vrijdag 10 augustus 2018

Hitflits: hiphopvrienden helpen Idaly aan top 5-hit; Broederliefde houdt stand

Het zag er deze week toch echt naar uit dat de Amerikaanse rapper Travis Scott zijn eerste #1-album zou scoren. Zijn derde studioalbum Astroworld, pakte direct naar het weekend de eerste plaats in de voorlopige Album Top 100 met een voorsprong van bijna 20% op We Moeten Door 2 van Broederliefde, dat al twee weken de weeklijst aanvoert. Maar hoe dichter we bij de vrijdag kwamen, hoe kleiner het verschil tussen beide albums werd. En uiteindelijk moet Scott genoegen nemen met een tweede plek, want Broederliefde houdt ook deze week stand, nu voor de derde week.
Wel boekt Travis Scott met Astroworld een eigen record, want tot deze week kwam hij in zijn eentje niet hoger dan de 29e plaats, in 2016 met Bird In The Trap Sing McKnight. Beter deed Scott het vorig jaar met behulp van rapper Quavo. Als Huncho Jack & Quavo scoorden ze een vijftiende plek met Huncho Jack, Jack Huncho.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Broederliefde: We Moeten Door 2 (derde week op #1)
2. EW  Travis Scott: Astroworld (op bijna 7%)
3. (2)   Drake: Scorpion
4. (3)   Soundtrack: Mamma Mia! Here We Go Again
5. (5)   Lil Kleine: Alleen

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week, mét toelichting:

#10 Donnie & Joost: M Van Marketing
De noteringen van Amsterdammer Donnie Ellerström zitten in de lift. In 2016 stond zijn mixtape Loei Ordinair een weekje op #99 en het jaar daarop hield ook zijn album BFMJT het niet langer dan een week vol, maar al wel op #73. Donnie staat bekend om zijn voorliefde voor sterke drank, merkkleding en cocaïne. Daarnaast noemt hij zichzelf ‘Marketing kanon’ en ‘De Fenomeen’.

Leeuwarder Joost Klein had in 2017 direct al flink succes met de mixtape Scandinavian Boy. Behalve een twaalfde plaats, stond de tape ook nog zestien weken genoteerd.
Met M Van Marketing scoren Donnie & Joost, die beiden bekendheid kregen door hun humoristische muziekvideo’s op YouTube, samen al hoger dan solo. De EP met elf tracks, met bijdragen van Mr. Polska en Stuntje, komt binnen op de tiende plaats. De samenwerking van Donne & Joost wordt op 2 december gevierd met een eenmalig optreden in Carré in Amsterdam.

#13 Mac Miller: Swimming
Vijf jaar geleden, in maart 2013, maakte de Amerikaanse rapper Mac Miller zijn debuut. Hij deed dat met ‘The Way’, waarop nog iemand anders debuteerde: Ariana Grande. Het nummer kwam tot de 22e plaats in de Single Top 100. Een jaar later brak Grande door en is sindsdien niet meer weg te denken uit de hitparades.

Minder hard ging het met Malcolm James McCormick (Pittsburgh, Pennsylvania, 19 januari 1992) ofwel Mac Miller. Hits bleven uit. Een jaar na de doorbraak van Ariana Grande, boekte Miller een klein succesje met zijn derde album GO:OD AM (#86 in 2015). The Divine Feminine deed het al wat beter (#30 in 2016). Met Swimming, binnen op de dertiende plaats, boekt hij zijn eerste grote succes. Aan het album werkte onder andere Snoop Dogg mee.

#71 YG: Stay Dangerous
Derde album van YG, dat staat voor Young Gangsta, een naam die Keenon Daequan Ray Jackson (Compton, California, 9 maart 1990) koos toen hij midden in de Zeros begon te rappen. Stay Dangerous met bijdragen van onder andere Chance the Rapper en Quavo, is het eerste album van YG dat bij ons een notering krijgt.

SINGLES

Een eigen hit zat er tot voor kort niet in voor hiphopper Idaly Faal. Zeven noteringen scoorden hij met anderen. De grootste was ‘Nog Steeds’ met LouiVos feat. 3robi (#20 in 2018). ‘Wine Slow’, zijn eerste eigen hit, kwam in twee sessies in juli niet verder dan de 89e plaats. Einde verhaal voor Idaly?

Niet echt, want toen bekende hiphoppers als Ronnie Flex, Famke Louise & Bizzey zich met het nummer gingen bemoeien, kwam het een week later in de remix binnen op de negende plaats. Sindsdien zit het nummer in de lift en stijgt via 7 en 6 deze week door naar de vijfde plaats. Eindelijk een echte hit voor Idaly dus, maar wel weer met hulp van hiphopvrienden.

SINGLE TOP 5

1. (1)   $hirak feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef & Ronnie Flex: Miljonair (vierde week op #1)
2. (5)   Aya Nakamura: Djadja (op bijna 5%, vorige week nog 32%)
3. (2)   Drake: In My Feelings
4. (3)   Bizzey & Boef: Drama
5. (6)   Idaly feat. Ronnie Flex, Famek Louise & Bizzey: Idaly (remix)

Net binnen in de top 10 is ‘Whenever’ van Kris Kross Amsterdam x the Boy Next Door feat. Conor Maynard. In de vijfde week stijgt het nummer van de vijftiende naar de tiende plaats. ‘Whenever’ bevat een sample van ‘Whenever Wherever’ van Shakira (#1 in 2002), mede geschreven door Gloria Estefan.

In de Album Top 100 loopt Travis Scott net zijn eerste #1-notering mis met Astroworld. Wel krijgen zes van de zeventien tracks een notering in de Single Top 100. We noemen de hoogste drie:
#33 Stargazing
#35 Sicko Mode
#79 Carousel

Tot slot noemen we nog de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#26 Jonna Fraser feat. Young Ellens, Sevn Alias & MocroManiac: Pray For Job
#41 Latifah feat. Clandestino: J’ai Déconné
#51 Zedd & Elley Duhé: Happy Now
#60 Dynoro & Gigi d’Agostino: In My Mind
#65 Martin Garrix feat. Bonn: High On Life
#83 Kav Verhouzer & Sjaak: Stap Voor Stap
#85 Noah Kahan & Julia Michaels: Hurt Somebody
#89 Matt Simons: We Can Do Better