vrijdag 8 september 2017

Hitflits: Zandloper van Lijpe haalt in vier dagen de eerste plaats

Even leek her er op dat het album Alleen van Lil’ Kleine terug zou stijgen naar de eerste plaats. Maar op het laatst werd de eerste plaats afgesneden door Zandloper, het derde album van de 23-jarige Abdel Achahbar, ofwel rapper Lijpe
Opvallend, want het album verscheen afgelopen maandag en haalt dus in slechts vier dagen de eerste plaats! Jackpot, zijn vorige album, bereikte vorig jaar de tweede plaats.

ALBUM TOP 5

1. EW  Lijpe: Zandloper
2. (3)   Lil’ Kleine: Alleen  (op ruim 10 %)
3. EW  the Script: Freedom Child, evenaring van No Sound Without Silence uit 2014
4. (4)   Ronnie Flex: Rémi
5. (5)   SFB: 77 Nachten

En wat gebeurt er nog meer in albumland. Loop even mee door de elf resterende eerste weeks noteringen:
#8 Clouseau: Clouseau30
#12 Roxeanne Hazes: In Mijn Bloed
#14 LCD Soundsystem: American Dream
#32 the National: Sleep Wel Beast (komende week: 3 voor 12 album van de week)
#35 Walter Trout: We’re All In This Together
#70 Paradise Lost: Medusa
#79 Jake Bugg: Hearts That Strain
#85 Mogwai: Every Country’s Sun
#87 Motörhead: Under Cover
#90 Dixie Chicks: DCX MMXVI
#95 OMD: The Punishment Of Luxury

SINGLE TOP 5

1. (1)   J. Balvin & Willy William: Mi Gente (vijfde week op #1)
2. (2)   Dua Lipa: New Rules (op bijna 2,5%)
3. (5)   Equalz / Adje / Cho: Op De Weg
4. (4)   SFB feat. Ronnie Flex: Lovely Boy
5. (3)   Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk

Twee weken geleden kwam ‘Friends’ van Justin Bieber & BloodPop® binnen op de twaalfde plaats. Vorige week boekte het nummer slechts één plaatsje winst, maar deze week stoot het dan toch door naar de top 10 en pakt de zesde plaats. Het levert Justin Bieber zijn twaalfde top 10-notering op.

In de Album Top 100 komt Zandloper van Lijpe binnen op de eerste plaats. Aangezien de regels voor albumtracks nog steeds niet zijn aangepast, krijgen elf van de veertien tracks van het album ook een notering in de Single Top 100:
#45 Doe Rustig, met DJ Stijco
#54 Heimwee
#77 Tevreden
#79 Andere Tijd
#82 Beseft
#83 Het Komt Allemaal Goed
#87 Uitweg
#91 Marokko
#92 Luister Goed
#93 Geen Zorgen Meer
#98 Brainfreeze

Naast het hiphopgeweld van Lijpe, lukt het toch nog vijf gewone nummers een plekje te veroveren in de Single Top 100 en dat zijn de volgende:
#57 Hansie / Latifah / Josylvio: Non Stop
#71 Maroon 5 feat. SZA: What Lovers Do
#73 Logic feat. Alessia Cara & Khalid: 1-800-273-8255
#76 Taylor Swift: … Ready For It?
#89 OneRepublic with Seeb: Rich Love

Informatie over de nieuwe noteringen presenteren we dit weekend nog in een nieuwe Megaman.

zondag 3 september 2017

Megaman bij week 35 – 2 september 2017

Niet ‘Despacito’ maar ‘Mi Gente’ is in Spanje dé zomerhit van 2017

En verder in deze Megaman:
-          Remix levert Josylvio en Kempi hun grootste hit op
-          Nederland valt (nog) niet voor nieuwe Taylor Swift
-          DJ Glades maakt zijn debuut
-          40e noterng voor Jonna Fraser
-          Remix ‘Young Dumb & Broke’ scoort wel
-          Poke ging in het Nederlands rappen omdat iedereen dat verstaat
-          Vinchenzo laat zijn achternaam vallen

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Niet ‘Despacito’ maar ‘Mi Gente’ is dé zomerhit in Spanje

#1 J. Balvin & Willy William: Mi Gente
     *** vierde week op #1 ***

Het ziet er naar uit dat 2017 naast ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber (10 weken op de eerste plaats), nog een zomerhit nalaat. Dat is ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William, dat al vier weken de Single Top 100 aanvoert. September is vaak een mooie nazomermaand, dus er komen vast nog wel enkele weken bij. Met meer dan 250 miljoen streams is ‘Mi Gente’ het op vier na  meest gestreamde nummers van 2017.

