vrijdag 11 augustus 2017

Hitflits: Lil Kleine evenaart zichzelf; ‘Mi Gente’ naar #1 én toch nog een EK-hit

Velen dachten dat het succes van WOP! van Lil’ Kleine, dat vorig jaar negen weken op de eerste plaats stond, eenmalig was. Geenszins, want ook met zijn album Alleen slaagt Kleine er dit jaar in negen weken lang de Album Top 100 aan te voeren. Het enige verschil tussen de noteringen, is dat WOP! het in negen weken lukte, terwijl Alleen er elf weken voor nodig had. Na vijf weken werd de hegemonie even doorbroken door Rémi van Ronnie Flex en 77 Nachten door SFB, maar daarna zette Alleen de hegemonie voort.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Lil’ Kleine: Alleen (negende week op #1)
2. (3)   SFB: 77 Nachten (op bijna 45%)
3. (4)   Ronnie Flex: Rémi
4. (5)   Ed Sheeran: ÷ (Divide
5. (6)   Boef: Slaaptekort

Gaan we over naar de drie eerste weeks noteringen van deze week:
#8 Randy Newman: Dark Matter
#37 Wouter Hamel: Amaury
#90 DJ HAmida: A la bien Mix Party 2017

Alvorens we overgaan naar de Single Top 100, kijken we eerst nog even naar de andere albumlijsten. Zowel in de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums als de Vinyl 33 staat de EP Kaleidoscoop van Coldplay. Het album was al even verkrijgbaar, het vinylexemplaar sinds afgelopen weekend.
Kaleidoscoop bevat slechts vijf nummers, waaronder de single ‘Miracles (Someone Special)’ met Big Sean. In tegenstelling tot andere hitparades die ook airpaly en/of videoclicks en Shazam meetellen voor hun lijsten, tellen voor de Single Top 100 alleen fysieke en digitale verkopen mee. En deze waren telkens te weinig voor een notering.

SINGLES

Oei oei, wat was het spannend deze week. ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William, vorige week nog op de derde plaats, kwam de afgelopen week steeds dichterbij de eerste plaats. Woensdag was het verschil met ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber nog geen half procent. De grote vraag was dan ook, zou ‘Mi Gente’ dat kleine verschil in twee dagen kunnen overbruggen?

Nederland eerste Europese land

Gezien onze kop, weet je het antwoord al, ook is het overwicht op ‘Despacito’ nog geen 2%. Maar dat zal J. Balvin & Willy William een zorg zijn, want ‘Mi Gente’ is hun eerste #1-notering. Nederland is zelfs het eerste Europese land waar ‘Mi Gente’ de eerste plaats haalt van een wekelijkse hitparade, maar daar zal het vast niet bijblijven.


van Franstalig naar Spaanstalig

‘Mi Gente’ is eerder dit jaar opgenomen in het Frans door Willy William, die het ook schreef. Toen heette het nog ‘Voodoo Song’. Vervolgens herschreef hij het nummer met J. Balvin en Mohombi en werd het ‘Mi Gente’, dat Spaans is voor ‘Mijn Volk’. Opnieuw staat er dus na ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber, een Spaanstalig nummer op de eerste plaats van de Single Top 100.

SINGLE TOP 5

1. (3)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente
2. (1)   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (op minder dan 2%)
3. (2)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (5)   Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij

Een week nadat het Nederlands Elftal in 1988 het EK Voetbal had gewonnen, steeg ‘Wij ❤ Van Oranje’ van André Hazes & het Nederlands Elftal van de 71e naar de 28e plaats. Let wel, de hitlijsten werden voor het weekend samengesteld, dus de overwinning op zaterdag 25 juni zat daar nog niet in verwerkt én voor je favoriete nummer moest je ook nog naar de platenzaak.
De week daarop maakte het nummer de sprong naar de eerste plaats, waar het drie weken bleef staan. In het kielzog van de Hazes-hit kwamen er nog diverse voetbalnummers uit, waarvan Holland met ‘Aanvallen!’ (#2) en de Hollanders met ‘Het Oranjelied’(#4) ook een hit werden. Gedurende twee weken stonden alle drie de nummers zelfs gelijktijdig in de top 10. Sindsdien worden elk EK of WK voetballiedjes opgenomen en leveren (grote) hits op.

