vrijdag 17 juli 2015

Hitflits: eerste #1-hit voor Enrique Iglesias, record aantal albums van NSJ-acts

Zijn vader Julio haalde twee keer de top. Met ‘Un Canto A Galicia’ (in 1972) en met ‘Quiereme Mucho’ (in 1979). Zelf stond hij al negen keer in de top 10, waarvan vier keer op de tweede plaats. En nu eindelijk scoort Enrique Iglesias zijn eerste #1-hit met ‘El Perdón’ dat daar negen weken voor nodig had. Enrique nam het nummer op met de Amerikaan Nick Rivera Caminero, wiens bijnaam Nicky Jam is.

Begin dit jaar had Nicky ‘El Perdón’, dat ‘vergeving’ betekent, zelf opgenomen.  Platenmaatschappij SONY zag wel wat in dé vertolker van reggaeton, en bood hem een contract aan. Vervolgens nam Nicky het nummer opnieuw op met Enrique Iglesias, en scoort na Spanje en Italië, nu ook in ons land een #1-hit met ‘El Perdón’.

Als gevolg van het succes van ‘El Perdón’, is ‘Bailando’ van Enrique Iglesias feat. Sean Paul / Gente de Zona / Descember Bueno (#3 in 2014), al weer een aantal weken aan een opmars bezig. Via 90, 2x 78, 69 en vorige week 58, valt het nummer in de 47e week licht terug naar de 65e plaats.

SINGLE TOP 5

1. (3)   Nicky Jam & Enrique Iglesias: El Perdón
2. (1)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
3. (2)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
4. (4)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
5. (6)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show

Vorige week zakte hij nog naar de veertiende plaats, maar dat was slechts een aanloopje voor deze week. Want nieuw bij de bovenste tien is ‘Ghost Town’ van Adam Lambert, dat in de negende week van 14 naar #9 stijgt, waarmee hij zijn eerste top 10-hit scoort.

Rest de vier eerste weeks noteringen van deze week:
#78 the Weeknd: The Hills
#92 R. City feat. Adam Levine: Locked Away
#96 Martin Solveig feat. Sam White: +1
#100 O’G3NE: Wings To Fly

ALBUMS

Ze hadden het weer goed gezien: de muziekcritici met hun voorspelling van de acts die het in 2015 zouden gaan maken, de zogenaamde Sound of 2015. James Bay was lange tijd de favoriet, maar uiteindelijk liep Years & Years met de winst weg. Bay bracht zijn debuutalbum al in maart uit, dat de vijfde plaats bereikte.
En nu is het de beurt aan de winnaars, Years & Years, dat al een vette top 10-hit scoorde met ‘King’. Met Communion, hun langverwachte debuutalbum, komt het trio binnen op de vijfde plaats van de Album Top 100.

acht keer Sound of

In de Britse albumlijst is het Years & Years wel gelukt om #1 te komen. In het rijtje winnaars van Sound of, is Years & Years de achtste die de eerste plaats haalt. In de eerste volle week sinds de Britse hitparade vorige week verhuisde van de zondag naar de vrijdag, zijn er 55.592 stuks van verkocht, incl. 3225 streams. Relatief gezien verkoopt Communion meer dan drie keer X van Ed Sheeran, de #2.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Henk Bernard: Liefde Is Leven (tweede week)
2. (2)   Maaike Ouboter: En Hoe Het Dan Ook Weer Dag Wordt
3. (9)   Typhoon: Lobi Da Basi
4. (5)   Kensington: Rivals
5. EW  Years & Years: Communion

De overige eerste weeks noteringen zijn:
#35 Tame Impala: Currents, ‘The Less I Know The Better’ is deze week Megahit op 3FM
#38 Cradle Of Filth: Hammer Of The Witches
#43 Hansi Hinterseer: Gefühle
#73 Tyrese: Black Rose
#76 R5: Sometime Last Night
#81 Cody Simpson: Free
#83 Owl City: Mobile Orchestra
#96 Melissa Etheridge: A Little Bit Of Me: Live In L.A.

Recordaantal albums van North Sea Jazz acts

Opnieuw wordt de Album Top 100 voor een belangrijk deel bepaald door een festival. Na Pinkpop (week 24) en het festivalweekend met RockWerchter, Concert At Sea en Down The Rabbit Hole (week 27), is het deze week het North Sea Jazzfestival (NSJ) dat de toon zet. Vorig weekend vond in Rotterdam de 40e editie plaats.
Twee jaar geleden stond er een recordaantal van 30 albums van NSJ-acts in de lijst. Vorig jaar viel dat iets terug naar 27, maar dit jaar wordt het record van 2013 verbroken, want het zijn er niet minder dan 33. Daarvan gaan er 15 op herhaling, 8 stonden vorige week al genoteerd, 7  zijn nieuw (net voor het festival uitgebracht). Blijven er 3 over van voor 2015, die nog niet eerder genoteerd stonden.

