vrijdag 6 januari 2023

Hitflits: Claude en SZA pakken eerste plaats terug in single en albumlijst

Na 3 weken Mariah Carey en 2 weken Michael Bublé bovenaan met ‘All I Want For Christmas Is You’ respectievelijk Christmas, hebben we nu weer dezelfde lijstaanvoerders als op 17 december 2022. Dat zijn Claude met  'Ladada (Mon Dernier Mot)' en SZA met het album SOS. Voor beiden is het hun tweede week bovenaan.

Zoals verwacht zijn alle kerst gerelateerde nummers verdwenen: 63 tracks en 27 albums. Daarvoor in de plaats komen 57 nummers die we al geruime tijd kennen en 6 nieuwe noteringen, waarover straks meer. Onder de herintreders zitten ook oudere nummers die de afgelopen tijd veel langskwamen in de diverse (jaar)lijsten op de diverse zenders van Toto, Queen, Abba en Billy Joel.
O ja, onder die 57 nummers die op herhaling gaan, zit natuurlijk ‘Happy New Year’ van ABBA, dat binnenkomt op nummer 39 en aan de 12e hitrun begint in de 25e week.. Het nummer komt uit 1980 en staat op het album Super Trouper, maar was in ons land nooit op single uitgebracht. Pas in 2000 kreeg ‘Happy New Year’ voor het eerst een notering dankzij de cd-single.

Vervolgens duurde het tot 2011 eer het nummer weer een notering kreeg. Toen was het de download, waardoor ook de hoogste plaats werd bereikt: de achtste. Tegenwoordig zijn het vooral streams die de notering bepalen. Naast ‘Happy New Year’ gaat ook ‘Dancing Queen’ op herhaling, op nummer 78 in de 4e hitrun van in totaal 17 weken.

SINGLE TOP 5

1. (15) Claude: Ladada (Mon Derniet Mot) *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (19) Maan feat, Goldband: Stiekum, op 1,31%
Het had niet veel gescheeld of ‘Stiekum’ was terug op nummer 1 gekomen. Afgelopen week voerde het nummer de voorlopige Single Top 100 aan. Maar ja, de weeklijst op vrijdag is beslissend en dus blijft er voor de voormalige nummer 1 van Maan feat. Goldband een tweede plaats over. Wellicht volgende week?
3. EW Trobi / Ronnie Flex / Bilal Wahib: Love Song
4. (26) Goldband: Noodgeval
5. (31) David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue)

Dan volgen nu de andere nieuwe noteringen in de eerste lijst van 2023:
#46 Felix Jaehn & Ray Dalton: Call It Love
#64 Martin Garrix x JVE: Hero
Themanummer uit het computerspel ‘Marvel SNAP’. Het nummer werd mede geschreven door Benson Boone, wiens eigen hit ‘In The Stars’ op herhaling gaat op nummer 99 in de 34e week. In juli stond zijn nummer een weekje op plek 8.

#69 Lost Frequencies / Elly Duhé / X Ambassadors: Back To You

#86 Cian Ducrot: I’ll Be Waiting
Uit Cork in Ierland komt de 25-jarige Cian Ducrot. De liefde voor muziek heeft hij niet van een vreemde, zijn moeder speelt piano en fluit. Ducrot vertrok naar Londen om zich aan de Royal Academy te verdiepen in klassieke muziek. Dat verandert naar pop als hij een reis onderneemt naar Los Angeles. In 2020 brengt hij het album Started In College uit, gevolgd in 2021 door de EP Make Believe. Daarvan komt ‘I’ll Be Waiting’ op single en daarmee maakt hij nu zijn debuut.

#88 Isabèl Usher: Ik Kom Weer Thuis
Isabel Usher (23), geboren in Groot-Brittannië, kwam op haar tweede naar Nederland en groeide op in Assen, Drenthe. In Groningen studeerde ze Communicatie & Multimedia aan de Hanzehogeschool. Op TikTok plaatste ze eigen Engelstalige versies, onder andere van de Jeugd van Tegenwoordig (‘Sterrenstof’), die zeer goed werden ontvangen.
Ze schreef nummers onder andere voor Sigourney K feat. Sevn Alias  (‘Vreemde Voor Mij’, nummer 5), en Zoë Tauran & Bilal Wahib (‘Solo’, nummer 6), beide hits in 2021. “Dat ik mensen kan raken met mijn muziek is het mooiste compliment dat ik kan krijgen als een songwriter.”

van Amsterdam, Rotterdam en Groningen

Aanvankelijk was ‘Ik Kom Weer Thuis’ een nummer over Amsterdam. In de supermarkt hoorde ze het nummer ‘Coming Home’ van P. Diddy feat. Skylar Grey. Thuis gekomen schreef ze in één keer de tekst over Amsterdam, nam het nummer op, plaatste het op TikTok, waar het viraal ging. Ze kreeg daar veel reacties op, ook van mensen buiten Amsterdam. Daarop maakte ze een nummer speciaal voor Rotterdam en ook eentje voor Groningen.

voor heel Nederland, maar niet te lief

Uiteindelijk maakte ze nog een versie, bestemd voor alle Nederlanders. Isabèl: “Het moet geen lief liedje worden, ik noem ook de imperfecte dingen in Nederland. Zo is hier voor iedereen plaats, maar alleen als het ons uitkomt. Het zijn vaak ook de minder leuke dingen die je mist als je ver gaat .zijn weg van huis, dus in mijn lied gaat het, naast al het moois, ook over volle trams, grijze luchten en beschutting tegen de buien, urenlang in de file staan en gestolen fietsen.”

ALBUMS

Naast alle 27 kerstalbums zijn ook nog 16 ‘gewone’ albums verdwenen. En dus zien we 43 nieuwe noteringen, waaronder … één echte nieuwe. De gelukkige dit keer is Eves Laurent, artiestennaam voor Jeff Adjei. Zijn album Zeg Minder Dan Nodig Is, komt binnen op nummer 32 en is zijn vierde notering in de Album Top 100. Hoogste notering is een zevende voor Deze Is Niet Voor De Charts in 2021. Wel dus.

ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums

1. (4) SZA: SOS (0) *** terug op 1 / tweede week op 1 ***
2. (6) Taylor Swift: Midnights (25), op 0,93%
3, (11) Goldband: Betaalbare Romantiek (13)
4. (13) Metro Boomin’: Heroes & Villains (1)
5. (5) Lijpe: Lijpe (0)

In de Single Top 100 gaat ABBA met twee singles op herhaling, ‘Happy New Year’ en ‘Dacing Queen’. In de Album Top 100 staat het Zweedse viertal met vier albums genoteerd, waarvan drie opnieuw binnenkomen:
#24 Super Trouper met ‘I Have A Dream’
#51 Voulez-Vous
#80 Arrival met ‘Dancing Queen’
ABBA Gold – Greatest Hits zakt van 64 naar nummer 81.

Na 45 jaar staat Rumours van Fleetwood Mac weer bij de bovenste tien. De voorlaatste top 10-notering  was ook een achtste, op 18 februari 1978. Het album uit 1977 stijgt in de 247e week van 21 naar nummer 8. Zonder de 13 kerst gerelateerde albums in de top 21, had het album vorige week ook al op nummer 8 gestaan. In de Vinyl 33 blijft Rumours op de eerste plaats staan.

Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je natuurlijk op de site met het meest uitgebreide hit-archief van Nederland: Dutch Charts.

Wijzen we je nog even op de Megajaarflits met alle jaarlijsten van 2022 onder het kopje het Hitjaar 2022.

dinsdag 3 januari 2023

Megajaarman: ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K hit van het jaar; Harry’s House van Harry Styles album van het jaar

Opnieuw is het collectief Kris Kross Amsterdam betrokken bij de hit van het jaar. In 2019 waren ze dat bij ‘Hij Is Van Mij’ van Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey. Het afgelopen jaar bij ‘Vluchtstrook’, dat ze opnamen met Antoon en Sigourney K en het gehele jaar genoteerd stond. Voor zowel Antoon (=Valentijn Verkerk ) als Sigourney Korper was het hun eerste #1-notering. Voor de broers Jordy en Sander Huisman en MC Yuki Kempees, ofwel Kris Kross Amsterdam, al hun derde.
 
