vrijdag 21 september 2007

Hitflits: Mika houdt nog nét stand; Guus glorieus op 1 binnen

Single Top 100

In de nieuwe Single Top 100 houdt Mika nog maar nét genoeg over om de bovenste plek vast te houden. Vorige week stond de Britse Libanees nog 13% voor op zijn naaste belager, Jeroen van der Boom. Van die voorsprong is een week later nog maar 2% over. Nog nét genoeg dus voor een vierde week aan de leiding van de Single Top 100. We zien in de top 10 nog geen directe concurrent voor de #1-positie staan, dus volgende week kan het wel eens spannend worden...

De hele top 3 blijft stabiel, want achter Mika blijven Van der Boom en Guus Meeuwis op 2 en 3 staan. Daarachter schuiven Fergie en James Blunt weer terug naar boven. Enige nieuwe in de top 10 is 'Hey there Delilah' van de Plain white t's.

Hoogste nieuwe is het kwartetje van Kus met hun nieuwe Fluitsma- en Van Tijn-hit, '4 meiden'; binnen op #15. Een stuk verderop komt Gerard Joling binnen met 'Maar vanavond', op #32. De pas overleden tenor Luciano Pavarotti scoort op #35 met een dubbelsingle, 'Caruso' en 'Nessun dorma'. Ook dood, en binnen op #59, is Elvis Presley met 'Don't'. Een andere opvallende nieuwkomer is het groepje All missing pieces, bestaande uit drie Haagse tienerbroers; binnen op #46 met 'I want you to know'. Over alle andere binnenkomers en de snelste stijgers bericht de Megaman je komende maandag.

Album Top 100

Kwam vorige week in de Album Top 100 nog de complete top 3 nieuw binnen, deze week is het de top 2 die volledig nieuw is. Guus Meeuwis wint; met een ruime voorsprong scoort hij met 'Hemel nr.7' zijn derde #1-album. Hij verkoopt drie keer zoveel als de #2, 'All the lost souls' van James Blunt. De koploper van vorige week, Gloria Estefan, moet terug naar #3, met slechts een kwart van de verkopen van Guus.

Mark Knopfler raast door de lijst van 55 naar #4 met 'Kill to get crimson'. De andere twee nieuwkomers in de top 10 hebben hun positie te danken aan hun concerten van vorige week donderdag en vrijdag. The Police, vorige week twee keer live in de ArenA, klimt van 22 naar #5 deze week. Hun voorprogramma, Fiction plane, klimt van 35 naar #9. Zanger van die band is de zoon van Sting; Fiction plane is dan ook een anagram van 'infant police'.

Nog een paar opvallende nieuwkomers: Cecilia Bartoli is op #28 binnen met 'Maria'. De Scandinaviërs van Him debuteren op #36 met 'Venus doom'. En Pearl jam-zanger Eddie Vedder komt solo binnen op #53 met de soundtrack van 'Into the wild'.

Lees al het uitgebreide nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 komende maandag bij de Megaman en je bent weer helemaal bij!

woensdag 19 september 2007

Midweek: album Meeuwis op 1 binnen; Mika blijft bovenaan

De kaarten lijken geschut: afgaande op de tussenstand in de Single Top 100 blijft 'Relax Take it easy' van Mika gewoon bovenaan staan in de hitlijst. Samen met nog zo'n volhouder, 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom, en 'Proosten' van Guus Meeuwis, vormt hij een kopgroep die de concurrentie op flinke achterstand zet. Het aantal verkochte cd-singles van Mika loopt licht achter bij zijn twee Nederlandse concurrenten, maar de Megaman verwacht dat Mika's downloads zo goed lopen, dat hij Guus en Jeroen aan het eind van de week ruim voorblijft.

In de Single Top 100 van komende vrijdag mogen we de dames van Kus en entertainer Gerard Joling als hoge binnenkomers verwachten. Daarnaast komen de platen van Freaks en All missing pieces binnen, en natuurlijk de onvermijdelijke Elvis-single. Over & uit lijkt het daarentegen voor Wolter Kroes; na zijn vierde plaats van vorige week mag hij nu blij zijn dat hij de top 10 gaat halen.

Geen single op 1 voor Guus Meeuwis, maar met zijn album gaat hij dat wél redden: zonder twijfel komt 'Hemel nr.7' komende vrijdag bovenaan binnen in de Album Top 100. Guus heeft een hele ruime voorsprong van zo'n 70% op nog een nieuwkomer, 'All the lost souls' van James Blunt. Gloria Estefan, vorige week nog nieuw op 1, gaat terugvallen naar 3.

The Police, vorige week nog voor twee concerten in Nederland, mag rekenen op een top 10-hit voor hun titelloze dubbelverzamelaar. En met een beetje mazzel komt ook de zoon van Sting, met zijn band Fiction plane (tijdens de concerten in het voorprogramma van zijn pa), nog net in de album-top 10 terecht.

Aanstaande vrijdagmiddag is de Megaman de eerste die de definitieve weeklijsten bespreekt, dus hou het in de gaten!

maandag 17 september 2007

Megaman week 37

Welkom bij de Megaman van week 37, waarin Mika terugkeert naar de top, Meeuwis een kater heeft, 30.000 kinderen jumpen op de Foot soldiers en Gloria Estefan Sara ziet.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Mika terug naar nr.1

Mika: Relax Take it easy (1) *** derde week op nr.1 ***

Daar is ie weer! Mica Penniman stijgt terug naar de eerste plaats met ‘Relax take it easy’. Op die plek stond hij drie en vier weken geleden ook al, maar daarna verloor hij terrein naar plaats vier. Vorige week klom Mika weer terug naar 2 en deze week klimt hij opnieuw naar de top. Mika en Jeroen van der Boom hielden elkaar gedurende de week aardig in evenwicht, maar aan het eind van de week blijkt Mika toch nog een comfortabele verkoopvoorsprong van 13% te hebben. Een stukje daar weer achter (op 22% achterstand) staat de nr.1 van vorige week, Guus Meeuwis met ‘Proosten’.

‘Relax take it easy’ is al de derde plaat dit jaar die naar 1 terugstijgt. Eerder dit jaren deden ‘All good things (come to an end)’ van Nelly Furtado (in februari) en ‘Blijf bij mij’ van André Hazes en Gerard Joling (zelfs drie keer; in juli, augustus en september!) dat ook al. Ook in 2005 gebeurde dat drie keer, met ‘Geef mij je angst’, ‘Het land van…’ en ‘Hung up’.

Mika liet eerder dit jaar al z’n gezicht zien op het Lowlands-festival, maar op de elfde van de elfde is hij ook weer in ons land. Misschien om carnaval te vieren, zeker om een optreden te geven in de HMH in Amsterdam.

Kater voor Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: Proosten (3)

Het feest van vorige week (‘Proosten’ steeg naar de eerste plaats) gaat deze week over in een kater (het nummer zakt naar plaats drie). De nr.1 van vorige week dankte Guus aan de drie configuraties van ‘Proosten’, die in groten getale door de fans zijn aangeschaft; je kon op die manier een groot stuk van een liveconcert bij elkaar verzamelen. Ook de afgelopen week liep de verkoop van de fysieke single goed door, maar als download loopt het nummer niet zo goed in de Mega Download Top 50 staat de single slechts op nr.14. Vandaar dat het nummer terugvalt naar de derde plek. In de Single Top 100 heeft Guus deze week 22% achterstand op ‘Relax take it easy’ van Mika, maar in de Mega Download Top 50 is die achterstand maar liefst 75%!

Toch nog goed nieuws voor Guus Meeuwis. Zijn album ‘Hemel no. 7’, dat afgelopen vrijdag uitkwam, heeft nu al de status van goud bereikt: 35.000 uitgeleverde exemplaren. Dat betekent dus geheid een nr.1-positie in de Mega Album Top 100. Volgende week meer daarover!

geen volkslied

Vorige week bleek uit een enquête dat twee op de drie Brabanders het lied ‘Brabant’ van Guus Meeuwis wel als officieel volkslied zagen zitten. Zelfs leek het er op dat er zich binnen de Provinciale Staten een meerderheid zou aftekenen ten gunste van ‘Brabant’. Dus als er één moment is geweest dat Brabant dichtbij een eigen volkslied zat, dan was dat vorige week wel. Al sinds 2001, toen bleek dat Brabant als enige provincie niet over een volkslied beschikt, wordt er van alles geprobeerd om dit gedaan te krijgen.

Maar ook dit keer zit het er niet in. Een meerderheid van CDA, PvdA, D66 en ChristenUnie-SGP in de Provinciale staten heeft besloten dat ‘Brabant’ niet het Brabantse volkslied wordt. Ondanks de sympathie die de partijen hebben voor het nummer, vinden ze dat ‘Brabant’ niet voldoet aan de randvoorwaarden voor een officieel volkslied. Ze hebben dan ook besloten dat er helemaal geen officieel Brabants volkslied komt. Wel gaat de provincie kijken naar mogelijkheden voor onofficiële volksliederen, waarvoor ‘Brabant’ in aanmerking zou komen. Een terechte beslissing, zo vindt de Megaman (en die kan het weten, want die is voor de helft Brabants). Een Brabander is trots op zijn afkomst; geen enkele provincie is zo vaak in de hitparade bezongen. Voor dat Brabant-gevoel heeft een Brabander dus helemaal geen volkslied nodig!

Wolter Kroes doet niet normaal

Wolter Kroes: Niet normaal (4)

Dat is nou eens een titel die zijn naam waar maakt! Niet normaal, zo hard als Wolter Kroes door de Single Top 100 raast. Zijn eenentwintigste hit is bij deze zijn grootste. Met een sprong van 10 naar 4 verbetert Wolter zichzelf met drie posities: in 2005 was zijn enige voorgaande top 10-hit ‘Wat een heerlijke dag’; die kwam tot plaats 7.

Kroes heeft zijn hoge positie mede te danken aan een flinke serie instore-optredens die hij de afgelopen weken gaf bij filialen van de Free record shop. Afgelopen donderdagmiddag stond hij nog van half vijf tot half zes in de winkel aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam, en laten díe verkopen nou precies voldoende zijn voor Wolter om de vierde plaats te grijpen. De komende weken is zijn agenda leeg, dus de Megaman is benieuwd of Wolter zonder de hulp van FRS wel in staat is om zijn hoge positie vast te houden…

Rihanna naar de top 10

Rihanna: Shut up and drive (10)

Vorige week won Rihanna nog de belangrijkste prijs tijdens de uitreiking van de MTV video awards in Las Vegas, ‘video of the year’ voor haar wereldhit ‘Umbrella’. Daarnaast werd het nummer ook nog bekroond tot ‘Monstersingle of the year’, hit van het jaar. ‘Umbrella’, dat zo’n beetje overal op 1 kwam behalve bij ons, blijft deze week op nr.22 staan. De opvolger, ‘Shut up and drive’, maakt deze week een sprong van drie plaatsen en belandt bij de bovenste tien, waarmee ze de zangeres haar vierde top 10-notering scoort.

Dr. Kucho!: geen dokter en geen Kucho

Dr. Kucho!: Lies to yourself (30)

Hij is helemaal geen dokter, en hij heet trouwens ook geen Kucho. Het is een dj, hij komt uit Spanje en luistert naar de naam Daniel Manzano Salazar. Al zo’n vijftien jaar draait hij mee in de muziek. In 1992 tekende hij zijn eerste platencontract en een jaar later rolde zijn eerste productie van de persen. In zijn beginjaren wisselde hij sneller van platenlabel dan iemand anders van pyjama, maar in 1998 vond hij permanent onderdak bij Weekend records. Daar behaalde hij zijn grootste clubsuccessen, zoals ‘Sex machine’, ‘Patricia never leaves the house’ en ‘La luna’.

In 2003 vond Kucho/ Salazar het tijd worden om volledig op eigen benen te staan en richtte hij zijn eigen platenlabel op: Disc doctor. Daarop scoorde hij zijn succesvolste clubhit, ‘Belmondo rulez’. En uiteindelijk was er ook Nederlands hitparadesucces: in 2005 was ‘Can’t stop playing’ zijn debuuthit (nr.16) en begin dit jaar kwam daar ‘Love is my game’ achteraan (nr.24). Beide hits werden gescoord aan de hand van Gregor Salto.

Tijd dus voor nóg een beetje meer zelfstandigheid: Dr. Kucho! scoort zijn derde hit helemaal in zijn eentje, dus zonder hulp van andere producers. En met succes: ‘Lies to yourself’ is deze week de hoogste nieuwe.

Robyn maakt tweede come back

Robyn with Kleerup: With every heartbeat (31)

Zweedse? Onder haar oksels! Robyn scoort haar vijfde hit in de Single Top 100 en bíjna is het al haar grootste; alleen ‘Show me love’ kwam in 1998 met een 27e plaats nog hoger. ‘With every heartbeat’ heeft goede perspectieven, want het stond onlangs nog op 1 in Groot-Brittannië.

Robyn is al aan haar tweede come back bezig. In 1997 en 1998 scoorde ze twee hits, waarna het vierenhalf jaar stil bleef. Na nog eens twee hits viel er opnieuw een lange stilte, totdat nu, na drieënhalf jaar, die stilte weer verbroken wordt.

Robyn heet eigenlijk Robin Carlsson en werd op 12 juni 1979 in de Zweedse hoofdstad Stockholm geboren. Al op haar twaalfde trad ze voor het eerst op op tv, toen ze het thema van de Zweedse tv-show ‘Lilla Sportspegeln’ zong, getiteld ‘Du kan alltid bli nummer ett’ (‘Jij kunt altijd nummer één blijven’; zou ze willen!). Op haar zestiende brak ze pas echt door, toen ze werd ontdekt door zangeres Meja en aansluitend haar debuutsingle uitbracht. ‘With every heartbeat’ is wereldwijd pas haar eerste nr.1-hit, want in eigen land scoorde ze al wel veertien hits, maar die kwamen, tot drie maal toe, nooit verder dan de tweede plek.

Maar op ‘With every heartbeat’ doet Robyn het dan ook niet in haar eentje. Ook haar producer, Kleerup, krijgt er een credit voor. Voluit heet hij Andreas Kleerup. Ze schreven de single met z’n tweeën. Dave Spoon en Pete Tong maakten er een remix van. Het nummer is inmiddels ook al gecoverd: de band Athlete maakte er een gitaarversie van.

Franklin Brown ziet inspanningen beloond

Franklin Brown & Maxine: Steeds weer (40)

Een glorieuze terugkeer voor ‘Steeds weer’ van Franklin Brown & Maxine. Hun single verdween een paar weken geleden al na één week uit de lijst, maar keerde terug en is deze week, met 46 plaatsen winst, zelfs de snelste stijger. Maar daar moet je wel wat voor doen…

Franklin: “We hebben een aantal instore-optredens gegeven. Daarnaast is een vriend van mij met posters en flyers in de weer gegaan, om reclame te maken voor de single. Verder hebben we heel veel mailings verstuurd naar ons netwerk met de vraag of ze allemaal één keer de single wilden downloaden. Eigenlijk is het gewoon mensen attenderen op de nieuwe single. Ik ben begonnen met sms-en naar iedereen. Daarna sloeg ik aan het mailen en daarna is het overgenomen door die vriend van mij; hij heeft echt een heel groot netwerk. Met name deze actieve benadering lijkt te werken; vooral na onze radio-uitzending bij Edwin Evers afgelopen vrijdag.”

Elvis wacht halve eeuw op hit

Elvis Presley: Party (46)

Nee, van Elvis zijn we nog lang niet af… Presley scoort zijn zesde hit dit jaar met ‘Party’. Dat nummer is al exact een halve eeuw oud; het werd voor het eerst uitgebracht in oktober 1957.

Ook de Elvis-hit van vorige week staat er nog in, ‘Teddybear’; die staat op 96 deze week. De 46e plaats voor ‘Party’ betekent voorlopig de een-na-grootste Elvishit van het jaar; alleen ‘Suspicious minds’ kwam, drie weken geleden, nóg hoger, met een 41e plek.

De serie Elvis-hits zorgt voor een opmerkelijk record: nog nooit duurde het zó lang voordat een opname uiteindelijk een hit wist te worden in Nederland. ‘Party’ wordt dus exact een halve eeuw na opname pas voor het eerst een hit bij ons. Maar da’s nog geen record: ‘Blue suede shoes’ is door Elvis begin 1956 opgenomen en werd pas drie weken voor het eerst een hit: ruim 57½ jaar dus tussen opname en hitnotering. De oudste opname die ooit een hit is geworden, is overigens níet van Elvis, dat is ‘Moonlight serenade’ van Glenn Miller: opgenomen in 1939 en een hit in 1954, dat is twee jaar na het prille begin van de hitlijsten in Nederland.

Daughtry lacht Idols-winnaar uit

Daughtry: It’s not over (53)

Chris Daughtry (26 december 1979) is zo’n beetje de Roger van Amerika en zijn band Daughtry is de Amerikaanse Intwine. Chris deed vorig jaar als stoere jongen mee aan American Idols en eindigde als vierde; in mei vorig jaar lag hij uit de finaleronde. Niks erg, de aanbiedingen vlogen hem de volgende dag al om de oren. Zo kreeg hij het aanbod om zanger te worden van de band Fuel, maar dat sloeg hij af, omdat hij een eigen groep wilde beginnen. Die vernoemde hij naar zijn achternaam en eind vorig jaar kwam het titelloze debuutalbum uit. En wat denk je? Meer dan drie miljoen verkochte exemplaren! Daughtry verkocht beter dan de winnaar van Idols 2006, Taylor Hicks.

Niet dat Daughtry een ‘echte’ band is trouwens; Chris’ platenmaatschappij koos de groepsleden voor hem uit. Dat werden de gitaristen Josh Steely en Jeremy Brady, bassist Josh Paul en drummer Joey Barnes. Brady is inmiddels al niet meer van de partij; hij vertrok in januari van dit jaar en werd vervangen door Brian Craddock.

‘It’s not over’ was ook in de VS de debuutsingle van de band; het bereikte de vierde plek in de Billboard Hot 100. Maar aan de andere kant van de oceaan zijn ze al veel verder: de tweede single, ‘Home’, staat daar momenteel op 26, de derde single, ‘What I want’, heeft op 6 gestaan in de Rock charts, de vierde single, ‘Over you’, is in juli uitgekomen en de vijfde single, ‘Crashed’, verscheen op 10 september.

Daarvóór had Chris Daughtry ook al een solohit te pakken: in juni vorig jaar kwam hij, als verse ex-Idol, tot nr.43 met de Bon jovi-cover ‘Wanted dead or alive’.

Manian melkt Bryan Adams uit

Manian feat Aila: Heaven (71)

Uitmelken, noemen we dat… Bryan Adams had in 1985 nooit kunnen bevroeden dat zijn hit ‘Heaven’ nog zó vaak een coverhit zou gaan worden. Bryan zelf behaalde er 22 jaar terug een 28e plaats mee. In 2002 bracht het drietal DJ Sammy, Yanou en Do een dancecover uit; ze bereikten er plaats 12 mee. Begin 2003 kwamen er nog eens twee unplugged-versies in de top 10 terecht, een van het zojuist genoemde drietal en een soloversie van Do.

Inmiddels zijn we dik vier jaar verder en wordt het nummer opnieuw een dancehit. Opnieuw zijn het een Duitse producer en een zangeres die er een hit mee scoren: Manian (echte naam: Manuel Reuter) en Aila. Het is echter allemaal een beetje minder dan vijf jaar terug; ten eerste hebben we het allemaal al een keer gehoord, ten tweede is de productie niet écht modern en ten derde zingt onze eigen Do natuurlijk stukken beter…

link met Yanou

De link tussen de versie van vijf jaar geleden en deze nieuwe hit: Manyou. In 2004 was dat een samenwerkingsverband tussen de producers Yanou en Manian; blijkbaar heeft Yanou destijds wat in het oor van Manian gefluisterd wat hem nu goed van pas komt.

De samenwerking tussen Yanou en Manian beviel blijkbaar goed, want het tweetal sloeg in 2006 opnieuw de handen ineen in de groep Cascada. Dat leverde hen tot nu toe vier hits op, met ‘Miracle’ als beste notering (nr.8). Hun vierde hit, ‘A never ending dream’, kwam vorige week op 100 binnen en stijgt deze week naar 77 door. Waarmee Manian deze week dus twee keer genoteerd staat.

Booty luv covert Lucy Pearl

Booty luv: Don’t mess with my man (73)

Het is Cherise Roberts en Nadia Sheperd nog niet gelukt om de hits te overtreffen die ze scoorden toen ze deel uitmaakten van Big brovaz. Twee hits waren het slechts, maar daar zat wel een nr.2-hit bij: ‘Nu flow’ (2002). Sinds vorig jaar noemen de twee zich Booty luv en scoorden ze twee hits: ‘Boogie 2nite’ (nr.13) en ‘Shine’ (nr.19). Hun nieuwste productie heet ‘Don’t mess with my man’, en is wederom een cover. In 2000 scoorde het trio Lucy Pearl daar een nr.63-hit mee.

Bekijk hier het origineel van Lucy pearl.
Bekijk hier de versie van Booty luv.

reünie

Overigens is Big brovaz vorig jaar weer herenigd, maar dan zonder de leden Dionne en Flawless. Sindsdien zijn er een aantal hitsingles en het album ‘Re-entry’ verschenen. In maart deed het kwartet met ‘Big bro thang’ mee aan de nationale voorrondes van het Eurovisie songfestival. Niet zij, maar Scooch werd uitverkoren om de Britse eer hoog te houden in Helsinki, maar dat werd geen succes.

Linkin park kan geen hits meer scoren

Linkin park: Bleed it out (79) *** hit op herhaling ***

Vorige week gingen er maar liefst vijf nummers op herhaling, deze week blijft het beperkt tot één nummer. De gelukkige die terugkeert is de groep Linkin park met ‘Bleed it out’, dat op 18 augustus een weekje genoteerd stond op 87. Deze week gaat het nummer op herhaling op 79. Iets beter dus, maar het schiet niet echt op. Wat is er toch gebeurd met de groep die tot 2004, op een enkele uitzondering na, altijd wel een Top 50-hit wist te scoren? Hun grootste hit op eigen kracht was ‘In the end’ (nr.11 in 2001). Samen met Jay-Z kwam hun nummer ‘Numb’ (dat in 2003 niet verder kwam dan 82), in 2004 tot nr.5. We zien dat echter niet gebeuren met ‘Bleed it out’.

Duitsers hebben moeite met Kim Sozzi

Kim Sozzi: Break up (83)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Cascada (op 77 met ‘A never ending dream’), Manian ft. Aila (op 71 met ‘Heaven’) en Kim Sozzi? Antwoord: Alle drie de acts werken samen met Yann Peifer, oftewel Yanou. Samen met Manuel Reuter (DJ Manian) richtte hij in 2005 het Duitse Zooland records op. Op Zoo groove, het sublabel, speciaal voor housenummers, worden nummers van de drie genoemde acts uitgebracht, maar dan wel alleen in Duitsland dus.

Kim Sozzi (31 jaar), geboren in Melville, Long Island, New York, heeft muziek en dans met de paplepel ingegoten gekregen. Haar moeder was een Hawaii-danseres, haar oma operazangeres, haar opa Latin percussionist en haar vader had een bandje, dat drie keer per week in de kelder van hun woonhuis repeteerde. Op haar achtste wist ze dan ook al dat ze zangeres wilde worden. Ze nam ‘The greatest love of all’ van George Benson op, en haar ouders gingen met de opname aan de haal: iedereen moest het horen. Zelf vond ze het helemaal niet zo’n bijzondere opname, omdat ze het een nummer één octaaf te laag had gezongen.

Als teenager zat Kim in jazzgroepen, deed ze aan muziektheater en nam ze een demo op met vier nummers. Deze belandde in de handen van Tommy Mottola, destijds hoofd van Columbia records, het latere Sony music. Het leverde haar een platencontract op. Het opende deuren voor haar, want ze mocht het nummer ‘Letting go’ inzingen, dat gebruikt werd voor de tv-serie ‘Dawson’s creek’. In 1999 werd ze door Sarah McLachlan gevraagd om op te treden op ‘Lilith fair’, een festival waar louter vrouwen spelen. In die tijd maakte ook Nelly Furtado daar van deel uit.

dance

Begin 2000 kwam Kim in contact met Frank en Christian Berman (bekend van Baha men, Amber en the Real McCoy) en nam ze ‘Feelin’ me’ op, dat in 2001 een dancehit werd in de Amerikaanse clubs. Meerdere singles volgden; die werden van een remix voorzien door producers uit New York. Het succes waaide over naar Europa, waar ze vooral in Duitsland succes had. Alleen hadden de Duitsers problemen met haar achternaam Sozzi, en dus heet ze daar Kim Styles. In de tijd dat ze in Duitsland verbleef, scoorde ze enkele hits met voornamelijk covers. In 2003 trad ze daar samen met operazanger José Carreras op tijdens een speciaal gala.

Terug in de States werd ze gevraagd voor Mynt, het danceproject van de producers Albert Castillo en Rich ‘DJ Riddler’ Pangilinan, die remixen maken voor onder anderen Christina Aguilera, Dido, Kelly Clarkson en Mary J. Blige. Mynt was een project met echte zangers en zangeressen, waar Kim dus eentje van was. Na enige tijd wilde Kim meer, en stapte ze uit Mynt, wat haar echter niet in dank werd uitgenomen.

In 2005 verscheen ‘Stay’, haar eerste eigen single. Vorig jaar nam ze een dancecover op van ‘Alone’ van Heart. Ze hoorde het nummer voor het eerst tijdens American Idols en was direct om. Vorig jaar verscheen ‘Break up’. dat in de Britse hitparade tot nr.23 kwam. Het nummer schreef ze samen met Frederik Thomander. Van het nummer maakte het team achter Cascada een remix, dat Kim haar eerste notering in de Single Top 100 oplevert op 83.

Foot soldiers laten 30.000 kinderen jumpen

Foot soldiers: Jump! (84)

Elk jaar organiseert Jantje Beton een actie om de gelijknamige loterij onder de aandacht te brengen. Dit jaar deed de stichting dat met de actie ‘De Jantje Beton jump 2007’, waarbij alle basisscholen werden opgeroepen om op 12 september om precies klokslag 12 uur ’s middags tegelijk te gaan jumpen op de schoolpleinen op ‘Jump’ van Foot soldiers. Dat was niet voor dovemansoren gezegd, want op 12 september jumpten op 226 schoolpleinen ruim 30.000 kinderen. De single ‘Jump’ van Foot soldiers ondersteunde de actie: ‘Kinderen zijn onze toekomst - Jump for your rights and let all the children play!’ Van elke verkochte single gaat € 0,25 naar Jantje Beton, die daarmee projecten financiert waarmee kinderen worden geholpen die door allerlei omstandigheden niet kunnen spelen, zoals speelruimte, kindervakantiekampen, voorlichting en preventie van ontsporende kinderen, onder het motto: als kinderen samen spelen, leren ze samenleven. Jantje Beton helpt jaarlijks zo’n 200.000 kinderen. Naast de single is er de nationale loterij, waarvan 50% van de opbrengst voor de deelnemende school zelf is.

Bekijk hier de officiële clip.

Wereldrecord

30.000 jumpende kinderen tegelijkertijd? Jammer dat er geen notaris bij was… Die was er namelijk wél afgelopen zondagmiddag op de Coolsingel in Rotterdam. Daar werd het officiële wereldrecord jumpstylen verbeterd. Op de Coolsingel jumpten (slechts?) 749 mensen gedurende vijf minuten op de nieuwe single van het houseduo Jeckyll & Hyde. De poging werd gadegeslagen door burgemeester Ivo Opstelten (hij deed dus niet mee…)

De wereldrecordpoging vond plaats onder toezicht van het Guiness Book of Records. Zestig deelnemers vielen af omdat zij niet continu dansten. Het evenement was geïnitieerd door de afdeling sport en recreatie van de gemeente Rotterdam.

Ch!pz schildert voor Jantje Beton

Voor de actie ‘2007 schilderijen’, hebben bekende Nederlanders een schilderij gemaakt, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Ook kindergroep Ch!pz heeft een schilderij gemaakt, waarvan de opbrengst naar het jeugdfonds gaat. Kijk hier naar hun bijdrage. Twee jaar geleden trapten de leden van Ch!pz de jaarlijkse loterij af door het eerste lot in ontvangst te nemen.

Het is de derde keer dat een liedje geld oplevert voor Jantje Beton. De andere twee waren:
- 1981: Willeke Alberti: ‘Jantje Beton’ (nr.13)
- 2003: Carel Kraayenhof, Trijntje Oosterhuis en Janine Jansen: ‘Nu dat jij er bent’ (nr.4)

Ook in Italië wonen Very nice people

Very nice people: I’ll make you high (85)

Very nice people, ja ja, dat moet nog blijken. Voorlopig geven we Alessandro Viale, Roberto Gallo Salsotto , Rossano Prini en Tristano De Bonis het voordeel van de twijfel! Want dat zijn de mensen achter Very nice people. Buiten dit project zijn ze alle drie ook solo of in andere projecten actief. Rossano Prini (geboren op 13 augustus 1973) noemt zich ook wel DJ Ross en nam als DJ Ross vs DY het nummer op ‘Get up’ op. DY staat voor Double you, oftewel William Naraine. Tevens vormt DJ Ross samen met Gian Luca Mensi de Magic box. Dat is op zijn beurt verantwoordelijk voor de productie ‘Relations’, de single van Erika de Bonis, inderdaad de zus van Tristano, en daarmee is de cirkel weer rond. Van ‘I’ll make you high’ (ook al zo opwekkend) zijn diverse mixen gemaakt. De notering op nr.85 is de mix van Gregor Salto & DJ Madskillz.

Beand & Skep willen niet weg uit Friesland

Beand & Skep: Zomergevoel (86)

Het gaat blijkbaar goed met de Friese duo’s. Vorige week kwamen DJ Nylezzz & DJ Punish al in de Single Top 100 binnen, afkomstig uit Leeuwarden uit Sneek. Deze week is het de beurt aan Drachten en scoren Beand & Skep hun debuuthit.

Vorig jaar heette het duo nog Beand Baas & Smarige Skep en brachten ze hun debuutsingle ‘Wacht op foarútgong’ uit. Dat werd alleen een hit op de clipstations, maar gelukkig bereiken ze nu ook de Single Top 100, met ‘Zomergevoel’. De single is tweetalig: Skep (de achttienjarige Klaas Jansma) zingt in het Nederlands, Beand ofwel Berend Visser, 20 jaar) rapt er in het Fries bij.

toevallig ontdekt

Het rapduo werd min of meer toevallig ontdekt, toen documentairemaker Jort den Hollander op zoek ging naar een Friese rapper die een liedje kon schrijven over de Friese jeugd. Via via kwam hij terecht bij Berend en Klaas. De clip van hun single ‘Wacht op foarútgong’ stond al snel op nr.1 in de charts van de clipzender The Box. Het tweetal trad vervolgens veel op, vooral in Friesland, en werd gezien als ware volksvertegenwoordigers van de Friese jeugd. Beand & Skep werden in 2006 genomineerd voor het Fries Popgala als beste nieuwkomers. Eerder dat jaar organiseerde het duo The Box Elfstedentocht, om handtekeningen te verzamelen om The Box op de Friese tv te houden. De actie, met optredens langs de elf plaatsen in Friesland waar The Box dreigde te verdwijnen, was een megasucces. The Box mocht blijven en de actie bleef niet onopgemerkt. Beand & Skep waren te zien in ‘4 In het land’, ‘RTL boulevard’ en ‘De wereld draait door’.

debuutalbum

De afgelopen tijd werkten Beand & Skep samen met producer DutchFlower aan hun debuutalbum, dat heel binnenkort zal verschijnen. Ze moesten er telkens voor op en neer van Drachten naar Amsterdam. ”We hebben dertig dagen in de studio gezeten. Dat was voor ons allemaal nieuw natuurlijk, dus dan leer je veel. Door studiosessies wordt de muziek veel beter”, zegt Visser. ”Daar lopen bijvoorbeeld Tjeerd Oosterhuis en Postmen rond en die geven tips. Meestal was iedereen wel enthousiast. Maar ze denken wel: Wie zijn die Friese gasten?”, aldus Jansma. “We hebben in totaal achttien nummers opgenomen, maar daarvan komen er maar dertien of veertien op het album. Heel veel ander materiaal hebben we al eerder weggegooid. We hebben een muzikale vriendengroep en die laten we nieuwe ideeën horen. Zij zeggen het gewoon als het niet goed is”, stelt Visser.

bierbuik

Het duo trad eerder dit jaar op in het Amsterdamse Paradiso. “We hebben daar een nummer gedaan dat begint met schapen- en koeiengeluiden. Eerst werd er gelachen zo van ‘wie zijn die lui’. Maar achteraf vond iedereen het heel vet”, zegt Visser. Ze zijn dan ook trots op hun afkomst. Verhuizen voor hun carrière naar de Randstad zit er dan ook niet in. “Over zestig jaar wonen we nog in Drachten en zitten we hier met een dikke bierbuik”, grapt Jansma. Visser zit nog meer in de auto dan Jansma. Hij heeft namelijk een vriendin in Gouda. “Maar als je hard rijdt, zijn ook sommige stukken klassieke muziek geweldig.”

Vangrail voor bruiloften en partijen

Vangrail: Overal (92)

Als je als bruiloften- en partijenbandje vier hits scoort in de Single Top 100, dan doe je het niet slecht, toch? Vangrail is zo’n groep die je vooral kunt kennen van evenementen en bedrijfsfeesten. Toch breken Raynaud (zang), Ronald (bas), Erik (drums), Jasper (gitaar) en Wiebe (toetsen) af en toe door naar de Single top 100. Twee jaar terug was het voor het eerst raak met ‘Lam in Amsterdam’ (nr.79). Vorig jaar kwamen daar ‘Jij hoort bij mij’ (nr.65) en ‘Heerlijke heerlijkheid’ (nr.53) bij. Opvallend: alle nummers bereikten hun hoogste notering in hun laatste week en verdwenen vervolgens op hun hoogtepunt uit de lijst.

Rob Ronalds haakt in op kaasreclame

Rob Ronalds: Voor een zoen (93)

‘Pour un flirt’ zong Michel Delpech al in 1971. Rob Ronalds vertaalde die nr.2-hit in het Nederlands en ging nog een stapje verder: in plaats van een flirt is Rob al toe aan een zoen. Ronalds kwam op het idee via een tv-reclame voor het Franse kaasje Paturain, waarin de originele versie van Delpech te horen is.

Rob Ronalds, de zanger van Cooldown café, scoort met ‘Voor een zoen’ zijn zesde hit, maar zit nog altijd te wachten op een positie in het zogenaamde linkerrijtje. Tot nu toe kwam hij solo niet verder dan nr.51 met ‘Kanjer’, begin 2003. Dat was trouwens ook een vertaling en wel van ‘You’re the greatest lover’ van Luv’.

Stevie Ann rondt tweede album af

Stevie Ann: Get away (94)

Twee jaar geleden, op 11 juni 2005, kwam ‘Away from here’, de debuutsingle van Stevie Ann, binnen op nr.99. Vervolgens bleef het nummer drie weken uit de Single Top 100, om op 9 juli op herhaling te gaan op 96. Geen grote prestatie, maar haar naam was geïntroduceerd.

Stevie Ann (geboren als Stéphanie Struijk in Roggel op 24 juni 1986) is al op jonge leeftijd bezig met muziek.
Na piano leert ze ook gitaar spelen, waarna ze begint met het schrijven van liedjes. Na de middelbare school begint ze aan de Rockacademie in Tilburg, die Jacqueline Govaert van Krezip ook heeft gevolgd. Alleen kiest Stevie na één jaar al voor de praktijk.

In 2005 wint ze een Essent award voor veelbelovend jong talent en begin 2006 krijgt ze een Zilveren Harp voor haar debuutalbum ‘Away from here’. ‘The poetry man’, haar tweede single, bereikt eind januari 2006 de éénentwintigste plaats, en ook ‘One year of love’, een cover van een Queen-nummer, wordt een hit: nr.38. 2006 staat in het teken van heel veel (festival-)optredens en begin dit jaar duikt ze de studio in voor de opname van het tweede album, ‘Closer to the heart’, dat begin oktober verschijnt.

Met René Schuurmans naar de sneeuw

René Schuurmans: Maria (98)

Na een paar weken uit de roulatie te zijn geweest vanwege een flinke longontsteking, staat René Schuurmans weer op de bühne. En dat komt mooi uit, want dan kan hij volop promotie bedrijven voor ‘Maria’. En dat is wel nodig, want het nummer komt slechts binnen op nr.98; het is zijn tiende notering. Voor de fans is de videoclip ook op de single gezet.

René Schuurmans (geboren in Den Dungen op 20 november 1964) zong vóór zijn solocarrière met zijn zuster Astrid als het duo René en Astrid. Omdat Astrid liever bij een band zong, ging René het solo proberen. In 2004 leidde dat tot ‘Hela ho’, dat tot nr.61 kwam. Daarna volgden datzelfde jaar nog ‘Ik kom naar huis’ (nr.53) en ‘Als ik haar zie’, nog altijd zijn grootste hit (nr.13). Daarna scoorde hij elk jaar twee hits. Dit jaar had hij een nr.18-hit met ‘Laat de zon in je hart’, dat voor het laatst genoteerd stond op 25 augustus. Het wachten was dus nog op een tweede hit dit jaar en die is er nu in de vorm ‘Maria’ op 98. Het nummer staat evenals zijn vorige hit op het album ‘Vanaf vandaag’, dat tot nr.5 kwam in de Mega Album Top 100.

Met René naar de sneeuw

Je moet er nog niet aandenken, maar tussen 15 en 22 maart is René een week in Tirol voor het grootste Nederlandse après-skifeest. Samen met onder andere Wolter Kroes, Peter Beense en Arne Jansen zal daar een feestje worden gebouwd. klik hier als je daar bij wilt zijn.

Fraser wil beroemd worden

Fraser: When will I be famous (100)

Fraser is een van de muziekprojecten van Joris van Dijk (31 jaar) , Michel Clerx (28 jaar) en producer/muzikant Bob Sandee (26 jaar), werkend onder de naam Sonic solutions. Hun specialiteit is dance, jumpstyle, electro en après-ski nummers. Eind jaren 90 hadden Joris en Michel successen met hardcore muziek. Vorig jaar bereikte ‘Nasty creep …’ een vijfentwintigste plaats, dat Joris en Michel maakten met DJ Kicken. En in opdracht van de Lawine boys maakten ze ‘Als we gaan dan gaan we met z’n allen!’, in januari goed voor nr.41. In Vlaanderen scoorden ze een megahit met ‘The logical song’, waarvan 20.000 stuks werden verkocht.

‘When will I be famous’ van Fraser was in 1988 de debuuthit voor Bros, de broertjes Matt & Luke Goss en Craig Logan. Het nummer kwam tot nr.5 en zou hun grootste hit blijken. Na acht hits was de koek op en verliet Craig in 1989 het trio. Twee jaar later hielden ook de broers het voor gezien. In 1995 probeerde Matt het solo nog. Broer Luke was in de jaren 90 te zien in musicals en in de film ‘Blade II’. Ook hij nam enkele singles op. Craig Logan was succesvoller: hij was manager van P!nk en werd vorig jaar hoofd van het label RCA, dat onder Sony BMG valt.

Bekijk hier het origineel van Bros.

Album Top 100: Gloria ziet Sara én nr.1-album

Gloria Estefan op 1 met dank aan Rotterdam

Album top 3:

1. NIEUW Gloria Estefan: ’90 millas’
2. NIEUW Pete Philly & Perquisite: ‘Mystery repeats’
3. NIEUW 50 cent: ‘Curtis’


Gloria Estefan: 90 millas (1)

Gloria Estefan zorgt voor een daverende verrassing deze week door met ’90 millas’ op 1 te debuteren in de Album Top 100. Het album was samen met ‘Mystery repeats’ van Pete Philly & Perquisite in de race voor de toppositue, maar uiteindelijk wint Gloria met een ruime voorsprong van 17% in verkoopcijfers. Ze heeft de nr.1-notering voor een groot deel te danken aan haar mini-optreden tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam op zaterdag 8 september. Daar trad ze op, ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Havenbedrijf Rotterdam, op een ponton in de Maas, met op de achtergrond de Erasmusbrug. Haar concert werd rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1. De Rotterdammers Lee Towers, Di-rect, Tasha’s world en Jules Deelder gingen haar die avond vooraf.

Gloria, die begin deze maand vijftig werd, gaat met het Spaanstalige album terug naar haar roots: “Ik begon op m’n achtste met gitaarspelen voor mijn oma; zij was mijn enige publiek. Voor haar speelde ik allemaal Cubaanse nummers. De titel '90 Millas' staat symbool voor de afstand tussen Key West en Cuba, die de zangeres en haar man scheidt van hun geboorteland. “Met het album wil ik eigenlijk zeggen dat Cuba nog een groot deel is van wie we zijn. In ons hoofd, hart en in onze muziek.”.

’90 millas’ is Estefans eerste solo-nr.1 in Nederland. In 1989 stond ze samen met de Miami sound machine al tien weken op nr.1 met ‘Anything for you’. ’90 millas’ is het eerste Spaanstalige album in achttien jaar tijd dat de bovenste plek van de albumlijst bereikt. We moeten terug naar september 1991 om haar voorganger aan te treffen: ‘Este mundo’ van de Gypsy kings.

Pete Philly & Perquisite: Mystery repeats (2)

Geen nr.1-album, maar wel een record voor Pete Philly & Perquisite. Hun ‘Mystery repeats’ is nieuw op 2 deze week, waarmee de posities van hun vorige albums ruim zijn verbeterd: ‘Mindstate’ kwam in 2005 tot 52 en ‘Remindstate’ vorig jaar tot 49. In de week dat de belangrijkste internationale hiphop albums van 2007 verschijnen, ‘Curtis’ van 50 Cent en ‘Graduation’ van Kanye West, is het album ‘Mystery repeats’ van Philly & Perquisite het best verkopende hiphopalbum in Nederland. Volgens hitparadesamensteller GfK Mega Charts is de plaat zelfs het hoogst genoteerde hiphopalbum van Nederlandse bodem aller tijden! Het album van Pete Philly & Perquisite werd vorige week zaterdag gepresenteerd voor 1.500 fans in een uitverkochte Melkweg in Amsterdam. De komende maanden tourt de band door Nederland. Later dit jaar zal het album worden uitgebracht in heel Europa. Aansluitend zal de band ook in het buitenland op tournee gaan.

50 cent: Curtis (3)

50 cent moet stoppen met optreden en platen maken! Curtis Jackson (in Nederland noemen we hem Twee Kwartjes) had aangekondigd dat hij zich terug zou trekken uit de muziekwereld wanneer zijn nieuwe album, ‘Curtis’, minder zou verkopen dan ‘Graduation’ van Kanye West. Nou wint 50 cent bij ons nog ruim van Kanye (een derde plaats tegenover een elfde; 50 cent verkoopt ruim de helft meer), maar in de States zijn de rollen omgedraaid: daar heeft Kanye West in de tussenstand zijn rivaal op onoverbrugbare achterstand gezet. Komende woensdag wordt de definitieve Billboard Album Top 200 bekendgemaakt, dus dan weten we definitief of 50 cent voortaan achter de geraniums gaat zitten.

50 cent bezorgt Nederland wél een spectaculaire albumlijst: de hele top 3 is deze week hagelnieuw. Komt trouwens wel vaker voor hoor: op 17 maart van dit jaar hadden we ook al drie nieuwkomers in de top 3. Toen waren dat respectievelijk Within temptation, Josh Stone en Simply red.

Marianne Weber: Tranen van geluk (8)

Vorige week maakte Marianne Weber een van de grootste sprongen naar nr.1 in de Album Top 100 (vanaf 29), maar deze week gaat ‘Tranen van geluk’ al weer flink onderuit, van 1 naar 8. Daarmee belandt Marianne in het klassement van de vijf grootste zakkers. Klik hier voor het overzicht.

Epica: The divine conspiracy (9)

De top 3 is nieuw, maar verderop in de top 10 treffen we nóg een nieuwkomer aan. De Nederlandse gothics van Epica scoren hun eerste top 10-album en dus de grootste albumhit uit hun carrière. Met hun voorgaande vijf albums kwamen ze niet verder dan de twaalfde plek (voor ‘Consign to oblivion’ in 2005). ‘The divine conspiracy’ is een conceptalbum geworden. Het idee erachter: God heeft veel verschillende religies gecreëerd, waarbij de mensen zelf over de oppervlakkige verschillen moeten stappen en ontdekken dat de ware aard van alle godsdiensten het zelfde is.

Sinds het vertrek vorig jaar van drummer Jeroen Simons zit de band zonder vaste trommelaar; op de nieuwe plaat is Ariën van Weesenbeek van de groep God dethroned een welkome gast. Een andere gastspeler is Sander Gommans van After forever: hij verzorgt de grunts.

Kanye West: Graduation (11)

Verliezer in Nederland, maar winnaar in de VS: Kanye West komt met ‘Graduation’ bij ons ‘slechts’ binnen op een elfde plek. Hij scoort er wel een persoonlijk record mee: ‘The college dropout’ bleef in 2004 steken op 53 en ‘Late registration’ kwam vorig jaar niet verder dan 24.Luciano Pavarotti: Pavarotti forever (13)

Blijkbaar zat de platenmaatschappij van Luciano Pavarotti al een tijdje te wachten op diens dood, want de arme man is nog maar net ter aarde besteld, of zijn afscheidsalbum ligt al in de winkels. ‘Pavarotti forever’ is een dubbelalbum met eenenveertig klassieke en minder-klassieke werken. Er staan duetten op met Andrea Bocelli en Frank Sinatra (uiteraard ‘My way’) en het is een waardig afscheid voor de tenor uit Modena, die anderhalve week terug op 71-jarige leeftijd aan kanker bezweek.

KT Tunstall: Drastic fantastic (21)

Het gaat goed met Katie Tunstall: haar single, ‘Hold on’, klimt in de Single Top 100 (naar nr.66 deze week) en haar nieuwe album, ‘Drastic fantastic’, debuteert op 21. De tweeëntwintigjarige Schotse verbetert daarmee de positie van haar debuutalbum, ‘Eye to the telescope’, meteen met 33 plaatsen. Die verkocht wereldwijd 4 miljoen keer, dus dat belooft nog wat…

the Opposites: Begin 20 (23)

De Opposites doen de titel van hun nieuwe album eer aan: ze komen op nr.23 binnen; begin 20 inderdaad. De ragboeren (zo noemen ze zichzelf) volgen met die plaat hun debuut ‘De fik erin’ uit 2005 op. Op het album zijn gastbijdragen te horen van EliZe, Reverse, Kempi, Sef en (op de single ‘Dom, lomp & famous’) Dio en Willie Wartaal.

Patrick Watson: Close to paradise (37)

De Canadese zanger/componist Patrick Watson is geen soloartiest, maar heeft zijn naam geleend aan een band van vier personen. Dat zijn naast Patrick, Mischka Stein (bas), Simon Angell (gitaar) en Robbie Kuster (drums). Eind 2006 braken ze in eigen land door met het album ‘Close to paradise’, dat nu bij ons binnenkomt op nr.37. Patrick Watson zong als zevenjarige jongen in kerken in Montreal, studeerde klassiek en jazzpiano en verdiepte zich in arrangement- en compositieleer. Hij zegt beïnvloed te zijn door klassieke componisten als Debussy en Satie. ‘Close tot paradise’ is geïnspireerd door een tocht door Vietnam vijf jaar geleden.

Kate Nash: Made of bricks (43)

De single ‘Foundations’ staat op het punt van doorbreken in de Single Top 100; het nummer klimt naar nr.82 en is deze week de Megahit op 3FM. Het album ‘Made of bricks’ staat ook in de belangstelling, want dat komt binnen op nr.43. Kate Nash wilde aanvankelijk actrice worden, maar door een ongelukje met haar voet, waardoor ze gedwongen was om veel tijd thuis door te brengen, begon ze met het schrijven van nummer. Vervolgens zette ze wat liedjes op MySpace, wat leidde tot veel belangstelling. ‘Made of bricks’ bereikte de eerste plaats in de Britse albumlijst.

Willeke Alberti: Goud (48)

Een vijftigjarig jubileum laat je niet zo voorbij gaan. En dus werd het jubileumconcert opgenomen dat Willeke Alberti in Carré gaf. Daar is nu een dubbel-cd + dvd van verschenen, ‘Goud – live in Carré’, die binnenkomt op
Nr.48. Eigenlijk had het jubileum vorig jaar gevierd moeten worden, want toen zat Willy Albertina Verbrugge (Amsterdam, 3 februari 1945) al vijftig jaar in het vak als zangeres: in 1956 stond ze voor het eerst op de planken met haar vader Willy.

Mark Knopfler: Kill to get crimson (55)

Mark Knopfler is veruit de productiefste van het voormalige Dire straits. Zijn eerste soloalbum verscheen in 1991 en sindsdien heeft hij, inclusief zijn nieuwste album ‘Kill to get crimson’, acht albums uitgebracht. Zijn succesvolste zijn ‘Sailing to Philadelphia’ (2000) en ‘The ragpicker’s dream’ (2002), beide goed voor een nr.2-notering. ‘Kill to get crimson’ is deze week de Radio 2-cd. Volgend jaar geeft Mark Knopfler twee optredens in Nederland, op 30 maart in de Heineken Music Hall in Amsterdam en een dag later in Ahoy Rotterdam.

Iced earth: Framing armageddon (something wicked) (60)

De Amerikaanse heavy metalband Iced earth heeft sinds haar oprichting in 1994 menige samenstelling gekend. Vaste kern al die jaren is Jon Schaffer die in 1984 de band Purgatory oprichtte, en tien jaar later de naam wijzigde in Iced earth. De huidige bezetting wordt gecompleteerd door Tim ‘Ripper’ Owens (zang), Tim Mills (leadgitaar) en Brent Smedley (drums). Drie jaar geleden haalde de band een notering met het album ‘The glorious burden’ (nr.87).

Hairspray (original soundtrack) (61)

Zoals zo vaak tegenwoordig wordt er van een succesvolle film een remake gemaakt. Dit keer gaat het om de gelijknamige Broadway-musical uit 2002, dìe al een bewerking was de film ‘Hairspray’ uit 1988. Het onderwerp van ‘Hairspray’ is rassenscheiding in de jaren 60 in Baltimore, waar de blanken meer rechten hebben dan de zwarten. De film draait sinds 30 augustus in de bioscopen, met in de hoofdrollen Christopher Walken, John Travolta en Michelle Pfeiffer. Queen Latifah speelt de rol van ‘Motormouth’ Maybelle Stubbs, een r&b radio-dj, die een platenzaak runt op North Avenue. Zij is te horen in ‘Big, blonde and beautiful’, ‘I know where I’ve been’ en ‘You can't stop the beat’. Van de oorspronkelijke Broadway-musical zijn drie liedjes niet meegenomen.

Gé Reinders: Blaos mich ’t landj door (94)

‘Blaos mich ’t landj door’ van Gé Reinders is een album met nieuwe liedjes. Dus geen oude liedjes, zoals op zijn vorige albums. Gé Reinders (geboren in Helden op 12 september 1953) groeide op in Limburg en bracht als zeventienjarige een jaar door in de Verenigde Staten. Aanvankelijk profileerde hij zich als Engelstalige bluesartiest. Het succes kwam in de jaren 80 met het schrijven en zingen in het Limburgs. In 1986 won hij de Limburgse ‘Nu of nooit’-prijs, waardoor hij mocht optreden op Pinkpop. In 1999 verscheen het album ‘D’n haof’ met daarop het nummer ‘Bloasmuziek’, gespeeld door een fanfare. In 2005 volgde ‘Bloas mich noa hoes’ (nr.29), waarop vijftien blaasorkesten uit Limburg spelen. Op zijn nieuwste cd, ‘Blaos mich ’t landj door’, spelen bijna zevenhonderd muzikanten mee: uit elke provincie een blaasorkest.

Daughtry: Daughtry (100)

In de Single Top 100 debuteert de Amerikaanse groep Daughtry met het nummer ‘It’s not over’ op nr.53. Ook in de Album Top 100 vinden we de band voor het eerst, maar dan wel een stuk lager: als hekkensluiter. In zijn eigen land ging het debuutalbum in vijf weken tijd 1 miljoen keer over de toonbank; het is daarmee het snelst verkopende rockdebuut aller tijden. Inmiddels zijn er daar al 3 miljoen stuks van ‘Daughtry’ verkocht.