vrijdag 8 juni 2012

Hitflits: eerste #1-album voor Racoon; goud voor echte vrienden

Het leek er op dat ‘Liverpool rain’ van Racoon eenzelfde lot was beschoren als ‘Before you leave’ en ‘Another day’, die beiden niet verder kwamen dan de tweede plaats. Maar deze week schrijven de Zeeuwen geschiedenis, door met hun album ‘Liverpool rain’ door te stijgen naar de eerste plaats van de Album Top 100.
Het album had daar 57 weken voor nodig en is het op twee na traagste album ooit dat de eerste plaats bereikte. Acda en de Munnik, met het gelijknamige album, hadden daar 63 weken voor nodig, ‘Come on over’ van Shania Twain zelfs 80 weken (beide incl. de kerstweek).

De #1-plaats is voor Racoon nog een extraatje boven op de platina plaat die ze op donderdag 31 mei 2012 mochten ontvangen voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren van ‘Liverpool rain’. Ze kregen deze na afloop van een optreden dat ze gaven voor Sky Radio, dat plaatsvond op 50 meter hoogte, boven Almere voor 30 fans. Burgemeester Anne-Marie Jorritsma reikte het eremetaal uit. ‘Before you leave’ haalde ook platina en ‘Another day’ zelfs twee keer. Proficiat!

‘Liverpool rain’ stijgt vanaf de negende plaats naar #1. Zo’n grote sprong naar de eerste plaats, is niet meer gemaakt sinds 28 november 2009, toen ‘MaMaSé!’ van K3 vanaf de 60e plaats steeg. Racoon is na Frans Duijts (‘Alles met je delen’), Kyteman orchestra (‘The Kyteman orchestra’), Trijntje Oosterhuis (‘Wrecks we adore’) en the Golden earring (‘Tits ’n ass’), de vijfde Nederlandse act dit jaar met een #1-album.

En over Nederlandse acts gesproken, bij het volgende rijtje eersteweeks noteringen zitten wel een paar:
#4 Delain: We are the others [NL], project van Martijn Westerholdt en Charlotte Wessels
#7 dEUS: Following sea
#14 Smurfen: Wij houden van de Smurfen [NL], ook de Smurfen ‘zingen’ over het EK, met bewerkingen van bekende hits, zoals ‘Speel je mee’ (origineel: ‘Ik neem je mee’ – Gers Pardoel)
#15 Neil Young & Crazy horse: Americana
#18 Paul Simon: Graceland – 25th anniversary
#20 Gare du nord: Rendez vous 8:02 [NL/BE]
#25 Beach boys: That’s why God make the radio, reünie-album uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze band
#28 Sabrina Starke: Outside the box [NL], Sabrina is weg bij het Blue tone label (bedankt, tweede album verkocht te weinig) en is nu onder de hoede gekomen van 8Ball, waar onder andere ook Alain Clark en Miss Montreal vallen
#37 Patti Smith: Banga
#63 Beatles: Yellow submarine
#80 Sam Sparro: Return to paradise
#87 Kreator: Phantom antichrist
#90 Alt-J: An awesome wave, kwartet uit Leeds, vernoemd naar het delta-teken (∆) op een Mac computer

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons op de eerste plaats staan. Alle 50 albums zijn dezelfde als vorige week, maar dan deels in een andere volgorde.

singles

Voor de tweede week worden de ‘Echte vrienden’ (Jan Smit & Gerard Joling) gered door de fysieke cd-single. De afgelopen week zijn de vrienden stad en land afgereisd om hun single te signeren. En dat betaalt zich uit, want het nummer blijft de bovenste beste in de Single Top 100. Dankzij de signeersessies zijn er nu meer dan 10.000 (digitale) singles verkocht, goed voor een gouden plak dus.

Toch was het nog spannend of ‘Echte vrienden’ een tweede week zou halen. Naarmate de week vorderde, des te kleiner werd het verschil met ‘Samen’ van René Froger. Op donderdag waren de rollen zelfs even omgekeerd en stond Froger bovenaan. De signeersessies, gisteren in Hengelo en Ede, zorgen er echter voor dat hij (voorlopig) niet #1 komt. Het verschil tussen beide nummers is nog geen 4%. ‘Samen’ is de hoogste van elf EK-nummers die deze week genoteerd staan, waarover meer in de nieuwe Megaman.

Er zijn slechts zeven eersteweeks noteringen en dat zijn:
#52 Justin Bieber feat. Ludacris: All around the world
#69 Gary Barlow & the Commonwealth band: Sing (aanstaande zondag de nieuwe #1 in de Britse hitparade)
#79 VanVelzen: Cross your heart
#86 Taio Cruz feat. Pitbull: There she goes
#90 Henk Harders: Mary Jane
#92 DIO feat. Hadewych Minis: Ze houdt van me
#91 Los Angeles the voices: Hart van een leeuw

Wij maken ons op voor de wedstrijd van morgen van Oranje tegen Denemarken, waarvan we denken dat het een gelijkspel wordt. Maar winst zo ook mooi zijn natuurlijk. Daarna zetten we ons weer een nieuwe Megaman. Veel (voetbal)plezier!

dinsdag 5 juni 2012

Megaman bij week 22 – 2 juni 2012

Welkom bij de Megaman, waarin ‘Echte vrienden’ het winnen van Loreen, de Zweedse winnares van het Eurovisie Songfestival, die wel de grootste Zweedse Songfestivalhit scoort sinds ABBA, Sieneke weer naar het Eurovisie Songfestival wil, het hitelftal klaar is voor het EK en Kylie Minogue haar 25-jarig jubileum met haar fans viert. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Echte vrienden winnen het van Songfestival winnares

Jan Smit & Gerard Joling: Echte vrienden (1) *** hoogste eersteweeks ***

“Dit is mijn 15e nummer 1 hit en misschien wel degene waar ik het meest blij mee ben !!!”, schrijft Jan Smit op zijn website. En Gerard Joling twitterde vrijdagmiddag toen hij van de #1-hit hoorde: “Helemaaaaaal uit mijn dak en Jan ook onze single Echte Vrienden op 1, echt super blij, iedereen die er aan mee heeft gewerkt gefeliciteerd.”

In 2000 zat Gerard Joling 15 jaar in het vak, dit jaar is het de beurt aan Jan Smit. Hij viert dat met het album ’15 jaar hits’ en scoort in zijn jubileumjaar met ‘Echte vrienden’ tevens zijn vijftiende #1-hit. Voor Gerard Joling is het zijn negende #1-hit.
‘Echte vrienden’ staat niet op dat album, maar komt te staan op zijn album ‘Vrienden’ dat op 10 augustus uitkomt. Daarnaast geeft Jan op 21, 27 en 28 oktober een jubileumshow in Ahoy in Rotterdam, waarbij natuurlijk Nick & Smit en Yes-R én Gerard Joling aanwezig zullen zijn. De leukste muzikale herinneringen van Jan worden dan afgewisseld met bijzondere duetten.

lied voor jubileumshow

Het idee voor ‘Echte vrienden’ kwam van Jan Smit. Een half jaar geleden belde hij Gerard op, dat hij voor zijn jubileumshow een liedje had geschreven dat hij met hem wilde opnemen. Jan speelde het voor op gitaar en Gerard vond het vanaf de eerste noot een leuk liedje. Hoewel de twee het nummer al in Nederland hadden ingezongen, vlogen ze in april naar Londen om het daar nog een keer op te nemen in de Airststudio’s. Daar zijn de blazers en de strijkers ook opgenomen.

respect

Waarom koos Jan voor Gerard en niet een andere zanger? Jan: “Al vanaf het begin van mijn carrière volgt Gerard mij. In die vijftien jaar heb ik mensen zien komen en gaan, maar Geer is altijd gebleven. In die tijd heeft hij nooit onderscheid gemaakt tussen Jantje en Jan. Hij heeft me echt altijd met respect behandeld. Daarom wilde ik met hem een lied opnemen. Geer is een heel vriendelijke professionele man, die ook nog eens mijn humor heeft.”

cd-single

Eigenlijk is het een verrassing dat ‘Echte vrienden’ op #1 binnenkomt. Met uitzondering van de woensdag, kwam het nummer niet hoger dan de 2e plaats; ‘Euphoria’ van Loreen werd het meest gedownload. Maar door de fysieke cd-single, in een klaphoesje en met de videoclip, die op donderdag werd vrijgegeven voor de fans, verkoopt het nummer een kwart meer dan Loreen, die het alleen van de download moet hebben. Aangezien het duo de komende week de nodige signeersessies geeft, zal het nummer nog wel een weekje (of langer) bovenaan staan. Want die #1 geven ze niet snel weer uit handen. Echter de Ek-hits gaan zich ook meer roeren, dus het wordt spannend de komende week.

En Gusttavo Lima met ‘Balada’? Hij kwam er de afgelopen week helemaal niet aan te pas. De strijd om de eerste plaats ging tussen Jan Smit & Gerard Joling en Loreen. Lima zakt na drie weken op #1, naar de derde plaats, zo’n 5% achter Loreen.

Eurovisie Songfestival 2012

Loreen kreeg een tweede kans

Loreen: Euphoria (2)

Vooraf was ze de gedoodverfde favoriet en tijdens zowel de tweede halve finale als de finale zelf, heeft ze die status waargemaakt. En dus won de Zweedse Loreen met het nummer ‘Euphoria’ op zaterdag 26 mei 2012, in Bakoe, Azerbeidzjan, de 57e editie van het Eurovisie Songfestival. In de Single Top 100 moet Loreen echter genoegen nemen met een tweede plaats voor ‘Euphoria’. Daarmee blijft ‘Waterloo’ van ABBA, winnaar in 1974, nog steeds de enige Zweedse winnaar die er in ons land ook een #1-hit mee scoorde.

Loreen is de vijfde act die voor Zweden wint en scoort als Zweedse deelnemer de grootste hit sinds ABBA. Van de andere drie winnaars kwamen er eentje maar tot #23: ‘Take me to your heaven’ van Charlotte Nilsson in 1999 en twee tot de 4e plaats: ‘Diggi loo / Diggi ley’ van Herrey’s in 1984 en ‘Je ogen hebben geen geheimen/Främling’ van Carola in 1983.

geen r&b zangeres!

Lorine Zineb Noka Talhaoui (Stockholm, 18 oktober 1983) heeft Marokkaanse ouders en groeide op net buiten Stockholm. Ze leerde zichzelf piano spelen na het zien van de film ‘The piano’. Loreen wil muziek maken dat haar in de ziel raakt. Inspiratie krijgt ze van artiesten als Björk, Enya en vooral Lisa Gerrard. Ze vind het heel vervelend als ze wordt weggezet als een r&b zangeres.

gestrand in voorronde

In 2004 deed Loreen mee met de Zweedse versie van Idols en eindigde op de vierde plaats. Zeven jaar later werd ze weer vierde, maar nu in de halve finale van het ‘Melodifestivalen’, de Zweedse voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ondanks een herkansing, strandde ze en ging Eric Saade voor Zweden naar München en eindigde met ‘Popular’ op de derde plaats.
Dit jaar deed Loreen weer mee aan de Zweedse voorrondes en nu direct met succes. ‘Euphoria’ hoefde dit keer geen twee rondes door en werd op 10 maart door het Zweedse publiek gekozen. Ruim twee maanden later, op 22 mei won ze de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival met 181 punten en vier dagen later, op 26 mei de finale met 372 punten; met uitzondering van Italië, kreeg ‘Euphoria’ van alle andere landen wel punten. Achttien landen gaven het nummer het maximum van 12 punten.

geen tv

Loreen beschrijft zichzelf als ‘een eenling, die het niet zo op heeft met de huidige wereld aan informatie. Ze heeft dan ook geen tv, wel een laptop, maar die gebruikt ze alleen voor het bijhouden van haar email en het bekijken van muziekprogramma’s. Haar doel is dan ook mensen te verenigen, want er is zoveel meer in de wereld dan materiële zaken. In september brengt Loreen haar debuutalbum ‘Rapture’ uit.

Zweedse inbreng

Hoewel Ell & Nikki in 2011 het songfestival wonnen voor Azerbeidzjan, was Zweden ook een beetje winnaar. Hun liedje, ‘Running scared’, was namelijk geschreven door Stefan Örn, Sandra Bjurman en Iain Farquharson.... uit Zweden. Dus misschien moeten wij voor 2013 eens met de Zweden gaan praten!

Željko Joksimović brengt Servië nog ver

Željko Joksimović: Nije ljubav stvar (88)

Acht jaar geleden, in 2004, deed Željko Joksimović voor het eerst mee met het Eurovisie Songfestival. Toen voor Servië en Montenegro met het zelfgeschreven ‘Lane moje’, dat tweede eindigde. Twee jaar later schreef hij het liedje voor zangeres Jelena Tomašević, dat niet door de nationale voorronde kwam. In hetzelfde jaar schreef hij het liedje voor Bosnië, dat derde eindigde.

In 2007 won zangeres Marija Šerifović met ‘Molitva’ het festival voor Servië, waardoor hij het jaar daarop het festival mee mocht presenteren. Daarnaast schreef hij de inzending die zesde eindigde. We kunnen dus wel zeggen dat Servië met Željko Joksimović een componist van formaat in huis heeft. Wellicht dat hij daarom wel dit jaar door de Servische omroep werd gevraagd om een lied te schrijven en dat in Bakoe, Azerbeidzjan te zingen. ‘Nije ljubav stvar’ heet het en betekent zoiets als ‘het is niet een kwestie van liefde’. Joksimović zorgde opnieuw voor een hoge notering: de derde plaats.

Željko Joksimovići s geboren op 20 april 1972 in Valjevo, dat toen nog deel uitmaakte van Joegoslavië en sinds 2007 onder Servië valt. Joksimović beheerst elf muziekinstrumenten. Op zijn twaalfde won hij de eerste accordeonprijs van Europa in Parijs. In eigen land heeft hij al vier albums uitgebracht waarvan zo’n 1 miljoen stuks zijn verkocht.

Eurovisiehits 2012

Loreen (op #2) en Željko Joksimovići (op #88) zijn tot nu toe de enige deelnemers uit de finale die een notering halen. In de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100 staan maar liefst veertien andere finalisten. Hier volgen ze, met tussen haakjes het land en de plek die ze haalden:
#105 Roman Lob: Standing still (Duitsland/#8)
#106 Buranovskiye Babushki: Party for everybody (Rusland/#3)
#107 Ivi Adamou: La la love (Cyprus/#16)
#109 Gaitana: Be my guest (Oekraïne/#15)
#132 Pastora Soler: Quédate conmigo (Spanje/#10)
#134 Kurt Calleja: This is the night (Malta/#21)
#155 Eleftheria Eleftheriou: Aphrodisiac (Griekenland/#17)
#165 Kaliopi: Crno i belo (Macedonië/#13)
#169 Tooji: Stay (Noorwegen/#26)
#175 Nina Zilli: l’Amore e' femmina (out of love) Italië/#9)
#179 Mandinga: Zaleilah (Roemenië/#12)
#187 Anggun: Echo (you and I) Frankrijk/#22)
#193 Engelbert Humperdinck: Love will set you free Groot-Brittannië/#25)
#199 Can Bonomo: Love me back (Turkije/#7)

‘You and me’ van Joan Franka, vijftiende in de tweede halve finale met 35 punten, zakt van 34 naar #43.

Rudimental wil nieuw talent een kans geven

Rudimental feat. John Newman: Feel the love (25)

Afgelopen week was ‘Feel the love’ van Rudimental feat. John Newman Megahit op 3FM, deze week is het de Alarmschijf op 538. Het zal er alleen maar voor zorgen dat het nog een grotere hit wordt.

Rudimental zijn vier Britten die samen produceren, schrijven en mixen: Piers Agget (keyboards), Kesi Dryden (keyboards, percussion, tekstschrijver), Amir Amor (gitaar) en Leon Locksmith (DJ Locksmith). Piers, Kesi en Leon groeiden op in Hackney, Londen. Tijdens het voetballen bleken ze alle drie geïnteresseerd te zijn in muziek. Toen ze voor een piratenstation draaiden, liep Amor de studio in en was er meteen een klik en dat was de start van Rudimental.

nieuw talent een kans geven

Voor hun eerste album wil Rudimental samenwerken met nog onbekende artiesten. Dat kunnen mensen zijn die ze nog van vroeger kennen of nieuw talent dat ze zelf ontdekken. Sowieso benaderen ze bands met wie ze in het verleden hebben opgetreden. Zo kwamen ze aan John Newman, die zijn eigen band had.

Op zijn veertiende begon John Newman (21 jaar, geboren in Settle, Noord Engeland) met het schrijven van nummers, en leerde hoe ze op te nemen en te produceren. Zelf omschrijft hij zijn muziek als die van het vroege Stax en Motown label, met een vleugje James Brown en Prince, afgemaakt met the Black keys en gemixed met Dangemouse. Op zijn twintigste verhuisde Newman naar Londen, begon een band, deed optredens en kreeg een contract bij Island records.

Newman was op zoek naar een keyboardspeler en via een vriend kwam hij in contact met Piers Agget, één van de vier leden van Rudimental. Agget speelde een tijdje in zijn band en zorgde er voor dat de anderen een keer kwamen kijken naar een optreden. Allen waren het er over eens dat Newman een fantastische stem heeft. Vorig jaar zomer vroegen ze hem voor ‘Feel the love’, dat afgelopen zondag (bijna een jaar later), de eerste plaats bereikte van de Britse hitparade. Op trompet speelt Mark Mahan, die ze nog kennen van school. Een album van Newman is in de maak.

EK voetbalhits 2012 (5)

Een week voordat het EK-voetbal 2012 begint, is het hitelftal kompleet. Dankzij drie nieuwe ‘spelers’ deze week, staan er nu elf nummers in de Single Top 100, die een link hebben met het EK. Eerst even de acht die er al waren:
#5 (6) Wolter Kroes & Yes-R & Ernst Daniël Smid: Ben je ook voor Nederland? (De geluksvogeltjesdans)
#9 (18) René Froger: Samen
#11 (4) Wilfred Genee & Johan Derksen: Nederland is helemaal oranje
#18 (19) Gebroeders Ko: Oranje springt
#14 (21) Tim Leon: Oranje kampioen
#35 (77) Dries Roelvink: Oeeh … roept heel Oranje!!
#39 (37) Armin van Buuren: We are here to make some noise
#46 (41) Dikdakkers: Klap maar in je handen

Over naar de drie laatste spelers, met deze week:
- Evers is een held
- Lee Towers wilde meer dan een bijdrage leveren
- Danny de Munk brult voor Oranje (en een beetje voor zichzelf)

Evers is een held

Wilfred Genee, Johan Derksen, Edwin Evers: Helden (28)

De cd ‘De helden van Oranje’ van Wilfred Genee, Johan Derksen & Friends, loopt (als we Derksen mogen geloven) als een trein. Niet bij je (digitale) cd-boer , maar in de winkels van supermarktketen Lidl, waarmee ze een contract hebben afgesloten. En daarom krijgt de cd geen notering in de albumlijsten.

Er zijn niet minder dan 50.000 stuks van geperst en van elke cd (die te koop is voor € 7,50), gaat € 0,25 naar Spieren voor Spieren. Op voorhand garandeert Lidl minimaal een bedrag van € 100.000,--, want de supermarktketen gelooft in het succes van het Nederlands Elftal. Het zijn overigens niet alleen de cd’s die geld opbrengen, maar ook tal van andere producten, zoals de EK-snor en EK-bommetjes.

Na ‘Nederland is helemaal oranje’ van Wilfrd Genee en Johan Derksen (#4 in mei) is ‘Helden’ de tweede single van het album. De zang is van Edwin Dinan Evers, die al met ‘Wil je niet nog 1 nacht’, zijn duet met Glennis Grace (#3 in december) bewezen heeft wel te kunnen zingen.

Edwin Evers is dj op 538 van ‘Evers staat op’, waar hij diverse typetjes doet, die al drie hits opleverden. Daarnaast is hij drummer van de Edwin Evers band (die de deelnemers begeleidt van The voice of Holland/Voice kids), en zanger/drummer van ‘Evers slaat door’, zijn eigen band. Evers zat in 2008 achter de #4-hit ‘Una paloma blanca heel de zomer lang’ van KIDB feat. Martin van der Starre.

Lee Towers wilde meer dan een bijdrage leveren

Johnny Gold feat. Lee Towers: Ga door (77)

Strikt solo bekeken was ‘You never walk alone’ de grootste hit voor Leendert Huijzer, oftewel Lee Towers. Het nummer was zijn tweede hit en bereikte in 1976 de 4e plaats. Towers is supporter van Feijenoord en heeft het nummer al ettelijke keren in de Kuip gezongen. Het is niet de eerste keer dat Towers een nummer zingt voor het EK-voetbal. In 1992 zong hij ‘Allemaal achter Oranje’, dat echter geen notering kreeg.

Nederlandse tekst

Ga door’ dankt Towers aan Johnny Gold (een typetje van Kees Verlee), die zo’n 30 jaar in het vak zit. Voor zijn repertoire was hij op zoek naar een geschikt liedje, bekend, maar nog niet plat gecoverd. Het werd ‘You’ll never walk alone’, dat eigenlijk te langzaam was voor zijn optredens. Gold dacht ‘wat Stef Ekkel kan met ‘Waarheen waarvoor’, er een sneller lied van maken, kan ik ook’ en dus vroeg hij zijn producer Waylon van der Heijden (die Ekkel ook had geholpen), een nieuw arrangement te maken. Die nieuwe versie leverde leuke reacties op, en hij kreeg dan ook de vraag er iets mee te gaan doen. Daarop schreef Gold er zelf een Nederlandse tekst op, en maakte er een EK-liedje van, want dat zat er toch aan te komen. Vervolgens stuurde hij een mailtje naar Lee Towers, want dat is toch de man in Nederland die het nummer bekend maakte. Towers, die Johnny Gold al zo’n 30 jaar kent, vond het idee leuk en dat gold ook voor zijn vrouw. Het nummer is heel herkenbaar en iedereen zingt het direct mee. Towers wilde echter meer dan een bijdrage leveren, hij wilde volledig meedoen. Dus vroeg hij Gold om een muziekbestand en de rest van de tekst. In korte tijd zongen ze het nummer in en op eerste Paasdag namen ze de videoclip op. Zelfs zijn buitenlandse vrienden zijn enthousiast, hoewel ze waarschijnlijk niets van de tekst verstaan.

steun

‘You’ll never walk alone’ komt uit de musical ‘Carousel’ van Rodgers & Hammerstein uit 1945. Daarin zingt een personage dit nummer om een ander te steunen bij het verlies van haar man die zelfmoord heeft gepleegd. In 1966 namen Gerry & the Pacemakers het nummer op en scoorden er een Britse #1-hit mee. Daarna werd het nummer al snel het lijflied van de voetbalclub Liverpool, maar ook van andere voetbalclubs in binnen en buitenland. Sindsdien wordt het nummer ook veel gebruikt als er een ramp heeft plaatsgevonden.

In 1985 werd het nummer speciaal opgenomen door the Crowd, een gelegenheidsformatie waarvan Marsden ook deel uitmaakte. Aanleiding was de brand in het Bradford stadion waarbij 56 personen omkwamen. Ook nu bereikte het nummer de eerste plaats van de Britse hitparade, dat Marsden een bijzonder record opleverde: twee keer een #1-plaats voor hetzelfde nummer in twee verschillende uitvoeringen.

Danny de Munk brult voor Oranje (en een beetje voor zichzelf)

Danny de Munk feat. DJ Galaga: We brullen voor Oranje (98)

Tijdens het EK is alles wat oranje kan zijn, ook echt oranje in huize de Munk. Danny zit er dan zelf ook gekleurd bij, misschien wel in hetzelfde T-shirt dat hij draagt in de clip van het nummer ‘We brullen voor Oranje’ feat. DJ Galaga (= Marco Leewis).

levenslied met een dancebeat

Denk niet dat de samenwerking tussen de twee een paar weken geleden is beklonken. Zoals met bijna alle EK-nummers, is het een kwestie van een heel lange adem, voordat een nummer wordt uitgebracht. Het idee voor ‘We brullen voor Oranje’ is de afgelopen winter ontstaan aan de keukentafel.

Het was al langer van Danny om een voetbalsingle uit te brengen, maar het wachten was op een goed nummer. Danny: ‘We brullen voor Oranje’ van DJ Galaga vond ik gelijk ijzersterk. Het is ook echt onderscheidend omdat het als enige levenslied combineert met een goede dancebeat. Toevallig precies de twee dingen waar ik zelf enorm veel van houd.”

Er is nog een andere reden dat Danny deze single uitbrengt, want op 17 november viert hij in de Heineken Music Hall in Amsterdam zijn 30-jarig jubileum. De EK-single is een mooie aftrap van zijn jubileumjaar.

Danny zal zoals veel artiesten die een EK-nummer uithebben, zoals Armin van Buuren, optredens verzorgen op het Oranjeplein in Charkov. Van Buuren staat er op 13 juni als Oranje tegen Duitsland speelt, Danny brult op 17 november mee, tijdens de wedstrijd tegen Portugal.

In tegenstelling tot Danny, die altijd al een voetbal-nummer wilde uitbrengen, moet Ilse Delange er niet aan denken. Ilse: “Ik vind het hartstikke grappig, maar het is niets voor mij.”

Voor Justin Bieber kan 2012 niet meer stuk

Justin Bieber: Die in your arms (41)

Qua hits is 2012 nu al het meest succesvolle jaar voor de Canadese zanger Justin Bieber. ‘Die in your arms’ is al zijn vierde notering dit jaar na ‘Live my life’ met Far *east movement (#45), ‘Boyfriend’ (#8), beide in maart en ‘Turn to you (Mother’s day dedication)’ (#24 in mei). Tot deze week stond 2012 gelijk aan 2010, toen Bieber drie hits scoorde. ‘Die in your arms’ is officieel de tweede single van zijn album ‘Believe’, dat eind volgende week in de (digitale) schappen moet liggen.

Die in your arms’ bevat een sample van ‘We’ve got a good thing going’ van Michael Jackson uit 1972. Het nummer stond op zijn album ‘Ben’, en was aanvankelijk de b-kant van ‘I wanna be where you are’ uit 1971. Het jaar daarop kreeg het nummer, opgenomen in december 1971, een eigen release. ‘We’ve got a good thing going’ is diverse keren gecoverd, voor het eerst succesvol in 1981 door de Jamaicaanse zanger/toaster Sugar Minott, die er in de Britse hitparade de 4e plaats mee haalde.

Kylie Minogue viert 25-jarig jubileum met de fans

Kylie Minogue: Timebomb (44)

Op 28 juli 1987 bracht Kylie Ann Minogue haar eerste single uit, ‘Loco-motion’, waarmee haar zangcarrière begon en dus zit ze dit jaar 25 jaar in het muziekvak. Dat wordt gevierd met het verzamelalbum ‘The best of Kylie Minogue’ en ‘The Anti tour’, waarbij ze uitsluitend b-kantjes, demos en bijzondere nummers zingt. Tijdens de korte tour die op 18 maart startte in Melbourne, zijn er geen dansers en zal er ook geen grote lichtshow aan te pas komen. Ondanks de opzet van de show, waren de kaartjes binnen 2 uur uitverkocht en zijn de kritieken lovend.

goed doel

Voordat Kylie haar zangcarrière begon in 1987, was ze bekend geworden door haar rol van Charlene Mitchell in de Australische tv-serie ‘Neighbours’, die in Groot-Brittannië populairder was dan in eigen land. Met de cast was ze te gast bij het Australische rugbyteam, dat speelde voor een goed doel. Tijdens die bijeenkomst zong ze het nummer ‘The loco-motion’, dat haar een platencontract opleverde.

In Australië stond het nummer zeven weken bovenaan, werd de hit van het jaar én het decennium van de jaren ’80. Bij ons kwam het (in 1988) tot de 9e plaats, dat was nadat ze internationaal was doorgebroken met ‘I should be so lucky’. Daarna volgden diverse hits, waaronder een #1-positie in 2001 voor ‘Can’t get you out of my head’, dat bij ons bijna de hit van het jaar was. ‘Damn (I think I love you)’ van Starmaker verkocht slechts 500 stuks meer.

‘Timebomb’, haar 34e hit, binnen op #44 en tevens haar leeftijd, is niet hetzelfde nummer dat Michael Jackson in 2001 schreef voor haar album ‘Fever’, maar daar nooit op terecht kwam.

Sieneke wil nog wel een keer naar het Eurovisie Songfestival

Sieneke: Hé lekker ding! (64)

Frappant! Sinds Sieneke in 2010 meedeed aan het Eurovisie Songfestival, brengt ze ieder jaar zo rond het liedjesfestijn een liedje uit. Vorig jaar was het ‘Vita bella’, goed voor een 40e plaats, dit jaar komt ze met ‘Hé lekker ding!’, want ook Sieneke wordt ouder (1 april is ze 20 jaar geworden).

Eurovisie Songfestival

Nog voordat Joan Franka in de tweede halve finale haar liedje ‘You and me’ zong, meldde Sieneke dat zij geen spijt had van haar deelname destijds. Sieneke: Integendeel, het smaakt naar meer. Twee jaar na dato besef ik pas wat ik heb meegemaakt. Op het moment zelf, besef je dat helemaal niet. Het blijft absoluut een mooie ervaring. Als ze me vragen of ik weer mee zou doen, dan doe ik het wel weer, denk ik. Het is zo’n geweldige ervaring!” Sieneke haalde de finale ook niet (net als zeven andere Nederlandse inzendingen), en eindige veertiende.

Train herhaalt zich

Train: 50 ways to say goodbye (76)

Train weet hun hits goed te verpakken, zo goed dat je bijna niet door hebt dat het nummer veel op een vorige hit lijkt. Dat is het geval bij de nieuwe single ’50 ways to say goodbye’, dat veel weg heeft van ‘Drive by’, hun vorige single (#9 in april). Zet beide maar eens naast elkaar! En, we moeten toegeven, ook dit keer is de nieuwe single weer aanstekelijk, maar het had wat origineler gekund. Misschien komt dat wel (een beetje) doordat de nummers van Train telkens worden geschreven door dezelfde persoon: Espen Lind, bij ons bekend van zijn hit ‘When Suzanna cries’ (#10 in 1997).

Italiaans/Cubaanse Tacabro wil rest van Europa veroveren

Tacabro: Tacatà (79)

Voorlopig zijn het de Italianen (#4), de Walen (#8), de Fransen (#4) en vooral de Denen (#1) die Tacabro met ‘Tacatà’ een warm welkom gaven, want daar bereikte het nummer de top 10. Wij verwachten niet dat het nummer zover bij ons zal komen. Hoewel je dat natuurlijk nooit zeker weet.

Tacabro komt uit Catania op Sicilië. De basis van Tacabro wordt gevormd door de dj’s/producers Mario Romano en Salvatore Sapienza, die sinds 2008 het duo Romano & Sapienza vormen. Naast de twee dj’s, maakt ook de Cubaanse zanger Raul-Rodriguez Martinez deel uit Tacabro. In Italië werd hij nog genoemd als feat. artiest, in de rest van Europa valt hij gewoon onder Tacabro.