Na Lil Kleine met Ibiza Stories over het eerste kwartaal en = (Equals) van Ed Sheeran over het tweede kwartaal, pakte Harry Styles met Harry’s House al in het derde kwartaal de eerste plaats in het onofficiële jaaroverzicht. Die plaats  heeft hij niet meer uit handen gegeven en daarmee scoort hij het album van het jaar. Hij neemt daarmee het stokje over van de Britse zangeres Adele die in 2021 met haar vierde album 30 het album van het jaar in handen had en in 2022 op #4 staat.
Daarmee is de kop er af van de jaarlijsten over 2022, die vandaag, dinsdag 3 januari 2023, zijn vrijgegeven door GfK Dutch Charts, de instantie die wekelijks in Nederland de hitlijsten samenstelt. Zij verzamelt daarvoor alle fysieke verkopen (cd’s, elpees), downloads en streams van singles (tracks) en albums. De gemeten periode loopt van 31 december 2021 tot en met 29 december 2022, weer een heel jaar dus.
 
Deze lijsten wijken (deels) af van de voorspellingen die we elk kwartaal maakten aan de hand van rekenmethodes ontwikkeld door rekenmeesters Gerrit Schotman (albums) en Rudy van Vliet (singles). Om te zien hoe deze voorspellingen zich verhouden tot de werkelijke noteringen, hebben we deze vermeld bij de officiële jaarlijsten. Die volgen nu.
 
SINGLES
 
Single Top 10 over 2022, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1
 
#1 [1]   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook (100) NL
#2 [2]   Harry styles: As It Was (93)
#3 [3]   Rema: Calm Down (84)
#4 [4]   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari (79)
#5 [5]   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (78) NL
#6 [6]  Tom Odell: Another Love (71)
#7 [7]   Kris Kross Amsterdam, Donnie & Tino Martin: Vanavond (Uit M'n Bol) (67) NL
#8 [8]   Antoon: Hallo (66) NL
#9 [9]   Glass Animals: Heat Waves (65)
#10 [10] Flemming: Amsterdam (64) NL
 
In 2021 stond ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K al vijf  weken genoteerd, waarvan twee weken op de eerste plaats. Was er nog een week bijgekomen, dan had het nummer al in 2021 een notering in de jaarlijst gehad. Nu bleef het steken op #117, dankzij de meer dan 8,3 miljoen streams.
Daar kwamen in 2022 nog ruim 40 miljoen bij, waarmee ‘Vluchtstrook’ het meest gestreamde nummer is. Het nummer stond dan ook het hele jaar genoteerd, waarvan 20 weken bij de bovenste tien. Maar geen van die weken haalde het nummer de eerste plaats. En dat is nog niet eerder voorgekomen dat de hit van het jaar niet in dat hitjaar op de eerste plaats heeft gestaan.
 
Househit
 
‘Vluchtstrook’ bevat een sample van ‘Have You Never Been Mellow’, een #1-hit uit 1995  van the Party Animals. Sander Huisman, één van de drie mannen van Kris Kross Amsterdam tegenover NU.NL: “We zaten in de studio en toen dachten we: is het niet leuk om een oude gabberplaat te coveren? Daarop begon één van ons de melodie van het nummer van the Party Animals te neuriën, en zo ontstond de basis van ‘Vluchtstrook’.”
 
… of toch niet?
 
Pas toen ze de rechten van het nummer wilden regelen, bleek dat die helemaal niet bij the Party Animals bleken te liggen, maar bij de Australische componist John Farrar. Hij had het liedje in 1974 geschreven voor Olivia Newton John, getiteld ‘Have You Ever Been Mellow’. Sander: “Dat was nog best spannend, maar het is gelukt..Artiesten zijn er vaak ook blij mee als je iets van hun werk gebruikt, want daarmee krijgt hun hit een tweede leven, dat natuurlijk gepaard gaat met een geldstroom als het een succes wordt.”
 
geen diefstal
 
Kris Kross Amsterdam maakt wel vaker gebruik van samples en haalt veel inspiratie uit de muziek van de jaren negentig. Sander: "We zijn dj's met een koffer vol old school platen waar we inspiratie uit putten. We pretenderen ook helemaal niet dat we als componisten elk gedeelte van onze liedjes helemaal zelf schrijven. Die credits worden gewoon gegeven. En dit gebeurt al generaties lang. In de jaren negentig werd er weer teruggegrepen op de jaren zeventig enzovoorts. Het s flauw als mensen doen alsof we zouden stelen.”
 
creativiteit
 
In het geval van ‘Vluchtstrook’ wordt de hook van een ander nummer als refrein gebruikt, maar dat wil niet zeggen dat er geen creativiteit bij komt kijken. Sander: “Mensen onderschatten het vaak, maar tegen hen zeg ik dan: 'Ok, pak ‘Billie Jean’ van Michael Jackson maar en maak er een nieuwe hit mee.' Zo simpel is het niet.”
 
Sigourney Korper, zoals ze volledig heet, scoorde in 2018 haar eerste hit, ‘Sunshine’ (#27), samen met Kevin:. In 2021 boekte ze haar eerste top 10-notering: ‘Vreemde Voor Mij’ feat. Sevn Alias (#5). En in 2022 scoorde ze de jackpot met ‘Vluchtstrook’, haar eerste #1-hit. ‘100 Smsjes’ met Ronnie Flex bereikte de dertiende plaats, maar valt net buiten de jaarlijst.
 
Voor Antoon begon het succes in 2021 met de #4-notering ‘Hyperventilatie’, #15 in het jaaroverzicht. Daarna volgden nog enkele hits. Ook voor hem was ‘Vluchtstrook’ zijn eerste #1-hit. Daar bleef het niet bij, want ‘Hallo’ (#8) en ‘Olivia’ (#42) bereikten ook de eerste plaats in 2022. ‘Hotelschool’ (#13) stond drie weken op de tweede plaats, achter … ‘Hallo’!
 
Naast deze vier noteringen, staan er nog twee van Antoon in de jaarlijst: ‘Leuk’ (#49) en ‘Tantoe Lekker’ (63), beide met zijn platenbaas Big2 (= Twan van Steenhoven). Met zes noteringen in de Top 100 over 2022, is Antoon de meest succesvolle artiest. Kris Kross Amsterdam, Flemming en Donnie scoorden er ieder drie.
 
met een beetje hulp
 
‘Calm Down’ van Rema, #3 in de jaarlijst, stond drie weken op de eerste plaats en daarna  twee weken op  de tweede plaats. Vervolgens steeg ‘Calm Down’ terug naar de eerste plaats voor weer drie weken, dankzij de versie die Rema had opgenomen met Selina Gomez. Daarna stond het nummer twee weken op de tweede plaats, om daarna nog weer een week bovenaan door te brengen.
In totaal stond ‘Calm Down’ zeven weken op de eerste plaats en behaalt daarmee een derde plaats in het jaaroverzicht. Zonder de versie met Selina Gomez had het nummer rond de achtste plaats gestaan. De aantallen met Gomez maken ongeveer een vijfde uit van het totaal.
 
top 10 voor ‘Another Love’
 
De opvallendste notering bij de bovenste tien is op #6 ‘Another Love’ van Tom Odell. Het nummer stamt uit 2012, bereikte op 12 januari 2013 de zesde plaats en eindigde op de 50e plaats in dat jaaroverzicht. Na onregelmatige noteringen leek het in februari 2015 gedaan te zijn met ‘Another Love’.
 
Maar, nee hoor. Op 13 februari 2021 keerde ‘Another Love’ terug in de Single Top 100 en bleef op één week na het hele jaar in de lijst. Die weken leverde het nummer een 60e plaats op in het jaaroverzicht van 2021. Begin 2022 keerde het nummer weer terug en sindsdien staat het genoteerd, op 10 december zelfs even op de tiende plaats. Het enige nummer dat ook 52 weken, het hele jaar dus, genoteerd stond, is ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K., de hit van 2022.
 
van liefdesliedje naar protestlied
 
De aanleiding voor de lange adem van ‘Another Love’ van Tom Odell, dat hij schreef voor een meisje waar hij verliefd op was, is divers. In 2021 was het de ‘slowed ’n reverb’ versie van het nummer op YouTube, waardoor velen benieuwd waren naar het nummer en dit massaal gingen streamen.
 
In 2022 waren het TikTok-filmpjes van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en sinds de protesten in Iran is het een strijdlied tegen de onderdrukking van vrouwen. Hoe dan ook, velen herkennen zich in het nummer onder het motto ‘als je vrolijk bent geniet je van de melodie, ben je treurig dan begrijp je de tekst’. Gemiddeld wordt ‘Anotther Love’ van Tom Odell ruim een half miljoen keer gestreamd in Nederland. Over het hele jaar ruim 29 miljoen keer.
 
Door het aanhoudende succes van de single ‘Another Love’, ging zijn album Long Way Down ook in 2021 op herhaling en staat met uitzondering van drie weken, onafgebroken genoteerd. In de jaarlijst staat zijn album op de 19e plaats.
 
vierde (en laatste?)  jaar voor Roller Coaster
 
Nog een nummer dat al langer meegaat, is ‘Roller Coaster’ van Danny Vera. Hoewel het nummer elk jaar lager eindigt, dit jaar op #68, is het al vier jaar een vaste waarde in de jaarlijst. Van 20 april 2019 tot en met 14 mei 2022 stond het nummer onafgebroken genoteerd. Daarna verdween het een paar keer, maar keerde ook (voor een paar weken) weer terug. De voorlaatste notering was op 3 december in de 184e week.
 
In totaal stond ‘Roller Coaster’ van Danny Vera het afgelopen jaar 42 weken genoteerd met als hoogste notering #36 en dat is toch nog goed voor een 68e plaats in het jaaroverzicht. De noteringen in de afgelopen drie jaar waren: #39-10-27. Over de afgelopen vier jaar is ‘Roller Coaster’ ruim 78,8 miljoen keer gestreamd.
 
Eurovisie Songfestival
 
Na een slecht resultaat voor Jeangu MacRooy met ‘Birth Of A New Age’ in 2021 (23e plaats), mocht S10 ons land in mei 2022 vertegenwoordigen in Turijn met ‘De Diepte’. Zowel nationaal als internationaal werd het nummer goed ontvangen. Nadat ze in de eerste halve finale tweede werd, behaalde ze in de finale de elfde plaats.
 
record streams
 
Op de dag van de finale werd ‘De Diepte’ van S10 in meer dan 20 landen gestreamd, in totaal bijna 1 miljoen keer. De week daarop steeg het nummer naar de eerste plaats van de Single Top 100. In de jaarlijst vinden we haar nummer op #26.
Geen notering in de jaarlijst is er voor ‘Stefania’ door Kalush Orchestra, de winnaars van dit festival uit Oekraïne. In de eerste halve finale was het nummer bovenaan geëindigd dankzij de tele-jury, die de groep ook in de finale de meeste punten toebedeelde: 439, van de vakjury kregen ze 192. Toen het op streams aankwam, lieten de bellers het echter flink afweten. Meer dan een 36e plaats in de Single Top 100 zat er niet in, te weinig voor een positie in de jaarlijst.
 
Naast S10 en Kalush Orchestra kregen nog vier nummers een notering, in totaal dus zes. Dat is wel wat anders dan de 20, een record, in 2021. Zes? Het waren er zeven, maar niet direct na het festival.
 
De grootste verrassing van het Eurovisie Songfestival 2022 is een nummer dat vijfde eindigde in de eerste halve finale en twintigste in de finale. Zowel de vakjury (40 punten) als de tele-jury (21) waren niet onder de indruk van ‘Snap’ van de 22-jarige Rosa Konstandyan uit Vanadzor in Armenië.
 
Het was dan ook niet het Songfestival zelf dat zeven weken daarna voor een notering zorgde. Op TikTok waren rond het nummer diverse filmpjes gemaakt en velen wilden het nummer helemaal horen. Daarop werd het nummer veel gestreamd, waardoor het alsnog een hit werd.
En wat voor een! Elf weken top 10, waarvan twee keer de vierde plaats. In totaal stond ‘Snap’ 27 weken genoteerd en eindigt in de jaarlijst op de 22e plaats. ‘Snap’ van Rosa Linn was de eerste top 10-notering in ons land voor een act uit Armenië. Na ‘Not Alone’ van Aram MP3 (#94 in 2014, vierde plaats), is Rosalin nog maar de tweede act uit Armenië die scoort dankzij het Eurovisie Songfestival.
 
Voor Rosa Linn was het Songfestival niet geheel vreemd. In 2013 probeerde ze zich te plaatsen voor deelname aan het Junior Eurovisie Songfestival. Niet zij, maar Monica Avanesyan ging voor Armenië naar Kyiv en eindigde als zesde.
 
Måneskin, de winnaar van 2021 voor Italië, en in 2021 met drie nummers in de jaarlijst,  scoorde in 2022 twee hits. ‘Supermodel’ (#29 in mei) en ‘The Loneliest’ (#33 in november en december). Beide te weinig voor een notering in de jaarlijst.
 
geen vakjury
 
Vanwege gerommel met stemmen door zes landen, heeft de EBU (de Europese radio unie dat het festival organiseert), besloten om in het vervolg geen punten meer te laten toekennen door een vakjury. Dat betekent dat de tele-jury, die al vaak de doorslag gaf, nu helemaal zelf kan bepalen wie er gaat winnen. De polls zullen nog meer dan voorheen bepalend zijn. Voor Nederland doen Mia Nicolai & Dion Cooper mee in mei 2023, die hun liedje rond maart zullen presenteren.
 
naar Groot-Brittannië
 
Vanwege de oorlog in Oekraïne wordt het liedjesfestival in 2023 in Liverpool gehouden. Het Verenigd Koninkrijk eindigde tweede met ‘Space Man’ door Sam Ryder en had de eerste keuze om het festival te organiseren. Het was de eerste top 10-klassering voor de Britten sinds ‘It’s My Life’ van Jade Ewen dat in 2009 vijfde eindigde.
 
Kate Bush revival
 
Voordat we overgaan naar enkele statistieken kunnen we niet om Kate Bush heen. Haar ‘Running Up That Hill’ (#6 in 1985) beleefde een tweede leven in 2022. Na ‘Narcos’, ’13 Reasons Why: Season 2’ en ‘La Casa De Papel’ leverde opnieuw een serie op  streamingplatform Netflix een hit op. In de eerste aflevering van het vierde seizoen van de sciencefiction-horrorserie ‘Stranger Things’ speelt het personage Max Mayfield, in haar strijd tegen slechterik Vecna, voortdurend het nummer ‘Running Up That Hill’ van Kate Bush, op haar walkman.
 
Sindsdien is het nummer op TikTok een hit en wordt het ook gestreamd op Spotify. In de Britse hitparade leverde het zelfs een eerste plaats op. Bij ons bereikte ‘Running Up That Hill’  de derde plaats, drie plaatsen hoger dan in 1985 en staat het op #59 in het jaaroverzicht. (#40 in  1985). ‘Running Up That Hill’ staat op het album Hounds Of Love, dat vanwege de hit, ook op herhaling ging en met 17 weken en een vierde plaats, op #81 staat in het jaarlijst van de albums.
 
gecensureerd
 
Kate Bush schreef ‘Running Up That Hill’ in 1985 op haar synthesizer. Het nummer gaat over een relatie tussen een man en een vrouw waarbij de liefde ijzersterk is, maar er tal van onzekerheden blijven.
 
Eigenlijk heet het nummer ‘A Deal With God’, maar dat vond haar platenmaatschappij niet zo’n goed idee: radiostations in landen als Italië, Frankrijk, Ierland en Australië zouden het nummer dan niet draaien. En dus veranderde Bush het in ‘Running Up That Hill’. Op haar album Hounds Of Love staat wel ‘Running Up That Hill (A Deal with God)’. De ‘deal with God’ houdt in met elkaar wisselen voor wederzijds begrip.
 
roller coaster
 
Kate Bush, 64, leeft teruggetrokken op een eilandje in de Thames, in het zuiden van Engeland. Aan de Britse media gaf ze haar reactie op het succes, waarbij ze vooral blij is dat een nieuwe generatie kennis maakt met haar muziek:
“It’s been a crazy, roller coaster year for me. I still reel from the success of RUTH, being the No 1 track of this summer. What an honour! It was really exciting to see it doing so well globally, but especially here in the UK and Australia; and also to see it making it all the way to No 3 in the US.”
 
"It was such a great feeling to see so many of the younger generation enjoying the song. It seems that quite a lot of them thought I was a new artist! I love that!"
 
Statistieken
 
SINGLES
 
gelegenheid loont
 
Voor de vierde keer scoort een Nederlandse gelegenheidsformatie, wat Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K is, de hit van het jaar. Eerder deden André Hazes & Gerard Joling met ‘Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren)’ (in 2007), Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey met ‘Hij Is Van Mij’ (in 2019) en Snelle & Maan met ‘Blijven Slapen (in 2021) dat. Het loont dus zeker de moeite om de muzikale koppen bij elkaar te steken.
 
Naast deze Nederlandse gelegenheidsformaties, weten buitenlandse combinaties er ook wat van. Denk maar aan Drake feat. Wizkid & Kyla met ‘One Dance’ (in 2016) en Calvin Harris & Dua Lipa met ‘One Kiss’ (in 2018),
 
#1 noteringen
 
Slechts 17 nummers stonden in 2022 één of meerdere weken bovenaan de Single Top 100. Dat zijn er 4 minder dan in 2021. Zowel de eerste als de laatste #1-notering was dezelfde: ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey. In totaal stond haar kersthit vier weken op de eerste plaats en dat levert, voor het eerst, een notering op bij de eerste 100 van het jaar, op #85.
 
Behalve de #1-hit van Mariah Carey was er nog nummer uit een eerder jaar dat in 2022  opnieuw de eerste plaats haalde. ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van Meau, had in 2021 al een weekje op de eerste plaats gestaan, maar werd toen verdreven door ‘Vluchtstrook’ van Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K. Direct na de kerst pakte Meau de eerste plaats terug.
 
De grootste hit, in weken op de eerste plaats, was voor ‘As It Was’ van Harry Styles. Het nummer stond in twee series (6+2) acht weken bovenaan de Single Top 100. Het nummer was één van de drie #1-hits die ook binnenkwam op de eerste plaats.
 
Zoals gemeld staat ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey voor het eerst bij de eerste 100. Ook alle 16 andere #1-noteringen hebben de jaarlijst gehaald, en dat is voor het eerst in jaren. Bij de albums is dat totaal anders, zie ook daar.
 
Blijft over het nummer dat onze jaarlijst niet gehaald, #101. Dat is dit jaar ‘Forget Me’ van Lewis Capaldi, dat 16 weken genoteerd stond, waarvan twee weken achtereen op de 22e plaats.
 
De meeste hits
 
In 2022 stond Antoon met niet minder dan 14 nummers genoteerd in de Single top 100, waarvan 5 in zijn eentje. Op de tweede plaats met het meeste aantal noteringen, staat rapper JoeYAK met 13 stuks. Geen daarvan haalde echter de jaarlijst. Daarna volgt Ed Sheeran met 12 noteringen.
 
Antoon scoorde niet alleen de meeste hits in 2022, hij ziet daar ook de meeste van terug in de jaarlijst: 4 stuks. Van zowel Ed Sheeran als Flemming staan 3 nummers in de jaarlijst.
 
herkomst
 
De laatste jaren neemt het aantal Nederlandse producties weer toe. Dit jaar waren het er 43, een stijging van 7 stuks. In de top 10 staan 5 Nederlandse producties, waaronder de #1. Bij de Britten is een licht verlies (van 19 naar 17), maar de Amerikanen leveren opnieuw flink in (van 17 naar 11).
 
Daarentegen boekt Nigeria een spectaculaire stijging, van 1 naar 8 noteringen! Die ene, ‘Love Nwanti (Ah Ah Ah)’ van Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene, in 2021 op #10, staat in 2022 op #29. In 2022 slaagde Ckay er ook in zijn eentje een hit te scoren: ‘Emiliana’ (op #80).
 
Onder de andere vijf noteringen van Nigeriaanse acts, vallen de twee hits van Burna Boy op: ‘Last Last’ (op #45) en ‘For My Hand’ feat. Ed Sheeran (op #67). Sheeran doet het nog beter met een andere Nigeriaanse muzikant, Fireboy DML en het nummer ‘Peru’ (op #19). De meest succesvolle Nigeriaanse hit aller tijden is ‘Calm Down’ van Rema, dat zeven weken op de eerste plaats stond, mede dankzij Selina Gomez en in de jaarlijst op #3 staat.
 
De verdeling over de landen in 2022 ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de aantallen in 2021:
43x: Nederland (36)
17x: Groot-Brittannië (19)
11x: V.S. (17)
8x: Nigeria (1)
3x: Canada (7), Italië (5), Frankrijk (1), Australië (2)
2x:  Zweden (1), België (2)
1x: Duitsland (2), Cuba (1), Puerto Rico (1), Armenië (-), Kazachstan (-)
 
talen
 
Het merendeel van de hits wordt nog steeds in het Engels gezongen (60 stuks), maar neemt wel af (in 2021 nog 69 stuks). Die winst gaat voor een deel naar het Nederlands (van 29 naar 36) en dat is een goede ontwikkeling.
 
De verdeling van de talen is, met tussen haakjes de aantallen in 2021:
60x: Engels (69)
36x: Nederlands (29), eentje meertalig: Nederlands-Frans
2x: Spaans (-)
1x: Frans, Nigeriaans-Engels (-)
 
ALBUMS
 
Met ‘As It Was’ scoorde Harry Styles niet alleen als het eerste (voormalige) One Direction-lid een #1-hit, , maar ook nog eens een dubbelslag. Op 28 mei steeg ‘As It Was’ terug naar de eerste plaats van de Single Top 100 en kwam zijn album Harry’s House binnen op de eerste plaats van de Album Top 100 én Vinyl 33. Na Harry Styles (uit 2017) en Fine Line (uit 2019) is Harry’s House het derde #1-album van Harry Styles en alle drie staan ook in de jaarlijst, op #32, #10 en #1.
 
Album Top 10 over 2022, met vooraan tussen haakjes de voorspelling en achteraan tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 [1]  Harry Styles: Harry's House (100)
#2 [2]  Ed Sheeran: = (equals) (75)
#3 [3]  Taylor Swift: Midnights (54)
#4 [4]  Adele: 30 (52)
#5 [5]  Lil Kleine: Ibiza Stories (49) NL
#6 [6]  Oivia Rodrigo: Sour (48)
#7 [7]  Stromae: Multitude (47)
#8 [8]  Suzan & Freek: Dromen In Kleur (44) NL
#9 [10]  Goldband: Betaalbare Romantiek (40) NL
#10[11] Harry Styles: Harry Styles (40)

Vier albums die in 2021 in de top 10 stonden, zien we in 2022 ook weer terug. Dat zijn Adele met 30 (op 4, in 2021 op #1), Olivia Rodrigo met Sour (6,#2), Ed Sheeran met = (Equals)  (2,#9) en Harry Styles (10,#10).
 
Uit de top 10 pakken we één opvallende notering: Multitude van de Belgische zanger Stromae op #7. Na een aantal jaren niet erg actief te zijn in de muziek, was Stromae in januari ineens te zien in het journaal op de Franse zender TF1.
Hij gaf daar zijn eerste interview in zeven jaar en vertelde over de moeilijke momenten tijdens zijn muzikale pauze en zijn eigen ervaringen met donkere gedachten. Aan het einde van het nummer presenteerde Stromae het nummer  ‘L’enfer’, dat letterlijk ‘de hel’ betekent. Dat nummer, #55 in de jaarlijst, was de voorloper van zijn album Multitude dat in maart verscheen en drie weken op de eerste plaats stond.
 
oud maar nog steeds goud
 
Afgezien van het kerstalbum van Mariah Carey en het album van Kate Bush, staan er drie albums in de jaarlijst die uit de jaren ’80 stammen én meerdere jaren genoteerd staan. Dit zijn ze,  met tussen haakjes het jaar van release en daarna het verloop in de jaarlijsten:
#14 Fleetwood Mac: Rumours (1977), 2020: #49, 2021: #36
#36 Michael Jackson: Thriller (1982), 2021: #87
#61 Dire Straits: Brothers In Arms (1985), 2021: #79
Rumours van Fleetwood Mac staat sinds 2020 genoteerd, dit jaar voor het derde jaar.

nieuwe start voor Kinderen voor Kinderen
 
Na elf jaar, waarin Kinderen voor Kinderen zes #1-albums en vier #2-albums scoorde, gaf producer/componist Tjeerd Oosterhuis in 2022 het stokje over aan Willem Laseroms. Laseroms, die al meerdere nummers had geschreven voor het koor, ging aan de slag met ‘Gi-ga-groen’, het thema van de 68e Kinderboekenweek dat in het teken stond van de natuur ontdekken.
 
Als voorloper van het album Gi-ga-groen verscheen begin oktober de gelijknamige single dat het vijf weken volhield en tot #36 kwam even hoog als ‘FitTop10’ (het Koningsspelen lied) in april. Beide nummers staan op het album Gi-ga-groen – deel 43, dat pas eind oktober verscheen, twee weken ná de Kinderboekenweek. Het zal te maken hebben gehad met de herfstvakantie in de regio midden en zuiden.
In de week van 5 november kwam het album binnen op de vierde plaats en dat bleek tevens de hoogste plaats. Sinds Zo Bijzonder! – deel 32 dat in 2011 niet hoger kwam dan de tiende plaats, heeft een Kinderen voor Kinderen album niet zo laag gescoord. Na 2011 wordt het jaarlijkse album gekoppeld aan het Kinderboekenweekthema en dat leverde drie #1-albums op. Ook in de jaarlijst scoort Gi-ga-groen laag: #66.
 
vrijheid
 
In 2023 wordt de 69e Kinderboekenweek gehouden van 4 tot en met 15 oktober. Opvallend genoeg is het thema nog niet bekend. Of dat betekend dat het Kinderen voor Kinderen album niet meer aan het thema wordt gekoppeld?
 
Maaike Fijen, eindredacteur bij Kinderen voor Kinderen: “We proberen altijd voor een mix van maatschappelijke en luchtige onderwerpen te zorgen. Volgend jaar willen we het thema vrijheid bijvoorbeeld graag meenemen met een lied over 4 en 5 mei, maar dat willen we dan compenseren met enkele ‘fun’ nummers. Het belangrijkste is dat elk nummer in de belevingswereld van de kinderen past.”
 
Wat het thema ook wordt, het koor is er klaar voor!
 
Statistieken
 
Opnieuw scoort een Britse act het album van het jaar. Na Adele in 2021 pakt Harry Styles in 2022 met Harry’s House de eerste plaats. Hij is de dertiende Britse act die dat lukt. Met acht  noteringen (vijf voor Adele, twee voor Katie Melua en eentje voor Amy MacDonald), hebben de vrouwen een flinke voorsprong op de drie Britse mannen (Robbie Williams, Ed Sheeran en Harry Styles). Daarnaast waren er ook nog twee groepen die het album van het jaar scoorden: Dire Staits en Queen.
 
#1 noteringen
 
36 (!) verschillende albums stonden in 2022 op de eerste plaats van de Album Top 100. Dat zijn 12 meer dan in 2021. Van die 36 kwamen er 32 binnen op de eerste plaats, waarvan slechts 6 het langer dan 1 week volhielden en 1 opnieuw naar de eerste plaats steeg. Uiteindelijk hielden slechts 7 albums het langer dan 1 week bovenaan vol.
 
grootste zakker(s)
 
Voor de derde keer slaagde Ayreon, het project van Arjan Lucassen, er in de grootste zakker vanaf de eerste plaats te leveren. Dit keer ging het om Revel In Time van Arjen Anthony Lucassen’s Star One, dat op 5 maart in de tweede week naar de 75e plaats zakte.
 
Lang heeft Lucassen het diepterecord niet in handen gehad, want op 15 oktober verpletterde Danny Vera dat met zijn album The New Black And White Pt.V, door een val te maken naar de 91e plaats. Ga daar maar eens over heen!
 
En dat gebeurde, alleen dan buiten de Album Top 100. Twee #1- albums verdwenen volledig uit de lijst. Dat zijn, met tussen haakjes de notering buiten de Album Top 100:
3 september, Madonna: Finally Enough Love (#130)
1 oktober, the Analogues Sideshow: Introducing The Analogues Sideshow (#518)
 
(net) niet
 
Het grote verloop van #1-albums in de Album Top 100 heeft zijn neerslag op het aantal noteringen dat de jaarlijst heeft gehaald. Van de 36 zijn dat er slechts 19! 17 albums haalden de eindstrip niet. Daaronder albums die tijdens/na concerten worden verkocht. Van Dutch Charts, waarvoor dank, ontvingen wij het volgende overzicht en de notering buiten de jaarlijst. Tussen haakjes staat (eventueel) de notering in de tweede week en het aantal weken dat het album in de Album Top 100 stond genoteerd.
 
#104 Jan Smit: Boven Jan (11-4)
#115 SZA: SOS (2, staat nog genoteerd)
#119 Robbie Williams: XXV (6-5)
#127 Paolo Nutini: Last Night In The Bittersweet (5-8)
#132 Hef: Hefvermogen 2 (4-8)
#136 Red Hot Chili Peppers: Return Of The Dream Canteen (14-5)
#141 BTS: Proof (10-4)
#145 5 Seconds Of Summer: 5SOS5 (15-5)
#150 Porcupine Tree: Closure  / Continuation (15-3)
#152 the Analogues Sideshow: Introducing The Analogues Sideshow (1)
#154 Arjen Anthony Lucassen's Star            One: Revel In  Time (75-2)
#165 Beth Hart: A Tribute To Led Zeppelin (34-3)
#182 Arcade Fire: We (15-4)
#194:Placebo: Never Let Me  Go (41-3)
#199 Danny Vera: The New Black And White Pt.V (91-2)
 
Twee albums missen in bovenstaand overzicht, albums die nog niet eens bij de bovenste 200 eindigen. En dat zijn:
Blaudzun: :Lonely City Exit Wounds (31-2)
Madonna: Finally Enough Love (130-1)
 
Tot slot ook hier de #101, het album dat de jaarlijst niet heeft gehaald. En dat is dit keer  bijzonder, want het is een album dat in zowel 2020 (#68) als 2021 (#16) wel een notering kreeg in de jaarlijst: Hoogseizoen van rapper Dopebwoy. In 2022 stond zijn album nog 27 weken genoteerd met als hoogste plaats #53, maar dit keer net te weinig voor de jaarlijst.
 
herkomst
 
Ook in 2022 zet de daling van het aantal Nederlandse producties door: van 34 naar 28. Niet alleen de noteringen uit Nederland nemen af, ook die uit de Verenigde Staten van Amerika: van 35 naar 31. Profijt trekken Groot-Brittannië (van 19 naar 22) en Canada (van 4 naar 8).
 
De verdeling over de landen in 2022 ziet er als volgt uit, met tussen haakjes de aantallen in 2021:
31x: Verenigde Staten van Amerika (35)
28x: Nederland (34)
22x: Groot-Brittannië (19)
8x: Canada (4)
3x: Australië (2), België (-)
2x: Nigeria (2),
1x: Duitsland (1), Zweden (1), Puerto Rico (-)
 
talen
 
De afname van het Nederlands product zien we ook terug in de albums die in de Nederlandse taal zijn opgenomen: 27 tegenover 32 in 2021. Onder die 27 zit ook een Belgische act, K3 met het album Waterval. Dan missen we er nog eentje en dat is `Rain And Thunderstorm van  Rain Fruits Sounds op #62.
 
Daarachter gaat de 26-jarige Stef van Vugt uit Oosterhout schuil. Als dj Steve Void timmert hij al jaren aan de weg. In 2016 begon hij het dancelabel Strange Fruits, waar dj’s terecht kunnen met hun muziek. Op de Herman Brood Academie in Utrecht stond van Vugt bekend als een eigenwijze gast die altijd fruit eet. Vandaar de naam Strange Fruits.
 
Vanaf 2019 legt het label zich vooral toe op het maken van afspeellijsten met ‘relax’ nummers, regengeluiden etc. met titels als Deep Sleeping Music en Relaxing Sleep Music. Muziek om te ontspannen en dat blijkt een succes. Sinds 2021 zijn de nummers miljoenen keren gestreamd, soms wel 10 miljoen keer op een dag. Er is zelfs een lifestream met beats om te studeren, te ontspannen en te slapen. Dit jaar krijgt één van de albums, Rain And Thunderstorm (#26 in mei) van Rain Fruits Music een plek in de jaarlijst, op #62.
 
De ondernemingszin heeft van Vugt van huis uit meegekregen. Zijn vader Christiaan is aannemer en bezit veel panden in Oosterhout. Moeder Corien had vroeger een kapsalon en werkt nu in de zaak van dochter Benthe.
 
Dan volgt nu de verdeling van de 100 albums naar taal, met tussen haakjes het aantal in 2021:
69x Engels (68)
26x Nederlands (32)
2x: Frans (-)
1x: Spaans (-), Duits (-), instrumentaal (-)
 
Voordat we het Nederlandse deel afsluiten, volgt hier nog de Vinyl Top 10 van 2022, met tussen spekhaken, de eventuele stand in 2021. Achteraan staat tussen haakjes het relatieve percentage t.o.v. de #1.
 
#1 Harry Styles: Harry's House (100)
#2 Stromae: Mutitude  (49)
#3 [2]  Fleetwood Mac: Rumours (47)
#4 Arctic Monkeys: The Car (37)
#5 Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love (37)
#6 [11] Pink Floyd: Dark Side Of The Moon (33)
#7 Silk Sonic – Bruno Mars & Anderson.Paak: An Evening With Silk Sonic (32)
#8 Froukje: Uitzinnig (32) NL
#9 [25] Harry Styles: Harry Styles (28)
#10 Arctic Monkeys: AM (28)
 
30 van Adele, in 2021 het bestverkochte vinylalbum, staat in 2022 op plek 12.
 
BUITENLAND
 
Net als in ons land zijn in een aantal andere landen deze week de jaarlijsten bekendgemaakt, die net als bij ons, gebaseerd zijn op verkochte aantallen, fysiek en digitaal.
 
Verenigd Koninkrijk
 
In Groot-Brittannië is het de O(fficial) C(harts) C(ompany) dat de verkopen bijhoudt. Bij de jaarlijsten worden vaak ook enkele aantallen vrijgegeven. Waar albums ook al in 2021 een notering kregen, vermelden we dat tussen haakjes.
 
Top 10 Singles (incl. streams), met aantallen in miljoenen
 
#1 harry styles: as it was (1.573.672)
#2 ed sheeran: bad habits (1,18)
#3 fireboy dml & ed sheeran: peru
#4 cat burns: go
#5 ed sheeran: shivers
#6 kate bush: running up that hill
#7 glass animals: heat waves
#8 lost frequencies/calum scott: where are you now
#9 lf system: afraid to feel
#10 sam fender: seventeen going under
 

De verdeling over geluidsdragers van ‘As It Was’ was: 12.502 fysiek, 52.569 downloads en de rest,  1.508.601 is gestreamd op audio en video. In de week van binnenkomst zijn er van ‘As It Was’ van Harry Styles 94.000 stuks verkocht, het hoogste aantal dit jaar in één week. Het aantal van ‘Food Aid’ van Ladbaby in de eerste week, was 59.000, waarmee het nummer het meest gedownload is in één week.
 
Top 10 Streams, aantallen in miljoenen
 
#1 harry styles: as it was (180,9)
#2 ed sheeran: bad habits
#3 cat burns: go
#4 fireboy dml & ed sheeran: peru
#5 glass animals: heat waves
#6 ed sheeran: shivers
#7 gaitan/castillo/adassa/feliz: we don't talk about bruno
#8 kate bush: running up that hill
#9 lost frequencies/calum scott: where are you now
#10 belters only ft jazzy: make me feel good
 
Gemiddeld per week werd er in 2022 zo’n 3 miljard keer gestreamd, tegen 1,3 miljard in 2017. De volledige markt in 2022 bedroeg 159,3 miljard streams. Gemiddeld genomen zijn 7 miljoen audio én videostreams voldoende om een #1-hit te scoren.
 
Top 10 Downloads, aantallen in duizenden
 
#1 harry styles: as it was (65)
#2 ladbaby: food aid (59)
#3 sam ryder: space man
#4 george ezra: green green grass
#5 david guetta & bebe rexha: i'm good (blue)
#6 sidemen: christmas drillings
#7 kate bush: running up that hill
#8 lf system: afraid to feel
#9 lost frequencies/calum scott: where are you now
#10 lewis capaldi: forget me
 
Top 10 Albums (incl. streams), met aantallen tussen haakjes
 
#1 harry styles: harry’s house (460.432)
#2 ed sheeran: = (433.021)
#3 taylor swift: midnights (416.965)
#4 weeknd: the highlights
#5 olivia rodrigo: sour
#6 eminem: curtain call - the hits
#7 elton john: diamonds
#8 fleetwood mac: 50 years - don't stop
#9 little mix: between us
#10 abba: gold - greatest hits
 


Met nog geen half miljoen exemplaren is Harry’s House van Harry Styles het meest verkochte album van 2022. 150.759 cd’s & elpees, 10.641 downloads en 299.032 vergelijkbare streams gingen er over de Britse toonbanken. = (Equals) van Ed Sheeran doet er op de tweede plaats 27.411 minder.
 
Wellicht als het jaar wat langer was geweest, had Midnights van Taylor Swift wel op #1 gestaan. Op basis van slechts 10 weken staat het album op de derde plaats met een verkoopaantal van 416.695, waarvan 117.000 cd’s, 89.000 elpees, 11.000 downloads en de rest streams.
 
30 van Adele, het bestverkochte album over 2021, vinden we dit jaar terug op de 14e plaats.
 
Top 10 Albums (alleen streams)
 
Helaas is er dit keer geen lijst vrijgegeven met de albums die het meest zijn gestreamd, maar wel eentje van de meest verkochte muziekcassettes.
 
