vrijdag 4 december 2009

Hitflits: Ramses Shaffy zet de toon in de hitlijsten

Nog geen half jaar geleden overleed Michael Jackson. De dagen na zijn overlijden was er een run op al zijn liedjes met als resultaat dat hij met meer dan 50 tracks genoteerd stond in de Itunes lijst. Zo’n vaart loopt het niet met Ramses Shaffy, die 1 december overleed op 76-jarige leeftijd. Maar 20 tracks is ook niet mis, waarvan vier in de top 10 en op #1 de lange versie van ‘Laat me/Vivre’.

Van die 20 tracks verdeeld over zo’n 10 verschillende liedjes, bereiken er 8 de Single Top 100:
#9 ‘Zing-vecht-huil-bid-lach-werk en bewonder’ (#22 in 1971)
#16 ‘Laat me’ (#26 in 1978)
#28 ‘Pastorale’, samen met Liesbeth List (#3 in 1969)
#32 ‘Laat me/Vivre’, met Alderliefste en Liesbeth List (#8 in 2005)
#36 ‘Sammy’ (#1 in 1966)
#44 ‘Wij zullen doorgaan’ (#22 in 1975)
#47 ‘t Is stil in Amsterdam’
#57 ‘Shaffy cantate’

Daarnaast hebben twee nummers van Ramses de Single Top 100 niet gehaald, maar verblijven in de Bubbling under, de wachtkamer. Het zijn:
#113 ‘Zonder bagage’
#117 ‘5 uur’

Ook zijn albums gaan als een speer. De Free record shop was in twee dagen door haar voorraden cd’s en DVD’s, zo’n 5.000 stuks, heen. En platenmaatschappij Universal meldde op woensdag al zo’n 12.000 tot 13.000 orders voor bestellingen te noteren. Maar bestelde exemplaren zijn nog geen verkochte exemplaren, en daar draait het in de albumlijsten om. De oogst is voorlopig als volgt: In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, komen drie albums van hem binnen. Op #30 ‘Zijn grootste successen’ uit 2004, op #13 ‘De 100 mooiste liedjes van Ramses & Liesbeth’ uit 2007 samen met Liesbeth List en op de vierde plaats gaat ‘Het mooiste van’ uit 2006 op herhaling. In de Album Top 100 stijgt het dubbelalbum plus DVD ‘Laat me’ van 81 naar #18 stijgt. Tot deze week was de hoogste plaats #34.

Terug naar de Single Top 100 van deze week

Het is ze toch gelukt! Nick & Simon staan voor het eerst langer dan één week bovenaan. Hoewel het er de afgelopen week anders uitzag, want K3 voerde de hele week de voorlopige Single Top 100 aan met ‘MaMaSé!’ en ‘Just say yes’ van Snow patrol stond daarachter te dringen, houden de jongens op de valreep de eerste plaats in handen met ‘Het masker/Santa’s party’. De rest van de top 3 luidt: K3 blijft #2 en Snow patrol #3. Maar de nieuwe #1 is onderweg: ‘Fireflies’ van Owl city boekt een winst van zeventien plaatsen en komt uit op een vierde plaats.

Het is me wat. Met je eigen single, ‘Single girls’, schop je het niet verder dan de 70ste plaats. Maar als je een cover opneemt, ‘Use somebody’, weet ineens iedereen je te waarderen. Het overkomt Laura Jansen, die haar versie van de Kings of Leon klassieker ziet stijgen van de 41ste naar de 13de plaats. Kings of Leon zelf kwam er begin dit jaar mee tot de elfde plaats.

‘The fixer’ betekende in oktober de terugkeer van Pearl jam. Maar met een 77ste plaats als hoogste notering, werd het niet erg breed gewaardeerd. Beter vergaat het ‘Just breathe’, want dat komt binnen op #37. Volgens sommigen klinkt zanger Eddie Vedder in dit nummer, afgelopen week de 3FM Megahit, als Neil Diamond …

Het restant:

#62 Charlene: ‘Too bright’
#65 Laidback Luke & Gregor Salto feat. Mavis Acquah: ‘Step by step’
#68 R3hab & Addy van der Zwan: ‘Get get down’
#77 DJ Silence: ‘Bomba latina’
#91 Bazzookas: ‘Doe het dan zelf’ (de band Palookas met zanger Bas "Bazz" Barnasconi van van Katoen)
#92 Miss Montreal: ‘Being alone at christmas’
#95 Chris Brown feat. Lil Wayne & Swizz beatz: ‘I can transform ya’
#99 Susan Boyle: ‘Wild horses’

En nog een keer terug naar de Album Top 100

Daarin blijft ‘MaMaSé!’ van K3 de #1. Van het album zijn meer dan 70.000 exemplaren uitgeleverd. Het verschil met de #2, ‘No surrender’ van Kane is 49%. Vorige week was het verschil met de #2, toen ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle, nog 82%. Dat duidt er op dat de albums bovenin de Album Top 100 goed verkopen en dat is weer te danken aan Sinterklaas.

Naast ‘No surrender’ van Kane, de hoogste eersteweeks op #2, zijn er nog twee hoge binnenkomers in de top 10. Met twee hitsingles op zak, ‘Halleluja’ en ‘No good for me’, kun je nu echt kennismaken met Lisa Hordijk. Als Lisa Lois komt ze met haar album ‘Smoke’ binnen op #6. En net binnen op #10 zijn de vier heren van il Divo met ‘An evening with il Divo – live in Barcelona’. Tijdens hun recente wereldtournee speelden ze een collectie van de beste liedjes van hun vijf albums. Van het concert op 3 april 2009 in Palau Sant Jordi in Barcelona werden opnames gemaakt. Deze zijn nu terecht gekomen op ‘An evening with il Divo – live in Barcelona’. Op de DVD staan 25 nummers plus een interview met de vier heren, de cd herbergt 10 nummers.

Aanstaande woensdag is Paul McCartney in ons land voor een optreden in het Gelre dome in Arnhem. Als voorproefje is er alvast het album ‘Good evening New York’, opgenomen op 17, 18 en 21 juli 2009 in City field in New York, dat binnenkomt op #36.

En dan de overige binnenkomers:
#55 Trijntje Oosterhuis & Metropole orchestra: ‘Best of Burt Bacharach live’ (opgenomen op 2 oktober 2009 in de Heineken Music Hall in Amsterdam)
#57 Seal: ‘Hits’
#61 Grad Damen: ‘Goed in mijn vel’ (achtste hitalbum)
#88 Herberg de Troost: ‘Langs de weg’ (project van Rowwen hèze zanger Jack Poels: gedichten die hij schreef voor Dagblad de Limburger zijn op muziek gezet door Hem en accordeonist Tren van Enckevort en uitgevoerd door Skinnie, Mo’Jones en Sjoerd Rutten)
#92 Rolling stones: ‘Get yer ya-ya’s out! 40th anniversary deluxe edition’ (live album, oorspronkelijk uit 1970 met opnames gemaakt in New York en Maryland in november 1969, deluxe edition omvat 3 cd’s plus 1 DVD)

Als de Goedheiligman ons goed gesteld is, melden we ons na het weekend weer met een nieuwe Megaman. Fijne pakjesavond!

zondag 29 november 2009

Megaman bij week 48 – 28 november 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Nick & Simon de vroegste kerst #1 scoren, Ralf zijn favorietenstatus meer dan waar maakt, DeNnis haar eigen ‘Headlines’ schrijft, Coole Piet weer terug is en de Belgen hun eigen André Rieu hebben. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Nick & Simon scoren vroegste kerst #1

Nick & Simon: Het masker/Santa’s party (1) *** eerste week op #1 ***

Het zat er natuurlijk dik in dat Nick & Simon naar #1 zouden stijgen. Alleen het moment wanneer, was nog even de vraag. Deze week dus, dankzij de speciale versie van ‘Het masker’ met drie kerstnummers. Daaronder niet alleen twee covers, ‘2,000 miles’ van the Pretenders (#13 in 1983) en ‘Christmas was a friend of mine’ van Fay Lovsky (#21 in 1981), maar ook een eigen kerstnummer. ‘Santa’s party’, zeven jaar geleden geschreven door Nick Schilder, toen de jongens nog Engelstalig repertoire zongen.