Hier volgen ze alle 33, met na de titel tussen haakjes de hoogste stand. Als er niets staat, betreft het een album van voor 2015. Staat er ***nieuw***, dan is het een album dat pas is uitgebracht.

#3 (9)  Typhoon: Lobi Da Basi (1)
#7 (41) Paolo Nutini: Caustic Love (3)
#10 (25) Leon Bridges: Coming Home (10)
#11 (31) Selah Sue: Reason (1)
#14 d’Angelo & the Vanguard: Black Messiah (10)
#15 Marcus Miller: Afrodeezia (26)
#16 (47) Melodie Gardot: Currency Of Man (12)
#18 (44) Hozier: Hozier (7)
#24 (53) Alabama Shakes: Sound & Color (4)
#26 Laura Mvula: Laura Mvula with Metropole Orkest conducted by Jules Buckle
#29 José James: Yesterday I Had The Blues – The Music of Billie Holiday (26)

#31 Tony Bennett & Lady Gaga: Cheek To Cheek (13)
#37 (84) Beth Hart: Better Than Home (1)
#44 Habib Koite & Eric Bibb: Brothers In Bamako ***nieuw***
#49 Benjamin Clementine: At Least For Now (13)
#50 Ben l ‘Oncle Soul: A Coup De Rèves (50)
#52 Rhiannon Giddens: Tomorrow Is My Turn ***nieuw***
#53 Jarrod Lawson: Jarrod Lawson (53)
#58 John Legend: Love In The Future (3)
#59 New Cool Collective: Electric Monkey Sessions

#63 Kurt Elling: Passion World ***nieuw***
#69 Dee Dee Bridgewater & Irving Mayfield: Dee Dee’s Feathers ***nieuw***
#71 Jett Rebel: Venus & Mars (20)
#72 Jett Rebel: Hits For Kids (3)
#76 Gary Clark Jr.: Gary Clark Jr. Live (76)
#86 Diana Reeves: Beautiful Live
#91 Nneka: My Fairy Tales ***nieuw***
#92 David Sanborn: Time And The River ***nieuw***
#93 Gary Clark Jr.: Blak And Blu (6)
#90 Jamie Cullum: Interlude (42)
#94 Cassandra Wilson: Coming Forth By Day ***nieuw***
#98 Curtis Harding:  Soul Power (43)
#97 Ntjam Rosie: The One (91)

Daarnaast staan er ook nog elf albums van NSJ-acts in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. We kunnen wel zeggen dat het een veelzijdige 40e editie was. Er komt dit jaar nog één festival dat z’n invloed zal hebben op de albumlijst, en dat is Lowlands, eind augustus.

Dit weekend gaat ook het zuiden van Nederland op vakantie. Wij werken de Hitflits nog een beetje bij voor de nieuwe noteringen. Voor de albumsnippers kun je terecht op de nieuwspagina van 3FM. Zondag draait Hans Schiffers op NPO Radio 2 een aantal nummers uit de nieuwe albumlijst.

maandag 13 juli 2015

Megaman bij week 28 – 11 juli 2015

‘Drank & Drugs’ platina dankzij streams

En verder in deze Megaman:
-          Pharrell Williams blijft Happy klinken
-          B-brave mocht geen tweede One Direction worden
-          Janieck Davy leerde zichzelf gitaar spelen op de filmset
-          Snollebollekes brengt verkoeling
-          Silentó trekt een lange neus
-          John Newman heeft zijn tweede album al af
-          Run alsnog een hit dankzij bierreclame

Na twee top 10-albums scoort volkszanger Henk Bernard met Liefde Is Leven zijn eerste #1-album. Daarnaast debuteert een halve Mexicaan in de Album Top 100. Wie? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM. Met daarin volgende week alles over North Sea Jazz, dat dit weekend voor de 40e keer werd gehouden.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

platinastreams voor ‘Drank & Drugs’

#1 Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs                                         *** vierde week op #1 ***

Terwijl in Nederland het overwicht van ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex langzaam aan het afnemen is, nadert het nummer in de Vlaamse Ultratop de top 10. Via 42 en 23 stijgt het nummer deze week naar de dertiende plaats. Geen notering die een platina plaat rechtvaardigt. Toch kreeg het duo er afgelopen vrijdag eentje in Brussel uit handen van dj Eva de Roo tijdens haar programma voor Studio Brussel.

platinastreams

Van ‘Drank & Drugs’ zijn in Nederland meer dan 30.000 gedownload en gestreamd. Vooral die streams zorgen voor de onderscheiding, want de downloadaantallen stellen niet veel meer voor. Sinds 1 juli 2014 tellen streams mee in een verhouding 100 streams = 1 download.
Met meer dan 4 miljoen streams (= 40.000 downloads) haalt ‘Drank & Drugs’ met gemak de platinagrens voor een single, die op 30.000 ligt. Grote kans dus, dat het nummer ook nog wel dubbelplatina wordt.

buitenland

Inmiddels is het buitenland ook geïnteresseerd in die rare #1 in the Netherlands. De videoclip is al zo’n 8 miljoen keer bekeken. Het is vooral de beat die de meeste mensen waarderen. Buitenlanders vragen zich af waar Kleine & Flex over rappen. Er zijn mensen die denken dat het over een kookprogramma gaat … Inmiddels zijn er ook al diverse Duitse en Engelstalige versies van ‘Drank & Drugs’.

Naast de diverse parodieën in eigen land, is er sinds kort ook eentje over een broodjesketen, getiteld ‘Brownies&DownieS’, door Lil'Michelle en Rickie Flex. Dit zijn twee jongeren met het syndroom van Down die beide werken bij de gelijknamige broodjesketen in Veghel. Zij rappen niet, dat doet Gert-Jan Pelkman.

Pharrell Williams blijft Happy klinken

#59 Pharrell Williams: Freedom     *** hoogste eerste weeks ***

Op 18 juni had Nederland de wereldpremière van de live versie van ‘Freedom’, de nieuwe single van Pharrell Williams. Die avond zong hij het nummer twee keer, aan het begin en aan het einde van het optreden dat hij gaf op Pinkpop. Daarmee is zijn openingszin ‘Hello Amsterdam’ terwijl dat natuurlijk ‘Hello Landgraaf’ had moeten zijn, vergeven. Tien dagen daarvoor, op 8 juni, was een deel van het nummer al te horen tijdens de introductie van Beats1, het radiostation van Apple Music.

Naast ‘Freedom’ staat Williams nog steeds genoteerd met ‘Happy’, al 101 weken en gestegen naar de 77e plaats. Wereldwijd is ‘Happy’ meer dan 15 miljoen gedownload en gestreamd. Dat aantal zal ‘Freedom’ nooit halen, want een tweede ‘Happy’ zit er niet in.

B-brave mocht geen tweede One Direction worden

#69 B-brave: Verleiden

Na vier noteringen in 2013 én 2014, is ‘Verleiden’ pas de eerste hit voor B-brave dit jaar. Het nummer is de voorbode van een EP later dit jaar. Voor een nieuw album moeten de Braviors (zoals de fans van de boyband zich noemen), nog wat langer wachten. Hun eerste, De Eerste Date, stamt al weer uit 2013 en bereikte de tweede plaats.
Behalve de EP kunnen de fans uitkijken naar de clubtour dit najaar in Nederland en België. Voorafgaand doen ze nog even de Antillen en Suriname aan, waar menig fan bij aanwezig wil zijn, maar niet kan. Dat kan weer wel tijdens de optredens op 13 en 14 november bij Musicals in Concert in de Ziggo Dome.

‘Verleiden’ van B-brave is geschreven door Sky Adams (muziek) en Brahim Fouradi (tekst). Adams is werkzaam bij de Britse muziekuitgeverij Phrased Differently, dat wereldwijd nummers schrijft voor onder andere Miley Cyrus, Afrojack en Tiësto.

Brahim Fouradi vormde tot 2012 met zijn broer Mohamed het rapduo Fouradi. Sinds twee jaar woont Brahim in Londen en werkt voor SYCO, het label/productiebedrijf van Simon Cowell (Mr. X-Factor) en Sony. Brahim begeleidde kandidaten bij de Nederlandse en Amerikaanse X-Factor en schreef onder andere ‘Shotgun’ van Yellow Claw feat. Rochelle (#9 in 2014).

Geen tweede One Direction

Daarnaast is Brahim de A&R-manager van B-brave en schreef hij elf van de twaalf liedjes van De Eerste Date. Brahim heeft voorkomen dat Sony van B-brave de Nederlandse One Direction wilde maken. Brahim zag dat niet zitten, want Mainstreet, de andere Nederlandse boyband, vult dat gat al. En dus bepaalde hij dat B-brave de r&b-kant op ging.

