vrijdag 17 juni 2022

Hitflits: Proof tweede #1-album voor BTS; ‘Olivia’ derde #1-hit voor Antoon

Met hun vorige album Be lukte het net niet, Danny Vera hield hen eind 2020 met zijn album The New Now van de eerste plaats. Maar met Proof bewijzen de zeven leden van de Zuid-Koreaanse jongensband BTS, dat ze het nog kunnen, een #1-album scoren. Na Map Of The Soul: 7 in februari 2020, is Proof hun tweede #1-album in Nederland. Van beide #1-albums werden er op de eerste dag wereldwijd (waarvan het merendeel in Azië), meer dan 2 miljoen verkocht.
 
Proof is niet zomaar een album, het is een box met 3 cd’s met 48 nummers! Naast nummers afkomstig van hun EP’s /albums vanaf 2013 en een aantal demo’s, staan er niet minder dan 3 nieuwe nummers op.
De echte fans gaan natuurlijk voor de ‘standard edition’ van Proof. Naast de 3 cd’s krijg je er ook nog 4 boekjes, 7 foto’s, een ansichtkaart én een poster bij. Uiteraard in een grotere box. Aan alles hangt wel een prijskaartje, want voor de tweede box betaal je ruim € 50,00 meer! De digitale versie van Proof kent slechts 35 nummers, dus je kunt wel raden welke versie het meest is verkocht…
 
sabbatjaar?
 
Het is geen toeval dat nu de verzamelbox Proof wordt uitgebracht. De afgelopen week maakte het zevental bekend zich te gaan richten op solo-projecten. Het altijd maar moeten blijven produceren als populaire boyband, belemmert hun eigen proces als muzikant. Ter geruststelling aan de fans: BTS blijft wel actief. De fans kunnen/moeten wel even vooruit met de box Proof.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  BTS: Proof (78)          *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Harry Styles: Harry’s House (25), op 6,84%. Nog wel #1, voor de vierde week, in de Vinyl 33
3. (2)   Post Malone: Twelve Carat Toothache (2)
4. (6)   Kate Bush: Hounds Of Love (8)
5. EW  George Ezra: Gold Rush Kid (63)

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week
 
#8 the Rolling Stones: Licked Live In NYC (100)
Schrale troost voor de Stones-fans die afgelopen maandag het concert van hun band niet zagen doorgaan vanwege de corona van Mick Jagger. Deze dubbele cd of 3-elpeeset bevat nummers opgenomen tijdens hun ‘Licks Tour’ in 2002/2003 ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Naast de grote hits, staan er ook 3 tracks op van concerten in Madison Square Garden (16/18 januari 2003) en 3 tracks opgenomen in de Amsterdam Arena (19 augustus 2003). Voor het laatste moet je wel de box met 2cd’s + DVD aanschaffen.
 
#12 Cho: Thnx (0)
#53 Kreator: Hate Über Alles (100)
 
#80 Kiss: Off The Soundboard – Live At Donington 1996 (100)
Registratie van het concert dat Kiss op 17 augustus 1996 gaf op het circuit van Donington tijdens het Monsters Of Rock Festival. Op deze dubbel-cd/elpee zul je echter hun hits niet aantreffen.
 
#85 Original Soundtrack: Top Gun: Maverick (37)
Na 36 jaar is er een vervolg op de film ‘Top Gun’: ‘Top Gun: Maverick’, opnieuw met Tom Cruise. Op de soundtrack in 1986 stonden 10 liedjes, waarvan ‘Take My Breath Away’ van Berlin de tweede plaats haalde en er mede voor zorgde dat de soundtrack destijds de vijfde plaats bereikte. Top Gun: Maverick komt niet verder een 85e plaats, omdat er geen hits opstaan. Niet minder dan negen keer komt een nummer van Harold Faltermeyer langs met Hans Zimmer. ‘Hold My Hand’ van Lady Gaga, het enige nieuwe nummer op het album, staat voor de tweede week op de tweede plaats van de Dutch Single Tip 30.
 
Peppers waren weer in het land
 
Vorige week vrijdag, 10 juni, gaven de Red Hot Chili Peppers een concert in het Goffertpark in Nijmegen, waar de band al twee keer eerder stond. Niet minder dan 50.000 fans zagen de band, met voor het eerst sinds 2007 gitarist John Frusciante.
Meer dan 80 miljoen albums verkocht de rockgroep wereldwijd. Toch zijn er fans die hun albums niet (meer) hebben, getuige de noteringen deze week:
#10 (21) Unlimited Love (60), nieuwste album, #1 in april
#23 (60) Californication (34), #2 in 1999
#82 Stadium Arcadium (4), #1 in 2006

SINGLES
 
Sinds ‘Hyperventilatie’ (#4 in juli 2021) werd elk nummer dat Antoon daarna maakte een succes. Er volgden drie minder grote hits, maar met ‘Vluchtstrook’, samen met Kris Kross Amsterdam & Sigourney K scoorde Antoon weer een top 10-notering. Sterker, ‘Vluchtstrook’ was in december zijn eerste #1-hit!
 
