vrijdag 8 juni 2012

Hitflits: eerste #1-album voor Racoon; goud voor echte vrienden

Het leek er op dat ‘Liverpool rain’ van Racoon eenzelfde lot was beschoren als ‘Before you leave’ en ‘Another day’, die beiden niet verder kwamen dan de tweede plaats. Maar deze week schrijven de Zeeuwen geschiedenis, door met hun album ‘Liverpool rain’ door te stijgen naar de eerste plaats van de Album Top 100.
Het album had daar 57 weken voor nodig en is het op twee na traagste album ooit dat de eerste plaats bereikte. Acda en de Munnik, met het gelijknamige album, hadden daar 63 weken voor nodig, ‘Come on over’ van Shania Twain zelfs 80 weken (beide incl. de kerstweek).

De #1-plaats is voor Racoon nog een extraatje boven op de platina plaat die ze op donderdag 31 mei 2012 mochten ontvangen voor de verkoop van meer dan 50.000 exemplaren van ‘Liverpool rain’. Ze kregen deze na afloop van een optreden dat ze gaven voor Sky Radio, dat plaatsvond op 50 meter hoogte, boven Almere voor 30 fans. Burgemeester Anne-Marie Jorritsma reikte het eremetaal uit. ‘Before you leave’ haalde ook platina en ‘Another day’ zelfs twee keer. Proficiat!

‘Liverpool rain’ stijgt vanaf de negende plaats naar #1. Zo’n grote sprong naar de eerste plaats, is niet meer gemaakt sinds 28 november 2009, toen ‘MaMaSé!’ van K3 vanaf de 60e plaats steeg. Racoon is na Frans Duijts (‘Alles met je delen’), Kyteman orchestra (‘The Kyteman orchestra’), Trijntje Oosterhuis (‘Wrecks we adore’) en the Golden earring (‘Tits ’n ass’), de vijfde Nederlandse act dit jaar met een #1-album.

En over Nederlandse acts gesproken, bij het volgende rijtje eersteweeks noteringen zitten wel een paar:
#4 Delain: We are the others [NL], project van Martijn Westerholdt en Charlotte Wessels
#7 dEUS: Following sea
#14 Smurfen: Wij houden van de Smurfen [NL], ook de Smurfen ‘zingen’ over het EK, met bewerkingen van bekende hits, zoals ‘Speel je mee’ (origineel: ‘Ik neem je mee’ – Gers Pardoel)
#15 Neil Young & Crazy horse: Americana
#18 Paul Simon: Graceland – 25th anniversary
#20 Gare du nord: Rendez vous 8:02 [NL/BE]
#25 Beach boys: That’s why God make the radio, reünie-album uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van deze band
#28 Sabrina Starke: Outside the box [NL], Sabrina is weg bij het Blue tone label (bedankt, tweede album verkocht te weinig) en is nu onder de hoede gekomen van 8Ball, waar onder andere ook Alain Clark en Miss Montreal vallen
#37 Patti Smith: Banga
#63 Beatles: Yellow submarine
#80 Sam Sparro: Return to paradise
#87 Kreator: Phantom antichrist
#90 Alt-J: An awesome wave, kwartet uit Leeds, vernoemd naar het delta-teken (∆) op een Mac computer

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft ‘Sign no more’ van Mumford & sons op de eerste plaats staan. Alle 50 albums zijn dezelfde als vorige week, maar dan deels in een andere volgorde.

singles

Voor de tweede week worden de ‘Echte vrienden’ (Jan Smit & Gerard Joling) gered door de fysieke cd-single. De afgelopen week zijn de vrienden stad en land afgereisd om hun single te signeren. En dat betaalt zich uit, want het nummer blijft de bovenste beste in de Single Top 100. Dankzij de signeersessies zijn er nu meer dan 10.000 (digitale) singles verkocht, goed voor een gouden plak dus.

Toch was het nog spannend of ‘Echte vrienden’ een tweede week zou halen. Naarmate de week vorderde, des te kleiner werd het verschil met ‘Samen’ van René Froger. Op donderdag waren de rollen zelfs even omgekeerd en stond Froger bovenaan. De signeersessies, gisteren in Hengelo en Ede, zorgen er echter voor dat hij (voorlopig) niet #1 komt. Het verschil tussen beide nummers is nog geen 4%. ‘Samen’ is de hoogste van elf EK-nummers die deze week genoteerd staan, waarover meer in de nieuwe Megaman.

Er zijn slechts zeven eersteweeks noteringen en dat zijn:
#52 Justin Bieber feat. Ludacris: All around the world
#69 Gary Barlow & the Commonwealth band: Sing (aanstaande zondag de nieuwe #1 in de Britse hitparade)
#79 VanVelzen: Cross your heart
#86 Taio Cruz feat. Pitbull: There she goes
#90 Henk Harders: Mary Jane
#92 DIO feat. Hadewych Minis: Ze houdt van me
#91 Los Angeles the voices: Hart van een leeuw

Wij maken ons op voor de wedstrijd van morgen van Oranje tegen Denemarken, waarvan we denken dat het een gelijkspel wordt. Maar winst zo ook mooi zijn natuurlijk. Daarna zetten we ons weer een nieuwe Megaman. Veel (voetbal)plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten