vrijdag 14 september 2012

Hitflits: na 36 jaar weer #1-album voor Bob Dylan; ‘One day’ even terug op #1

In de afgelopen 36 jaar kwam Bob Dylan twee keer dicht in de buurt van de eerst plaats. In 2009 met ‘Together through life’ (#3) en in 2006 met ‘Modern times’ (#2). Na ‘Desire’ in 1976 (8x #1) was hij er nooit meer zo dichtbij geweest.
Tot deze week, want nu lukt het de 71-jarige Dylan wel met ‘Tempest’, dat binnenknalt op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘Tempest’, zijn 35e studioalbum, is volgens velen één van zijn beste. Ter informatie, Bob Dylan stond al eerder #1, echter niet alleen, maar als Friend, op het album ‘The concert for Bangladesh’ van George Harrison & Friends (5x in 1971).

Sinds 4 februari 2012 is Leonard Cohen (77.42 jaar) met ‘Old ideas’ de oudste zanger met een #1-album. Op #2 stond Mick Jagger als deel van Superheavy, met het gelijknamige album. Deze week blijft Cohen #1, maar Jagger (68,21) is zijn tweede plaats kwijt aan Bob Dylan (71,37) met ‘Tempest’.

de oudsten

Als we alleen kijken naar solozangers en groepen weglaten, dan ziet de top 5 er als volgt uit, met achtereenvolgens de klassering, zanger + album (leeftijd), datum #1-album:
#1 Leonard Cohen: Old ideas (77,42), 4 februari 2012
#2 Bob Dylan: Tempest (71,37), 15 september 2012
#3 J.J. Cale: Collected (67,73), 12 augustus 2006
#4 Wim Kan: Oudejaarsconference (63,05), 19 januari 1974
#5 Boudewijn de Groot: Lage landen (62,73), 27 januari 2007

Op ‘Tempest’ dat Bob Dylan zelf produceerde, staat onder andere het nummer ‘Roll on John’, een kleine veertien minuten durend eerbetoon aan John Lennon. In tegenstelling tot ‘Desire’ dat in 1976 acht weken op #1 staat, zal ‘Tempest’ het slechts één week volhouden bovenaan de albumlijst. Onder de albums die vandaag verschijnen, zitten er twee die de komende week de strijd om de #1-positie aangaan.

strijd om de #1

De eerste is Michael Jackson met een nieuwe uitgave van ‘Bad’ (een box met drie cd’s en een DVD, waarop een concert van 1,5 uur, opgenomen in het Wembley Stadion op 16 juli 1988). De tweede kanshebber, is onze eigen Ilse DeLange met het album ‘Eye of the hurricane’, dat verschijnt op de dag dat ze een concert geeft in het Gelre Dome in Arnhem, dat niet uitverkocht is. Wij denken dat Ilse die strijd gaat winnen, en verwachten dat ze vanavond minstens een gouden album zal krijgen voor de uitlevering van 25.000 exemplaren. Volgende week meer daarover.

Terug naar de albumlijst van deze week waarin Dylan niet de enige is die hoog binnenkomt. Op #2 komt ‘Toppers in concert 2012’ van de Toppers binnen, dat bijna de helft minder verkoopt van het album van Dylan en op #4, ‘Coexist’, het tweede album van het Britse trio the Xx.

Maar dan zijn we er nog niet, want op #6 zien we ‘Halve soul helemaal hoaken’, het 25e studioalbum van Normaal, op #7 ‘Heart & soul’, het tweede album van Ben Saunders, de eerste winnaar van The voice of Holland en op #8, ‘3’van the Script binnenkomen. ‘First’, het eerste album van Iris Kroes, de tweede winnaar van The voice, zakt in de derde week van de 5e naar de 17e plaats.

‘Privateering’, de #1 van Mark Knopfler vorige week, zakt naar de derde plaats.

