vrijdag 18 oktober 2013

Hitflits: Pharrell Williams mag eindelijk ‘Happy’ zijn; dertiende #1 voor Frans Bauer

Vorig weekend was hij al de gelukkigste man van de hele wereld, door in Miami in het huwelijksbootje te stappen met zijn vriendin, het model Helen Lasichanh. Deze week kan Pharrell Williams zijn geluk helemaal niet op, want voor het eerst bereikt hij in zijn eentje de top van de Single Top 100. ‘Happy’ stijgt in de elfde week naar de eerste plaats en Nederland is het enige land waar het nummer genoteerd staat. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

TOP 3

1  (2)   Pharrell Williams: Happy (eerste week)
2  (1)   Gordon: Kom eens dichterbij
3 ( 3)   DVBBS & Borgeous: Tsunami

Een maand geleden leek het er even op dat ‘Royals’ van Lorde de hoogste plaats had bereikt: #14. Vervolgens zakte het naar #19, steeg naar #14 en zakte weer naar #19. Vorige week steeg het weer, maar niet terug naar #14, maar naar #11. En deze week maakt het, na 17 weken, de sprong naar de top 10 en komt uit op #8.

Het nummer is veel te horen op 3FM (wat niet meetelt voor de Single Top 100), wordt lekker gedownload en veel gestreamed. Twee weken geleden bereikte de bijna 17-jarige Ella Yelich o’ Connor, zoals ze echt heet, de eerste plaats van de Amerikaanse Billboard Hot 100. Zo hoog zal ze bij ons echter niet komen. Net niet bij onze bovenste tien, is ‘Hey brother’ van Avicii feat. Dan Tyminski, dat van 38 naar #13* stijgt.

The Voice of Holland – the blind auditions – een tussenstand

Onder de eerste weeks noteringen, zitten geen nieuwe talenten uit The voice of Holland. Daarmee komt het voorlopige aantal hits uit deze vierde editie op negen (vorig jaar 11), waaronder een #1-notering voor Julia van der Toorn met ‘Oops … I did it again’. Vanavond begint de eerste van vier battles, die zijn opgenomen op 11 en 12 september. Alle talenten weten dus al tijden of ze door zijn of niet naar de live shows, die beginnen op 15 november. Tijdens de battles mogen de coaches één talent, dat door een coach wordt weggestuurd, ‘stelen’, waardoor het toch nog goed komt met hem of haar.

Hier komen de tien eerste weeks noteringen:
#11 Justin Bieber: All that matters, ‘Heartbreaker’ zakt van 5 naar #75 …
#19 Afrojack feat. Spree Wilson: The spark
#54 Beth: Wake me up, cover van Avicii werd vorige week gebruikt tijdens So You Think You Can Dance
#74 John de Bever: Ik vergeef je
#77 Gerry Holland en de Clochards: Geen cent te makken
#80 James Blunt: Bonfire heart
#89 Pitbull feat. Ke$ha: Timber
#90 Wesly Bronkhorst: De eerste kus
#92 Bruno Mars: Gorilla
#99 Eminem: Rap God

ALBUMS

TOP 3

1 E.W. Frans Bauer: De mooiste jaren … die komen nog (eerste week)
2 E.W. Nick & Simon: Christmas with Nick & Simon
3 E.W. Pearl jam: Lightning bolt, opvolger van ‘Backspacer’ uit 2009, dat ook tot #3 kwam.

Zoals verwacht is ‘De mooiste jaren … die komen nog’ van Frans Bauer de nieuwe #1. Maar een binnenkomst op #1, nee daar gaan wij niet zonder meer in mee. Zoals we vorige week al meldden (zie de Hitflits) was het album al sinds die woensdag te koop bij onder andere de Blokker, waardoor het donderdag al op #79 stond. Toch stond het vorige week niet in de albumlijst, omdat de officiële releasedatum vrijdag 11 oktober 2013 was.