‘Mi Gente’ versus ‘Despacito’

Deze zomer kon niemand om ‘Despacito’ heen. De videoclip is meer dan 3 miljard keer aangeklikt en wereldwijd is het nummer (inclusief de remix), meer dan 786 miljoen keer gestreamd. Met recht dé zomerhit van 2017 dus. Maar niet overal.

In uitgerekend Spanje, was het Spaanstalige nummer niet de zomerhit van 2017. De Spanjaarden luisterden liever naar … ‘Mi Gente’ van J. Balvin & Willy William! Daarna volgde ‘Me Rehúso’ van Danny Ocean (bij ons #82 in juli). De originele versie van  ‘Despacito’ staat bij de Spanjaarden pas op een elfde plaats, de remix met Justin Bieber nog vijf plaatsen lager!

Remix levert Josylvio en Kempi hun grootste hit op

#15 Kempi x the Blockparty feat. Josylvio & Sevn Alias: Cocaina (remix)
      *** hoogste eerste weeks ***

Dachten we toch echt even dat ‘Cocaine (remix)’ tot stand is gekomen mede dankzij de Britse band Bloc Party. De band rond zanger Kele Okereke, scoorde nooit een hit scoorde bij ons, maar had wel vijf albumnoteringen.

The Blockparty (je ziet het al aan de spelling, met ck en aan elkaar geschreven) van ‘Cocaine (remix)’ is een Nederlands collectief van DJ D-train, MC Gilly en producer Esko. Laatstgenoemde produceerde ook ‘Manoeuvres’ van Jonna Fraser (zie onder #70).

toeval

In 2015 waren de drie toevallig in de studio omdat ze iets anders wilden proberen als wat ze tot nu toe hadden gedaan. Daaruit ontstond the Blockparty, dat muziek maakt dat past onder de noemer EDM (Electronic Dance Music), met veel vernieuwde beats en klanken waardoor ze zich onderscheiden van anderen.

‘Cocaina’ is een nummer dat Kempi samen opnam met the Blockparty voor zijn album DU4 (#5 in mei). Voor de single werden Josylvio & Sevn Alias opgetrommeld. De remix levert Josylvio en Kempi zelf, hun grootste hit op.

Nederland valt (nog) niet voor nieuwe Taylor Swift

#20 Taylor Swift: Look What You Made Me Do

Met alle publiciteit rond ‘Look What You Made Me Do’, de nieuwe single van Taylor Swift, hadden we toch wel een hogere positie verwacht dan een 20e plaats. In tegenstelling tot zo’n beetje de rest van de wereld (onder andere #1 in de Britse, Ierse en Australische hitparade), is het nummer van Swift bij ons matig gestreamd, waardoor er niet meer inzit dan een 20e positie.
‘Look What You Made Me Do’ is haar achtte notering en de voorloper van Reputation, haar zesde studioalbum dat op 10 november uitkomt. Zondag verscheen een tweede nummer, ‘Ready For It’.

Look What You Made Me Do’ bevat een interpretatie van het nummer ‘I’m Too Sexy’ van Right Said Fred (#19 in 1991), geschreven door de broers Fred en Richard Fairbrass, met wijlen Rob Manzoli. Een week voor de release van ‘Look What You Made Me Do’ kregen de broers te horen dat ‘I’m Too Sexy’ gebruikt zou worden voor een nummer van een zangeres die al lange tijd geen nieuwe muziek meer heeft uitgebracht. Of ze daar even toestemming voor wilden geven?

blind toestemming

Zonder te weten om wie het ging gaven ze die toestemming, waardoor ze nu vermeld worden als mede-componisten. Pas toen het nummer voor het eerst werd gedraaid, hoorden de broers dat het om Taylor Swift ging. Fred over het nummer: “Ik hou van het cynische aspect van de tekst, want ‘I’m Too Sexy’ is een cynisch liedje, en ik denk dat ze dat heel goed heeft geanalyseerd.” En Richard vult aan: “Haar teksten klinken donkerder dan die toen ik het nummer zong.“

‘Look What You Made Me Do’ versus ‘Despacito’

Wereldwijd is ‘Look What You Made Me Do’ van Taylor Swift ruim 44 miljoen keer gestreamd, waarvan de Amerikanen er bijna 17 miljoen voor hun rekening nemen. De verwachting is dan ook dat het nummer, waarvan de videoclip al meer dan 160 miljoen keer is aangeklikt, de komende week door zal stijgen naar de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Daarmee zou een eind komen aan de al zestien weken durende hegemonie van ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber.

helpen Mariah Carey fans Taylor Swift aan #1-notering?