Buiten de top 10 zijn er nog de volgende eersteweeks noteringen:
#18 Calexico: Algiers, countryband uit Californië
#28 Pet shop boys: Elysium, Brits synthesizerduo
#29 Nina June: The world awaits [NL], echte naam is Nienke Paardekoper (Castricum, 1985), die zich sinds 2006 Nina June noemt. Ze volgde de Rockacademie in Tilburg en geeft nu het keuzevak zang op diezelfde school! ‘The world awaits’ , haar tweede album, werd afgelopen woensdag gepresenteerd in ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam.

#46 ZZ Top: La futura, rocktrio uit Houston, Texas met 15e studioalbum
#52 Neal Morse: Momentum, Amerikaanse multi-instrumentalist
#56 Woven hand: Laughing stalk, band uit Denver, Colarado van David Eugene Edwards, voormalig zanger van 16 Horse power
#75 Steve Vai: The story of light, achtste studioalbum van Amerikaanse guitarist/producer
#78 Ben Caplan & the Casual smokers: In the time of the great remembering, 25-jarige Canadese zanger
#83 David Byrne & St. Vincent: Love this giant, duoalbum van David Byrne, voormalig zanger van Talking heads en Annie Erin Clark die zich St. Vincent noemt
#94 Billy talent: Dead silence, punk rockband uit Toronto, Canada

Nog even een blik in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, dat voor de tweede week wordt aangevoerd door ‘Mylo xyloto’ van Coldplay. Gestegen van 40 naar #2, is ‘We’ve only just begun’ van Trijntje Oosterhuis, maar blijft relatief ver achter op ‘Mylo xyloto’, dat bijna twee keer zoveel verkoopt. Het concert van de band, ruim een week geleden, laat nog steeds zijn sporen na: niet minder dan 6 albums staan er in deze albumlijst, vorige week nog 5.

SINGLES

Niet geheel onverwacht stijgt ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer moest even twee weken aan de zijlijn staan, en Jan Smit (‘Altijd daar’) en Sandra van Nieuwland (‘More’) voor laten gaan. ‘Altijd daar’ van Jan Smit, vorige week binnen op #1, dankzij een viertal signeersessies, zakt naar de 6e plaats. Blijkbaar is Jan tevreden genoeg met zijn zestiende #1-hit, want anders had hij er nog wel een paar signeeersessies tegenaan gegooid!

Inmiddels wagen ook anderen zich aan een remix van ‘Reckoning song’ van Asaf Avidan & the Mojos. De eerste die daar ook succes mee heeft, is Marcapasos, die met ‘One day’ binnenkomt op #74.

The voice (3)

Vanavond is de vierde blind audition van The voice of Holland. Dus dat betekent volgende week weer enkele nieuwe hits. Die van de vorige week levert twee nieuwkomers op: Charlotte Fisser met ‘Black horse & the cherry tree’ op #42 en op #3 een oude bekende: Floortje Smit (in 2006 tweede bij Idols III) met ‘Alone’. Van de twee vorige blind auditions met zes talenten, zijn er nog twee over. Op #48 (vanaf #8) Ivar Oosterloo met ‘Baby one more time’ en nog steeds hoog in de top 10, op #4 (van #3), Sandra van Nieuwland met ‘More’.

Volgende week wordt het dringen bovenaan in de top 10, want ‘Gangnam style’ van Psy stijgt van 4 naar #2 en ‘Girl on fire’ van Alicia Keys feat. Nicki Minjah sprint van 63 naar #7.