In de Gouden Uren van de dag daarvoor liet Frans al weten dat sommige winkeliers het album al aanboden. Niet vreemd, als je weet dat het album bij de Blokker te koop is! Overigens heeft GfK Dutch Charts, samensteller van de albumlijst, laten weten de zogenaamde ‘streetdate’ nader te gaan bekijken, omdat deze steeds vaker wordt geschonden. Dus wellicht dat we daar binnenkort van verlost zijn.

Frans Bauer heeft dus nog geluk, want formeel komt zijn album ‘De mooiste jaren … die komen nog’ binnen op de eerste plaats. Van zijn dertien #1-noteringen, is het de achtste keer dat een album vanuit het niets binnenkomt. Toch had hij die eerste plaats niet meteen in de pocket, want aan het begin van de week waren het Nick & Simon die met ‘Christmas with Nick & Simon’ even de voorlopige albumlijst aanvoerden. Als ze het wel was gelukt #1 te komen, was het de vroegste kerst-#1 ooit geworden. Het is immers nog maar 19 oktober! Nu moeten de heren nog even geduld hebben.

Net buiten de top 3 staat ‘Klaar voor de start (deel 34)’ van Kinderen voor kinderen, dat na twee weken bovenaan naar de vierde plaats zakt. Komende week wordt de jaarlijkse tv-special opgenomen tijdens twee live shows in Vredenburg, Utrecht. Uitzending daarvan is zaterdag 9 november.

Nu volgt het restant eerste weeks, met een verdeling tussen oude bekenden en debutanten. Eerst de oude garde:
#5 Janine Jansen: Bach concertos
#6 Paul McCartney: New
#7 Veldhuis & Kemper: Onder de douche
#18 Gavin DeGraw: Make a move
#29 Jeroen van der Boom: Deze man
#49 Jonathan Wilson: Fanfare
#50 Thindersticks: Across six leap years
#53 Ane Brun: Rarities
#55 Eric Clapton: Unplugged (expanded and remastered)
#78 Fink: Fink meets the Royal Concertgebouw Orchestra
#85 Amos Lee: Mountains of sorrow, rivers of blue
#89 Goldfish: Three second memory

En dan de debutanten:
#24 Wesly Bronkhorst: Wesly Bronkhorst, met `Kom maar bij mij` lukte het in 2007 niet
#31 Holland Baroque Society & Eric Vloeimans: Old new & blue, jazztrompetist Eric Vloeimans werkt op dit in mei opgenomen album, samen met Barokorkest Holland Baroque Society
#51 John Newman: Tribute, in de Britse albumlijst zal de 23-jarige Newman een #1-notering scoren, met een voorsprong op ‘Lightning bolt’ van Pearl jam
#66 Ivo Rosbeek en de Lotgenoten: Mannen van de klok, naar het gelijknamige theaterprogramma met (niet) alledaagse Limburgse teksten
#92 Ben Taylor: Listening, Taylor is de zoon van Carly Simon en James Taylor, ook muzikanten
#98 Darkside: Psychic, project van het Amerikaanse duo Nicholas Jaar en Dave Harrington

We krijgen geregeld vragen waarom we de volledige lijsten niet plaatsen. Daar kunnen we kort over zijn: dat mogen we niet. Wij vinden dat niet erg, omdat er een site is waar de lijsten met extra informatie, reviews etc. op staan en dat is Dutch Charts. Zij kunnen dat immers veel beter! Na het weekend zijn wij er weer met een nieuwe Megaman en vanaf zaterdagmiddag kun je op nieuwspagina van 3FM terecht voor de albumsnippers.

maandag 14 oktober 2013

Megaman bij week 41 – 12 oktober 2013

Na twee weken afwezigheid is er weer een normale Megaman. Waarom we er even niet waren, zal binnenkort duidelijk worden en neem van ons aan, je zult aangenaam verrast zijn!

Over naar de Megaman van deze week, waarin Donny Hathaway postuum zijn eerste hit scoort, Bløf voor de derde keer een filmliedje zingt, Jan Smit de stekkers er uittrekt en grap van Noors cabaretduo uit de hand loopt. Daarnaast aandacht voor de oude garde en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Mocht je ze gemist hebben, de albumsnippers staan op de nieuwspagina van 3FM. Alle lijsten staan in geuren en kleuren op Dutch Charts en wij zijn er vrijdag weer met een nieuwe Hitflits, met misschien wel een nieuwe #1. Dat beltegoed van die downloaders van Gordon moet toch een keer opraken ...Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.