Vrouwenvoetbal? Dat leeft toch helemaal niet?!

En hoe is het anno 2017 gesteld na het winnen van onze Leeuwinnen van het EK? Droevig. Geen enkel zichzelf respecterend artiest vond het nodig om een EK-liedje op te nemen, want ach vrouwenvoetbal, dat leeft toch niet, dus levert het niets op.

Pas toen de Oranjevrouwen na de winst op Engeland in de halve finale, het nummer ‘Jij Krijgt Die Lach Niet Van Mijn Gezicht’ van John de Bever (#65 in 2015) tot hun lijflied hadden gebombardeerd, nam de Bever het initiatief.

De Bever: “Ik vond het heel leuk dat die meiden het hun lijflied hebben gemaakt, en ik voelde me verplicht om iets terug te doen”. Daarop schreef Marianne Weber een nieuwe tekst, die de Bever voor de finale in zong. Tijdens de huldiging afgelopen maandag en in diverse tv-programma’s, waaronder ‘Jinek’ zong de Bever de Oranjeversie dat sindsdien veel gedownload is, maar amper gestreamd. Bovendien is het nummer niet fysiek verkrijgbaar. Het resultaat: net binnen op #99. Dat ging 29 jaar geleden toch heel anders ...

Tot slot volgen de resterende zeven eerste weeks noteringen van deze week:
#39 the Partysquad feat. Josylvio, Bizzey, Hansie & Broertje: C’est La Vie
#41 Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
#56 Macklemore feat. Skylar Grey: Glorious
#70 Dimitri Vegas & Like Mike vs. David Guetta feat. Kiiara: Complicated
#73 Sigala & Ella Eyre: Came Here For Love
#87 Travis Scott: Butterfly Effect
#98 Freddy Moreira & Capital Candy feat. Patexx: Mood For Lovin’

Tot zover deze Hitflits. Dit weekend is er geen Megaman, want die heeft een weekje vrij.

woensdag 9 augustus 2017

Megaman bij week 31 – 5 augustus 2017

Despacito grootste #1-hit voor Justin Bieber

En verder in deze Megaman:
-          eerste hit voor DJ Diquenza
-          RedOne verricht vriendendienst voor Ali B
-          Pietju Bell bedacht zijn naam niet zelf
-          Producer Delivio Reavon maakt zijn debuut als artiest
-          Killer Kamal doet het in z’n eentje
-          Stefflon Dion is één van de meest belovende acts van 2017

Beetje later dan je van ons gewend bent, maar nog ruim op tijd voor de Hitflits van vrijdag, zijn hier ook nog de albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Despacito grootste #1-hit voor Justin Bieber

#1 Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito
     *** tiende week op #1 ***

Halverwege de week leek het er op dat ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William wel eens de eerste plaats zou kunnen pakken. Maar aan het einde van de week is het gewoon weer ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber dat de Single Top 100 aanvoert, inmiddels voor de tiende week.

Zowel voor Luis Fonsi als Daddy Yankee is ‘Despacito’ hun eerste #1-hit. Maar voor Justin Bieber is het al zijn zesde #1-notering. Mede door de remix in april waaraan Bieber meewerkte, steeg ‘Despacito’ naar de eerste plaats en houdt het daar in totaal al tien weken vol. Daardoor scoort Justin Bieber zijn grootste #1-hit. We zetten ze alle zes even op een rijtje:
-          10x: Despacito, met Luis Fonsi & Daddy Yankee
-          9x: Love Yourself
-          8x: What Do You Mean?
-          7x: Let Me Love You, met DJ Snake
-          7x: Cold Water, met Major Lazer & MØ
-          5x: Sorry
  
