‘Take it off’. Het nummer is inmiddels de vierde single van haar debuutalbum ‘Animal’ dat begin dit jaar uitkwam. Tijd voor een nieuw album dus. En als we ‘Tik tok’, een nummer uit 2009, dat in 2010 nog drie maanden genoteerd stond, meerekenen, is ‘Take it off’ zelfs haar vijfde notering dit jaar. Want op #72 (gestegen van 75) staat Ke$ha ook nog genoteerd met ‘Dirty picture’, een nummer samen met Taio Cruz. Naast haar muzikale loopbaan is Kesha Rose Sebert zoals Ke$ha volledig heet, sinds augustus ambassadrice van het horlogemerk Casino. Zij zal twee horloges ontwerpen voor de Baby-G, een nieuwe lijn tijdklokkies.

DJ Silence laat zich verwennen

DJ Silence: Latin injection (2010 remixes) (89)

In oktober 2009 behaalde ‘Latin injection’ van DJ Silence de 61ste plek. Daar bleef het niet bij, want het nummer wordt nog steeds veel gedraaid in de clubs. En inmiddels hebben een aantal dj’s zich ook gewaagd aan een remix. Sterker nog, het zijn er 10! Variërend van Asio en Rob Boskamp tot Nils van Zandt en Robert Abigail. Lekker makkelijk voor DJ Silence, het alter ego van de in Rotterdam geboren Serkan Gunduz, want die hoeft dit keer niets te doen. Hij laat zich gewoon tien keer verwennen! Overigens is hij zelf ook actief, want hij heeft een remix gemaakt van ‘Meet her at the loveparade’, #11 in 1997 van Frank Tomiczek, beter bekend als de Duitse dj da Hool.

R.i.o. weer in basisbezetting

R.i.o.: Hot girl (90)

Met ‘Hot girl’ scoort het Duitse R.i.o., bestaande uit DJ Manian (Manuel Reuter), Yanou (Yann Peifer) en zanger Tony T (Neal Antone Dyer), hun zesde hit. Naast deze drie personen die de vaste kern vormen, werken er ook andere personen aan de platen van R.i.o. mee. Op ‘One heart’ (#68 in april) was de Kongolese zangeres Nina Nyembwe te horen. Maar op ‘Hot girl’ is het de vaste kern die zich laat roeren. Het is R.i.o. nog niet gelukt om hun eerste notering, ‘de Janeiro’ (hoe origineel voor een act dat zich R.i.o. noemt!) te overtreffen. Dat behaalde eind 2007 de veertiende plaats.

Errol Reid krijgt eindelijk zijn credit

Axwell feat. Errol Reid: Nothing but love (91)

De Zweedse dj/producer Axwell (=Axel Christofer Hedfors, Lund, Zweden, 18 december 1977) staat deze week met twee nummers genoteerd. Op #5 staat ‘One’ van the Swedish house mafia, waarvan Axwell deel uitmaakt, samen met Steve Angello en Sebastian Ingrosso. En nu komt hij onder zijn eigen artiestennaam Axwell op #91 binnen met ‘Nothing but love’.

Dat nummer schreef hij samen met Errol Reid, met wie hij het ook opnam. Het is niet de eerste samenwerking tussen de twee. Reid was ook te horen op ‘Feel the vibe’, de eerste hit uit 2005/2006 (#62). Dat nummer hadden ze ook samen geschreven, maar ondanks zijn bijdrage, kreeg hij daar geen credit voor. Op ‘Nothing but love’ is dat recht gezet. Hoewel er meerdere versies van in omloop zijn, krijgt Errol Reid op ‘Nothing but love (part2)’ eindelijk zijn welverdiende credit.

Voor ons mag Errol Reid (tamelijk) onbekend zijn, voor de Britten allerminst. Errol, geboren in Birmingham, begon al te zingen op school. In de jaren ’90 vormde hij samen met Simon Fung het duo China black, dat vijf hits scoorde en zo’n 5 miljoen platen verkocht. Onder hun fans bevond zich Princess Diana, die ze uitnodigde om te komen spelen op haar ‘Aids trust concerten’ in het Wembley Stadium. Sinds het einde van China black in 1995, heeft Errol voor diverse artiesten nummers geschreven en opgetreden met onder andere Tom Jones, Bee Gees en Ladysmith Black Mombasa. Laat die Reid maar schuiven dus.

