vrijdag 14 september 2012

Hitflits: na 36 jaar weer #1-album voor Bob Dylan; ‘One day’ even terug op #1

In de afgelopen 36 jaar kwam Bob Dylan twee keer dicht in de buurt van de eerst plaats. In 2009 met ‘Together through life’ (#3) en in 2006 met ‘Modern times’ (#2). Na ‘Desire’ in 1976 (8x #1) was hij er nooit meer zo dichtbij geweest.
Tot deze week, want nu lukt het de 71-jarige Dylan wel met ‘Tempest’, dat binnenknalt op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘Tempest’, zijn 35e studioalbum, is volgens velen één van zijn beste. Ter informatie, Bob Dylan stond al eerder #1, echter niet alleen, maar als Friend, op het album ‘The concert for Bangladesh’ van George Harrison & Friends (5x in 1971).

Sinds 4 februari 2012 is Leonard Cohen (77.42 jaar) met ‘Old ideas’ de oudste zanger met een #1-album. Op #2 stond Mick Jagger als deel van Superheavy, met het gelijknamige album. Deze week blijft Cohen #1, maar Jagger (68,21) is zijn tweede plaats kwijt aan Bob Dylan (71,37) met ‘Tempest’.

de oudsten

Als we alleen kijken naar solozangers en groepen weglaten, dan ziet de top 5 er als volgt uit, met achtereenvolgens de klassering, zanger + album (leeftijd), datum #1-album:
#1 Leonard Cohen: Old ideas (77,42), 4 februari 2012
#2 Bob Dylan: Tempest (71,37), 15 september 2012
#3 J.J. Cale: Collected (67,73), 12 augustus 2006
#4 Wim Kan: Oudejaarsconference (63,05), 19 januari 1974
#5 Boudewijn de Groot: Lage landen (62,73), 27 januari 2007

Op ‘Tempest’ dat Bob Dylan zelf produceerde, staat onder andere het nummer ‘Roll on John’, een kleine veertien minuten durend eerbetoon aan John Lennon. In tegenstelling tot ‘Desire’ dat in 1976 acht weken op #1 staat, zal ‘Tempest’ het slechts één week volhouden bovenaan de albumlijst. Onder de albums die vandaag verschijnen, zitten er twee die de komende week de strijd om de #1-positie aangaan.

strijd om de #1

De eerste is Michael Jackson met een nieuwe uitgave van ‘Bad’ (een box met drie cd’s en een DVD, waarop een concert van 1,5 uur, opgenomen in het Wembley Stadion op 16 juli 1988). De tweede kanshebber, is onze eigen Ilse DeLange met het album ‘Eye of the hurricane’, dat verschijnt op de dag dat ze een concert geeft in het Gelre Dome in Arnhem, dat niet uitverkocht is. Wij denken dat Ilse die strijd gaat winnen, en verwachten dat ze vanavond minstens een gouden album zal krijgen voor de uitlevering van 25.000 exemplaren. Volgende week meer daarover.

Terug naar de albumlijst van deze week waarin Dylan niet de enige is die hoog binnenkomt. Op #2 komt ‘Toppers in concert 2012’ van de Toppers binnen, dat bijna de helft minder verkoopt van het album van Dylan en op #4, ‘Coexist’, het tweede album van het Britse trio the Xx.

Maar dan zijn we er nog niet, want op #6 zien we ‘Halve soul helemaal hoaken’, het 25e studioalbum van Normaal, op #7 ‘Heart & soul’, het tweede album van Ben Saunders, de eerste winnaar van The voice of Holland en op #8, ‘3’van the Script binnenkomen. ‘First’, het eerste album van Iris Kroes, de tweede winnaar van The voice, zakt in de derde week van de 5e naar de 17e plaats.

‘Privateering’, de #1 van Mark Knopfler vorige week, zakt naar de derde plaats.