Met tien #1-hits treedt Justin Bieber toe aan een de lijst van artiesten met tien of meer #1-hits die zeventien artiesten bevat. De meeste zijn nog altijd voor ‘Que Si, Que No’ van Jody  Bernal (15x in 2000). Daarachter Drake feat. Wizkid & Kyla met ‘One Dance’ (14x in 2016) en een derde plaats is voor ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato (13x in 1993).

vierde Canadees

Justin Bieber is na Drake (14x in 2016), Bryan Adams met ‘(Everything I Do) I Do It For You’ (12x in 1991) en Celine Díon met ‘My Heart Will Go On’ (11x in 1998), de vierde Canadese act die tien of meer #1-hits scoorde in Nederland.

eerste hit voor DJ Diquenza

#10 SBMG & DJ Diquenza: Pull Up Game Strong
       *** hoogste eerste weeks ***

Voor hun nieuwste track ‘Pull Up Game Strong’, benaderde het collectief hiphoppers van SBMG, producer Diquenza. Delaney Raishel Alberto, zoals hij in het echt heet, was al op jonge leeftijd bezig met het produceren van beats. Sinds 2012 draait hij ook in clubs. ‘Pull Up Game Strong’ is zijn eerste hit als uitvoerende, maar als producer heeft hij er al een #1-hit opzitten. Samen met Dicey & Spanker produceerde Diquenza ‘My Love’ van Frenna feat. Jonna Fraser & Emms (#1 in 2016).

RedOne verricht vriendendienst voor Ali B

#47 Ali B feat. Boef,  Rolf Sanchez & RedOne: Voy A Bailar

Verder dan een 92e plaats kwam ‘Cést La Vie’ van Khaled in 2012 niet. De cover die Marc Anthony er van maakte in 2013, getiteld ‘Vivir Mi Vida’, kreeg zelfs helemaal geen notering bij ons. Maar anno 2017 wordt ‘Cést La Vie’ / ‘Vivir Mi Vida’ alsnog een echte hit, maar dan in het Nederlands, onder de titel ‘Voy A Bailar’. Daarvoor verantwoordelijk zijn Ali B feat. Boef,  Rolf Sanchez & RedOne.

Hoewel RedOne, die zowel het origineel van Khaled als de versie van Marc Anthony produceerde, geen noot zingt op ‘Voy A Bailar’, krijgt hij er toch een credit voor. RedOne  produceerde de Nederlandstalige versie.

vriendendienst

Dat mag wel bijzonder heten, want de Marokkaans-Zweedse Nadir Khyat, de echte naam van RedOne, produceerde en schreef hits voor artiesten als Lady Gaga, Michael Jackson en Shakira. Dat hij nu ook een Nederlands nummer produceert is te danken aan Ali B. Sinds een ontmoeting in 2013 in Dubai zijn de twee vrienden en dan heb je wel wat voor elkaar over.

Overigens zijn Ali B c.s. niet de eersten die een hit scoren met een bewerking van het nummer van Khaled. In 2013 namen Jeroen van der Boom, Gerard Joling en René Froger als de Toppers, het nummer ‘1001 Nacht’ op, dat de dertiende plaats bereikte. Dus Ali B en zijn vrienden hebben nog even te gaan.

Pietju Bell bedacht zijn naam niet zelf

#76 Rotjoch United feat. MocroManiac, Eves Laurent, Jozo, LouiVos, SBMG, Pietju Bell & Kempi: Appelsap 2017

Aanstaande zaterdag, 12 augustus, vind in het Flevopark in Amsterdam het Appelsap Festival plaats. Sinds 2000 wordt dit hiphop en elektronisch festival georganiseerd, waar niet alleen Nederlandse acts optreden. Dit jaar strikte de organisatie onder andere de Amerikaanse hiphopper Lil’ Wayne.