‘Het masker/Santa’s party’ is na ‘Vallende sterren’, ‘De dag dat alles beter is’ en ‘Lippen op de mijne’, de viierde #1 dit jaar voor Nick & Simon. Dat is geen record, want dat werd al in 1965 door the Beatles neer gezet met zeven (!) #1-hits: ‘I feel fine/I should have know better’, ‘Eigth days a week/Babys in black’, ‘No reply/Rock ‘n roll music’, ‘Ticket to ride’, ‘Help!’, ‘Yesterday’ en ‘Day tripper/We can work it out’. En zelfs de twee jaar daarop wisten the Beatles nog eens vier hits per jaar te scoren. Het jaar daarop waren het the Bee Gees die ook vier #1-hits wisten te scoorden: ‘World’, ‘Words’, ‘Jumbo/The singer sang his song’ en ‘I started a joke’. Vervolgens duurde het tot 1974 dat er weer door één act vier #1-hits werden gescoord. Dat was Mud met ‘Dynamite’, ‘Tigerfeet’, ‘The cat crept in’ en net op de valreep ‘Lonely this Christmas’. En nu lukt het Nick & Simon, en daarmee zijn ze de eerste Nederlandse act die dat lukt. Tot nu toe moesten ze de eer delen met the Party animals (in 1996) en Marco Borsato (in 2008) elk met drie #1-hits in één jaar.

vroege kersthit

De stunt die Nick & Simon uithalen met ‘Het masker’, werd bijna drie jaar geleden ook al gedaan door hun plaatsgenoot Jan Smit. Jan bracht in 2006 zijn single ‘Cupido’ uit, dat binnenkwam op #2 en de week daarop zakte naar #3. Vervolgens kwam een speciale editie van ‘Cupido’ uit, met het nummer ‘Kerst voor iedereen (duet met Monique Smit)’ en drie kerstkaarten. Geen fan die dat wilde missen, met het gevolg dat Jan op 9 december 2006 naar #1 steeg en daar vier weken bleef. Het was destijds de vroegste kerst-#1 ooit.

Maar deze week wordt dat record dus gebroken door Nick & Simon. Zij zijn na ‘Lonely this christmas’ van Mud (op 24 december 1974), ‘Eenzame kerst’ van André Hazes (op 1 januari 1977), ‘Do they know it’s christmas’ van Band aid (op 22 december 1984) en de single van Jan Smit (op 9 december 2006), de vijfde act met een kerst #1 én de vroegste met een kerstnummers. Maar of ze daadwerkelijk met kerst nog op #1 zullen staan, zoals drie van de vier voorgangers, valt te betwijfelen. Tot nu toe wisten ze het namelijk nooit langer vol te houden op de eerste plaats dan één week en kerst is nog vier weken verwijderd!

fans bepalen release

Nick & Simon mogen hun fans wel dankbaar zijn. Want het was helemaal niet de bedoeling om de drie kerstnummers aan de single van ‘Het masker’ toe te voegen. Het plan was om een speciale kersteditie uit te geven van het dubbelplatina album ‘Luister’, de huidige vijftien tracks plus de drie kerstnummers. Maar toen de fans dat hoorden, kwamen ze massaal in actie, want die vijftien nummers hadden ze immers al! En voor drie extra nummers het nog een keer kopen, vergeet het maar! En dus gingen Nick & Simon overstag.

Naast een speciale kersteditie van ‘Luister’, kwam er ook een speciale kersteditie van de single ‘Het masker’, met ook nog de videoclip van ‘Santa’s party’. En daarmee slaan ze twee vliegen in één klap. De fans die het album al hebben, gaan voor de single en zorgen daarmee voor hun zesde #1-hit. De anderen schaffen de kersteditie van ‘Luister’ aan en anders doet Sinterklaas het de komende week wel!

Ralf maakt favorietstatus meer dan waar

Ralf: click-clack (7) *** hoogste eersteweeks ***

Vraagje: wat is de link tussen Jeroen van der Boom en Ralf, behalve dat beide deze week de Single Top 100 binnenkomen? Antwoord: Jeroen was naast Yolanthe Cabau van Kasbergen en Lange Frans, één van de drie juryleden tijdens de nationale finale op 3 oktober van het Eurovisie Junior Songfestival. Ralf deed daar aan mee met het liedje ‘Click clack’, dat 36 punten kreeg, het maximale aantal van de kinderjury, de vakjury en het publiek.

Hij was dan ook één van de grote favorieten tijdens de finale op zaterdag 21 november 2009 in Kiew, Oekraïne. En hij maakte die meer dan waar, want ook daar liep hij met de overwinning weg. Tijdens de puntentelling, waarbij het tot het laatste spannend bleef, pakte hij de meeste punten: 121. Armenië en Rusland eindigden met 116 punten op een gedeeltelijk tweede plaats. België, ook één van de favorieten, eindigde vierde met 113 punten. De top 4 lag dus aardig dicht bij elkaar! Ralf Mackenbach (Best, 4 oktober 1995) houdt niet van tv-kijken of computeren. Zijn grote hobby is dansen en dan vooral tapdansen. Sinds twee jaar volgt hij danslessen aan de Dansacademie Lucia Marthas in Amsterdam. Ralf was al te zien in de musicals ‘Tarzan’ en ‘Beauty and the beast’. ‘Click clack’ is door hem zelf geschreven en werd geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis. Het Eurovisie Junior Songfestival bestaat sinds 2003 en leverde al vijf hits op. Hier volgen alle inzendingen, met tussen haakjes de klassering en de notering:
2003 Roel: ‘Mijn ogen zeggen alles’ (#11, #62)
2004 Klaartje & Nicky: ‘Hij is een kei’ (#11, geen)
2005 Tess Garthé: ‘Stupid’ (#7, #16)
2006 Kimberly: ‘Goed’ (#12, #88)
2007 Lisa, Amy & Shelley: ‘Adem in, adem uit’ (#11, #55)
2008 Marissa: ‘1 dag’ (#13, geen)
2009 Ralf: ‘Click clack’ (#1, voorlopige notering: #7)

stimulans

Sinds 34 jaar heeft Nederland dus weer een Eurovisie Songfestival gewonnen, ook al is het voor junioren. Wellicht dat dit een stimulans is voor degene die ons land in 2010 mag vertegenwoordigen in Oslo. De afgelopen week werd bekend dat het liedje geschreven zal worden door Pierre Kartner, en dus weten we nu al dat het in elk geval een Nederlandstalig nummer wordt. Binnenkort maakt de TROS, die het festival de komende twee jaren voor haar rekening neemt, bekend wie de uitvoerende van het liedje zal worden. Nick & Simon, die benaderd zijn, hebben laten weten daar niet voor te voelen.

Owl city werkte voor Coca Cola

Owl city: Fireflies (21)

De nieuwste Amerikaanse sensatie heet Owl city en heeft daar met ‘Fireflies’ al op de eerste plaats gestaan. Of er bij ons ook een #1 in zit, zal moeten blijken, maar een vette top 10-notering zal zeker lukken. Verantwoordelijk voor dit succes is de 23-jarige Adam R. Young uit het plaatsje Owatonna in de staat Minnesota. De naam Owl city verwijst naar deze plaats.

Om brood op de plank te krijgen, werkte Adam in een magazijn van Coca Cola, waar hij de hele dag vrachtwagens moesten laden. Hij had prima collega’s, maar het eentonige werk zetten hem aan het denken: wil ik dit wel? Het leidde tot het schrijven van liedjes, in de kelder van zijn ouderlijk huis, waarmee hij kon wegdromen. De liedjes zette hij op zijn MySpace pagina en die bleken zeer velen aan te spreken. Sommige liedjes werden wel zes miljoen keer beluisterd. Hij nam een EP en het album ‘Maybe I’m dreaming op’. Het grote succes kwam toen Universal republic records hem een platencontract aanbood en het album ‘Ocean eyes’ landelijk werd uitbracht.

Jeroen van der Boom zingt Eurovisienummer

Jeroen van der Boom: Weer geloven (32)

Over ruim een half jaar, op 28 en 29 mei 2010, hijst Jeroen van der Boom zich voor de tweede keer in een Toppers-pak, wanneer Toppers in concert 2010 speelt in de Amsterdam ArenA. In ieder geval zal ook René Froger van de partij zijn, maar de derde Topper is tot op dit moment onbekend. Zowel Gerard Joling, die vorig jaar uit de Toppers stapte, als Gordon die het eerder dit jaar voor gezien hield, schijnt weer in bespreking te zijn met het management.