Wie dat helemaal niet erg zullen vinden, zijn de fans van Mariah Carey. Haar ‘One Sweet Day’ dat ze opnam met Boyz II Men, stond in 1995 ook zestien weken op de eerste plaats. Sterker, er wordt gefluisterd (dus niet verder vertellen), dat de fans van Carey het nummer van Taylor Swift massaal hebben gedownload en gestreamd, om zo te voorkomen dat ‘Despacito’ zeventien weken bovenaan komt te staan, waarmee Carey dus verslagen zou zijn.
Wij denken dat die fans het verschil niet zullen maken, ‘Look What You Made Me Do’ pakt volgende week ook onder hen de eerste plaats. Maar het is natuurlijk altijd leuk als je als fan de schijn ophoudt daaraan te hebben bijgedragen.

DJ Glades maakt zijn debuut

#42 Glades feat. Lijpe & 3Robi: Een Beetje

Voor Lijpe is ‘Een Beetje’ zijn zevende, voor 3Robi zijn zesde notering. Glades maakt met  dit nummer zijn debuut. Je moet hem niet verwarren met het gelijknamige Australische indie trio. Onze Glades is een dj uit Amsterdam, waarachter Anniss Aktaou schuil gaat.

40e noterng voor Jonna Fraser

#70 Jonna Fraser: Manoeuvres

18 april 2015 is een gedenkwaardige dag in Megaland. Op die dag begon niet alleen het grote succes van Lil’ Kleine en Ronnie Flex met ‘Drank & Drugs’, maar maakte Jonathan Fraser uit Zaandam zijn debuut. Samen met Kleine, Flex, Idaly en Bokoesam, scoorde hij met ‘Hoog / Laag’ zijn eerste hit (#67).
Daarna volgden diverse hits, met als absolute hoogtepunt vorig jaar de #1-hit ‘My Love’ met Frenna en Emms. Sindsdien wisselen grote en kleine hits elkaar af, met twee uitschieters: ‘Ik Kom Bij Je’ feat. Frenna (#10 in 2016) en ‘Halen & Trekken’ met opnieuw Lil’ Kleine (#8 in juni van dit jaar). Bij de binnenkomst op 22 oktober 2016 van de EP Blessed, scoorde Jonna Fraser in één klap tien hits er bij. Daardoor is ‘Manoeuvres’ op #70, al zijn veertigste notering. Het nummer is de voorloper van de EP Blessed 2, die later dit jaar uitkomt.

Remix ‘Young Dumb & Broke’ scoort wel

#78 Khalid feat. Rae Sremmurd & Lil Yachty: Young Dumb & Broke (remix)

Young Dumb & Broke’ van de Amerikaanse zanger Khalid was in juni de opvolger van ‘Location’ (#78 in april), maar flopte. En dus ging het nummer, afkomstig van zijn album American Teen, in de remix.

Voor die remix werden Aaquil Ibinshaman Brown en Khalif Malikibnsham Brown alias het hiphopduo Rae Sremmurd en Miles McCollum ofwel rapper Lil Yachty benaderd. En zie daar, nu lukt het ineens wel, want de remix komt binnen op de 78e plaats. Van alle uitvoerenden op de ‘Young Dumb & Broke (remix)’ is tot nu toe Rae Sremmurd het meest succesvol. Eind 2016 scoorde het duo een top 6-hit met ‘Black Beatles’ feat. Gucci Mane.

Poke ging in het Nederlands rappen omdat iedereen dat verstaat

#93 BKO feat. Jairzinho & Poke: Roll It


Van de uitvoerenden op ‘Roll It’, is Poke de enige die we nog niet eerder tegenkwamen. Poke (de 26-jarige Resinio Wijngaarde) maakt deel uit van het rapcollectief KampRas. Zo’n negen jaar geleden kwam Poke vanuit Suriname naar Nederland en begon met Surinaamse rap. Na verloop van tijd maakte hij de switch naar Nederlandse rap, ‘want dan kan iedereen mij verstaan’. Vorig jaar bracht Poke de EP Paradox uit.

Vinchenzo laat zijn achternaam vallen

#94 Vinchenzo: Daily

Over zeven weken, op vrijdag 20 oktober, start de achtste editie van the Voice of Holland. We zijn benieuwd of deze editie weer echte hits gaat opleveren, want de vorige editie leverde slechts twee hitjes op. Eentje voor de winnares, Pleun Boerbooms (‘What Hurts The Most’, #78)  en eentje voor de nummer drie: Vinchenzo Tahapary (‘Ready Love’, #87).

‘Daily’, binnen op #94 en uitgebracht als Vinchenzo (dus zonder zijn achternaam), is al sinds juni uit, maar begint nu pas door te breken. De videoclip is ruim 600.000 keer aangeklikt. ‘Daily’ is geschreven door Glen Faria, Will Knox (Britse zanger), Memru Renjaan (schreef mee aan de #1-hits ‘Parijs’ van Kenny B en ‘Krantenwijk’ van Lil’ Kleine & Boef), Willem Lazeroms (van Future Presidents)  en Julien Willemsen ofwel Jack $hirak, die veel werkt met hiphopartiesten.