Resteren de overige eersteweeks noteringen:
#33 Rita Ora: How we do (party)
#38 Avicii & Lenny Kravitz: Superlove
#40 Charly Luske: Meant to be [NL]
#47 Moke: Burning the ground [NL]
#68 Mumford & sons: I will wait
#71 Inch: Rio [NL]
#76 Will and the people: Salamander
#86 Jan van Est: Als ik jou zie [NL]
#92 50 cent feat. Dr. Dre & Alicia Keys: New day
#98 Khaled: C’est la vie
#99 Green day: Let yourself go

Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de debutanten van deze week en meer.

zondag 9 september 2012

Megaman bij week 36 – 8 september 2012

In deze Megaman heeft Jan Smit weer alles uit de kast gehaald voor zijn zestiende #1-hit, dienen 3 nieuwe talenten uit The voice zich aan, zingt Carice van Houten liever dan dat ze acteert en scoort Alicia Keys beter dankzij Nicki Minjah. Dat en meer over de nieuwe hits in de Single Top 100 van deze week.

Jan Smit heeft weer alles uit de kast gehaald voor zijn zestiende #1-hit

Jan Smit: Altijd daar / Als ik wakker lig (1) *** hoogste eersteweeks ***

Met een voorsprong van zo’n 13% op de #2, ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos, komt ‘Altijd daar’ van Jan Smit binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het levert Jan zijn zestiende #1-hit op, eentje minder dan Marco Borsato (16 op naam en eentje met de coaches uit de eerste twee edities van The voice of Holland) en zes onder het record van the Beatles.
Alles is weer uit de kast gehaald om ‘Altijd daar’ op de eerste plaats te krijgen. Naast de download, is er de gebruikelijke cd-single met een extra nummer, ‘Als ik wakker lig’. Aan beide is een actie gekoppeld: met je aankoopbewijs maak je kans om aanwezig te kunnen zijn bij een miniconcert, aanstaande vrijdag, 14 september.

Over ‘Als ik wakker lig’, het extra nummer dat ook los kan worden gedownload, zegt Jan: “Door gebrek aan tijd is het er niet van gekomen om het op mijn gouden album "Vrienden" te zetten. Het was gewoon nog niet zoals ik het hebben wilde. Nu wel!!”

En tenslotte heeft Jan de afgelopen week een viertal zaken bezocht waar de fans hun cd-single konden laten signeren. Deze sessies hebben er zeker toe bijgedragen dat ‘Altijd daar’ op #1 binnenkomt, van de zestien nu voor de elfde keer.

weer voor een ander

In 2007 schreef Jan het nummer ‘Dan volg je haar benen’, dat een ode was aan zijn toenmalige vriendin Yolanthe Cabau van Kasbergen. Op 17 november 2010 beviel zijn huidige vrouw Liza, van dochter Emma Monique Maria Alida, waarna Jan het nummer ‘Niemand zo trots als wij’ schreef. En nu komt Jan met ‘Altijd daar’, dat hij schreef voor Liza. Behalve dat alle drie de nummers over een bepaalde persoon gingen, bereikten ze ook de eerste plaats.

The voice of Holland - the blind auditions (2)

Vorige week schreven het al. Nu er tijdens The voice of Holland, na de blind auditions, al nummers kunnen worden gedownload, zullen zeven weken achtereen die nummers een notering krijgen. De eerste blind audition leverde hits op voor de volgende zangeressen, met tussen haakjes de stand vorige week:
#3 (-1) Sandra van Nieuwland: More
#62(19) Maame Jones: Nothing
#81(17) Leona Philippo: Mesmerized

Met uitzondering van de #1-hit van Sandra van Nieuwland, kan het dus snel de andere kant opgaan. Niet zo gek, want er is geen vervolg; de blind auditions zijn van te voren opgenomen. Van Nieuwland heeft niet eens de gelegenheid om publiekelijk uit haar dak te gaan! Van haar horen we pas weer tijdens de eerste van vijf battles op 12 oktober, die ook al van te voren zijn opgenomen, op 22 en 23 augustus. Dus al voor de eerste uitzending van de blind auditions op 24 augustus, wisten de bezoekers van de battle wie er doorgaan, maar mogen daar natuurlijk niets over zeggen. Eigenlijk hoeven zij pas weer op 9 november te gaan kijken als de live shows beginnen.