‘Weer geloven’ is de tiende hitsingle voor Jeroen. Zijn hitsucces begon vijf jaar geleden met ‘Toekomst’ dat tot #51 kwam. Daarop volgde in 2007 ‘She’s a lady’ dat een plaatsje hoger kwam, #50. In datzelfde jaar schreef Tony Neef een Nederlandse tekst op ‘Silencio’ van de Spanjaard David Bisbal, en noemde het ‘Jij bent zo’, wat Jeroen zijn eerste van drie #1-hits opleverde.

Weer geloven’ is een vertaling van ‘Believe again’ van Niels Brinck,die in mei Denemarken vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival in Moskou. Brinck zat in dezelfde halve finale als de Toppers met ‘Shine’. Alleen de Toppers haalden de finale niet, maar Brinck wel en schopte het uiteindelijk tot de dertiende plaats. De Ierse zanger/componist Ronan Keating is één van de schrijvers van ‘Believe again’, dat door Edwin van Hoevelaak werd vertaald in ‘Weer geloven’. Dinsdag zal Jeroen het liedje live zingen bij Giel. Tevens komt dan Sinterklaas op bezoek.

DeNnis schrijft haar eigen ‘Headlines’

DeNnis: Headlines (42)

Vorig jaar deed Denise van Donselaar (Haarlem, 3 januari 1984) oftewel DeNnis mee aan de Serious Request actie van 3FM en nam daarvoor het nummer ‘On my way (for Xmas day)’ op dat een weekje op #66 stond. Het afgelopen jaar is ze op pad geweest en heeft ze samen met de Britse producer Blair Nicholas Somerled MacKichan (bekend van onder andere Lily Allen), nummers opgenomen voor haar tweede album ‘Blonde’ dat begin 2010 uitkomt. ‘Headlines is daarvan de eerste single. Eerder deze maand zat ze samen met 3FM dj Giel Beelen en cabaretier Guido Weijers een week in Uruzgan.

Inna krijgt hier voorkeursbehandeling

Inna feat. Bob Taylor: Deja vu (72)

Al vier maanden lang staat ‘Hot’ van Inna genoteerd, deze week gezakt van 25 naar #39. Maar de opvolger is er nu: ‘Deja vu’. Alleen is er verwarring of ze de lead heeft of meelift op het nummer van Bob Taylor. Er zijn namelijk twee hoezen in omloop. Op de ene staat Bob Taylor featuring Inna, op de andere Inna feat. Bob Taylor. De laatste is de hoes in Nederland, omdat Bob Taylor hier (nog) onbekend is en Inna niet meer. Overeenkomst tussen de twee: ze zijn beide afkomstig uit Roemenië.

Inna heet volledig Elena Alexandra Apostoleanu en ook Bob Taylor is niet zijn echte naam. Bob, beroemd rapper en popartiest in Roemenië, heet eigenlijk Bogdan Croitoru. Zowel ‘Hot’ als ‘Deja vu’ nam hij op met Alessia c.q. Anni en dat is het omgekeerde van Inna. Achter de producties van beiden zit het trio Play & Win, dat ook hits produceerde van onder andere Akcent.

Coole Piet weer terug

Coole Piet Diego: De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo) (78)

Een #1-hit zit er dit jaar weer niet in voor Diego, maar het lukt hem wel om tegelijk met drie Sinterklaas nummers in de Single Top 100 te staan. Op #92 staat ‘Waar is toch de pakjesboot?’, gezakt van 83 naar #92. ‘De verdwenen pakjes’ van Sjon & Sjeffrie feat. Diego stijgt in de tweede week van 75 naar #51. En zijn derde notering is ‘De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo)’ op #78.

Dit jaar maakt Coole Piet Diego (Harold Verwoert) weer deel uit van de ‘De club van Sinterklaas’. Vorig jaar zat deze Sinterklaas-soap nog bij Jetix en daar had Harold enige onenigheid mee, waardoor zijn naam veranderde van Coole Piet in Diego. Maar dit jaar is de Club verhuisd naar RTL4 en mag Coole Piet weer los, en noemt hij zich Coole Piet Diego. Met het zelfgeschreven ‘De club van Sinterklaas (ooh oh heejoo)’ scoort hij zijn zevende notering.

Net buiten de Single Top 100, op #112 in de Bubbling under, de wachtkamer, staat ‘Verliefd’, het duet van Diego met Patricia Paay. Dus wellicht staat hij volgende week met vier nummers in de Single Top 100!

Belgen hebben hun eigen André Rieu

Strato vani: Amboss polka (84)

In Duitsland hebben ze James Last (volgens sommigen ook wel overlast genoemd) en wij hebben André Rieu. En sinds 2002 hebben de Belgen Strato vani, een orkest dat net als de twee voorgaande orkestleiders, populaire deuntjes bewerkt. Oprichter van Strato vani is Marc Cortens, die onder andere nummers schreef voor Dana Winner. Tot 2002 was hij producer van de Vlaamse dancegroep X-session, dat stopte omdat de zanger zijn eigen weg ging. Eigenlijk kwam dat Marc wel uit, want nu kon hij zijn droom verwezenlijken: spelen met een eigen orkest, dat werd Strato vani.

moeder

De naam Strato vani heeft Marc samen met zijn moeder bedacht. Marc: “Bij Strato mag je denken aan Stradivarius. Dat is een beroemde soort violen. Strato komt ook van de gitaar
Fender Stratocaster. Daar speel ik zelf het liefst op. Strato was wat kort als naam. "Waarom zet je er niet ‘vani’ achter?" zei mijn moeder. En ja, dat klinkt goed. Zo kregen we Strato-vani”. Dirigent werd Luk Smets, voorheen lid van de Belgische popgroep the Pebbles. ‘Amboss polka’ is afkomstig van het inmiddels zevende album ‘Strato vani in Holland’, met nummers als ‘Mississippi’, ‘Vrijgezel’ en het ‘Wilhelmus’. In eigen land verkocht het orkest al meer dan 200.000 albums. Voor zijn rust zal Marc nooit naar muziek luisteren. Marc: “Dan ga ik fietsen of lopen aan de kust. Zo wil ik mijn hoofd even leegmaken. Ik zie veel mensen sporten met een walkman. Dat zal ik nooit doen. Muziek stopt daar voor mij. Ik wil dan rust.” Amboss polka’ is, in tegenstelling tot wat het label beweerd, geen compositie van Marc en Luc. Het nummer werd halverwege de negentiende eeuw gecomponeerd door de Duitse componist Albert Parlow. Albert was muzikant in het Pruisische leger en had al enige marsen geschreven. ‘Amboss polka’ ontstond bij toeval. Het bijzondere bij deze polka, is dat voor het eerst een aambeeld als instrument werd gebruikt. In 1888, 64 jaar oud, overleed Albert.

Marlous vereerd met ode

Marlous: Ik spreid mijn vleugels uit (86)

Op #22 staat Zanger Rinus met het nummer ‘Met Marlous onder de douche’, dat gaat over dezelfde Marlous die nu binnenkomt met ‘Ik spreid mijn vleugels uit’. Een jaar geleden kwam Rinus, die een groot fan van haar is, na een optreden in club Champino in Drachten, naar haar toe met een papiertje waarop de tekst stond. Hij vertelde haar dat hij een liedje over haar had ingezongen. Uiteindelijk duurde het nog een jaar voordat hij alles rond had en uiteindelijk met ‘Met Marlous onder de douche’, de ode aan haar, begin deze maand een #7-hit scoorde.

En wat vond Marlous Oosting (Assen, 11 juli 1987) er zelf van? Marlous, tijdens een ontmoeting met Rinus: “Ik vind het een grappig leuk nummer. Je kunt er lekker op feesten en ik vind het wel een eer dat hij over mij zingt.” Een nummer over Rinus staat echter niet op de planning. Wel komt ze met de single ‘Ik spreid mijn vleugels uit’, de opvolger van ‘Jij, alleen jij’ (#67 in juli). Begin 2010 volgt een heel album.

Willen de echte Gospel queens opstaan?

