vrijdag 7 oktober 2022

Hitflits: Ziggo Concert helpt Danny Vera aan tweede #1-album, Kinderen voor Kinderen gaan voor ‘Gi-ga-groen’

Even leek het er op dat het album Older van George Michael opnieuw de eerste plaats zou pakken. Op maandag prijkte deluxe edition van het album ruim bovenaan de voorlopige albumlijst. Twee dagen later was die eerste plaats niet meer zo zeker, want The New Black and White Pt. V van Danny Vera was opgeschoven naar de tweede plaats en nog maar 5% verwijderd van de eerste plaats.
Uiteindelijk pakt het album van Danny Vera dan ook de eerste plaats in de Album Top 100. En daarvoor mag hij zijn fans dankbaar zijn, die vorige week vrijdag massaal zijn concert in de Ziggo Dome in Amsterdam bezochten én (na afloop) het album aanschaften. Na The New Now (5x in 2020), is The New Black and White Pt. V zijn tweede #1-album. Zijn album Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (#4 in 2020/2021), gaat op herhaling op #90 in de 178e week. De single ‘Roller Coaster’ staat twee weken korter genoteerd en gaat van 89 naar #84.
 
The New Black and White Pt. V is geen volledig album maar een EP met zes nummers. Daarop een duet met Jacqueline Govaert van Krezip en een nummer met het Rosenberg Trio. Op de EP zingt Vera het nummer ‘25th of December’, dat ondanks de titel geen kerstnummer is, maar vooral een ode aan zijn dochter Lavie Vey, die geboren is op eerste kerstdag 2020.
 
The New Black and White Pt. V is de vijfde in de serie EP's die Vera, naast zijn reguliere albums, uitbrengt op cd en 10” vinyl. Alle vorige delen kregen ook een notering, maar kwamen nooit hoger dan de 21e plaats.
 
ALBUM TOP 6, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  Danny Vera: The New Black and White Pt. V  (100)            *** eerst week op #1 ***
2. HH  George Michael: Older (97), op 19,54%
Older
was in 1996 het derde studioalbum van George Michael. Wereldwijd zijn er meer dan 5 miljoen stuks van verkocht, waarvan 100.000 (toen goed voor platina) in Nederland. Vorige week verscheen deluxe edition, een box met 3 lp’s, 2 cd’s en het boekje ‘The Story of Older’, het verhaal achter de nummers. Niet opnieuw #1 in de Album Top 100, maar wel in de Vinyl 33.
 
3. (4)   Goldband: Betaalbare Romantiek (9)
4. EW  Joost: Fryslãn (0)
5. (3)   Harry Styles: Harry’s House (23)
6. EW  Slipknot: The End So Far (80)
 
5SOS5 (36%) van 5 Seconds of Summer, vorige week op #1, zakt naar de vijftiende plaats.
 
Alvorens we kijken naar de andere nieuwe noteringen, even aandacht voor een bijzonder album dat op herhaling gaat.
 
Vorige week donderdag, 28 september 2022, overleed op 59-jarige leeftijd de Amerikaanse Gangsta rapper Coolio aan hartritme stoornis. Volgens vrienden leed hij aan zware astma, die hem fataal zou zijn geworden. Coolio, echte naam Artis Leon Ivey Jr., werd bekend door het nummer ‘Gangsta's Paradise’ feat. L.V. (#1 in 1995) uit de film ‘Dangerous Minds’. De single zien we terug op #44, gestegen van #83. Het gelijknamige album gaat op herhaling op #49 (6%). In 1995/1996 stond het album 29 weken genoteerd met als hoogste plek twee keer de negende.
 
Nu over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn:
#16 Björk: Fossora (83)
#54 Tory Lanez: Sorry 4 What (0)
#87 Kid Cudi: Entergalactic (0)
#98 Pixies: Doggerel (86)
 
SINGLES
 
‘Gi-ga’-groen’ is het thema van de 68e Kinderboekenweek, die van 5 tot en met 16 oktober loopt. Gewoontegetrouw verschijnt dan ook het nieuwe Kinderen voor Kinderen album, maar dat komt pas uit op 28 oktober, tijdens de herfstvakantie voor de regio midden en zuiden.
Wel verscheen voor de Kinderboekenweek de single ‘Gi-ga-groen’, dat binnenkomt op de 48e  plaats van de Single Top 100 en de 26e notering is voor Kinderen voor Kinderen. Het nummer is geschreven door Jermain van der Bogt (muzikant Wudstik), Willem Laseroms (maakt deel uit van Future Presidents en is tevens producer) en kinderboekenschrijver Janneke Schotveld. Zij schreef onder meer ‘Superjuffie’, ‘Avonturen van de dappere ridster’ en ‘De kikkerbilletjes van de koning?’.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   David Guetta & Bebe Rexha: I’m Good (Blue)       *** tweede week op #1 ***
2. (2)   Rema: Calm Down, op 2,82%
3. (3)   Sam Smith & Kim Petras: Unholy
4. EW  Jinho 9: Blind Op Zoek (Trapagas)
5. (4)   Katnuf: Van Mij Zijn
 
Tot slot volgen de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#22 Djaga Djaga & JoeyAK: Abc
#52 Idaly feat. Adje: Destiny
#60 Joost feat. Jack Parow: Fryslãn Bop
#63 Ed Sheeran: Celestial

Dit weekend komen we nog met de kwartaalflits met de rangen en standen tot en met het derde kwartaal, inclusief buitenlandse overzichten.