Top 10 Cassettes, aantallen in duizenden
 
#1 arctic monkeys: the car (10)
#2 harry styles: harry's house
#3 florence & the machine: dance fever
#4 muse: will of the people
#5 central cee: 23
#6 robbie williams: xxv
#7 5 seconds of summer: 5sos5
#8 blackpink: born pink
#9 1975: being funny in a foreign language
#10 machine gun kelly: mainstream sellout
 
Opnieuw, nu voor het tiende jaar op rij, zijn de verkopen van muziekcassettes gestegen. Wel is de stijging, 5,2%, stukken minder dan in 2021 (19%). In totaal zijn er het afgelopen jaar 195.000 muziekcassettes verkocht, tegenover 185.000 in 2021.
 
Vinyl Album Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 taylor swift: midnights (89)
#2 harry styles: harry's house
#3 arctic monkeys: the car
#4 liam gallagher: c'mon you know
#5 fleetwood mac: rumours
#6 wet leg: wet leg
#7 1975: being funny in a foreign language
#8 arctic monkeys: am
#9 fontaines dc: skinty fia
#10 muse: will of the people
 
Voor het vijftiende achtereenvolgende jaar steeg de verkoop van vinyl albums, in 2022 tot 5,5 miljoen, het hoogste aantal sinds 1990. De aantallen vinyl overstijgen die van cd's en dat is voor het eerst sinds 1987.
 
Vinyl Single Top 10, met aantallen in duizenden
 
#1 sex pistols: god save the queen
#2 taylor swift: the lakes
#3 harry styles: late night talking
#4 lewis capaldi: forget me
#5 pink floyd ft andriy khlyvnyuk: hey hey rise up
#6 suggs & paul weller: ooh do u fink u r
#7 muse: you make me feel like it's halloween
#8 arab strap: aphelion
#9 kylie minogue & jason donovan: especially for you
#10 madonna: erotica
In geld omvatte de Britse muziekmarkt (alles bij elkaar, fysiek en digitaal) bijna 2 miljard Britse ponden, ruim 2,2 miljard Euro. Deze omzet is het hoogste niveau sinds 2003 en bijna het dubbele van die in 2013. In aantallen is het 2,9% meer dan in 2021. In 2002 nam het aantal streams toe met 8,2% tot 159 miljoen. Door de toename van vinyl bleef de schade voor de totale fysieke markt (cd's minus 19,3%) beperkt tot een afname van 13,1%

Verenigde Staten van Amerika (bron: Luminate)
 
De jaarlijsten die het Amerikaanse muziekmagazine Billboard jaarlijks eind november  publiceert, zijn gebaseerd op het aloude puntensysteem. Gelukkig stelt Luminate (voorheen MRC Data & Soundscan), dat de data levert aan Billboard, ook jaarlijsten samen op basis van verkoopcijfers. Onderstaande overzichten zijn de verkopen gemeten over de periode 31december 2021 tot en met 29 december 2022. Waar een album ook al in 2021 een notering kreeg, staat dit vermeld tussen spekhaken, direct achter de notering in 2022.
 
Albums (incl. streams vs cd-verkopen), aantallen in miljoenen
 
1. Bad Bunny: Un Verano Sin Ti (3,400)
2. Taylor Swift: Midnights (3,294)
3.[1] Morgan Wallen: Dangerous: The Double Album (2,405)
4. Harry Styles: Harry’s House (2,204)
5. The Weeknd: The Highlights (1,879)
6. Soundtrack: Encanto (1,839)
7. Future: I Never Liked You (1,460)
8. [2] Olivia Rodrigo: Sour (1,438)
9. Lil Durk: 7220 (1,357)
10[3] Drake: Certified Lover Boy (1,317)
 
Dankzij een gigantisch overwicht aan streams is Un Verano Sin Ti van de 28-jarige Benito Antonio Martínez Ocasio uit Puerto Rico, ofwel muzikant Bad Bunny, het album van het jaar. De 23 tracks werden in totaal 4,649 miljard (!) keer gestreamd, omgerekend naar aantallen  3,314 miljoen. Van fysiek verkopen of downloads moest het album het zeker niet hebben, dat waren er slechts 15 respectievelijk 71 duizend.
Un Verano Sin Ti
 van Bad Bunny is het eerste Latin, niet-Engelstalig album dat het album van het jaar wordt. Bad Bunny is de zevende zanger op rij die het album van het jaar scoort. De voorlaatste zangeres is Adele met 25 in 2015, dus het wordt wel weer tijd dat een vrouw de leiding overneemt.
 
Met 974,9 miljoen albums, 9,2% meer dan in 2021, zaten de albumverkopen in 2022 nog steeds in de lift. Van alle albums waren er 19 die elk meer dan 1 miljoen scoorden, 7 minder dan in 2021. Als we naar de verschillende genres kijken is R&B/hip-hop nog steeds de grote favoriet, met een aandeel van 26,8% (in 2021: 27,7%). De top 5 van genres ziet er als volgt uit, met het verschil in procenten ten opzichte van 2021:
  1. R&B/Hiphop:  261,7 miljoen (5,7%)
  2. Rock: 194,7 (9%)
  3. Pop: 123,7 (6,2%)
  4. Country: 75,7 (4,8%)
  5. Latin: 61,7 (28,2%), dankzij 4 albums van Bad Bunny
Albums (fysieke verkopen+downloads) aantallen in duizenden
 
1. Taylor Swift: Midnights (1818)
2. Harry Styles: Harry’s House (757)
3. BTS: Proof (422)
4.[3] Olivia Rodrigo: Sour (354)
5. Beyoncé: Renaissance (335)
6. Fleetwood Mac: Rumours (310)
7. [1]Adele: 30 (296)
8. Kendrick Lamar: good kid: m,A,A,d city (278)
9. Michael Jackson: Thriller (236)
10, TOMORROW X TOGETHER: Minisode 2: Thursday’s Child (229)
 
Dankzij streams scoort Un Verano Sin Ti van Bad Bunny het album van het jaar. Als we de audio + videostreams buiten beschouwing laten, is het opnieuw Taylor Swift die het best verkochte album scoort.
 
Adele voorbij
 
Na Evermore (in 2009), 1989 (2014), Reputation (2017), Lover (2019), Folklore (2020) is Midnights het zesde album van Taylor Swift waarvan in één jaar de meeste zijn verkocht, als het gaat om fysieke exemplaren en downlooads. Met zes keer het meest verkochte album van het jaar, passeert Taylor Swift zangeres Adele, die het vijf keer lukte, in 2021 nog met 30.
 
Met 1,818 miljoen exemplaren, is Midnights van Taylor Swift het enige album waarvan meer dan 1 miljoen stuks zijn verkocht. Van die 1,818 miljoen gingen er 945.000 in vinyl, 640.000 cd’s én 14.000 muziekcassettes over de toonbank. De rest, 219.000, waren downloads.
 
In totaal in 2022 zijn er van alle albums van Taylor Swift 2,928 miljoen stuks verkocht. Harry Styles volgt op een tweede plaats met 1,068 miljoen.
 
Ondanks bovenstaande aantallen, namen de verkopen van albums+downloads in 2022 af met 8,2% tot 100,09 miljoen stuks: 79,89 miljoen fysiek, 20,2 miljoen downloads. Een klapper als 30 van Adele miste in 2022. Zij zorgde er met 30 in 2021 en met 21 in 2011 voor dat de jaarlijkse albumverkopen stegen.
 
Vinylalbums, in duizendtallen
 
1. Taylor Swift: Midnights (945)
2. Harry Styles: Harry’s House (480)
3.[2] Olivia Rodrigo: Sour (263)
4. Kendrick Lamar: good kid: m,A,A,d city (254)
5. Fleetwood Mac: Rumours (243)
6. Tyler: the Creator: Call Me If You Get Lost (211)
7.[9] Taylor Swift: Folklore (174)
8. Tyler: the Creator: Igor (172)
9. Michael Jackson: Thriller (168)
10.[8] The Beatles: Abbey Road (160)
 
Al voor het zeventiende jaar op rij zitten de vinylverkopen in de lift. In 2022 kwamen die uit op 43,46 miljoen stuks, een toename van 4,2%. Van de totale albumverkopen (100,09 miljoen) neemt vinyl (43,46 miljoen) 43,6% in. Van die 43,46 miljoen, nam Taylor Swift er 1,695 voor haar rekening, ofwel van elke 25 verkochte albums zat daar eentje van haar bij.
 
Vinyl zit al jaren in de lift, ook in 2022. Er gingen 41,72 miljoen elpees over de Amerikaanse toonbanken, dat is 38,8% van alle albumverkopen. Van 87 albums werden er meer dan 50.000 op vinyl verkocht. In 2020 waren dat nog 67.
 
CD-albums, aantallen in duizenden
 
1, Taylor Swift: Midnights (640)
2, BTS: Proof (413)
3, TOMORROW X TOGETHER: Minisode 2: Thursday’s Child (227)
4, Harry Styles: Harry’s House (219)
5, Stray Kids: ODDINARY (204)
6, TWICE: Between 1&2 (199)
7, Stray Kids: MAXIDENT (177)
8, ENHYPEN: Manifesto: Day 1 (173)
9, Beyoncé: Renaissance (163)
10, NCT 127: 2 Baddies (148)
 
In 2021 was 30 van Adele het meest verkochte album op cd.
 
Download-albums
 
Er is geen lijst gepubliceerd van de meest verkochte albums op download. Het album dat het meest gedownload is, met 219.000, is ook hier Midnights van Taylor Swift. Al haar albums samen werden 292.000 keer gedownload, die van Beyoncé 69.000 keer.
 
Het totaal aantal downloads in 2022 bedroeg 20,2 miljoen, een afname van 22,9%.
 
Cassette-albums, aantallen in duizenden
 
1. Soundtrack: Guardians of the Galaxy: Vol, 2: Awesome Mix Vol, 2 (17)
2. Taylor Swift: Midnights (14)
3. Soundtrack: Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol, 1 (13)
4. Harry Styles: Harry’s House (11)
5. Billie Eilish: Happier Than Ever (8)
6. Soundtrack: Guardians of the Galaxy: Cosmic Mix: Vol, 1 (8)
7. Nirvana: Bleach (7)
8. Bo Burnham: Inside (The Songs) (5)
9. Bad Bunny: YHLQMDLG (5)
10. Ghost: Impera (5)
 
Naast een toename van vinylverkopen, zitten die van muziekcassettes ook weer in de lift. Van 343.000 in 2021 naar 440.000 in 2022, een toename van 22,9%. Ook hier doet Taylor Swift goede zaken, met 14.000 staat  haar Midnights op de tweede plaats.
Volgen tot slot nog de overzichten van de losse tracks
 
Streams, audio + video, aantallen in miljoenen
 
1.[9] Lil Nas X & Jack Harlow: Industry Baby (877,25)
2. Harry Styles: As It Was (763,45)
3. Glass Animals: Heat Waves (758,07)
4. Carolina Gaitán: Mauro Castillo: Adassa: Rhenzy Feliz: Diane Guerrero: Stephanie Beatriz & Encanto Cast: We Don’t Talk About Bruno (684,90)
5. Imagine Dragons X JID: Enemy (627,61)
6.[5] The Kid LAROI & Justin Bieber: Stay (622,39)
7. Kodak Black: Super Gremlin (609,88)
8. Future featuring Drake & Tems: Wait for U (602,69)
9. Bad Bunny & Chencho Corleone: Me Porto Bonito (565,38)
10. Bad Bunny: Titi Me Pregunto (551,57)
 
In 2021 stond Lil Nas X ook met twee nummers bij de meest gestreamde tracks. Naast ‘Industry Baby’, op #9, ook met ‘Montero (Call Me by Your Name)’ op #4.
 
De aantallen streams duizelen als je ze uitspreekt. In 2022 werd er 1,268 biljoen (= 1268 miljard!) keer gestreamd, 1,108 biljoen audio, 160 miljard video, een toename van 12,2%. Kijken we naar de verschillende genres, dan blijkt ook hier, net als bij de albums, R&B/hip-hop het populairst te zijn, met 30,1% van het totaal. Hier volgt de top 5 met aantallen audio+video streams in miljarden, en het relatieve aandeel in procenten:
  1. R&B/Hiphop: 362,77 (28,6%)
  2. Rock: 210,71 (16,7%)
  3. Pop: 166,65 (13,1%)
  4. Latin: 77,37 (7,8%)
  5. Country: 92,52 (7,3%)
Streams, alleen audio, aantallen in miljoenen
 
1. Harry Styles: As It Was (609,67)
2.[5] Glass Animals: Heat Waves (528,73)
3. Future featuring Drake & Tems: Wait for U (507,89)
4. Bad Bunny & Chencho Corleone: Me Porto Bonito (471,36)
5. Kodak Black: Super Gremlin (471,15)
6. Bad Bunny: Titi Me Pregunto (451,12)
7. Jack Harlow: First Class (433,93)
8. Carolina Gaitán: Mauro Castillo: Adassa: Rhenzy Feliz: Diane Guerrero: Stephanie Beatriz & Encanto Cast: We Don’t Talk About Bruno (421,80)
9. Steve Lacy: Bad Habit (421,09)
10. Zach Bryan: Something In the Orange (406,79)
 
Het aantal audiostreams bedroeg in 2022 1108 miljard, waarvan R&B/hip-hop 28,7% innam, 1,1% minder dan in 2021. Rock pakte 17,1%, Pop 12,5%, Country 7,8% en Latin 7,3%.
 
Downloads. aantallen in duizenden
 
1. Taylor Swift: Anti-Hero (436)
2. Lizzo: About Damn Time (217)
3. Latto: Big Energy (206)
4. Elton John & Dua Lipa: Cold Heart (202)
5. Kate Bush: Running Up That Hill (A Deal With God) (188)
6. Harry Styles: As It Was (183)
7. Nicki Minaj: Super Freaky Girl (172)
8. Cody Johnson: Til You Can’t (145)
9. Walker Hayes: AA (144)
10. Sia: Unstoppable (143)
 
Twee jaar achter elkaar leverde BTS het meest gedownloade nummer, in 2020 ‘Dynamite’, in 2021 ‘Butter’. Dit jaar staat er geen een nummer van de Zuid-Koreaanse boyband bij de bovenste tien.
 
Met 436.000, voor het eerst sinds 2004 minder dan een half miljoen, is ‘Anti-Hero’ van Taylor Swift het meest gedownloade nummer in 2022. Het totaal aantal downloads in 2022 bedroeg 151,90 miljoen, 25% minder dan in 2021. Al tien jaar neemt het aantal downloads gestaag af.
 
Gedraaide nummers op de Amerikaanse radio. aantallen in miljarden
 
1. Harry Styles: As It Was (3,001)
2. Glass Animals: Heat Waves (2,789)
3. The Kid LAROI & Justin Bieber: Stay (2,779)
4. Lizzo: About Damn Time (2,344)
5. Justin Bieber: Ghost (2,325)
6. Latto: Big Energy (2,205)
7. Lil Nas X: Thats What I Want (2,064)
8. Ed Sheeran: Bad Habits (2,060)
9. Adele: Easy On Me (1,963)
10. Jack Harlow: First Class (1,859)
 
Nielsen Audio audience data houdt de aantallen keren bij dat een nummer op een Amerikaanse radiostation wordt gedraaid. Die aantallen worden gerelateerd op het aantal luisteraars naar een station.

update:
3 januari: aanmaken Megajaarflits, plaatsen van single, album en compilatie jaarlijsten
6 januari: Vinyl en Airplay jaarlijsten toegevoegd
10 januari: achtergronden, analyses, statistieken en Britse overzichten toegevoegd
15 januari: Amerikaanse overzichten toegevoegd