vrijdag 31 augustus 2007

Joling en Hazes door nieuwe downloadstunt terug naar #1!

Hazes & Joling opnieuw terug naar #1, album Jannes nieuw op #1

Ja hoor, ze hebben het wéér geflikt met z’n drieën! André Hazes, Gerard Joling en Thom Visser stijgen voor de vierde keer naar #1 met ‘Blijf bij mij’. Dat betekent dat die single nu al voor de twaalfde week bovenaan staat. En zoals we al eerder hier berichtten, is hitparadeliefhebber Thom Visser daar voor een groot gedeelte verantwoordelijk voor. Alhoewel hitparadesamensteller GfK MegaCharts ons verzekerde dat het meermaals downloaden van tracks via het zelfde IP-adres niet mogelijk zou zijn, bewijst Thom Visser deze week het tegendeel, door twee weken achter elkaar meer dan vijfhonderd keer ‘Blijf bij mij’ te downloaden én te betalen. Gevolg: ‘Blijf bij mij’ klimt voor de vierde keer naar #1; een uniek feit!

Door deze stunt zijn Nick & Simon de pechvogels van de week. Hun ‘Kijk omhoog’ komt, met 7% achterstand in verkoop, binnen op #2. Nou zijn de beide Volendammers ook niet vies van een stunt, want hun single debuteert zo hoog omdat ze zich de afgelopen week druk bezig hebben gehouden met het geven van instore-optredens in platenzaken. Gevolg: veel verkochte singletjes tegelijkertijd in de winkels waar zij aanwezig waren en een single die hen bijna de bovenste plek oplevert.

Na deze sensaties treffen we verderop in de Single Top 100 nog zestien nieuwkomers aan, waarvan de hoogste zijn: Funkerman met ‘Speed up’ op #20, Rihanna met ‘Shut up and drive’ op #23, ‘Sean Kingston met ‘Beautiful girls’ op #36, Erick E. met ‘Boogie down’ op #38 en de nieuwe Jackyl & Hyde, ‘Time flies’, op #42.

In de Album Top treffen we wél een nieuwkomer op de bovenste plek aan: Jannes verslaat de hele wereldtop, blijkt populairder dan Elvis Presley, UB40 en Mika, om maar eens wat te noemen, en scoort met ‘Mijn naam is… Jannes’ zijn derde #1-album; de plaat is nu al goud! Nog twee hoge nieuwkomers: Spinvis komt binnen op #4 met ‘Goochelaars en geesten’ en rechtstreeks uit Denemarken debuteert ‘Eyes on the highway’ van Saybia op #6.

Een stukje verderop in de Album Top 100 mogen we ook nog Fiction plane welkom heten, met ‘Left side of the brain’ (#23), Marianne Weber met ‘Tranen van geluk’ (#29), Paul van Dyk met ‘In between’ (#56) en Kula shaker met ‘Strangefolk’ (#57).

Lees komende maandag bij de Megaman alle details over de downloadstunt van Joling en Hazes, informatie over Nick & Simon en alle andere nieuwkomers in de Single Top 100, kijk hoe de gouden plaat van Jannes eruit ziet en lees alle nieuwtjes van de andere nieuwe albums in de Album Top 100!

woensdag 29 augustus 2007

Midweek 29 augustus: Nick & Simon nog onzeker van eerste plaats. Jannes album zeker op #1

In de Single Top 100 is de strijd nog niet beslist. Hoewel Nick & Simon met ‘Kijk omhoog’ al twee dagen de midweek aanvoeren, zijn ze nog lang niet zeker van die eerste plaats. Want zowel André Hazes & Gerard Joling (‘Blijf bij mij’), als Jeroen van der Boom (‘Jij bent zo’), laten zich niet zonder meer afschepen, en rukken opnieuw naar de top. En Guus Meeuwis? Zijn nummer ‘Proosten’ boekt vooralsnog weinig winst, en zien we (nog) niet op #1 eindigen. Maar wellicht wil Mika zijn eerste plaats nog helemaal niet opgeven, en blijft hij met ‘Relax, take it easy’ voor de derde week op #1 staan. Kortom, er is nog van alles mogelijk.

Onder de debutanten zien we onder meer Funkerman (‘Speed up’), Real el canario feat. Jasmin (‘Love will save the day’) en Leon Bolier (‘Summernight’). Oude bekenden als KT Tunstall (‘Hold on’) en Nightwish (‘Amaranth’) zullen hun opwachting maken.

In de Mega Album Top 100 is de strijd al wel beslist. Met een gouden plak op zak, scoort Jannes met ‘Mijn naam is … Jannes’ moeiteloos zijn derde #1-album; het verkoopt ruim vier keer zoveel als ‘The complete Dutch collection’ van Elvis Presley. Ook hier een aantal oude bekenden: ‘Eyes on the highway’ van Saybia en ‘Goochelaars en geesten’ van Spinvis, halen zeker de bovenste tien. Fiction plane, het hobbygroepje van Joseph Sumner, zoon van Sting van the Police, scoort na de hitsingle ‘Two sisters’, nu ook met het album ‘Left side of the brain’.

Aanstaande vrijdag worden de definitieve lijsten bekend. Dan geven we ook een korte Hitflits van de verschuivingen in de Single & Album Top 100.

maandag 27 augustus 2007

Megaman week 34

Bij deze de nieuwe Megaman, waarin Mika stand houdt op de bovenste positie, Guus Meeuwis een mislukte stunt uitvoert, John Lennon en Elvis Presley vier postume hits scoren, Beyoncé de vuurwerkramp en nipplegate tegelijk over zich heenkrijgt, Elvis de albumlijst aanvoert en Lowlands voor veel nieuwe noteringen zorgt.

Veel leesplezier met alle nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Mika houdt stand op #1

Mika: Relax Take it easy (1) ***tweede week op #1***

Ja hoor, hij heeft het gered, al is het met de hakken over de sloot. Mika staat voor de tweede week aan kop met ‘Relax take it easy’. Vorige week had hij nog 25% verkoopvoorsprong op ‘Blijf bij mij’ van André Hazes & Gerard Joling, maar daar is nu nog maar 9% van over. En opnieuw zijn het de betaalde downloads die de doorslag geven: daarbij scoort Mika stukken beter dan Gerard & André. Van ‘Blijf bij mij’ worden nog wel meer cd-singletjes verkocht dan van ‘Relax take it easy’.

Het is voor het eerst sinds tijden dat er weer eens een plaat op #1 blijft staan. Sterker nog: bij deze komt er een einde aan een recordreeks van zes weken waarin we telkens een andere plaat op #1 hadden staan; het record stond tot nu toe op vijf. In die zes weken hadden we overigens drie keer ‘Blijf bij mij’ van Geer en Haas op #1; die werden daarbij afgewisseld door respectievelijk Jannes, Jeroen van der Boom en Mika.

Guus Meeuwis hoogste nieuwe met eerste van drie keer ‘Proosten’

Guus Meeuwis: Proosten (5) *** hoogste eersteweeks ***

Guus Meeuwis had een aardige stunt in gedachten: zijn single ‘Proosten’ verschijnt in drie verschillende versies, telkens met twee andere live-nummers als tweede en derde track. Koop je de eerste single in een mooie verpakking (een digipack), dan kun je daar singles twee en drie later bij stoppen. De livetracks zijn afkomstig van zijn populaire concertreeks ‘Groots met een zachte g’, dus dat zou toch een gegarandeerde #1-hit moeten zijn, niet?

Nou, dat valt dus nog een beetje tegen. ‘Slechts’ op #5 komt ‘Proosten’ in de eerste singleversie deze week binnen. Een tikkeltje teleurstellend na de entrees van ‘Ik wil dat ons land juicht’ (binnen op #2 in juni vorig jaar) en ‘Tranen gelachen’ (#1 in april van dit jaar). Maar we hebben nog twee versies van ‘Proosten’ te gaan, dus wat niet is, kan nog komen. Denk maar eens terug aan een andere digipack-single, ‘Laura’ van Jan Smit. Die kwam in oktober 2005 binnen op #6, bleef een week later staan, maar steeg, met het verschijnen van een vervolgsingle voor in de verzamelbox, alsnog naar #1.

Op deze eerste versie van ‘Proosten’ staan als toegift de livenummers ‘Verliefd zijn’ en ‘Hou me gewoon even vast’. In de weken hierna volgen nog ‘Niemand’ en ‘Jouw hand’ (op single 2) en ‘Tranen gelachen’ en ‘Bondgenoot’ (op single 3). ‘Bondgenoot’ is een duet met Acda en de Munnik. Alle livenummers zijn opgenomen in het Philips-stadion. De singles zijn trouwens ook als download verkrijgbaar; dat scheelt je weer de aanschaf van zo’n plastic doosje.

Fergie naar de top 10

Fergie: Big girls don’t cry (7)

Na een aarzelend begin komt met ‘Big girls don’t cry’ de solocarrière van Fergie in Nederland goed op gang. Het is bij deze haar eerste top 10-hit, door van 12 naar #7 te stijgen. Dan kan ze nu beginnen met de poging om het resultaat van haar groep, de Black eyed peas, te gaan verbeteren. Daarmee scoorde ze bij ons al zeven top 10-hits, waarbij de laagste op #7 terechtkwam. Fergie heeft dus nog wat werk te verrichten…

Fireball brengt Trinidad weer in de top 10

Bob Sinclar presents Fireball: What I want (8)

De snelste stijger deze week stijgt 48 plaatsen en komt op #8 terecht. Wellicht is Fireball, afkomstig van de eilandengroep Trinidad & Tobago, op weg naar de eerste plaats die vijf landgenoten vóór hem ook al eens in Nederland behaald hebben. De eerste artiest uit Trinidad die in Nederland op #1 kwam, was, in 1956, pianiste Winifred Atwell, met ‘The poor people of Paris’. Twee jaar later volgde Edmundo Ros (‘March over the river Kwai’). Daarna bleef het lange tijd stil, totdat in 1972 Mac & Katie Kissoon bovenaan kwamen met ‘Sing along’. In 1986 volgde Billy Ocean met ‘When the going gets tough, the tough get going’ en de voorlopig laatste in het rijtje was veertien jaar geleden Haddaway met ‘What is love’. Wellicht dus dat een Fransman nu opnieuw een Trinidadder naar #1 helpt?

James Blunt zingt over nachtclub op zijn eilandje

James Blunt: 1973 (9)

Na een jaartje rust keert James Blunt terug in de hitlijst. De zanger scoorde met zijn klaaglijke liedjes twee jaar terug een onverwachte, en vooral onverwacht grote doorbraak, met natuurlijk ‘You’re beautiful’ als topper: een maand op #1 en 35 weken in de Single Top 100. Na ‘Goodbye my lover’ (#4) en ‘Wisemen’ (#17) hield Blunt het even voor gezien, maar met ‘1973’ keert hij terug.

‘1973’ is de zevende hit die in zijn geheel uit een jaartal bestaat. Het ‘langst geleden’ is ‘1941’ door Pandemonium (#27 in 1977), gevolgd door ‘1948’ van Gerard Cox (#23 in 1972), ‘1979’ van Smashing pumpkins (#29 in 1996), ‘1989’ van Titiyo (#88 in 2002), ‘1999’ van Prince (#14 in 1982) en ‘2001’ van Melissa Etheridge (#74 in 1992). De laatste twee zingen dus over de toekomst, de rest over het verleden.

Blunts nieuwe single is geïnspireerd op zijn avondjes uit in club Pacha, op Ibiza, het eiland waar Blunt een huisje heeft gekocht (kosten: 1,7 miljoen Britse ponden). Die club ging open in 1973, vandaar. Toen was James nog niet geboren; hij kwam pas ter wereld op 22 februari 1974.

John Lennon scoort dubbelhit via iTunes

John Lennon: Imagine (37)/ Working class hero (98)

Opvallend oud werk komt deze week binnen in de Single Top 100. Op 41 en 91 treffen we twee singles aan van de dertig jaar dode Elvis Presley. Op 37 en 98 komen twee singles binnen van de 27 jaar dode John Lennon. ‘Imagine’ en ‘Working class hero’ profiteren direct van het feit dat Lennons weduwe Yoko Ono toestemming heeft gegeven aan iTunes om zijn zestien solo-albums als download aan te bieden. Een deel van de opnames was al verschenen via andere digitale muziekwinkels, maar ze waren nog niet op Apple's iTunes, de grootste dienst, beschikbaar.

“John zou het geweldig hebben gevonden dat zijn muziek nu beschikbaar is via een toepassing die een hele nieuwe generatie luisteraars bereikt”, aldus Ono. Ook Apple is blij. “John Lennon is een van de grootste artiesten van onze tijd”, laat directeur Steve Jobs weten. “We zijn er heel gelukkig mee dat we zijn solowerk nu ook in iTunes kunnen aanbieden.”

Beatles-collega Paul McCartney bereikte in mei al overeenstemming over zijn solowerk. Alleen de muziek van George Harrison kan niet legaal worden gedownload. Zijn weduwe Olivia heeft echter gezegd dat een overeenkomst eraan zit te komen.

‘Imagine’ wordt al voor de vijfde keer een hit. De originele uitgave in 1971 kwam tot #5. Tien jaar later werd de single, naar aanleiding van Lennons dood, opnieuw uitgebracht, met opnieuw een vijfde plaats als resultaat. In 1989 werd het nummer opnieuw een hit, nu met het uitkomen van de speelfilm ‘Imagine: John Lennon’ (#83). Eind 1999 werd de compositie in Engeland uitgeroepen tot het ‘beste liedje van de eeuw’; dat betekende opnieuw een binnenkomst; het plaatje bereikte nu plaats #56. Vijf keer een hit met dezelfde single, dat is veel, maar nog geen record. Dat staat op naam van ‘Last Christmas’ van Wham!, dat sinds 1984 al negen keer een hit is geweest!