Wat het kortstondige verloop van de hits uit The voice of Holland betreft, zal dat ook gelden voor de drie nummers die deze week hun opwachting maken (waarover zo dadelijk meer) en de twee volgende week (Charlotte Fisser en Floortje Smit).

Ivar Oosterloo onzeker of muzikale toekomst

Ivar Oosterloo: Hit me baby one more time (10)

Al na de eerste tonen van ‘Hit me baby one more time’ (Britney Spears, #1 in 1999) door Ivar Oosterloo, stond Marco Borsato op zijn stoel. Hoewel de anderen hun stoel ook draaiden, koos Ivar voor Marco. Zoals gezegd, the battles zijn al opgenomen, toch is het maar de vraag of we Ivar daarna nog zullen zien in The voice of Holland.

ongeluk

Want afgelopen donderdag, 6 september 2012, overkwam Ivar een ernstig ongeluk. In de metaalfabriek waar hij werkt, raakte zijn rechterhand in een machine en werd deze verbrijzeld. Doordat de hand enorm is gezwollen, kan Ivar daar niet eerder dan de komende week aan worden geopereerd. Sowieso mag hij zijn hand zes weken niet gebruiken en het is nog maar de vraag of hij ooit weer gitaar kan spelen.

Ivar Oosterloo (Deventer, 15 september 1991) leerde al op zijn tiende gitaar spelen, zat in diverse bandjes en deed in 2007 mee aan Idols-4; hij viel af tijdens de theaterrondes. Daarna vormde hij met andere kandidaten de boyband IDSF, dat een kort leven was beschoren. Want Ivar wilde solo verder. Met Llewy is Sel, zanger van Relax, schreef hij een aantal nummers voor een album dat nu misschien nooit zal verschijnen. In oktober 2011 bracht hij als Key Largo de single ‘Am I lost’ uit.

Barbara Straathof wil meer van uit het hart leven

Barbara Straathof: Make you feel my love (23)

Ook bij de auditie van Barbara Straathof met ‘Make you feel my love’ (van Bob Dylan en bekend geworden door Billy Joel en Adele), draaiden alle coaches hun stoel, en in navolging van Ivan (zie onder #8), koos ook zij voor Marco Borsato.

Barbara Straathof, geboren in 1975, zat op scholen in Zoetermeer en Leiden. Ze volgde de studie Culturele & Maatschappelijke vorming bij de Hogeschool Leiden. Met muziek is ze altijd al bezig, zo’n 12 jaar had ze een eigen band. Door gebrek aan tijd (ze werkte als productiemanager bij Endemol (Big brother), IdTV (America’s next topmodel) en SBS (Popstars) en momenteel bij Eyeworks (Obese)), kwam het er niet van om het solo ook te proberen. Nu neemt ze die tijd wel, want ‘ze wil meer van uit het hart leven’.

Nicola Ebbink begon bij Kinderen voor kinderen

Nicola Ebbink: Video games (43)

De derde aanwinst uit The voice of Holland, Nicola Ebbink, kreeg alleen de goedkeuring van Nick & Simon, die vrij snel omdraaiden toen ze het nummer ‘Video games’ (La Del Rae, #3 in 2011) inzette.

Op 28 november viert Nicola Ebbink haar 19e verjaardag, als de live shows in volle gang zijn. Aangezien the battles al zijn opgenomen, weet ze dus al of ze dan nog al dan niet meedoet in The voice of Holland. Dat moet voor haar, maar ook voor alle andere kandidaten die de blind auditions hebben overleefd, heel raar zijn.

Kinderen voor kinderen

Nicola zingt al haar heel jonge leven, op haar vierde nam ze zangles. Van 2004 – 2006 maakte ze deel uit van Kinderen voor kinderen en was ze de leadzangeres in de liedjes ‘Doe maar dik’ (deel 24) en ‘Helemaal top’ (deel 25) en ‘Bewegen’ (deel 26, 2005). Daarnaast zong ze mee op ‘Voor Azië’ (#41 in 2005), een bewerking van de tune van ‘Kinderen voor kinderen’ voor de actie ‘Nederland helpt Azië – giro 555’, voor de slachtoffers van de Tsunami in de Indische Oceaan. ‘Video games’ is dus niet haar eerste hitnotering.