Onder de Nederlandse artiesten zitten ook MocroManiac, Eves Laurent, Jozo, LouiVos, SBMG, Pietju Bell & Kempi, die allemaal optreden op het hoofdpodium. Dit onder de hoede van Angelo Diop ofwel Rotjoch van het hiphopkanaal 101Barz. Samen noemen ze zich dan ook Rotjoch United.

naam niet zelf bedacht

Op het nummer maakt rapper Pietju Bell zijn debuut, geboren Angola. Nadat zijn moeder naar Nederland was gevlucht, groeide hij op in Gestel, Eindhoven. Hoewel de naam Pietje Bell een knipoog is naar de rebelse Pietje Bell uit de boeken van Chris van Abkoude, heeft hij de naam niet zelf bedacht.

Pietju Bell: “Het is me gegeven toen ik vastzat. Pietje en ik komen van een andere tijd, maar we zijn allebei boefjes. Maar hij is wel altijd vrolijk. Niet dat ik dat ook heb, maar je zou het nooit aan me merken als ik me fucked up voel.” De boeken heeft hij niet gelezen, de film heeft hij wel gezien, maar die sprak hem niet aan.

Zo’n twee jaar geleden is Pietje begonnen met rappen toen een goede vriend, slechts 22 jaar, aan een hartstilstand was overleden. Daar heeft hij toen een liedje over gemaakt dat hij aan de  nabestaanden liet horen. Het nummer werd via Facebook gedeeld, waarna het balletje is gaan rollen.

producer Delivio Reavon maakt zijn debuut als artiest

#78 Yung Felix, Bizzey & Josylvio feat. Hef & Delivio Reavon: Shaka Zulu

Met de gelijknamige tv-serie, eind jaren ’80, heeft ‘ShakaZulu’ van Yung Felix, Bizzey & Josylvio feat. Hef & Delivio Reavon niets te maken. Des temeer echter wel met ‘Schudden’, de #1-hit van Def Rhymz uit 2001, waarvan een sample is gebruikt in ‘Shaka Zulu’. En ‘Schudden’ bevatte weer een sample van ‘Love Come Home’ van DJ Jean (#4 in 2000).

Van de uitvoerenden van ‘Shaka Zulu’ hebben we Delivio Reavon nog niet eerder aangetroffen. De geboren Amsterdammer Delivio Reavon viert volgende week vrijdag, 18 augustus, zijn 35e verjaardag. Reavon studeerde klassieke piano. Een aantal jaren maakte hij deel uit van Beatkidz, een team jonge producers, dat diverse hits scoorde met Lange Frans & Baas B (‘Ik Ben Je Zat’) en Ali B feat. Brace (‘Moppie’). Tot oktober 2014 vormde hij het duo Delivio Reavon & Aaron Gill, dat diverse nummers uitbracht.

Killer Kamal doet het in z’n eentje

#80 Killer Kamal: Hier

Op ‘Westside’ (#32 in april) deelde Killer Kamal de credits nog met Josylvio en 3Robi. Op ‘Hier’ mag Kamal, geboren in 1984 in een buitenwijk van Parijs, en tegenwoordig wonend in Woensel, alle verdiensten zelf houden. Nou ja na aftrek van de productie door Shock-N-Surprise & Teemong dan. Het gerucht gaat dat Teemong en Killer Kamal een en dezelfde persoon zijn. Dan is het twee keer vangen dus!

Stefflon Dion is één van de meest belovende acts van 2017

#99 Jax Jones feat. Demi Lovato & Stefflon Don: Instruction

Zowel Jax Jones als Demi Lovato staat met nog een ander nummer in de Single Top 100. Jones feat. Raye met ‘You Don’t Know Me’ (gezakt naar #100), Lovato met ‘Sorry Not Sorry (gestegen naar #48). Beide scoren nu op #99 met het zomerse ‘Instruction’, daarbij geholpen door rapper Stefflon Don, die daarmee haar tweede hit scoort. Een jaar geleden had ze een hitje met ‘Poptalk’ met Cho (#54).

Stefflon Don is geboren in Birmingham als Stefanie Allen. Op haar vijfde trokken haar ouders voor een vakantie naar Nederland en bleven gelijk een paar jaar hier wonen, waardoor Stefanie opgroeide in Rotterdam. Op haar dertiende keerde Stefanie terug naar Groot-Brittannië, om in Londen naar school te gaan. Vanuit Londen bouwt ze aan een carrière in de muziek. Ze werkte onder andere mee aan het album Late Nights van Jeremih. Begin dit jaar zette de BBC haar op Sound 2017, de lijst met de meest belovende acts van het moment.