‘Working class hero’ (opgenomen in 1970) is voor het eerst een hit voor Lennon. Alhoewel… eerder dit jaar scoorde de Amerikaanse band Green day al een hitje met het nummer (#39 in juni). In hun versie is de stem van Lennon al te horen in de laatste paar gezongen regels. Nu dus het origineel in z’n geheel op #98.

‘Blue suede shoes’ na vijftig jaar voor het eerst een hit

Elvis Presley: Suspicious minds (41)/ Blue suede shoes (91)

Ook twee keer binnen: Elvis Presley. Vorige week troffen we ‘Heartbreak hotel’ al een weekje aan op #95. Die is nu verdwenen, maar daar krijgen we wél twee nieuwe singlehits voor terug: ‘Suspicious minds’ doet het erg goed op #41, ‘Blue suede shoes’ wordt eindelijk voor het eerst een hit op #91.

Elvis is dood, maar nog lang niet vergeten. In de Album Top 100 stijgt ‘The complete Dutch collection’ door naar #1. in de Single Top 100 komen daar ook nog een paar onverwachte hits bij, wat zijn teller in Nederland op 92 stuks brengt.

‘Suspicious minds’ wordt bij deze voor de vierde keer een hit. In 1969 bereikte de originele uitgave plaats #4. Daar kwam in 1999 een heruitgave bij, die tot #15 reikte. In 2001 werd het nummer in een live-uitvoering een hit: #30. Het nummer is trouwens momenteel nóg een keer een hit, maar dan in de versie van René Shuman & Angel-eye. Hun versie neemt echter een bescheiden 92e plaats in. ‘Suspicious’ minds is geen eigen Elvis-nummer, maar is voor het eerst opgenomen door Mark James in 1968. De Britse Fine young cannibals scoorden er in 1986 ook een hit mee: #21.

Ook ‘Blue suede shoes’ is van oorsprong niet van Elvis, maar van Carl Perkins; die schreef het en nam het op in 1956. In Nederland had alleen Johnny Rivers er een tipnoterinkje mee, in 1973. Opmerkelijk genoeg is een van de bekendste Elvis-nummers nu pas voor het eerst een hit bij ons.

Chris Lake scoort hit met dank aan Armin van Buuren

Chris Lake feat. Emma Hewitt: Carry me away (55)

Producer Chris Lake kennen we al van een héél bescheiden hitje uit januari van dit jaar, ‘Changes’. Dat nam hij op met zangeres Laura V en hij bereikte er een 82e plaats mee bij ons. Nee, dan doet ‘Carry me away’ het meteen al beter, want dat nummer (gezongen door de Australische Emma Hewitt) debuteert op #55.

Chris Lake kreeg voor het eerst bekendheid via zijn bootleg-remixes van ‘Climbatize’ van the Prodigy, ‘Phat planet’ van Leftfield en ‘Sweet dreams’ van the Eurythmics. Met ‘Changes’ bereikte hij de eerste plaats in de Britse dancelijst, maar bij ons had het nummer beduidend minder impact. ‘Carry me away’ zal ons bekender in de oren klinken, want het is al te beluisteren op het album ‘A state of trance 2007’ van Armin van Buuren.

Kanye West leent van Daft punk

Kanye West: Stronger (56)

Kanye West heeft voor zijn nieuwe single, ‘Stronger’ inspiratie opgedaan in Frankrijk. ‘Stronger’ is namelijk opgebouwd rondom een sample van het nummer ‘Harder, better, faster, stronger’ van Daft punk, ofwel Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo. ‘Stronger’ is Kanyes negende hit in Nederland; zijn debuuthit ‘Slow jamz’ deed het in 2004 met een vijftiende plek nog het beste, maar dat was dan ook nog aan de hand van Twista. Elk van zijn negen hits is trouwens opgebouwd rondom een sample; op zijn voorgaande noteringen speelde Kanye achtereenvolgens leentjebuur bij Luther Vandross, Chaka Khan, Mandrill, Lauryn Hill, Shirley Bassey, Ray Charles, Natalie Cole en Curtis Mayfield.

‘Harder, better, faster, stronger’ is vreemd genoeg ineens erg populair op YouTube. Niet alleen de clip van Kanye West is daar momenteel populair, maar ook bijvoorbeeld een ‘Daft hands’-versie, een koorversie van de Carleton singing knights en de versnelde beelden van de ‘Groovy dancing girl’. Toeval? Is het nummer juist erg 2007? Of zouden de beide Fransen daar zelf achter zitten?

Overigens hebben de heren van Daft punk het nummer ‘Harder, better, faster, stronger’ ook niet helemaal van zichzelf! Hun compositie is weer opgebouwd om een sample van ‘Cola bottle baby’ van Edwin Birdsong. Kanye West gebruikt dus eigenlijk een sample van een sample…

Saybia klinkt als the Kelly family

Saybia: Angel (57)

Deze week verschijnt hun nieuwe album , ‘Eyes on the highway’, in de winkels, maar nu al is er een nieuwe single van de Denen van Saybia, ‘Angel’. De groepsleden (Søren Huss (zang/ gitaar), Jeppe Knudsen (bas), Sebastian Sandstrøm (gitaar), Palle Sørensen (drums) en Jesse Jensen (toetsen)) kennen elkaar al sinds hun tienerjaren, toen ze elkaar dagelijks tegenkwamen op de veerboot van hun woonplaats Nyborg, op het eiland Funen, naar hun school op de vaste wal.

‘Angel’ is de zesde hit voor Saybia en de opvolger van hun grootste tot nu toe, ‘I surrender’ uit 2004 (#30). Niet iedereen is trouwens overtuigd van de kwaliteiten van de nieuwe single; 3FM-dj Rob Stenders kondigde het nummer al af met de woorden: “Dit was de nieuwe single van de Kelly family”…

Bearforce 1: wereldhit voor behaarde homo’s

Bearforce 1: Bearforce 1 (58)

Moeders, hou je zonen binnen, want Bearforce 1 komt eraan! De Nederlandse band is al een immense hit op internet. De videoclip van de debuutsingle van de groep, die bestaat uit vier potige homo’s, was op YouTube binnen twee dagen meer dan 200.000 keer bekeken; de teller staat momenteel al op ruim een half miljoen. Dat is vooral te danken aan lyrische berichten die het populaire Amerikaanse showbizzblog PerezHilton.com aan de groep heeft gewijd. Die site trekt dagelijks miljoenen bezoekers. De webmaster van de site staat bekend om zijn voorliefde voor obscure Europese bands. Eerder maakte hij onder meer de Britse artiesten Mika en Amy Winehouse bekend bij het Amerikaanse publiek.

Bearforce 1 bestaat uit drie Nederlandse mannen en een Ier. De vier leerden elkaar kennen tijdens een vakantie in New York. De naam van de groep verwijst naar het fysiek van de mannen: in homokringen staan stoere, harige mannen bekend als ‘beren’. Naar eigen zeggen is de groep de eerste ‘berenband’ ter wereld.

De debuutsingle van het gezelschap, die werd gelanceerd tijdens de Amsterdamse Gay Pride, bevat samples van artiesten als Donna Summer en Dead or Alive. In de clip die op YouTube te zien is, rollebollen de vier mannen over het strand van Barcelona en plonzen ze verleidelijk in een zwembad.

Initiatiefnemer van het project is de Nederlandse reclamemaker Nick Rood van Reclamebureau C+R. Rood: “We hadden het idee, dat het na alle boys en babes tijd werd voor ‘s werelds eerste ‘bears’-groepje. Per toeval ontmoette ik een van de Bears, hij zong af en toe wat met vrienden. Ik heb ze op mijn kantoor uitgenodigd en wat bleek: ze zijn echt waanzinnig goed! Ter plekke besloten we iets samen te gaan doen. Wat begon als een grap aan een barretje op Ibiza, is inmiddels al een wereldact!” En inderdaad: de aanvragen voor optredens van de Bears stapelen zich op en de heren kunnen onder andere naar Los Angeles, Keulen, Miami en Amsterdam.

Plain white T’s: Amerikaanse nummer één

Plain white t’s: Hey there Delilah (60)

Plain white t’s is een band uit Villa park, een buitenwijk van Chicago. De punkpoppers begonnen in 1997 en kennen Tom Higginson (zang) en Dave Tirio (gitaar) als vaste leden. De rest van de bezetting is al een paar keer gewisseld, totdat met Mike Retondo (bas), De’Mar Hamilton (drums) en Tim Lopez (gitaar) in de gelederen er een stabiele line up ontstond.

‘Hey there Delilah’ heeft zich al bewezen in hun eigen land: eind juli bereikte het daar de eerste plaats van de Billboard Hot 100. Het werd eens tijd ook dat dat een hit werd, want ‘Hey there Delilah’ stamt al uit 2005 en sindsdien hebben de mannen zelfs al een nieuw album uitgebracht.

Beyoncé: vuurwerkramp en nipplegate

Beyoncé: Green light (77)

Beyoncé Knowles krijgt van ons het groene licht voor al weer haar dertiende solohit. Het is de opvolger van ‘Listen’, die in maart op #18 eindigde. Haar grootste hit onder eigen naam is tot nu toe ‘Beautiful liar, samen met Shakira, die eind april een weekje op #1 stond. Met haar groep Destiny’s child scoorde ze zestien hits, maar bleef ze tot drie keer toe op een tweede plek steken.

Beyoncé heeft inmiddels haar eigen vuurwerkramp én haar eigen nipplegate. Vorige maand liep een concert in St. Louis lichtelijk uit de hand, toen bij het spectaculair bedoelde openingsnummer een stuk vuurwerk in de eerste rij van het publiek terechtkwam. Twee concertgangers raakten licht gewond en moesten naar het ziekenhuis. Beyoncé was er zo van geschrokken, dat ze na afloop van het concert op bezoek ging bij de pech-/ geluksvogels.

Nog meer geluksvogels waren aanwezig bij de presentatie van Beyoncés kledinglijn Dereon. Tijdens een opnieuw spectaculair optreden floepte haar topje omhoog, waardoor de bezoekers meer vlees te zien kregen dan eigenlijk de bedoeling was…

Richard Durand: voorheen G-spott

Richard Durand: Sweep and repeat (80)

Producer Richard Durand was eind vorig jaar ineens hot, met tegelijkertijd twee remixhits van Tiësto’s ‘Lethal industry’ en ‘Flight 643’ én een eigen hit met ‘Slipping away’. In februari hoorden we nogmaals van ‘m met ‘Inside my brain’, en nu is hij terug met ‘Sweep and repeat’.

Een nieuwe ster aan het trance-firmament? Nee hoor, Durand kennen we al heel lang. Eigenlijk heet hij Richard van Schooneveld en hij stamt van 5 april 1976. Voordat hij zich Richard Durand ging noemen, scoorde hij al elf hits, maar dan als G-spott. Zijn grootste hits onder dat alias waren ‘N-r-g’ (#16 in 2001) en ‘Sadness’ (#18 vorig jaar juni). Daarna ging het roer om, en: een nieuwe stijl, een nieuwe naam!

Don Cartel eindelijk met eigen hit

Don Cartel: I control your body (82)

Na twee remix-hits scoort Don Cartel bij deze eindelijk eens met eigen werk. Don Cartel (eigenlijk heet hij Daniël Krommert) brak twee jaar terug door als remixer, nadat hij hits scoorde met twee nummers van de groep Double you. Zijn remix van ‘Please don’t go’ bereikte in 2005 plaats 48. Een jaar later deed de remix van Double you’s ‘Everything I do’ het wat minder, met een top op #66. Beide nummers zijn trouwens covers van respectievelijk KC & the Sunshine band en Bryan Adams. ‘I control your body’ brengt Cartel nu als producer uit en dat levert hem zijn derde hit op.

Thunderous Jerry: talent uit Purmerend

Thunderous Jerry: Make me feel good (85)

“Weet u misschien de weg naar Purmerend?” zong Wim Sonneveld al eind jaren zestig in het liedje ‘Op de step’, in de tv-musical ‘Ja zuster nee zuster’. En Thunderous Jerry ként de weg, want hij komt daar vandaan. Jerry begon als producer in 1994. In 1995 sloot hij zich aan bij de producersgroep the Thunderous team. Dat werd echter geen succes, waarna Jerry een jaar later overschakelde op het dj-en. Zo rond 1996 besloot Jerry zijn muziek die niet voor de dansvloer geschikt was via internet te gaan verspreiden; dat werd het album ‘Natural elements’. Sindsdien gaat het bergop met Jerry en werkt hij aan producties en bootlegs die in menig discotheek te beluisteren vallen.

Kort geleden besloot Thunderous Jerry om wat meer op de commerciële tour te gaan en dat levert hem direct succes op: ‘Make me feel good’ is zijn debuuthit, op #85.

Club Cassanova kan ook jumpen

Club Cassanova: Up and down (89)

En we gaan weer jumpen! De mannen van Club Cassanova zijn twee nieuwe sterren aan het jump-firmament. Stevie en Vince verpakken hun hit ‘Up and down’ in een soort ‘Fiesta’-sample van de Sunclub, dus erg origineel is het allemaal niet, maar met een aanstekelijk refrein lijken ze het toch nog te gaan redden. Het lied gaat over hun ideale vrouw, waarover ze de wildste fantasieën hebben.