Gospel queens: Gonna build a mountain (87)

In Brooklyn, New York bestaat de formatie Naomi Shelton & the Gospel queens, maar die heeft niets van doen met de Gospel queens uit Amsterdam, die met ‘Gonna build a mountain’ binnenkomen op #87. Dat zijn Miss Clover Jean, Lady Mojo en Missie Biellie-Dee Luewis. Clover Jean (Londen, 9 mei 1968) woont sinds 1989 in Amsterdam. Daar studeerde ze muziek aan DJAM, opleiding voor jazz en lichte muziek. Ze ontdekte black gospel muziek en werd lid van Azalee en Gospel queens. Clover Jean heeft met de groten der aarde gezongen, waaronder Solomon Burke. Lady Mojo was zangeres in diverse bands. In 2006 stond ze samen met Access 4 live op het Now summer dance festival in de Kuip in Rotterdam. Net als Clover Jean, komt ook Biellie-Dee Luewis uit Londen. Biellie begon haar carrière bij het nationale Britse jeugdtheater. Zij speelde in musicals als ‘Josephine’ over het leven van Josephine Baker. Met ‘Old time religion’ had ze haar eigen gospelshow. De FableFactory, producent van theater- en showprojecten, bracht de drie dames bij elkaar en bedacht de naam Gospel queens. In oktober deden de dames een tournee door de Algarve in Portugal en daar werd ook de clip van ‘Gonna build a mountain’ geschoten.

GertJan Piek is ‘zo verliefd …’

Dakkeraf: Zo verliefd … (93)

In februari 2006 werd Dakkeraf gevraagd op te treden in het tv-programma ‘Groeten uit Appelscha’. Ze moesten daarvoor wel met eigen nummers komen. Zanger/gitarist GertJan Piek schreef al lange tijd eigen nummers en dus kon de groep daaruit putten. Het optreden werd op de noordelijke tv-zenders uitgezonden en was een succes. En vanaf dat moment was de band niet langer alleen maar een coverband meer van bekende Engelstalige en Nederlandstalige (feest) nummers. In 2010 komen ze met een heel album. Dakkeraf werd eind 2003 opgericht door GertJan Piek uit het Groningse Sauwerd. De bezetting toen: Wim van Wiek en Pieter Tijtsma. In 2004 kwam Hans Krüger (basgitaar en zang) er bij en sinds 2006 heeft hij Wim definitief vervangen. Op een gegeven moment heeft ook Pieter de band verlaten en is vervangen door Albert Jan Aukema (drums en zang) uit Beetsterzwaag. GertJan Piek begon op 12-jarige leeftijd met liedjes schrijven. ‘Zo verliefd …’ is autobiografisch. Hij maakte deel uit van diverse bandjes, the Gallery, the Blue band en Groovin’ high. Naast Dakkeraf maakt hij ook nog deel uit van het duo Binnenste buiten. Eerst met pianist Remko Wind, en nu met Bert, de broer van GertJan.

Jan Leliveld gaat voor nummer één, maar niet alleen

Jan Leliveld: Mijn nummer één (94)

Een half jaar geleden hadden nog maar weinig mensen gehoord van Jan Lelieveld, de voormalige bloemenverdeler in Aalsmeer. Maar daar kwam verandering in toen hij de single ‘Gewoon muziek’ uitbracht. Het nummer bereikte binnen een maand de achtste plaats en ook zijn album ‘Dit is mijn leven’ ging die kant op (#10 in oktober). Van dat album is ‘Mijn nummer één’ de tweede hitsingle. Op 9 en 10 oktober deed Jan twee concerten in sporthal de Bloemhof in Aalsmeer. Naast twee duetten met Glennis Grace deed hij ook een duet met Mandy Huydts, ex-Frizzle sizzle en tegenwoordig onder andere Frogette, achtergrondzangeres bij René Froger. De twee deden het nummer ‘Mijn nummer één’. Deze samenwerking werd zo goed ontvangen, dat Jan aan Mandy vroeg om het als duet uit te brengen. Na het zien van de video-opnames was ook Mandy enthousiast. Om iedereen een plezier te doen zijn op de cd-single (dus niet de download!) beide versies plus de videoclips gezet. Op 15 januari 2010 verschijnt van Jan een DVD van deze twee optredens.