Er is ook al een cover van het nummer, dat wordt uitgevoerd door DJ Adam.

Platina album voor Gers Pardoel

Gers Pardoel: Zijn (84)

Vorig weekend, tijdens Pinkpop, kreeg Gers Pardoel uit handen van Robbie, zijn tweelingbroer, een platinaplaat voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren van het album ‘Deze wereld is van jou’, dat deze week terugstijgt van de 18e naar de 10e plaats. In onze special ‘De invloed van Pinkpop 2012’ zie je hoe het dagelijkse verloop van het album en de single ‘Zijn’ is. Platina is Gers niet helemaal vreemd, want die status bereikte zijn single ‘Ik neem je mee’ ook al.
Tijdens datzelfde Pinkpop werd de videoclip opgenomen van ‘Zijn’, de vierde single van het album. “Jullie komen er allemaal in, maak je niet druk”, zei Gers tegen het publiek. Over het optreden dat hij gaf met medewerking van Sef en the Opposites zei hij: “Ik heb veel meegemaakt afgelopen jaar, maar dit is wel heel gaaf.”

Nederland eerste land buiten Australië met succes voor Matt Corby

Matt Corby: Brother (85)

Matthew John Corby (Sidney, 7 november 1990), werd op 25 november 2007, tweede tijdens het vijfde seizoen van de Australische idols, dat werd gewonnen door Natalie Gauci. Corby deed auditie met ‘Superstition’ van Stevie Wonder en kreeg alle handen op elkaar. Sinds zijn zesde is Coby al bezig met muziek.

eerste succes buiten Australië

In juni 2009, bracht Matt Corby zijn EP ‘Song for …’ uit. Vervolgens verkaste hij naar Londen, waar hij een platencontract kreeg en diverse optredens gaf. Vorig jaar ging hij weer terug naar Australië, waar inmiddels een grote fanbase was ontstaan en die hem ook wilde zien en horen. In juli mocht hij het voorprogramma verzorgen van de Britse band Elbow, tijdens hun Australische tournee. Inmiddels heeft Corby vier EP’s uitgegeven, dus het wachten is nu op een heel album. Nederland is het eerste land buiten Australië, waar hij met ‘Brother’, binnen op #85, succes heeft. Dat dankt hij aan 3FM dj Coen Swijnenberg die het nummer ontdekte.

Cover drive is ontstaan tijdens babysitten

Far *east movement feat. Cover drive: Turn up the love (86)

Opnieuw roept het Amerikaanse gezelschap van Far *east movement de hulp in van anderen. Op ‘Live my life’ (#45 in maart) gingen ze in zee met Justin Bieber. Op ‘Turn up the love’, bij ons binnen op #86, is het de band Cover drive, afkomstig uit Barbados, waar ook Rihanna vandaan komt, die hen moet helpen aan een hit. ‘Turn up the love’ is afkomstig van het album ‘Dirty bass’, niet van Cover drive, maar van Far *east movement.

babysitter

Cover drive bestaat sinds 2010 en ontstond nadat zangeres Karen Amanda Reifer, gitarist T-Ray Armstrong ontmoette, toen ze ging babysitten. Hey, was dat ook niet het geval met the Babysitters circus, die momenteel scoren met ‘Everything’s gonna be alright’? Vervolgens vroeg ze drummer Barry 'Bar-Man' Hill er bij, die ze kende van school. Tenslotte kwam via T-Ray, bassist Jamar Harding bij de band. Ze zetten Train’s ‘Hey soul sister’ op het internet, en in korte tijd hadden ze een platencontract op zak.
De vier gingen aan de gang met zelfgeschreven nummers en tijdens de opnames, ontmoetten ze J.R. Rotem, producer van onder andere Rihanna, Sean Kingston en Iyaz. Hij produceerde ‘Lick ya down’, hun eerste single. Er volgden nog twee singles en alle drie bereikten de top 10 van de Britse hitparade. In mei verscheen het album ‘Bajan style’, dat door de Britse fans is beloond met een 14e plek. Cover drive heeft al eens het voorprogramma van hun landgenote Rihanna verzorgd.

Kraantje Pappie gaat altijd zijn eigen gang

Kraantje pappie: Wat nou als het lukt (92)

Met ‘Waar is Kraan?’ (#24 in maart) heeft Alex van der Zouwen, alias Kraantje pappie, een leuk visitekaartje afgegeven. Het nummer is evenals ‘Wat nou als het lukt’, afkomstig van zijn album ‘Crane’, dat in januari een weekje op de achtste plaats stond. ‘Wat nou als het lukt’ is opgedragen aan ‘de prachtigste moeder van de hele aarde’, die niet altijd het volle vertrouwen had in de toekomst van haar zoon als judoka en later rapper.
In de videoclip is Kraantje Pappie te zien tegenover judoka Henk Grol, die later wereldkampioen werd. Pappie over die tijd: “Ik voelde zelf dat ik het niet meer ging redden. Henk werd gewoon beter. Zijn groei was veel groter dan de mijne. Op nationaal niveau stond ik een aantal jaar op één, maar internationaal bungelde ik tussen plaats vijf en tien. Ergens heb ik het opgegeven en ik denk dat dit de juiste beslissing was.”

