vrijdag 26 juni 2015

Hitflits: na #1-single nu ook #1-album voor Maaike Ouboter

Eigenlijk had het album En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt van Maaike Ouboter al begin dit jaar moeten verschijnen. Maar doordat nog niet alle nummers klaar waren, werd het album, dat ze eind vorig jaar in Brussel opnam met Joost Zwegers (Novastar), uitgesteld tot vorig week. Deze week knalt het zonder moeite binnen op de eerste plaats van de Album Top 100.
Het is zeer aannemelijk dat het Maaike in januari ook gelukt was. Toen werd de albumlijst drie weken lang aangevoerd door X van Ed Sheeran met een gering overwicht. Het album van Maaike heeft deze week een overwicht van bijna 50% op Drones van Muse. Maaike brak in 2013 door met het nummer ‘Dat Ik Je Mis’, dat ze zong in De Beste Singer-Songwriter van Nederland en vier weken bovenaan de Single Top 100 stond. Na Pass It On van Douwe Bob, is Maaike de tweede deelnemer uit het programma die een #1-album scoort.

TOP 5

1. EW  Maaike Ouboter: En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt
2. (1)   Muse: Drones
3. (4)   Eric Clapton: Forever Man
4. (2)   Kensington: Rivals
5. (17) Django Wagner: Mijn Muziek, Mijn Passie (stond in mei een weekje op #1)

Alvorens we overgaan op de andere eerste weeks noteringen, kijken we nog even terug op de noteringen van acts die op Pinkpop waren. Vorige week telden we er 22 (24, inclusief Foo Fighters en Douwe Bob), deze week zijn het er nog 18 (20 incl. Foo Fighters en Douwe Bob).

En dan nu het restant eerste weeks van deze week:
#6 Lindemann: Skills In Pills (frontman van de Duitse metalband Rammstein)
#17 Leon Bridges: Coming Home
#21/29 BZN: It Happened 50 Years Ago / Complete BZN The Studio Albums
#24 Ben Liebrand: Iconic Groove
#32 the Rolling Stones: From The Vault The Marquee Club – Live in 1971
#82 Lifehouse: Out Of The Wasteland
#84 Stichting Opwekking: Opwekkingsliederen 39
#91 Breaking Benjamin: Dark Before Down
#100 Bill Wyman: Back To Basics

SINGLES

Als een programma als Eén Vandaag een item aan een liedje besteed, zoals afgelopen dinsdag, dan moet er wel wat aan de hand zijn. Inmiddels kan dan ook niemand meer om ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex heen, dat nu al bestempeld wordt als dé zomerhit van 2015! Voor de tweede week voert het nummer de Single Top 100 aan en dat zal zeker niet de laatste week zijn. Het optreden, gisteren bij Eva Jinek, zal daar zeker aan bijdragen, waarin ze zelfs een stukje brachten van ‘Chips & Cola’, de kindvriendelijke versie.

TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs (tweede week)
2. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (3)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
4. (6)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
5. (4)   Kenny B: Parijs

Na twee weken op #11, maakt ‘Hey Mama’ van David Guetta feat. Nicki Minaj & Afrojack, de overtstap naar de top 10. In de negende week stijgt het nummer naar de tiende plaats.

De opvallendste stijgers:
#22 (31) Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry
#32 (57) Pitbull feat. Chris Brown: Fun
#37 (45) Fifth Harmony feat. Kid Ink: Worth It
#43 (54) Fetty Wap: Trap Queen
#44 (58) the Weeknd: Can’t Feel My Face
#55 (63) Jessie J: Flashlight
#67 (86) Axwell /\ Ingrosso: Sun Is Shining

kijk naar het vogeltje

Eind november kwam ‘Photograph’ van Ed Sheeran binnen op #94 en verdween direct weer. Pas op 10 januari ging het nummer twee weken op herhaling, maar kwam weer niet verder dan de 94e plaats. Vier weken geleden trok de aandacht voor het nummer weer aan, en sindsdien zit het nummer in een stijgende lijn. Via 97-94-82, belandt ‘Photograph’ deze week op de 63e plaats en misschien zit er nog wel meer in, want sinds kort is er een cd-single van uit.