Buiten de top 10 zijn er nog de volgende eersteweeks noteringen:
#18 Calexico: Algiers, countryband uit Californië
#28 Pet shop boys: Elysium, Brits synthesizerduo
#29 Nina June: The world awaits [NL], echte naam is Nienke Paardekoper (Castricum, 1985), die zich sinds 2006 Nina June noemt. Ze volgde de Rockacademie in Tilburg en geeft nu het keuzevak zang op diezelfde school! ‘The world awaits’ , haar tweede album, werd afgelopen woensdag gepresenteerd in ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam.

#46 ZZ Top: La futura, rocktrio uit Houston, Texas met 15e studioalbum
#52 Neal Morse: Momentum, Amerikaanse multi-instrumentalist
#56 Woven hand: Laughing stalk, band uit Denver, Colarado van David Eugene Edwards, voormalig zanger van 16 Horse power
#75 Steve Vai: The story of light, achtste studioalbum van Amerikaanse guitarist/producer
#78 Ben Caplan & the Casual smokers: In the time of the great remembering, 25-jarige Canadese zanger
#83 David Byrne & St. Vincent: Love this giant, duoalbum van David Byrne, voormalig zanger van Talking heads en Annie Erin Clark die zich St. Vincent noemt
#94 Billy talent: Dead silence, punk rockband uit Toronto, Canada

Nog even een blik in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, dat voor de tweede week wordt aangevoerd door ‘Mylo xyloto’ van Coldplay. Gestegen van 40 naar #2, is ‘We’ve only just begun’ van Trijntje Oosterhuis, maar blijft relatief ver achter op ‘Mylo xyloto’, dat bijna twee keer zoveel verkoopt. Het concert van de band, ruim een week geleden, laat nog steeds zijn sporen na: niet minder dan 6 albums staan er in deze albumlijst, vorige week nog 5.

SINGLES

Niet geheel onverwacht stijgt ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer moest even twee weken aan de zijlijn staan, en Jan Smit (‘Altijd daar’) en Sandra van Nieuwland (‘More’) voor laten gaan. ‘Altijd daar’ van Jan Smit, vorige week binnen op #1, dankzij een viertal signeersessies, zakt naar de 6e plaats. Blijkbaar is Jan tevreden genoeg met zijn zestiende #1-hit, want anders had hij er nog wel een paar signeeersessies tegenaan gegooid!

Inmiddels wagen ook anderen zich aan een remix van ‘Reckoning song’ van Asaf Avidan & the Mojos. De eerste die daar ook succes mee heeft, is Marcapasos, die met ‘One day’ binnenkomt op #74.

The voice (3)

Vanavond is de vierde blind audition van The voice of Holland. Dus dat betekent volgende week weer enkele nieuwe hits. Die van de vorige week levert twee nieuwkomers op: Charlotte Fisser met ‘Black horse & the cherry tree’ op #42 en op #3 een oude bekende: Floortje Smit (in 2006 tweede bij Idols III) met ‘Alone’. Van de twee vorige blind auditions met zes talenten, zijn er nog twee over. Op #48 (vanaf #8) Ivar Oosterloo met ‘Baby one more time’ en nog steeds hoog in de top 10, op #4 (van #3), Sandra van Nieuwland met ‘More’.

Volgende week wordt het dringen bovenaan in de top 10, want ‘Gangnam style’ van Psy stijgt van 4 naar #2 en ‘Girl on fire’ van Alicia Keys feat. Nicki Minjah sprint van 63 naar #7.

Resteren de overige eersteweeks noteringen:
#33 Rita Ora: How we do (party)
#38 Avicii & Lenny Kravitz: Superlove
#40 Charly Luske: Meant to be [NL]
#47 Moke: Burning the ground [NL]
#68 Mumford & sons: I will wait
#71 Inch: Rio [NL]
#76 Will and the people: Salamander
#86 Jan van Est: Als ik jou zie [NL]
#92 50 cent feat. Dr. Dre & Alicia Keys: New day
#98 Khaled: C’est la vie
#99 Green day: Let yourself go

Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feiten achter de debutanten van deze week en meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten