vrijdag 17 april 2009

Hitflits: Vierde #1 voor Nick en Simon; ‘Fuck me’ grootste hit voor Lily Allen

Deze dag kan niet meer stuk voor Nick & Simon, want met een ruim verschil van 21% op ‘Poker face’ van Lady Gaga, is het ze weer gelukt. Met ‘De dag dat alles beter is’ scoren ze hun vierde #1-hit in de Single Top 100. Wederom doen ze dat bijna alleen met hun fysieke cd-single, die allemaal extra’s bevat, zoals live opnames. Het is de tweede keer dat een single van hen vanuit het niets de eerste plaats bereikt; ‘Pak maar m’n hand’ uit 2007, ging ‘De dag dat alles beter is’ voor.

‘Beautiful goodbye’s’ van Krezip zakt van 2 naar #5, waarmee de kans op een eerste plaats definitief lijkt te zijn verkeken. Daar tussenin, gestegen van 17 naar #3, staat ‘Shine (new wave extended club remix)’ van de Toppers. Vier week geleden knalde het nummer van 30 naar #2.

En van 11 naar #4 gaat ‘Fuck you’ van Lily Allen, waarmee ze haar grootste hit scoort. ‘Smile’ kwam in 2006 niet verder dan #19 en ‘The fear’ haar voorlaatste hit bleef in januari op #40 steken. Overigens staat dat nummer nog steeds genoteerd en zakt in de dertiende week van 55 naar #64. Terug in de top 10 zijn Adele met ‘Make you feel my love’ (van 16 naar #7 en morgen – zaterdag – met haar nieuwe single bij Mooi! Weer de Leeuw) en DJ Jean met ‘Play that beat’ (van 32 naar #8).

Anno 2009 is daar eindelijk het succes voor ‘Beggin’’ van Madcon. Het nummer is al zo’n twee jaar oud. Bijna een jaar geleden stond het nummer al drie weken genoteerd met als hoogste plaats #62. Vorige week ging het op herhaling op #41 en deze week schiet het door naar de 15de plaats. Zo zie je maar, aanhouder wint! Nog drie sprinters: ‘Boom boom pow’ van Black eyed peas (van 40 naar #16) en ‘Ik ben Rachid’ van Rachid (van 64 naar #19). En de grootste: ‘L.o.v.e.’ van Tessa dat in de derde week van 100 naar #21 stijgt.

Een andere hoge binnenkomer is ‘Breathe gentle’ van Tiziano Ferro feat. Kelly Rowland op #22. Beide hebben een #1-hit op hun naam staan, dus dat belooft nog wat nu ze samen een plaatje hebben gemaakt. Via kinderzender Nickelodeon scoren twee ex-Idols en een vriendin een hit met ‘Want ik heb wat ik wou’. En laten ze nou ook nog zo heten: Hit! dus. Met de Nederlandstalige versie van ‘Hot ’n cold’ van Katy Perry komen Aäron, Alice en Floor binnen op #41.

In 1994 scoorde de Amerikaanse zangeres Kristine W(eitz) een dancehit met ‘Feel what you want’ (bij ons #5). Het nummer is altijd veelgevraagd en er zijn ook diverse remixen van uitgebracht. Een maxi met vier remixen komt deze week de Single Top 100 binnen op #63. En dankzij zijn bekenheid in het NCRV-programma ‘Man bijt hond’ mocht Lammert Grofsmid een singletje opnemen. Gekozen werd voor een Nederlandse bewerking van ‘Schei-wi-dei-wi-du’ van het Oostenrijkse gezelschap die Mayrhofner. Lammert zijn versie ‘Schei wi dei’ debuteert op #89.

Slechts negen echte binnenkomers zijn er deze week. Vijf ken je inmiddels, hier volgen de resterende vier:
#50: Peter Gelderblom: ‘Lost’
#75: DJ José: ‘Like that’
#83: Asino vs DJ Jean: ‘The bomb’
#84: Lucien Foort: ‘Shake your bump’

In de Album Top 100 blijft Bløf voor de tweede week de bovenste beste. Hun album ‘April’ heeft een flink overwicht van bijna 55% op ‘No line on the horizon’ van U2. Adele maakt de top 3 vol met haar album ‘19’ dat zakt van #2.

Het album was al vanaf maart te downloaden via zijn eigen site, maar is nu overal verkrijgbaar. ‘Lotusflow3r/Elixer/Mplsound’ van Prince, 3 cd’s: zo’n 30 nummers, ruim 2 uur lang komt binnen op #23. De single ‘You don’t know’ doet het in de heruitgave beter dan eerst; het nummer stijgt deze week naar #20. Maar Milow is al weer met andere dingen bezig getuige zijn nieuwe album ‘Milow’ op #27. Na de hitsingle ‘Right round’ van Flo rida feat. Ke$ha, komen de twee nu met een heel album ‘R.o.o.t.s.’, binnen op #69. En na een afwezigheid van vier jaar is Rosemary’s sons terug met het album ‘Home sweet home’ op #78. Ook nieuw werk is er van John Mayer met ‘John Mayer’ op #99.

Na het weekend meer over de drie albums van Prince en natuurlijk alle feitjes achter de hits in een nieuwe Megaman.

dinsdag 14 april 2009

Megaman bij week 15 – 11 april 2009

Welkom na een extra lang weekend bij de Megaman. Met deze week: Lady Gaga belet Krezip #1 te komen, Metallica scoort 25ste hit (en komt op #25 binnen), het antwoord op de vraag of BEP stoppen, waarom Britney Spears titel moest aanpassen, the Sheer uitbreidt en Bertolf voor de vrijheid zingt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 boekt Bløf hun zesde #1-album. Je leest het in de albumsnippers.

Lady Gaga houdt Krezip tegen

Lady Gaga: Poker face (1) *** tweede week op #1 ***

Zoals verwacht blijft ‘Poker face’ van Lady Gaga de bovenste beste in de Single Top 100. Vorige week was het ‘Dit was het land van’ van Lange Frans & Baas B., dat binnenkwam op #2 en deze week naar #77 zakt (zie ook daar). Deze week boekt Krezip een plaatsje winst met ‘Sweet goodbye’s’, maar blijft met een aandeel van 61% nog ver verwijderd van de #1-positie. Zal de hitgeschiedenis zich herhalen, en blijft ook dit nummer op een tweede plaats steken zoals ‘I would stay’ acht weken achtereen deed in 2000? Vermoedelijk zal het niet Lady Gaga zijn die ze van de eerste plaats houdt, want afgelopen vrijdag is de cd-single ‘De dag dat alles beter is’ van Nick & Simon verschenen. De jongens zijn weer hersteld, hebben hun optredens weer hervat en ook de promotie van hun nieuwe single. Met andere woorden, die vierde #1-hit kan de jongens bijna niet meer ontgaan! Volgende week ongetwijfeld meer daarover.

Het eerste kwartaal was van Lady Gaga

Na drie weken bovenaan gestaan te hebben in de Britse hitparade en twee weken in de Amerikaanse lijst, moet ‘Poker face’ een stapje terug doen. Haar album ‘Fame’ lukt het echter wel om de Britse albumlijst aan te blijven voeren, nu voor de tweede week. In het eerste kwartaal was het album daar het op drie na bestverkochte album met 246.656 stuks; #1 was ‘Only by the night’ van Kings of Leon (490.485 stuks). De single ‘Just dance’ was met 555.720 stuks de #1 van het eerste kwartaal 2009. ‘Poker face’ stond met 309.344 stuks op een vierde plaats, en dat waren alleen nog maar de downloads! De fysieke cd-single van ‘Poker face’ komt daar deze week uit.

25ste notering voor Metallica

Metallica: Broken, beat and scarred (25) *** hoogste eersteweeks ***

Afgelopen zaterdagnacht heb je Metallica nog kunnen zien bij de NPS in het programma ‘Later with Jools Holland’, waarin ze ‘The day that never comes’ speelden. Maar dat is een single van september 2008?! Klopt, want de NPS zendt herhalingen uit van ‘Later with Jools Holland’. Deze aflevering was een compilatie van 15 september. Beter dit, dan niets. ‘Later with Jools Holland’ is een legendarisch muziekprogramma bij de BBC, dat al draait sinds 1992. Dus het werd wel eens een keertje tijd dat wij het ook te zien krijgen. Overigens kun je via de kabel of satelliet, het programma iedere dinsdagavond live volgen via BBC-2. Aanstaande dinsdag, 14 april, met onder andere Doves en Marianne Faithfull.

Terug naar Metallica anno 2009. ‘Broken, beat and scarred’ is inmiddels na ‘The day that never comes’ (#20), ‘My apocalypse’ (#33), ‘All nightmare long’ (#7), allen in 2008, de vierde hit van het album ‘Death magnetic’. En dan te bedenken dat het nog alleen om een download gaat, want de drie verschillende cd-singles verschijnen pas volgende week! Dus dat belooft nog wat voor ‘Broken, beat and scarred’, hun 45ste single en 25ste notering in Nederland. Dat ook nog binnenkomt op 25!

DIO & Sef kunnen het goed samen vinden

DIO feat. Sef: Aye (26)

‘Tijdmachine’ bereikte begin dit jaar twee keer de zesde plaats en dat smaakt naar meer. Dus komen DIO en Sef opnieuw met een single die zeer aanstekelijk is, ‘Aye’. De videocip is leuk, maar haalt het niet bij die van ‘Tijdmachine’. De heren lopen door New York als een cloon van Run DMC en grijpen terug naar de jaren ’80, met breakdance etc. Tussen ‘Tijdmachine’ en ‘Aye’ scoorden de twee ook nog met ‘Licht van de laser’ (#11), samen met Partysquad! & Sjaak.

Rapper geïnspireerd door Franse kardinaal

Akon feat. Kardinal Offishall & Colby O’Donis: Beautiful (37)

Deze versie van ‘Beautiful’, dus van Akon samen met Kardinal Offishall & Colby O’ Donis, stond aanvankelijk alleen op het derde studioalbum ‘Freedom’ van zanger Akon. De single die in januari in Amerika uitkwam, bevatte alleen de vocalen van Akon zelf. Naderhand werd alsnog de albumversie op single uitgebracht en die komt deze week binnen op #37. De eveneens Amerikaanse zanger-componist Colby O’Donis Colón kennen we nog van zijn samenwerking op één van de vele versies van ‘Just dance’ van Lady Gaga. Het was echter niet zijn eerste single, die verscheen in februari 2008, twee maanden voor ‘Just dance’. Dat was ‘What you got’ featuring Akon.

Naast Colby en Akon horen we ook Kardinal Offishall op ‘Beautiful’. Geboren in 1976 in Scarborough, Ontario, Canada als Jason D. Harrow en opgevoed door een Jamaicaans immigranten echtpaar. Jason begon op zijn achtste te rappen en stond op zijn twaalfde voor het eerst op het podium tijdens een bezoek dat Nelson Mandela bracht aan Toronto.

Franse invloed

In 1993 veranderde Jason zijn naam in Kardinal Offishall, vernoemd naar de gelijknamige monnik, geïnspireerd door de Franse politicus, kardinaal Richelieu, die bekend staat als dé hervormer van de Franse staat in de zeventiende eeuw. In 1996 bracht Jason als Kardinal Offshall zijn eerste single uit: ‘Naughty dread’, waarvoor hij een Juno award kreeg, de Canadese Grammy Award voor ‘beste rapplaat’. Sindsdien heeft hij zo’n vier albums uitgebracht. In 2007 bood Akon hem een contract aan op zijn label Konvict muzik. ‘Not 4 sale’, het eerste album op dit label leverde de hitsingle ‘Dangerous’ op met Akon als zanger. Het was het eerste succes voor Kardinal Offshall buiten Canada.

Er zijn nog meer versies van ‘Beautiful’. Zo heeft Akon twee Latin versies opgenomen. Eentje met Dulce Maria, de voormalig zangeres van RBD, die in het Spaans zingt. De andere is om de Portugese markt te bedienen, met de Braziliaanse hip hop zangeres Negra Li, die een deel in het Portugees zingt.

maandag 13 april 2009

BEP verslijten drie zangeressen

Black eyed peas: Boom boom pow (40)

‘Is het bijna drie jaar stil rond de BEP, komen ze met dit’ of ‘Tof!, hier hebben we zeker opgewacht’. De meningen over ‘Boom boom pow’, de elfde hitsingle van de Black eyed peas zijn nogal verdeeld. En dat mag. Het voorlaatste hitfeit van de band was ‘Mas que nada’ dat Sérgio Mendes zelfs zijn grootste notering opleverde: #2.

De Black eyed peas bestaan sinds 1996. Op de eerste twee albums ‘Behind the front’ en ‘Bridging the gap’ hadden ze nog geen vaste zangeres. Even leek het er op dat het Macy Gray zou worden, want zij werkt aan beide albums mee. De single ‘Request + line’ werd dankzij haar bijdrage een hitje (#86 in 2001). Het album ‘Bridging the gap’ deed het beter, want daar gingen wereldwijd 1,2 miljoen stuks van over de toonbank.

Macy werd het echter niet, want de heren Will.i.am (= William James Adams Jr.), Apl.de.ap (= Allan Pineda) en Taboo Nawasha (= Jaime Luis Gómez) kozen voor Kim Hill als vaste achtergrondzangeres. Zij werkte ook al mee aan ‘Bridging the gap’. Toch werd het Kim niet, want in 2000 vertrok ze met de Noorderzon. Volgens eigen zeggen is ze door het platenlabel Interscope aan de kant gezet, omdat zij bang waren dat haar muziek ‘niet zwart genoeg’ zou zijn. Sindsdien is ze haar eigen gang gegaan, werkte mee aan producties van anderen, bracht vier albums uit, waaronder twee jaar geleden ‘Okada taxi’.

In 2003 stond het trio, vanwege het ontbreken van echte successen, op het punt te gaan stoppen. Een laatste poging ondernam Will.i.am, door Fergie (=Stacey Ann Ferguson) te vragen voor het nummer ‘Shut up’. De samenwerking bleek goed te bevallen. Vanaf dat moment werd ze vast lid van de groep en daarmee kwam ook het langverwachte succes. ‘Where is the love’, de eerste single van ‘Elephunk’ bereikte in veel landen de eerste plaats. Naast zangeres bij BEP, heeft ze ook een eigen succesvolle carrière opgezet met het uitbrengen van het album ‘The dutchess’, waar wereldwijd meer dan 6 miljoen stuks van zijn verkocht.

Alain Clark werkt hard aan zijn buitenlandse doorbraak

Alain Clark: Hold on (43)

Het album ‘Live it out’ stond in Italië al in de Album top 20. De single ‘Father and friend’ is één van de meest aangevraagde nummers op MTV daar en in Groot-Brittannië staat het nummer op de b-list van BBC-radio-2. We hoeven echter (nog) niet bang te zijn om hem aan het buitenland te verliezen. Want Alain Clark is nog lang niet klaar met Nederland. Vanwege de promotie voor het album en de single, is hij wel veel op pad. Speciaal voor de nog te ontginnen markten heeft hij twee nieuwe nummers opgenomen: ‘I don’t wanna change the world’ en ‘Hold on’. Deze nummers zijn toegevoegd aan het album ‘Live it out’ dat alleen in die landen verkrijgbaar is. Met uitzondering van ‘Hold on’ natuurlijk, want dat is voor Alain hier zijn nieuwe single.

All-American rejects debuteren

the All-American rejects: Gives you hell (45)

Uit Stillwater in de Amerikaanse staat Oklahoma, komt de band All-American rejects. De band bestaat in de huidige bezetting sinds 2001 en dat zijn Tyson Ritter (leadzang), Nick Wheeler en Mike Kennerty (beide gitaar) en Chris Gaylor (drums). Tyson en Nick stonden in 1996 aan de wieg van the All-American rejects, door de bands Drowning fish en Curbside service samen te voegen. ‘Gives you hell’ is afkomstig van het album ‘When the world comes down’ dat vorig jaar verscheen.

Pussycat dolls nemen Hindi liedje in het Engels op

A.R. Rahman and the Pussycat dolls feat. Nicole Scherzinger: Jai ho! (you are my destiny) (60)

‘Jai ho!’ komt uit de film ‘Slumdog millionaire’, uitgevoerd door Sukhwinder Singh en A.R. Rahman en gezongen door Mahalakshmi Iyer, Tanvi Shah and Vijay Prakash. Eerder dit jaar kreeg de film acht Oscars, waarvan eentje voor het nummer ‘Jai ho!’. Allah Rakkha Rahman (Madras, Tamil Nadu, India, 6 januari 1966) schreef de muziek echter niet voor de film ‘Slumdog millionaire’, maar voor de film ‘Yuvvraaj’. Subhash Ghai, de regisseur, vond het nummer echter niet geschikt voor acteur Zayed Khan om het in beeld te brengen. En dus werd het de slotscène van de film ‘Slumdog millionaire’, waarbij een zeer energieke dans te zien is. De Oscar was echter onterecht, want één van de gouden regels van de Academy luidt dat een nummer speciaal voor een film geschreven moet zijn om in aanmerking te komen voor een onderscheiding, en dat was dus niet het geval met ‘Jai ho!’. De Oscar was echter al uitgereikt en eens gegeven is altijd gegeven.

Engelse versie

Vervolgens kwamen the Pussycat dolls in beeld om een Engelstalige versie van ‘Jai ho!’ op te nemen. Uiteraard werd A.R. Rahman daarbij betrokken, omdat hij de componist is van het nummer. De originele tekst is in Hindi en betekent ‘Moge de overwinning de jouwe zijn’ en slaat op de hoofdrolspeler die de winnaar wordt van de Indiase versie van ‘weekend millionairs’. In het Engels werd er ‘(you are my destiny)’ aan toegevoegd en kreeg Nicole Scherzinger de lead. Volgens haar is het nummer meer een interpretatie van de Hindische versie dan een remix. De clip van ‘Jai ho! (you are my destiny)’ werd geschoten op een spoorwegstation in Wenen analoog aan de filmscène. Daarnaast biedt de nieuwe versie de gelegenheid om het album ‘Doll domination’ van the Pussycat dolls nieuw leven in te blazen. Kompleet met drie nieuwe nummers is het uitgebracht onder de titel ‘Doll domination 2.0’.

In Groot-Brittannië pakken ze het anders aan, daar verschijnt later deze maand ‘Doll domination: the mini collection’. Met zes nummers waaronder alle singles van het album ‘Doll domination’ en twee nieuwe nummers.

Britney moest liedje aanpassen

Britney Spears: If u seek Amy (63)

‘If u seek Amy’ is na ‘Womanizer’ (#8 in 2008) en ‘Circus’ (#41), de derde single van het album ‘Circus’ van Britney Spears. Hoewel de fans een stem in het kapittel hebben gehad bij de keuze voor de derde single, denken we dat het anders ook wel een single geworden was. Toen het album uitkwam, werd de track meer dan 107.000 keer gedownload, dus dat geeft wel aan dat het nummer vanaf het begin af aan al zeer populair is. Dat komt dan ook mede door de titel: ‘If u seek Amy’, waarvan wordt beweerd dat het nummer eigenlijk ‘Fuck me’ heet. Hoe ze daar aankomen? Je krijgt het als je alleen de laatste klank vast houdt:
If=F
You=U
Se=C
ek=K
Amy=ME
‘Fuck me’ dus. Tja, en dan zijn de rapen gaar natuurlijk in de Verenigde Staten van Amerika, als ouders hun jonge kroost dit horen zingen. Onder druk van ouders werd de titel veranderd in ‘If u see Amy’ (dus zonder k). Ouders van nu denken dat de kinderen van nu (nog) steeds dom zijn en niet doorhebben wat er bedoeld wordt. Daarom worden titels in Amerika gespeld als ‘F**k’ en is er een piep te horen als iemand het woord ‘fuck’ roept. En zo denkt puriteins Amerika de tere kinderziel te moeten beschermen. In plaats dat ze kinderen begeleiden, worden ze gewoon dom gehouden. Niet alleen de titel werd aangepast, ook het nummer zelf: het refrein wordt nu sneller gezongen en het liedje duurt daardoor dertien seconden minder. Overigens is deze aangepaste versie alleen bestemd voor de Amerikaanse radio. Wij hebben daar gelukkig geen last van, en dus kunnen nummers als ‘Fuck you’ van Lily Allen (deze week op #11) en ‘If u seek Amy’ van Britney Spears gewoon door de beugel. Daarbij hebben we het niet over ‘goede smaak’.

plagiaat?

‘If u seek Amy’, haar 25ste notering, is geschreven door Max Martin, die ook verantwoordelijk was voor twee van haar drie #1-hits ‘… Baby one more time’ (1999) en ‘Oops! … I did it again’ (2000). Althans officieel, want er is ook een andere lezing. De Amerikaanse zangeres Jessie Malakouti nam vorig jaar zomer het nummer ‘Trash me’ op, en ‘If u seek Amy’ van Britney Spears heeft daar volgens velen heel veel van weg. En dus maakte Ryson een remix van beide nummers. Oordeel hier zelf!

Ne-Yo komt naar Nederland

Ne-Yo: Mad (65)

In 2008 scoorde Shaffer Chimere Smith, oftewel Ne-Yo, drie hits waaronder zijn grootste ‘Closer’, goed voor een tiende plek. Alleen ‘Hate that I love you’, zijn duet met Rihanna (#22), stond niet op zijn album ‘Year of the gentleman’ dat in september 2008 verscheen. Wereldwijd zijn daar bijna 2 miljoen stuks van verkocht, waarvan de helft in de Verenigde Staten van Amerika. Op 5 juli treedt Ne-Yo op in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Zou niet gek voor hem zijn als hij dan met ‘Mad’ weer een top 10-notering scoort.

Uitbreiding voor the Sheer

the Sheer: The devil on his own (74)

Op ‘The devil on his own’ van the Sheer uit Haarlem speelt niet alleen de nieuwe gitarist Jan-Peter Hoekstra voor het eerst mee, maar doet zangeres Stevie Ann de backing vocals. Officieel is Jan-Peter Hoekstra (rechts op de foto) pas na de allerlaatste optredens van zijn band Krezip in juni, bandlid van the Sheer. Maar de jongens van the Sheer kennen hem al langer en dus heeft hij ook meegewerkt aan het nieuwe album ‘Here and now and long before’, dat eind deze week verschijnt en waarvan ‘The devil on his own’ de eerste single is. Naast Bart van Liemt (gitaar/leadzang), Jasper Geluk (toetsen/zang), Jorn van der Putte (bas/zang) en Gert-Jan Zegel (drums), bestaat the Sheer met Jan-Peter Hoekstra dus nu uit vijf personen. In het album zit niet alleen hun ziel en zaligheid, maar ook hun geld! Ze hebben het volledig in eigen beheer opgenomen en uitgebracht op hun eigen label, dat gedistribueerd wordt door PIAS.

P!nk weer terug bij ex

P!nk: Please don’t leave me (75)

Is het toeval dat P!nk ‘Please don’t leave me’ op single uitbrengt en haar ex Carey Hart meldt dat de twee weer on speaking terms zijn? “We zijn aan het heropbouwen. Soms moet je een paar stappen terug zetten om vooruit te gaan. We werken hard aan onze relatie”, liet hij onlangs weten. Zangeres Alecia Beth Moore en motorrijder Carey Hart trouwden op 7 januari 2006 in Costa Rica, gingen op 19 februari 2008 uit elkaar en zijn dus nu weer aan het daten. P!nk doet momenteel de ‘Funhouse wereldtournee’ ter promotie van haar vijfde gelijknamige album. De tour begon op 24 februari 2009 in Nice (Frankrijk) en eindigt op 20 december 2009 in Hannover (Duitsland).

Pet shop boys kunnen het kalm aan doen

Pet shop boys: Love etc. (76)

Al drie decennia lang boeken de Pet shop boys top 5-hits in ons land. Met ‘West end girls’, hun eerste hit in 1986 was het gelijk raak: #4. ‘Suburbia’ deed het in hetzelfde jaar nog beter: #3 (één van de favoriete nummers voor de Megaman) en het jaar daarop bereikten ze met ‘What have I done t deserve this?’, het duet met Dusty Springfield zelfs de tweede plaats. Na een reeks kleinere hits, was het in 1993 weer top 5, nu met ‘Go west’. Ook daarna werden de hits weer kleiner tot twee jaar geleden. ‘She’s Madonna’ van Robbie Williams with Pet shop boys, kwam tot #3. Van ‘Love etc.’, hun 28ste notering, verwachten we bij ons geen top 5-notering, maar dat hoeft ook niet, want dit decennia zitten Chris Lowe & Neil Tennant al goed immers. In eigen land kwam ‘Love etc.’ op #14 binnen en is het hun 41ste notering, een absoluut record voor een duo daar.

Lange Frans weer hard onderuit

Lange Frans & Baas B.: Dit was het land van … (77)

Vorige week knalde ‘Dit was het land van’ nog op #2 binnen. Het optreden tijdens X-factor op vrijdag 27 maart 2009 en het diezelfde avond beschikbaar stellen van de download is echter bijna uitgewerkt, want deze week gaat het nummer hard onderuit naar #77. Voor Lange Frans is een grote duikeling geen nieuws. In 2007 maakte hij nog een grotere val mee: ‘Zwaard van Damocles’ van Sef Thissen feat. Lange Frans zakte in de tweede week van 10 naar … #175! Ook dat was een nummer dat na een actie de hitparade in knalde.

Overigens is er nog een nummer dat deze week naar beneden duikelt. Vorige week kwam ‘Where is the love’ van Overnite binnen op de vijftiende plaats. Deze week is het nummer nergens meer te bekennen. Dit zou verband kunnen hebben met het feit dat de hitparade één dag eerder is samengesteld, op donderdag in plaats van vrijdag. Hierdoor zijn waarschijnlijk niet alle downloads meegenomen. En daar moet Overnite het juist van hebben!

Jay Ritchey ontdekt door Robert Abigail

Nils van Zandt vs Robert Abigail feat. Jay Ritchey: Party jam (say whoop!) (90)

Als ‘House musik’ van Nils van Zandt vs Morinho het twee weken langer had volgehouden, dat had Nils gelijktijdig twee hits gehad. Dat heeft Robert Abigail het beter gepland. Zijn single ‘Merengue’ schiet van 59 naar #9 en dankzij zijn medewerking aan ‘Party jam (say whoop!)’ op #90, boekt hij wel gelijktijdig een tweede hit.

MC Jay Ritchey, een pseudoniem van Richard Visser (Rotterdam, 8 september 1976), is een vreemde eend in de bijt, want niet eerder stond hij in de Single Top 100. Richard begon muziek te draaien in de bar van zijn vader, dat niet onopgemerkt bleef. Binnen een paar jaar was hij de resident dj van club ‘Y-land’ in Spijkenisse. Naast het draaien van plaatjes ging hij zich ook toeleggen op het praten over de muziek heen, als MC dus. En dat kreeg Patrick Robert Abigal in de gaten en vroeg hem voor ‘ Party jam (say whoop!)’.

Rob van Zorn kreeg eerste single uitgereikt door André Hazes

Rob Zorn: Alles wat ik vraag (91)

‘Alles wat je wilt’ was in 1992 het laatste hitfeit van Rob Zorn; het nummer kwam tot #61. Zijn grootste hit scoorde Rob een jaar eerder, in 1991, met ‘Meisjes’ dat tot #20 kwam. Zal zijn nieuwe single, ‘Alles wat ik vraag’, dat kunnen evenaren of zelfs overtreffen? ‘Meisjes’ begon destijds op #94, dus nu binnenkomen op #91 hoeft niets te zeggen over een uiteindelijke notering.

Rob Zorn is van 9 november 1965, geboren in Haarlem. Voordat hij de muziek indook, was hij vijf jaar lang leerling pikeur en werkte veel met paarden. In 1986, in het jaar dat hij éénentwintig werd, bracht Rob zijn eerste single uit: ‘Het is voorbij’. Het singletje werd destijds door André Hazes uitgereikt en dat heeft een diepe indruk op hem gemaakt. Toen André in 2004 overleed, was hij een jaar van slag. Daarop schreef Rob het nummer ‘Diep in mijn hart’, dat veel losmaakte bij André Hazes fans. De liefde voor André gaat zelfs zover, dat Rob een tattoo op zijn linker bovenarm heeft met het hoofd van André! Tot op de dag van vandaag wordt hij veel gevraagd om Hazes liedjes te komen zingen. Afgelopen zaterdag, 11 april, nog in België. Dat is dan wellicht de reden dat zijn eigen carrière wat op een lager pitje is komen te staan. Maar daar komt dit jaar verandering in met de single ‘Alles wat ik vraag’, zijn zesde notering. Vanaf half juni komt Rob zelfs naar je toe in het kader van de ‘Alles wat ik vraag – album tour’.

Bertolf zingt voor de vrijheid

Bertolf: For live (92)

Volgende week wordt bekend of Bertolf Lentink een Serious Talent award heeft gewonnen. Op zondag 19 april kiest de 3FM-vakjury de winnaar tijdens de 3FM Serious Talent Award die rechtstreeks vanuit de Melkweg in Amsterdam wordt uitgezonden in ‘Bring it on’ op 3FM. Bertolf moet het dan opnemen tegen twee vrouwen: Giovanca en Sanne Hans (Miss Montreal). De winnaar mag vier dagen later, op 23 april, optreden tijdens de 3FM awards, live vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam. Twee weken later, op 5 mei, treedt Bertolf samen met onder meer Boris, de Jeugd van tegenwoordig en Ellen ten Damme op tijdens het Bevrijdingsfestival in Wageningen. Daar werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend van Duitsland en Japan. Het thema dit jaar van de dertien Bevrijdingsfestivals is ‘Vrijheid maak je met elkaar’; ‘vrijheid en identiteit’.

Album Top 100: Zesde #1-album voor Bløf

Bløf: April (1) *** hoogste eersteweeks ***
Leuk voor Adele dat ze vorige week met haar album ‘19’ terug steeg naar de eerste plaats. Maar toen wisten we natuurlijk dat het maar voor één week zou zijn, want de afgelopen week verscheen ‘Oktober’, het nieuwe album van Bløf. En daar kan zelfs Adele niet tegenop. Begin 2008 nam Bløf in het Pickerton house in Ierland zo’n dertig nummers op. Daarbij werd al onderscheid gemaakt in nummers voor het album ‘Oktober’ en ‘April’. ‘Oktober’ was bij release in oktober gelijk platina. Wat dat betreft blijft ‘April’ achter. Wel verkoopt hun zesde #1-album genoeg om ruim op #1 te eindigen. Het is hun zesde #1-album na ‘Watermakers’ (2000), ‘Blauwe ruis’ (2002), ‘Omarm’ (2003), ‘Umoja’ (2006) en ‘Oktober’ (2008). Het is de vijfde achtereenvolgende keer dat ze op #1 binnenkomen. Alleen ‘Watermakers’ kwam op #2 binnen en had twee weken nodig om op #1 te komen. Het overwicht van ‘April’ op ‘19’ van Adele is bijna 77%.

Neil Young: Fork in the road (23)
Na een reeks oude albums uit zijn begintijd, is er eindelijk weer een nieuw album van Neil Young: ‘Fork in the road’. Hoewel de ontvangst van het album wel eens anders is geweest, de reacties zijn namelijk divers. Het album, zijn 32ste , is opgebouwd rond zijn grote liefde: auto’s. Vorig jaar heeft hij zijn Lincoln Continental uit 1959 laten verbouwen voor het gebruik van alternatieve brandstoffen, want ook Neil Young gaat met zijn tijd mee.