Sinds 2022 is Antoon voornamelijk alleen bezig en ook dat gaat hem goed af. ‘Hallo’ (#1), ‘Hotelschool’ (#2) en ‘Tantoe Lekker’ met Big2 (#5), en dat allemaal in één maand: maart. Met ‘Olivia’, vorige week binnen op de vijfde plaats, voegt hij daar weer een nieuwe #1-notering aan toe, want het nummer stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100.
 
van Olivia voor Olivia
 
Zes keer bereikte een Olivia de top van de hitparade. Vier keer was dat Olivia Newton-John, één keer solo, twee keer met John Travolta en eentje met het Electric Light Orchestra. De andere twee #1-hits door een Olivia, waren afkomstig van Olivia Rodrigo. Maar tot deze week was Olivia zelf nog nooit bezongen dat resulteerde in een #1-hit. Nu wel, dankzij Antoon.
 
niet mijn ex
 
Volgens Antoon zit er geen achterliggend verhaal achter het nummer ‘Olivia’. Antoon daarover in de ‘Q-middagshow’: “Tijdens een sessie met wat vrienden ontstond het liedje. Brahim Fouradi (waarmee Antoon veel nummers schrijft, onder andere ‘Vluchtstrook’) kwam met de naam ‘Olivia’ en begon die te zingen. Dat was gelijk een vibe en in één avond werd het nummer geschreven. Het gaat dus gewoon over een meisje.” ‘Olivia’ is dan ook een liefdesliedje, dat niet over de ex-vriendin van Antoon gaat.
 
Naast ‘Olivia’ (op #1) staat Antoon ook nog genoteerd met acht andere nummers:
#12 Centraal Station, met Bilal Wahib
#19 (15) Hallo
#20 (18) Hotelschool
#28 Remedy, met Josylvio
#23 (20) Vluchtstrook, samen met Kris Kross Amsterdam & Sigourney K
#46 (47) Tantoe Lekker, met Big2
#63 (60) Leuk, met Big2
#98 (98) Hyperventilatie
 
Het debuutalbum De Nacht Is Van Ons van Antoon, staat al sinds mei 2021 onafgebroken genoteerd. En dat terwijl er maar één hit opstaat: ‘Hyperventilatie’. Bijna een jaar geleden, op 10 juli 2021, bereikte het album de zevende plek. Deze week staat het op #21.  Eind dit jaar staat Valentijn Antoon Verkerk, zoals hij volledig heet, twee keer in de Ziggo Dome in Amsterdam.

SINGLE TOP 5
 
1. (5)   Antoon: Olivia           *** eerste week op #1 ***
2. (1)   James Hype & Miggy Dela Rosa: Ferrari, op 9,18%
3. (2)   Harry Styles: As It Was
4. (3)   Kate Bush: Running Up That Hill
In de Britse hitparade stijgt het nummer van Kate Bush naar de eerste plaats, waarmee ze na ‘Wuthering Heights’ in 1978, haar tweede #1-notering scoort
5. (4)   Idaly feat. Emms: Amazin’
 
Nieuw bij de bovenste tien is ‘I Want You’ van DJ La Fuente dat in de vijfde week van de 21e naar de 6e plaats stijgt en de 38-jarige Job Smeltzer uit Eindhoven (de man achter La Fuente), zijn eerste top 10-hit oplevert.
 


Tot slot volgen de andere eerste weeks noteringen:
#11 Lijpe: In De Goot
#41 JoeyAK & Jaykoppig: On Me
JoeyAK (= Joel Hoop) kennen we, maar Jaykoppig nog niet. De rapper is afkomstig uit  Holendrecht, waar hij in 2019 ook een nummer over maakte.
#47 OneRepublic: I Ain’t Worried
#59 Jonna Fraser feat. Srno: Freaky
#68 Joji: Glimpse Of Us
#95 Marsmello & Khalid: Numb
 
Tot zover deze Hitflits. Een zonnig weekend en heel veel (live) muziek ligt in het verschiet. Stadspark Live in Groningen, met onder andere Krezip, Simple Minds en Rag’N’Bone Man en in Landgraaf natuurlijk Pinkpop. Via 3FM, 3 voor 12 radio en internet is het allemaal te volgen. Vanavond, vrijdag, zendt 3FM tussen 10 – 12 uur het concert van Metallica uit.