De vier eerste weeks noteringen op een rijtje:
#60 Julia Zahra: Just An Illusion, cover van BZN (#4 in 1983)
#82 Sam Feldt: Show Me Love 
#89 Alina Baraz & Galimatias: Fantasy
#90 Joe Stone feat. Montell Jordan: The Party (This Is How We Do It), remix van #11-hit uit 1995 van Montell Jordan

Iedereen houdt van Thé Lau

Afgelopen dinsdagavond, 23 juni 2015, is in zijn huis in Amsterdam, zanger/gitarist/schrijver Thé Lau op 62-jarige leeftijd overleden aan keelkanker. In 2013 had Thé te horen gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was. De behandeling die werd ingezet leek eerst aan te slaan, maar vorig werd duidelijk dat hij niet lang meer te leven had. Het afgelopen jaar zal hij, ondanks zijn ziekte, als een feestjaar hebben beleefd: erkenning voor zijn muziek met een optreden op Pinkpop, samen met zijn band the Scene.
Sinds zijn overlijden zijn de nummers van the Scene, maar ook zijn solonummers veel gedownload. Als alleen downloads nog zouden tellen voor de Single Top 100, dan zou dat zeker drie noteringen hebben opgeleverd. Echter door het ontbreken van (voldoende) streaming heeft geen enkele nummer een notering behaald.

Qua albums blijft het bij twee noteringen in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums:
#14 the Scene: Rauw, Hees, Teder > Het Beste Van (#69 in 2000)
#18 the Scene Blauw (#41 in 1991)

Met the Scene scoorde Thé Lau acht hits, met als grootste: ‘Blauw’ (#15 in 1991). In datzelfde jaar kwam ‘Iedereen Is Van De Wereld’ tot de 62e plaats. In 1993 kwam dat nummer opnieuw uit, gekoppeld aan ‘Nieuwe Laarzen (Van Een Oude Leest)’ en bereikte het de 16e plaats.

Tien albums van the Scene kregen een notering, met een 26e plaats voor Open in 1992 als hoogste. Ook solo scoorde Thé Lau. Vier singles, met een #1-notering voor ‘Zing Voor Me’ met Lange Frans in 2010. En twee albums: Tempel Der Liefde (#63 in 2006) en Platina Blues (#7 in 2014).

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend krijg je nog de albumflitsen (op de nieuwssite van 3FM) en een nieuwe Megaman, waarin exclusief halfjaaroverzichten. Mis ze niet!

zondag 21 juni 2015

Megaman bij week 25 – 20 juni 2015

Grap levert Lil’ Kleine & Ronnie Flex #1-hit op.

En verder in deze Megaman:
-          the Weeknd komt na de zomer met nieuw album
-          gaat Galantis dé zomerhit van 2015 scoren?
-          deel Swedish House Mafia naar Nederland

In de Album Top 100 draait het om meer dan de 24 albums van Pinkpopacts, want er zijn nog 76 andere albums, waaronder negen ‘gewone’ nieuwe noteringen. Welke? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

En wat de noteringen van alle Pinkpopacts betreft, daarover lees je alles in ‘De invloed van Pinkpop’.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Drank & Drugs’ één grote grap en #1!

#1 Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs                                               *** eerste week op #1 ***

De afgelopen twee weken ging ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex als een malle door de Single Top 100. Na zeven weken, waarbij het nummer niet hoger kwam dan de 53e plaats, steeg het twee weken geleden flink door naar de 30e plaats en vorige week verder naar de 5e plaats. Een #1-positie lag in het verschiet, maar of het duo dat ook zou redden, met zoveel concurrentie?
Ja dus! Al op maandag pakte ‘Drank & Drugs’ de eerste plaats in de voorlopige Single Top 100 en heeft die niet meer uit handen gegeven. We zijn benieuwd hoe dat de komende week uitpakt, met de hete adem in de nek van Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson met ‘Ain’t Nobody (Loves Me Better)’ (op #2) en ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias, dat in de vijfde week van 25 naar #5 stijgt.

Single Top 100 weer eerste

Vooralsnog hoeven Lil’ Kleine (= Jorik Scholten) & Ronnie Flex (= Ronell Langston Plasschaert) zich geen zorgen te maken met meer dan 2,5 miljoen streams! En dat is nou juist wat zorgt voor het verschil met de andere hitparades, waarin airplay (nog) een zwaar stempel drukt op de noteringen. Net als ‘Parijs’ van Kenny B (#1 op 18 april en negen weken lang), staat ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex nu al op de eerste plaats van de Single Top 100, een week eerder dan in de Mega Top 50 en Top 40. Streams werken vertragend voor de doorstroming (weinig eerste weeks noteringen), maar versnellend voor de echte hits!

project

‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex is afkomstig van het album New Wave van New Wave. Het gelijknamige collectief, bestaande uit de nieuwste lichting Nederlandse rappers en hiphoppers, bevond zich begin februari op het eiland Schiermonnikoog om te werken aan een bijzonder project, New Wave.

Tussen 4 en 11 februari vond een schrijfsessie plaats dat meer dan veertig nummers opleverde, waarvan negentien op het album kwamen. Aan elf daarvan werkte Ronnie Flex mee, waardoor het bijna een album van hem is geworden. Naast ‘Drank & Drugs’ staat Ronnie met nog vijf andere nummers van het album genoteerd.

Op één van die dagen was Kleine samen met producer Jack Chiraq (= Julien Willems) bezig met het nummer, waarop Flex binnenliep en zei: “als je dit gaat doen, dan moét ik meedoen.” Daarop schreven ze in een half uur ‘Drank & Drugs’.
één grote grap

Het nummer geeft aan hoe ze zich op dat moment voelden en wat ze het liefste maken. Volgens Flex moet je het nummer totaal niet serieus nemen en Kleine vult aan met ‘het is een heel grote grap’. 

versies

Drank & Drugs’ is geen nummer waarvan ouders blij zijn dat hun kinderen het horen, laat staan zingen. Dat zag 3FM dj Giel Beelen ook wel in, waarop hij een nieuwe tekst schreef, getiteld ‘Chips & Cola’. Kleine en Flex kwamen bij hem langs om de nieuwe versie te laten horen, die veel positieve reacties opleverde. Naast de kindvriendelijke versie zijn er inmiddels ook andere versies van ‘Drank & Drugs’. De leukste vinden wij toch wel de gezonde versie, getiteld ‘Groente & Fruit’, zeer vermakelijk!

Rappers en hiphoppers dus. En dat brengt ons bij de grootste Nederhophits, Hoewel de Osdorp Posse aan de basis stond van de Nederlandstalige rap, was Extince de eerste met een hit: ‘Spraakwater’ (#9 in 1995). Pas in 2010 scoorde de Posse zelf een #10-notering met ‘Origineel Amsterdams’. De allereerste #1-hit van een Nederhopper, was ‘Dansplaat’ van Brainpower, dat in 2002 vier weken op #1 stond.

Nederhophits

Voor de lijst met de grootste Nederhophits hebben we geen onderscheid gemaakt in rap en hiphop, aangezien dit veel door elkaar loopt. Wel hebben we het zuiver proberen te houden, dus alleen nummers waarin de rap of hiphop de boventoon voert. En dan komen we tot de volgende acht:
2002: Brainpower: Dansplaat
2004: Lange Frans & Baas B feat. Ninthe: Zinloos
2005: de Jeugd van Tegenwoordig: Watskeburt?!
2005: Baas B: Het Land Van …
2010: the Opposites feat. Sef & Gers: Broodje Bakpao
2011: Gers Pardoel: Ik Neem Je Mee
2014: Jan Smit & Kraantje Pappie: Handen Omhoog (remix)
2015: Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs

The Weeknd komt na de zomer met nieuw album

#58 the Weeknd: Can’t Feel My Face       *** hoogste eerste weeks ***

‘Often’ (#96 in april) was even een inhaalnummer van Abel Tesfaye, ofwel the Weeknd. Het nummer was al in 2014 in thuisland Canada een hit, waarop de platenmaatschappij dacht na het succes van ‘Earned It’ (#8 in februari), daar een slaatje uit te slaan. Tevergeefs zoals we hebben gezien. In plaats daarvan hadden ze beter ‘The Hills’ uit kunnen brengen, dat net als ‘Can’t Feel My Face’ afkomstig is van zijn tweede studioalbum III, dat na de zomer verschijnt.

gaat Galantis dé zomerhit van 2015 scoren?

#83 Galantis: Peanut Butter Jelly

Tijdens een item over zomerhits in RTL Late Night onlangs, waar 3FM dj Gerard Ekdom zijn licht overliet schijnen, tipte hij ‘Peanut Butter Jelly’ van Galantis als één van de kanshebbers. Vooralsnog horen wij dat er (nog) niet in, maar dat kan veranderen. Sowieso wil de zomer maar niet komen, dus waarschijnlijk krijgen we de echte zomerhits pas in het najaar.

‘Peanut Butter Jelly’ is afkomstig van Pharmacy, het debuutalbum van het Zweedse duo Galantis, waar ook ‘Runaway (U & I)’ (#3 in januari) vanaf kwam. Het nummer was eind december 2014 het anthem van Gerard Ekdom, Coen Swijnenberg en Domien Verschuren, de dj’s die in het Glazen Huis zaten in Haarlem.
Galantis bestaat uit Christian ‘Bloodshy’  Karlsson en Linus ‘Style Of Eye’ Eklöw. Linus scoorde al in 2012 zijn eerste hit met ‘Wallpaper’ (#8) van Staygold feat. Style Of Eye & Pow. Daarnaast schreef en produceerde hij mede het nummer ‘I Love It’ van Icona Pop feat. Charli XCX (#16 in 2013).

deel Swedish House Mafia komt naar Nederland

#86 Axwell /\ Ingrosso: Sun Is Shining

Toen Axel Hedfors (Axwell) en Sebastian Ingrosso (Ingrosso) nog samen met Steve Angello deel uitmaakten van the Swedish House Mafia, waren ze succesvoller als nu. Slechts zes hits scoorde het collectief, maar de helft daarvan eindigde wel in de top 10, met in 2010 een #1-notering voor ‘Miami 2 Ibiza’ vs Tinie Tempah. Dat zijn noteringen waar Axwell /\ Ingrosso alleen nog maar van kunnen dromen! Hun eerste samenwerking, ‘On My Way’, kwam in mei 2014 niet verder dan de 82e plaats en ook ‘Sun Is Shining’, nieuw op #86, zien we niet veel hoger komen.

naar Nederland

In oktober komen Axwell /\ Ingrosso naar ons land voor een optreden tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), dat van 14 tot en met 18 oktober wordt gehouden. Het is het eerste optreden van de twee sinds de afscheidstournee in 2012 van the Swedish House Mafia. In vijf dagen komen meer dan 2200 dj’s en muzikanten naar Amsterdam voor een optreden op één of meer van de 350 dancefeesten die dan worden georganiseerd. Tegen die tijd moet het debuutalbum van Axwell /\ Ingrosso in de (digitale) schappen liggen.

Ijslollies met alcohol

Voor het geld hoeven de twee dj’s het al lang niet meer te doen. Samen verdienden ze vorig jaar 19,4 miljoen EURO, waarvan Axwell 8,8 miljoen en Ingrosso er 10,6 voor zijn rekening nam. De twee springen er verstandig mee om door te investeren in een Italiaanse rode wijn en twee Italiaanse restaurants in Stockholm. Daarnaast zijn ze bezig met het ontwikkelen van een ijslollie met alcohol, met de naam N’Ice.