Albumflitsen bij week 31 - 5 augustus 2017

Afgelopen vrijdag kreeg je in de Hitflits de highlights uit de Album Top 100. In deze Albumflitsen duiken we wat dieper in op de albums en/of de artiesten daarachter.

#2 Arcade Fire: Everything Now
Everything Now, het vijfde studioalbum van de Canadese groep Arcade Fire, scoort twee plaatsen hoger dan The Suburbs uit 2010, tot nu toe hun best genoteerde album met een tweede plaats als hoogste notering. In de Vinyl 33 is het Everything Now wel gelukt om de eerste plaats te bereiken. Everything Now is mede geproduceerd door Thomas Bangalter (Daft Punk) en Steve Mackey (Pulp).

#16 Passenger: The Boy Who Cried Wolf
Op zondag 23 juli heeft Michael David Rosenberg, alias de Britse muzikant Passenger, in Dublin zijn laatste optreden gegeven. Na 5 jaar en zo’n 500 optredens, stopt hij er (voorlopig) mee. Passenger: “Its been the most incredible journey and i hope there are many more years of it to come but for now i feel like its time to stop and reflect and have a bit of a breather.”
Gelukkig voor de fans brengt Passenger nog wel nieuwe muziek uit. Te beginnen met de EP  The Boy Who Cried Wolf, het eerste nieuwe sinds Young As The Morning Old As The Sea (#7 in 2016). Aan het album werkte de Britse zangeres Lucy Rose mee, die onlangs zelf haar derde album uitbracht.

#24 Alice Cooper: Paranormal
Als je nog nooit iets van Alice Cooper hebt gehoord, dan is hier je kans. De tweede cd van Paranormal bevat namelijk zes live nummers met zijn band, opgenomen op 6 mei 2016 in Columbus, Ohio. En laten dat net bijna allemaal nummers zijn uit 1972/1973, zijn beginperiode.
Daarnaast krijg je op beide cd’s gelegenheid om te horen hoe Cooper anno 2017 klinkt. De cd’s bevatten 12 nieuwe nummers, daarin bijgestaan door gitarist Billy Gibbons (ZZ-Top), drummer Larry Mullen (U2) en bassist Roger Glover (Deep Purple).

Cooper Paranormal?

Paranormal slaat zeker op Alice Cooper zelf. De definitie van Paranormal van de als Vincent Daemon Furnier geboren zanger luidt: ‘alles dat anders is dan normaal’. Wil je de aandacht van mensen, dan moet je juist niet doen wat iedereen doet. En dus doet Alice dat zijn hele leven al. In de jaren ’70 stond Alice Cooper bekend om zijn extravagante podiumacts, compleet met doodskoppen en slangen.

#26 Anbu: Nachtleven
In 2014 richtte Jiri Taihuttu, samen met Menno Hinssen alias MennoBoomin en Dylan Johnson, het hiphopcollectief Anbo Nevlo (Nevlo is anagram van Venlo) op. Jiri, broer van Jim Taihuttu van Yellow Claw, is het creatieve brein van de groep. Na Het Zonnige Zuiden dat vorig jaar een weekje op #75 stond, scoren de heren met Nachtleven stukken beter, want het komt binnen op de 26e plaats.

#35 DIO: Venus
Na zijn album De Man (#44 in 2015), komt Diorno Dylyano Braaf, oftewel rapper DIO met de EP Venus. Aanvankelijk had hij geen plan bij het maken van de EP. Maar nadat hij een selectie van de tofste nummers had gemaakt, bleek dat de nummers allemaal één ding verbindt, en dat is de liefde. DIO: “Mijn EP is gewoon een grote ode aan de vrouw en dan is Venus toch wel echt een geschikte naam ervoor.” Naast James Watss en Idaly zijn er  gastbijdrages van Glen Faria, Quessswho en Giorgio.