Franklin Brown en Maxine opnieuw samen

Franklin Brown & Maxine: Steeds weer (93)

Elf jaar terug scoorden Franklin Brown & Maxine een dikke songfestivalhit met ‘De eerste keer’, maar daarna kwam voor beide de klad erin. Op het songfestival eindigde het duo in 1996 als zevende en in de Single Top 100 werd zelfs een derde plaats bereikt. Vervolgens gingen beide solo, waarna nog een aantal minieme hitjes werd gescoord. Alleen Maxine had nog één keer een flinke hit te pakken, vier jaar terug als zangeres op een danceplaat van Stewart: #28 met ‘Fuel to fire’. Vandaar wellicht dat het tweetal elf jaar na hun grote succes de handen opnieuw ineen heeft geslagen in een poging om met een nieuw duet een come back te maken. Het aarzelende begin is er, met een binnenkomst op #93 voor ‘Steeds weer’.

Mick Harren op bezoek bij Neil Diamond

Mick Harren: Sweet Caroline (94)

Mick Harren speelt leentjebuur bij Neil Diamond. Diens ‘Sweet Caroline’ was in 1969 zijn doorbraakhit in Nederland (#16). Diamond ging door met nog eens eenentwintig hits, waaronder zeven top 10-noteringen, met ‘Song sung blue’ en ‘Beautiful noise’ als grootste (#3). ‘Sweet Caroline’ kreeg in 2005 een tweede leven, in de après ski-versie van the Partyjocks. Die bleven er aan het eind van dat jaar mee op #51 steken. Bij deze krijgt de compositie een derde kans, nu Mick Harren zich ermee gaat bemoeien. Het is Harrens vijfde hit en de opvolger van ‘Leef je droom’, zijn ode aan André Hazes, waarmee hij eind 2004 de 33e plaats bereikte.

Alex in het gekkenhuis

Alex: Gekkenhuis (95)

‘Gekkenhuis’ is een nieuwe feesthit voor Alex Lukkien. Alex kennen we al van vijf eerdere hits in de Single Top 100, te beginnen bij ‘Een bossie rooie rozen’ uit 2000, zijn bewerking van ‘La vie en rose’. Sindsdien scoort hij af en toe eens een hitje. Zijn voorlaatste stamt van vorig jaar en ook dat was een bewerking: Alex vormde ‘Ein Festival der Liebe’ van Jürgen Marcus om tot ‘Een festival van liefde’, met zowaar een 23e plaats in maart als resultaat.

‘Gekkenhuis’ van Alex zou zomaar een duohit kunnen vormen met de hekkensluiter van deze week. Want wie stop je in een gekkenhuis? Inderdaad: ‘Alle idioten’…

Michy gaat Do achterna

Michy: My desire (99)

Wat Do kan, kan Michy ook, dacht zangeres Michelle Lemmens, dus Michy gaat solo! We kennen Michy al van hits met Starstylers (‘Keep on moving’; #20 in 2005) en Open position (‘Open your eyes’, #95 in 2006), maar Michy staat nu voor het eerst in haar eentje in de schijnwerpers.

Michelle Lemmens werd op 13 november 1982 geboren in het Australische Fremantle, maar ze groeide op in Heerlen, Limburg. Momenteel woont ze in Eindhoven; dat dat tevens de woonplaats is van Do, is misschien wel meer dan toeval…

Een aantal jaren zong Michy in de coverband No clue. Als achtergrondzangeres van ‘What’s up’ van DJ Kicken was ze voor het eerst te horen in de dance-scene. Vervolgens zong ze een paar nummers met DB factory, tot ze met Starstylers en Open position doorbrak.

Maarten bewerkt ‘Boten Anna’ opnieuw

Maarten: Alle idioten (100)

Amerika heeft Elvis, maar wij hebben Schelvis! Maarten, zo luidt zijn voornaam, scoorde al hits als Feest dj Maarten, onder zijn volledige naam Maarten Schelvis en onder alleen zijn voornaam. Meestal gaat het om leuk bedoelde vertalingen van bekende hits, in een vrolijk bedoeld après ski-jasje. Zijn grootste hit spreekt wat dat betreft boekdelen: dat was, begin 2004, een werkje met de welluidende titel ‘Wat een lekkere kont!!!’ (#47), een vertaling van ‘Trojan horse’ van Luv’. Eerder dit jaar zong hij nog ‘Ik ben een kikker’ (#78 in februari; een vertaling van ‘Chelsea dagger’ van de Fratelli’s) en als je echt denkt dat je een kikker bent, dan is een titel als ‘Alle idioten’ daarop natuurlijk een logisch vervolg.

De Megaman dacht eigenlijk dat we al helemaal uitge-Boten Anna’d waren, maar blijkbaar kan er nog een bootje bij; ook ‘Alle idioten’ is namelijk op dat nummer gebaseerd. Basshunter had er de oorspronkelijke hit mee, en eindigde vorig jaar zomer op #2. De Gebroeders Ko gingen vervolgens met de coverhit aan de haal en scoorden er zelfs twee hits mee: in de zomer scoorden ze met ‘Boten Anna’ (#3) en in de winter met ‘Sinterklaasboot’ (#2). ‘Drie top 3-hits in een half jaar tijd voor dezelfde compositie, daar moet meer uit te halen zijn’, zal Maarten gedacht hebben en hij komt nu op de proppen met ‘Alle idioten zingen over boten’ (met als vervolgtekst ‘dus waarom dan niet ikke, ik kan ook liedjes pikken, dus ik ga naar mijn vrienden want ik wil wat verdienen, verkoop ze een kopietje van dit gejatte liedje’…

Zijn bedoelingen zijn dus duidelijk, maar of Maarten er wat aan gaat verdienen is nog maar de vraag, want van een single die niet verder komt dan #100 word je nóóit miljonair, Maarten…

Elvis leider in Album Top 100

Album top 3:
1. (11) Elvis Presley: ‘The complete Dutch collection’
2. (-1) Mika: ‘Life in cartoon motion’
3. (--) UB40: ‘The best of – volumes 1&2 – Dutch collection’


In Engeland stond ie al op #1, maar dan met een andere verzamelaar. Wij hebben natuurlijk onze zelfsamengestelde ‘Complete Dutch collection’ en daarmee stijgt de King of rock ‘n’ roll deze week van 11 naar #1, met een ruime voorsprong van 34% op de vorige #1, ‘Life in cartoon motion’ van Mika. Nederland eert hiermee de dertigste overlijdensdag van Elvis Presley, net zoals we dat vijf jaar geleden al deden met zijn vijfentwintigste sterfdag, via het album ’30 #1 hits’, dat toen twee weken lang bovenaan stond. Vijf jaar daarvoor, op zijn twintigste sterfdag, lukte het Elvis net niet; toen bleef ‘Always Elvis’ twee weken op #2 steken; één keer achter de Backstreet boys en één keer achter Oasis.

UB40 hoogste nieuwe

De toevoeging ‘Dutch collection’ blijkt bijzonder lucratief te zijn, want ook de hoogste nieuwkomer bedient zich van dat foefje. Eigenlijk hebben we het over een samenraapsel van twee oude verzamelalbums van UB40, maar wanneer we daar een Nederlandse tintje aan geven komen de oude reggaehits ineens op #3 binnen in de Album Top 100.

Tien nieuwen

Maar liefst twintig platen stonden vorige week nog niet in de Album Top 100. Tien daarvan zijn gloednieuw, de andere tien zagen we al eerder, maar komen deze week terug. Even in sneltreinvaart dan maar:

Belle Perez is, na UB40, de een na hoogste nieuwe met een album dat speciaal voor Nederland is samengsteld; de naam zegt het al: ‘Greatest Latin hits’ (#12).
De Tribute to the Cats band komt op de proppen met een fraaie box, ‘Songs to remember’, met daarin een eigen album met zestien nieuwe nummers, een live-cd met tien covers van hits van the Cats én een live-dvd met opnieuw zeven eigen nummers en negen Cats-covers (#15).

De Amerikaanse bluesrockgitarist Joe Bonamassa scoort zijn debuuthit in de Album Top 100 met ‘Sloe gin’. Het leuke van de Album Top 100 is dat daar nog veel meer variatie in stijlen is dan in de singlelijst en Joe Bonamassa is daar weer een aardig voorbeeld van. Het is overigens al zijn zevende album, dus nieuw in de muziekindustrie is Joe zeker niet (#27).

Nóg zo’n voorbeeld van de diversiteit van de albumlijst: M.I.A. met ‘Kala’. M.I.A. komt uit Sri Lanka en is de dochter van een vooraanstaande Tamil Tiger. Ze nam een dance-album op waarop je invloeden van over de hele wereld hoort langskomen (#44). Zij en nog een veertien tal andere acts spinnen garen bij hun optreden op Lowlands.

Met dank aan Lowlands

Dankzij dat festival verwelkomen we naast het album van M.I.A., ook nog albums van the Pigeon detectives (‘Wait for me’, op #54), Marike Jager (‘The beauty around’, op #70), Kate Nash (‘Made of bricks’, op #74), Goose (‘Bring it on’, op #79) en C-mon & Kypski (‘Where the wild things are’, op #83). En gaan tien acts op herhaling.

Lowlands vond plaats in het weekend van 17-20 augustus in Biddinghuizen. Dankzij de midweekstanden, zeg maar de voorlopige Album Top 100, kunnen we zien wat de invloed van het festival is op de albumverkopen. Deze invloed kan pas gemeten worden na het weekend, dus de eerste verkoopdag is de maandag, die op dinsdag (21/8) zichtbaar wordt. Het volledige verloop van alle Lowlands-acts vind je hier.