De invloed van Pinkpop op de verkoop van albums, DVD's en singles

Vrijdag 12 juni 2015 begon de 46e editie van Pinkpop, het oudste popfestival op het Europese vasteland, met maar één zorg: zal het aangekondigde slechte weer doorzetten? Met uitzondering van een flinke stortbui viel het wel mee. Toch was er rond half tien verontrustend nieuws, dat echter niets met het weer te maken had.

I think I broke my leg

Tijdens het optreden van Foo Fighters in de Zweedse plaats Heden viel Dave Grohl, zanger én podiumbeest, bij het tweede nummer van het podium, ontwrichtte zijn enkel en brak zijn kuitbeen. Grohl was er eerst nog vrij laconiek onder, getuige zijn reactie: “I think I broke my leg. I think I really broke my leg. You have my promise, right now, that the Foo Fighters will be back, but right now I gotta go to the hospital.”
Die belofte kwam hij na, want nadat zijn been in het gips zat, maakte hij het optreden af. Daarna werd hij naar het ziekenhuis gebracht, waar men snel zag dat er meer aan de hand was. Vervolgens werd hij naar Londen gevlogen, waar hij  zaterdagochtend is geopereerd. Daar werden zes metalen schroeven in zijn been gezet. Hij moet zijn been zoveel mogelijk omhoog houden.

Al vanaf het moment dat hij zijn kuitbeen brak, begon het speculeren: zal het optreden van Foo Fighters, zondag op Pinkpop wel doorgaan. En zo niet, wie sluit het festival dan af?

programma aangepast

Zaterdagavond gaf Jan Smeets, organisator van Pinkpop, duidelijkheid. Foo Fighters komen niet naar Pinkpop. Hij heeft nog geprobeerd een andere act van het formaat van Foo Fighters te strikken, waaronder Paul McCartney en Bono, maar niemand was beschikbaar.

En dus besloot Smeets dat Pharrel Williams, die voor een uurtje stond geprogrammeerd op de zondagmiddag, naar de avond gaat en dubbel zoveel tijd krijgt. Het opengevallen gat in de middag wordt door het Belgische rocktrio Triggerfinger opgevuld, die daarna met een helikopter naar Eelde vliegen, om ’s avonds hun concert in de Oosterpoort in Groningen te kunnen geven.

al eerder afzeggingen

Een paar weken voor het festival had Sam Smith afgezegd wegens stemproblemen. In mei is hij succesvol geopereerd aan een bloedng aan zijn stembanden. Placebo kwam voor hem in de plaats. Maar dat er tijdens het festival iemand zou uitvallen, is bijzonder, maar het is niet de eerste keer. Op 27 mei 2007 stond Amy Winehouse geprogrammeerd, maar ’s middags liet Jan Smeets weten dat ze niet kon komen wegens ziekte. Er gingen ook geruchten dat ze teveel gedronken zou hebben. Hoe dan ook, Krezip mocht haar plaats innemen en gaf een spetterend optreden.

invloed op de verkoop

Voor het zeventiende achtereenvolgende vraag stellen we ons de vraag: “Wat is de invloed van de optredens van de acts op de verkoop van hun singles en albums?” In de eerste jaren waren er geen daglijsten zoals nu. Toen konden we ook alleen vergelijkingen maken op weekbasis. Maar met de voorlopige single en albumlijsten die nu om de twee dagen verschijnen, de eerste direct na Pinkpop, kunnen we dat wel. Daardoor kunnen we al snel het effect zien (als het er is).

meten over 2 weken

Voor de analyse kijken we niet uitsluitend naar de lijsten in de week na Pinkpop, maar ook naar die van de week daarvoor. In de weken voor het festival is er veel aandacht voor in de media en dat vertaald zich dan ook al in een stijging van de verkopen. Naast deze doorlopende aandacht, zijn er ook acts die vlak voor het festival een album uitbrengen. Dit jaar is dat Muse, die op vrijdag, de dag van het optreden, een #1-positie scoorden met Drones.

De meting loopt van week 23 – week 25 voor de Album Top 200 (= Album Top 100 + Bubbling Under Album Top 100), kortweg albumlijst, de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, de Single Top 200 (= Single Top 100 + Bubbling Under Single Top 100), kortweg singlelijst én voor het eerst de DVD Muziek Top 30 en de Dutch Dance Top 30.

Voor week 25 nemen we daarbij ook nog de tweedaagse standen in de voorlopige single en albumlijst, de zogenaamde TRENDlijsten. Alle lijsten komen van GfK Dutch Charts, de instelling die deze hitparades in Nederland samenstelt.

Ter info: er zijn alleen tweedaagse standen van de Single en Album Top 100. Voor de andere lijsten worden alleen de weekstanden vermeld. Nu je weet hoe we aan de cijfers zijn gekomen, over naar een korte analyse.

evenaring record

Vorig jaar stond er een recordaantal van 24 albums van Pinkpopacts in Album Top 100. Dit jaar zijn het er weer 24, waarbij we zowel de Foo Fighters (wel geprogrammeerd, niet opgetreden) als Douwe Bob (niet geprogrammeerd, maar gast bij Anouk) wel hebben meegenomen. Zonder deze twee acts zouden het er dus 22 zijn.

Muse kwam voor het festival al met een nieuw album, Drones. Zowel de Jeugd van Tegenwoordig (-X- Viering Van Het Superdecennium) als Slash feat. Myles Kennedy (Live At The Roxy 25.09.14) kwamen de afgelopen week met een nieuw album. Van het album van Slash feat. Myles Kennedy is ook een DVD-versie en die krijgt dan ook een notering in de DVD Muziek Top 50. Naast deze nieuwe albums, zijn er veel albums die (weer) op herhaling gaan.

best verkocht

Al jaren staat op het Pinkpop terrein een stand van Concerto & Plato, waar ook albums (op cd én vinyl) worden verkocht. De top 5 van bestverkochte albums zag er zondagmiddag rond 4 uur als volgt uit. Tussen haakjes staat de stand in de Album Top 100, als het om Pinkpopacts gaat:

#1 Muse: Drones (1)
#2 the Script: No Sound Without Silence (11)
#3 Faith No More: Sol Invictus (8)
#4 Typhoon: Lobi Da Basi (3)
#5 Kensington: Rivals (2)


Pinkpopflitsen

-          Met uitzondering van Live At Rome Olympic Stadium van Muse, boeken alle albums op de maandag na het festival (flinke) winst. De grootste winst is voor Gavin James met zijn album Live At Whelans, dat  maandag van 98 naar #49 stijgt. Een goede tweede is the Script met het album No Sound Without Silence dat van 76 naar #37 gaat en als derde grootste stijger noemen we Reason van Selah Sue, dat 49 naar #20 gaat.
-          Het album dat op woensdag (nog) het meeste in de lift zit, is … het live album van Muse, dat na verlies op maandag, op woensdag ineens 22 plaatsen stijgt naar #51.
-          Er is geen één album dat de winst de drie pijlmomenten (ma-wo-vr) weet vast te houden. Of het album valt de laatste dag (licht) terug of blijft staan. Hieruit blijkt dan ook dat het effect van een optreden op Pinkpop maar van korte duur is.
-          Dubbel platina was er voor de single ‘War’ van Kensington, waarvan meer dan 80.000 stuks zijn gedownload en gestreamd. De invloed daarvan op de single is minimaal (één plaatsje winst), maar het album Rivals doet goede zaken en stijgt van de zesde naar de tweede plaats. Zonder Muse had het album weer op #1 gestaan.
-          Grote afwezige in de overzichten, is Robbie Williams. Hij mocht de Pinkpopzaterdag afsluiten en velen zijn het er over eens dat zijn optreden één van de beste van het hele festival was. Vreemd genoeg heeft dit echter niet geresulteerd in een notering.

Er valt natuurlijk nog veel meer te melden, maar daarvoor verwijzen we je graag naar de site van onder andere 3 voor 12 van de VPRO, waar je het Pinkpopfestival nog een keer kunt beleven. Voor de rangen en (dag)standen van Pinkpopacts, kun je terecht in het overzicht.