Graffiti6 helpt nieuwe artiesten

Graffiti6: Annie you save me (94)

Eerder dit jaar gaf Graffiti6 hun visitekaartje af met ‘Stare into the sun’ dat de 27ste plaats bereikte. Nu komen Jamie Scott en Tommy Danvers met de opvolger ‘Annie you save me’, dat ze ook speelden op Lowlands. Mocht je dat gemist hebben, in oktober komen ze weer naar ons land voor drie concerten: in ‘Doornroosje’ in Nijmegen (de 24ste), ‘Bitterzoet’ in Amsterdam (de 25ste) en ‘Tivoli de Helling’ in Utrecht (de 26ste).

Tommy Danvers is afkomstig uit Londen. Van zijn vader die acteur was, heeft hij de interesse in kunst, van zijn moeder die kok was, het harde werken en het streven naar perfectie. De liefde en passie voor muziek dankt Tommy aan de verscheidenheid aan muziek die thuis werd gedraaid en de diverse culturen die je in Londen tegenkomt. Tommy begon zijn muzikale leven in het plaatselijke koor. Op zijn achttiende begon hij te draaien in een plaatselijke club, waar hij al snel naam maakte. Hij heeft zelfs gedraaid op de bruilof van koning Hoessein van Jordanië!

hulp aan andere artiesten

Tommy produceerde ‘I’m too sexy’, de eerste single van Right sad Fred, dat wereldwijd een succes werd. Hoewel zijn C.V. eindeloos is, hij stond aan de wieg van het succes van onder andere KT Tunstall en Corinne Bailey Rae, werkte met ondermeer Kylie Minogue, Michael Jackson en Joss Stone, wilde hij toch graag wat voor zichzelf bereiken. En dus begon hij in 2009 samen met Jamie Scott, eindelijk zijn eigen band, Graffiti6, dat opneemt in hun eigen studio ‘Lab O Luv’. Daarnaast richtte Tommy samen met Jamie, NWFreeMusic opgericht, een productiemaatschappij dat gebruik maakt van de talenten van de twee ten behoeve van nieuwe artiesten. Daaronder zit bijvoorbeeld zangeres Eliza Doolittle, die wij kennen van de hit ‘Pack up’.

Lifehouse terug in Nederland

Lifehouse: All in (96)

‘Halfway gone’, de vorige single van Lifehouse, stond tien weken genoteerd met als hoogste plaats #64. Het bijbehorende album ‘Smoke & mirrors’ heeft daar echter nauwelijks van geprofiteerd, want verder dan één week in maart op #40 kwam het niet. Ook hun uitverkochte concert in maart in de Melkweg in Amsterdam veranderde daar weinig aan. En dus komen ze terug, op 22 september, niet in Amsterdam, maar in 013 in Tilburg. Dat optreden maakt deel uit van hun Europese clubtour. Wellicht dat het album dan wel weer op herhaling gaat. ‘All in’, hun vijfde notering, is daarvan de tweede single.

Keri Hilson doet het zonder mannen

T.I. feat. Keri Hilson: Got your back (98)

Eind deze maand verschijnt ‘King uncaged’, het zevende studioalbum van rapper T.I.. Het album is de laatste in een triologie, waaronder ook ‘T.I. vs T.I.P.’ (uit 2007) en ‘Papertrail’ (uit 2008) vallen. In mei van dit jaar maakte T.I., echte naam Clifford Joseph Harris, Jr., bekend zo’n 80 nummers te hebben opgenomen. Als voorproefje verscheen ‘Fuck a mixtape’ met 22 nummers. Het kortste nummer duurt 31 seconden, het langste 5:09 minuut. Tien nummers vallen onder de 3 minuten vallen, dus dan zijn 22 nummers niet zo veel. Als extra staat daar ook ‘Got your back’ op, dat ook komt te staan op het album ‘King uncaged’.

Op ‘Got you back’ neemt Keri Hilson de vocalen voor haar rekening, want de meeste rappers kunnen niet zingen; ieder z’n vak niet waar? Het is Keri haar vierde notering en op alle kreeg ze hulp of verleende hulp aan … mannen! ‘The way I are’ en ‘Scream’ waren met Timbaland, waarbij ze bij de laatste ook nog bijgestaan werd door Nicole Scherzinger. En op ‘Knock you down’ waren het de rappers Kanye West en Ne-Yo met wie ze samenwerkte. We zijn eigenlijk heel benieuwd of ze het ook in haar eentje kan. De titel van haar tweede album, ‘No boys allowed’, zou er op kunnen wijzen dat ze het daar op in haar eentje doet. Timbaland mocht in ieder geval wel de productie doen.