Gordon (nog) gelukkiger dan Pharrell Williams

Gordon: Liefde overwint alles (1)   *** derde week op #1 ***

Wat niemand voor waar had gehouden (wij ook niet!!), is gebeurd: ‘Liefde overwint alles’ van Gordon blijft voor de derde week de Single Top 100 aanvoeren. Tot woensdag verkocht het nummer de helft tot een derde minder van de voorlopige #1, ‘Happy’ van Pharrell Williams. Maar sinds woensdag werd ‘Liefde overwint alles’ ineens weer veel gedownload (iets wat al drie weken aan de gang is) waardoor het donderdag nog net niet #1 kwam (98%), maar vrijdag wel 11% voor op Pharrell Wiliams staat. Wellicht dat Pharrell het de komende week lukt, want wat heeft iemand er nou aan om een nummer vaker te downloaden? Je kunt het toch maar een keer tegelijk beluisteren ….

Donny Hathaway scoort postuum eerste hit

Steffen Morrison: A song for you (4)        *** hoogste eerste weeks ***

In 2011 had Steffen Morrison al een album uitgebracht, ‘Revealed’, dat genomineerd werd voor een Edison. Het nummer ‘Shake it’ is destijds gebruikt in een reclamespot voor Reebok-schoenen en op 14 maart 2012 deed hij het voorprogramma van Joss Stone. De 34-jarige Steffen Morrison komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.
Het album ‘Revealed’ gaat deze week tien plaatsen hoger op herhaling, op #85, en dat allemaal dankzij ‘A song for you’, dat hij zong op vrijdag 4 oktober tijdens de zesde blind audition tijdens The voice of Holland. Uit de vier coaches koos hij voor Trijntje Oosterhuis. Lalah Hathaway, dochter van Donny, bedankte Steffen via Twitter voor de vertolking van het nummer.

Donny Hathaway: A song for you (22)

Donny Hathaway nam ‘A song for you’ in 1971 op voor zijn tweede album ‘Donny Hathaway’. Hathaway was echter niet de eerste die het nummer opnam, dat was de schrijver zelf, Leon Russell, in 1970 op zijn eerste album ‘Leon Russell’. De versie van Hathaway werd geen hit, die van Andy Williams, die drie maanden later verscheen, in augustus 1971, wel. Vervolgens is het nummer diverse keren gecoverd, door onder andere Dusty Springfield, Simply red, Amy Winehouse en Michael Bublé.

paranoia

Donny Edward Hathaway leefde van 1 oktober 1945 – 13 januari 1979 en is maar 33 jaar oud geworden. Zijn einde koos hij zelf: hij sprong uit het raam van het Essex House hotel in New York. Diezelfde dag waren de opnames van een tweede duettenalbum tijdelijk stilgelegd. Hathaway had aan de aanwezigen in de platenstudio laten weten zich bedreigd te voelen door blanken die zijn muziek wilden stelen. Hij zou worden aangesloten op een soort van hersenmachine. Duidelijk was dat Hathaway aan paranoia leed.

Zoals zoveel zwarte zangers leerde Donny Hathaway het zingen in het kerkkoor. Vanaf zijn derde jaar maakte hij daar samen met zijn oma deel van uit. Hij studeerde muziek en leerde tijdens de opleiding Roberta Flack kennen, met wie hij meerdere duetten opnam, onder andere ‘The closer I get to you’. Voordat hij zelf als zanger aan de bak ging, schreef en arrangeerde hij nummers voor anderen, waaronder the Staple singers en Aretha Franklin. In 1969 bracht Hathaway zijn eerste single uit ‘I thank you baby, een duet met zangeres June Conquest.

