vrijdag 14 juni 2024

Hitflits: ‘Huisfeestje’ op 1, Roxy Dekker gooit zichzelf van de eerste plaats

Twee weken geleden steeg ‘Sugardaddy’ van Roxy Dekker terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. We vroegen ons toen af ‘wanneer zal Dekker opnieuw de eerste plaats af moeten staan én aan wie?’ Deze week kunnen we het antwoord geven, want dat is nu en aan … zichzelf!
Opnieuw pakt de zangeres de eerste plaats in de Single Top 100, nu vanuit het niets, met het nummer ‘Huisfeestje’ dat ze maakte met de jongens van Bankzitters. De afgelopen week is het nummer ruim 3,6 miljoen keer gestreamd, waarvan vorige week vrijdag ruim 900.000.
 
Voor Bankzitters is ‘Huisfeestje’ ook hun tweede nummer 1-hit. In 2022 scoorde het vijftal met ‘Je Blik Richting Mij’ hun eerste. Ook dat nummer kwam vanuit het niets binnen op de eerste plaats.
 
hints
 
‘Huisfeestje’ is zo’n 2 maanden geleden ontstaan, toen Dekker en de boys het idee vatten om samen een nummer op te gaan nemen. De afgelopen tijd heeft Dekker op TikTok diverse hints gegeven, maar nog altijd dacht iedereen dat het nummer van haar alleen was.

Koen van Heest, één van de 5 Bankzitters vertelde daarover bij Radio 538: “We hadden het idee om te laten lijken of het een nieuwe tune van Roxy was, om te kijken wat het zou gaan doen. Op een gegeven moment vonden mensen het zo leuk en waren ze zo enthousiast, dat we dachten 'Ojee, wat als we zeggen dat het eigenlijk onze plaat is'. Maar toen vorige week het nummer uitkwam en Bankzitters zich bekend maakten, was iedereen enthousiast”.
 
in voetsporen van Frenna en vele anderen
 
Roxy Dekker neemt dus het stokje over van Roxy Dekker, maar zij is zeker niet de eerste act die zichzelf van de eerste plaats gooit. Velen gingen haar voor, de voorlaatste keer was op 3 november 2018. Toen stootte Frenna, samen met Boef, Madam Julie feat. Kaeh met ‘Special’ zichzelf van de eerste plaats. Samen met Bizzy, KM & Ramiks had hij het nummer ‘Culo’ opgenomen. De week daarvoor echter stond Frenna, samen met Lil Kleine met ‘Verleden Tijd’ ook al op de eerste plaats. Met andere woorden, drie weken achtereen verruilde Frenna met drie verschillende nummers, van de eerste plaats. Iets dat the Beatles (zelfs 2x) en Sandra van Nieuweland ook lukten.

SINGLE TOP 5
 
1. EW  Bankzitters feat. Roxy Dekker: Huisfeestje  *** eerste week op 1 ***
2. (1)   Roxy Dekker: Sugardaddy, op 28,36%
3. (2)   Frenna: Pretty Girls
4. (53) Joost: Luchtballon
5. (4)   Yves Berendse: Terug In De Tijd
 
Dan volgen nu de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#27 Sabrina Carpenter: Please Please Please
#56 Dopebwoy, Boef, Josylvio: Geldmachine
#62 Zack Inc, Fatah & Mocromanic feat. Auki: Verdachte
 
#88 Kafke & Frans Bauer: Van Brabant naar Bordeaux
 
Het is dit jaar 30 jaar geleden dat Fans Bauer zijn eerste scoorde met ‘Als Sterren Aan De Hemel Staan’, goed voor een veertiende plaats. Anno 2024 is Bauer met ‘Van Brabant naar Bordeaux’ toe aan zijn 54e notering. Voor Kafke, met wie hij het nummer opnam, is het pas zijn eerste hit in de Single Top 100, dus tijd voor een kennismaking.
Voor Kafke, de 28-jarige Kevin Verhoeven uit Deurne, begon het artiestenvak met een grap. Jaren geleden zong hij tijdens de motorcross in Elshout een nummer, waarvan door vriend Jordy de Wit een foto werd gemaakt. Daarop maakte de Wit daar een visitekaartje van en verspreidde het, zonder dat Verhoeven het wist, in kroegen en sportclubs. De grap werd echter serieuzer, toen Verhoeven werd gebeld door uitbaters die hem wel wilden voor een optreden.
 
Van het een kwam het ander. Diverse singles bracht hij uit, waaronder ‘Springen’ uit 2018, dat vorig jaar de platinastatus bereikte. En nu scoort Kafke samen met Frans Bauer zijn eerste hit, ‘Van Brabant naar Bordeaux’.
 
De samenwerking tussen de twee liep via een zoon van Bauer, die zijn vader tipte over de zanger. Een tijdje later hoorde Frans Bauer het nummer ‘Cabrio’, waarna hij Kafke benaderde om samen een nummer op te gaan nemen. Dat werd ‘Van Brabant naar Bordeaux’, dat al snel werd opgepikt door de Hollandse radiostations en de rest is hitgeschiedenis. In oktober staat Frans Bauer voor de 52e keer in Ahoy Rotterdam en zullen diverse gastoptredens worden verzorgd. Het moet wel raar lopen als Kafke dan niet van de partij is.
 
Overigens is de naam Kafke ontstaan in de tijd dat Kevin speelde bij voetbalvereniging RKDVC in Drunen. Zijn naam was daar al Kevke en na het nodige gerstenat werd dat Kafke.
 
#96 Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers: For Life
 
EK-nummers (2)
 
Vandaag vrijdag 14 juni, begint de 17e editie van het Europees Kampioenschap voetbal (EK).  Tot het einde van het toernooi volgen wij de EK-hits. Deze week is dat alleen nog:
#65 (77) Armin van Buuren & Chef’Special: Larger Than Life
 
ALBUMS
 
Brat van de Britse zangeres Charli XCX is al haar zesde album, maar pas het derde dat bij ons een notering krijgt. Sucker kwam in 2015 niet verder dan een weekje op 65. Crash hield het in 2022 een week langer vol met als hoogste notering nummer 16. Dus alles hoger dan 16 is al pure winst voor Charli XCX, de 31-jarige Charlotte Emma Aitchison uit Cambridge.
En dat maakt ze deze week meer dan waar, want Brat komt bij ons binnen op nummer 4. In de Britse albumlijst scoort ze na Crash, niet haar tweede nummer 1-album. Halverwege de week stond ze nog op nummer 1. Vervolgens bracht Taylor Swift niet eerder uitgebrachte live nummers uit, die werden toegevoegd aan haar digitale album The Tortured Poets Department, waarna Swift snel op haar inliep. Haar album staat daar nu voor de zesde week bovenaan, een persoonlijk record voor Swift in de Britse albumlijst.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Billie Eislish: Hit Me Hard And Soft (16)      *** vierde week op nummer 1 ***
2. (2)   Taylor Swift: The Tortured Poets Department (10), op 58,27%
3. (3)   Benson Boone: Fireworks & Rollerblades (1)
4. EW  Charli XCX: Brat (50)
5. (5)   Teddy Swims: I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1) (7)
 
Volgen tot slot de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende vijf:
#7 Bon Jovi: Forever (87)
#9 Aurora: What Happened To The Heart? (76)
Eerste top 10-album voor de Noorse zangeres Aurora. Tot deze week was een zeventiende plaats het hoogst haalbare. Die haalde ze in 2016 met haar album All My Demons Greeting Me As A Friend.
#23 Kaytranada: Timeless (0)
#28 Tems: Born In The Wild (0)
 
#71 Janine Jansen / Klaus Mäkelä / Oslo Philharmonic: Sibelius / Prokafiev 1: Violin Concertos (86)
In 2023 speelde violiste Janine Jansen het Sibelius-concert een aantal keren met het Orchestre de Paris en de Zweedse dirigent Klaus Mäkelä. In Zweden nam ze met hem en het Oslo Philharmonic, het album Sibelius / Prokafiev 1: Violin Concertos op. Werken van de Russische componist Sergej Sergejevitsj Prokofjev. Het is haar eerste album in negen jaar tijd.
 
Eigen Wereld van Opgezwolle blijft de nummer 1 in de Vinyl 33, nu voor de tweede week.