vrijdag 18 december 2015

Hitflits: Voorlopig laatste week voor 25?

Afgelopen week kwam het album A Head Full Of Dreams van Coldplay alsnog beschikbaar op de streaming platforms. De streams hebben echter geen enkele invloed gehad op de notering, want het verschil met 25 van Adele is zelfs vergroot van 57% naar 82%! En dus blijft 25 van Adele ook deze week de bovenste beste in de Album Top 100, voor de vierde week inmiddels.

Het zou echter wel eens de laatste week kunnen zijn, want er zijn kapers op de kust, drie om precies te zijn: Hanne, Marthe en Klaasje, het nieuwe K3! Vandaag verschijnt 10.000 Lucht ballonnen, het eerste album in deze bezetting. De handel heeft er alle vertrouwen in en heeft op voorhand meer dan 40.000 stuks besteld, goed voor platina dus. In België zelfs meer 100.000!
Vanaf vandaag gaat de teller lopen, want alleen werkelijk verkochte exemplaren tellen mee voor een notering in de Album Top 100. Zullen het er meer zijn dan van 25, dat nog geen week beneden de 25.000 heeft gedaan? Volgende week weten we het!

ALBUM TOP 5

1. (1)   Adele: 25 (vierde week)
2. (2)   Coldplay: A Head Full Of Dreams
3. (3)   Justin Bieber: Purpose
4. (4)   Marco Borsato: Evenwicht
5. (7)   Jan Smit: Kerst Voor Iedereen

Over de eerste weeks noteringen kunnen we kort zijn, want dat is er maar eentje! Op #84 komt de Canadese act Grimes binnen met het album Art Angels. Grimes is het alter ego van de Canadese zangeres en producer Claire Boucher. De Canadese heeft zo’n twee jaar aan het album, haar vierde, gewerkt. ‘Venus Fly’ zingt Grimes met de Amerikaanse zangeres Janelle Monéa, die wij nog kennen van de hit ‘We Are Young’ van Fun. uit 2011.

Naast deze enige nieuwe notering, gaan er veertien albums op herhaling. Daaronder zitten vier kerstalbums, waarmee het totaal aantal nu al op tien uitkomt!

25 verpletterd record uit 1995

Voordat we overgaan naar de singles, gaan we even terug naar 25 van Adele. Ook in de Britse albumlijst blijft het alle anderen ver voor; van If I Can Dream van Elvis Presley & the Royal Philharmonic Orchestra zijn 121.488 verkocht. Van 25 zijn er daar in de vierde week  376.716 stuks van verkocht, waarmee het totaal uitkomt op 1.970.246 exemplaren. Als je dit leest zit het al ver boven de 2 miljoen en dat in 29 dagen! Daarmee wordt het oude record, van Robson & Jerome uit 1995, dat daar 42 dagen voor nodig had, verpletterd.

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Justin Bieber: Love Yourself (tweede week)
2. (2)   Justin Bieber: Sorry
3. (3)   Justin Bieber: What Do You Mean?
4. (4)   Adele: Hello
5. (6)   Lukas Graham: 7 Years

Justin Bieber verslaat the Beatles

Ook hier kijken we even naar de Britse hitparade waar Justin Bieber een nieuw record op zijn naam brengt. Net als in onze hitparade staat hij met ‘Love Yourself’ (102.084 stuks waarvan 54.538 streams) op de eerste en met ‘Sorry’ (46.451 stuks) op de tweede plaats. Niets nieuws dus, want dat was al de afgelopen drie weken zo. Maar een vierde week in deze samenstelling levert hem wel een record op. Geen act lukte dat voor hem. The Beatles lukten dat in 1963  drie weken achtereen met ‘I Want To Hold Your Hand’ (#1) en ‘She Loves You’ (#2) en eind 1967 nog eens met ‘Hello Goodbye’ (#1) en ‘Magical Mystery Tour EP’ (#2).

#1-serie X Factor winnaars doorbroken

Naast dit unieke hitfeit, gebeurt er nog iets bijzonders in de Britse hitparade. De hoogste eerste weeks daar is ‘Forever Young’ van de 17-jarige Louise Johnson, dat binnenkomt op de negende plaats. Slechts 39.196 stuks (waarvan 3545 streams) zijn er van verkocht. Johnson was afgelopen zondag de twaalfde winnaar van X Factor. Negen van haar elf voorgangers bereikten direct de eerste plaats. Twee van de elf kwamen ook op #2 binnen, maar wisten de week daarop alsnog de eerste plaats te bereiken. De kans dat het Johnson volgende week lukt, is, met het oog op de strijd om de Christmas #1, erg klein.