The Voice

In december 2011 trad Nicola op in ‘VIP live’ in Amsterdam, een podium waar jonge, getalenteerde of bekende artiesten zich aan een groot publiek kunnen presenteren. Ze zong daar onder andere ‘It's a man man's world’, een nummer dat ook op het internet belandde. De deelname aan The voice was niet haar eigen idee, maar dat van haar moeder, die haar opgaf. We zijn benieuwd hoever ze komt, zij weet het al! Tot 14 september bevindt Nicola zich in het buitenland, we nemen aan voor vakantie.

Carice van Houten zingt liever dan dat ze acteert

Carice van Houten: Emily (60)

‘Emily’ is niet de eerste notering voor Carice Anouk van Houten (Leiderdorp, 5 september 1976). Ruim twee jaar geleden, op 30 januari 2010, maakte Carice al haar hitparadedebuut met ‘No surrender (live versie)’. Dat nummer had ze tijdens de tv-actie ‘Nederland helpt Haïti’ op 21 januari 2010 live gezongen met Kane. Speciaal voor de actie had Kane de studioversie van ‘No surrender’ al afgestaan, waarvan de download naar #17 steeg. Toen ook de live-versie met Carice beschikbaar kwam, steeg het nummer door naar de eerste plaats.

We wisten dus al dat Carice kan zingen, buiten haar succesvolle carrière als actrice in diverse tv-series (‘In therapie’) en films (‘Minoes’, ‘Zwartboek’, ‘Komt een vrouw bij de dokter’). ‘Emily’ is de eerste single van het album ‘See you on the ice’, dat op 28 september verschijnt. Daar zal het niet bij blijven, want ze verklaarde ‘dat muziek maken het leukste is dat ze ooit gedaan heeft’.

Voordat ze de studio indook voor de opnames, wilde ze eerst wel weten of het wat voor haar was. Ze nam daarvoor een demo op, en dat smaakte naar meer. In eerste instantie wilde ze anderen vragen voor de liedjes, want liedjes schrijven had ze ook nog nooit gedaan.

Maar dan ken je Carice niet en dus ging ze samen met JB Meijers aan het werk. Samen schreven ze in een studio in Brussel een nummer en ook dat smaakte naar meer. En zo kwamen er uiteindelijk zeven nummers van haar op het album, waarop ook een aantal covers staan

In het nummer ‘Particle of light’, wordt ze bijgestaan door Antony Hegarty van Antony and the Johnsons. Carice speelde mee in zijn videoclip ‘Cut the world’. De tekst van ‘Emily’ schreef Carice zelf, de muziek is van JB Meijers en Cas Hieltjes (zanger Go back to the zoo).

Alicia Keys scoort beter dankzij Nicki Minjah

Alicia Keys feat. Nicki Minaj: Girl on fire (63)

Het kan raar lopen. Afgelopen dinsdag, 4 september 2012, ging ‘Girl on fire’, de nieuwe single van Alicia Keys in première. Gelijktijdig verscheen de zogenaamde ‘Inferno remix’ feat. Nicki Minaj. En laat die versie nou populairder zijn dan de eigen versie van Alicia Keys! Zowel nationaal als internationaal scoort die versie het beste. Bij ons komt het nummer binnen op de 63e plaats, waarmee Alicia Keys haar 19e hit scoort en Nicki Minaj haar 8e notering. Beide deden het nummer tijdens de 2012 MTV Video Music Awards, afgelopen donderdag. ‘Girl on fire’ is afkomstig van het vijfde, gelijknamige album van Alicia Keys, dat in november verschijnt.