Toen Hathaway in 1979 werkte aan een tweede duettenalbum (het eerste ‘Roberta Flack & Donny Hathaway’ verscheen in 1971), leek er eerst niets aan de hand. Maar zoals we inmiddels weten liep het anders af en verloor de muziekwereld weer veel te vroeg een zanger. Door alle aandacht rond Hathaway scoort hij deze week ook postuum in de Album Top 100 met ‘A Donny Hathaway collection’ op #14.

Bløf zingt voor derde keer een filmthema

Bløf & Nielson: Mannenharten (25)

Ze kennen elkaar van het optreden op Concert at sea, het evenement dat Bløf jaarlijks organiseert op de Brouwersdam in Zeeland. Nielson was één van de artiesten die daar het afgelopen jaar optrad. Ze hadden echter nooit verwacht ook nog eens samen in een studio te staan.

Het initiatief lag dan ook niet bij de heren zelf, maar bij de producers van de film ‘Mannenharten’ die beide acts benaderde voor de titelsong. De oude rotten van Bløf, die al twee keer een nummer voor een film leverden: Alles is liefde (#1 in 2007) en ‘De storm (geef niet op)’ (#10 in 2009). Nielson, tweede in  De Beste Singer Songwriter van Nederland in 2012, die een heel ander, jonger, publiek aanspreekt. Nielson vond het ‘super vet’ om dit met Bløf te mogen doen.
Ze bekeken de film, maakten aantekeningen en doken daarna de Zeezicht studio’s in. Nielson: “Het was net een speeltuin, we zaten in een kring en iedereen spuide op zijn beurt zijn idee voor het nummer”. ‘Mannenharten’ is de Nederlandse versie van ‘Männerherzen’ uit 2009, een komedie over vijf mannen en hun zoektocht naar de ware liefde en gaat op 28 november in première.

Jennifer Lynn gaat van Velzen achterna

Jennifer Lynn: Fix you (29)

“Ik hou van uitdagingen. Ik doe graag iets onverwachts. Daarom neig ik naar iemand die me iets kan leren wat ik niet verwacht. En misschien is diegene ook wel een weegschaal net als ik”, zei de 35-jarige Jennifer Lynn na het zingen van het nummer ‘Fix you’, zichzelf begeleidend achter een keyboard. En vervolgens koos ze voor Ali B als coach, die haar zei: “ik voel wat je bedoelt en ik zal je gevoelens beschermen”. Na Jennifer lukte het ook Steffen Morrison (zie onder #4) alle coaches over de streep te krijgen. Het origineel van Coldplay gaat op herhaling op #66.

Jennifer Lynn, aanstaande donderdag wordt ze 36,  is afkomstig uit Chicago. Ze heeft zichzelf (bas)gitaar, harmonica, drums en piano leren spelen. Samen met Ron Grimes schreef ze het nummer ‘Remember to breath’ dat wordt gebruikt in de ‘best of BBC Earth & Wildlife series’. Sinds twee jaar woont ze in Scheveningen en speelt daar in de Crazy piano’s bar, waar Roel van Velzen ook ooit is begonnen.

In 2005 bracht Jennifer haar debuutalbum uit. Met de Nederlandse producer Tjeerd van Zaanen werkt ze aan de opvolger. Die zou nu wel eens wat sneller kunnen komen dan verwacht, nu we haar gaan terugzien tijdens de live shows. Althans als ze the battles heeft overleefd, die al in september zijn opgenomen. Jennifer weet het dus al!

Jan Smit gaat unplugged

Jan Smit: Leeg om je heen (unplugged) / To all the girls I’ve loved before (met Julio Iglesias) (35)

Oei, dat zal even schrikken zijn geweest voor Jan Smit, toen hij hoorde dat de unplugged versie van ‘Leeg om je heen’ slechts op #35 was binnengekomen van de Single Top 100. Het is de laagste binnenkomst sinds 2004, toen ‘Als de nacht verdwijnt (live)’ binnenkwam op #54. Daarna kwamen zijn nummers bijna allemaal binnen bij de bovenste 10 (waarvan 12 op #1).