Door te kiezen voor sport in plaats van school, heeft hij zijn Atheneum niet afgemaakt. Alsnog wil hij zijn HBO-diploma hebben en studeert daarom aan de Academie voor Popcultuur in Leeuwarden. Uiteindelijk lukt Kraantje Pappie alles.

the Kik brengt de jaren ’60 terug

the Kik: Simone (95)

The Kik is een (neder)beat band uit Rotterdam/Tilburg/Veenendaal, geïnspireerd door de muziek uit de jaren ’60 van onder andere the Beatles en the Kinks. De groep is vernoemd naar de Haagse band the Kick (met ck) en is eind 2010 voortgekomen uit the Madd en Mark & the Spies. Voorman Dave von Raven van the Madd wilde na het uiteenvallen van de band eigenlijk niet verder gaan in de muziek. Maar na twee maanden thuiszitten, veranderde dat en begon hij te broeden op een nieuwe band.
Samen met Marcel Groenewegen, bassist van the Madd, kwam hij, tijdens een avondje bij hem thuis, tot de conclusie dat ze beiden niet zonder muziek kunnen. Daarop vroeg Groenewegen de drummer, Ries Doms, die ervaring had opgedaan in bands als the Spades en Hoogwater en ook nog eens een fan was van the Madd. Toen bleek dat ook Mark & the Spies gestopt waren, werd voorman Arjan Spies benaderd voor het muzikale project. De vier kwamen bijeen op de zolder van von Raven, die al samen met Spies nummers had uitgezocht, in de stijl van de Merseybeat.

Liverpool

Het eerste optreden van the Kik vond plaats op 2 april 2011 tijdens het festival ‘Krankjorum’ in ‘De machinist’ in Rotterdam. Een maand later stond de groep in the Cavern in Liverpool, waar the Beatles in hun begintijd optraden. In juli 2011 deed the Kik De Zwarte Cross aan en begin 2012 stonden ze op Noorderslag en zongen nog alleen Engelse liedjes. Tussendoor, stapte Spies uit de band, omdat hij het te druk had met zijn nieuwe baan. Zijn opvolger, Paul Zoontjes (ex-Yards), werd door Groenewegen benaderd om bij the Kik te komen spelen. Zoontjes (zang/keyboards) was al eerder benaderd, maar doordat hij actief was met zijn project Simon Keats, kon hij niet eerder.

Nederlands

Vervolgens verbleef het viertal een week op Vlieland, waar knopen werden doorgehakt. De tweede gitaar werd vervangen door een Vox-orgel en Engels werd ingewisseld voor Nederlands. Op Noorderslag was het eerste Nederlandstalige nummer te horen: ‘Zevenhuizen zondag’, een vertaling van ‘Pleasant valley Sunday’ van the Monkeys.

Begin februari kwam Spies terug bij de band en nam met de andere vier het album ‘Springlevend’ op, waaraan is meegewerkt door Armand en Lucky Fonz III. Het album komt deze week binnen op #24 in de Album Top 100. Deze maand geeft the Kik een optreden in Moskou.

‘Volgend seizoen, elke laatste vrijdag van de maand zijn onze lelijke koppen te zien bij DWDD’, schrijft de band op de website, want vanaf september zijn ze de huisband van De Wereld Draait Door. Von Raven: “We gaan alles in het Nederlands doen, tenzij ze (de redactie van DWDD) er geen reet aan vinden.” ‘Simone’, de eerste single van het album, gaat volgens hem niet over een specifiek meisje, maar over het meisje dat je nooit kunt krijgen.

Pitbull doet thema Men in black III

Pitbull: Back in time (100)

Back in time’ is een nummer dat gebruikt wordt in ‘Men in black III’, met Will Smith en Tommy Lee Jones. Het is de 15e notering voor Pitbull, waarin een sample wordt gebruikt van ‘Love is strange’ van Mickey Baker & Sylvia Robinson. De laatste zegt het nummer ook te hebben geschreven, maar daar is niet iedereen het mee eens! Lees verder.

gitaarrif

De oorsprong van ‘Love is strange’ ligt in het gelijknamige nummer van Bo Diddley uit 1956, waarbij als componist Ethel Smith gebruikte, de naam van zijn echtgenote. Hoewel hij het nummer als eerste opnam, kwam het pas in 2007 naar buiten, als demo, op de cd ‘I’m the man: The Chess Masters 1955 - 1958’. Mickey Baker voegde aan zijn opname, ook in 1956, nog iets toe en dat was de gitaarrif uit ‘Billy’s blues’ van Billy Stewart, ook uit 1956. Dat nummer had hij gehoord toen Jody Williams (die het samen met Stewart had geschreven) voorspeelde aan Sylvia, waar hij een oogje op had.

gedesillusioneerd

Met andere woorden, ‘Love is strange’ van Mickey & Sylvia, is dus eigenlijk uit twee nummers opgebouwd: ‘Love is strange’ van Bo Diddley en ‘Billy’s blues’ van Billy Stewart. Williams heeft echter nooit een credit voor de uitvoering van Mickey & Sylvia gekregen. Waarschijnlijk had Sylvia zoiets van ‘de buit is binnen, over tot de orde van de dag’. En nadat een rechtszaak ook niets uithaalde, stapte hij gedesillusioneerd uit de muziek. Sylvia werd later producer en eigenaar van het platenlabel Sugarhill records, dat nummers uitbracht als ‘The message’ door Grandmaster Flash & the Furious five en ‘Rapper’s delight’ door the Sugarhill gang.