Janieck Davy leerde zichzelf gitaar spelen op de fimset

#85 Lost Frequences feat. Janieck Davy: Reality

Terwijl ‘Are You With Me’ van Lost Frequencies feat. Parson James in de 24e week terug de top 10 instijgt, van 12 naar #9, komt op #85 de opvolger binnen: ‘Reality’. Dit keer geen bewerking van een countrynummer, maar een eigen nummer van Lost Frequencies, ofwel de Vlaamse dj Felix de Laet, daarbij geholpen door Janieck Davy.

Janieck Davy werd op tienjarige leeftijd bekend als Pluk in de film Pluk Van De Petteflet. Daarna was hij onder andere te zien in Kruistocht In Spijkerbroek en Grijpstra En De Gier. Alles onder zijn eigen naam: Janieck van de Polder (Noordwijk, 1994).

Tijdens het lange wachten op de filmset leerde hij zichzelf gitaar spelen en schreef hij melodieën en teksten voor Lost Fox, een vriendenband waarmee hij regelmatig optrad.
Demo’s van Janieck belandden in 2012 bij producers Rowin Schumm en Tjaart Venema, die samen met Wil Boerboom SBV-Songwriting vormen en voormalige leden zijn van Lichter Laaie. Nog datzelfde jaar leidde de samenwerking tot de single ‘Six String Thing’, in juli 2014 gevolgd door het album Survival Guide. Sinds 2014 studeert Janieck aan de Haagse Hogeschool/TH in Rijswijk.

dance

In 2014 maakte Janieck zijn debuut als songschrijver van de dancetrack ‘Hold On’ voor Jakko & Bream feat. Radboud, dat hij schreef met Radbout Miedema. Dus was het niet zo gek toen Janieck in maart van dit jaar de studio indook met Felix de Laet en producer Arno Krabman om te werken aan ‘Reality’, ook geschreven met Radboud.

Daarnaast heeft Janieck een aantal optredens gedaan met Lost Frequencies en het nummer ‘Are You With Me’ gezongen. In april zat hij in Frankrijk met de leden van Klingande (hit: ‘Jubel’) in de studio. ‘Reality’ staat al drie weken bovenaan de Vlaamse Ultratop; ‘Are You With Me’ hield het daar vijf weken vol.

Snollebollekes brengt verkoeling

#88 Snollebollekes: Lekker Likkie

Natuurlijk is de tekst van ‘Lekker Likkie’ van de Snollebollekes dubbelzinnig: likken aan een ijsje en … juist! Maar zo erg als Jordy van Loon het in 2012 maakte met het nummer ‘Likken, lekker likken’, is het zeker niet. De videoclip met Rob Kemps, het (enige) boegbeeld van de Snollebollekes, is zelfs vermakelijk. Daarin loopt hij met een ijskarretje langs de recreatieplas de Ijzeren Man in Vught. Aan het einde roept hij nog even ‘ijs ijs koel man’ naar ‘Icebaby’ van Vanilla Ice.

Snollebollekes is in 2013 bedacht door Maurice Hermans (DJ Maurice) & Jurjen Gofers (dj bij Veronica). In 2007 ziet een platenbaas Rob Kemps, tweede bij het BNN-programma Lama Gezocht, in Amsterdam bezig met standup-comedy. Hij brengt Rob in contact met Maurice en Jurjen en  Snollebollekes geboren. Sindsdien scoorde het gezelschap vier hits, waarvan ‘Vrouwkes’ (#11 in 2013) de grootste is.

Silentó trekt een lange neus

#96 Silentó: Watch Me (Whip / Nae Nae)

Veel nummers beginnen tegenwoordig hun zegetocht op YouTube. Zo ook ‘Watch Me (Whip / Nae Nae)’ van de Amerikaanse rapper Silentó. Begin dit jaar zette hij het nummer op zijn  YouTube-kanaal dat sindsdien zo’n 50 miljoen keer beluisterd is, want er valt niets te zien! Al snel bleek dat het nummer vooral onder kinderen zeer populair is omdat de tekst  refereert naar een drietal dansjes: whip dance, the nae nae, and the stanky leg.

Scouts van Capitol Records zagen dat hier geld was te verdienden en boden Silentó een contract aan. Gelijk met de release in mei lanceerde Silentó op zijn kanaal een video met een dansinstructie. Vervolgens nam hij (met veel kinderen) een videoclip op, die inmiddels meer dan 30 miljoen keer is bekeken. Daarnaast is de track met ruim 700.000 downloads de goudgrens ruim gepasseerd. Het nummer voert sinds deze week de Billboard Hip Hop Singles Saleslijst aan.

lange neus

Silentó is het pseudoniem van Ricky Lamar Hawk, geboren op 22 januari 1988 in Atlanta, Georgia. De naam Silentó, dat stilte betekent, koos Ricky onder het motto: niet praten maar doen. Nadat hij in 2014 met een ander liedje een wedstrijd op zijn school had verloren, nam hij ‘Watch Me (Whip / Nae Nae)’ op. Het doet hem goed dat dit nummer zo goed aanslaat. Tegenover de jury trekt hij dan ook een lange neus: ‘zie je nou wel dat ik goed ben, had mij nou maar gekozen!’.
Silentó is beïnvloed door de muziek van Marvin Gaye en the Temptations, muziek waarna zijn moeder luisterde. Op dit moment woont de 17-jarige Ricky bij zijn tante. Samen met Bola da Producer (= Timothy Mingo uit Tampa, Florida) en tevens zijn manager, werkt Silentó aan nieuwe nummers.

John Newman heeft zijn tweede album al af

#97 John Newman: Come And Get It

Zo makkelijk als het ging met ‘Love Me Again’, de eerste single van John Newman (#19 in 2013), zo moeilijk heeft ‘Come And Get It’ het. Het nummer is al ruim een maand uit en weet nu pas te scoren, en dan ook nog maar net, op #97. Toch vreemd, als je weet dat het geen nummer is van zijn album Tribute, maar een nieuw nummer.

hoofd

Over zijn nieuwe album meldde de 25-jarige Britse zanger in augustus 2014 dat het al zo’n beetje af is: “In my head I’m a lot further on than the standing material. I’ve got all the concepts, all the artwork, I’ve done all the marketing and release strategies and video ideas for the songs I’ve got.” In zijn hoofd zit het wel goed dus, nu de uitwerking nog!

Run alsnog een hit dankzij bierreclame

#100 Rondé: Run (East & Young Remix)

Begin 2014 ontstaat op de Herman Brood Academie in Utrecht de band Rondé. Na een korte tournee langs een aantal poppodia, schrijft de band zich in voor de Popronde en wordt tot hun verrassing geselecteerd. Dat betekent optreden in Paradiso. Naast zangeres Rikki Borgelt bestaat Rondé dan uit Isai Reiziger (drums), Armel Paap (gitarist), Cas Oomen (bas) en Adriaan Persons (toetsen). Single ‘Run’ verschijnt in oktober en wordt door 3FM uitgeroepen tot Megahit en 3FM Serious Talent.
In maart moet Rikki een operatie aan haar stembanden ondergaan. Kort daarna verschijnt ‘We Are One’ dat ook Megahit wordt. Daarnaast is Rondé winnaar van de 3FM Serious Talent Award, wat betekent dat ze een jaar lang support krijgen van 3FM. Ondanks de steun van 3FM maar ook van andere radiostations halen beide nummers geen notering in de Single Top 100.

bierreclame

Einde verhaal? Nog niet, want op 6 juni startte bierbrouwer Heineken de tv-campagne ‘Pak dezomer’, waarbij ‘Run’ van Rondé is gebruikt. De campagne draait om muziek, met focus op de verschillende festivals deze zomer. Daarnaast kan je met het Heineken Speakerkratje overal je eigen feest bouwen. Reclamebureau TBWA uit Amsterdam bedacht de reclameslogan en spot. Eerder scoorden ze al voor KPN telecom (Fons/Gebroeders Ko), AH (Welpies) en maakten campagnes voor onder andere Pearl, 4 uur Cup-a-soup en andere spotjes voor Heineken.

Run in de remix

Dankzij de Heinekenspot krijgt ‘Run’ van Rondé een half jaar later alsnog een notering in de Single Top 100.  Daar was dan wel eerst een remix voor nodig, speciaal gemaakt voor het reclamespotje van Heineken door het Nederlandse duo East & Young.

East & Young bestaat uit Marc Vano (= Marc van Oosterbaan, 2 april 1985) en Ivo de Jong, beide uit Enschede. De twee kennen elkaar van het conservatorium daar, waar ze zo’n zeven jaar geleden werkten aan hetzelfde muziekproject onder leiding van Junkie XL. De samenwerking resulteerde in de eerste single ‘Reveal’, uitgebracht door Spinnin’ Records.
In 2011 won East & Young de Slam!FM DJ New Talent Award. Sindsdien maakten ze diverse remixen, onder andere van ‘All Of Me’ van John Legend, ‘Times Are Changing’ van Di-rect en meer recent ‘Runaway (U & I)’ van het Zweedse duo Galantis. ‘Don’t Care’, track van het album Pharmacy, schreven ze samen met Galantis.