Golden earring: Collected (38)
Heb je in 2000 de box ‘The devil made us do it – 35 years’ gekocht, dan hoef je niet meer naar de winkel te rennen voor ‘Collected’. De box uit 2000 bevatte vier cd’s met in totaal 74 nummers, waaronder live opnames en solonummers. ‘Collected’ omvat drie cd’s met in totaal 52 nummers van de grootste rock ‘n rollband die Nedeland kent.

Candy Dulfer: Funked up & chilled out (49)
Vier jaar zat er tussen ‘Right in my soul’ (uit 2003) en ‘Candy store’ (uit 2007). Maar dit keer hoefden de fans van Candy Dulfer niet weer vier jaar te wachten. Twee jaar na ‘Candy store’ komt Candy met ‘Funked up & chilled out’, dat ook nog eens een dubbelalbum is! Op het ene album,‘Funked up’, blaast Candy er als vanouds lekker op los, op het andere, ‘Chilled out’, doet ze het wat rustiger aan met nummers voor de late avond: relaxed dus. Het idee voor ‘Chilled out’ kreeg Candy na het zien van de documentaire ‘Kissed by the grape’ van Fred van Dijk over … organisch wijn maken. Beide albums zijn geproduceerd door Thomas Bank, met wie Candy alle nummers schreef. Aan het album werd ondermeer meegewerkt door Pete Philley (rap/zang) en Leona (zang). In mei komt het album in de rest van de wereld uit.

De Dijk: Niemand in de stad (deluxe edition) (61)
In 1989 verscheen het album ‘Niemand in de stad’ van de Dijk. Dit album met de hitsingles ‘Ik kan het niet alleen’ (#20), ‘Nergens goed voor’ (#13) en ‘Wat een vrouw’ (#55), wordt beschouwd als de doorbraak van de Dijk. En dus, twintig jaar na dato, tijd voor een heruitgave, kompleet met een bonusschijf met live-opnames en demo’s. Daarnaast krijg je er de handgeschreven notities en dagboekaantekeningen van Huub van der Lubbe zelf bij!

Ojos de Brujo: Aocana (75)
Felicitaties aan Ojos de Brujo, want hun album ‘Aocana’ staat #1 … in de Alternative Top 30, vroeger de ‘Scherpe rand van Nederland’ geheten. Ojos De Brujo is een Spaans collectief muzikanten, dat als thuisbasis Barcelona heeft. De groep bestaat sinds 1996 en heeft inclusief ‘Aocana’ zes albums uitgebracht. ‘Techarí’ kwam in 2006 tot #63.

ABBA: The albums (88)
Mocht je nog niets van de Zweedse popgroep ABBA in huis hebben, dan kun je voor € 40,-- de schade inhalen. De box ‘The albums’ bevat negen cd’s, waaronder al hun acht studioalbums: ‘Ring ring’ (1973, als Björn, Benny, Agnetha & Frida), ‘Waterloo’ (1974), ‘ABBA’ (1975), ‘Arrival’ (1976), ‘The album’ (1977), ‘Voulez-vous’ (1979), ‘Super trouper’ (1980) en ‘The visitors’ (1981). Op de negende cd staan speciale versies zoals de Zweedse versie van ‘Waterloo’ en a+b singles die niet op een album staan. Niets nieuws voor de fans dus, want die hebben al die nummers al in diverse uitvoeringen. Wel leuk als je je elpee verzameling de deur uit wilt doen!

the Veils: Sun gangs (96)
The Veils is een band uit Londen, opgericht door Finn Andrews (Brixton, 23 augustus 1983). Hij is de zoon van Barry Andrews, die keyboardspeler was bij de Britse band XTC en samenwerkte met onder andere Brian Eno en David Bowie. Finn groeide op in Auckland, Nieuw-Zeeland samen met zijn moeder en zuster. Op zijn zestiende stopte hij met school en een jaar later vertrok hij naar Londen om een bandje te beginnen, dat werd the Veils. In 2004, na het album ‘The runaway round’ (#65), viel de band uiteen en ging hij weer terug naar Nieuw-Zeeland. Begin 2005 keerde hij terug naar Londen, nu samen met bassiste Sophia Burn en keyboardspeler Liam Gerrard. In 2006 namen ze in Los Angeles, samen met gitarist Dan Raishbrook en drummer Henning Dietz het album ‘Nux vornica’ op (#23). Tijdens de tour daarop stapte Liam uit de band en sindsdien bestaat the Veils uit vier personen. Begin 2008 nam de band in Londen het album ‘Sun gangs’ op.