Het is echter niet verwonderlijk, want elke Jan Smit fan kent ‘Leeg om je heen’ al, want het staat op zijn album ‘Vrienden’ dat vorig jaar verscheen. Zoals we van ‘Volendam’ gewend zijn, verschijnt er ook een cd-single met de unplugged versie en iets extra’s. Het duet ‘To alle the girls I’ve loved before’ dat Jan op 9 juni zong met de Spaanse hartenbreker Julio Iglesias tijdens diens concert in de Rotterdamse Ahoy. Een goede zet, want anders was ‘Leeg om je heen (unplugged)’ nog veel lager binnengekomen! Het idee voor het duet was afkomstig van Julio zelf. In 1984 zong hij het nummer met Willie Nelson en bereikte het de 3e plaats.

‘Leeg om je heen (unplugged)’ van Jan Smit is de voorloper van het album ‘Unplugged – de Rockfield sessies’. Daarop staan 15 (10 Nederlandstalige en 5 Duitstalige) van zijn bekende en minder bekende liedjes. Rockfield staat voor de gelijknamige studio in Wales, waar grootheden als Queen. Black sabbath en Coldplay hun albums opnamen. De cd+DVD verschijnt volgende week vrijdag, 25 oktober. Een kleine maand later, op 18 november, begin Jan aan zijn allereerste theatertour.

zondag 13 oktober 2013

Twee dancecovers

Mark Knight & Funkagenda: Man with the red face (60)

Het is altijd goed eten van andermans brood. Parra for cuva feat. Anna Naklab deed dat op #72 al met Chris Isaak’s ‘Wicked game’ (zie daar). Ook de #60, Man with the red face’ van Mark Knight & Funkagenda is een cover. Het origineel stamt uit 2000 en is van Laurent Garnier, getiteld ‘The man with the red face’. 
In 2008 namen Mark Knight & Funkagenda het nummer al onder handen, maar de hitversie anno 2013 is van Hardwell die hun versie van een nieuwe mix voorzag. Achter Mark Knight & Funkagenda zitten De Britse dj/produceer Mark Kenneth Knight, oprichter van Toolroom records, dancelabel van house muziek met een vleugje funk en Adam Walder die zich Funkagenda noemt.

Parra for cuva feat. Anna Naklab: Wicked games (72)

Wicked game’ was de grootste hit voor Chris Isaak. Isaak schreef het nummer in 1989, maar pas in 1991 werd het, dankzij de film ‘ Wild at heart’ uit 1990, zijn grootste hit: #5. Daarna scoorde Isaac met ‘Dancin’’ zijn laatste hit (#64). Begin vorig jaar verscheen van de Amerkaanse zanger/acteur het album ‘Beyond the sun’ dat de 69e plaats bereikte. Op dat album coverde Isaak nummers van onder andere Jerry Lee Lewis en Elvis Presley. Dit keer wordt hij zelf gecoverd door Parra for cuva feat. Anna Naklab, die van zijn ‘Wicked game’ een mellowversie maakten en het ‘Wicked games’ noemen.

Achter Parra for cuva zit de Duitse producer Nicolas Demuth (22). Hij zegt beïnvloed te zijn door pianist Ludovico Einaudi, waarvan hij het improviseren heeft geleerd. Na een jaar door Nieuw-Zeeland te hebben gezworven, vestigde hij zich in Berlijn om de studie audiodesign te volgen. Daar nam hij het nummer ‘Swept away’ op met zijn vroegere buurmeisje Anna Naklab. Sindsdien werken de twee samen en zingt Anna, op 14 juli 20 jaar geworden, de nummers in van Parra for cuva.

Grap van Noors cabaretduo loopt uit de hand

Ylvis: The fox (79)

Het nummer was gemaakt als promotie voor het nieuwe seizoen van de tv-show ‘I kveld med YLVIS’ (vanavond met Ylvis) op de Noorse tv. Maar inmiddels is ‘The fox’ uitgezworven over de wereld en wist het in de Amerikaanse hitlijst zelfs de zesde plaats te bereiken. De uitvoerende zijn de broers Vegard en Bård Ylvisåker, die samen het cabaretduo Ylvis vormen.

wederdienst

Het idee voor 'The fox' ontstond in 2012, toen de twee een nummer over een vos wilden maken. Vervolgens belandde het nummer in een la, maar werd een half jaar later weer opgepakt door Bård en tekstschrijver Christian Løchstøer. De finishing touch kwam van Stargate (produceert onder andere Rihanna en Katy Perry), dat het nummer produceerde. Ylvis had voor Stargate, ook Noren, maar wonend in New York City, een video gemaakt van de verjaardag van één de twee producers en vroegen hen vervolgens voor de productie.

Overigens was er in de jaren ’70 ook al een nummer over een vos. In de spelshow ‘Eén van de acht’, dat gepresenteerd werd door Mies Bouwman trad het Denny Willis' Hunting Quartet  op met het nummer ‘The fox has left his lair’. Ook humor.

De oude garde

Onder de oude garde vallen die acts die al eerder een hit scoorden in de Single Top 100. Dit keer krijgen ze een minder uitgebreide behandeling als de andere eerste weeks. Deze
week zijn de oudgedienden:

Justin Bieber: Heartbreaker (5)

Hou je vast, want na deze week, zal Justin Bieber negen weken lang een ander nummer op de Single Top 100 afvoeren. Sinds vorige week maandag, 7 oktober, is de maandag voor hem Music Monday en brengt hij elke week een nieuw nummer uit. ‘Heartbreaker’ is de eerste van de tien singles en zijn vijftiende notering. Of tien hits in één hitjaar een record oplevert, zullen we te zijner tijd zien. We zijn erg benieuwd hoeveel van de tien er over negen weken nog in de lijst zullen staan.

John Legend: All of me (31)

‘Made to love’ van John Legend werd Megahit, maar kwam niet verder dan de 41e plaats. ‘All of me’ staat in de eerste week al tien plaatsen hoger. Zonder noemenswaardige airplay, maar dankzij een optreden van 1.40 minuut in De Wereld Draait Door, op donderdag 3 oktober. Het album ‘Love in the future’ sprint zelfs van de 49e naar de 3e plaats.

Avicii: Hey Brother (38)

Op ‘ Brother’, de derde single van het album ‘True’ van Avicii, wordt de zang verzorgd door de 46-jarige Daniel John ‘Dan’ Tyminski uit Rutland, Vermont.  Tyminski speelt gitaar bij de band Alison Kraus en Union station. ‘Brother’ werd in maart van dit jaar geïntroduceerd tijdens het vijftiende Ultra Music Festival in Miami, Florida, waar elke zichzelf respecterende dj aanwezig is, omdat dan tevens de jaarlijkse dancebeurs, Winter Music Conference wordt gehouden, waar dj’s, platenlabels, producers en rtv-mensen elkaar ontmoeten en contracten afsluiten. Net als op 'Wake me up!' gezongen door Aloe Blacc, krijgt Tyminski ook geen credit voor 'Brother'.

Pearl jam: Sirens (42)

Sinds vrijdag ligt ‘Lightning bolt’, het tiende studioalbum van Pearl jam in de (digitale) schappen. Na ‘Mind your manners’ (#69 in juli) is ‘Sirens’ de tweede single van het album en hun achttiende notering. Jammer dat de groep weer heeft gekozen voor een min of meer rustig nummer, want er staan ook pittige nummers op het album met meer gitaren, zoals ‘Let the records play’. Komende week is ‘Lightning bolt’ het album van de week op 3FM, dan je zelf oordelen wat je leuk vind.

Miss Montreal: Heavy heart (87)

Deze week staat ‘Hoe’ het duet van Miss Montreal met Nielson precies een half jaar genoteerd. In de 26e week zakt het nummer van 49 naar #67, maar dat betekent nog niet dat het volgende week verdwenen is. Zolang zal ‘Heavy heart’ van Miss Montreal het zeker niet volhouden. Het lijkt er op dat Sanne Hans het nummer geschreven heeft kort na het opnemen van ‘Hoe’, want er zit een beetje veel o-o-o in.