Terug naar onze hitparade, want daarin zien we twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien. De eerste is een nummer dat daar al negen weken in heeft gestaan, gedurende vier chartruns. Dat moet dus wel een kerstplaat zijn! En ja hoor, het is Mariah Carey weer gelukt om met ‘All I Want For Christmas’ de populairste kersthit te scoren. Met nog een week te gaan voor de kerst, stijgt haar klassieker van de 15e naar de 7e plaats. Het is de hoogste van 16 kersthits deze week (10 gaan op herhaling!), nu al eentje meer dan in 2015.

Het andere nummer dat de top 10 binnenstormt, is ‘Light Up (remix)’ van Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG, dat in de vierde week van 29 naar #9 stijgt. Daarmee scoort Major Lazer de derde hit dit jaar. In april stond 'Lean On' met DJ Snake feat. MØ twee weken op de eerste plaats. Deze week staat het nummer op de 27e plaats. Daarna volgde 'Powerful' feat. Ellie Goulding & Tarrus Riley, dat in september een weekje op de 70e plaats stond.

Dankzij streams scoort Coldplay met vijf nummers van het album A Head Full Of Dreams:
#11 Adventure Of A Lifetime (14)
#25 Everglow (55)
#60 Hymn For The Weekend
#83 Birds
#86 Fun feat. Tove Lo

Net als in de Album Top 100, gebeurt er ook niet veel in de Single Top 100. Naast drie nieuwe albumtracks van Coldplay, is ‘I Took A Pill In Ibiza’ van Mike Posner op #80 de enige eerste weeks.

Aangezien er niet erg veel valt te melden, slaan we een weekje over en bereiden we ons voor op de Jaarflits met de jaarlijsten die volgende week bekend worden.

zondag 13 december 2015

Megaman bij week 50 – 12 december 2015

Justin Bieber claimt voor tweede week volledige top 3

En verder in deze Megaman:
-          Broederliefde breekt door met album én vier singles
-          Maty Noyes zong op feest Nobelprijs van de Vrede
-          Polina speelde negen jaar klassiek piano
-          Zac Brown kreeg van anderen wel een credit

25 van Adele is ook te sterk voor de Britse groep Coldplay, dat daarom wederom genoegen moet nemen met een tweede plaats. Je leest er alles over in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM en de Hitflits van vrijdag.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Justin Bieber claimt voor tweede week bovenste drie

#1 Justin Bieber: Love Yourself     *** tweede week op #1 ***

Geen enkel moment deze week kwam de #1-positie van ‘Love Yourself’ van Justin Bieber in gevaar. De enige die kans maakte, was … Justin Bieber zelf! Want voor de tweede week staat zijn ‘Sorry’ op de tweede plaats én ‘What Do You Mean?’ op de derde plaats, waarmee hij dus opnieuw de volledige top 3 claimt! In de Britse hitparade pakt Bieber opnieuw de eerste twee plaatsen, zie daarvoor de Hitflits.

Broederliefde breekt door met album én vier singles

#41 Nu Sta Je Hier, feat. Broederliefde                                                  *** hoogste eerste weeks ***
#35 Strangers (65)
#75 My Life, met Glowinthedark
#76 Say No More, feat. Sevn Alias

Afgelopen week verscheen Reset The Levels II: The Boulevard, het eerste album van SFB, dat binnenkomt op de dertiende plaats van de Album Top 100. Zonder Coldplay (op #2) zou het zelfs de hoogste eerste weeks geweest zijn! ‘Strangers’, de eerste single, kwam vorige week binnen op de 65e plaats en stijgt deze week door de 35e plek. Daarnaast scoort SFB, dat staat voor Strictly Family Business, met nog drie andere tracks van het album.

Maty Noyes zong op feest van de Nobelprijs van de Vrede

#53 Kygo feat. Maty Noyes: Stay

Op de valreep scoort de Noorse Kygo met ‘Stay’ zijn vijfde hit dit jaar. ‘Here For You’ feat. Ella Henderson bereikte in oktober net niet de top 10, maar stond twee weken op #12. Beter verging het ‘Stole The Show’ feat. Parson James, dat in mei en juni de derde plaats bereikte.

‘Stay’, in totaal zijn zesde notering, maakte Kygo met de Amerikaanse zangeres Maty Noyes. Voor haar kan 2015 ook niet stuk, want zij is de zangeres van ‘Angel’ op het album Beauty Behind The Madness van the Weeknd. Maty Noyes, geboren op 25 augustus 1997 in Corinth, Massachusetts, bracht in augustus haar eerste single uit, ‘Can’t Tell Me Who To Love’. Afgelopen vrijdag trad Maty op tijdens het concert van de Nobel Vredesprijs in Oslo. Haar nieuwste single is ‘Haunted’, het thema van de film ‘Secret In Their Eyes’.

Polina speelde negen jaar klassiek piano

#78 Felix Jaehn feat. Polina: Book Of Love

Dankzij de Duitse dj Felix Jaehn, is het nummer ‘Ain’t No Body’ van Rufus & Chaka Khan (#36 in 1984) uit de vergetelheid gehaald en alsnog een grote hit geworden (acht weken #2 dit jaar!). Jaehn gebruikte de versie van de Amerikaanse zangeres Jasmine Thompson voor zijn mix en noemde het ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’.

Daarnaast is Jaehn ook nog eens verantwoordelijk voor de hit van 2015: de remix van ‘Cheerleader’ van OMI. Dus een eendagsvlieg is Jaehn al lang niet meer. Toch verwachten we niet dat ‘Book Of Love’ feat. Polina, de vorige twee hits achterna gaat. De tijd zal het leren.

Polina is afkomstig uit Moskou en heet voluit Polina Goudieva. Ze is na Polina Gagarina, de tweede Polina die dit jaar een hit scoort. In mei deed Gagarina met ‘A Million Voices’ voor Rusland mee aan het Eurovisie Songfestival. Ze werd tweede en haar nummer stond bij ons een weekje op #99.

Polina Goudieva (33) komt uit een muzikale familie, haar vader is de Russische popzanger Anka. Gedurende negen jaar volgde Polina klassieke piano. Op haar twaalfde begon ze met het schrijven van nummers en op haar vijftiende won ze de ene na de andere talentenjacht. Op haar zestiende kreeg ze een beurs om een studie te volgen aan het Berklee College of Music in Boston, Massachusetts. Met zestien lentes, werd ze de jongste student ooit daar.

Polina is beïnvloed door pop en R&B van artiesten als Michael Jackson, Madonna, Lisa Stansfield, Mary J Blige en George Michael. Naast muziek zijn haar andere passies model en dansen. Op haar vierde was ze al te zien muziekvideo’s. In de jaren ’90 switchte ze van pop naar elektronische (dance)muziek.

In New York leerde ze de Franse producer Sandy Vee kennen. Met hem schreef ze in 2011 voor Sean Kingston het nummer ‘Sleep All Day (Partu All Night)’. Met Steve Aoki maakte ze een aantal nummers, waaronder ‘Come With Me’ van zijn album Wonderland, dat een Grammy Award nominatie kreeg. In 2013 was ze te horen op ‘Legacy’ van Eminem, waarvoor ze ook tekstbijdragen had geleverd. Met ‘Fade To Love’ scoorde ze vorig jaar één van de grootste radiohits in Rusland.

Zac Brown kreeg van anderen wel een credit

#90 Avicii: Broken Arrows

Op het album True van Avicii uit 2013, met als eerste single, de wereldhit ‘Wake Me Up!’, krijgt geen enkele vocalist een credit. Op het album Stories, dat in oktober van dit jaar verscheen, heeft Avicii deze lijn doorgezet. Het weerhoudt ons er echter niet van om Zac Brown, zanger op ‘Broken Arrows’, de eer te geven die hij verdient, maar niet krijgt. Zodat jij, als je de naam Zac Brown tegenkomt, zegt: ‘o ja, dat was die gast die Avicii aan zijn 21e hit hielp’.

Dat het ook anders kan, bewijzen de volgende artiesten, die Brown wél een credit gaven:
-          Sheryl Crow: ‘Homesick’, album Feels Like Home (2013)
-          Foo Fighters: ‘Congregation’, album Sonic Highways (2014)

Zachry Alexander ‘Zac’ Brown (Atlanta, Georgia, 1 augustus 1978) was de elfde van twaalf kinderen. Op zijn achtste kreeg hij de gitaar van zijn moeder. Zijn stiefvader was tandarts en één van zijn patiënten leerde Brown klassiek gitaar spelen. Na twee jaar les ontwikkelde hij een voorliefde voor bluegrass muziek. Zingen leerde hij van een dirigent uit het plaatselijke kerkkoor.

Vanaf zijn negentiende tourde Brown samen met een drummer langs de Oostkust. De optredens liepen een beetje uit de hand (zo’n 200 per jaar) en in de loop der jaren voegden diverse muzikanten zich bij de twee. Uiteindelijk leidde het in 2002 tot de Zac Brown Band, dat inmiddels zo’n vier albums heeft uitgebracht.